Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεφώσεις και βροχές τοπικά από σήμερα
  • [02] «Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά είναι ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας»
  • [03] «Η επαφή με τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας θα εξασφαλίσει και μία ποιότητα στη χρήση της σύγχρονης γλώσσας»
  • [04] Τριακόσια άτομα πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που έκλεισε ξανά τα ξημερώματα
  • [05] Ιράν: Ο Ροχανί φέρεται να κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Ανώτατο Καθοδηγητικό Συμβούλιο
  • [06] Τον Ιούνιο του 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Μεγάρου Τσίλλερ - Λοβέρδου
  • [07] Οι ιστορίες απουσίας του Χρήστου Παλλαντζά
  • [08] Στον Πειραιά 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη
  • [09] Στον Ντι Κάπριο το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου
  • [10] Εφαρμογή της Google καταλαβαίνει καλύτερα από άνθρωπο σε ποιο μέρος της Γης τραβήχτηκε μια φωτογραφία

  • [01] Νεφώσεις και βροχές τοπικά από σήμερα

    Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται το βράδυ στα βορειοδυτικά.

    Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, ευνοείται η μεταφορά σκόνης ενώ ηθερμοκρασία θα καταγράψει μικρή άνοδο.

    Στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα θα κυμανθεί από 10 έως 18βαθμούς Κελσίου.

    [02] «Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά είναι ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας»

    Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) της Ελλάδας αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μόσχος Πολυσίου, ομότιμος (από πέρυσι το φθινόπωρο) καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Όπως λέει, «έχουμε ένα συγκριτικό και πολύτιμο πλεονέκτημα ως χώρα σε αυτά τα φυτά. Πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε συστηματικά και να μην εισάγουμε αντίστοιχα ξένα προϊόντα». «Ο πολύς κόσμος δεν υποψιάζεται ότι τα αιθέρια έλαια κοινών φυτών μπορεί να έχουν τέτοιες χρήσιμες ιδιότητες, τόσο αμυντικές έναντι των ασθενειών των φυτών, όσο και γενικότερα αντιμικροβιακές» προσθέτει.

    Ο κ.Πολυσίου, μαζί με τη συνεργάτη του στο πανεπιστήμιο δρα Δήμητρα Δαφερέρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά περιλήφθηκαν φέτος από τον διεθνή οργανισμό Thomson Reuters στους ερευνητές των οποίων οι δημοσιεύσεις είχαν την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως (ανάμεσα σε 3.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο, η λίστα περιλάμβανε επτά της Ελλάδας για το 2015).

    Λίγο μετά τη νέα διάκριση, το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κάλεσε για πρώτη φορά την ομάδα του κ.Πολυσίου να συζητήσουν για πειράματα που θα μπορούσαν να κάνουν, ώστε να δοκιμάσουν τη δράση των ΑΦΦ εναντίον των ιών.

    [03] «Η επαφή με τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας θα εξασφαλίσει και μία ποιότητα στη χρήση της σύγχρονης γλώσσας»

    «Η ελληνική γλώσσα αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο, που διαθέτει ο ελληνισμός. Η δύναμη του Έλληνα είναι η γλώσσα του», τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων Σχολείων), Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

    Σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αριστείδη Βικέτο, ο καθηγητής Μπαμπινιώτης επισήμανε ότι η επαφή με τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας θα εξασφαλίσει και μία ποιότητα στη χρήση της σύγχρονης γλώσσας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας είναι η συνέχεια, η οικουμενικότητα και η καλλιέργεια της.

    Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, απένειμε στον κ. Μπαμπινιώτη το αργυρό μετάλλιο, με το έμβλημα της Βουλής, το οποίο αποτελεί και την ανώτατη τιμητική διάκριση της. Επίσης, ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε διάλεξη στη Λευκωσία, με θέμα: «Η Δύναμη της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής γλώσσας».

    Στην συνέντευξη, ο καθηγητής Μπαμπινιώτης τόνισε ότι η κυπριακή διάλεκτος είναι μία από τις «πιο καλλιεργημένες και ανεπτυγμένες ελληνικές διαλέκτους». Επίσης, επισημαίνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα «έχει σοβαρές αδυναμίες».

    [04] Τριακόσια άτομα πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που έκλεισε ξανά τα ξημερώματα

    Αργά το βράδυ άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, για να τη "διαβούν" ωστόσο, μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

    Από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό,ενώ ο καταυλισμός στην Ειδομένη "βουλιάζει" από περίπου 7000 άτομα που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.

    [05] Ιράν: Ο Ροχανί φέρεται να κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Ανώτατο Καθοδηγητικό Συμβούλιο

    Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και οι σύμμαχοί του κερδίζουν 15 από τις 16 έδρες, που εκλέγονται από την περιοχή της Τεχεράνης, στη Συνέλευση των Ειδικών, ένα ανώτατο καθοδηγητικό όργανο άσκησης εξουσίας, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Ο σκληροπυρηνικός Αχμάντ Τζανατί εξασφάλισε την 16η έδρα στην Τεχεράνη, επί του συνόλου των 88 εδρών στο αναφερόμενο συμβούλιο ιερωμένων που είναι αρμόδιο να διορίζει, να επιβλέπει και ενδεχομένως να καθαιρεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

    [06] Τον Ιούνιο του 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Μεγάρου Τσίλλερ - Λοβέρδου

    Τον Ιούνιο του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η αποκατάσταση και συντήρηση του Μεγάρου Τσίλλερ- Λοβέρδου, ενός έργου εντυπωσιακού αλλά και επίπονου για τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης στην άλλοτε κατοικία του Ερνέστου Τσίλλερ, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και συντηρητές έχουν βρεθεί πολλές φορές προ εκπλήξεων, κυρίως λόγω της κακής κατάστασης διατήρησής του.

    Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε ο τρούλος του παρεκκλησίου που έχτισε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος, έπειτα από παραγγελία του μετέπειτα ιδιοκτήτη του κτιρίου, τραπεζίτη και συλλέκτη, Διονύσιου Λοβέρδου. Κατά τις εργασίες ενίσχυσης του υποστρώματος του ψηφιδωτού στον τρούλο, διαπιστώθηκε ότι όλο το υπόστρωμα ήταν σαθρό και η στερέωση του ψηφιδωτού τώρα αποτελεί νέο γρίφο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Σχετικό θέμα εισήχθη για συζήτηση στο πρόσφατο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο αναβλήθηκε για να διερευνηθούν κάποιες λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης επιχείρησης.

    Η ετοιμορροπία που διαπιστώθηκε στο κτίριο και τον διάκοσμό του, σε ορισμένες περιπτώσεις χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει οδηγήσει άλλωστε κατά το παρελθόν σε δύο επικαιροποιήσεις των αρχικών μελετών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου, τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων.

    [07] Οι ιστορίες απουσίας του Χρήστου Παλλαντζά

    Έπειτα από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό, ο καταξιωμένος ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς επέστρεψε δυναμικά στην Αθήνα με τη νέα του έκθεση που φέρει τον τίτλο «ει ης ωδε» (εάν ήσουν εδώ)στην Γκαλερί Ευριπίδη.Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη,που όμως δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε έργα που δημιουργήθηκαν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

    Τον Χρήστο Παλλαντζά χαρακτήριζε από παιδί η περιέργεια και αν μπορούσε θα ήθελε να αφουγκραστεί το παράπονο της απουσίας, το «εάν ήσουν εδώ» που είπε η Μάρθα στον Χριστό, στην ανάσταση του Λαζάρου. «Έλεγα από μικρός, λες να έγινε αλήθεια η Ανάσταση του Λαζάρου;θα ήθελα να ήμουν εκεί να το δω. Μεγαλώνοντας και όταν ασχολήθηκα με τη ζωγραφική άρχισα να κοιτάζω πως έχουν διαπραγματευτεί το θέμα οι ζωγράφοι. Θεωρώ ότι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα είναι αυτό του Ρέμπραντ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτέχνης.

    Αναφερόμενος στην αίσθηση της απώλειας που χαρακτηρίζει τα έργα της έκθεσης, ο Χρήστος Παλλαντζάς τόνισε: «Κάθε φορά που διάβαζα την Ανάσταση του Λαζάρου στο κατά Ιωάννη υπήρχε μια φράση που πάντα με συγκινούσε. Όταν πλησιάζει ο Χριστός το δράμα έχει συντελεστεί, ο Λάζαρος είναι νεκρός, όμως αυτοί που υποφέρουν όλο αυτό το διάστημα είναι οι αδελφές του και οι κοντινοί του άνθρωποι. Η Μάρθα τρέχει και του λέει «εάν ήσουν εδώ» Κύριε. Εκείνη την ώρα υποφέρει.

    Συνειδητοποίησα αυτό το καλοκαίρι ότι βίωσα αυτό το «αν ήσουν εδώ».Αν υπήρχε κάποιος, από τον οποιοδήποτε κυβερνήτη μέχρι τον οποιοδήποτε συνάνθρωπο, πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα. Αυτή η υπόθεση «αν», αυτό το συναίσθημα που μας πλημυρίζει την ώρα που το φαντασιακό μαςφαντάζεται πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, που αισθανόμαστε αυτή την αίσθηση της απώλειας, εκείνη την ώρα έχουμε ένα συναίσθημα το οποίο ταυτίζεται ακριβώς με τη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη. Η τέχνη αυτό κάνει, υποθέτει πώς θα ήταν τα πράγματα».

    [08] Στον Πειραιά 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

    Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

    Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιάδιέθεσε από χθες το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

    Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τριακόσια άτομα πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που έκλεισε ξανά τα ξημερώματα

    [09] Στον Ντι Κάπριο το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου

    Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ. Ο 41 ετών ηθοποιόςτιμήθηκε με το ΌσκαρΑ'ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα Η επιστροφή (The Revenant).

    Ο Ντι Κάπριοήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές για Όσκαρ στην καριέρα του, που διαρκεί 25 χρόνια, χωρίς ωστόσονα το κερδίσει. Φέτος όμως θεωρείτο το φαβορί και επιβεβαίωσε τον τίτλο του.

    Για την ίδια ταινία, οΜεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

    Ο Ινιάριτου έγινε έτσι ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συναπτές χρονιές, καθώς η ταινία του Birdman είχε κερδίσει και πέρσι.

    Αυτό είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.

    Η ταινία Spotlight: Όλα στο φως (Spotlight) του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά και το Όσκαρκαλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

    Η ταινία, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους.

    Στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.

    Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δωμάτιο».

    Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίας Οι μισητοί οκτώ.

    Η ταινία Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία) σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    Ο Μαρκ Ράιλανς κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ Η γέφυρα των κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα.

    Είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ που λαμβάνει ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας.

    Στην κωμική περιπέτεια Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out), του στούντιο Pixar της Γουόλτ Ντίσνεϊ, απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation.

    Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl).

    Είναι το πρώτο Όσκαρ που απονέμεται στην 27χρονη Σουηδή ηθοποιό, η οποία καθιερώθηκε το 2015.

    Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου έλαβε η ταινία Το μεγάλο σορτάρισμα (The Big Short) ενώ το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα.

    Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το «Writing's On The Wall», από την ταινία Spectre.

    [10] Εφαρμογή της Google καταλαβαίνει καλύτερα από άνθρωπο σε ποιο μέρος της Γης τραβήχτηκε μια φωτογραφία

    Ωραία είναι αυτή η φωτογραφία, αλλά που στο καλό τραβήχτηκε; Σε αυτό το συχνό ερώτημα, που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να απαντήσουν, μια νέα εφαρμογή, την οποία δημιούργησαν τρεις ερευνητές της Google, τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, «διαβάζοντας» πιο σωστά το τοπίο. Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και δεν έχει κυκλοφορήσει προς χρήση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομπάιας Γουέιαντ, ανέπτυξαν ένα λογισμικό «βαθιάς μάθησης», το οποίο κάνει γεωεντοπισμό της φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας μόνο πληροφορίες από τα εικονοστιχεία (πίξελ) της.

    Εκ πρώτης όψεως φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο να καταλάβει κανείς που τραβήχτηκε μια φωτογραφία, χωρίς να έχει άλλες πληροφορίες πέρα από την ίδια την εικόνα. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενδείξεις, όπως ο καιρός, τα φυτά, διάφορα αντικείμενα κ.α. που φαίνονται στη φωτογραφία, για να βγάλουν συμπεράσματα - άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι. Υπάρχουν και σχετικοί διαδικτυακοί τόποι όπως το GeoGuessr και το View from your Window, όπου οι χρήστες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους.

    Οι ερευνητές ακολούθησαν μια τελείως διαφορετική μέθοδο υπολογιστικής όρασης. Τοποθέτησαν ένα πλέγμα πάνω σε ένα ψηφιακό κόσμο, χωρίζοντας έτσι την επιφάνεια του πλανήτη σε χιλιάδες τετραγωνάκια διαφορετικών μεγεθών, ανάλογα με το πόσες φωτογραφίες τραβιούνται στην πραγματικότητα (π.χ. σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη τραβιούνται πολύ περισσότερες φωτογραφίες από ό,τι σε μια έρημο, άρα το τετραγωνάκι της μεγαλούπολης είναι μεγαλύτερο).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 February 2016 - 7:32:44 UTC