Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ των κέντρων κλειστού τύπου για τους μετανάστες, τάχθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης
  • [02] Προσφυγικό και αξιολόγηση στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό
  • [03] Το μεγάλο ευχαριστώ ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ελλάδα
  • [04] Χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν στην Ειδομένη να συνεχίσουν το ταξίδι προς το όνειρο
  • [05] Γυναίκες-πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καλέ. Η βία δεν τελειώνει στο μέτωπο του πολέμου...
  • [06] Συνέδριο της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • [07] Α. Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»
  • [08] Στον Ντι Κάπριο το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου

  • [01] Υπέρ των κέντρων κλειστού τύπου για τους μετανάστες, τάχθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης

    «Εμείς θέλουμε κλειστού τύπου κέντρα και όχι ανοικτού, γιατί αυτά λειτουργούν σαν μαγνήτης για μετανάστες από διάφορες χώρες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Αν δεν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, τα σύνορα θα κλείσουν είτε αυτό γίνει σήμερα είτε στις 7 Μαρτίου» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «ολόκληρη Γαλλία δεν δέχεται να πάρει πάνω από 30.000».

    Για το επεισόδιο στο συνέδριο στους Δελφούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν εξύβρισε σε προσωπικό επίπεδο τον κύριο Τσίπρα, αλλά ως πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι μπορούσε να πει ακόμα περισσότερα.Υποστήριξε ακόμη ότι «αποδεικνύεται πως ο κ. Τσίπρας για να πάρει την εξουσία έκανε σχεδόν τα πάντα». Επίσης, ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση γιατί επέλεγε ο κ. Τσίπρας να κάνει ραντεβού με τον εκδότη Στ. Ψυχάρη, αλλά και με ποιους άλλους είχε κάνει.

    [02] Προσφυγικό και αξιολόγηση στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό

    Το προσφυγικό και τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, εξετάζονται αυτή την ώρα σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, στο γραφείο του Βουλή.

    Καθώς λίγες ημέρες απομένουν έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στο επίκεντρο της σύσκεψης αναμένεται να βρεθούν και τα δεδομένα που δημιούργησαν οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και η θέση που αναμένεται να διατυπώσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Θέση, την οποία περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, όταν είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες. Για τη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την προσεχή Πέμπτη.

    Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή των θεσμών και επιδιώκει τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι από την πλευρά της υλοποιεί έγκαιρα τα μέτρα και τα στάδια της συμφωνίας.

    [03] Το μεγάλο ευχαριστώ ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ελλάδα

    Χίλιοι πεντακόσιοι πρόσφυγες, 1.500 διαφορετικές ιστορίες, περισσότερες από 250 πολυμελείς οικογένειες, η κάθε μία να ζει τη δική της αλήθεια, αλλά και τον ίδιο πόνο για μία πατρίδα που σφαδάζει από το εμφύλιο αιματοκύλισμα. Όλοι τους βρίσκονται σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, μια ελπίδας που ποτέ δεν "σβήνει", ακόμα και όταν η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων.

    Δεν είναι όμως μόνο η ελπίδα που συγκλονίζει σε αυτούς τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει ασφυχτικά κάθε σπιθαμή τετραγωνικού μέτρου από το βράδυ της Παρασκευής το εκθεσιακό κέντρο του Επιμελητηρίου "Απόστολος Μαρδύρης", στη Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας. Είναι τα πρόσωπα δεκάδων εκατοντάδων μικρών παιδιών, είναι η προσδοκία ότι τα δυο παιδιά που γεννήθηκαν προχθές το βράδυ θα ζήσουν σε έναν νέο κόσμο. Είναι η ανεμελιά των μεγαλύτερων παιδιών που παρά τις δυσκολίες χαίρονται, όταν μπορούν να παίξουν μπάλα, να τρέξουν, ν' απολαύσουν ένα σοκολατένιο γλύκισμα, που γελούν τόσο αθώα και αυθόρμητα, όταν τους προσφέρεις ακόμα και ένα πολύ απλό παιχνίδι.

    Πάνω απ' όλα όμως είναι αυτή η λέξη που από το βράδυ της Τετάρτης την ακούς ξανά και ξανά. Μία λέξη που γεμίζει το στόμα αυτών που τη λένε και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε αυτούς που την ακούν.

    Είναι η λέξη ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, των τελευταίων προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Καβάλα μετά την ανάσχεση της αστυνομίας ώστε να μην κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

    Είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ χιλιάδων άλλων προσφύγων που από τον Ιούλιο και μέχρι σήμερα διέρχονται κάθε εβδομάδα από την Καβάλα, συνεχίζοντας το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την άσβηστη ελπίδα για μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή.

    Είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του πρόσφυγα γιατρού από τη Συρία, του Αλί Καντίρ, που άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το οδοιπορικό του, την περιπέτειά του μέχρι να περάσει στην Ελλάδα, όπως και για τους λόγους που όλοι οι συμπατριώτες του που επιλέγουν τελικά τη χώρα μας ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

    "Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας με αυτή την ομάδα που ήρθαμε στην Καβάλα" λέει ο Αλί και συνεχίζει, "συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο (σ.σ. εννοεί τοΚλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο που αρχικά μεταφέρθηκαν πριν πάνε στο εκθεσιακό κέντρο)".

    Αναφορικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ είπε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι ζητούν 700 ευρώ ανά άτομο κι όπως λέει χαρακτηριστικά: "τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες - σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο 50.000 ευρώσε κάθε ταξίδι".

    [04] Χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν στην Ειδομένη να συνεχίσουν το ταξίδι προς το όνειρο

    "Κυρία, μήπως ξέρετε πότε θα ανοίξουν τα σύνορα; Κουράστηκα να περιμένω". Προτού καλά καλά συμπληρώσει έξι χρόνια ζωής, ο Άσραφ αναγκάστηκε να βάλει στο καθημερινό του λεξιλόγιο όρους, όπως "σύνορα" και "προσφυγιά". Πάνω από έναν μήνα στον δρόμο μαζί με την οικογένειά του, ο μικρός Σύρος περιμένει εδώ και δέκα μέρες στην Ειδομένη να ανοίξει και γι' αυτούς η βαριά μεταλλική πόρτα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους για το ...ευρωπαϊκό όνειρο, που τείνει να μετατραπεί σε εφιάλτη.

    Λίγο πιο πέρα, η Φάτιμα, από την πόλη Χομς της Συρίας, κάθεται απελπισμένη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, έχοντας πλάι τις δυο κόρες της, ενώ σε μια σκηνή στον δεύτερο καταυλισμό της Ειδομένης κοιμούνται τα άλλα δύο παιδιά της. Δείχνει την ταυτότητά της και γεμάτη αγωνία ρωτά: "Θα μας αφήσουν να περάσουμε; Είμαι η μόνη που έχω ταυτότητα μαζί μου καθώς άρπαξα την τσάντα μου πάνω στον πανικό. Φύγαμε άρον άρον από το σπίτι μας, όταν άρχισαν να μας βομβαρδίζουν. Οι υπόλοιποι έφυγαν μόνο με ό,τι φορούσαν εκείνη τη στιγμή".

    Η Φάτιμα δεν είναι η μόνη που αγωνιά για την τύχη των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς της, που έφτασαν ως την Ειδομένη χωρίς διαβατήριο ή ταυτότητα -απαραίτητο εφόδιο εδώ και αρκετές μέρες προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους- παρά μόνο με το χαρτί πιστοποίησης που πήραν από τις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή τους στη Λέσβο.

    "Αφού χρειάζεται διαβατήριο ή ταυτότητα γιατί μας άφησαν να φτάσουμε ως εδώ;" αναρωτιέται ο Σαΐντ, από το Ιράκ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ξαπλώσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία των προσφύγων και δήλωνε αποφασισμένος να παραμείνει εκεί ακόμη και δέκα μέρες αν χρειαστεί, καθώς δεν έχει, όπως έλεγε, άλλο "όπλο" διαμαρτυρίας. Η γραμμή τελικά άνοιξε, λίγες ώρες αργότερα, αφού όλοι κατάλαβαν πως αυτή η μορφή διαμαρτυρίας δεν επρόκειτο να τους στείλει πιο γρήγορα στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

    Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη- άλλοι με τα λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ' οδόν, άλλοι με τα ...πόδια από το βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τον καταυλισμό. Περπατούν φορτωμένοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, χωρίς να τους απασχολούν οι καιρικές συνθήκες ή τα αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα από πλάι τους, κατευθυνόμενα προς το τελωνείο των Ευζώνων. Μόνο τα μικρά παιδιά, αποκαμωμένα από το μακρύ ταξίδι απλώνουν δειλά το χεράκι τους, κάνοντας ωτοστόπ...

    Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Ειδομένης, του μικρού χωριού των μόλις 100 κατοίκων που έμελλε να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας εν μέσω της προσφυγικής "καταιγίδας", πλάι στους πρόσφυγες που επισκέπτονται τακτικά το μπακάλικο για να προμηθευτούν είδη πρώτης περπατούν και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχήΒ· εδώ που, όπως όλα δείχνουν, γράφεται ένα κομμάτι της (προσφυγικής) Ιστορίας.

    Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε και σήμερα την Ειδομένη ... "κλειδωμένη", όπως εύστοχα έγραψε στον "τοίχο" του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας από τους εθελοντές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων. Από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη παραμένει ερμητικά κλειστό, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ ως τις 4 τα ξημερώματα, πέρασαν στην ΠΓΔΜ μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία. Ενώ ο βαθύς αναστεναγμός των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό πασχίζει να φτάσει ως τα αυτιά των Ευρωπαίων ηγετών...

    Διαβάστε επίσης:

    Στον Πειραιά 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη

    [05] Γυναίκες-πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καλέ. Η βία δεν τελειώνει στο μέτωπο του πολέμου...

    [06] Συνέδριο της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

    Συνέδριοτης Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσει σχετική ημερίδα που κάνουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα.

    H πρόεδρος της GUE/NGL, Γ. Ζίμερ αναφέρθηκε στην υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρώπη, κυρίως μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την αποτροπή του Brexit. «Η Βρετανία περικόπτει επιδόματα. Πολλά κράτη - μέλη περιμένουν την ευκαιρία να κάνουν το ίδιο, είπε προσθέτοντας ότι «στην Έκθεση της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο θα υπάρξουν συστάσεις για παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το έγγραφο των πέντε προέδρων αποτελεί σχέδιο για την Ε.Ε. ως μια ζώνη ενιαίου νομίσματος, με θεσμοποίηση του δικαιώματος να επεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων Τ. Χάντελ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή κοινωνικών δικαιωμάτων που συντελέστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, από το Β? Παγκόσμιο πόλεμο.Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα «συστημικό φαινόμενο στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. για ενίσχυση της δικής της ανταγωνιστικότητας.»

    Σαφής τάση είναι η «αποκέντρωση» των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή, η τάση προς επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις τόνισε η Αριστέα Κουκιαδάκη, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Μάντσεστερ. Ως «στρατηγικές ανάσχεσης ενάντια στην λιτότητα» συνέστησε τις προσφυγές στα δικαστήρια της Ε.Ε. στην βάση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Στην παρέμβασή της ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στην Ισπανία οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις έγιναν χωρίς τα συνδικάτα.

    Η Ε. Λιντς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που εκπροσωπεί 45.000.000 εργαζόμενους, τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματικές οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα της απεργίας.

    Ο εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) Οριτ Ντοζ, ανέφερε ότι ο εμπνευστής της Ζακ Ντελόρ αντιστάθμισε την ενοποίηση της αγοράς με κοινωνικό διάλογο. Από το 2000 παρατηρείται εκφυλισμός της νομοθεσίας και από το 2010 έως το 2015 ο τριμερής κοινωνικός διάλογος είναι ένας διάλογος κωφών στην βάση του δεδομένου συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

    Ο Κ. Κουμπούνης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου Βελγίου (FGTB Metal), ανέφερε ότι η αφαίρεση της δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης από τα συνδικάτα και η ατομική διαπραγμάτευση είναι το σύστημα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα Μνημόνια, με απεριόριστη δυνατότητα εκβιασμού των εργαζομένων. Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους τώρα.

    Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης ανέφερε ότι ενώ μειώνονται οι μισθοί, τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μετόχων αυξάνονται και η ατομική σύμβαση εξελίσσεται σε πρότυπο εργασιακής σχέσης. Ακόμη τόνισε ότι «το κράτος αναδεικνύεται ως εγγυητής της μετάβασης από το φορντικό στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο, αποδιαρθρώνοντας το κράτος-πρόνοιας και συρρικνώνοντας τα δικαιώματα της εργασίας, προκειμένου να διασώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

    Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με πρόταση της οποίας πήρε τη σχετική πρωτοβουλία η GUE/NGL. τόνισε ότι χωρίς συλλογικές συμβάσεις κάθε εργαζόμενος μένει μόνος του με τον ισχυρό εργοδότη απέναντί του και υποχρεώνεται να υπογράψει ατομική σύμβαση χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

    Το συνέδριο της GUE/NGL στις Βρυξέλλες αποτελεί προπομπό για την ημερίδα που οργανώνουν το Σάββατο, 5 Μαρτίου, στην Αθήνα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Συλλογικές Συμβάσεις και Απλήρωτη Δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη».

    [07] Α. Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»

    «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    «Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

    Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

    [08] Στον Ντι Κάπριο το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου

    Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ. Ο 41 ετών ηθοποιόςτιμήθηκε με το ΌσκαρΑ'ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα Η επιστροφή (The Revenant).

    Ο Ντι Κάπριοήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές για Όσκαρ στην καριέρα του, που διαρκεί 25 χρόνια, χωρίς ωστόσονα το κερδίσει. Φέτος όμως θεωρείτο το φαβορί και επιβεβαίωσε τον τίτλο του.

    Για την ίδια ταινία, οΜεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

    Ο Ινιάριτου έγινε έτσι ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συναπτές χρονιές, καθώς η ταινία του Birdman είχε κερδίσει και πέρσι.

    Αυτό είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.

    Η ταινία Spotlight: Όλα στο φως (Spotlight) του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά και το Όσκαρκαλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

    Η ταινία, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους.

    Στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.

    Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δωμάτιο».

    Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίας Οι μισητοί οκτώ.

    Η ταινία Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία) σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    Ο Μαρκ Ράιλανς κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ Η γέφυρα των κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα.

    Είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ που λαμβάνει ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας.

    Στην κωμική περιπέτεια Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out), του στούντιο Pixar της Γουόλτ Ντίσνεϊ, απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation.

    Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl).

    Είναι το πρώτο Όσκαρ που απονέμεται στην 27χρονη Σουηδή ηθοποιό, η οποία καθιερώθηκε το 2015.

    Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου έλαβε η ταινία Το μεγάλο σορτάρισμα (The Big Short) ενώ το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα.

    Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το «Writing's On The Wall», από την ταινία Spectre.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 February 2016 - 9:32:36 UTC