Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού: Η αναξιοπιστία στο μεγαλείο της
  • [02] Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης
  • [03] Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να στηρίξει την Ελλάδα
  • [04] Την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισημαίνει ο ΣΕΒ
  • [05] Μ. Φλέμινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό
  • [06] Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων
  • [07] Σύζευξη παλιάς και νέας διασποράς του ακαδημαϊκού κόσμου στη Μ. Βρετανία -Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ με συνεργασια του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Σε μηνιαία βάση θα υπολογίζει πλέον την έκπτωση των παρόχων ο ΕΟΠΥΥ
  • [09] «Να φερθούμε ευρωπαϊκά και να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος»
  • [10] Για νέες, αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας, αποφασίζει το ΣΑ του ΟΗΕ
  • [11] Ντ. Τουσκ: Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα αποτελεί τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας
  • [12] «Αδιόρθωτος ο κ. Τσίπρας», σχολίασε το Ποτάμι για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού: Η αναξιοπιστία στο μεγαλείο της

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του συνέντευξη επανέλαβε τον εαυτό του. Με πολλές αντιφάσεις, δήθεν αστειάκια και πολλά ψέματα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ για την χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου «ο κ. Τσίπρας μας ?πληροφόρησε? επίσης ότι: Έθεσε veto κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό.

    Μόνο που όταν άρχισε να ?απειλεί? είχε ήδη συμφωνήσει -όπως αποδείχθηκε- στα συμπεράσματα τα οποία είχαν εκδοθεί. Και έτρεχε για προφορικές διαβεβαιώσεις χωρίς αξία.»

    Επικρίνεται, ακόμη, ο πρωθυπουργός για την αναφορά του πώς «όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, θα φορολογηθούν ως «πλούσιοι και ολιγάρχες».Επιδρομή δηλαδή, κατά της μεσαίας τάξης. Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» του για τις συντάξεις, ξεθωριάζουν. Τώρα συζητά μόνο το «ύψος» της σύνταξης άνω του οποίου θα γίνουν περικοπές».

    Το ΠΑΣΟΚ τονίζει, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας λησμόνησε ότι δόθηκαν 450 εκατ. ευρώ με το Κοινωνικό Μέρισμα το 2014 σε 650.000 δικαιούχους (με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ). Και ότι τότε άρχισε η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    «Εναποθέτει τις τύχες της χώρας σε υπουργούς που λένε? ανοησίες. Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας είναι το τι άκουσε η ?γάτα?. Τι φοβάται άραγε;»

    [02] Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), κ. Suma Chakrabarti συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καλωσόρισε τη δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα, τη δραστηριοποίησή της με 7 επενδυτικά σχέδια, ενώ τόνισε και τη συμβολή της στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Σε σχέση με τη συνεργασία EBRD και ελληνικής κυβέρνησης, τονίστηκε ο κομβικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά σχέδια της EBRD υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους, καθώς επίσης στις υποδομές, την περιφερειακή ανάπτυξη, και τη δημιουργία απασχόλησης σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    [03] Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να στηρίξει την Ελλάδα

    Στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να στηρίξει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης μετά από μια πολύ σοβαρή κρίση, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία της τράπεζας, στο Σύνταγμα, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μέχρι το 2020.

    Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σε σύντομο χαιρετισμό, επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας αυτής και της παρουσίας της EBRD στη χώρα μας και της συμβολής μέσω των χρηματοδοτήσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τράπεζα εδώ και έξι μήνες έχει επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ τόσο στον τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Η Τράπεζα έχει θέσει αρχικά ως στόχο την ενθάρρυνση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, καθώς και την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, επισήμανε ο κ.Σταθάκης.

    Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προχώρησε στη υπογραφή Σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για την ενεργοποίηση του Προγράμματος παροχής εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ανάλογες συμφωνίες, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD αναμένεται να υπογραφούν και με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης, χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος, διευκολύνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα και μειώνοντας το σχετικό κόστος.

    Ερωτηθείς για τις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, ο Σούμα Τσακραμπάρτι επισήμανε ότι δεν έχει τεθεί ακριβές στόχος, καθώς μεγάλο μέρος αυτών αφορά τον ιδιωτικό τομέα και θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει- ανέφερε, ωστόσο, ως ένα ενδεικτικό μέγεθος τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2020, διευκρινίζοντας, όμως, ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα ξεπεραστεί αυτό το όριο.

    [04] Την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισημαίνει ο ΣΕΒ

    Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα και με επιτυχία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος θα επισημάνουν ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ σε σειρά συναντήσεων που θα έχουν από σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες με κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας.

    Όπως επισημαίνεται από το Σύνδεσμο, στόχος των επαφών είναι να παρουσιαστεί η ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων που αφορά στην υλοποίηση του 3ου προγράμματος, στο καθεστώς υποχρηματοδότησης και προϊούσας υπερφορολόγησης της παραγωγής, στην προώθηση μίας νέας βιομηχανικής πολιτικής και στην προσέλκυση επενδύσεων, μέσω της δραστικής εξάλειψης των επιχειρηματικών αντικινήτρων. «Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, τονίζεται, θα μεταφέρουν την καθολική ανάγκη και αγωνία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την άμεση και με επιτυχία ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του νέου Προγράμματος, ώστε να αρθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που επιβαρύνεται από τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού».

    [05] Μ. Φλέμινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό

    Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τονίζει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ, ενώ για τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν ορισμένες χώρες σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, επισημαίνει ότι "είναι πολύ απομονωτικοί και δεν συνάδουν με το πνεύμα της ενότητας και των ευρωπαϊκών αξιών".

    "Αυτό δεν είναι δίκαιο για την Ελλάδα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αντιμετωπίσει και να επιδείξει αλληλεγγύη προς όλους αυτούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος" λέει χαρακτηριστικά η κ. Φλέμινγκ.

    Διαβεβαιώνει δε, πως η UNHCR "κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και θα κάνει περισσότερα" αλλά παραδέχεται πως "είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση".

    "Εμείς, ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 'ανεβάζουμε ρυθμούς'. Ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, έχουμε πέντε γραφεία στην Ελλάδα, πολύ προσωπικό και παρέχουμε κάθε είδους λειτουργική βοήθεια- εξοπλισμό, τέντες, εξειδίκευση" σημειώνει.

    Η εκπρόσωπος της UNHCR επισημαίνει πως "κάθε μέρα η κατάσταση αλλάζει", ενώ για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λέει πως "το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα κάπου αλλού". Εκφράζει δε την ελπίδα πως "πρόκειται για προσωρινά μόνο μέτρα και ότι αυτό θα αλλάξει".

    "Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προτείνει πάρα πολλές λύσεις προκειμένου να απαλλαχθεί η Ελλάδα από μέρος του βάρους αυτού. Όπως υπάρχουν και κάποιες ευρωπαϊκές προτάσεις, αλλά τώρα κάποια λίγα κράτη αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς και δεν ήταν διατεθειμένα να περιμένουν τις εποικοδομητικές προτάσεις που, ναι, θα έπαιρναν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά είχαν νόημα" υπογραμμίζει.

    Η κ. Φλέμινγκ παραδέχεται για ακόμη μια φορά πως "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" με 60.000.000 εκτοπισμένους λόγω διενέξεων ή διώξεων να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, αλλά δυστυχώς, όπως λέει, "οι πόρτες κλείνουν και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πού να πάνε, όπως βλέπουμε τώρα με τόσο δραματικό τρόπο, στην Ελλάδα".

    [06] Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων

    «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις ορισμένων φορολογικών ρυθμίσεων να μειωθούν στο ελάχιστο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, και προσέθεσε ότι πρόκειται για μέτρα που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές εντός του 2016.

    Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων, όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και η επιβολή φόρου πολυτελείας στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, υποστήριξε ότι το να διαφωνεί κάποιος σε επιμέρους μέτρα χωρίς να καταθέτει συνολική πολιτική πρόταση είναι «σαν να κινείται σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου δεν υπάρχουν φόροι».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, είπε ότι αποτελεί ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που αποτελούσε απαίτηση όλων των κομμάτων και δεν προτάθηκε κάποιο άλλο ισοδύναμο, ενώ για το θέμα της επιβολής φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

    [07] Σύζευξη παλιάς και νέας διασποράς του ακαδημαϊκού κόσμου στη Μ. Βρετανία -Πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ με συνεργασια του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλιά και νέα ομογένεια χέρι-χέρι. Αυτό το νέο όραμα, που θα ενώσει σε ένα δίκτυο τους επιστήμονες ελληνικής καταγωγής με τα καλύτερα ελληνικά μυαλά που έχουν βρεί ή αναζητούν μία καλύτερη τύχη ανά τον κόσμο, παίρνει σάρκα και οστά. Η εκκίνηση του εγχειρήματος θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο σε δύο μέρες, στις 3 Μαρτίου, με τη συνέργεια του υπουργείου Εξωτερικών και του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παρόντες στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ίδρυση του «Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μεγάλης Βρετανίας» θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος.

    Στην εκδήλωση ο κ. Αμανατίδης θα απευθύνει χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας με την παρουσία του την αναγκαιότητα της δικτύωσης των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητέρα πατρίδα στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον των χωρών όπου διαβιούν. Μια δικτύωση τεράστιας σημασίας η οποία θα ενώσει τους δύο κόσμους με κοινό παρονομαστή την ελληνικότητα και την αλληλεγγύη που αυτή μπορεί να προσδώσει ως κινητήρια δύναμη για ένα πιο ευοίωνο μέλλον των εκτός και εντός Ελλάδας Ελλήνων. Συνεκτικός ιστός και βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή θα είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ που θα αναλάβει ρόλο κοινωνού και υποστηριχτή, ως ένας συγκολλητικός ιστός που θα απλώνεται παντού, ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

    «Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της και οι Έλληνες της Διασποράς οι καλύτεροι πρεσβευτές της. Με την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων ακαδημαϊκών στην Μεγάλη Βρετανία επιθυμούμε και εργαζόμαστε, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συμπατριώτες μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συμβάλλει «αφενός στην ενδυνάμωση του ρόλου των Ελλήνων της Διασποράς στις χώρες, όπου διαβιούν, ισχυροποιώντας τη δικτύωση και την παρέμβασή τους διεθνώς, και αφετέρου διότι συνιστά μια πρώτη νησίδα για νέους επιστήμονες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και αποκτούν τώρα νέα σημεία αναφοράς και επαφής με την μητέρα πατρίδα»

    Η Μεγάλη Βρετανία είναι μόνο η αρχή. Ένα πρότυπο που θα εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Στην εκδήλωση του Λονδίνου θα συμμετάσχουν πάνω από 250 ακαδημαικοί Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής που διδάσκουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Η δικτύωσή τους θα αποτελέσει τη «μαγιά» για την ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και θα συνδράμει σε δεύτερο επίπεδο στη διασύνδεση των νέων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, τη νέα διασπορά που αποτελεί σήμερα το άυλο εθνικό μας κεφάλαιο ανά τον κόσμο.

    [08] Σε μηνιαία βάση θα υπολογίζει πλέον την έκπτωση των παρόχων ο ΕΟΠΥΥ

    Ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της διαδικασίας υπολογισμού του rebate (έκπτωση), το οποίο θα γίνεται πλέον σε μηνιαία βάση και θα εφαρμόζεται στο σύνολο των συμβεβλημένων παρόχων.

    «Το νέο σύστημα υπολογισμού του rebate σε μηνιαία βάση, είναι καλύτερο για όλους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης. Επιπλέον, όπως τονίζει, είναι άμεσο και πιο εύκολο να ελεγχθεί, δίνει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού στον ΕΟΠΥΥ και στους παρόχους με αποτέλεσμα μια αποδοτικότερη συνεργασία, που τελικά θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες.

    [09] «Να φερθούμε ευρωπαϊκά και να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος»

    «Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων.

    «Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse και προσθέτει ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    [10] Για νέες, αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας, αποφασίζει το ΣΑ του ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να αποφανθεί σήμερα για το σχέδιο απόφασης το οποίο επεκτείνει δραματικά τις υφιστάμενες διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσαν διπλωμάτες της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

    Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:00 (τοπική ώραΒ· 22:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε πηγή στην αμερικανική διπλωματική αποστολή.

    Την περασμένη εβδομάδα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ παρουσίασε στα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ το σχέδιο απόφασης, το οποίο η Ουάσινγκτον διαπραγματευόταν επί εβδομάδες με την Κίνα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή πολύ πιο σκληρών περιορισμών στη Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική και την πυραυλική δοκιμή στις οποίες προχώρησε.

    Η έγκριση του σχεδίου απόφασης θα σηματοδοτήσει την επιβολή των πιο αυστηρών κυρώσεων των τελευταίων δύο δεκαετιών.

    [11] Ντ. Τουσκ: Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα αποτελεί τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας

    «Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιέννη.

    Ο Ντ. Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

    Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.

    «Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [12] «Αδιόρθωτος ο κ. Τσίπρας», σχολίασε το Ποτάμι για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

    Αν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στήνεται στο πνεύμα «όλα καλά τα κάναμε και στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε» η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη, σχολίασε το Ποτάμι για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Star.

    Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «στο μείζον εθνικό πλέον θέμα του μεταναστευτικού ο κ.Τσίπρας σπατάλησε το χρόνο του για να υπερασπισθεί τη θητεία της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο υπουργείο Μετανάστευσης! Έδειξε μάλιστα να καμαρώνει για τις δηλώσεις της υπουργού του περί «ανοιχτών συνόρων» και μεταναστών που «λιάζονται», δηλώσεις που έκαναν την Ελλάδα περίγελο στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία».

    Σημειώνεται οτι το Ποτάμι έχει πει ότι είναι διατεθειμένο να υποστείλει την σημαία της κριτικής στην κυβέρνηση, πρέπει όμως ο κ.Τσίπρας να πάψει να προκαλεί και να διχάζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2016 - 17:32:42 UTC