Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης
  • [02] «Το ασφαλιστικό θα περάσει» δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής
  • [03] Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, καθώς υπάρχει συμφωνία
  • [04] Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε 10 τομείς
  • [05] Κέντρο εφοδιασμού με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από την περιφέρεια Αττικής και τη ΓΓ Εμπορίου
  • [06] Νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»
  • [07] Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Caravan Project από 9 έως 27 Μαρτίου
  • [08] Είδη για τους πρόσφυγες συγκεντρώνονται την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος
  • [09] Έκτακτη χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [10] Το Βερολίνο δηλώνει ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της συνόδου κορυφής της ΕΕ
  • [11] Διπλωματικός πυρετός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
  • [12] Επετειακή έκθεση για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
  • [13] «Συνταγματικοί και πολιτικοί θεσμοί των βαλκανικών κρατών»
  • [14] Το Σαββατοκύριακο η 3η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • [15] Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [16] Αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πρόσφυγες
  • [17] Καθήκοντα γενικού γραμματέα στην UEFA θα ασκεί ο Θόδωρος Θεοδωρίδης
  • [18] Ο Ρομπέρτο «ανοίγει την πόρτα της εξόδου» από τον Ολυμπιακό
  • [19] Γερμανικό στέισον βάγκον με 354 ίππους
  • [20] Αίτημα για αναβολή του αγώνα Ηρακλή-Ολυμπιακού
  • [21] Κυρίαρχος στη Μάλαγα ο Παναθηναϊκός

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης

    Συνεχίζεται το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

    Προ ολίγου ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της σύσκεψης, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης:

    Φακέλους με στοιχεία για το προσφυγικό, παρέδωσε ο Αλ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

    Δέκα προτάσεις κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

    [02] «Το ασφαλιστικό θα περάσει» δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής

    «Σήμερα, η κυβέρνηση έχει το πολιτικό κουράγιο να σηκώσει το βάρος του ασφαλιστικού και να το συζητήσει. Το ασφαλιστικό θα περάσει. Μην ανησυχείτε για αυτά που ακούγονται περί αντοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας... Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το λέω κατηγορηματικά» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». «Όπως ξεπεράστηκε το αγροτικό, θα ξεπεραστεί και αυτό. Μέρα με τη μέρα, θα διαχειριστούμε καλύτερα και το προσφυγικό, η κυβέρνηση θα φτάσει στη διαπραγμάτευση, και από εκεί και πέρα θα αρχίσει άλλη πορεία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από αυτό. Το καταλαβαίνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο κομμάτων που κυβερνούν. Αυτά τα φληναφήματα, ότι χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση κ.λπ., δεν νομίζω ότι έχουν καμία αξία» πρόσθεσε.

    Για την αξιολόγηση, κ. Κουρουμπλής εκτίμησε πως υπάρχει τριβή ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι θα πειστεί το ΔΝΤ για να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Η ιστορία αυτή πρέπει να κλείσει... Πρέπει το ταχύτερο -Μάρτιο με Απρίλιο- αυτή η ιστορία να έχει κλείσει, γιατί πιστεύουμε όλοι ότι είναι σταθμός η ρύθμιση του χρέους».

    Αναφορικά με το αίτημά του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών να χρησιμοποιηθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, ο υπουργός σημείωσε: «Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι κατασκηνώσεις δεν ανοίγουν τον Μάρτιο. Ανοίγουν στις 16 Ιουνίου. Ζήτησα, λοιπόν, τις κατασκηνώσεις μέχρι τότε. Είναι σαφές αυτό... Υπάρχει μία συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι διατεθειμένη να βάλει πλάτη. Προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους. Η πρώτη σκέψη είναι ένα ποσοστό αυτών των ανθρώπων να διοχετευτεί σε κατασκηνωτικούς χώρους, αλλά η διάθεσή τους δεν είναι να βρίσκονται μακριά από τον άξονα Αθηνών-Ειδομένης. Δεν θέλουν. Και να τους πας κάπου αλλού, θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να βρεθούν στα σύνορα, διότι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη για πολλούς και διάφορους λόγους».

    [03] Σόιμπλε: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, καθώς υπάρχει συμφωνία

    «Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις πετύχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Και μένουμε σε αυτήν. Επομένως το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αλλά εναπόκειται στην Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Εμείς τα τηρούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα επιπλέον αλληλεγγύη, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

    «Υπάρχει μια νέα κατάσταση, η προσφυγική κρίση, και για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται, πέρα από την παλιά συζήτηση, επιπλέον αλληλεγγύη και αυτό είναι που της προσφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα - και είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος». Είναι δύσκολο, αλλά αυτό κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό λέει ξανά και ξανά, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τόνισε δε την ανάγκη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο σωστός προκειμένου να ανακτήσει κανείς την ανταγωνιστικότητά του και ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Καλή τύχη!», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «μετά το Brexit δεν υπάρχει άλλη συμφωνία» αποκλείοντας το ενδεχόμενο «ειδικής συμφωνίας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει την έξοδό της. «Η συμφωνία είναι συμφωνία, έξω σημαίνει έξω. Ελπίζω να πάρετε την σωστή απόφαση», είπε και δήλωσε κατ' επανάληψη ότι η ΕΕ επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ασταθής και λιγότερο ανταγωνιστική με την έξοδό της. Από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και ότι το Λονδίνο θα ήταν πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί εκ νέου π.χ. 60 εμπορικές συμφωνίες που έχει σήμερα υπογράψει η ΕΕ με άλλες χώρες. «Καλή τύχη!», είπε και σε αυτή την περίπτωση.

    [04] Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε 10 τομείς

    Η περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας «σφραγίστηκε» στην Αθήνα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών, από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα και τον Αρμένιο ομόλογό του, Γκαρέν Ναζαριάν.

    Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι κ.κ. Μάρδας και Ναζαριάν σκιαγράφησαν το πλαίσιο και την προοπτική της ελληνοαρμενικής συνεργασίας που προβλέπεται από τη διμερή συμφωνία και εδράζεται σε 10 τομείς. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων όπως θέματα που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενέργεια και το περιβάλλον, την τεχνολογία, τη φορολογία και θέματα ισότητας των φύλων, όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, ο οποίος τόνισε πως αυτό που επιδιώκεται «είναι να αναπτύξουμε τις εμπορικές και γενικά τις οικονομικές μας σχέσεις».

    [05] Κέντρο εφοδιασμού με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από την περιφέρεια Αττικής και τη ΓΓ Εμπορίου

    Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων, δημιουργήθηκε στο Φάληρο, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Όπως αναφέρει σχετικής ανακοίνωση της περιφέρειας, πρόκειται για το πρώτο στο είδος του Κέντρο που θα παρέχει υπηρεσίες τύπου logistics, για όλη τη χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής και ίσως αργότερα όλης της χώρας. Διαθέτει άρτιο εξοπλισμό, λειτουργική οργάνωση και άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας καθώς είναι απόλυτα σαφείς οι όροι συνεργασίας των δύο πλευρών που συνυπέγραψαν το μεσημέρι οι επικεφαλής τους, Ρένα Δούρου και Αντώνης Παπαδεράκης.

    Κοινή επιδίωξη των δύο φορέων είναι η συντονισμένη συγκέντρωση, η ασφαλής αποθήκευση, η σωστή καταγραφή και ο έγκαιρος εφοδιασμός των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες για το διάστημα που τα δύο μέρη συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη. Το Κέντρο θα δημιουργηθεί άμεσα στον Ολυμπιακό Πόλο και βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, στο χώρο που είναι γνωστός ως «Εσπλανάδα», ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου - ΕΤΑΔ ΑΕ, εσωτερικής επιφάνειας περίπου 1.800 τ.μ. και δύο επιπέδων.

    Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη, ο οποίος προΐσταται της οργάνωσης, ο έως το βράδυ ο χώρος θα έχει καθαριστεί και εξοπλιστεί πλήρως με τηλεφωνικές γραμμές, Ίντερνετ κ.λπ. Τα πρώτα εμπορεύματα θα μπουν αύριο, με τη συνεργασία του υπουργείου Εμπορίου και θα ταξινομηθούν από τους εθελοντές ως τις 7.00 το βράδυ. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν και ότι για τη διαχείρισή του θα είναι υπεύθυνη η περιφέρεια Αττικής.

    Σύμφωνα με το κείμενο συνεργασίας, η περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την προσωρινή παραχώρηση του χώρου για Κέντρο Εφοδιασμού, τη διαχείριση των υπηρεσιών τύπου logistics, με την εγκατάσταση σχετικού συστήματος, αλλά και τη διαχείριση των αναγκών των αποθηκευτικών χώρων. Θα είναι μόνη αρμόδια για τη διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρώνονται στο χώρο, με κάθε πρόσφορο τρόπο, αλλά και για την παρακολούθηση της έγκαιρης διανομής τους στα σημεία διαμονής προσφύγων.

    Διαβάστε επίσης:

    Είδη για τους πρόσφυγες συγκεντρώνονται την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος

    [06] Νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»

    Η φοροδιαφυγή σε διεθνές επίπεδο και ο παράνομος τζόγος είναι δύο από τα βασικά θέματα του νέου τεύχους του «Πρακτορείου» που κυκλοφόρησε σήμερα. Ακόμη, υπάρχει μία συνέντευξη της συγγραφέως Σοφίας Νικολαϊδου στη Δήμητρα Κεχαγιά και ένα αφιέρωμα στον γνωστό φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος πέθανε πρόσφατα.

    Η φοροδιαφυγή δεν έχει πατρίδα

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η φοροδιαφυγή. Μιλάμε, όμως, γι' αυτό σαν να είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, σαν να επινόησαν, σαν να ανακάλυψαν οι Έλληνες τη φοροδιαφυγή, σαν να είναι οι Έλληνες οι μόνοι φοροφυγάδες στη γη. Μιλάμε για ανικανότητα του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σαν να έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα τα άλλα κράτη. Και ελπίζουμε ότι η τεχνολογία θα εξαφανίσει αυτό το οικονομικό έγκλημα. Ωστόσο, και άλλες χώρες δεν πάνε πίσω στη φοροδιαφυγή.

    Πρόσφατα, το ιταλικό περιοδικό «L' Espresso» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το εγχειρίδιο του τέλειου φοροφυγά» ανέφερε, δημοσιεύοντας στοιχεία εισαγγελικής έρευνας που ξεκίνησε το 2014, ότι 13.000 Ιταλοί έβγαλαν στο εξωτερικό, για να μην πληρώσουν φόρους, περισσότερα από 14 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

    Ο τζόγος του εγκλήματος

    Ποιος θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα τον παράνομο τζόγο από έναν διαβόητο παράνομο, ένα πρώην μέλος της Cosa Nostra;

    Πρόκειται για τον Μίκαελ Φραντσέζε, που συνεργάστηκε με το FBI και που είναι γνωστός και ως «το αφεντικό του παράνομου τζόγου», όπως τον αποκαλούν οι Ιταλοί και τον οποίο επανέφεραν στο προσκήνιο, με αφορμή το σκάνδαλο στημένων αγώνων στο τένις και στο Wimbledon.

    Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα «La Stampa» δημοσίευσε προσφάτως μία συνέντευξη που είχε δώσει ο Φραντσέζε το 2007 στην εφημερίδα του Τορίνου, που ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι, της FIAT, της Φεράρι, της Γιουβέντους κ.λπ.

    Ο 64χρονος Αμερικανός, με τις ιταλικές ρίζες, δίνει τη δική του ρεαλιστική εικόνα για το πολυσυζητημένο, αλλά άγνωστο σε μας σκοτεινό κόσμο του παράνομου τζόγου.

    «Η επιχείρηση παράνομων στοιχημάτων είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει, γι' αυτό και πίσω είναι η ρώσικη και η ιταλική μαφία. Στη Νέα Υόρκη, στις μέρες μου, μόνο η οικογένειά μου μετέφερε 30 ή 40 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα! Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πέντε οικογένειες. Κάντε τον πολλαπλασιασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Το τσακ που αλλάζει τα πάντα στη ζωή»

    Σχεδόν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου «Ξανθιά πατημένη» (1997) η καστανή τότε Σοφία Νικολαΐδου είναι σήμερα μία φανατική... ξανθιά. «Έχει ο καιρός γυρίσματα. Όταν βγήκαν τα πρώτα μαλλιά, μετά τη χημειοθεραπεία, τα έβαψα κατάξανθα. Τώρα είναι σαν από πάντα. Το καταδιασκεδάζω. Η "Ξανθιά πατημένη" εστίαζε στις μικρές στιγμές που γίνονται μεγάλες. Το τσακ που αίφνης αλλάζει τα πάντα στη ζωή των ανθρώπων» αναφέρει. Στο βιβλίο «Καλά και σήμερα: το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος» (2015) καταγράφει την περιπέτειά της με τον καρκίνο. «Γράφτηκε εν θερμώ, από τη μέρα της διάγνωσης μέχρι την τελευταία χημειοθεραπεία. Είμαι συγγραφέας, με τον καρκίνο έκανα αυτό που ξέρω να κάνω: τον έβαλα σε λέξεις. Αυτό το βιβλίο ήταν για μένα, εκτός των άλλων, μεγάλο κρας τεστ για τις λέξεις: πόση πραγματικότητα μπορούν να αντέξουν; Όταν λοιπόν το ξαναδιαβάζω σε βιβλιοπαρουσιάσεις, είναι σαν να κοιτώ παλιές φωτογραφίες. Σήμερα, που έχω έναν καρκίνο πίσω μου και ζωή (ελπίζω) μπροστά μου, είμαι ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος. Αυτό σου μαθαίνουν οι οριακές εμπειρίες: η ζωή είναι πολύτιμη, δεν μπορεί να δαπανούμε χρόνο σε βλακείες. Τόσο απλό, τόσο αυτονόητο. Και πόσο εύκολα το ξεχνάμε» σημειώνει.

    Ο φίλος, ο φωτορεπόρτερ, ο μαέστρος των αναμνήσεών μας?

    «Οι φωτογραφίες του Γιάννη Κυριακίδη μιλούν για τις ζωές μας. Μάρτυρας και χρονογράφος όλων των μεγάλων γεγονότων των τελευταίων 70 χρόνων, αλλά και παρών στις οικογενειακές μας στιγμές, γάμοι, γεννήσεις, επέτειοι, ο δικός μας σκηνοθέτης, φίλος και μαέστρος των αναμνήσεών μας». Αυτό γράφει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε σύντομο κείμενό του στο λεύκωμα «Γιάννης Κυριακίδης: ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΕΙΚΟΝΕΣ» που είχα την τιμή να επιμεληθώ. Ο εμβληματικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες μέρες, άφησε μία αίσθηση του «τέλους εποχής» για τη δημοσιογραφία, το φωτορεπορτάζ αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινότητας.

    Λίγοι Έλληνες φωτογράφοι κατάφεραν να έχουν, όχι μόνο αναγνωρίσιμο έργο, αλλά και ένα όνομα μυθικό. Ο Γιάννης Κυριακίδης, με τη γνησιότητα, το πάθος, την αφοσίωσή του, τη φιγούρα του με τις φωτογραφικές μηχανές κρεμασμένες στον λαιμό και τη σκάλα στον ώμο, είναι μία μορφή εμβληματική, ο φωτορεπόρτερ που ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη, ο φωτορεπόρτερ μίας άλλης Ελλάδας.

    Το φωτορεπορτάζ, μετά την εμφάνιση του Κυριακίδη δεν ήταν πια το ίδιο. Έφτιαξε τη δική του «σχολή». Και Κυριακίδης δεν θα ξαναπεράσει από τον χώρο του.

    [07] Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Caravan Project από 9 έως 27 Μαρτίου

    Ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με δύο αυτοκινούμενα οχήματα, σταθμεύουν σε πόλεις και χωριά όπου κατασκηνώνουν με δύο μογγολικές σκηνές, συλλέγουν ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες και τις παρουσιάζουν με τη μορφή ντοκιμαντέρ, video, φωτογραφιών και αφηγήσεων.

    Σε κάθε πόλη που τους φιλοξενεί διοργανώνουν δράσεις με επίκεντρο τον τόπο που επισκέπτονται και στις οποίες έχουν ενεργή συμμετοχή δημιουργοί και άνθρωποι της περιοχής.

    Είναι το Caravan Project, μια ομάδα ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών που ξεκίνησαν το 2011 ταξίδι για να ανακαλύψουν την Ελλάδα και φέρνουν στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν και να προβάλουν μια εμψυχωτική πλευρά της χώρας.

    Το Caravan Project από 09 έως τις 27 Μαρτίου 2016 θα βρίσκεται στοΛιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας τις εμπειρίες από την περιπλάνηση σε πόλεις και χωριά της χώρας.

    «Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μία βαθύτερη ανάγκη να αναδείξουμε κάποιες ανθρώπινες ιστορίες που δεν παρουσιάζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή δεν είναι εύκολο να ακούσουμε γι αυτές, αλλά είναι συνήθως ιστορίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας διδάξουν για τη ζωή, για τον κόσμο» ανέφερε στην εκπομπή «Πανόραμα» στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο Γιάννης Αδρίμης, σκηνοθέτης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Caravan Project»

    [08] Είδη για τους πρόσφυγες συγκεντρώνονται την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος

    Είδη άμεσης ανάγκης για πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτή την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

    Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

    Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ. Ζητείται τα είδη που θα δοθούν να είναι ταξινομημένα σε τέσσερις κατηγορίες (ρουχισμός και εφόδια, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα) για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών που θα τα συλλέξουν και θα τα μεταφέρουν.

    Συγκεκριμένα, οι ανάγκες είναι για τα εξής:

    Sleeping bags, αδιάβροχα ενηλίκων και παιδικά, κάλτσες, εσώρουχα, μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, σακούλες απορριμμάτων, καθαριστικά, πλαστικά πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, αλουμινένια σκεύη φαγητού, χαρτοπετσέτες, γραφική ύλη, μπαλόνια, εβαπορέ γάλα και γάλα σε σκόνη, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, βρεφικές και νηπιακές τροφές, τσάι, χυμούς, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, μπιμπερό, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες, αυτοκόλλητα ράματα, γάζες Fucidin και φάρμακα (παιδικά Depon, Tobrex, Otrivin, αντιδιαρροϊκά σιρόπια, χάπια γαστροπροστασίας, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, ταμπλέτες ουρολοιμώξεων, αντιφλεγμονώδη, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων και βρεφών, κρέμες Voltaren, βιταμίνες, Aerolin, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, Claripen για παιδιά και ενήλικες, αλοιφή για αιμορροϊδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil και αλοιφές συγκάματος).

    [09] Έκτακτη χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

    Έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στα πρώτα Κέντρα Υποδοχής που θα συσταθούν στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο.

    Επιπλέον, τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές στη χώρα, διασφαλίζοντας την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης, καταγραφής και υποδοχής των πολιτών τρίτων χωρών.

    «Η έκτακτη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να βοηθήσει να μειωθεί η διάρκεια των διαδικασιών εγγραφής», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [10] Το Βερολίνο δηλώνει ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της συνόδου κορυφής της ΕΕ

    Η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία έχει θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

    Κατά τη σύνοδο κορυφής θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    "Η αναδιανομή των ίδιων των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή τα άλλα σημεία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα", δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

    [11] Διπλωματικός πυρετός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες καλείται να βρει λύση στο φλέγον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.

    Οι Βρυξέλλες θεωρούν «ρόλο κλειδί» τη θέση της Τουρκίας, όσον αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος .

    Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν αποκλειστικά στοΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ηΤουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της προσεχούς Συνόδου Κορυφής.

    [12] Επετειακή έκθεση για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον δήμο Κω, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου, εγκαινιάζουν την έκθεση «7 Μαρτίου 1948: Η ολοκλήρωση μιας πορείας» στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι), τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στις 12:45.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες. Φωτογραφίες, εφημερίδες, έντυπα και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν τα πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

    Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις ανεκτίμητης αξίας.

    [13] «Συνταγματικοί και πολιτικοί θεσμοί των βαλκανικών κρατών»

    Πόσο καλά ξέρουμε το συνταγματικό πρόσωπο των Βαλκάνιων γειτόνων μας που σήμερα ανεγείρουν τείχη κατά των προσφύγων και μεταναστών; Ποια είναι η βασική δομή στα όργανα εξουσίας; Τι δικαιώματα υπάρχουν στα συντάγματα;

    Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα απαντώνται στο συλλογικό τόμο με τίτλο «Συνταγματικοί και πολιτικοί θεσμοί των βαλκανικών κρατών», ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο, με επιστημονική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Θεωρίας Κράτους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Καλτσώνη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου στο ίδιο πανεπιστήμιο, Νέδας Κανελοπούλου-Μαλούχου.

    Πρόκειται για ένα χρηστικό τόμο 406 σελίδων που με εγκυκλοπαιδική περιεκτικότητα ενημερώνει τον αναγνώστη ?είτε φοιτητή είτε ενδιαφερόμενο πολίτη? για τη συνταγματική τάξη της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Τουρκίας.

    Για παράδειγμα, το τουρκικό Σύνταγμα, που ισχύει από το 1982 με τροποποιήσεις το 2010, ορίζει ότι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση αποτελείται από 550 βουλευτές, πενταετούς θητείας, οι οποίοι ορκίζονται στην τιμή και στην υπόληψή τους να μείνουν πιστοί στις αρχές του λαϊκού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στο ιδεώδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενισχυμένες εξουσίες, αλλά μέσα στο κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς τα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να υπογράφονται από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου όταν το θεωρεί? σκόπιμο, διατάσσει τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης, ορίζει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο σε συνεργασία με το υπουργικό συμβούλιο, διορίζει τους? πρυτάνεις!

    Όσον αφορά το (άλλοτε) πανίσχυρο Συμβούλιο Ασφαλείας, συγκροτείται από τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον υπουργό Άμυνας, τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, τους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και τον γενικό διοικητή της Αστυνομίας. Παίρνει αποφάσεις για την προστασία της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ακεραιότητας, των εθνικών συμφερόντων έναντι εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν με τις τροποποιήσεις του 2003, αύξησε τα πολιτικά πρόσωπα, κατάργησε τις απόρρητες δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και στη θέση αυτή τοποθέτησε διπλωμάτη αντί στρατιωτικό.

    [14] Το Σαββατοκύριακο η 3η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Την 3η συνδιάσκεψη πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντώνης Δραγανίγος εξήγησε τις βασικές προτεραιότητες της συνδιάσκεψης.

    «Το βασικό σύνθημα της συνδιάσκεψής είναι να μοιραστούμε μαζί με τον ελληνικό μαχόμενο αριστερό κόσμο μια νέα ελπίδα(...). Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι ένα νέο κίνημα το οποίο θα μπορέσει να βάλει μπροστά μια πολιτική σε όφελος των εργατικών συμφερόντων έναντι όλων όσων μας έφεραν στην κρίση που βιώνουμε σήμερα», τονίζει ο κ Δραγανίγος.

    «Οι πρόσφατοι αγώνες μας έδειξαν ότι μεγάλα κομμάτια του λαού σπρωγμένα από τη δύναμη της ανάγκης, σπρωγμένα από τη φλόγα της επιβίωσης και μιας αξιοπρεπούς ζωής είναι διαθετιμένα να βγουν στο δρόμο να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να παλέψουν για ένα πρόγραμμα που θα είναι έξω από τα πλαίσια της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού μονόδρομου , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα κομμάτια του λαού που επιμένουν αριστερά , αντιμνημονιακά, αντιευρωπαϊκά. Νομίζουμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να παίξει ένα ρόλο καθοριστικό στη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου πολιτικού και κοινωνικού για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και για μια νέα ελπίδα στην ελληνική κοινωνία» σημειώνει ο Αντώνης Δραγανίγος.

    [15] Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος

    Στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στο άμεσο μέλλον αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις επάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας επίτροπος είπε πως ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.

    Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη. «Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ανέφερε πως τα hotspots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το «status» σε καθένα που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη. «Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται», είπε σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς αυτό.

    «Ούτε τελεσίγραφα ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. «Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση», ανέφερε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

    [16] Αντιστράτηγος Ζ. Τσιριγώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πρόσφυγες

    «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη». Αυτό τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Όπως επισημαίνει, το 2015 έγινε διαχείριση συνολικά 911.000 προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα, από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

    Η αντιστράτηγος, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγούν βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα περάσουν στην Ε.Ε. Χωρίς να καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο. Παράλληλα, η κ.Τσιριγώτη διευκρινίζει σχετικά με τα ανήλικα προσφυγόπουλα που έχουν εξαφανιστεί, ότι ο αριθμός των 10.000 που ευρέως αναφέρεται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους φορείς, προσπαθεί να δημιουργήσει καινούργιες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να γίνει εφικτή η φιλοξενία του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

    Όσον αφορά στη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αναφέρει χαρακτηριστικά:«Τη ζηλεύουν όλες οι χώρες του κόσμου».

    Διαβάστε επίσης:Χίλιες καταγραφές για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αγνοούνται

    [17] Καθήκοντα γενικού γραμματέα στην UEFA θα ασκεί ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

    Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης θα εκτελεί πλέον καθήκοντα γενικού γραμματέα στην UEFA, καθώς η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή της επέλεξε τον 50χρονο Έλληνα για να καλύψει το κενό του Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της FIFA στις 26 Φεβρουαρίου. Ο Θεοδωρίδης εργάζεται στην UEFA από τον Ιανουάριο του 2008, πρώτα ως διευθυντής του τομέα εθνικών ομοσπονδιών και στη συνέχεια ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας από τον Οκτώβριο του 2010.

    Στο μεταξύ, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA επιβεβαίωσε εκ νέου την απόφαση που έλαβε τον Ιανουάριο, ότι δεν θα προγραμματιστούν προεδρικές αρχαιρεσίες στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, έως ότου το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) πάρει μια απόφαση όσον αφορά την έφεση που έχει καταθέσει ο Μισέλ Πλατινί.

    [18] Ο Ρομπέρτο «ανοίγει την πόρτα της εξόδου» από τον Ολυμπιακό

    Τον «γύρο του κόσμου» και φυσικά της Ευρώπης κάνουν τις τελευταίες ημέρες τα έκτροπα που σημειώθηκαν στον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου, που δεν τελείωσε ποτέ, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό. Ένα από τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα είναι και η ισπανική έκδοση της ιστοσελίδας Goal.com, που φιλοξένησε συνέντευξη του Ισπανού τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο. Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον δημοσιογράφο, ο έμπειρος πορτιέρε, μίλησε για πολλά και διάφορα, ενώ άφησε «ορθάνοικτο το παράθυρο» για την αποχώρηση του από τους πρωταθλητές το προσεχές καλοκαίρι.

    Ερωτηθείς για το εάν θέλει να επιστρέψει στην Ισπανία, ο Ρομπέρτο δήλωσε: «Ναι, είναι φιλοδοξία μου και μου λείπουν πολλά πράγματα. Θα ήθελα να επιστρέψω σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Βρίσκομαι σε μια ομάδα που βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα από άλλες. Σίγουρα είναι σημαντικό πως είναι μια μεγάλη ομάδα, κατακτά τίτλους, συμμετέχει στην Ευρώπη, αλλά πιστεύω πως ίσως είναι ώρα να κλείσει ένας κύκλος και να αρχίσει κάτι καινούριο. Δεν ξέρω αν θα είναι στην Ισπανία, εξαρτάται από τις προτάσεις που θα έχεις. Όμως θα ήθελα να επιστρέψω εκεί σε ένα σπουδαίο πρωτάθλημα».

    [19] Γερμανικό στέισον βάγκον με 354 ίππους

    Τα αυτοκίνητα στέισον βάγκον είναι δημοφιλή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί προσφέρουν μεγάλους χώρους και εξασφαλίζουν άνετο ταξίδι.

    Τα προτιμούν κυρίως οι οικογενειάρχες και όσοι ασχολούνται με τα σπορ. Η Audi στην 86η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης αποκάλυψε ένα στέισον βάγκον ειδικών προδιαγραφών. Πρόκειται για το Audi S4 Avant, ένα αυτοκίνητο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα ταχύτερα μοντέλα παραγωγής. Διαθέτει έντονα σπορτίβ στοιχεία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον, όμως, στη συγκεκριμένη πρόταση επικεντρώνεται στον κινητήρα. Κάτω από το μεγάλο καπό κρύβεται μια μονάδα παραγωγής ισχύος, η οποία προσφέρει στον οδηγό 354 ίππους.

    Η ιδιαίτερα υψηλή ισχύς έρχεται από το νέο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο V6 3.000 κ.εκ. με τεχνολογία TFSI. Η premium γερμανική μάρκα ανακοίνωσε στη Γενεύη ότι το κορυφαίο στέισον βάγκον της γκάμας της ολοκληρώνει το τυπικό τεστ 0-100χλμ./ώρα σε μόλις 4,9΄΄ και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 250χλμ/ώρα.

    Αρωγός στην απρόσκοπτη κίνηση και στη μεταφορά της ισχύος και της ροπής στο δρόμο είναι το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης quattro. Επίσης καθοριστικό ρολό στο προφίλ οδήγησης του χρήστη παίζει και το σύστημα Audi drive select. Και τα δυο προαναφερόμενα συστήματα υψηλής αξίας περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό του Audi S4 Avant. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

    Επίσης παρουσιάσθηκε και η κορυφαία έκδοση της γκάμας του Audi Q3, η RS Q3 performance. Η συγκεκριμένη έκδοση κινείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο πεντακύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 367 ίππους - 27 παραπάνω από το RS Q3. Η συγκεκριμένη έκδοση χρειάζεται μόλις 4,4΄΄ για να φτάσει τα 100χλμ. και η τελική αγγίζει τα 270χλμ/ώρα.

    Στην Έκθεση της Γενεύης παρουσιάσθηκαν άλλες δυο εκδόσεις υψηλών επιδόσεων, το RS 6 Avant performance και το RS 7 Sportback performance.

    Σπύρος Ρέκκας

    [20] Αίτημα για αναβολή του αγώνα Ηρακλή-Ολυμπιακού

    Στη σκιά των όσων συνέβησαν στο παιχνίδι της Τούμπας για το κύπελλο μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί το κυριακάτικο παιχνίδι στο Καυτανζόγλειο μεταξύ του Ηρακλή και της ομάδας του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να μην διεξαχθεί η αναμέτρηση για την 25η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, καθώς υπάρχει σχετικό αίτημα της αστυνομίας προς το Υπουργείο.

    Οι αρχές ασφαλείας δηλώνουν πως αδυνατούν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Επίσης εκφράζονται φόβοι να υπάρξει «συνέχεια» στα όσα συνέβησαν στην Τούμπα και ζητούν την αναβολή του συγκεκριμένου αγώνα.

    [21] Κυρίαρχος στη Μάλαγα ο Παναθηναϊκός

    Η αμυντική διάρκεια του Παναθηναϊκού καθήλωσε την Ουνικάχα Μάλαγα στο «Μάρτιν Καρπένα» και του χάρισε την 6η επιτυχία στον 5ο όμιλο και 5η διαδοχική, που τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στα πλέι οφ, αλλά και στη δεύτερη θέση που δίνει το πλεονέκτημα της έδρας. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 76-58 των Ανδαλουσιάνων, για την 9η αγωνιστική της φάσης των «16» στη Euroleague, υποχρεώνοντας τους Ισπανούς στην 6η διαδοχική ήττα (7η στο σύνολο), που τους θέτει ουσιαστικά εκτός πρόκρισης.

    Για ακόμη μία φορά πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 16 πόντους, ο Νικ Καλάθης τελείωσε τον αγώνα με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (10) και ασίστ (10), ενώ ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα πρόσθεσε άλλους 12 πόντους και ο Αντώνης Φώτσης 10. Ο Βινς Χάντερ έμεινε εκτός 12άδας, ενώ ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς κράτησε στον πάγκο τον Τζέιμς Φελντέιν (κρυωμένος). Από την Ουνικάχα ξεχώρισε ο Κουζμίνσκας με 15 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 7-26, 27-42, 46-64, 58-76


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2016 - 13:32:51 UTC