Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το προσφυγικό είναι θέμα παγκόσμιο»
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Δεν συνδέονται με το προσφυγικό οι διαπραγματεύσεις για το χρέος
  • [03] Στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 975 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [04] Σχεδόν 135.000 αφίξεις στην Ευρώπη διά θαλάσσης, 418 θάνατοι μέσα στο 2016
  • [05] Ντ. Τουσκ: Τρεις οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής
  • [06] Βερολίνο και Ρώμη καλούν να υπάρξει ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
  • [07] Πέθανε ο ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σε ηλικία 91 ετών
  • [08] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του σε συνέδριο στο ΑΠΘ
  • [09] Κοινή γραμμή στο προσφυγικό αποφάσισε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
  • [10] Π. Τζεντιλόνι: Στο μεταναστευτικό η Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της

  • [01] «Το προσφυγικό είναι θέμα παγκόσμιο»

    Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, εν όψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη, την συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Μια συζήτηση φιλική, δημιουργική, ανοιχτή και ειλικρινής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών θέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

    Ειδικότερα για το προσφυγικό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκε ότι στόχος είναι η ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Λιβύη προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα.

    Το προσφυγικό όπως επισήμαναν και οι δύο υπουργοί δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

    Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Δεν συνδέονται με το προσφυγικό οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

    «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου», τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επιβάρυνση της Ελλάδας από την προσφυγική κρίση και προσθέτει ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον.

    «Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ», δηλώνει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδαBildκαι διευκρινίζει ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από το ΔΝΤ να τηρήσει τις συμφωνίες και να μην εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

    «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μέσα τους πρόσφυγες», είναι ο τίτλος της συνέντευξης, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό διπλή πίεση: οι πολλοί πρόσφυγες επιβαρύνουν υπερβολικά τη χώρα και στη Βουλή κλονίζεται η πλειοψηφία του, η οποία πρέπει να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις - χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξουν επιπλέον δάνεια βοήθειας των κρατών του ευρώ. ΗΜπιλντσυνάντησε τον κ. Τσίπρα στην έδρα του».

    [03] Στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 975 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

    Συγκεκριμένα το ναυλωμένο καταμαράν "Tera Jet" κατέπλευσε στις 6 το πρωί με 400 άτομα από τη Χίο, ενώ στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 445 άτομα από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο.

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αργότερα και το επιβατηγό πλοίο "Διαγόρας" που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

    Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει 5 στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ και σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται να διανέμουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά.

    Στην πύλη Ε-2 αναμένεται σήμερα με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

    Επίσης η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

    [04] Σχεδόν 135.000 αφίξεις στην Ευρώπη διά θαλάσσης, 418 θάνατοι μέσα στο 2016

    Σχεδόν 135.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει φέτος στην Ελλάδα και στην Ιταλία διά θαλάσσης, ενώ 418 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) χθες.

    «Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 134.905 μετανάστες έχουν ήδη περάσει τη Μεσόγειο φέτος. Από αυτούς, οι 125.819 έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά. Οι υπόλοιποι έφθασαν στην Ιταλία. Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης καταδεικνύουν ότι οι αφίξεις στην Ισπανία το 2016 είναι λιγότερες από 100», σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Οργανισμού.

    Κατά τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι αφίξεις στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση μειώθηκαν από τις 67.415 που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο στις 55.633 τον Φεβρουάριο, ενώ ο συνολικός αριθμός των αφίξεων διά θαλάσσης στην Ελλάδα από την έναρξη του 2015 πλέον ανέρχεται σε 970.911 ανθρώπους. Το όριο του ενός εκατομμυρίου αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

    Στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο ΔΟΜ υπολόγιζε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2016 ήταν περίπου 120.000.

    Η κρίση των προσφύγων θα είναι το κεντρικό ζήτημα της χαρακτηριζόμενης ως κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα, 7η Μαρτίου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    [05] Ντ. Τουσκ: Τρεις οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

    Τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Πρώτο σημείο, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ? όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

    Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ? όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

    Τρίτο σημείο, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα.

    [06] Βερολίνο και Ρώμη καλούν να υπάρξει ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

    Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καλούν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς επίσης να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων που απολαύουν οι αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει γερμανική εφημερίδα.

    Στην επιστολή τους, που περιήλθε σε γνώση της S?ddeutsche Zeitung, οι Τόμας ντε Μεζιέρ και Αντζελίνο Αλφάνο καλούν να προχωρήσει μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου?με βάση τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άσυλο στο πρώτο κράτος της ΕΕ όπου εισέρχονται?διαμέσου ενός νέου και αναπροσαρμοσμένου «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».

    Η ΕΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου από το 1999, όμως οι διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της παραμένουν, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες εναρμόνισης του νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός καταγραφής, που θα συμπεριλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας, με τη βοήθεια του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

    Ακόμη, καλούν να υπάρξει εναρμόνιση των διαφορετικών όρων και προϋποθέσεων ανά κράτος μέλος για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε μετανάστες, των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Οι ντε Μεζιέρ και Αλφάνο καλούν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο περισσότερη χρηματοδότηση και προσωπικό ώστε να γίνει μια «αληθινή ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου».

    [07] Πέθανε ο ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σε ηλικία 91 ετών

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης. «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση;

    Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

    Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

    Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

    [08] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του σε συνέδριο στο ΑΠΘ

    Νέες συζητήσεις και διαφωνίες ως προς τη χρονολόγηση, ένα νέο εύρημα (από τον ευρύ χώρο των νεκροταφείων της Αμφίπολης πέριξ του περιβόλου του μνημειακού οικοδομήματος το οποίο όπως εικάζει ο εισηγητής απεικονίζει τον... Μέγα Αλέξανδρο να φέρει τα όπλα του αφηρωισμένου φίλου του Ηφαιστίωνα), καθώς και ίχνη καύσης εν μέσω ιζημάτων και επιχώσεων που «στέλνουν» (έπειτα από ειδικές εξετάσεις στα μέσα του 3ου ή του 4ου π.Χ αιώνα), ήταν τα νέα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιστήμονες στο πολυζητημένο εύρημα της Αμφίπολης στη σημερινή πρώτη του επίσημη παρουσίαση στον δεοντολογικά αποκλειστικό του χώρο: Το ΑΠΘ και το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Ήταν η πρώτη φορά (από το 2013 οπότε άρχισαν να «διαρρέουν» τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή της Αμφίπολης ) που η επικεφαλής της πολυθρύλητης ανασκαφής καταθέτει εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο και δέχεται τις ερωτήσεις και τις επιστημονικές διαφωνίες συναδέλφων της -μελών της επιστημονικής κοινότητας.

    Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (στην ίδια αίθουσα το Νοέμβριο του 1978 ο αείμνηστος καθηγητής Μ. Ανδρόνικος παρουσίασε εν μέσω χιλιάδων επιστημόνων και κοινού τα ευρήματα της Βεργίνας) συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα εκατοντάδες αρχαιολόγοι και ενδιαφερόμενοι για το εύρημα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Οι εννέα εισηγήσεις της ενότητας της Αμφίπολης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αλλά και το χρόνο του συνεδρίου καθώς η προβλεπόμενη διάρκειά τους ξεπεράστηκε κατά πολύ (λόγω της έντονης συζήτησης και κατάθεσης απόψεων που ακολούθησε) φτάνοντας ως αργά το απόγευμα.

    Στην εισήγησή της η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο (σε σχετική εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ). Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανασκαφή από την έναρξή της μέχρι και το 2014, «μίλησε» για τον μνημειακό ταφικό περίβολο με περίμετρο 497 μέτρα ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158,40 μέτρα, τον κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου, για τη θέση του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, για το βοτσαλωτό δάπεδο, τις Σφίγγες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ενώ (προς επίρρωση της άποψής της για χρονολόγηση του μνημείου στο πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα) έκανε συνεχείς αντιπαραβολές και υπογράμμιζε τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αισθητική άποψη των δημιουργών τους με ανάλογα ευρήματα της ιδίας περιόδου (4ος π.Χ. αιώνα) που εντοπίστηκαν ανά την Ελλάδα (βοτσαλωτά δάπεδα σε οικίες της Πέλλας, Καρυάτιδες στην περιοχή Σβεστάρι της Βουλγαρίας κ.ά).

    [09] Κοινή γραμμή στο προσφυγικό αποφάσισε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

    Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξε το πολύωρο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός υπογραμμίζοντας μεανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργούότι:"Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα".

    Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

    «Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο.

    «Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή σε λάθη και αδράνεια», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωσή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ανέφερε πως χαράξαμε μια μίνιμουνμ εθνική γραμμή και αναφέρθηκε σε τρεις άξονες στους οποίος συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή όσων πρέπει στις χώρες προέλευσης και ασφάλεια στα σύνορα.

    «Είναι σημαντικό, το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή που αφορά το μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και χαρακτήρισε «φιάσκο» τη σύσκεψη.

    «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

    [10] Π. Τζεντιλόνι: Στο μεταναστευτικό η Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της

    Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η χώρα του «θα ζητήσει από την Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ενισχύοντας τους ελέγχους και χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

    «Το είπα ξεκάθαρα στον Ερντογάν, και η έκτακτη σύνοδος της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει την ευκαιρία για να επαναλάβουμε το αίτημά μας», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

    Ο Π. Τζεντιλόνι υπογράμμισε, επίσης, ότι «το μέλλον της Ευρώπης κινδυνεύει» και πως «δεν πρέπει να γίνεται αυτόματη εξίσωση ανάμεσα σε μετανάστες και τρομοκράτες, αν και πρέπει σαφώς να προστατευθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2016 - 7:32:30 UTC