Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το βέτο για το βέτο είναι λάθος. Είναι παραδοχή μοναξιάς, διπλωματική αποτυχία»
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη αναζητά νόμιμους δρόμους των προσφύγων
  • [03] Αλληλεγγύη, μείωση ροών και δίκαιη κατανομή ευθυνών οι τρεις άξονες της στρατηγικής στο προσφυγικό
  • [04] «Η ευθύνη του ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης είναι τεράστια»
  • [05] Γ. Σταθάκης: Κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [06] «Μετά την αξιολόγηση, στόχος η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων»
  • [07] Άνοιξε η αυλαία του βενετσιανικου καρναβαλιού στην Κέρκυρα

  • [01] «Το βέτο για το βέτο είναι λάθος. Είναι παραδοχή μοναξιάς, διπλωματική αποτυχία»

    Αρνητικός στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό εμφανίζεται ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. «Το βέτο για το βέτο είναι λάθος. Είναι παραδοχή μοναξιάς, διπλωματική αποτυχία και ουσιαστική ήττα. Χωρίς θετική απόφαση αύριο, η χώρα θα παραμείνει στη σημερινή δραματική κατάσταση», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    Για τις κυρώσεις που μπορεί να ζητήσει η Ελλάδα για την Αυστρία και για άλλες χώρες που αρνηθούν μονομερώς να εφαρμόσουν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, σημειώνει ότι αυτές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και σε αποκλεισμό περιορισμένου χρόνου από τις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις.

    Προσθέτει πως ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να διεκδικήσει και να επιτύχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής κοινή ευρωπαϊκή θέση με συγκεκριμένα δεσμευτικά στοιχεία, όπως τη μη περιθωριοποίηση της Ελλάδας σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν, τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., την ουσιαστική οικονομική στήριξη της χώρας, την υποχρέωση της Τουρκίας να δέχεται αμέσως την επιστροφή παράνομων μεταναστών που έρχονται από το έδαφός της και τη ρητή απαγόρευση μονομερών ενεργειών κρατών-μελών.

    Ο κ.Κουμουτσάκος απορρίπτει, επίσης, τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο «μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια παγίδα για την Ελλάδα», ενώ ζητεί να κλείσει η αξιολόγηση «με έναν βιώσιμο τρόπο, για να μην βρεθεί η χώρα, άλλη μια φορά, στο κενό». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «έχει την τάση να σέρνει τις διαπραγματεύσεις με μια απέλπιδα λογική ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της και έτσι θα φτιάξει τον μύθο της "σθεναρής διαπραγμάτευσης". Πληρώσαμε ακριβά την "βαρουφάκειο λογική". Μη διανοηθεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι έκανε και το πρώτο εξάμηνο του 2015», καταλήγει.

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη αναζητά νόμιμους δρόμους των προσφύγων

    Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται», ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, όπου βρέθηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της», καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί», αλλά «οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν».

    «Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων», παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και του Ινστιτούτου "Κόνραντ Αντενάουερ", στην οποία συμμετείχε. «Πρέπει,επίσης,να διαφυλάξουμε», συνέχισε, «το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν». Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι «η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν» και στόχος «ως το τέλος του χρόνου να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της κανονικότητας και της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

    Σήμερα, η Ευρώπη "δοκιμάζεται, δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, δοκιμάζεται η ενότητά της», σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και ο βουλευτής και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι η περιοριστική πολιτική της ΝΔ «επένδυσε πολύ περισσότερο στον ανθρωπισμό από ό,τι βλέπω ιδεοληπτικά ότι κυριαρχεί σήμερα, γιατί τύποις ανθρωπιστές είναι κάποιοι που θεωρούν ότι είναι αλληλεγγύη ή υποστήριξη αν πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν αφημένοι στην εθνική οδό, στην πλατεία Βικτωρίας ή στο λιμάνι».

    Επίσης, υπερασπίστηκε τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση «γιατί στέλνει μήνυμα η περιοριστική πολιτική ότι αν έρθεις στην Ελλάδα υπόκεισαι στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους που είναι η κράτηση 18μηνου και αφήνεσαι την ίδια στιγμή ελεύθερος αν θέλεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου».

    [03] Αλληλεγγύη, μείωση ροών και δίκαιη κατανομή ευθυνών οι τρεις άξονες της στρατηγικής στο προσφυγικό

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, είπε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα:α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

    Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως "κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική" στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

    "Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στον ορθό λόγο, στην ορθή λογική" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.Επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μ. Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης.Είπε οτι η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας οτι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

    Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι ο λόγος περί "κυριαρχίας" αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης.

    Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας "πήραμε το ψωμί από το στόμα" εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής "που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης"."Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά" είπε ο πρωθυπουργός.

    [04] «Η ευθύνη του ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης είναι τεράστια»

    Ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιρρίπτει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. «Η καθυστέρηση της αξιολόγησης αποτελεί ευθεία υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η χώρα και η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μπούμε στον αναπτυξιακό κύκλο. Η ευθύνη του Ταμείου είναι τεράστια γι' αυτή την εκκρεμότητα...», τονίζει.

    Για το προσφυγικό αναφέρει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η διέλευση στην Ευρώπη όσων έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η παραμονή τους σε συγκεκριμένες χώρες με βάση τις συμφωνίες, καθώς και να υπάρξει συμμετοχή της Τουρκίας στην εφαρμογή των αποφάσεων.

    Ο κ.Βούτσης απορρίπτει σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ χαρακτηρίζει άκαιρη και άστοχη οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό τίθεται από ορισμένες πλευρές «που αισθάνονται ότι τα βραχυπρόθεσμα δικά τους οικονομικά συμφέροντα θίγονται από την παρούσα πολιτική της κυβέρνησης».

    Σχετικά, τέλος, με τη Χρυσή Αυγή και τα πρόσφατα γεγονότα στην επιτροπή για την εθνική άμυνα, ο κ. Βούτσης υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια διαρκής ανοχή γι' αυτό το κόμμα «όταν συνεχίζονται αυτού του είδους οι συμπεριφορές και οι παραβιάσεις του Κανονισμού που εκθέτουν και την ίδια τη Βουλή»

    [05] Γ. Σταθάκης: Κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας τόνισε απόψε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν η φιλοσοφία και οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

    «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κομβικό σημείο γιατί θα δημιουργήσει ένα πολύ σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ικανό να δώσει τη μεγάλη ώθηση στην οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες και παρά τις δοκιμασίες του 2015 η πραγματική οικονομία κατάφερε να αντέξει.

    «Η πραγματική οικονομία, το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον και τα μακροοικονομικά, δείχνει μια δυναμική, μια αντοχή και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στο ότι υπάρχει μια προοπτική αν υπάρξουν και τα κατάλληλα μέτρα να υπάρξει ένας θετικός αντίκτυπος το δεύτερο εξάμηνο του 2016», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

    Αναφερόμενος στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ επεσήμανε ότι είναι προσαρμοσμένα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας καθώς αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού.

    [06] «Μετά την αξιολόγηση, στόχος η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων»

    «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, θα προχωρήσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ημερίδα της ευρωομάδας GUE/NGL και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο: «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη».

    «Όπως έχει προβλεφθεί και στη συμφωνία του Ιουλίου, έχουμε συγκροτήσει μαζί με τους δανειστές μία επιτροπή από ειδικούς, η οποία θα προτείνει ένα πόρισμα, βάσει του οποίου θα θεσπιστεί η τομή που θα επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τη διεθνή οργάνωση εργασίας να αποτελεί και αυτή έναν σύμβουλο που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία και θα εξασφαλίσει το σεβασμό και την τήρηση των διεθνών κανόνων» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Αναφερόμενος στο ρόλο που πρέπει να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα συνδικάτα τους πιο ζωντανά, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτελέσει ξανά παράγοντα προοδευτικής αλλαγής και όχι στοιχείο του πελατειακού συστήματος. «Καθήκον όλων μας, λοιπόν, όσων θέλουμε η Ελλάδα να αλλάξει, είναι να προωθήσουμε αυτές τις σημαντικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος» πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι μέσα στο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως είπε, οι εφαρμογές των πολιτικών του μνημονίου δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω, παρά συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό.

    [07] Άνοιξε η αυλαία του βενετσιανικου καρναβαλιού στην Κέρκυρα

    Σε μία άλλη εποχή έχει μεταμφιεστεί η πόλη της Κέρκυρας στην οποία από χθες το μεσημέρι κόμισες, κόντες, πρίγκιπες και πρίγκιπες, έκαναν την εμφάνισή τους στα καντούνια και στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, με κορύφωση την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που άνοιξε και την αυλαία του κορφιάτικου βενετσιάνικου καρναβαλιού.

    Πρωταγωνιστές της πρώτης καρναβαλιστικής παρέλασης, που συνεχίζεται και σήμερα το μεσημέρι, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας με καλεσμένους από τη Giostra di Zante της Ζακύνθου και τη Giostra Cavalleresca di Sulmona, από τη Σουλμόνα της Ιταλίας. Την πομπή, που επισήμως ξεκίνησε από το δημαρχείο της πόλης, με κατεύθυνση στην πλατεία Λιστόν, συνόδευαν τυμπανιστές, υπό τους ρυθμούς θριαμβευτικού διαβήματος.

    Η ατμόσφαιρα μεταμορφώθηκε. Τα πανάκριβα κουστούμια, υψηλής ραπτικής, εποχής του 18ου αιώνα, της βενετσιάνικης κουλτούρας που έζησαν οι Κερκυραίοι, αναζωπύρωσαν τις σελίδες της ιστορίας του τόπου, ενώ προκάλεσαν ενθουσιασμό στους μικρότερους.

    Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα ιπποτικά τάγματα, οι «γκιόστρες», ένα έθιμο που η Κέρκυρα υιοθέτησε από τους Βενετούς και σύμφωνα με αυτό οργανώνονταν κονταρομαχίες, πέρα από τα πεδία των μαχών, στα κέντρα των πόλεων και πολλές φορές μέσα στα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα των παλατιών.

    Η πρώτη μεγάλη χθεσινή βενετσιάνικη παρέλαση, ολοκληρώθηκε με ιπποτικούς χορούς της εποχής, στο κέντρο της πλατείας της Κέρκυρας, ενώ τη σκυτάλη πήρε το «παιχνίδι του θησαυρού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 March 2016 - 11:32:31 UTC