Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: O πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο καταυλισμό
  • [02] «Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη»
  • [03] Στους 33.320 οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα
  • [04] Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία NATO-FRONTEX για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους στο Αιγαίο
  • [05] Τουλάχιστον 25 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στα ανοικτά των τουρκικών ακτών
  • [06] Σοκ στη Σλοβακία μετά την εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού Λαϊκού κόμματος

  • [01] ΝΔ: O πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο καταυλισμό

    Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα είπε ότι ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει και πως τώρα κατασκευάζει νέα τεχνητή γραμμή σύγκρουσης.

    «Ο "ανθρωπισμός"(δικός του) και η "ακροδεξιά"(όλοι οι άλλοι). Προφανώς για τον κ.Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι. Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, "ακροδεξιά"είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει πως η πολιτική«αφύλακτα σύνορα - ξέφραγο αμπέλι» είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις «Χρυσές Αυγές» της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    «Ανίκανος και αναξιόπιστος, αφού με την ιδεοληψία του μετατρέπει σε απέραντο καταυλισμό την Ελλάδα, προσπαθεί και πάλι να κοροιδέψει και να διχάσει τους Έλληνες. Μάταια όμως. Ένα είναι βέβαιο. Η εποχή του πέρασε», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    Μαξίμου: Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ονειρεύεται άλλες εποχές και δεν το κρύβει

    "Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ονειρεύεται «άλλες» εποχές και δεν το κρύβει. Προφανώς, ονειρεύεται τις εποχές διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του. Αυτές ακριβώς που οδήγησαν τον τόπο στην κατάντια που με κόπο ανατρέπει, μέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτές τις εποχές του «παλιού», στις οποίες τρεις φορές γύρισε την πλάτη -μπροστά στην κάλπη- ο ελληνικός λαός τον τελευταίο χρόνο" αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε απάντησή του στον κ. Γ. Κουμουτσάκο.

    "Δυστυχώς για τον ίδιο," προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου "αντί να απαντήσει επί της ουσίας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το μεσημέρι, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η ακροδεξιού χαρακτήρα ρητορική στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματος" θέτοντας εν συνεχεία το ερώτημα "άραγε, θα συμφωνήσει με τον εκπρόσωπό του και ο πρόεδρος της ΝΔ, ομολογώντας ότι το ευρωπαϊκό προφίλ που πασχίζει να χτίσει δεν είναι παρά μία βιτρίνα;"

    "Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις επιλογές του. Ακόμη και σήμερα, με την πρωτοφανή του ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, απέρριψε -ξανά- τη λογική της ΝΔ για «κλειστά σύνορα» και κέντρα κλειστού τύπου στη λογική των φυλακών" καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου στην απάντησή του στον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ.

    [02] «Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη»

    Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" , στην οποία εκφράζει την ελπίδα πως κατά την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό θα υπάρξει πρόοδος, ενώ, διευκρινίζοντας πως δεν έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας, θεωρεί πως σύντομα θα υπάρξει εκ νέου κοινή συναίνεση .

    Απαντώντας στο ερώτημα ως προς την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Ελλάδα ως προς την καταγραφή των προσφύγων και στο περιθώριο που έχει δώσει μέχρι τα μέσα Μαΐου ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Επιτροπή μπορεί να έλθει στην Ελλάδα να ελέγξει και να διαπιστώσει πως το ποσοστό καταγραφής βρίσκεται πάνω από το 90%, στο 98%.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται η ΕΕ είναι μία πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος της για το άσυλο, μία νέα ρύθμιση για το πώς οι άνθρωποι θα αιτούνται άσυλο και πώς θα αποφασίζεται η χορήγησή του, ενώ μία κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται και από τις 28 χώρες-μέλη.

    Κατά την άποψή του, η ΕΕ παύει να υπάρχει όταν δεν ακολουθούνται δύο θεμελιώδεις αρχές της, η αναλογικότητα και η αλληλεγγύη, διότι μετά γίνεται επιστροφή στην πολιτική του εθνικού κράτους με συνοριακούς ελέγχους και διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις, και σε διενέξεις που αυτές προκαλούν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι η πύλη των προσφύγων προς την Ευρώπη και εάν η Τουρκία και η Ευρώπη συνεργαστούν και η προσφυγική ροή μπορέσει να μειωθεί σε λίγες εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα, τότε αυτοί μπορούν να καταγραφούν, να ελεγχθούν και να ληφθούν οι αποφάσεις ποιος είναι παράτυπος μετανάστης και ποιος χρειάζεται πραγματικά προστασία, και για αυτή τη συνεργασία η Τουρκία θα έχει πολιτικά πλεονεκτήματα, όπως η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους.

    [03] Στους 33.320 οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα

    Σε 33.320 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    Από αυτούς 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27. 109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη, 3.400 στο Χέρσο, 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό, 2.136 στα Διαβατά, 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο, 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο -PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.

    Σήμερα εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνον 239 άτομα και έφθασαν στην Λέσβο και Χίο 770 πρόσφυγες και μετανάστες.

    [04] Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία NATO-FRONTEX για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους στο Αιγαίο

    Τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex επί των λεπτομερειών της συνεργασίας τους στο Αιγαίο χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex "Ποσειδών" στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

    Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων».

    Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων.

    [05] Τουλάχιστον 25 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στα ανοικτά των τουρκικών ακτών

    Τουλάχιστον 25 μετανάστες, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της τουρκικής λουτρόπολης Ντίντιμ, στη νοτιοδυτική Τουρκία, έγινε γνωστό από την τουρκική ακτοφυλακή.

    Η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 15 άλλους μετανάστες που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό το ξύλινο πλεούμενο που έπλεε με κατεύθυνση την Ελλάδα. Η ακτοφυλακή εξακολουθεί να διεξάγει έρευνες για αγνοουμένους με τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Η εθνικότητα των μεταναστών δεν έγινε αμέσως γνωστή.

    Η νέα αυτή τραγωδία σημειώνεται την παραμονή μιας σημαντικής συνόδου κορυφής ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ θα ασκήσει πίεση αύριο Δευτέρα στην Τουρκία ζητώντας της να την βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της.

    [06] Σοκ στη Σλοβακία μετά την εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού Λαϊκού κόμματος

    Η Σλοβακία στοιχειώθηκε σήμερα από φαντάσματα του παρελθόντος της, καθώς ακροδεξιοί που λανσάρουν στολές βασισμένες σ' αυτές του σλοβακικού κράτους-ανδρείκελου των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο.

    Ο σχηματισμός Λαϊκό Κόμμα - Η Σλοβακία Μας, με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, τον κυβερνήτη της κεντρικής Σλοβακίας ο οποίος οργάνωσε πορείες εναντίον της μεινότητας των Ρομά, πήρε 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο απ' αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

    Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δευτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την εμπόλεμη Συρία και πέραν αυτής, η υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει αύξηση.

    Στην Ουγγαρία, το κόμμα Γιόμπικ, γνωστό για τις στολές της Ουγγρικής Φρουράς και τις πορείες κατά των Ρομά, είναι το δέυτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

    Αναλυτές λένε πως η άκρα δεξιά επωφελήθηκε από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων, περιλαμβανομένου αυτού του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι πιθανό να δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 March 2016 - 23:32:26 UTC