Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς
  • [02] Για λύση μέσω της Τουρκίας πιέζει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής
  • [03] Να κρατήσει τους πρόσφυγες, ζήτησε από την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ
  • [04] Ο Αργύρης Πανταζάρας είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Χορν
  • [05] Φ. Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς
  • [06] Πρωτοφανές ατόπημα χαρακτήρισε η Ο. Γεροβασίλη σχόλιο του Γ. Κουμουτσάκου για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [07] Στο 0-0 έμειναν Αστέρας Τρίπολης και ΑΕΚ

  • [01] Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς

    Την στήριξη του πρωθυπουργού έχει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχετικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Eπικρατείας Νίκου Παππά στα parapolitika.gr .

    "Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι σαφές ότι έχει την απόλυτη στήριξη από όλους μας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του αν δει ποιος ακριβώς του επιτίθεται και με ποιον τρόπο», αναφέρει ο κ. Παππάς στη δήλωσή του .

    Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει αποστείλει από την περασμένη Τετάρτη επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, σχετικά με την επικοινωνία του με την εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Γεωργία Τσατάνη.

    [02] Για λύση μέσω της Τουρκίας πιέζει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής

    «Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ-Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

    Για λύση μέσω της Τουρκίας πιέζει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής

    Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

    Αν δεν υιοθετηθεί το plan Aπου είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B»που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

    Επταμερής συνάντηση με στόχο το συντονισμό

    Συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

    Η Ουγγαρία απορρίπτει το σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απόψε.

    «Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Η σκληρή στάση του Όρμπαν στην κρίση των προσφύγων συνέβαλε να αυξηθεί η δημοτικότητά του στη χώρα του. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες της Ουγγαρίας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν αποδέχονται το σχέδιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση προσφύγων βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, στο οποίο η κυβέρνησή του προβάλλει σθεναρή αντίσταση.

    Οι εξελίξεις νωρίτερα

    "Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε" είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

    Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

    Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνειστο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότιη Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, να υποστηρίξει τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων».

    Μεταβολή του κλίματος για τη διαχείριση του προσφυγικού

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνεται η μεταβολή του κλίματος στο προσφυγικό. Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

    Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

    Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

    Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Φρ. Ολάντ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα - Συνεργασία με την Τουρκία - Προστασία των συνόρων της ΕΕ

    Διπλάσια βοήθεια στην Άγκυρα ως το 2018, προβλέπει προσχέδιο απόφασης της Συνόδου

    [03] Να κρατήσει τους πρόσφυγες, ζήτησε από την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ

    Να κρατήσει τους πρόσφυγες στη χώρα και να μην τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ζήτησε από την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και θα βοηθηθεί.

    Σε σχέση με τον αριθμό του πληθυσμού, Γερμανία και Αυστρία τον περασμένο χρόνο δέχτηκαν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία - Παλατινάτο, εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αντέξει, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. «Βεβαίως πρέπει να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στο να κάνει το καθήκον της», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ντε Μεζιέρ τάχθηκε πάντως εναντίον της εφαρμογής εθνικών μέτρων για την μείωση του αριθμού των προσφύγων και ζήτησε οι παροχές για όσους ζητούν άσυλο να γίνουν ίδιες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η Γερμανία έχει τις υψηλότερες παροχές και «αυτό το κίνητρο πρέπει να σταματήσει».

    [04] Ο Αργύρης Πανταζάρας είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Χορν

    Στον Αργύρη Πανταζάρα, απονεμήθηκε το φετινό θεατρικό βραβείο "Δημήτρης Χορν", στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στης Δευτέρας στο θέατρο Χορν στην οδό Αμερικής. Πρόκειται για τον δέκατο έκτο στην σειρά ηθοποιό, στον οποίο απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου.

    Ο Αργύρης Πανταζάρας βραβεύθηκε για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής) για το ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260), καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση "Ρήσος" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (Φεστιβάλ Αθηνών). Συνυποψήφιοί του για το βραβείο, ήταν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γώγουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου.

    «Επιτρέψτε μου να λάβω το βραβείο, όχι ως μία "τιμή" για κάποιο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ρόλου, αλλά ως μία ενθάρρυνση για την πορεία μου και γι? αυτά που με περιμένουν», ανέφερε κατά τη βράβευση του ο Αργύρης Πανταζάρας σημειώνοντας πως "ούτως η άλλως αυτό το βραβείο δεν είναι κτήμα κανενός, είναι μία σκυτάλη. Από τη στιγμή που δίνεται ανήκει στον επόμενο... Στους νέους, σε αυτούς δηλαδή που περιμένουμε να ενισχύσουν την τέχνη του θεάτρου με σθένος, αφοσίωση και απόλυτη ευθύνη".

    [05] Φ. Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και αρκείται σε «αδιέξοδους ακροβατισμούς», αλλά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σημείωσε ότι έχει στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της Δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση για το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    «Είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η Διάσκεψη για το προσφυγικό, και αυτό που θα ήθελα να ευχηθώ, είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την χώρα και θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν μόνο αν τηρηθεί ή εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Περιμένω να διαψευστούν με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει σε σχέδιο δήλωσης το οποίο προβλέπει το κλείσιμο των συνόρων», είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

    [06] Πρωτοφανές ατόπημα χαρακτήρισε η Ο. Γεροβασίλη σχόλιο του Γ. Κουμουτσάκου για τη Σύνοδο Κορυφής

    Πρόκειται για πρωτοφανές ατόπημα, την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται τη λύση του προσφυγικού, που όλα δείχνουν να υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής λύσης, να προσπαθεί ο εκνευρισμένος εξ αυτού εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, να φέρει σε αντιπαράθεση Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή σχόλιο του κ. Κουμουτσάκου για τη Σύνοδο Κορυφής.

    «Το έσχατο της μικροπολιτικής», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη

    [07] Στο 0-0 έμειναν Αστέρας Τρίπολης και ΑΕΚ

    Η ΑΕΚ πήγε στην Τρίπολη για να μην χάσει και πέτυχε το στόχο της, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) με τον Αστέρα στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 25η αγωνιστική της Super League. Με 10 παίκτες τελείωσε το ματς η Ένωση, λόγω της αποβολής του Τζιμπούρ στις καθυστερήσεις με 2η κίτρινη κάρτα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2016 - 21:32:33 UTC