Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη
  • [02] Θέματα ενέργειας συζήτησαν Π. Σκουρλέτης και Μ. Σέφκοβιτς
  • [03] Στην Κωνσταντινούπουλη ο Δ. Μάρδας, για συναντήσεις με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας
  • [04] Μεταφέρονται από τον Πειραιά, 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, σε κέντρα φιλοξενίας
  • [05] Ξεκινά η μεταφορά προσφύγων στην Ήπειρο, στην Κόνιτσα οι πρώτοι 150
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων ενάντια στο προωθούμενο σχέδιο για το ασφαλιστικό
  • [07] Ο αριθμός των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται στις 4.000, ανέφερε ο Θ. Δρίτσας
  • [08] Βύθιση ταχύπλοου ανοικτά των τουρκικών ακτών, πέντε νεκροί
  • [09] Για τον αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ θα ήταν «καταστροφή» ένα Brexit
  • [10] Βρετανία: USB με 22.000 ονόματα μελών του ΙΚ έχει στην κατοχή του το Sky News
  • [11] Αβραμόπουλος: Κίνδυνος να μετατραπεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα σε ανθρωπιστική καταστροφή
  • [12] Έκθεση με προσχέδια του γλύπτη Θόδωρου
  • [13] Τα σπουδαία μνημεία του δήμου Αχαρνών επισκέφτηκε ο Αρ. Μπαλτάς
  • [14] Η ποιητική και εικαστική «γλώσσα» του Ελύτη σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ
  • [15] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΟΣΑ
  • [16] Πέτερ Αλτμάιερ: To μονομερές κλείσιμο των συνόρων είναι ατυχές και δεν βοηθά

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη

    Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη συνάντηση που έχουν οι δύο τους από τον Φεβρουάριο του 2015.

    «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γκουρία σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.

    «Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι΄ αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

    «Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

    Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

    Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.

    Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

    Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

    [02] Θέματα ενέργειας συζήτησαν Π. Σκουρλέτης και Μ. Σέφκοβιτς

    «Σήμερα η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Και αυτό σχετίζεται με τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς.

    «Με τον κ. Σέφκοβιτς συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προφανώς πώς αυτά εξειδικεύονται για τη χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός. Επίσης κουβεντιάσαμε, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ένωση πώς τελικά όλοι θα εξυπηρετήσουμε το μεγάλο στόχο για ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση.»

    Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και ο υπουργός θα επισκεφθούν σήμερα τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος αναβαθμίζεται προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης και αεριοποίησης με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

    [03] Στην Κωνσταντινούπουλη ο Δ. Μάρδας, για συναντήσεις με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας

    Σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας, σε συνέχεια του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, θα έχει απόσήμερα Πέμπτη, έως τo Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο κ. Μάρδας θα επισκεφτεί σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθλομαίο και στη συνέχεια θα μιλήσει στα μέλη της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ).

    Αύριο Παρασκευή,ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τουρκικής Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Ένωσης (TUSIAD), στα οποία θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπολογίζονται σε 6 δισ. δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια.

    Τέλος, το Σάββατο ο κ. Μάρδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Κωνσταντινούπολης Καπαλί Καρσί (Capali Carsi), με τον οποίο θα συζητήσει την πρόταση για αδελφοποίηση των παλαιών παραδοσιακών αγορών Αθήνας (Πλάκα-Μοναστηράκι) με τις αντίστοιχες της Κωνσταντινούπολης και του Ισφαχάν (Naqshe-e-Jahan Square) του Ιράν.

    [04] Μεταφέρονται από τον Πειραιά, 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, σε κέντρα φιλοξενίας

    Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

    Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αυτό που θέλει να επισημάνει είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου του Πειραιά, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας. Οι περιπολίες στελεχών είναι συνεχόμενες πρόσθεσε και τόνισε ότι τα στελέχη του λιμεναρχείου επεμβαίνουν συνεχώς, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

    Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

    Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, και συγκεκριμένα στις 23:35 το βράδυ, από Καβάλα, Χίο Μυτιλήνη, Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" το οποίο θα μεταφέρει και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Διαβάστε επίσης: Ο αριθμός των προσφύγων στο λιμάνι τουΠειραιά υπολογίζεται στις 4.000, ανέφερε ο Θ. Δρίτσας

    [05] Ξεκινά η μεταφορά προσφύγων στην Ήπειρο, στην Κόνιτσα οι πρώτοι 150

    Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, στην Κόνιτσα, αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί, οι πρώτοι 150 πρόσφυγες που θα δεχτεί η Ήπειρος. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, που θα φιλοξενηθούν εκεί για λίγες ημέρες, έως ότου να ετοιμαστεί άλλος χώρος, πολύ πιθανό η Μαθητική Εστία στα Δολιανά Καλπακίου.

    Οι προετοιμασίες για την υποδοχή των προσφύγων ξεκίνησαν από χθες. Το Κέντρο Προστασίας βρίσκεται κοντά στην πλατεία της κωμόπολης και μέχρι πέρυσι φιλοξενούσε ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν μεταφερθεί εκεί με εισαγγελική παραγγελία.

    Ο δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και είπε ότι εντός της ημέρας θα καλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει ευαισθησία απέναντι στο θέμα, γιατί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι προσφυγές που ήρθαν από την Καππαδοκία πριν από 90 χρόνια.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων ενάντια στο προωθούμενο σχέδιο για το ασφαλιστικό

    Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιούν συνταξιουχικές οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΟΤΑ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΝΑΤ) ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οι συνταξιούχοι ζητούν να μπει ένα τέλος στις περικοπές των συντάξεων και να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζουν, διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, ζητώντας ταυτόχρονα δωρεάν δημόσια υγεία.

    «Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να αποσύρει το έκτρωμα που προορίζεται να φέρει ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Τσακίζει τα δικαιώματά μας και ό,τι έχει απομείνει από τις προηγούμενες περικοπές» δήλωσε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Καμπούρης.

    Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης που προγραμματίζουν οι συνταξιούχοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς με 48ωρη απεργία την ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    [07] Ο αριθμός των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται στις 4.000, ανέφερε ο Θ. Δρίτσας

    Αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται από την Τουρκία, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα.

    Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι υπολογίζεται πως στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περί τις 4000 πρόσφυγες, τόνισε πως καθημερινά καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, ενώ οργανώνεται η μετακίνησή τους προς κέντρα που ετοιμάζονται να τους φιλοξενήσουν.

    Σημείωσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του λιμενικού.

    [08] Βύθιση ταχύπλοου ανοικτά των τουρκικών ακτών, πέντε νεκροί

    Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα μωρό, πνίγηκαν στο Αιγαίο όταν το ταχύπλοο που τους μετέφερε στην Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών, μετέδωσε σήμερα το πρακτοφρείο ειδήσεων Dogan.

    Η τουρκική ακτοφυλακή εκλήθη τη νύκτα να διασώσει εννέα ανθρώπους που καλούσαν σε βοήθεια και ανέσυρε πέντε πτώματα. Στην ομάδα περιλαμβάνονταν Αφγανοί και Ιρανοί. Προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.

    [09] Για τον αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ θα ήταν «καταστροφή» ένα Brexit

    Ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μαζί με τουλάχιστον 150 πανεπιστημιακούς εκφράζουν σε σημερινή επιστολή τους την υποστήριξή τους στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, επιχειρηματολογώντας ότι ένα Brexit θα ήταν "καταστροφή" για την επιστήμη και την έρευνα.

    Θα ήταν καταστροφή για την επιστήμη και τα βρετανικά πανεπιστήμια "αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ", προκαλώντας "μια απώλεια της ελευθερίας μετακίνησης των επιστημόνων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης", επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στους Times.

    Οι περισσότεροι από 150 που υπογράφουν την επιστολή αυτή είναι μαθηματικοί, μηχανικοί και οικονομολόγοι του Κέμπριτζ, μέλη της βρετανικής Royal Society.

    [10] Βρετανία: USB με 22.000 ονόματα μελών του ΙΚ έχει στην κατοχή του το Sky News

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του USB με τα ονόματα 22.000 μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Τα στοιχεία παραδόθηκαν στο δίκτυο από πρώην μέλος της οργάνωσης, το οποίο τα έκλεψε από τον επικεφαλής της εσωτερικής αστυνομίας του Ισλαμικού Κράτους.Οι ηλεκτρονικές καταγραφές περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ή και αριθμούς τηλεφώνων των μελών που προέρχονται από τις αιτήσεις ένταξης ανθρώπων από 55 χώρες που έχουν καταταγεί στις τάξεις της οργάνωσης.

    Ορισμένα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες για τζιχαντιστές που μέχρι στιγμής δεν είχαν εντοπισθεί στη Δυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τις χώρες του Μάγρεμπ και τη Μέση Ανατολή.Το Sky News έχει ενημερώσει τις αρχές για τα ντοκουμέντα που περιείλθαν στην κατοχή του, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

    Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Βρετανίας δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

    [11] Αβραμόπουλος: Κίνδυνος να μετατραπεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα σε ανθρωπιστική καταστροφή

    Πρέπει να συζητήσουμε τιμπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η οποία «υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος αριθμός μετεγκαταστάσεων, ημερησίως.

    Υπογράμμισε, ακόμα, ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση από την πίσω πόρτα, θα πρέπει να ανοίξουμε ένα «ασφαλές και νόμιμο παράθυρο» στους μετανάστες. Διαφορετικά, υποστήριξε, οι αδίστακτοι διακινητές θα προσπαθήσουν να βρουν νέους διαδρόμους.

    [12] Έκθεση με προσχέδια του γλύπτη Θόδωρου

    «Η τέχνη δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, είναι όλη η διαδικασία, η διαρκής άσκηση, δεν είναι η εικόνα και το αμπαλάζ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γλύπτης Θόδωρος.Στο πνεύμα λοιπόν της συνέχειας αυτής της διαδικασίας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γίνει μέτοχος αυτής της μαθητείας και προσωπικής διαδρομής του γλύπτη, μέσα από σχέδιά του, στην έκθεση «Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).

    Τα σχέδια του Θόδωρου χρονολογούνται από το 1947 και φθάνουν έως το 1962: «ασκήσεις αυτοτελείς που έχουν ένα αυτόνομο εικαστικό ενδιαφέρον» παρατηρεί ο γλύπτης της σύνθεσης «Ωρολόγιο του μετρό», στο μετρό της πλατείας Συντάγματος.

    Είναι η πρώτη έκθεση σχεδίων του Θόδωρου, που καλύπτουν τέτοιο χρονικό εύρος. Στόχος δεν είναι τόσο η παρουσίαση των σχεδίων του ως έργων τέχνης, όσο η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη δημιουργία, αποκαλύπτοντας πώς ο Θόδωρος μελέτησε τη γλώσσα του σχεδίου: «Είναι σχέδια από τα χρόνια των σπουδών μου, θέλω να δείξω τα θεμέλια της τέχνης. Σήμερα αυτό που ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής. Εγώ θέλω να δείξω τη διαχρονικότητα αυτής της διαδικασίας» τονίζει ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «τα σχέδια αυτά έχουν μια αυτοτέλεια, είναι μελέτες σχέδια, είναι πορτρέτα συναδέλφων. Δεν είναι προσχέδια για κάτι άλλο, είναι ασκήσεις αυτοτελείς που έχουν ένα αυτόνομο εικαστικό ενδιαφέρον».

    [13] Τα σπουδαία μνημεία του δήμου Αχαρνών επισκέφτηκε ο Αρ. Μπαλτάς

    Αρχαιολογική Συλλογή, Θολωτός Τάφος, Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Τρία από τα σημαντικότερα μνημεία του δήμου Αχαρνών, αλλά και ολόκληρης της χώρας, επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στο πλαίσιο των περιηγήσεών του σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Αττικής.

    «Ως υπουργός θέλω πολύ να βγαίνω από τα "τείχη" του υπουργείου, δυστυχώς όμως ο χρόνος δεν το επιτρέπει, αλλά ευκαιρία σαν αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί παίρνουμε και μια αισιοδοξία για τις προσπάθειες που γίνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, στο τέλος της αρχαιολογικής διαδρομής που πραγματοποίησε στην περιοχή, συνοδεία του δημάρχου Γιάννη Κασσαβού, βουλευτών Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρολιάκος και Γ. Δέδες), της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ανατολικής Αττικής, Αναστασίας Λαζαρίδου, αρχαιολόγων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [14] Η ποιητική και εικαστική «γλώσσα» του Ελύτη σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ

    «Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως να αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις» (απόσπασμα από την ομιλία του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στη Στοκχόλμη, κατά την απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1979).

    Αυτή τη «γλώσσα» που άρθρωσε ο ποιητής (ποιητική και εικαστική), αυτό τον «κόσμο τον μικρό τον Μέγα» του Οδυσσέα Ελύτη επιχειρεί να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει, ακριβώς 20 χρόνια μετά το θάνατό του (18 Μαρτίου 1996) και 105 από τη γέννησή του, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», που εγκαινιάζεται την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου.

    [15] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΟΣΑ

    Με τον γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία,συναντάταιο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετάτην ολοκλήρωσή της συνάντησης θα γίνουνδηλώσεις στα ΜΜΕ.

    [16] Πέτερ Αλτμάιερ: To μονομερές κλείσιμο των συνόρων είναι ατυχές και δεν βοηθά

    «Εργασθήκαμε πολύ στενά και καλά με τη Αυστρία για μήνες στην (προσφυγική) κρίση. Εντούτοις θεωρήσαμε την απόφαση για μονομερές κλείσιμο των συνόρων ως ατυχή και όχι επιβοηθητική. Στο τέλος θα οδηγηθούμε ξανά στο να πρέπει να επιλυθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η κατάσταση (που προκλήθηκε λόγω του προσφυγικού) στην Ελλάδα», απάντησε ο επικεφαλής της καγκελαρίας για το προσφυγικό Πέτερ Αλτμάιερ σε ερώτηση της εφημερίδας Die Welt κατά πόσον η ανάληψη εκ μέρους της Αυστρίας ρυθμιστικού ρόλου στα Βαλκάνια διαταράσσει τις γερμανικές προτάσεις για εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό

    Ο Αλτμάιερ στο ερώτημα της εφημερίδας αν έχουν απομονωθεί η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε: «Πρόκεται για μια φράση κλισέ, η οποία ήταν εντελώς λανθασμένη και στη ελληνική κρίση όπως και στην ουκρανική. Στο τέλος καταφέραμε πάντα την ευρωπαϊκή συναίνεση με την ουσιαστική συμμετοχή της Γερμανίας. Ετσι και τώρα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ότι η προσέγγισή μας για μια συνολικότερη λύση είναι ορθή και υποστηρίζεται από πολλούς άλλους».

    Διαάστε επίσης: Μέρκελ: Το προσφυγικό πρόβλημα δεν λύνεται με μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2016 - 9:32:39 UTC