Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν
  • [02] Εξέφρασα στον πρωθυπουργό την υποστήριξή μου, είπε ο Μ. Σέφκοβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Γ. Μουζάλας: Οι μεμονωμένες ενέργειες Βίσεγκραντ και Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα
  • [04] Μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [05] Νέα ποιοτικά στοιχεία ενισχύουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης
  • [06] Σούμα Τσακραμπάρτι: Στηρίζουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας
  • [07] Ειδομένη: «Ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» λένε, απογοητευμένοι από τα κλειστά σύνορα, οι πρόσφυγες
  • [08] Επαναπροωθήθηκαν στηνν Τουρκία 81 οικονομικοί μετανάστες
  • [09] Δ. Αβραμόπουλος: Στόχος να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα
  • [10] Βίντεο ΕΚ: Η ενότητα είναι η ελπίδα της Ευρώπης, λέει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στ. Λέφεν
  • [11] Διευκρινίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τήρηση του διεθνούς δικαίου ζήτησαν οι ευρωβουλευτές.
  • [12] Εκδήλωση για τη γυναίκα-πρόσφυγα οργανώνει την Παρασκευή το Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα
  • [13] «Το Μαντείο της Δωδώνης», η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης ξεκινά τον Ιούνιο
  • [14] Πέθανε ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης
  • [15] Νέο χώρο για επέκταση της δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα προτίθεται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων
  • [16] Το προσφυγικό έθεσε ο Συναδινός στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πουτιν, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο συριακό και το προσφυγικό.

    Παράλληλα συζητήθηκαν κα θέματα σχετικά με το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας, και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες Τέλος, συζητήθηκαν οι οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

    [02] Εξέφρασα στον πρωθυπουργό την υποστήριξή μου, είπε ο Μ. Σέφκοβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πολύ καλή, εποικοδομητική και ανοικτή χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς.

    Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της Ελλάδας προς τους στόχους της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ. Σημειώνει ότι ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και δηλώνει ότι θα συμβάλει στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών Ταμείων για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης.

    Τονίζει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής -τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

    Τέλος δηλώνει ότι αναζητά τρόπους με τους Έλληνες συναδέλφους του για την τόνωση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

    [03] Γ. Μουζάλας: Οι μεμονωμένες ενέργειες Βίσεγκραντ και Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα

    «Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

    Ο Ι. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα.

    Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.

    «Οι μεμονωμένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.Γι' αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα».

    Τέλος, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. «Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση» κατέληξε ο αν. υπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Η αποκατάσταση του Σένγκεν στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

    [04] Μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Σε νέα μείωση των επιτοκίων προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες μειώνεται στο -0,40%, ενώ το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης μειώνεται στο 0,25%.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 80 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο εξαγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (ποσοτική χαλάρωση) καθώς και να διευρύνει το εύρος των ομολόγων.

    [05] Νέα ποιοτικά στοιχεία ενισχύουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης

    Νέα ποιοτικά στοιχεία που ενισχύουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει εντός του Απριλίου, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με πηγές η συμφωνία που τελικά θα επιτευχθεί θα είναι πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων και όχι κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει την ενημέρωση της κοινής γνώμης, και όπως έγινε γνωστό αναμένεται να καθιερωθεί τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα ποιοτικά στοιχεία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που επικαλείται η κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και το γεγονός ότι οι θεσμοί, θέτουν πλέον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Απριλίου.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιολόγηση, καθώς -όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές- το κυρίαρχο εργαλείο του ΔΝΤ για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ήταν η μη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα λόγω διαφωνιών. Από τη στιγμή που οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, η συμφωνία θα κλείσει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

    [06] Σούμα Τσακραμπάρτι: Στηρίζουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας

    «Η Ελλάδα έχει πολλές καλές και ισχυρές επιχειρήσεις. Το πνεύμα επιχειρηματικότητας δεν έχει συνθλιβεί από τα χρόνια της ύφεσης και είναι έτοιμο να ανακάμψει. Η διάθεση και η ανάγκη για επενδύσεις είναι τεράστιες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι έτοιμη να το στηρίξει αυτό με δικούς της πόρους, προσελκύοντας χρηματοδότηση από τρίτους και εργαζόμενη στην πολιτική μεταρρυθμίσεων μαζί με τις αρχές, με τις οποίες επίσης χαρτογραφούμε τη στρατηγική μας για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

    «Έχουμε ήδη λάβει μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συμμετείχαμε σε αγορά ενός ομολόγου και επενδύσαμε σε ταμείο που προωθεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν οι μεταρρυθμίσεις παραμείνουν στο σωστό δρόμο, αναμένουμε τώρα να κινηθούμε πρόσω ολοταχώς και να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα», επισημαίνει ο πρόεδρος της EBRD που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα για τα εγκαίνια λειτουργίας της τράπεζας στην χώρα μας.

    «Η σύντομη διαμονή μου στην Αθήνα μου έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου και να εγκαινιάσω το γραφείο το οποίο θα λειτουργεί ως έδρα των δραστηριοτήτων μας στη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος της EBRD, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έφυγα από την Ελλάδα με δυνατές εντυπώσεις. Είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν επιστροφή σε ανάπτυξη πριν τον επόμενο χρόνο και το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τολμηρές και επίπονες μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα,για να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Παράλληλα, είδα πολλές ελπιδοφόρες ενδείξεις»

    Ο σερ Σούμα Τσακραμπάρτι αναφέρεται και στην σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου. «Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι μικρές και ανήκουν σε ιδιώτες, να ανακτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση», επισημαίνει.

    «Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να μετατραπεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε πλεονέκτημα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα δέχεται τεράστιες πιέσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας κόμβος σε ξηρά και θάλασσα για τις μεταφορές και την ενέργεια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», επισημαίνει επίσης ο πρόεδρος της EBRD.

    O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η βελτίωση των περιφερειακών συνδέσμων θα βοηθήσουν την ενσωμάτωση των ελληνικών εταιριών στην παγκόσμια οικονομία. «Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έχει διαπιστώσει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Ωστόσο, οι εξαγωγές παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να συμβάλλουμε για πρώτη φορά στη στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού τομέα υπογράφοντας μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για το εμπόριο με μεγάλη εγχώρια τράπεζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου», προσθέτει.

    Επισημαίνει επίσης ότι η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές επιχειρήσεις από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, έναν τοπικό κλάδο στον οποίο βλέπουμε πολλές δυνατότητες. Παράλληλα, αναπτύσσει έργα στον τουρισμό, τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και του εφοδιασμού (logistics).

    Το μήνυμα του προέδρου της EBRD για την Ελλάδα είναι σαφές: «Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και επίσης θα επιδιώξουμε να εργαστούμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα προκειμένου να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δεν αποτυπώνουν απλά τα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα αλλά τονίζουν τις τεράστιες δυνατότητες που βλέπουμε στην Ελλάδα. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό επισκιαζόταν από την κρίση. Τώρα, είναι η ώρα να γυρίσει η σελίδα και να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Η EBRD είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό».

    [07] Ειδομένη: «Ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» λένε, απογοητευμένοι από τα κλειστά σύνορα, οι πρόσφυγες

    "Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο" μονολογεί η ηλικιωμένη Σύρια, που ακουμπώντας στο μπράτσο του συζύγου της προχωρά προς την τεράστια ουρά που έχει σχηματιστεί εκεί, όπου γίνεται η διανομή φαγητού, στον καταυλισμό της Ειδομένης.

    "Δίνουμε μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, για να μπορέσουμε να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Κουβαλάω πολλά χρόνια πάνω μου και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για μένα. Έφυγα κυνηγημένη από την πατρίδα μου κι έχω κολλήσει εδώ. Στη λάσπη, το κρύο, το αδιέξοδο..." λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χάλα, που θέλει, όπως πολλοί ομοεθνείς της, να πάει στη Γερμανία. Εκεί, την περιμένει ήδη ο γιος της, ο οποίος ήταν από τους "τυχερούς" που κατάφερε να περάσει τα σύνορα πριν από περίπου έναν χρόνο.

    Με τη σιδερόφραχτη πύλη να παραμένει κλειστή για τέταρτη μέρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, τη βροχή να έχει μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον καταυλισμό σε έναν απέραντο βούρκο και τα νέα από το ευρωπαϊκό "μέτωπο" που καταφτάνουν, μέσω κινητών, στους πρόσφυγες να είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνα, πολλοί, όπως η Χάλα, νιώθουν σαν να βιώνουν έναν δεύτερο πόλεμο.

    [08] Επαναπροωθήθηκαν στηνν Τουρκία 81 οικονομικοί μετανάστες

    Επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κήπων Έβρου, 81 οικονομικών μεταναστών που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα, έγινε, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου.

    Από τους 90 μετανάστες, για τους οποίους είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία επανεισδοχής σε αυτό το διάστημα, έγιναν δεκτοί οι 81, και ειδικότερα 13 Μαροκινοί, 7 Αλγερινοί και 61 Πακιστανοί. Οι υπόλοιποι 9 (5 Αλγερινοί, 2 Μαροκινοί και 2 Τυνήσιοι) δεν παρελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, λόγω διαφορετικής δήλωσης στοιχείων ταυτότητας ή εθνικότητας.

    Σημειώνεται ότι το πρώτο διήμερο του Μαρτίου είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία άλλου 267 μετανάστες.

    [09] Δ. Αβραμόπουλος: Στόχος να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα

    Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

    «Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών. Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

    «Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

    [10] Βίντεο ΕΚ: Η ενότητα είναι η ελπίδα της Ευρώπης, λέει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στ. Λέφεν

    [11] Διευκρινίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τήρηση του διεθνούς δικαίου ζήτησαν οι ευρωβουλευτές.

    Λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη 9 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο.

    Οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και οι συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.

    Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσαν και οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και η πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές, καθώς και η αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία, με τη συμμετοχή της Ολλανδής υπουργού Γένιν Χένις Πλάσαρτ, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    Τέλος συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17-18 Μαρτίου.

    Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Δ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο είπε ότι «επενδύετευπερβολικές προσδοκίες στο ανατολίτικο παζάρι με το αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν,επειδή εσείς, οι 28 κυβερνήσεις, αποδεικνύεστεανίκανες να εφαρμόσετε τις δικές σας αποφάσεις, που πήρατε τον Σεπτέμβριο για μιαΕυρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Η Ελλάδα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων,μεκλειστά τα βόρεια σύνοράτης και με το δράμα τηςΕιδομένηςνα αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».

    Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα και πολύ περισσότερο, εναντίον της Ελλάδας.Ο Ευρωπαϊκός Βαλκανικός διάδρομος πρέπει να ανοίξει τώρα αμέσως καιοι χώρες του Βίσενγκρατ που παραβιάζουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσειςπρέπεινα υποστούν κυρώσειςσύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».

    "Εάν κάποιοι στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όπως και στο Συμβούλιο δεν θυμούνται πως δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό όραμα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει να τα ξεχάσουν κι αυτά, όσο δεν εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις για την μετεγκατάσταση" υπογράμμισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι"οσο αυτό το τραγικό έργο συνεχίζεται, το πρώτο θύμα θα είναι οι πρόσφυγες και το δεύτερο ο ηθικός, νομικός και πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης".

    Τις ευθύνες της Ευρώπης και της Τουρκίας για την έλλειψη μιας ικανοποιητικής λύσης στο προσφυγικό υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γ. Γραμματικάκης στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του ΕK.«Μια ικανοποιητικήλύσηπρέπει να περιλαμβάνει, όχι μόνον την εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλάκαι μια συνεργάσιμη Τουρκία. Σε αντίθεση ωστόσομε την Ελλάδα, που έστω και μεκαθυστέρησητηρεί τις δεσμεύσεις της, η Τουρκίαδεν εφάρμοσεκαθόλου την ήδη υπάρχουσα συμφωνία. Προβάλλει μάλιστα διαρκώς και νέες απαιτήσεις σε ένα «ανατολίτικο παζάρι»διαπραγματεύσεων, με αντικείμενο όμως ψυχές και την ανθρώπινη αλληλεγγύη», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

    Η Ευρώπη, πρόσθεσε πρέπει επίσηςνα έχει ένα έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο ακραίων απαιτήσεων ή μη συνεργασίας της Τουρκίας, που ναεξασφαλίζειόμως και τα ανοιχτά σύνορα στη Σένγκεν..

    [12] Εκδήλωση για τη γυναίκα-πρόσφυγα οργανώνει την Παρασκευή το Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα

    Εκδήλωση για τη "Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μαρτίου", διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 11 Μαρτίου.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την ημέρα στη "Γυναίκα πρόσφυγα-Αιτούσα άσυλο". Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και δημοσιογράφοι.

    Τα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και άλλους αρμόδιους φορείς, επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες είναι τα πιο ευάλωτα θύματα σε εμπόλεμες περιοχές και οι πλέον τραγικές φιγούρες μέσα στη δίνη της μαζικής μετανάστευσης που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι καταστροφές στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση-συζήτηση για το θέμα, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη γυναίκα πρόσφυγα της Γαλλίδας φωτογράφου Marie Dorigny η οποία θα αναρτηθεί στο χώρο "Στέκι της Ευρώπης" στο κτίριο του ΕΚ στην Ελλάδα, καθώς επίσης και εκπομπή σχετικά με το θέμα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο NGradio.

    [13] «Το Μαντείο της Δωδώνης», η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης ξεκινά τον Ιούνιο

    Μετά τη Σαμοθράκη, σειρά έχει η Δωδώνη. Το περίφημο μαντείο της Δωδώνης, το παλαιότερο στον ελληνικό χώρο, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 20 Ιουνίου 2016 ως τις 10 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης. Πρόκειται για τη δεύτερη περιοδική έκθεση (η πρώτη ήταν η «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», ενώ έπονται κι άλλες) με σημαντικά έργα του αρχαίου κόσμου από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, μια πρωτοβουλία του Μουσείου Ακρόπολης με στόχο την παρουσίαση ασυνήθιστων θεμάτων που θα ενδιέφεραν τον σύγχρονο επισκέπτη και θα διέγειραν το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

    Έτσι, και με τη συγκατάθεση του ΚΑΣ, περίπου 250 αρχαία έργα θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης, με τα περισσότερα να προέρχονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (με την οποία το Μουσείο συνεργάστηκε στενά για την πραγμάτωση της έκθεσης) και κάποια άλλα από τη συλλογή Καραπάνου που φυλάσσονται στις αίθουσες και στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, υπό συζήτηση είναι ο δανεισμός μερικών ακόμα αρχαίων αντικείμενων που σήμερα βρίσκονται σε συλλογές των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου.

    [14] Πέθανε ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

    Πέθανε σήμερα το μεσημέρι ο σκηνοθέτης της μικρής οθόνης Κώστας Κουτσομύτης, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, που μετέφερε με επιτυχία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη μικρή οθόνη -«Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πρόβα νυφικού» κ.ά.-, έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας . Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο όπου νοσηλευόταν.

    Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης.

    Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το δωμάτιο». Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο «Θύματα Ειρήνης» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

    Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την FINOS FILM.

    Στη συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές, μεταφέροντας στην οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, «Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η «Εκτέλεση» του Φρέντυ Γερμανού, «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου κ.ά.

    Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους «Ο Κλοιός», η οποία αποσπά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που «άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Η ποιότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα ?Βαμμένα κόκκινα μαλλιά?, ?Εκείνος και εκείνος?, ?Ματωμένα χώματα? και ?Τα παιδιά της Νιόβης?, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» αναφέρει ο κ. Μπαλτάς.

    [15] Νέο χώρο για επέκταση της δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα προτίθεται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων

    Νέο χώρο 12,8 στρεμμάτων για επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα προτίθεται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επέκταση της δομής φιλοξενίας στα 37 στρέμματα δημοτικής έκτασης από τα σχεδόν 24 στρέμματα που είναι σήμερα. Με τη νέα επέκταση (η δεύτερη μετά την παραχώρηση 8 στρεμμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο) η συνολική χωρητικότητα της δομής θα φτάσει τα 2.000 άτομα.

    Ο κ. Καμίνης ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε κενά διαμερίσματα. Από τα συνολικά 7.500 διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα αντιστοιχούν 200 για την προσωρινή φιλοξενία 3.000 ατόμων. Στόχος του δήμου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, είναι η διασπορά των προσφύγων σε πολλά σημεία της πόλης αλλά και σε όμορους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με τους όμορους δήμους Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Ζωγράφου και Αγίου Δημητρίου.

    [16] Το προσφυγικό έθεσε ο Συναδινός στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ

    Την τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ 2016 που διοργάνωσε η ολλανδική προεδρία της ΕΕ στη Χάγη.

    Ο κ. Συναδινός τόνισε μεταξύ άλλων στη Σύνοδο των γενικών γραμματέων Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Φόρουμ: «Με τις προσφυγικές ροές, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, να αυξάνονται ραγδαία, δημιουργώντας μεγάλο κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, ειδικά στην Ελλάδα που σηκώνει το κύριο βάρος αυτής της κατάστασης και ενώ τόσο η Κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και δεκάδες ανθρωπιστικών Οργανώσεων και εκατομμύρια πολιτών έχουν ανοίξει ομπρέλα προστασίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της σημερινής προεδρίας καλό θα ήταν να έχει ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση του αθλητισμού ως μέσο ενσωμάτωσης κι ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, των προσφύγων και των δεκάδων χιλιάδων νέων παιδιών που αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών των ροών. Η προώθηση της συνεργασίας, των παιδαγωγικών δυνατοτήτων, η προαγωγή των ανοικτών κοινωνιών, η κατανίκηση των ανισοτήτων, η υποστήριξη αναξιοπαθούντων παιδιών μπορεί να επέλθει μέσα από την κατ' εξοχήν ανθρωπιστική δραστηριότητα όπως είναι ο αθλητισμός».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2016 - 15:32:31 UTC