Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο
  • [02] Θεοχαρόπουλος: Συγκεκριμένη απόφαση για τους 160.000 πρόσφυγες του προγράμματος μετεγκατάστασης
  • [03] Μετατίθεται για τις 22 Μαρτίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη
  • [04] «Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες»
  • [05] Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση
  • [07] Στους 41.464 οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα
  • [08] Συνελήφθησαν 14 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης στο Καλαί
  • [09] Εξέγερση σε φυλακή της Αλαμπάμα, άγνωστο προς το παρόν εάν υπάρχουν θύματα
  • [10] Τα γαλλικά ΜΜΕ, για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι
  • [11] Γεροβασίλη: Η ΝΔ προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την προσφυγική κρίση
  • [12] Ν. Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα
  • [13] Κρούσμα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη
  • [14] Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης
  • [15] Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών, για το ασφαλιστικό

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο

    «Μέρα με την ημέρα που περνάει, εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να κάνει τα πάντα για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό, διότι είναι πράγματι ένα κρίσιμο θέμα με εθνικές διαστάσεις».

    Τονίζει επίσης ότι αυτό ήταν και το νόημα της επιμονής της ΝΔ για τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στις 4 Μαρτίου, πριν τη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

    «Η Νέα Δημοκρατία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει τη ζημιά, να προβάλει και να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας», υπογραμμίζει.

    Επιπλέον εξαπολύει επίθεση κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως «στη λάσπη της Ειδομένης βούλιαξε ο ψεύτικος ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα. Τέτοιος ανθρωπισμός να μας λείπει. Δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και την πηγαία αλληλεγγύη του ελληνικού λαού».

    Σχετικά με τα ζητήματα της Δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει ένα πολύ επικίνδυνο καρκίνωμα, που διαχέεται επιθετικά στις λειτουργίες του κράτους, των ανεξάρτητων θεσμών, της Δικαιοσύνης. Δεν θα τους επιτρέψουμε αυτή την εκτροπή. Να το γνωρίζουν καλά. Τονίζω επίσης, για το πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι η αλήθεια θα λάμψει και η ευθύνη θα πληρωθεί».

    Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει πέσει πάνω μας ένα πέπλο κατάθλιψης

    Οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών στη Λαμία.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση στα τρία κρίσιμα θέματα τα οποία ανέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Το προσφυγικό, τη διαπραγμάτευση και τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, τονίζοντας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι εχέγγυο της τήρησης του Συντάγματος και της προάσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

    Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα πως «παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε» και παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή όπου, όπως είπε, «θα λάμψει η αλήθεια» και έκανε λόγο για διαπλοκή αλλά και για «το ρόλο της κυβέρνησης στην οικοδόμηση ενός νέου συστήματος πιο ευνοϊκά διακείμενο στις προθέσεις της κυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε στο ακροατήριο τα δύο αισθήματα τα οποία, όπως ο ίδιος είπε, εισέπραξε κατά την πρώτη του περιοδεία σήμερα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. «Εισέπραξα φόβο και εισέπραξα και θυμό» είπε και σημείωσε ότι «ο φόβος έχει σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Σε Βοιωτία και Φθιώτιδα ο πρόεδρος της ΝΔ

    [02] Θεοχαρόπουλος: Συγκεκριμένη απόφαση για τους 160.000 πρόσφυγες του προγράμματος μετεγκατάστασης

    Την ανάγκη «στις 17 και 18 Μαρτίου να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση που να λέει πού θα μετεγκατασταθούν και πώς οι 160.000 πρόσφυγες» στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα, με κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούμενο από τους βουλευτές Σερρών Μιχάλη Τζελέπη και Β΄Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη.

    «Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει απεγκλωβισμός αυτή τη στιγμή των προσφύγων και να υπάρξει απεγκλωβισμός από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ντροπή όσα συμβαίνουν σήμερα στο προσφυγικό.

    «Είναι ντροπή για ό,τι έχουμε ονειρευτεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια και για την Ελλάδα. Οι αξίες του ανθρωπισμού, πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή τίθενται σε δοκιμασία. Τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ντροπή να συζητούμε για ώρες στα σαλόνια για να βρεθεί λύση και αυτή τη στιγμή να μην ξέρουν οι πρόσφυγες αν θα επιζήσουν την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για επιμερισμό των προσφύγων, των 160.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τη μέθοδο της μετεγκατάστασης, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά καλύτερες και πιο οργανωμένες απ? ό,τι στην Ειδομένη και προσέθεσε: «Εδώ είμαστε στα σύνορα και ο κόσμος θέλει να φύγει, ψάχνει για ένα καλύτερο αύριο, και εδώ θα πρέπει να δώσει απάντηση η Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα συνολικά. Δεν μπορεί να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

    Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει και δεν κάνει είναι ο καλύτερος συντονισμός της κατάστασης για όσο καιρό βρίσκονται εδώ πέρα. Δυστυχώς, αυτό το οποίο διαπίστωσα και με τις συναντήσεις με τον δήμαρχο, αλλά και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν το έχει κάνει, δυστυχώς, και είναι πραγματικά κρίμα -γιατί είναι μια κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς- να βλέπουμε αυτές τις σκηνές σήμερα στην Ειδομένη».

    Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε νωρίτερα με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, επισκέφθηκε τα κέντρα μετεγκατάστασης στα Διαβατά και τη Νέα Καβάλα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Χέρσο, στο νοσοκομείο και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Κιλκίς, όπου θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.

    [03] Μετατίθεται για τις 22 Μαρτίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αντί της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2016, θα διεξαχθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Βουλής.

    [04] «Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες»

    Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες, προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, που πραγματοποιήθηκαν στην Άρτα και τα Ιωάννινα με διοργανωτές τα τοπικά επιμελητήρια.

    Αντίστοιχες εκδηλώσεις όπως αυτές στην Ήπειρο αποτελούν μέρος του προγραμματισμού του υπουργείου στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για τις δύο συγκεκριμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

    [05] Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα στις 14.00, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Η συνάντηση ορίστηκε γιατις 12 το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

    [06] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

    «Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

    Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

    [07] Στους 41.464 οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα

    Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, όπου μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά χτες 700 πρόσφυγες.Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σήμερα σε 41.464. Το τελευταίο 24ωρο 629 άτομα έφτασαν στα νησιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων σε αυτά να φτάσει τους 7.736 (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω).

    Συνολικά στην Αττική φιλοξενούνται 10.035 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στις τρεις δομές, στο Ελληνικό (4.069), στο Σχιστό (1.970) και στο λιμάνι του Πειραιά (2.448).

    Επίσης, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες (260), στα Τρίκαλα (200), στη Λάρισα (400), στη Δράμα (355), στον Χέρσο Κιλκίς (3.674), στη Νέα Καβάλα Κιλκίς (3.273), στη Νέα Καρβάλη (800) και την Ελευθερούπολη Καβάλας (210), στην Κοζάνη (413), στα Διαβατά (1.958) και στην Κόνιτσα (150).

    [08] Συνελήφθησαν 14 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης στο Καλαί

    Δεκατέσσερις ακροδεξιοί διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα στο Καλαί έπειτα από μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε κατά της παρουσίας σε κοντινή απόσταση από αυτήν την πόλη στη βόρεια Γαλλία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, σύμφωνα με τις αρχές.

    Συνολικά, 80 μέλη της οργάνωσης Generation identitaire (Γενιά της Ταυτότητας) συμμετείχαν νωρίς το πρωί σε αυτή τη διαδήλωση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών, οι οποίες διέλυσαν το πλήθος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές από τη νομαρχία του Πα ντε Καλαί.

    Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε δύο γέφυρες στην πόλη.

    [09] Εξέγερση σε φυλακή της Αλαμπάμα, άγνωστο προς το παρόν εάν υπάρχουν θύματα

    Εξέγερση ξέσπασε σε μια φυλακή στη νότια Αλαμπάμα, γνωστοποίησαν σήμερα οι αρχές, ενώ ένας ενημερωτικός ιστότοπος μετέδωσε ότι οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιές και αναποδογύρισαν τα κρεβάτια τους.Ένας αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί από το Γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Εσκάμπια επιβεβαίωσε τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χόλμαν στο Άτμορ, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων βόρεια του Μομπάιλ, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Προς το παρόν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα αίτια που προκάλεσαν την εξέγερση και εάν υπάρχουν θύματα.«Δεν απαντάμε στις τηλεφωνικές κλήσεις» είπε μια γυναίκα που απάντησε στο τηλέφωνο στην φυλακή. Κατόπιν το έκλεισε απότομα.

    Ο ενημερωτικός ιστότοπος Al.com δημοσίευσε φωτογραφίες κι ένα βίντεο όπου υποστηρίζεται ότι δείχνει τους κρατούμενους να ανάβουν φωτιές και να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο εσωτερικό της φυλακής. Πολλοί έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους με λευκές πετσέτες στο βίντεο, ενώ τις εικόνες φαίνεται πως κατέγραψε ένας φυλακισμένος.

    [10] Τα γαλλικά ΜΜΕ, για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

    Εκτενείς αναφορές στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι περιλαμβάνουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ, σχετικά με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη χτεσινοβραδινή συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας (Π. Λοράν, Μ. Ματίας, Σ. Κέλερ, Κ. Λάρα), στην οποία παρέστη ως βασικός ομιλητής, και ενόψει της σημερινής συνάντησης των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Τσίπρας, από τον Γάλλο Πρόεδρο.

    Τα γαλλικά δημοσιεύματα εστιάζουν στην αντίθεση που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη λογική και την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών στην ΕΕ, την έκκληση που απηύθυνε για πιο γενναιόδωρη πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων, και τη θέση του ότι η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει όπου κι αν έχει εφαρμοσθεί.

    Ειδικότερα, με τίτλο: "Αλέξης Τσίπρας και Pierre Laurent υψώνουν τους τόνους" η "Le Figaro", αναφέρει ότι την παραμονή της συνάντησης των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας έκαναν έκκληση για μια πιο γενναιόδωρη ευρωπαϊκή πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων. Εστιάζει στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», καθώς επίσης και στην επισήμανση του ότι η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της στην ανθρώπινη δυστυχία, αλλά τις διατηρεί ανοιχτές στη λιτότητα.

    Στο ίδιο πνεύμα και το "France Info", με τίτλο "Ο Τσίπρας αποκηρύσσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ευρώπης", παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «όταν αφορά στην οικονομία, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία των χωρών δεν υφίσταται», ταυτόχρονα με την επισήμανση του, όπως αναφέρει, ότι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τη Ευρώπη και τις πολιτικές της, παρά να την πολεμήσουμε. Ακόμα αναφέρεται στην κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο El Khomri για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών της Γαλλίας, την παραμονή της συνάντησης των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    Στο θέμα της άσκησης κριτικής αναφέρεται και η "Europe1": "Λίγο πριν από τη συνάντηση στο Elysee, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο El Khomri". Αναλυτικότερα γράφεται: «Από τη μία πλευρά, μπροστά από τις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την κριτική του προς τη Γαλλία, ακόμη και ως προς την αναφορά του ονόματος του F. Hollande, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ο στενότερος σύμμαχός του στην Ευρώπη. Του έστρωσε το κόκκινο χαλί όταν ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφτηκε την Αθήνα, ενώ ο ίδιος αναμένεται ως παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι. Αλλά σε μικρότερες συναντήσεις δεν διστάζει να στηρίξει όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τα εργασιακά, όσους αυτό το Σάββατο θα βρίσκονται στους δρόμους στο πλαίσιο μεγάλης συνδικαλιστικής κινητοποίησης.Αναφέρεται στονF.Hollande, όταν λέει ότι "πολλές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις υιοθετούν φιλελεύθερες θέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερη ευελιξία, αυτό οδηγεί σε αποτυχίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις τη στιγμή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία. Όσοι επιθυμούν να πειραματιστούν σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλουν να μελετήσουν την ελληνική περίπτωση"».

    Επιπλέον αναφέρεται στην "Europe1": «Το άλλο ζήτημα που διαφοροποιείται ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τον Τσίπρα είναι η διαχείριση του προσφυγικού και η φιλοξενία των προσφύγων. "Η αλληλεγγύη βρίσκεται στα χαρτιά, όταν κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους τη στιγμή που άλλες οφείλουν να βρουν λύσεις στη θέση τους. Αν κάποιοι δεν θέλουν καθόλου τους πρόσφυγες, και αρνούνται να φανούν αλληλέγγυοι, τότε πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους".Επισήμως, το τελευταίο δεν αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί ως παρατηρητής, βεβαίως υιοθετώντας και μια κριτική στάση».

    [11] Γεροβασίλη: Η ΝΔ προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την προσφυγική κρίση

    «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, επιχείρησαν να εξαπατήσουν τους πολίτες όταν ανακοίνωναν ότι θα επιδιώξουν εθνική συναίνεση στο προσφυγικό», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου σε τηλεοπτικό σταθμό.

    «Στην πραγματικότητα, το μόνο που επιδιώκουν, είναι να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την προσφυγική κρίση, κάνοντας σε κάθε δυνατή ευκαιρία, επίδειξη μικροπολιτικής.Τους επισημαίνουμε ότι την μικροπολιτική ο λαός την αποκαλεί και "κουτοπονηριά" και την εκτιμά ελάχιστα», είναι επίσης το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου.

    [12] Ν. Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα

    Θέμα διεύρυνσης της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ θέτει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. Ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση, ενώ αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, δηλώνει «ανοιχτός» σε προτάσεις.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί απαραίτητη τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς ποια κατεύθυνση, ο κ. Παππάς σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχήσει την κοινωνική δυναμική του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος στα αριστερά του πολιτικού φάσματος με την οργανωμένη του βάση. Άρα ναι. Χρειάζεται γενναίο άνοιγμα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στον απλό κόσμο που μας πιστεύει και μας παρακολουθεί. Αν δεν το τολμήσουμε θα είμαστε κατώτεροι της ιστορικής περίστασης». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δε, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος που αυτοτοποθετείται στην Κεντροαριστερά ή στη Σοσιαλδημοκρατία «ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύεται την ιστορική Αριστερά και το πρόγραμμά της»

    Σε ερώτηση σχετικά με διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απαντά πως «η κυβέρνηση βαδίζει στη βάση της συμπαγούς σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (...) Οι σημερινές μας δυνάμεις επαρκούν απόλυτα για να τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι θεμιτός, συνεχής και εφικτός».

    Ο ίδιος απορρίπτει τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής, ωστόσο σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεννόηση για εθνικά θέματα, «η απομείωση του χρέους ασφαλώς και είναι τέτοιο», και επιδίωξη της κυβέρνησης να πάει στην Ευρώπη με κοινή γραμμή που να ενισχύει την εθνική προσπάθεια.

    Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «μέρος του παλιού κατεστημένου και ακραία νεοφιλελεύθερο», ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η απαίτηση να μπει η ΝΔ στην κυβέρνηση από ένα κόμμα που θέλει να χαρακτηρίζεται κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό προκαλεί απορία στον κόσμο που το παρακολουθεί». Ασκεί κριτική στον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην Κεντροαριστερά και έχει υιοθετήσει μια ακραία ρητορική ενάντια στην κυβέρνηση, καθώς και στον Βασίλη Λεβέντη σημειώνοντας ότι «πνίγεται στην αναξιοπιστία και το γνωστό από παλιά ύφος του. Στο δε θέμα της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών συμπεριφέρεται αχαρακτήριστα».

    Τέλος, ερωτώμενος για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφέρει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Ακολούθως θα ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις και θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του ανοιχτούν διεθνούς διαγωνισμού», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος ?γύρω στον ενάμιση μήνα- για την κατάθεση των φακέλων και τονίζει: «Δηλώνω από τώρα ότι είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και τις προϋποθέσεις, πάντα βεβαίως τηρώντας τη νομιμότητα».

    [13] Κρούσμα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη

    Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντόπισε χτες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό και μετέφερε τον ασθενή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

    Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

    Διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες

    «Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. «Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

    Διαβάστε επίσης: Στους 41.464 οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα

    [14] Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης

    Σε εμπρησμό αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 5 το πρωί στο Κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης.

    Παρά την προσπάθεια των 12 πυροσβεστών που έσπευσαν επί τόπου με πέντε οχήματα το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Επειδή στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου υπήρχε ΑΤΜ, ενώ βρέθηκαν και ίχνη παραβίασης της εξωτερικής πόρτας του Πνευματικού Κέντρου, το Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου της ΕΛΑΣ ερευνά αν προηγήθηκε της πυρκαγιάς απόπειρα κλοπής.

    [15] Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών, για το ασφαλιστικό

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Όπως είχε δηλώσειο κ. Κατρούγκαλος, στην προηγούμενη συνάντηση με τους θεσμούςτέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2016 - 13:32:34 UTC