Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κυρίτσης: Δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ αίτημα για επανεισδοχή των προσφύγων
  • [02] Κυρ.Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι η κατάσταση στην Ειδομένη
  • [03] Στα 87 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των οφειλόμενων στο δημόσιο
  • [04] Διαψεύδουν αστυνομικές πηγές τις πληροφορίες για επαναπροώθηση προσφύγων από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα
  • [05] Σε 43.719 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • [06] Διαψεύδει ο Μπλουμ ότι έχει σχέση με το φυλλάδιο για τους πρόσφυγες της Ειδομένης
  • [07] Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα
  • [08] Ένας νεκρός από έκρηξη μηχανισμού σε αυτοκίνητο στο Βερολίνο
  • [09] Μ. Αντρέεβα: Η Κομισιόν εργάζεται για την εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ-Τουρκίας
  • [10] "Xρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ"
  • [11] Αλ. Τσίπρας:Αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν
  • [12] Σε Δολιανά, Φιλιππιάδα και Κατσικά τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο
  • [13] Την Ελλάδα βάζει και πάλι στο στόχαστρό της η Αυστριακή ΥΠΕΣ με αφορμή το προσφυγικό
  • [14] ΟΗΕ: Θετική εξέλιξη η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία

  • [01] Γ. Κυρίτσης: Δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ αίτημα για επανεισδοχή των προσφύγων

    Έως στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

    «Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής. αυτό θα εξεταστεί» ξεκαθάρισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

    Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, επίσης, ότι έως στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε ότι πιθανόν να τους συγχέουν με ορισμένα άτομα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε δύο ποταμούς επί ελληνικού εδάφους.

    Εξάλλου, ο κ. Κυρίτσης έκανε γνωστό ότι οι 80 περίπου δημοσιογράφοι, τεχνικοί τηλεοπτικών συνεργείων, φωτορεπόρτερ, αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ, που είχαν συλληφθεί χθες από αστυνομικούς στο έδαφος πΓΔΜ, επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα το πρωϊ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη να δείξουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές Αρχές και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

    [02] Κυρ.Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι η κατάσταση στην Ειδομένη

    Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την επισκέφτηκε σήμερα και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

    Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε μέσα στη βροχή και τη λάσπη στον καταυλισμό, κάποια στιγμή φωτογράφισε και ο ίδιος τους πρόσφυγες με το κινητό του τηλέφωνο, ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, την αστυνομία και γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

    «Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

    Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

    [03] Στα 87 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των οφειλόμενων στο δημόσιο

    Στα 87.003.283.337,33 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των οφειλόμενων στο δημόσιο φόρων (οφειλές εντός προϋπολογισμού ληξιπρόθεσμες και μη, ρυθμισμένες και μη ρυθμισμένες), σύμφωνα με στοιχεία της 18.2.2016, τα οποία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    [04] Διαψεύδουν αστυνομικές πηγές τις πληροφορίες για επαναπροώθηση προσφύγων από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα

    Αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

    Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ ? ΜΠΕ και απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

    [05] Σε 43.719 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Σε 43.719 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά βρίσκονται 9.229 άτομα, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε μόλις 137, λόγω των καιρικών συνθηκών. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στη Λέσβο (5.143) και οι υπόλοιποι διαμένουν στη Χίο (2.941), τη Σάμο (1.003), τη Λέρο (11), την Κω (76) και τη Ρόδο (55).

    Στην Αττική φιλοξενούνται 11.853 άτομα. Πρόσφυγες φιλοξενούνται, πλέον, και στην κατασκήνωση Αγροτικής Τράπεζας στο Λαύριο (διαμένουν 71 άτομα), όπως και στο Σχιστό (2.000), τον Ελαιώνα (712), τους τρεις χώρους στο Ελληνικό (4.166), τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα (139) και τη Μαλακάσα (795). Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 3.970.

    Στο παλιό στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ριτσώνα Ευβοίας φιλοξενούνται 235 άτομα, στο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες 260, στο Φρούριο Τρικάλων 200 και στον περίβολο του παλιού εργοστασίου στη Λάρισα 400.

    Στο στρατόπεδο των Διαβατών βρίσκονται 2.003 άτομα, στον Χέρσο Κιλκίς 3.640, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.370, στην παλιά αποθήκη στη Δράμα 535, στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης Καβάλας 709, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 210, στη Λευκόβρυση Κοζάνης 413 και στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στην Κόνιτσα 162. Οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη υπολογίζονται σε 10.500.

    [06] Διαψεύδει ο Μπλουμ ότι έχει σχέση με το φυλλάδιο για τους πρόσφυγες της Ειδομένης

    O πρώην υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπλουμ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και διέμεινε σε σκηνή με τους πρόσφυγες της Ειδομένης, διέψευσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα BILD την ανάμειξή του στη σύνταξη του φυλλαδίου που τους μοιράστηκε. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φυλλάδιο στα αραβικά υπογραφόταν από την «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ».

    O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε συγκεκριμένα: «Έλαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια» και πρόσθεσε ότι κατανοεί την κατάσταση των προσφύγων: «Oι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι. Η κατάσταση των ανθρώπων εκεί είναι τρομερή. Δίπλα μου κατασκήνωνε μια οικογένειες με μωρά πέντε ημερών. Τα βρέφη βρίσκονταν μέσα σε υγρές σκηνές και πάγωναν».

    [07] Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα

    Το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε τον κανονισμό για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους.

    Το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι καθώς οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πάρει τέλος, περίπου 35.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι με τη σημερινή απόφαση, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΕ να παράσχει άμεση και αποτελεσματική στήριξη στην πολύ δύσκολη κατάσταση που αναπτύσσεται με ταχύτητα.

    «Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου δείχνει ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η ολλανδική Προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι τα απαραίτητα κονδύλια της ΕΕ θα κινητοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Μπερτ Κέντερς, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

    Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού έκτακτης στήριξης, περιλαμβάνει τροφή, στέγη, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και θα παραδίδεται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανισμούς-εταίρους που επιλέγονται από την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές.

    Η σημερινή απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη από την επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ στις 9 Μαρτίου.

    [08] Ένας νεκρός από έκρηξη μηχανισμού σε αυτοκίνητο στο Βερολίνο

    Η γερμανική αστυνομία θεωρεί ότι μία βόμβα προκάλεσε έκρηξη σε αυτοκίνητο που σκότωσε τον οδηγό του στο δυτικό Βερολίνο, σήμερα το πρωί.

    Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου Κάρστεν Μύλερ δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στις 08.00 στην περιοχή Σαρλότενμπουργκ.

    Η αστυνομική έρευνα κινείται βάσει της υπόθεσης ότι πρόκειται για έκρηξη βόμβας. Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την ταυτότητα του οδηγού και δεν είναι προς το παρόν σε θέση να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες.

    Το αυτοκίνητο ήταν ένα ασημί VW Passat. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος "εντός ή επί του αυτοκινήτου", διευκρίνσιε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η αστυνομία δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλεισμένα τα παράθυρα.

    [09] Μ. Αντρέεβα: Η Κομισιόν εργάζεται για την εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ-Τουρκίας

    Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εργάζεται για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών με την Τουρκία τόσο για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων όσο και για την απελευθέρωση της βίζας εξέφρασε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μίνα Αντρέεβα.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει. Η Μ. Αντρέεβα παρέπεμψε στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εφαρμογή τους και πως «ένα από τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των 28 Ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκίας» αφορούσε το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων.

    Διαβεβαίωσε ωστόσο πως δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια. Επιπλέον, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανιτς σημείωσε πως η τεχνική εργασία τώρα επικεντρώνεται σε πέντε κεφαλαία: 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια).

    [10] "Xρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ"

    H Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, ωστόσο εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία), πριν από τη συζήτηση στην ολομέλεια την τελευταία εβδομάδα στο Στρασβούργο, για την πρόοδο που επιτεύχθηκε το 2015. Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν και ψήφισαν την έκθεσή του στις 10 Μαρτίου.

    Τα τελευταία χρόνια οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και κοινούς κανόνες για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

    «Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, που θα προσφέρει ευρωπαϊκή προστασία για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό θα πρέπει "να δώσει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ανώτατο όριο των 100.000 ευρώ", είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε νομοθετική πρόταση.

    Κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη δημιουργία της ένωσης άλλα μέτρα για την μείωση του τραπεζικών κινδύνων. "Η ιδέα ότι πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα για την εγγύηση των καταθέσεων δεν έχει βάση και είναι απαράδεκτη. Πρέπει στην πραγματικότητα αυτά να γίνουν παράλληλα", τόνισε.

    [11] Αλ. Τσίπρας:Αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν

    Εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει, χαρακτήρισε ο Αλέξη Τσίπρας την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο πρόεδρο, με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα στην Ειδομένη και την παραπληροφόρηση των προσφύγων και μεταναστών, ο πρωθυπουργός μίλησε για απαράδεκτο γεγονός και εξέφρασε την προσωπική εκτίμησή του, αλλά και της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαντον δρόμο να τον ξανανοίξουν. Στο ίδιο πλαίσιο, τους απηύθυνε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνησηέχει δημιουργήσει γι' αυτους σε ανθρώπινες συνθήκες «κι απο κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστσης».

    Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε ΜΚΟ «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ότι η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς στην Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, γιατί, όπως ανέφερε, «εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, συμφωνημένο ευρωπαϊκά, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έως την προηγούμενη Σύνοδο και πως εν τω μεταξύ με μονομερείς ενέργειες «απαράδεκτες και καταδικαστέες» κάποιων κρατών, έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά, όχι μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμευσεις της, αλλά στο ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων.

    «Και επιτελούμε αυτό το καθήκον με αυταπάρνηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία καθημερινά νέων θέσεων για φιλοξενία προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες και ότι έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό αριθμό που ξεπερνά καθε χώρα, τόσο του βαλκανικού διαδρόμου όσο και γειτονικές χώρες υποδοχής.

    Εντούτοις, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα κλειστά βόρεια σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως γι' αυτό η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ ώστε να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας.

    [12] Σε Δολιανά, Φιλιππιάδα και Κατσικά τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από τον στρατό οι εργασίες στα τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που ετοιμάζονται στην Ήπειρο.

    Στην παλιά μαθητική εστία στα Δολιανά Πωγωνίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των υποδομών σχεδόν έχουν τελειώσει και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φτάσουν εκεί τουλάχιστον 200 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων.

    Στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στην Φιλιππιάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και αναμένεται να ξεκινήσει, ίσως και εντός της ημέρας, το στήσιμο των σκηνών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο δήμος της περιοχής, οι υποδομές του παλιού στρατοπέδου, προς το παρόν, μπορούν να υποστηρίξουν τη φιλοξενία 700 προσφύγων για διάστημα οκτώ μηνών.

    Στον διάδρομο του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου στην Κατσικά Ιωαννίνων δημιουργείται υποδομή για τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων. Ήδη, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης στον χώρο, ενώ προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσής του.

    Σημειώνεται, ότι την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκαν προσωρινά στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας 162 πρόσφυγες από τη Συρία.

    [13] Την Ελλάδα βάζει και πάλι στο στόχαστρό της η Αυστριακή ΥΠΕΣ με αφορμή το προσφυγικό

    Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, των φραστικών επιθέσεων και απειλών εναντίον της Ελλάδας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ασκεί εκ νέου κριτική στην Αθήνα επαινώντας ταυτόχρονα με ιδιαίτερα σαφήνεια την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τη στάση της στην προσφυγική κρίση.

    «Η Μακεδονία έχει συμβάλει έως τώρα στην σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζει στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, «ασκώντας εμμέσως και κριτική στην Ελλάδα», όπως επισημαίνει το ίδιο το ΑΡΑ στο σχετικό τηλεγράφημά του.

    «Υπεύθυνοι για αυτές τις δραματικές σκηνές είναι εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να εγείρουν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους στον καταυλισμό στην Ειδομένη», σημειώνει η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την ίδια, όποιος θέλει το καλό των ανθρώπων στον καταυλισμό, πρέπει να τους ενθαρρύνει να δεχθούν τα θερμαινόμενα στερεά καταλύματα που διατίθενται στην Ελλάδα και την περίθαλψη που τους παρέχεται. Αντί αυτού, όπως αναφέρει η ίδια στις δηλώσεις της, συνεχίζεται μεμονωμένα να διαμηνύεται ότι κανείς μπορεί με δική του πρωτοβουλία να μεταβεί στη χώρα της επιθυμίας του, κάτι που, κατά τη γνώμη της, είναι ανεύθυνο και έντονα καταδικαστέο.

    Οξεία κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, είχε ασκήσει πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην οποία μάλιστα εξέφραζε ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [14] ΟΗΕ: Θετική εξέλιξη η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα ότι η μερική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία είναι μια "θετική εξέλιξη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα "επηρεάσει θετικά" τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

    "Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Πούτιν την ίδια ημέρα με την έναρξη του νέου αυτού γύρου ενδο-συριακών συνομιλιών στη Γενεύη είναι σημαντική εξέλιξη, η οποία ελπίζουμε να επηρεάσει θετικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση και για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση στη χώρα", δήλωσε ο ντε Μιστούρα, σε σχόλιό του το οποίο ανέγνωσε ο 'Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην ευρωπαϊκή έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο Φάουζι πρόσθεσε ότι ο ντε Μιστούρα ενημερώθηκε για τη ρωσική απόφαση χθες βράδυ, λίγο πριν μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Σήμερα είναι σημαντική ημέρα, είναι η συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, είναι η 18η ημέρα της παύσης των εχθροπραξιών", υπογράμμισε ο Φάουζι τονίζοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών είναι "εύθραυστη, ευάλωτη αλλά γενικά τηρείται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2016 - 12:32:32 UTC