Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγγνώμη για την αναφορά του στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, ζητά ο Ι. Μουζάλας
  • [02] Παρέμβαση Ρ. Δούρου υπέρ Γ. Μουζάλα, μέσω twitter
  • [03] Γ. Κουμουτσάκος: Η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη
  • [04] Μετά τη σύνοδο κορυφής οι αποφάσεις για το θέμα Μουζάλα
  • [05] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη με εκπροσώπους των θεσμών
  • [06] Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού
  • [07] Την Πέμπτη νέα συνάντηση Σταθάκη - θεσμών
  • [08] Με πρόσφυγες συνομίλησε στο λιμάνι του Πειραιά η Αντζελίνα Τζολί
  • [09] ΔΕΗ: Ρυθμίσεις χρεών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, για τους αγρότες
  • [10] Οικογένεια Σύρων χωρίστηκε στην Τουρκία και μια 13χρονη φροντίζει πατέρα και μικρότερη αδελφή στην Ειδομένη
  • [11] Σε 650 εκατ. οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό
  • [12] Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητεί την άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP
  • [13] Μ. Σούλτς: Μερική πρόοδος, αλλά μάλλον όχι οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
  • [14] Στη συζήτηση ΕΕ-Τουρκίας, να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό από την ενταξιακή διαδικασία, ζητούν οι ευρωβουλευτές
  • [15] O Ι. Μουζάλας μιλάει στο ΕΚ, την Τετάρτη το απόγευμα, για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
  • [16] Χώρες που διευκολύνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και πολυεθνικές στο στόχαστρο του ΕΚ
  • [17] Άμεση παραίτηση Μουζάλα ζήτησε ο Πάνος Καμμένος
  • [18] Τ. Κουράκης: Ατυχής στιγμή ο χαρακτηρισμός της πΓΔΜ ως «Μακεδονία»
  • [19] "Il Tempo": «Η Τσέλσι προσφέρει 35-40 εκατ. ευρώ στη Ρόμα για τον Μανωλά»
  • [20] Χωρίς Κομπανί για ένα μήνα η Μάντσεστερ Σίτι
  • [21] ΝΒΑ: Μια ασίστ έλειπε από τον Αντετοκούνμπο
  • [22] ΑΕΚ: Πρώτος σε συμμετοχές ο Γιόχανσον, πρώτος σε λεπτά ο Γκάλο

  • [01] Συγγνώμη για την αναφορά του στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, ζητά ο Ι. Μουζάλας

    Συγγνώμη για την εκ παραδρομής αναφορά του στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, σε χτεσινοβραδινή συνέντευξή του ζητά με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Όπως επισημαίνει, το λάθος αυτό «δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

    [02] Παρέμβαση Ρ. Δούρου υπέρ Γ. Μουζάλα, μέσω twitter

    Υπέρ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τάσσεται η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

    Με αφορμή την στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, που ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα η Ρένα Δούρου σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο twitter, ανέφερε : «Το αίτημα για παραίτηση, παρά τη "συγγνώμη", προκρίνει το κομματικό ακροατήριο, υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης συνόδου »

    [03] Γ. Κουμουτσάκος: Η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη

    «Σοβαρά ολίσθημα που συνιστά αλλοίωση της πάγιας εθνικής γραμμής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε "Μακεδονία" την ΠΓΔΜ.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από χθες η ΝΔ είπε ότι κ. Μουζάλας είχε την υποχρέωση να σκεφθεί την παραίτησή του. Εκείνος αρνήθηκε και τον στήριξε μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας. «Η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη και για το ολίσθημα, αλλά και για την κατάσταση στο προσφυγικό», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σε ένα δίλημμα: ή Μουζάλας ή Καμμένος».

    [04] Μετά τη σύνοδο κορυφής οι αποφάσεις για το θέμα Μουζάλα

    «Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε δημόσια το λεκτικό του σφάλμα. Ο πρωθυπουργός κατανοεί την ευαισθησία του κ. Καμμένου και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό. Η κυβέρνηση είναι σταθερή στην εθνική θέση για το θέμα της ονομασίας. Αυτήν την ώρα προέχει η επιτυχής έκβαση της αυριανής συνόδου για το προσφυγικό. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση του για τον κ. Μουζάλα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την αυριανή σύνοδο και πιστεύει ότι είναι εφικτή μία ευρωπαϊκή απόφαση για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ο κ. Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Προσθέσε, όμως, ότι από την άλλη, σε μία συγκυβέρνηση, οι συγκυβερνώντες εταίροι είναι φυσικό να θέτουν τα ζητήματα, αλλά τώρα δεν θα προσέφερε κάτι να κάνουμε μία πρόχειρη εκτίμηση για το τι θα συμβεί και να πάρουμε μία απόφαση από εδώ, ενώ εκκρεμούν σημαντικές διαβουλεύσεις.

    Άμεση παραίτηση Μουζάλα ζητά ο Καμμένος

    Στη θέση του για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα επέμεινε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας -σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του.

    Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τη λήξη της συνόδου υπουργών και την επιστροφή του κ. Μουζάλα στην Αθήνα για να ληφθούν οι αποφάσεις. Είπε επίσης ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

    Σε ερωτήματα για το εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

    [05] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη με εκπροσώπους των θεσμών

    Σε εξέλιξη βίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη, αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την εκπαίδευση, στις 18:30 και το ασφαλιστικό στις 19:30.

    [06] Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού

    Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στο Κατάρ για να συζητήσουν την πρόταση για πάγωμα της παραγωγής καθώς και εν μέσω ενδείξεων για μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ.

    Οι παραγωγοί εντός και εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα έχουν συνομιλίες στη Ντόχα στις 17 Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Σαλέχ Αλ-Σάντα. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι στιγμής περίπου 15 παραγωγοί εντός και εκτός του οργανισμού, που παράγουν περίπου το 73% του πετρελαίου παγκοσμίως, στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

    Στις 11:48 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωναν κέρδη 48 σεντς στα 39,22 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύονταν κατά 60 σεντς στα 36,94 δολάρια.

    Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, καθώς και η Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αλλά το Ιράν απέρριψε μια τέτοια συμφωνία.

    Σύμφωνα με αναλυτές, οι συνομιλίες για πάγωμα της παραγωγής δεν προβλέπεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κορεσμένη αγορά, όπου κάθε ημέρα η παραγωγή ξεπερνά την ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια αργού.

    [07] Την Πέμπτη νέα συνάντηση Σταθάκη - θεσμών

    "Υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον.

    Ο Γιώργος Σταθάκης, πάντως, συμπλήρωσε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σήμερα, "έκλεισαν" οι εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα. Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξε συμφωνία, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται ποια είναι τα σημεία συμφωνίας. Ο ίδιος ανέφερε μόνο ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αλλά οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

    Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

    [08] Με πρόσφυγες συνομίλησε στο λιμάνι του Πειραιά η Αντζελίνα Τζολί

    Με πρόσφυγες κάθε ηλικίας, οι οποίοι φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, συνομίλησε η δημοφιλής ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, η οποία βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα.

    Στην πύλη Ε1, η κ. Τζολί συνάντησε, μέσα σε κοντέινερ, μία οικογένεια Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι της περιέγραψαν τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους και της μίλησαν για το ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα. Το περιστατικό διηγήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθελόντρια της Ομάδας«Refugees Welcome» Νέσια Μιλιέ.

    Στη συνέχεια, η δημοφιλής ηθοποιός συνομίλησε με πρόσφυγες που την περίμεναν έξω από το κοντέινερ. Μία πρόσφυγας από τη Συρία μόλις την αντίκρυσε ξέσπασε σε κλάματα και, όπως περιέγραψε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Τζολί τής χάιδεψε τα χέρια και αγκάλιασε το δύο μηνών ανιψάκι που κρατούσε στην αγκαλιά της.

    Η πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την ώρα κατευθύνεται στον Ελαιώνα.

    [09] ΔΕΗ: Ρυθμίσεις χρεών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, για τους αγρότες

    Σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή θα μπορούν να αποπληρώνουν οι αγρότες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης. Παράλληλα, επίκειται βελτίωση των όρων της ρύθμισης χρεών συνολικά για τους καταναλωτές με μείωση της προκαταβολής και περισσότερες δόσεις που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

    Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου προς τη ΔΕΗ φθάνουν συνολικά σε 116,2 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ από τους 206.317 δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου οι 23.207 (11,2%) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 100,8 εκατ. Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86,7%του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι «Η ΔΕΗ, για μια ακόμη φορά στηρίζει την αγροτική δραστηριότητα, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα μας» και προσθέτει: «Αναμένουμε από τους αγρότες να ανταποκριθούν σ' αυτή τη γενναία ρύθμιση και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, προϋπόθεση για να εξακολουθήσει η Επιχείρηση να παίζει τον κοινωνικό της ρόλο, στηρίζοντας όλους τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων των λίγων μετατρέπεται σε επιβάρυνση των πολλών».

    [10] Οικογένεια Σύρων χωρίστηκε στην Τουρκία και μια 13χρονη φροντίζει πατέρα και μικρότερη αδελφή στην Ειδομένη

    Στα 13 της χρόνια, η Ζέινεμπ έχει αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειάς της, που ζει σε μια μικρή σκηνή στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ. Μαζί με τους γονείς της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της ξεκίνησαν το ταξίδι από την πόλη Αφρίν της Συρίας προς τη βόρεια Ευρώπη, με πρώτο «σταθμό» την Τουρκία. Εκεί, έπεσαν στα «δίχτυα» διακινητών που τους έκλεψαν χρήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν όλοι μαζί για τον τελικό προορισμό. Η οικογένεια χωρίστηκε στα δύο. Η μητέρα και ο αδελφός της ταξίδεψαν μόνοι προς την Ολλανδία, όπου έφτασαν και βρίσκονται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η Ζέινεμπ έμεινε πίσω για να φροντίζει τον πατέρα και την 7χρονη αδελφή της. Ο πατέρας δούλεψε σκληρά για να συγκεντρώσει χρήματα. Δανείστηκε και από συγγενείς και φίλους. Στα μάτια του ήταν μόνον το όνειρο της οικογένειας, που ξανασμίγει.

    Σήμερα, η 13χρονη με το πλατύ χαμόγελο, ζει μέσα στο «δάσος» των σκηνών που απλώνεται στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό και ελπίζει πως σύντομα θα βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας της.

    «Όταν ήμουν με τη μαμά μου, αυτή έκανε τα πάντα. Όταν όμως έφυγε, έπρεπε εγώ να αναλάβω τη φροντίδα της οικογένειας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί: «Πρέπει να τακτοποιώ τα ρούχα, να καθαρίζω τη σκηνή και να δίνω φαγητό στην αδελφή μου».

    Ξυπνάει το πρωί, πλένει τα δόντια της και το πρόσωπό της και επιστρέφει στη σκηνή, για ν΄ αφήσει χρόνο στον πατέρα της να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο, το μόνο «μέσο» επικοινωνίας με τη μητέρα και τον αδελφό της. Μαζί με τη θεία της -που ταξιδεύει μαζί τους με τα παιδιά, καθώς έχει χάσει τον άνδρα της και χρειαζόταν κάποιον να την προστατεύει στο δύσκολο ταξίδι- ετοιμάζουν το μεσημεριανό φαγητό στη φωτιά, που ανάβουν από νωρίς μπροστά από τις σκηνές τους. Μετά το φαγητό, η Ζέινεμπ τακτοποιεί και πάλι τη σκηνή, φτιάχνει τσάι και, όταν έχει ελεύθερο χρόνο, παίζει με την αδελφή της και θυμάται τα ξέγνοιαστα χρόνια στη Συρία.

    Κάπως έτσι, «με πολλές δουλειές» -όπως λέει χαριτολογώντας- μέτρησε ήδη 17 μέρες στην Ειδομένη. Δεν βλέπει την ώρα να φύγει. Θέλει να συνεχίσει το σχολείο, για να γίνει «σπουδαίος άνθρωπος» και να είναι υπερήφανη για τον εαυτό της. Έχει έφεση στις ξένες γλώσσες και στην ερώτηση τι δουλειά θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει, απαντά σε θαυμάσια αγγλικά: «Δασκάλα γλωσσών».

    Κουράστηκε να ζει διαρκώς μέσα στον βούρκο της Ειδομένης. Κυρίως όμως αγωνιά για το μέλλον της. Μαζί με τον πατέρα, την αδελφή, τη θεία και τα παιδιά της περπάτησαν ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας, προς το χωριό Χαμηλό, όπου διασχίζοντας με κίνδυνο της ζωής τους τον χείμαρρο είχαν την ελπίδα ότι θα περάσουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μόνο όταν είδαν τους στρατιώτες της πΓΔΜ ανεπτυγμένους στην περιοχή, αποφάσισαν να επιστρέψουν.

    «Μείναμε ένα βράδυ στην ύπαιθρο βρεγμένοι και κατάκοποι και αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω, αφού είδαμε πως όσοι πέρασαν, είχαν συλληφθεί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεία της Ζέινεμπ. Η 13χρονη, όμως, τονίζει πως δεν φοβήθηκε στιγμή. Ούτε καν τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, αφού -όπως λέει- ένιωθε την ασφάλεια στην αγκαλιά τού πατέρα της.

    [11] Σε 650 εκατ. οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό

    Περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο, δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο για τους ανθρώπους αυτούς να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Το ακάθαρτο νερό και οι κακές υγειονομικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαρροϊκές νόσους στα παιδιά, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 900 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών την ημέρα στον κόσμο, ή ένα παιδί ανά δύο λεπτά, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

    Μεταξύ των νεογέννητων, οι μολυσματικές ασθένειες, που οφείλονται στην έλλειψη πόσιμου νερού και σε ένα ακάθαρτο περιβάλλον, προκαλούν έναν θάνατο το λεπτό σε κάποιο μέρος στον κόσμο.

    Για φωτογραφίες για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη διεύθυνση:https://widerimage.reuters.com/story/thirst-for-clean-water

    Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή είναι σημαντική και για άλλους λόγους, σημειώνει επίσης, που ξεκινούν από οφέλη που είναι εύκολο να αναγνωριστούν και να υπολογιστούν, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, και φθάνουν μέχρι πιο δυσδιάκριτους παράγοντες, όπως είναι η άνεση, η ευημερία, η αξιοπρέπεια, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια.

    [12] Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητεί την άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί το τουρκικό κοινοβούλιο να άρει "γρήγορα" την βουλευτική ασυλία των βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα και αφού έχει απειλήσει ήδη από την Κυριακή με διεύρυνση του όρου τρομοκράτης για να περιλάβει και «απολογητές» της τρομοκρατίας που μπορεί να είναι «βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι...» .

    «Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας», είπε σήμερα ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση του ορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων για να περιλάβει τους «συνεργούς» τους, «πολιτικούς, διανοούμενους ή δημοσιογράφους».

    [13] Μ. Σούλτς: Μερική πρόοδος, αλλά μάλλον όχι οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung και άλλες εφημερίδες του οργανισμού Funke, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τον αν η αυριανή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό θα στεφθεί από επιτυχία. «Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο», πρόσθεσε.

    Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο Σουλτς, οποίος επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ενωση: «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί». Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. «Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται, μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός τούτου η Αγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα", είπε.

    Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευση ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σούλτς. «Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Αγκυρα με άλλα τρία δις ευρώ , ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα».

    [14] Στη συζήτηση ΕΕ-Τουρκίας, να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό από την ενταξιακή διαδικασία, ζητούν οι ευρωβουλευτές

    Η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σε έκθεσή τους που ψηφίστηκε την Τρίτη.

    Οι ευρωβουλευτές επαινούν την Τουρκία για την φιλοξενία του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο και υπογραμμίζουν ότι παραμένει «στρατηγικός εταίρος-κλειδί για την ΕΕ», αλλά την καλούν επίσης να κάνει πρόοδο στην εφαρμογή του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών και για «πιο δομημένο και συχνό πολιτικό διάλογο στις σημαντικές θεματικές υποθέσεις»

    [15] O Ι. Μουζάλας μιλάει στο ΕΚ, την Τετάρτη το απόγευμα, για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, θα συμμετάσχει στη συζήτηση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 3μμ (ώρα Βελγίου).

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση μέσω του EP Live (στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

    [16] Χώρες που διευκολύνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και πολυεθνικές στο στόχαστρο του ΕΚ

    Η δεύτερη ειδική επιτροπή του ΕΚ για τη φορολογία, συναντιέται τη Δευτέρα και την Τρίτη, με εκπροσώπους πολυεθνικών και χωρών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό αλλά και η Apple, η Google, η ΙΚΕΑ και η McDonald's. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

    Μπορεί η Apple, η Google, η ΙΚΕΑ και τα McDonald 's να δέχτηκαν να μοιραστούν τις απόψεις τους με την ειδική επιτροπή, ωστόσο η Fiat Chrysler και τα Starbucks αρνήθηκαν, ενώ το ίδιο αρνητική ήταν η στάση και των Νήσων Κέιμαν και της Νήσου του Μαν.

    Το τελευταίο χρόνο, oι φιλόδοξες συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών βρίσκονται στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις τον Ιανουάριο του 2016 το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κάλεσε το Βέλγιο να ανακτήσει περίπου 700 εκατομμύρια σε απλήρωτους φόρους από 35 πολυεθνικές. Οι εταιρείες επωφελούνταν από ένα φορολογικό καθεστώς που διαμορφώθηκε ειδικά στο Βέλγιο και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεί μορφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

    Τον Οκτώβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις, στις οποίες δήλωσε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν χορηγήσει ειδικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη Fiat Finance and Trade και στα Starbucks.

    Η έρευνα για τη φορολογική μεταχείριση της Ιρλανδίας απέναντι στην Apple, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τη φορολογική συμφωνία με την McDonald 's.

    Επίσης, το ζήτημα των φορολογικών ερευνών είναι σημαντικό και στο εσωτερικό των κρατών μελών. Για παράδειγμα, η Google και η Βρετανία έκαναν ένα συμβιβασμό τον Ιανουάριο, έτσι ώστε η εταιρεία γίγαντας να πληρώσει αναδρομικά 130 εκατομμύρια λίρες σε φόρους.

    [17] Άμεση παραίτηση Μουζάλα ζήτησε ο Πάνος Καμμένος

    Την άμεση παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    [18] Τ. Κουράκης: Ατυχής στιγμή ο χαρακτηρισμός της πΓΔΜ ως «Μακεδονία»

    Ήταν μια ατυχής στιγμή και τίποτα περισσότερο» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

    Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», αφού τόνισε ότι το ζήτημα με την ονομασία της πΓΔΜ δεν είναι ασήμαντο, εκτίμησε ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω έκταση, καθώς ?όπως είπε? αυτή τη στιγμή απασχολούν τη χώρα τόσα άλλα ανοιχτά θέματα.

    Μάλιστα, επέκρινε τη ΝΔ για το γεγονός, όπως επισήμανε, ότι ενώ ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε το λάθος του, η αξιωματική αντιπολίτευση διογκώνει το θέμα για να δημιουργήσει πρόβλημα και να αποδυναμώσει τον υπουργό. «Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Κουμουτσάκο ήταν χειρότερο. Να πέσουν και να εκμεταλλευτούν μια ατυχή στιγμή στην παραδρομή του λόγου» είπε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Σαμαράς και ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι είχαν διαχειριστεί αυτό το ζήτημα επί δεκαετίες δεν μπόρεσαν να το λύσουν και έχουν καταστραφεί συμμαχίες και διπλωματικές ενέργειες όλο αυτό το διάστημα».

    [19] "Il Tempo": «Η Τσέλσι προσφέρει 35-40 εκατ. ευρώ στη Ρόμα για τον Μανωλά»

    Η Τσέλσι προσφέρει 35-40 εκατ. ευρώ στην Ρόμα, προκειμένου να ντύσει με την φανέλα της τον Κώστα Μανωλά. Αυτό αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της εφημερίδας της Ρώμης "Il Tempo", υποστηρίζοντας ότι, έπειτα από επιθυμία του Αντόνιο Κόντε, που όλα δείχνουν ότι θα κάθεται στον πάγκο της Τσέλσι μετά το EURO 2016, η ομάδα του Ρομάν Αμπράμοβιτς προχώρησε σε πρόταση 35-40 εκατ. ευρώ για τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό.

    Οι Ιταλοί θεωρούν δεδομένο το ενδιαφέρον τουλάχιστον τριών αγγλικών συλλόγων (εκτός από την Τσέλσι αναφέρεται και η Άρσεναλ), αλλά και ισπανικών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα η Ρόμα «έχει αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις». Γι' αυτό, άλλωστε, προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω, πρότεινε στον Μανωλά συμβόλαιο μέχρι το 2020. «Σύμφωνα με την στρατηγική που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ρόμα ο Μανωλάς δεν πρόκειται να μετακινηθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    [20] Χωρίς Κομπανί για ένα μήνα η Μάντσεστερ Σίτι

    Χωρίς τον Βενσάν Κομπανί θα παίζει για τον επόμενο μήνα η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Βέλγος διεθνής κεντρικός αμυντικός υπέστη νέο τραυματισμό στον αγώνα κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου (0-0) για τους «16» του τσάμπιονς λιγκ και, σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της αγγλικής ομάδας, θα χρειαστεί περίπου τέσσερις εβδομάδες για να επιστρέψει στη δράση. Αυτό σημαίνει ότι ο 29χρονος αρχηγός της Σίτι θα χάσει το ντέρμπι του Μάντσεστερ κόντρα στη Γιουνάιτεντ την ερχόμενη Κυριακή για την 31η αγωνιστική της πρέμιερ λιγκ, όπως και τα προημιτελικά του τσάμπιονς λιγκ στις αρχές Απριλίου.

    [21] ΝΒΑ: Μια ασίστ έλειπε από τον Αντετοκούνμπο

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχασε για μια μόνο ασίστ το πέμπτο «τριπλ νταμπλ» της καριέρας του. Ο Έλληνας σταρ ήταν για μια ακόμη φορά εντυπωσιακός, αλλά οι Μπακς ηττήθηκαν με 107-89 από τους Ράπτορς. Οι Μιλγουόκι Μπακς ηττήθηκαν με 107-89 εντός έδρας από τους Τορόντο Ράπτορς, με τον Αντετοκούνμπο να έχει απολογισμό 18 πόντους, 12 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 3 κοψίματα και να χάνει για μία ασίστ το νέο «τριπλ νταμπλ».

    [22] ΑΕΚ: Πρώτος σε συμμετοχές ο Γιόχανσον, πρώτος σε λεπτά ο Γκάλο

    Για πρώτη φορά στην εν Ελλάδι καριέρα του, ο Γιάκομπ Γιόχανσον έμεινε στον πάγκο σε αγώνα πρωταθλήματος της ΑΕΚ. Ο Σουηδός προερχόταν από τραυματισμό (διάστρεμμα) και το ματς με τον Πανθρακικό αποτέλεσε καλή ευκαιρία για ξεκούραση, καθώς μένουν δέκα αγώνες (τέσσερις στην κανονική περίοδο, έξι στα play off) για να εκπληρώσει η ΑΕΚ τους στόχους της. Η παρουσία του Σουηδού, «φρέσκου» και υγιή, είναι επιβεβλημένη.

    Δεν υπάρχει πλέον κανείς «κιτρινόμαυρος» που να έχει παίξει και στους 26 αγώνες της Super League που έχουν διεξαχθεί, καθώς ο Γιόχανσον ήταν ο μοναδικός που κρατούσε το «απόλυτο» στις συμμετοχές. Διατηρεί, μεν, την πρώτη θέση με 25 συμμετοχές, αλλά στα λεπτά υπερτερεί πλέον ο Ροντρίγκο Γκάλο.

    Συνολικά ο Γκουστάβο Πογέτ και ο προκάτοχός του, Τραϊανός Δέλλας, έχουν χρησιμοποιήσει 25 παίκτες στους τελευταίους επτά μήνες, από την έναρξη δηλαδή της σεζόν 2015/16 και μέχρι και την 26η αγωνιστική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 March 2016 - 12:32:41 UTC