Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα»
  • [02] ΝΔ: Ανίκανη και αναποτελεσματική η κυβέρνηση
  • [03] Αιχμηρή απάντηση της Φ. Γεννηματά στην Β. Θάνου
  • [04] Π. Καμμένος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση μέχρι τέλους τετραετίας
  • [05] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις θα προστατευτούν απολύτως
  • [07] Περαιτέρω μείωση του ELA, κατά 100 εκατ. ευρώ, για τις ελληνικές τράπεζες
  • [08] Α. Τζολί: Δεν ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων
  • [09] Διαμαρτυρία μεταναστών στη Λέσβο: Ζητούν να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία
  • [10] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «blue star 1», με 544 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [11] Στο Εφετείο ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος ως συνήγορος συνεργατών του
  • [12] Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα
  • [13] «Nα ενισχυθεί η υποστήριξη της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συμφωνίες για το προσφυγικό»
  • [14] Έκλεισαν η πρεσβεία και το γενικό προξενείο της Γερμανίας στην Τουρκία, λόγω φόβων για επικείμενη επίθεση
  • [15] Στόχος η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας
  • [16] Βίντεο ΕΚ: Ζωντανή συνομιλία ευρωβουλευτών στο Facebook για την προσφυγική κρίση
  • [17] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Ουγγαρία απαντά η Επιτροπή σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη
  • [18] Δ. Βίτσας: Π. Καμμένος και Ι. Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για το προσφυγικό ζήτημα
  • [19] Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
  • [20] Mε το βλέμμα στραμμένο στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
  • [21] Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, η αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

  • [01] «Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα»

    Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

    Επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα, με πυξίδα τη συμφωνία του Ελσίνκι, το 1999, όπου προβλέπεται πώς οι τυχόν διαφορές θα πρέπει να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους διαμηνύοντας να μην σκέφτονται μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος και να μην κάνουν εκπτώσεις στις πάγιες αξίες της Ευρώπης.

    Ερ: Παρακολουθούμε την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, που πλέον κινδυνεύει να συνδεθεί με εθνικά θέματα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στα βόρεια σύνορα με την πΓΔΜ. Υπάρχει λόγος ανησυχίας κατά τη γνώμη σας;

    Απ: Η ρευστότητα και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή είναι λόγος ανησυχίας. Για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας απαιτείται ομόνοια και συνεργασία, τόσο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα, όσο και σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές και συνθέτες προκλήσεις.

    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συνεννοηθούν και να κινηθούν σε κοινό άξονα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, στο πλαίσιο που διασφαλίσαμε και ως κυβέρνηση την περίοδο 2009 - 2011.

    Ερ: Θεωρείτε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μετά και τη συζήτηση του τουρκικού σχεδίου, μπορούν να βλάψουν τις ελληνικές θέσεις;

    Απ: Το δικό μου δόγμα, στο υπουργείο Εξωτερικών (1999 - 2004) και μετά στην κυβέρνηση (2009 - 2011), ήταν πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης, σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν κίνητρο να συνεργαστούν, για το καλό των κοινωνιών τους. Με αυτή τη στρατηγική διασφαλίσαμε το εθνικό συμφέρον, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι και άλλες πρωτοβουλίες πετύχαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποσυνδέοντάς την από τη λύση του Κυπριακού, ενώ μπλοκάραμε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας συνδέοντάς τες με τις ενταξιακές συνομιλίες και παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Διασφαλίσαμε παράλληλα μια πορεία θετικής ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με οφέλη τη σταθερότητακαι την οικονομική συνεργασία σε τομείς από την ενέργεια μέχρι και τον τουρισμό. Αν δεν μηδενίστηκαν, σίγουρα μειώθηκαν σημαντικά οι εντάσειςκαθώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα συνεννόησης. Αυτή είναι η σημασία του πλαισίου που διαπραγματευτήκαμε στο Ελσίνκι.

    Με βάση αυτό και τα κεκτημένα του πρέπει να κινηθούν, τόσο η ελληνική πλευρά, όσο η Ευρώπη, και βέβαια η Τουρκία. Ένα πλαίσιο αξιών και συμφωνιών, από τις οποίες δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση για να αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα σε αυτή ή άλλη Σύνοδο.

    Ερ: Πολλοί λένε πως το προσφυγικό θα είναι το τέλος της Ευρώπης...

    Απ: Η λύση του προσφυγικού περνάει από την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουμε, πρέπει να είναι επίσης βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς εκπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απειληθεί μόνο αν υποχωρήσει από τις αξίες που τη γέννησαν και την ισχυροποίησαν, ειδικά αν κάτι τέτοιο συμβεί χάριν μίας βραχυπρόθεσμης μη-λύσης σε ένα καίριο ζήτημα όπως το προσφυγικό.

    Στο παρελθόν υπήρξαν σπασμωδικές συμφωνίες ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων δικών τους συμφερόντων. Αυτό ήταν πολλές φορές σε βάρος ελληνικών συμφερόντων αλλά μακροπρόθεσμα, πιστεύω, και σε βάρος της ουσιαστικής ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, των αρχών της ΕΕ και εν τέλει της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] ΝΔ: Ανίκανη και αναποτελεσματική η κυβέρνηση

    Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα εξαπέλυσε η ΝΔ χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη και αναποτελεσματική».

    «Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο τη σκληρή αλήθεια: Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη, αναποτελεσματική και μοναδικό συγκολλητικό υλικό είναι η νομή της εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

    [03] Αιχμηρή απάντηση της Φ. Γεννηματά στην Β. Θάνου

    Αιχμηρή απάντηση έδωσε η Φώφη Γεννηματά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία είχε στείλει στα τέλη Φεβρουαρίου στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη προσωπική της διαμάχη με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η πρωτοβουλία.

    «Με εξέπληξε η από 29.02.2016 επιστολή σας, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος της» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τονίζει:

    «Πρώτον, θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά σας να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε. Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά.

    Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία θεωρώυποχρέωσή μου να κοινοποιήσω την παρούσα επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    Δεύτερον, θέλω να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μας στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους σας κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή σας στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας.

    Τρίτον, έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο.

    Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Θα επανέλθω επ' αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

    Τέταρτον, θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια.

    Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι' αυτό το λόγο σας απαντώ. Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση».

    [04] Π. Καμμένος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση μέχρι τέλους τετραετίας

    Για πολύ σημαντικές στιγμές τόσο για την πατρίδα όσο και για το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου η πατρίδα να ξεφύγει από τα δόκανα της διαπλοκής, να βγούμε από τα μνημόνια και να σταματήσουμε το διεφθαρμένο σύστημα, με πρώτο κυρίαρχο θέμα, όμως, την προστασία των εθνικών θεμάτων.

    «Είμαστε ένα βήμα προ της εξόδου από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    «Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται το μεταναστευτικό και εγώ ξεκινώ την αποστολή του στις ΗΠΑ, αύριο, προκειμένου να πραγματοποιήσω εκεί συναντήσεις και με πολιτικούς παράγοντες, αλλά και παράλληλα με την ομιλία μου στο μεγαλύτερο κέντρο αποφάσεων το Ισραηλιτικό Κέντρο των ΗΠΑ» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

    «Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή είναι δεδομένη. Θέσαμε το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στον κ. Μουζάλα, όχι ως πρόσωπο, αλλά γι' αυτά τα οποία ελέχθησαν και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καθώς, ανεξάρτητα αν επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, είδαμε ότι βρήκαν ευκαιρία φαντάσματα του παρελθόντος, οι γνωστοί εθνομηδενιστές να βγουν και να πάρουν θέση για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Είδαμε μέχρι και τον Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα το πρωί, να βγαίνει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και να κάνει tweet παίρνοντας θέση δημόσια. Είδαμε την κ. Ρεπούση και ένα site 3000 "like", που προσπαθούσε να θέσει θέμα που έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Απέναντι στα 3000 "like" βάζουμε τα 3.500.000 υπογραφών του ελληνικού λαού που είχε συλλέξει τότε με πρωτοβουλία του ο μακαριστός Χριστόδουλος» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

    [05] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών

    Οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων έχει ως εξής:

    Θέματα Δικαιοσύνης (12.00), Ασφαλιστικό (13.00), Δημοσιονομικό Πλαίσιο (16.00) και Χρηματοοικονομικά (19.00).

    Χθες, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.Στο φορολογικό, μεγάλο "αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση, λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα. «Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό, με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «τον νόμο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων ( κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν, όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.

    Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

    [06] Γ. Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις θα προστατευτούν απολύτως

    Τη διαβεβαίωση ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η «κόκκινη» γραμμή που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι κύριες συντάξεις θα προστατευθούν απολύτως. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται για να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές.

    Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επιδείξει αρνητική στάση στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ομοφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχουν τεθεί ορισμένοι οικονομικοί στόχοι από το μνημόνιο, «όμως ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους στόχους αυτούς, είναι στη δική της διακριτική ευχέρεια».

    «Αυτό υπερασπιζόμαστε. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει, θεωρούν αυτονόητο ότι, εφόσον θα συμμορφωθούμε με τους στόχους που έχουμε αποδεχθεί, τα μέσα προς τη συμμόρφωση αυτών των στόχων πρέπει να είναι δική μας επιλογή», συμπλήρωσε ο υπουργός. Τόνισε, μάλιστα, ότι η βασική διαφορά από τη διαπραγμάτευση του παρελθόντος είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση ενός δικού της κειμένου, «που δεν ήρθε μεταφρασμένο και που δεν αποσκοπεί απλώς να εφαρμόσει δεσμεύσεις που αναλήφθησαν τον Ιούλιο». Όπως είπε, «πρόκειται για μία σφαιρική και σαρωτική μεταρρύθμιση σε όλο το ασφαλιστικό, που δεν ήταν βιώσιμο και, κυρίως, δεν ήταν δίκαιο σύστημα».

    Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός αναδιανεμητικού συστήματος προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, «σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία επιμένει να είναι το σύστημα περισσότερο αναλογικό». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, διενεργείται σκληρή διαπραγμάτευση.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην μειωθεί το αφορολόγητο, τονίζοντας ότι κοινή γραμμή και του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι η ελάφρυνση των φτωχότερων. «Πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι λίγοι που έχουν πολλά», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι εφικτό μέσα στο Μάρτιο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί, όπως τόνισε, θα υπερψηφιστεί, «γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της αριστεράς, που είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη».

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στην πιο δύσκολη στιγμή της τετραετίας της. «Είμαστε στη φάση που μόνο δύσκολα μέτρα έχουμε πάρει και ο κόσμος δεν έχει δει ακόμα τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ, παράλληλα, εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

    Σχετικά με τις κινητοποιήσεις διάφορων επαγγελματικών ομάδων κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Σκάι ότι για την κυβέρνηση η παρουσία του κόσμου στους δρόμους δεν είναι βάρος. «Στη διαπραγμάτευση είναι πλεονέκτημα, γιατί υπερασπιζόμαστε και εμείς τον κοινωνικό διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, που αρκετοί από αυτούς που είναι στους δρόμους το υπερασπίζονται» διευκρίνισε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για πραξικόπημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    [07] Περαιτέρω μείωση του ELA, κατά 100 εκατ. ευρώ, για τις ελληνικές τράπεζες

    Κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).Στη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 71,3 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [08] Α. Τζολί: Δεν ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων

    «Δεν ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων» δήλωσε πριν λίγα λεπτά, αναχωρώντας από τη Γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, η δημοφιλής ηθοποιός και πρέσβειρα καλή θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.Στη Γενική Γραμματεία, όπου η κ. Τζολί κατευθύνθηκε αμέσως μετά την άφιξη της στο νησί, είχε συνάντηση με μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και τον τρόπο δράσης τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τζολί ανταποκρίθηκε θετικά στον θέμα της ασφαλούς διάβασης των προσφύγων από το Αιγαίο, ενώ στα ζητήματα που τέθηκαν από φορείς του νησιού σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία της Λέσβου από το προσφυγικό και στην ανάγκη τόνωσης του τουριστικού προϊόντος, η κ. Τζολί υποσχέθηκε πως θα έρθει για διακοπές με την οικογένειά της στο νησί.

    Αυτή τη στιγμή η Αμερικανίδα ηθοποιός επισκέπτεται το hot spot στη Μόρια ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμά της, αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Λονδίνο.

    [09] Διαμαρτυρία μεταναστών στη Λέσβο: Ζητούν να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία

    Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία διαμαρτύρονται οι περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

    Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ' όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.

    «Εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στο Πακιστάν, στην πόλη Μουλτάν. Η τοπική μαφία με απείλησε όπως έκανε και με άλλους δημοσιογράφους στην εφημερίδα που δούλευα. Αναγκάστηκα να φύγω. Θέλω να πάω στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να φέρω κοντά μου την οικογένεια μου. Αν με γυρίσουν στο Πακιστάν η ζωή μου κινδυνεύει» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κάμερ Αμπάς, ένας από τους διαδηλωτές έξω από το Hot Spot, ζητώντας να του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ευρώπη.

    «Είμαι χριστιανός και η ζωή μου κινδυνεύει στο Πακιστάν. Ήρθα στην Ευρώπη γιατί πίστευα ότι θα είμαι ασφαλής. Δυστυχώς έμαθα πως θα μας πάνε πίσω στη Τουρκία. Ζητώ την προστασία από την Ευρώπη και το δικαίωμα να πιστεύω σε όποια θρησκεία θέλω χωρίς να απειλείται η ζωή μου. Στο Πακιστάν όποιος δηλώνει χριστιανός βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε άλλος μετανάστης από το Πακιστάν στην ΕΡΤ.

    [10] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «blue star 1», με 544 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1»μεταφέροντας 544 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 326 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 182 από τη Χίο.

    Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας»χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει.

    [11] Στο Εφετείο ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος ως συνήγορος συνεργατών του

    Στο Εφετείο μετέβη ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, προκειμένου να παρασταθεί στο Συμβούλιο Εφετών ως συνήγορος δύο συνεργατών του, για τους οποίους εξετάζεται σήμερα αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι κυπριακές Αρχές.

    Τον επιχειρηματία περίμεναν έξω από το δικαστικό μέγαρο δεκάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ομίλου της MIG, οι οποίοι κρατούσαν πανό και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον εργοδότη τους.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε πως όλη η υπόθεση «είναι μία αστική διαφορά, όπου η MIG διεκδικεί 1,2 δισ. από την Κύπρο και η Κυπριακή Δημοκρατία, παράνομα, μέσω της Λαϊκής Τράπεζας διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο 4 δισ.». Ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για «παρεμβάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέρ των κυπριακών συμφερόντων», γεγονός, το οποίο, όπως ανέφερε, δημιουργεί ανησυχία στους εργαζόμενους του Ομίλου. Επίσης, τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή «από τη MIG ζουν 30.000 οικογένειες».

    Η δήλωση του κ. Βγενόπουλου έχει ως εξής:

    «Όπως γνωρίζετε, μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχει, πλέον, μία πολύ μεγάλη ανησυχία για τις φημολογούμενες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης υπέρ των κυπριακών συμφερόντων, μία πράξη που δεν την έχουν δικαιολογήσει ακόμη, και αυτό έχει δημιουργήσει και μία ανησυχία στους εργαζόμενους της MIG. Από τη MIG, αυτήν τη στιγμή ζουν 30.000 οικογένειες. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία τους και τη σημερινή πρωτοβουλία τους και τους ευχαριστώ πάρα πολύ... Θα τους συστήσω να αποχωρήσουν το συντομότερο. Δεν συμμερίζομαι την ίδια αγωνία. Θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τελικώς αποδίδεται. Έχουμε απόλυτο δίκιο και η όλη υπόθεση είναι μία αστική διαφορά, όπου η MIG διεκδικεί 1,2 δισ. από την Κύπρο και η Κυπριακή Δημοκρατία, παράνομα, μέσω της Λαϊκής Τράπεζας διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο 4 δισ. Η Δικαιοσύνη, τελικώς, θα λάμψει και όσοι κάνουν επεμβάσεις θα είναι αποτυχημένες».

    [12] Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα

    Η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν»(TAK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Κυριακή στην Άγκυρα, προκαλώντας τον θάνατο 37 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε σήμερα η οργάνωση στον ιστότοπό της.Η οργάνωση περιγράφει την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα ως μια «πράξη εκδίκησης»για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν από τον Ιούλιο οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην οποία ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και κούρδοι μαχητές.

    Στόχος της επίθεσης αυτής ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η TAK, η οποία προειδοποίησε επίσης ότι είναι αναπόφευκτη περαιτέρω απώλεια ζωής αμάχων στις επιθέσεις της.Στην ανακοίνωσή της, η ΤΑΚ προειδοποιεί εξάλλου ότι θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις κατά αυτών που θεωρεί υπεύθυνους για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Η οργάνωση TAK έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα που έγινε τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα από την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι.Η TAK δηλώνει ότι έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ ειδικοί πάνω στο θέμα αυτό δηλώνουν ότι οι δύο οργανώσεις διατηρούν στενούς δεσμούς.

    [13] «Nα ενισχυθεί η υποστήριξη της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συμφωνίες για το προσφυγικό»

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Passauer Neue Presse υπερασπίστηκε την πολιτική της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ για το προσφυγικό και πρόσθεσε: «Αναμένω ότι η Ευρώπη θα συγκλίνει ξανά», είπε εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

    Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης: «Μπορεί να υπάρξει μόνο μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Οι εικόνες από την Ειδομένη καταδεικνύουν με δραματικό τρόπο που οδηγούν οι εθνικές μονομερείς πρωτοβουλίες». Αυτές θα πρέπει να σταματήσουν με αυτή τη σύνοδο, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως «ευρωπαϊκή λύση σημαίνει συμφωνία με την Τουρκία, η οποία να εμποδίζει επιτέλους την αναχώρηση για ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι ανθρώπων που πέφτουν στα χέρια αδίστακτων δουλεμπόρων». Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει να αντικατασταθεί με νόμιμα και ελεγχόμενα ποσοστά. Παράλληλα θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες αμέσως.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), για αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό. «Οι πολίτες έχουν δικαίως μικρή κατανόηση για τις μόνιμες μηντιακές τουφεκιές των τελευταίων μηνών από πλευράς των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)». Αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε απώλεια της εμπιστοσύνης τους στην πολιτική, τόνισε.

    [14] Έκλεισαν η πρεσβεία και το γενικό προξενείο της Γερμανίας στην Τουρκία, λόγω φόβων για επικείμενη επίθεση

    Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα, όπως και το γενικό προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν σήμερα για λόγους ασφαλείας, έπειτα από ενδείξεις για πιθανή επικείμενη επίθεση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και η γερμανική σχολή στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε έπειτα από «ανεπιβεβαίωτη προειδοποίηση». Την Τρίτη, η Γερμανία είχε καλέσει τους πολίτες της στην Άγκυρα να προσέχουν έπειτα από πληροφορίες για «επικείμενη επίθεση».

    [15] Στόχος η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας

    Σε έναν ακόμη μαραθώνιο διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

    Στη βάση της «κατ' αρχήν συμφωνίας» που υιοθετήθηκε από τους 28 ηγέτες στις 7 Μαρτίου, στόχος είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

    «Ο στόχος είναι σαφής: μια συμφωνία αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και από τους Τούρκους εταίρους μας. Οι εργασίες προχωρούν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους "28" για τη Σύνοδο Κορυφής.

    Τα θέματα που μένει να αποσαφηνιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι πολλά και ακανθώδη. Το πλέον αμφιλεγόμενο είναι το θέμα της επανεγκατάστασης των προσφύγων και της αρχής του "ένας προς ένας" (μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία). Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό. Άλλο ζήτημα είναι πως θα αποτραπεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών διαδρομών, χερσαίων και θαλάσσιων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουν τα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα. Οι "28" αναμένεται να επιταχύνουν την εκταμίευση των αρχικών 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους, υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, ενώ θα συζητήσουν υπό ποιες προϋποθέσεις και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν στην Άγκυρα επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, είναι σαφές ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, επισημαίνεται ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένους όρους και ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο. ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ. Τουσκ, πάντως, έχει επισημάνει ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε η γενικότερη διαδικασία της αναζωογόνησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, να αποτελέσει "ευκαιρία" για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    [16] Βίντεο ΕΚ: Ζωντανή συνομιλία ευρωβουλευτών στο Facebook για την προσφυγική κρίση

    [17] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Ουγγαρία απαντά η Επιτροπή σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη

    Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως αρμόδια για να απαντήσει στο θέμα που έθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, επειδή με την στάση της στο προσφυγικό παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς το Συμβούλιο επικαλούμενος τις συστάσεις προς την Ουγγαρία εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη , είχε καταθέσει ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο κυρώσεων ή άλλων μέτρων. Επιπλέον ο κ. Παπαδημούλης ρωτούσε το Συμβούλιο κατά πόσο συμφωνεί με την «περικοπή Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες-μέλη που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και που δεν συμμετέχουν με αλληλεγγύη στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών».

    Το Συμβούλιο απάντησε ότι «δεν έχει ποτέ συζητήσει το θέμα», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είναι αρμόδια για την εποπτεία της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη».

    Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 7 προκύπτει ότι το Συμβούλιο έχει την δυνατότητα καταρχάς προειδοποίησης και στην συνέχεια αναστολής δικαιωμάτων μίας χώρας όταν παρατηρείται «σοβαρή και διαρκής παραβίαση από κράτος μέλος», γεγονός που δεν φαίνεται ότι λαμβάνεται υπόψη στην απάντηση του Συμβουλίου. Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι το ζήτημα που έθεσε παραμένει ανοικτό, παρά την αποφυγή του Συμβουλίου να αναφερθεί σε αυτό, καθώς η Ουγγαρία αποτελεί περίπτωση που οφείλει να απασχολήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία, αφού -όπως έχουν τονίσει διεθνείς οργανισμοί- προωθεί «πολιτικές που προάγουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφορία σε βάρος των προσφύγων».

    [18] Δ. Βίτσας: Π. Καμμένος και Ι. Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για το προσφυγικό ζήτημα

    «Ο Πάνος Καμμένος και ο Γιάννης Μουζάλας έχουν δώσει την ψυχή τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και έχουν καταφέρει πολλά, έχοντας διεθνοποιήσει το θέμα» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας το πρωί στο MEGA.

    «'Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί, ώστε να διαχειριστούμε το θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Και η συνδρομή του Πάνου Καμμένου και του Γιάννη Μουζάλα στο κυβερνητικό έργο είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.

    Σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογράμμισε ότι «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικός ενώ μίλησε για εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα εντοπισθούν.

    Επισήμανε, πάντως, ότι οι 4.000 πρόσφυγες στον Πειραιά θα μπορούσαν να στεγαστούν σε κέντρα φιλοξενίας ακόμα και σήμερα.

    [19] Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

    Με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στις Βρυξέλλες (12:15), με ενδεχόμενη συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕγια το προσφυγικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Επί τάπητος το προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής

    Στόχος η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας

    [20] Mε το βλέμμα στραμμένο στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

    Μουδιασμένους μετά τα γεγονότα της Δευτέρας, όταν πολλοί απ' αυτούς προσπάθησαν μάταια να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και με την ελπίδα να σιγοκαίει μέσα τους πως η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό που συγκαλείται, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, θα δώσει λύση στο πρόβλημά τους βρήκε το πρωινό της Πέμπτης πολλούς από τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

    «Περιμένω πως η σύνοδος κορυφής θα μας δώσει τη δυνατότητα να ζήσουμε κι εμείς με αξιοπρέπεια και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα σε μια ασφαλή ζωή. Είμαι στον καταυλισμό εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και δεν έχω εγγραφεί -μέχρι στιγμής- στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε ελπίδα στο όνειρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Όμαρ από τη Συρία, ο οποίος -όπως και πολλοί άλλοι- θέλει να πάει στη Γερμανία.

    Στη Γερμανία θέλει να πάει και ο 28χρονος Μοχάμεντ -επίσης από τη Συρία- ο οποίος έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στη στάση που θα κρατήσει η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ στη σύνοδο.

    «Μού είπαν τα αδέλφια μου που είναι ήδη στη Γερμανία πως η Μέρκελ μας θέλει και θα κάνει τα πάντα ώστε η σύνοδος να μας δώσει το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς τη Γερμανία. Εδώ δεν έχουμε κανένα μέλλον. Οι Έλληνες είναι πολύ καλοί άνθρωποι, αλλά εδώ δεν υπάρχουν δουλειές. Θέλουμε να φύγουμε, να πάμε εκεί όπου θα βρούμε κάτι να κάνουμε για να ξαναρχίσουμε τις ζωές μας».

    Ένας άλλος συμπατριώτης του και συνονόματός του νιώθει πικραμένος γιατί λίγο προτού η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ κλείσει για τελευταία φορά κρατούσε στα χέρια του το «μαγικό χαρτάκι» που θα τού έδινε το δικαίωμα να περάσει στη γειτονική χώρα και από εκεί να συνεχίσει το ταξίδι του.

    Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι, όπως η Ντόα από την πόλη Χομς της Συρίας, που -όπως λέει- δεν έχει ακούσει τίποτα για τη σύνοδο και το μόνο που θέλει είναι να φύγει. «Δεν ξέρω για ποια σύνοδο μού μιλάτε. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να ζω μέσα στις λάσπες, χωρίς χρήματα, χωρίς ελπίδα. Πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα με κάποιον τρόπο. Στην πόλη μου όλα είναι γκρεμισμένα, αν γυρίσουμε πίσω θα πεθάνουμε. Πρέπει η Ευρώπη να μας ανοίξει την ?αγκαλιά' της» λέει.

    Ανάμεσα στα σκυθρωπά πρόσωπα των μεγαλύτερων, που απελπίζονται όσο ο χρόνος περνά και τους βρίσκει καθηλωμένους στην Ειδομένη, ξεχωρίζουν ακόμη κάποια χαμόγελα παιδιών, που εξαντλούν την ευρηματικότητά τους αυτοσχεδιάζοντας παιχνίδια μέσα στο λασπότοπο της Ειδομένης?

    [21] Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, η αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

    Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών δυνάμεών της από τη Συρία μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον αρχηγό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Βίκτορ Μποντάρεφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda».

    Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ζητεί εγγυήσεις από τη Ρωσία, προκειμένου η αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Συρία να μη ενδυναμώσει αμυντικά τόσο στην οργάνωση Χεζμπολάχ, όσο και τις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στο συριακό έδαφος.Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τήρησε επίσημα ουδέτερη στάση στην πολεμική σύγκρουση της Συρίας, έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος, προκειμένου ν' αποτρέψει τον εφοδιασμό της με σύγχρονα όπλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 10:32:34 UTC