Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Δένδιας: Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απαράδεκτη και δεν τιμά τη χώρα μας
  • [02] Υπάρχει απόσταση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης
  • [03] Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της Αντζελίνα Τζολί στην Ελλάδα
  • [04] Ειδομένη: Συμπλοκή μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό
  • [05] Θεσσαλονίκη: Ένα ακόμη λεωφορείο με πρόσφυγες στο λιμάνι
  • [06] Ο Α.Νταβούτογλου παρατηρεί δυσκολίες της ΕΕ στην εκπλήρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό
  • [07] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκφράζουν Γιούνκερ και Σουλτς
  • [08] Απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου κατά την επίσκεψη του Αρμένιου Προέδρου στην Αθήνα

  • [01] Ν.Δένδιας: Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απαράδεκτη και δεν τιμά τη χώρα μας

    «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας πως όσο απαράδεκτο είναι το να μην ελέγχουμε τα σύνορά μας, εξίσου απαράδεκτο είναι να μην έχουμε την ευθύνη, που το Σύνταγμα αναγνωρίζει, για τους ανθρώπους, που βρίσκονται εντός των συνόρων μας.

    «Είναι ντροπή για την Ελλάδα αυτό που γίνεται. Έχουμε ευθύνη να περιθάλψουμε και να θρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους και δεν το κάνουμε, το κάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις» είπε διερωτώμενος «Τιμά αυτό την πατρίδα μας;».

    Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το Αντιντόπινγκ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα κινείται επί ξηρού ακμής εξαιτίας αστοχιών της κυβέρνησης σε δεκάδες τομείς. «Η χώρα αντιμετωπίζει και πάλι μέγιστο κίνδυνο. Έχουμε θέμα στα ανατολικά μας σύνορα. Δόθηκε, χάρη στα αλλεπάλληλα λάθη αυτής της κυβέρνησης, το δικαίωμα στην Τουρκία να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα ακόμη και στη συμφωνία, που η ίδια ζήτησε με το ΝΑΤΟ. Το γερμανικό σκάφος, το οποίο διοικεί αυτή τη δύναμη, βρίσκεται στη Σούδα τα δε περισσότερα σκάφη είναι μεταξύ των νησιών και του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Υπάρχει απόσταση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων.

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σημερινή συνάντηση και όπως δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον: "Έχουμε απόσταση".

    Οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων, καθώς όπως είπε ο υπουργός: "Ζητούν να πωλούνται τα πάντα". Διευκρίνισε όμως ότι "εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)".

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

    [03] Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της Αντζελίνα Τζολί στην Ελλάδα

    Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα της δημοφιλούς ηθοποιού και ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνας Τζολί.

    Η ηθοποιός βρέθηκε σε Αθήνα και Λέσβο και συνάντησε τον πρωθυπουργό, τις τοπικές αρχές, εθελοντές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πρόσφυγες.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο τέλος της επίσκεψής της, η Αντζελίνα Τζολί ευχαρίστησε «τον ελληνικό λαό για την κατανόηση και γενναιοδωρία του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» και έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες «των εθελοντών και των τοπικών οργανώσεων που συνάντησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου. Αυτοί και πολλοί άλλοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την υποδοχή και την παροχή φροντίδας στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα». «Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μια διεθνή ανταπόκριση ίσης κλίμακας με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πέρα από αυτόν», πρόσθεσε.

    Χθες κατά την επίσκεψή της στο Μέγαρο Μαξίμου, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ συζήτησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη διάσκεψη που θα φιλοξενήσει η Ύπατη Αρμοστεία στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου και η οποία θα επικεντρωθεί στην επέκταση των νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

    Επίσης, επανέλαβε την προσφορά της Ύπατης Αρμοστείας για την παροχή υποστήριξης, προκειμένου να ενισχυθούν η προστασία και η βοήθεια στους πρόσφυγες, το σύστημα υποδοχής και η πρόσβαση στο άσυλο και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

    [04] Ειδομένη: Συμπλοκή μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό

    Συμπλοκή σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης. Όπως έγινε γνωστό, δύο Αφγανοί συνεπλάκησαν με έναν Σύρο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Οι «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου υπέστησαν ελαφρά τραύματα, πιθανότατα από χρήση μεταλλικών αιχμηρών αντικειμένων, ενώ μεταφέρθηκαν στις σκηνές των εθελοντών-γιατρών που βρίσκονται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εξαιτίας του επεισοδίου άναψαν τα αίματα μεταξύ ομάδων συμπατριωτών των εμπλεκόμενων στη συμπλοκή. Χάρη όμως στην παρέμβαση μελών εθελοντικών οργανώσεων και αστυνομικών, τα πνεύματα ηρέμησαν.

    Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στον καταυλισμό.

    [05] Θεσσαλονίκη: Ένα ακόμη λεωφορείο με πρόσφυγες στο λιμάνι

    Ένα ακόμη λεωφορείο με πρόσφυγες έφτασε το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, επέβαιναν περίπου 35 πρόσφυγες και ήρθε από την Ορεστιάδα.

    Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 262 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σύροι και οικογένειες.

    [06] Ο Α.Νταβούτογλου παρατηρεί δυσκολίες της ΕΕ στην εκπλήρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως παρατηρεί κάποιες δυσκολίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας για την μεταναστευτική κρίση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις αυριανές συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

    «Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ?ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

    «Τις συζητήσαμε αυτές με την (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.

    «Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό?Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετανάστες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    [07] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκφράζουν Γιούνκερ και Σουλτς

    Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως η υπό διαμόρφωση συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ατομική εξέταση καθενός που αιτείται άσυλο. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτήν την κρίση.

    Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής ότι είναι νομικά αποδεκτή η υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ επίσης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. «Είναι εντυπωσιακό πως κάποια κράτη-μέλη επιτίθενται με κριτικό τρόπο στις λύσεις που προτείνουμε αλλά δεν δέχονται να πάρουν πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Μ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή. Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.

    [08] Απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου κατά την επίσκεψη του Αρμένιου Προέδρου στην Αθήνα

    «Η Τουρκία και το τουρκικό έθνος δεν θα δώσουν σε καμία περίπτωση βάση σε αυτούς που με κάθε ευκαιρία προβάλλουν μία μονομερή, γεμάτη εμμονές, αποκομμένη από την πραγματικότητα και εκτός δικαίου αντίληψη περί ιστορίας».

    Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψη του Αρμένιου Προέδρου στην Αθήνα.

    Στη σχετική ανακοίνωση η οποία έχει τη μορφή «απάντησης σε ερώτηση», δίνεται απάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου «οι οποίες περιλαμβάνουν βαρείς ισχυρισμούς σχετικά με την τουρκική ταυτότητα κατά τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι εν λόγω δηλώσεις είναι προϊόν αρρωστημένης αντίληψης η οποία δείχνει ότι οι σχέσεις και η συμπαράσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας οικοδομούνται στη βάση μιας κοινής εχθρότητας και λασπολογίας εναντίον της τουρκικής ταυτότητας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 22:32:27 UTC