Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Δένδιας: Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απαράδεκτη και δεν τιμά τη χώρα μας
  • [02] Οδικό χάρτη οκτώ σημείων για διέξοδο από τo προσφυγικό, παρουσίασε η Φ. Γεννηματά
  • [03] Υπάρχει απόσταση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης
  • [04] Το ΔΝΤ αρχίζει συζήτηση για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος
  • [05] Moody's: Σταθερή το 2016 - 2017 η πιστοληπτική αξιολόγηση της ευρωζώνης
  • [06] Στους 4.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το 22ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»
  • [08] Βραζιλία: Άρχισαν οι διαδικασίες αποπομπής της Προέδρου Ρουσέφ
  • [09] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο συλληφθείς για κακοποίηση των δύο ανηλίκων στην Αλεξανδρούπολη και η μητέρα τους
  • [10] Συμφωνία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

  • [01] Ν. Δένδιας: Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απαράδεκτη και δεν τιμά τη χώρα μας

    «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας πως όσο απαράδεκτο είναι το να μην ελέγχουμε τα σύνορά μας, εξίσου απαράδεκτο είναι να μην έχουμε την ευθύνη, που το Σύνταγμα αναγνωρίζει, για τους ανθρώπους, που βρίσκονται εντός των συνόρων μας.

    «Είναι ντροπή για την Ελλάδα αυτό που γίνεται. Έχουμε ευθύνη να περιθάλψουμε και να θρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους και δεν το κάνουμε, το κάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις» είπε διερωτώμενος «Τιμά αυτό την πατρίδα μας;».

    Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το Αντιντόπινγκ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα κινείται επί ξηρού ακμής εξαιτίας αστοχιών της κυβέρνησης σε δεκάδες τομείς. «Η χώρα αντιμετωπίζει και πάλι μέγιστο κίνδυνο. Έχουμε θέμα στα ανατολικά μας σύνορα. Δόθηκε, χάρη στα αλλεπάλληλα λάθη αυτής της κυβέρνησης, το δικαίωμα στην Τουρκία να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα ακόμη και στη συμφωνία, που η ίδια ζήτησε με το ΝΑΤΟ. Το γερμανικό σκάφος, το οποίο διοικεί αυτή τη δύναμη, βρίσκεται στη Σούδα τα δε περισσότερα σκάφη είναι μεταξύ των νησιών και του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Οδικό χάρτη οκτώ σημείων για διέξοδο από τo προσφυγικό, παρουσίασε η Φ. Γεννηματά

    'Eναν οδικό χάρτη οκτώ συγκεκριμένων σημείων άμεσης δράσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για να δοθεί διέξοδος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, παρουσίασε την Πέμπτηη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην προσύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιδιωκόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές συναδέλφους της να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα ώστε να μην παραδοθούν τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία και να μην αγνοηθούν θέματα αρχής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, της διεθνούς έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστά θέματα που δεν μπορούν να συνδεθούν, ούτε μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να μη ληφθούν υπόψη οι σταθερές θέσεις της Κύπρου», είπε η Φ. Γεννηματά. «Οποιαδήποτε συσχέτιση των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί την επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων του Ελσίνκι για την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών και την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

    Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από κάποια κράτη-μέλη που ακολουθούν πολιτική κλειστών συνόρων υπονομεύοντας το καθεστώς Σένγκεν και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. «Αυτή η πρακτική πρέπει να τελειώσει αμέσως,» είπε η κ. Γεννηματά. «Καμία χώρα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τα λάθη άλλων και η ΕΕ έχει συνολική ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, κάτι που δεν κάνει αποτελεσματικά», είπε.

    [03] Υπάρχει απόσταση με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων.

    «Έχουμε απόσταση»δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον, μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.Οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων, καθώς όπως είπε ο υπουργός: "Ζητούν να πωλούνται τα πάντα". Διευκρίνισε όμως ότι "εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)".

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

    [04] Το ΔΝΤ αρχίζει συζήτηση για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξεκινά συζήτηση για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του. «Το ΔΝΤ ξεκινά έρευνα για την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το διεθνές νομισματικό σύστημα, την αναγνώριση των αδυναμιών του και τη δημιουργία της βάσης για μεταρρύθμιση», σημειώνει το Ταμείο. Η μελέτη θα εξετάσει την επάρκεια του παγκόσμιου διχτυού ασφαλείας (του πλαισίου δανεισμού) και πώς θα γίνουν πιο ασφαλείς οι κεφαλαιακές ροές. Το Ταμείο θα συνεργασθεί με άλλους για να αναγνωρίσει και να διορθώσει τις αδυναμίες του συστήματος, σημειώνεται.

    Σε συνέντευξή του, ο διευθυντής του ΔΝΤ στο Τμήμα Πολιτικής, Στρατηγικής και Αξιολόγησης, Siddharth Tiwari, αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το διεθνές νομισματικό σύστημα. «Μία σειρά διαρθρωτικών μεταβολών πραγματοποιείται στην παγκόσμια οικονομία και η σύμπτωση των μεταβολών αυτών αυξάνει τις εντάσεις και τον κίνδυνο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

    [05] Moody's: Σταθερή το 2016 - 2017 η πιστοληπτική αξιολόγηση της ευρωζώνης

    Ο διεθνής οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody's αναμένει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών της ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερή για την περίοδο 2016-2017.Παρατηρεί ωστόσο, ότι η αστάθεια στις πολιτικές μείωσης των δαπανών, η περιορισμένη πρόοδρος στην πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων των οικονομιών, αλλά και η κλιμάκωση των επιλογών πολιτικού ρίσκου, περιορίζουν τις δυνατότητες θετικής οικονομικής δυναμικής και εντείνουν το περιβάλλον μακροπρόθεσμης αστάθειας.

    Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εκτιμάται επίσης, ότι θα εμποδίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζάνη, συμπληρώνει ο Moody's.Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 1,5% για το 2016. ? Με δεδομένο το επίπεδο του χαμηλού πληθωρισμού, αλλά και την πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων, ο Moody's αναμένει μια περιορισμένη και σταδιακή μείωση των επιπέδων εξωτερικού χρέους κατά την περίοδο μέχρι το 2020,? σημειώνει ο διεθνής οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης.

    [06] Στους 4.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", με 638 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 240 άτομα από τη Χίο και 398 από τη Μυτιλήνη. Εντός της ημέρας θα καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" με 79 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο και 5 από την Κω.

    Πούλμαν έχουν μεταβεί και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες για διάφορα κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει επιβίβαση ατόμων σε αυτά καθώς πολλοί αρνούνται να μετακινηθούν φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν κάπου και θα εγκλωβιστούν.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνταιστους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ήδιαμένουνσε σκηνές μέσα στο λιμάνι ανέρχεται σε 4.500 άτομα περίπου μετά και τονχθεσινόκατάπλου του "Νήσος Μύκονος" με 430 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο,Μυτιλήνη και Σάμο.

    Χθες μόνο 349 μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Στο λιμάνι του Πειραιά σε όλους του σταθμούς φιλοξενίας υπάρχει δύναμη του λιμενικού σε 24ωρη βάση για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων μετά τις δύο χθεσινές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και των προσφύγων εκ των οποίων στη μία υπήρξαν και τρείς τραυματίες.

    [07] Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το 22ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»

    Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, στην μπάλα, αυτή την ξελογιάστρα, είναι το 22ο τεύχος του «Πρακτορείου», με αφορμή την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται στη χώρα μας, αλλά και την απόφαση, για τη διακοπή του Κυπέλλου, που έλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος και μιλά στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης, οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να διαβάσουν για τους πρώτους διδάξαντες στα στημένα, αλλά και αυτούς που ακολούθησαν και συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο. Ακόμη ένα σχόλιο για την περίπτωση Ρανιέρι, καθώς και δύο άρθρα με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους για το ελληνικό ποδόσφαιρο, από τον Γιάννη Τριάντη και τον Νίκο Μάλλιαρη.

  • **

    «Οι πρώτοι διδαξάντες», του Αντώνη Βαζογιάννη

    Κι όμως, υπάρχουν 1 τρισεκατομμύριο λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Όχι μόνο στο δικό μας, στις σκιές, περισσότερες από ποτέ, αλλά στο παγκόσμιο. Σκάνδαλα, δωροδοκίες , στημένα παιχνίδια.

    Τόσα είναι τα χρήματα (1 τρισ. δολάρια, 921 δισ. ευρώ) που τζιράρουν ετησίως οι πολυεθνικές στη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου, καθιστώντας την πλέον ισχυρότερη από εκείνες των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός. Επιστρατεύοντας τη διαπλοκή και δημιουργώντας ανομία, αδιαφάνεια και διαφθορά.

    Στον αθλητισμό, ο καθένας ελπίζει να έχει μια πιθανότητα νίκης, ακόμη και όταν όλες οι πιθανότητες συσσωρεύονται εναντίον του. Ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, το πιο απρόβλεπτο όλων, αφού δεν νικάει μόνο ή πάντα ο καλύτερος, ο πιο ισχυρός, εκείνος με τη μεγαλύτερη ιστορία. Που η ουσία της δύναμής του βρίσκεται ακριβώς στην πρωτογενή αθωότητά του. Είναι τόσο δημοφιλές, γιατί ακριβώς μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή. Εύθραυστο όμως, όπως και εκείνη.

    Τι γίνεται, όμως, αν αυτές οι πιθανότητες της νίκης έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων; Οι στημένοι αγώνες έχουν γνωρίσει πολλές μορφές κατά τη διάρκεια των χρόνων, από μεμονωμένες πράξεις εξαπάτησης, στο μακρινό παρελθόν, σε ολόκληρες συμμορίες στις μέρες μας, που συνωμοτούν για να εγγυηθούν το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατη, ανάλυσή του το BBC.

    Κι αν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πριν από το 1900, στο ξημέρωμα του 1900 το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν ήδη επαγγελματικό, 79 χρόνια πριν γίνει το δικό μας. Εκεί δεν γεννήθηκε σε εργατικές περιοχές, αλλά στα πιο κλειστά και ακριβά κολέγια της αγγλικής αριστοκρατίας. Ήταν το άθλημα των νεαρών λόρδων, γόνοι των ισχυρών που όταν αφήναν τις σχολές τους, συνέχιζαν να παίζουν με την μπάλα. Φέρνοντας μαζί τους τις πρώτες σκιές.

    Δάσκαλοι οι Άγγλοι

    Καθώς η σεζόν 1914/15 πλησίαζε στο τέλος της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπρεπε να νικήσει τη Λίβερπουλ για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Οι παίκτες, λίγο πριν από το Πάσχα ήρθαν τότε σε μια ανάρμοστη συμφωνία, καθώς καθόρισαν το αποτέλεσμα: 2-0 υπέρ της Γιουνάιτεντ με το στοίχημα να δίνει απόδοση 8/1. Η Γιουνάιτεντ απέφυγε τον υποβιβασμό. Η έρευνα οδήγησε σε ισόβιο αποκλεισμό για κάποιους παίκτες, με έναν από αυτούς αργότερα να καταλήγει στη φυλακή για συνωμοσία.

    Κάνουν τα πάντα όπως μπορούν. Δεν τους σταματάει τίποτα. Το 1997 ένας επιχειρηματίας, με συνδέσμους σε συμμορίες της Κίνας είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε μια ασιατική απάτη στοιχημάτων, που είχαν συνωμοτήσει για Black Out σε ένα παιχνίδι της Τσάρλτον με τη Λίβερπουλ. Σε δύο προηγούμενα ματς, Γουέστ Χαμ-Κρίσταλ Πάλας και Γουίμπλεντον-Άρσεναλ , έσβησαν οι προβολείς όταν το αποτέλεσμα έφτασε σε συγκεκριμένο σκορ, αποτέλεσμα ευνοϊκό για μία εταιρεία στοιχημάτων στην Άπω Ανατολή. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Γκρόμπελαρ, του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, που συμμετείχε σε στημένα παιχνίδια.

    Πάμε παρέα

    Η έρευνα του BBC «πέρασε» και την πύλη του Μουντιάλ, και ειδικά αυτού της Ισπανίας, το 1982, όταν σε παιχνίδια- παρωδία οι Γερμανοί νίκησαν (1-0) την Αυστρία και πέρασαν μαζί από τον όμιλο, αφήνοντας εκτός την Αλγερία.

    Το σκάνδαλο «Calciopoli» το 2006, λίγο μετά τη νίκη της Ιταλίας στο γερμανικό Μουντιάλ, υπονόμευσε τη φήμη του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ηχογραφήσεις αποκάλυψαν ότι κορυφαία στελέχη από συλλόγους της Serie A είχαν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν διαιτητές. Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα είχαν εμπλακεί, ενώ η παντοδύναμη τότε Γιουβέντους υποβιβάστηκε στην Serie B και της αφαιρέθηκαν τίτλοι. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά για τους Ιταλούς. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο «Totonero», το 1980. Δύο bookmakers από το Αβελίνο σε συνεργασία με παίκτες, αλλά και ομάδες, κανόνιζαν αγώνες. Τότε ήταν η Μίλαν και η Λάτσιο που υποβιβάστηκαν, ενώ τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές.

    Οι Γάλλοι συγκλονίστηκαν από ποδοσφαιρικό σκάνδαλο το 1993, όταν η ομάδα της Μασσαλίας, η Μαρσέιγ, υποβιβάστηκε στη Ligue 2, για δωροδοκία στο ματς με την Βαλανσιέν, ενώ ο πανίσχυρος πρόεδρός της Μπερνάρ Ταπί, τιμωρήθηκε σε διετή φυλάκιση, με ένα χρόνο αναστολή.

    Οι «αδιάφθοροι» Γερμανοί

    Μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στην Bundesliga τη δεκαετία του 1970, τον Οκτώβριο, το περιοδικό «Der Spiegel» τράβηξε βίαια την αδιάφθορη μάσκα του γερμανικού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που έδειχναν ότι η ανάθεση του Μουντιάλ 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης 6,7 εκατ. ευρώ , ποσό που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία». Οι Γερμανοί σύστησαν πρόσφατα ανεξάρτητη από τη FIFA επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, γνωστή φίλαθλος, «απαιτήσει» με δηλώσεις της, «διαφάνεια και δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο» από το νέο πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο. FIFA και UEFA προσπαθούν να ξεπεράσουν τα σκάνδαλα των Μπλάτερ και Πλατινί, παρατηρώντας στελέχη τους στη φυλακή.

    Είναι αμέτρητα σε όλο τον κόσμο, ανάλογα παραδείγματα νοθείας, αναξιοπιστίας και άλλων εκφυλιστικών φαινομένων, που συνεπάγονται βία, δημιουργώντας μία «μαύρη τρύπα» που καταπίνει το ποδόσφαιρο, το «μπαλέτο της εργατικής τάξης» κατά τη γνωστή έκφραση του ήρωα μιας τηλεοπτικής σειράς του BBC, Άλαν Γκάρνετ. Ίσως τελικά και στο ποδόσφαιρο «την ελπίδα τη φτιάχνεις με όση απελπισία σου 'χει απομείνει», όπως είχε πει σε μία συνέντευξη στον... εαυτό του ο Αλέκος Σακελλάριος.

  • **

    «Χωρίς αυταπάτες», του Γιάννη Τριάντη*

    Tο μη περαιτέρω των ελληνικών γηπέδων προκάλεσε μια τολμηρή απόφαση. Τη ματαίωση του Κυπέλλου. Για πρώτη φορά η Πολιτεία έδειξε αποφασισμένη να κινηθεί πέραν του ορίου-ως και του πλέον αυστηρού- στο οποίο εκινείτο μέχρι σήμερα. Όμως μόνη η τόλμη δεν καθαγιάζει την απόφαση του Σταύρου Κοντονή. Πρώτον, διότι πρόκειται για τιμωρητική κίνηση erga omnes και όχι εναντίον εκείνων που προκάλεσαν τα γεγονότα της Τούμπας. Προφανής η αδικία για ΑΕΚ, Ατρόμητο και Ολυμπιακό. Η εκ των υστέρων «ντρίμπλα» του κ. Κοντονή (πρόσκληση στους 4 μεγάλους για συμφωνία-πλαίσιο κ.τ.λ.) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί τελικά η απόφαση και να μην πληγεί ο θεσμός του Κυπέλλου. Και, δεύτερον, διότι πρόκειται για «λύση» ευκολίας. Αν αρκούσε η τόλμη, θα μπορούσε η Πολιτεία να? ματαιώσει και το πρωτάθλημα και να ξεμπερδέψουμε με την ένταση, τα επεισόδια και τα θλιβερά συμπαρομαρτούντα. Τέτοιες ευκολίες ούτε καν οι θιασώτες του άμωμου ντιλεταντισμού δεν διανοούνται...

    Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι -και στον τόπο μας- ευλογία και κατάρα. Ανυπέρβλητο θέαμα και πολυπλόκαμη μπίζνα πολλαπλών στοχεύσεων. Αποφέρει οικονομικά κέρδη στους ιδιοκτήτες των μεγάλων, φιλοτεχνεί ρόλους και προσφέρει παρεμβατικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς -κυρίως στην πολιτική σκηνή και στα μίντια, με δεδομένη την οπαδική επιρροή στο κοινωνικό σώμα...Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Ακόμη και οι αφιονισμένοι οπαδοί ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι της ισχύος. Το ανέχονται όταν βολεύει την ομάδα τους, νομιμοποιώντας μέσα τους κάθε είδους παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες και δυσανασχετούν όταν ανατρέπεται εις βάρος της ομάδος τους το βολικό καθεστώς (εύνοια των διαιτητών, ατιμωρησία κ.τ.λ.). Όμως ελάχιστοι δεν θα ήθελαν ένα καθαρό πρωτάθλημα, στο οποίο θα εξέλιπαν τα γνωστά παθογενή... Επιτέλους, ας εκλείψουν οι αυταπάτες: λύση ρηξικέλευθη και οριστική δεν υπάρχει. Όμως είναι υπαρκτό το περιθώριο δραστικών παρεμβάσεων, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα θλιβερά κρούσματα της βίας και της χειραγώγησης, μέσω διαιτησίας κ.τ.λ. Πρώτον, κατασταλτικώ τω τρόπω. Αυστηρές, εξοντωτικές ποινές για ομάδες και οπαδούς. Διακοπή του αγώνα, αν πέσει έστω και ένα μπουκάλι νερό στο γήπεδο, αφαίρεση βαθμών, άδειες κερκίδες για ορισμένες αγωνιστικές, βαρύτατα πρόστιμα και υποβιβασμός σε περίπτωση υποτροπής. Και, φυσικά, βαριές ποινές σε οπαδούς που ασχημονούν. Στο ίδιο πλαίσιο, απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υποβιβασμός ομάδων για στήσιμο αγώνων. Και δεύτερον, θεσμικά μέτρα για την ανεξαρτησία της διαιτησίας (π.χ. επαγγελματίες διαιτητές ).

    Κάτι σαν επιμύθιο: επιστροφή στις άδολες εποχές της φανέλας δεν είναι δυνατή. Ούτε παλεύεται η κερδώα πτυχή της μπάλας. Ας εκλείψουν τουλάχιστον -ή να περιοριστούν- τα υπόλοιπα θλιβερά...

  • Δημοσιογράφος, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος στην εφημερίδα «Αγορά».
  • **

    «Ένα νέο όραμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο», του Νίκου Μάλλιαρη*

    Έπειτα από πολλά χρόνια, η ομάδα που κατακτά το ελληνικό πρωτάθλημα κινδυνεύει να μην προκρίνεται αυτόματα στους ομίλους του Champions League εξ αιτίας των πρόσφατων κακών επιδόσεων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή η εξέλιξη μάς επιτρέπει να στοχαστούμε πάνω στα βαθύτερα αίτια της πτώσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό της στρεβλής ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου πως η επαγγελματοποίηση-εμπορευματοποίησή του έγινε χωρίς σοβαρή διαβούλευση, με αυταρχικό τρόπο, δίχως να ληφθεί υπόψη η τότε ευρωπαϊκή πρακτική. Τα ποδοσφαιρικά τμήματα Α' Εθνικής μετατράπηκαν σε ΠΑΕ το 1979 με τις ευλογίες της πολιτικής εξουσίας, η οποία κυρίως ενδιαφερόταν να μη χαθεί ο έλεγχος μέσα σ' αυτά παρά να διοικηθούν οι σύλλογοι με τον καλύτερο τρόπο. Παρακάμφθηκε η όποια λαϊκή συμμετοχή κι επιλέχθηκε ένα μοντέλο εντελώς αποτρεπτικό για αυτήν: η εξουσία του παντοδύναμου, «μάγκα» Προέδρου-καταφερτζή, με ρόλο πρωταγωνιστή, πάνω από τους παίκτες αλλά κι από την ίδια την ομάδα. Να οι ρίζες της σημερινής οικτρής κατάστασης: η υφαρπαγή των ομάδων από αμφίβολης ποιότητας «επενδυτές» που όχι μόνο δεν εμφορούνται από την παραμικρή αγάπη και μεράκι για το ποδόσφαιρο ως άθλημα, αλλά το χρησιμοποιούν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα «διαπλεκόμενα» συμφέροντά τους.

    Οι διαφορές με τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης είναι εμφανείς: έλλειψη παράδοσης λαϊκής συμμετοχής στα σωματεία (που επιτρέπει την κυριαρχία αετονύχηδων «επενδυτών»), έλλειψη οργανωμένου κράτους (του οποίου οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ευνοούν τα ανορθόδοξα σχέδια των «επενδυτών»), κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (με αεριτζήδικες, αρπακτικές και «διαπλεκόμενες» συμπεριφορές). Τα αποτελέσματα γνωστά: πλήρης ανυποληψία του αθλήματος, καθώς, το σκάσιμο της οικονομικής φούσκας της Μεταπολίτευσης αφήνει τις ΠΑΕ καταχρεωμένες, σε δεινή οικονομική κατάσταση. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια προς τη συμμετοχή των ίδιων των φιλάθλων στη διοίκηση και στην οικονομική στήριξη των ομάδων -μόνο εντυπωσιοθηρικές κινήσεις με «μεταγραφές αεροδρομίου» για την ενδυνάμωση του κύρους της κάθε «προεδράρας».

    Έτσι, παρά τις διάφορες ανορθόδοξες πρωτοβουλίες των παραγόντων (Κόκκαλης στον Ολυμπιακό το 2004, «Κοινωνία Μελών» στον Άρη, «Παναθηναϊκή Συμμαχία» στον Παναθηναϊκό), η όποια κινητοποίηση απέτυχε γιατί ήταν εμφανής η ιδιοτελής σκοπιμότητα των εμπνευστών της.

    Δεν προωθήθηκε σε βάθος το ορθόδοξο μοντέλο λαϊκής συμμετοχής που υιοθετείται στην Ισπανία, τη Γερμανία ή την Πορτογαλία (π.χ. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μπενφίκα) με τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των σωματείων. Την εγγραφή μελών αποθάρρυνε και η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα Α' και Β' Εθνικής μόνο ομάδων που διοικούνται από ΠΑΕ και όχι από σωματεία με τμήματα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, όπως αναφέρεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μόνοι που συμμετέχουν πλέον στη διοίκησή των ομάδων, παράλληλα με τους Προέδρους, είναι οι οργανωμένοι οπαδοί, οι οποίοι συστήνουν στρατούς των πρώτων και κατευθύνονται από παραβατικής και μαφιόζικης νοοτροπίας ηγετίσκους. Ο απλός κόσμος έχει αποσυρθεί στον καναπέ.

    Η άκρα εμπορευματοποίηση του αθλήματος, μέσα στις πιο προηγμένες οικονομικά και ποδοσφαιρικά χώρες, επιφέρει πολλά προβλήματα (στοίχημα, πανάκριβα εισιτήρια, υπερεξάντληση των παικτών από τη συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις, ντόπινγκ κ.λπ.). Ωστόσο, σε αυτές τις χώρες τεχνοκρατικά άρτιες διοικήσεις αλλά και η λαϊκή συμμετοχή των μελών των σωματείων δημιουργούν συνθήκες που προστατεύουν ΑΚΟΜΗ το κοινωνικό πνεύμα και την ομορφιά του αθλήματος: το απρόβλεπτο, τον υγιή ανταγωνισμό, το ωραίο θέαμα. Πρόκειται για στοιχεία που πρέπει κι εμείς να υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα.

    Είναι ευκαιρία λοιπόν, η κριτική στις υπερβολές του σύγχρονου, υπερεμπορευματικού μοντέλου να συνδυαστεί με το στοχασμό πάνω στις ρίζες της εγχώριας κακοδαιμονίας. Μέσα σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, δεν μπορούμε πλέον να ονειρευόμαστε μεταγραφές «σταρ» και «πορείες» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χαυνωμένοι από τα κυρίαρχα εμπορευματικά πρότυπα, ούτε να περιμένουμε τη σωτηρία των σωματείων μας από τις «προεδράρες» με τα πούρα. Πρέπει να στραφούμε σ' ένα μοντέλο αυτοπεριορισμού: έμφαση στις ακαδημίες και τη χρηστή διοίκηση, μέσω λαϊκής συμμετοχής στη διαχείριση των συλλόγων (πράγμα που θα πρέπει να ευνοεί η νομοθεσία, επιτρέποντας, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, την άμεση εγγραφή μελών στα σωματεία με την απλή κατάθεση αίτησης του ενδιαφερόμενου -συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των αθλητών του σωματείου καθώς και την καθιέρωση της απλής αναλογικής). Είναι η μόνη λύση για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα και κυρίως να επανακτήσουν το ποδόσφαιρο και τα σωματεία τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και φίλαθλο χαρακτήρα τους.

  • Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μέλος της F.C. Μπαρτσελόνα

    [08] Βραζιλία: Άρχισαν οι διαδικασίες αποπομπής της Προέδρου Ρουσέφ

    Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ορκίστηκε ως προσωπάρχης στην κυβέρνηση της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς ένας δικαστής προσπάθησε να μπλοκάρει τονδιορισμό του, ενώ το Κογκρέσο έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αποπομπή της, μέσα σε κλίμα βαθιάς πολιτικής κρίσης.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκρούονταν με αριστερούς υποστηριχτές του Λούλα, έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου και ορκίστηκε.Στο μεταξύ, συνεχίζεται η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των δικαστών που ερευνούν τις υποθέσεις διαφθοράς, ενώ περιστασιακοί αποκλεισμοί δρόμων έγιναν στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Ο διορισμός Λούλα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης εκτιμάται ότι έγινε για να του διασφαλίσει την ασυλία, καθώς οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά, σε σχέση με τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras.

    [09] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο συλληφθείς για κακοποίηση των δύο ανηλίκων στην Αλεξανδρούπολη και η μητέρα τους

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση σε αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα) αφέθηκαν την Πέμπτη, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, μετά την απολογία τους οι γονείς του συλληφθέντα για την κακοποίηση των δύο ανήλικων αγοριών, στην Αλεξανδρούπολη.Όσον αφορά στη μητέρα των παιδιών και τον δράστη και σύντροφό της κρίθηκαν προφυλακιστέοι και αναμένεται να οδηγηθούν εντός των επόμενων ημερών, η πρώτη στις γυναικείες φυλακές Θήβας ή Κορυδαλλού και ο δεύτερος στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής ή στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού.

    Εξερχόμενος του δικαστηρίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ο δράστης αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την κακοποίηση των δύο ανηλίκων και πρότεινε να ερωτηθεί η σύντροφός του για το ποιος τραυμάτισε τα παιδιά.

    Στο μεταξύ αισθητή βελτίωση σημειώνει η υγεία του 3χρονου ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Τα σωματικά τραύματα αδιάψευστα στοιχεία των μαρτυρικών στιγμών που πέρασε και που καταλαμβάνουν όλο το παιδικό σώμα σταδιακά επουλώνονται. Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και ο πεντάχρονος ο οποίος μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στην Αλεξανδρούπολη, διακομίστηκε και νοσηλεύεται στην εξειδικευμένη παιδοεντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Τα δύο αδέρφια μετά το τέλος της νοσηλείας τους θα φιλοξενηθούν προσωρινά, με εισαγγελική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη του κέντρου στήριξης, στις δομές του παιδικού χωριού SOS Θράκης, στο Αρίστηνο του δήμου Αλεξανδρούπολης.

    [10] Συμφωνία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

    Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς σήμερατις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη τησυνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Σημειώνεται πως το το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

    Χθες βράδυ, οΙταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τηδιαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» . Ο Αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

    Δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Σ. Μπετέλ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

    Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

    Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

    Διαβάστε επίσης:Ο Α.Νταβούτογλου παρατηρεί δυσκολίες της ΕΕ στην εκπλήρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2016 - 6:32:36 UTC