Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης:Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει «θετικό σοκ» στην οικονομία
  • [02] Η επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μπορεί να συζητηθεί λέει ο Κ. Ρέγκλινγκ
  • [03] Το Σάββατο νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θeσμούς για το ασφαλιστικό
  • [04] Εντοπίστηκε η οικογένεια του 7χρονου Σύρου που χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών
  • [05] Την έκδοση του Αμπντεσλάμ θα ζητήσει το Παρίσι από τις Βρυξέλλες
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε

  • [01] Γ. Δραγασάκης:Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει «θετικό σοκ» στην οικονομία

    Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

    Εστιάζοντας στις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στην συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην εξάλειψη των capital controls και στην έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ακόμη, δύο παράγοντες που συνθέτουν τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πέραν της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές μας με τον πιο δίκαιο τρόπο: την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος και την εφαρμογή μίας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί και τις κοινωνικές ανισότητες.

    Για το παράλληλο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν από τις εφαρμογές των μνημονίων. Για το νέο βιώσιμο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε ότι θα τεθεί σε διάλογο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στην πηγή του, δηλαδή με ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία και γενικότερα θα σταθεροποιήσει την περιοχή ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μέρισμα ευθύνης όλων των λαών, επεσήμανε, ενώ απευθυνόμενος στα γειτονικά μας κράτη είπε χαρακτηριστικά: Αγαπητοί μας γείτονες κάνετε λάθος στο κλείσιμο των συνόρων. Βλάπτετε και το μακροχρόνιο συμφέρον των ίδιων των λαών σας.

    [02] Η επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μπορεί να συζητηθεί λέει ο Κ. Ρέγκλινγκ

    Η περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και η αναστολή πληρωμής των τόκων τους για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να συζητηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. «Το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε για μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή μία πρόσθετη αναστολή (της καταβολής) τόκων», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν με την προσέγγιση αυτή μεταφέρεται το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει: «Όχι, είναι λάθος αυτός ο τρόπος θεώρησης. Πρώτον, το επιτόκιό μας είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επομένως, το βάρος του επιτοκίου δεν μεταφέρεται σε βάθος χρόνου, αλλά θα παραμείνει χαμηλό και στο μέλλον. Ως συνέπεια, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Δεύτερον, τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό είναι επίσης προς όφελος των μελλοντικών γενεών».

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM είναι κατηγορηματικός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση, αν θα προτιμούσε να παραμείνει το ΔΝΤ, απαντά : «Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».

    Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει πως «η Eλλάδα πλέει σε πιο ήρεμα νερά σε σχέση με πέρυσι» και ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση απαντά: «διότι πρόκειται για πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως είναι λ.χ. η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όταν κάποιος πρέπει να μειώσει ήδη υποσχεθείσες παροχές, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Διαψεύδονται προσδοκίες επί των οποίων χτίζονται σχέδια για τη ζωή. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και η (ελληνική) κυβέρνηση πρεσβεύει την άποψη ότι το παρόν συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρεοκοπήσει το αργότερο σε μερικά χρόνια, γι΄αυτό κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος».

    Σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθεί ο ESM για να χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ρέγκλινγκ λέει ότι επισήμως είναι 86 δις. ευρώ, αλλά ο ESM αναμένει ότι θα είναι πολύ μικρότερο. «Επί του παρόντος, εκτιμούμε ότι θα χρειασθούν 60 δις. ευρώ έως το 2018. Προσαρμόζουμε συνέχεια αυτή την εκτίμηση. Για παράδειγμα, εάν η παγκόσμια οικονομία διολίσθαινε σε μεγάλη ύφεση, θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε αυτή την εκτίμηση προς τα πάνω».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί». Συμφωνεί πάντως με την εκτίμηση του Επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου. «Αυτό είναι δυνατό, επειδή τα θέματα έχουν αναγνωρισθεί και οι κύριοι στόχοι έχουν τεθεί. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για αυτά. Πρέπει, όμως, να έχετε κατά νου ότι το προσφυγικό έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί πολύ χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση».

    Ο Ρέκλινγκ είναι σαφής ως προς το αν θα δοθούν οικονομικά περιθώρια εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης: «Οχι, τα δύο θέματα, οι μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό, θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM). Και είναι σωστό αυτό, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνει δάνεια, για τους μετανάστες όμως είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα θα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν».

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, ο επικεφαλής του ESM απαντά: «Ναι, η κατάσταση γίνεται λίγο σφιχτή. Μερικές φορές, όμως, λίγη πίεση μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τα πράγματα. Επειδή, εμμένουμε πάντα στην αρχή μας ότι δίνουμε χρήματα μόνο αν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν πράγματι εφαρμοσθεί». «Με βάση την εμπειρία μου, οι πιστωτές θα επιμείνουν στους όρους τους. Και αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

    [03] Το Σάββατο νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θeσμούς για το ασφαλιστικό

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2018 και τα πρόσθετα μέτρα κάλυψής του πέραν του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

    Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018. Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

    Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.

    Όπως ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών διαπραγματεύσεων, έχουν μεν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις στο ζήτημα του φορολογικού, όμως η τελική συμφωνία στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα υπάρξει μόλις «κλειδώσει» το σύνολο των θεμάτων.

    Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

    Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των εκπροσώπων των πιστωτών:

  • Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

  • Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

  • Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

  • Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    [04] Εντοπίστηκε η οικογένεια του 7χρονου Σύρου που χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών

    Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη η οικογένεια του 7χρονου Ράμι από τη Συρία, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας και χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

    Η οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοξενείται από την ?Άρσις? σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και τη Δευτέρα θα καταθέσει αίτηση ασύλου.

    Οι ελληνικές αρχές, όπως διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, θα φροντίσουν για την ταχύτατη προώθηση του θέματος για ανθρωπιστικούς λόγους και θα έρθουν άμεσα σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια. Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα, πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

    Νωρίτερα, είχε κινητοποιηθεί το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής κρίσης για τον εντοπισμό του 7χρονου, καθώς η μητέρα του και τα αδέλφια του (δυνάμει δότες) θεωρείτο ότι βρίσκονταν σε κάποιο από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας.

    Το θέμα ανέδειξε με πρόσφατο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «The Independent», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ζωή του μικρού Ράμι, ο οποίος διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin στην ηλικία των 5 ετών, ενδέχεται να διατρέχει κίνδυνο, καθώς τα αδέλφια του δεν μπορούν να διασχίσουν την Ευρώπη εξαιτίας των κλειστών συνόρων προκειμένου να τού προσφέρουν ένα ενδεχομένως σωτήριο γι? αυτόν μόσχευμα.

    Ο Ράμι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, όταν η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει διά της βίας την πόλη Τανταμούν, έφτασε ως τη Γερμανία με τον πατέρα του μέσω της επικίνδυνης οδού των διακινητών, όπου οι Γερμανοί γιατροί τούς είπαν ότι τα αδέλφια του ήταν οι καλύτεροι δυνάμει δότες.

    Ο πατέρας του Ράμι προσπάθησε να φέρει στη Γερμανία και την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε στην Ελλάδα, εξαιτίας των κλειστών συνοριακών διόδων για τους πρόσφυγες.

    [05] Την έκδοση του Αμπντεσλάμ θα ζητήσει το Παρίσι από τις Βρυξέλλες

    O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε απόψε ότι το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής παραμένει υψηλό και ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με όσους θεωρούσαν στην αρχή οι αρχές ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες και στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

    «Πρέπει να συλλάβουμε όλους εκείνους που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι σε σύγκριση με όσους πιστεύαμε αρχικά και είχαμε αναγνωρίσει» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε μια κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

    Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι αναμένει ότι το Βέλγιο θα εκδώσει «όσο το δυνατό συντομότερα» στη Γαλλία τον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον υπ? αριθμό ένα καταζητούμενο για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες αφού διέφευγε για ένα διάστημα 4 μηνών.

    «Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του» και «ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

    [06] Αλ. Τσίπρας: Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε

    Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

    Η Ελλάδα , ανέφερε, πέτυχε μια διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με την Κύπρο για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος

    Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι

    Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενη συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση

    Οποίος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια απόφαση γι άμεση ενίσχυση στις υποδομές, με ενίσχυση στο προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου και ανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2400 άτομα μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό κλπ

    Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα

    Τα φίλτρα αυτά είναι

    1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές

    2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα

    3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

    Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πωςάμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα.

    Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.

    Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα τον Ιούλιο, αλλά τίποτα περισσότερο- Θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για το ζήτημα του Γ. Μουζάλα

    Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» όσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τον Γ. Μουζάλα σε αυτή την καθοριστική Σύνοδο, ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

    «Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Γ. Μουζάλα και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε κάθε Σύνοδο έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για αυτό το θέμα, παρόλο που όπως είπε, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του προσφυγικού. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και ότι δε θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά και τίποτα περισσότερο. «Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κληθούν να το απαντήσουν.

    Έκφραση αποτελεσματικής συνεργασίας και κοινής επιτυχίας Ελλάδας-Κύπρου στην Σύνοδο Κορυφής, το tweet του Νίκου Αναστασιάδη

    Ως "έκφραση αποτελεσματικής συνεργασίας και κοινής επιτυχίας Ελλάδας - Κύπρου στη Σύνοδο", χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την ανάρτηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, στο twitter, με την οποία εκφράζει ευχαριστίες στον Αλέξη Τσίπρα "για τη σταθερή στήριξη του στις θέσεις μας παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας".

    Ειδικότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει στην ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: "Eυxαριστίες προς τον πρωθυπουργό @atsipras για την σταθερή στήριξη του στις θέσεις μας παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας "ΕUCO".

    Διαβάστε επίσης:

    Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, εξέφρασε η Α. Μέρκελ

    Νίκος Αναστασιάδης:Με την τελική συμφωνία η Λευκωσία πέτυχε τους στόχους της

    «Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2016 - 22:32:26 UTC