Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος απο την Αίγυπτο: Ανάγκη συνεργασίας των χωρών της CEN-SAD με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
  • [02] Συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
  • [03] Μητρώο δομών για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ιδρύει το υπ. Οικονομίας
  • [04] Ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί εσωτερικών
  • [05] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι
  • [06] Τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
  • [07] Καταστρέφεται τοιχογραφία του Θεόφιλου στον Μεσαγρό της Λέσβου
  • [08] Αλ. Τσίπρας: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους»
  • [09] Πρώτη νίκη για την Εθνική του Σκίμπε

  • [01] Π. Καμμένος απο την Αίγυπτο: Ανάγκη συνεργασίας των χωρών της CEN-SAD με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

    Η τρομοκρατία και η ανάγκη περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της ήταν το αντικείμενο της υπουργικής συνόδου των 28 χωρών της Sahel Sahara (CEN?SAD).

    Στη σύνοδο συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των 28 χωρών της CEN-SAD με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, σε συνέχεια και της απόφασης των αρχηγών κρατών στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο, φέροντας ως παράδειγμα την συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Καμμένος είχε μακρές κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον ομόλογους από την Αίγυπτο στρατηγό Σεντκί Σομπί, από την Κύπρο Χριστόφορο Φωκαΐδη και από την Τυνησία Φαράτ Χορχάνι, καθώς με και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, που εκπροσώπησε τη χώρα του στη διάσκεψη.

    [02] Συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

    Με τους εκπροσώπους εταιριών - μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΑΕΕ, τόνισε ότι με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση.

    Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο συμπληρωματικό πυλώνα για το ασφαλιστικό, καθώς η Ελλάδα παραμένει μία αγορά η οποία είναι υποασφαλισμένη».

    [03] Μητρώο δομών για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ιδρύει το υπ. Οικονομίας

    Στη δημιουργία μητρώου δομών ενεργού στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας προχωρούν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ταμείου Συνοχής (ΤΣ).

    Σκοπός του μητρώου είναι η καταγραφή του οικοσυστήματος που υποστηρίζει ενεργά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δυνητικούς νέους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των δράσεων επιχειρηματικότητας, οι οποίες προκηρύχτηκαν πρόσφατα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014-2020».

    Στο μητρώο θα καταγραφούν αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στην ταυτότητα, τις υπηρεσίες και το δυναμικό δομών και προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητας που προσφέρουν θερμοκοιτίδες-τεχνολογικά πάρκα-εκκολαπτήρια-incubators, χώροι συνεργασίας-coworking spaces, προγράμματα επιτάχυνσης-accelerators, κλπ.

    Τα έντυπα καταγραφής των εν λόγω δομών ενεργού στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.antagonistikotita.gr. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει, μέχρι και την 31.3.2016.

    Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση incubatorindex@mou.gr.

    Μετά την οριστικοποίηση των πεδίων συλλογής της πληροφορίας, η συμπλήρωση-απογραφή των δομών στήριξης επιχειρηματικότητας θα αποτυπωθεί σε on-line βάση δεδομένων που θα είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr και www.espa.gr.

    [04] Ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ

    Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίαζαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

    Στην κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».

    Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.

    Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σενγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων,

    την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.

    Ο Βέλγος υπουργός δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.

    Ο Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργεία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.

    [05] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική«El Pais», την βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro»και τις ελβετικές «La Tribune de Geneve» und «Der Tagesanzeiger», επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες ήθελαν να πλήξουν την Ευρώπη στη καρδιά της» και έκανε έκκληση στους νέους του Βελγίου και της Ευρώπης«να μην το βάλουν κάτω και να μην χάσουν την ελπίδα».

    Ο Γιουνκέρ αντέκρουσε ως «αλαζονικό» τον χαρακτηρισμό του Βελγίου, από τον γαλλικό και αγγλικό τύπο, ως αποτυχημένου κράτος («failed state») και είπε χαρακτηριστικά: «O αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ποιος δεν έχει κάνει λάθη στο θέμα της τρομοκρατίας; Δεν θα πρέπει λοιπόν να δίνει μαθήματα στους Βέλγους. Βλέπω πως οι βελγικές Αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας αντιδρούν με αληθινό επαγγελματισμό σε σχέση με τον ερασιτεχνισμό άλλων».

    Για το θέμα της ελλιπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος ο Γιούνκερ είπε: «Kι εγώ διαπιστώνω ότι η ανταλλαγή είναι πενιχρή, για να το διατυπώσω προσεκτικά. Θα επιθυμούσα τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε οι ίδιοι να τις εφαρμόζουμε ή να τους μετατρέπουμε σε νόμους».

    Για το αν χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό FBI o Γιούνκερ απάντησε: «Τάσσομαι απολύτως υπέρ της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών».

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν απορρίπτει την πρόταση του Σαρκοζί να διατυπωθεί το ευρωπαϊκό Σύνταγμα έτσι, ώστε να βασίζεται περισσότερο πάνω στις χριστιανικές αξίες: «Eίμαι χριστιανοδημοκράτης, αλλά αναφέρομαι απρόθυμα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πίστη. Αρνούμαι να δεχτώ ότι ο ισλαμικός κόσμος διαπνέεται από διαφορετικές ουσιώδεις αξίες από τον δικό μας ιουδαϊκό-χριστιανικό. Έχω πολλούς φίλους μουσουλμάνους, ακόμα και άθεους όπως και χριστιανούς και δεν διακρίνω την παραμικρή διαφοράσε αυτό ή το άλλο θέμα όταν μιλάμε για τα πραγματικά σημαντικά θέματα της ζωής. Το να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν βασιζόμαστε αρκετά στις χριστιανικές αρχές, μου φαίνεται ότι είναι μια επικίνδυνη απλούστευση των πραγμάτων, διότι προκαλεί μια κριτική ματιά της πλειοψηφίας πάνω σε αυτούς οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εμάς. Δενμ΄αρέσει να τονίζω τις διαφορές, είμαι άνθρωπος της εξεύρεσης κοινών στοιχείων».

    Στην παρατήρηση ότι η άποψη αυτή θεωρείται από πολλούς αφελής ο Γιούνκερ απάντησε: «Προτιμώ να είμαι αφελής από το να είμαι εχθρικά διακείμενος προς άλλους. Βρίσκω ότι δικαίως εμμένουμε στις βασικέςπολιτιστικές αξίες οι οποίες είναι άλλωστε οι δικές μας. Αρνούμαι κατηγορηματικά να χωρίσω τον κόσμο σε δύο τμήματα, αυτό των ενάρετων χριστιανών και των απίστων».

    Στο ερώτημα που εντάσσεται η Τουρκία στο θέμα της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, ο Γιουνκέρ απαντά ότι το περίμενε αν και δεν έχει να κάνει με το θέμα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες: «Με θυμώνει, όταν μας κατηγορούν σχετικά με τις συμφωνίες με την Τουρκία ότι δεν σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες. Κατά τις μακρόχρονες σχέσεις μας με τη Τουρκία πάντα φρόντιζα, ώστε να αναγνωρίζονται αυτές οι αρχές. Στις συμφωνίες μας με την Τουρκία απαιτήσαμε να συνυπογράψουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και το έκαναν. Και εμμένουμεστην αδήριτη ανάγκη να γίνει σεβαστή η συνθήκη της Γενεύης, επιμένουμε σαφέστατα στις πεποιθήσεις μας όταν πρόκειται για τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.Το 1997, η Τουρκία ήθελε να γίνει υποψήφιο κράτος μέλος και απέρριψα την αίτηση, αν και η πίεση από τη Γαλλία ήταν μεγάλη. Τότε είχα πει "σε μια χώρα όπου γίνονται βασανιστήρια, δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό τραπέζι". Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χρειάζομαι μαθήματα από άλλους».

    Δεν υπάρχει κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

    Για το αν είναι απογοητευμένος ως προς την ολοένα και μειούμενη αλληλεγγύη που δείχνουν ορισμένες από τις 28 χώρες της ΕΕ,ο κ. Γιούνκερ είπε: «Μερικές φορές ασφαλώς και λυπάμαι γι΄ αυτές τις ρωγμές και τις ρήξεις, οι οποίες προφανώς και έχουν δημιουργηθεί. Δεν υπάρχει κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Γιατί λοιπόν μετά από τόσες τραγικές εμπειρίες αλλά και τόσες ευτυχείς στιγμές, όπως για παράδειγμα η επανένωση της Γερμανίας έχουμε ακόμα αμφιβολίες, γιατί ορισμένες χώρες προτιμούν τους εθνικούς δρόμους, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση οδηγούν ξανά σε επικίνδυνες αντιπαραθέσεις;» αναρωτήθηκε.

    Στο ερώτημα αν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος των Βρυξελλών, λέει: «Αρνούμαι να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, διότι κανένας δεν θα πρέπει να αποκομίσει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει νακερδίσουμε μια μάχη, να δώσουμε μιασκληρή μάχηκαι να την διεξάγουμε, αν είναι αναγκαίο χωρίς έλεος, απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέτουν τον τρόπο ζωής μας υπό αμφισβήτηση, αλλά την έκφραση "πόλεμος" δεν μ΄αρέσει να τον χρησιμοποιώ».

    Διαβάστε επίσης:

    Βέλγιο: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών

    Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    Ο Ιμπραχίμ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία

    [06] Τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821

    Το καθηγητή Ν Λογοθέτη, για το επιστημονικό του έργο, και τον Ι Πατακια που με κίνδυνο της ζωής του συνεβαλεστον περιορισμό της φωτιάς στο πλοίο Norman Atlantic, τίμησε η Ακαδημία Αθηνών στην Πανηγυρική Συνεδρία για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στο Μέγαρο της Ακαδημίας

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

    α) Το Αριστείο των Θετικών Επιστημών στον Νικόλαο Λογοθέτη, για το σημαντικότατο έργο του στο νευρωνικό υπόστρωμα των αισθητηριακών και αντιληπτικών (ιδιαίτερα της όρασης) λειτουργιών του εγκεφάλου. Ο Νικόλαος Λογοθέτης είναι καθηγητής Νευροεπιστημών και διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck της Βιολογικής Κυβερνητικής στην Τυβίγγη της Γερμανίας. Οι πρωτοποριακές του εργασίες απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η αντίληψη της συνείδησης συνδέεται με το Συνειρμικό Φλοιό (association cortex - τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού που αναφέρεται στις διασυνδέσεις). Επίσης, είναι διεθνώς γνωστή η μεγάλη του συνεισφορά στη διερεύνηση της σχέσεως σημαντικών απεικονιστικών τεχνικών και της αντίστοιχης ενεργοποίησης νευρώνων.

    β) Το Βραβείο Αριστείδη Πάλλα, για πράξη αυτοθυσίας ή εξαίρετη πράξη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον Ιωάννη Πατακιά, επιβάτη του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, ο οποίος, με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής του, συνέβαλε καταλυτικά στις προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 28 Δεκεμβρίου 2014, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικασία διάσωσης των συνεπιβατών του από τα σωστικά μέσα.

    Επισης το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας στο συλλογικό έργο Inscriptiones Graecae για τη μνημειώδη συμβολή του στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, από της ιδρύσεώς του το 1815 μέχρι σήμερα.

    Η έκθεση απονομής τιμητικών διακρίσεων, έκανε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Β. Χ. Πετράκος.

    Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία μίλησε ο ακαδημαϊκός Στέφανος Ήμελλος με θέμα: «Το παρά λόγον κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με αναφορά κυρίως στον πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη»

    . «Τα θαυμαστά και αξιομνημόνευτα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821, είναι κατά την εξέλιξή της σε μεγάλο βαθμό απόρροια ελλόγων πράξεων, ενεργειών και σχεδιασμών των δημιουργών της. Υπάρχουν όμως και οι παρά λόγον ενέργειες, είτε ανεξάρτητες είτε συμπορευόμενες με τις έλλογες, που έχουν ως βάση τον συνειρμικό τρόπο του διανοείσθαι, προέρχονται από τον θυμικό, συναισθηματικό και συγκινησιακό κόσμο του ανθρώπου και αποτελούν το συστατικό μέρος της ψυχής, που δεν ελέγχεται από τη λογική και που δημιουργούν την ύπαρξη και δημιουργία πλήθους προλήψεων, μαγικών, μαντικών και άλλων αντιλήψεων, γενικώς δεισιδαιμονιών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ακαδημαϊκός,

    [07] Καταστρέφεται τοιχογραφία του Θεόφιλου στον Μεσαγρό της Λέσβου

    Ένα μοναδικής αξίας έργο τέχνης, η τοιχογραφία του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ διαστάσεων 3,60 επί 3,50 μέτρων, 12,5 σχεδόν τετραγωνικών μέτρων, που παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού υπό τη σκιά μιας τεράστιας θεάς Δήμητρας και βρίσκεται στο Μεσαγρό της Γέρας Λέσβου, καταστρέφεται ημέρα με την ημέρα. Παραδομένο στην υγρασία και κυρίως στην εγκατάλειψη.

    Μεγάλα μέρη της τοιχογραφίας αυτής, πέφτουν μαζί με τον υποκείμενο σοβά που παρασέρνεται από τις υγρασίες ακόμα και από τα νερά της βροχής. Που κατακλύζουν το χώρο από τη σκεπή κι από τα σπασμένα παράθυρα!

    Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού. Αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Αποτελεί δε μέρος ενός διατηρητέου συνόλου, ενός πέτρινου ισόγειου κτίσματος των αρχών του 20ου αιώνα, του «φούρνου Μαρμαρέλλη - Χατζηκωνσταντή». Ένα μνημείο που παρουσιάζει, εκτός της τοιχογραφίας, και ενδιαφέρον ως προς την αρχιτεκτονική και διαμόρφωση του χώρου (παραδοσιακός τρόπος παρασκευής άρτου) με το χαρακτηριστικό πατάρι - ζυμωτήρι.

    [08] Αλ. Τσίπρας: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους»

    Την πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ «να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους», χαιρετίζει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σημειώνεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενημερώνει στην αραβική γλώσσα, με χρηστικές πληροφορίες και ειδήσεις που ενδιαφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του: http://www.ana-mpa.gr/arabic/

    Ειδικότερα στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται:

    - Χρήσιμες πληροφορίες, σύνδεσμοι, οδηγίες και ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου για τους αραβόφωνους προσφυγικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Οι πληροφορίες, οδηγίες, ανακοινώσεις συνοδεύονται από το σχετικό ενημερωτικό πολυμεσικό υλικό, χάρτες κ.λπ.

    - Αναλυτικά οι ειδήσεις από την Ελλάδα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, και οι σημαντικότερες ειδήσεις από την Ελλάδα, με έμφαση σε εκείνες που αφορούν στον αραβικό κόσμο. Όλες οι ειδήσεις εμπλουτίζονται από σχετικές φωτογραφίες.

    - Επιπλέον, δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα τίτλοι ειδήσεων από την ελληνική επικαιρότητα. Η ιστοσελίδα είναι προσαρμόσιμη για απεικόνιση σε ταμπλέτες και έξυπνα κινητά, ενώ υπάρχουν σύνδεσμοι για τις άλλες ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα.

    Σημειώνεται ότι στο τουίτ του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους».

    Αναφερόμενος στο αραβόφωνο δελτίο της ΕΡΤ, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ώστε σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαθέτει ελεύθερο Wi-Fi για δωρεάν πρόσβαση στη αραβόγλωσση σελίδα του πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών Γ Κυρίτσης είπε ότι "είναι πρωτοβουλίες που βοηθούν πάρα πολύ την εκστρατεία ενημέρωσης την οποία και η κυβέρνηση θέλει να εντείνει διότι θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο που φθάνει στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι απολύτως ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του".

    [09] Πρώτη νίκη για την Εθνική του Σκίμπε

    Θετικά ήταν τα δείγματα γραφής που άφησε η Εθνική ομάδα, επικρατώντας 2-1 του Μαυροβουνίου σε φιλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

    Ήταν η πρώτη νίκη στη θητεία του Μίκαελ Σκίμπε στον πάγκο της Ελλάδας και επιτεύχθηκε με σκόρερ τον Γιώργο Τζαβέλλα (54΄) και τον Νίκο Καρέλη (63΄). Ενδιάμεσα (56΄), ο Ζάρκο Τομάσεβιτς είχε ισοφαρίσει για τους Μαυροβουνιους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 March 2016 - 20:32:27 UTC