Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική Δημοκρατία
  • [02] Γ. Χουλιαράκης: Χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής εάν συνεχιστεί η θετική εξέλιξη
  • [03] Τοξικομανής τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη μητέρα του
  • [04] Στους 32 οι νεκροί στις επιθέσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό
  • [05] Πάνω από 1.500 μετανάστες διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή νότια της Σικελίας
  • [06] Γ. Φαμπρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορείς να είσαι αβαν γκαρντ χωρίς παράδοση
  • [07] Με το «Cafe society» του Γούντι Άλεν ξεκινά το 69ο φεστιβάλ των Καννών
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ
  • [09] Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση
  • [10] Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στο Σκαραμαγκά
  • [11] Ποινική δίωξη για εκβίαση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος πρώην οικονομικού επιθεωρητή
  • [12] Βανέσα Ρέντγκρεϊβ: Ευρώπη ντροπή σου

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική Δημοκρατία

    «Για ανθρώπους σαν και εσάς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα μείνει στην εξουσία, όπως είπε, με κάθε τρόπο και μέσο.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα κανονικά δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου όλοι σέβονται την ιερή αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

    «Η σημερινή Ελλάδα κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική Δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε:

    «Δεν είστε κατήγορος αλλά κατηγορούμενος σε αυτή τη συζήτηση για τα χειρότερα ψέματα που είπε ποτέ πρωθυπουργός».

    «Μπήκατε σε μυστικά παζάρια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας λόγο για «κόκκινα πρωτοσέλιδα» στις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.

    «Πλην της γνωστής γάτας στις μυστικές συναντήσεις, κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε. Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται μυστικά με εκπρόσωπο της διαπλοκής; Και γιατί τόσες συναντήσεις; Για να πείτε τελικά «όχι»; «Όχι» σαν αυτό του δημοψηφίσματος που έγινε «ναι»», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δήθεν ανθρωπισμό της αριστεράς που βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης και είπε, χαρακτηριστικά, ότι «με τις ανοησίες σας είναι βέβαιο ότι τους επενδυτές θα τους κάνετε μετανάστες»,

    «Είστε κυβέρνηση υπό κατάρρευση. Θέλετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», πρόσθεσε ενώ έκανε αναφορά στις ενέργειες κατά της διαπλοκής προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και επί Κώστα Καραμανλή, και επί Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε επίσης ότι οι κ.κ Μουζάλας και Καμμένος είναι στις καρέκλες τους και έκανε λόγο για «αυτοεξευτελισμό».

    «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν μπορείτε εσείς να δώσετε μαθήματα ήθους», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

    Στην υπόθεση των εκβιαστών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και έκανε γνωστό ότι έχει ασκήσει αγωγή κατά του κ. Μαυρίκου για σειρά δημοσιευμάτων κατά του προσώπου του.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε παράλληλα γιατί στις 8/4/2015 η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό αμοιβαίας διαφήμισης με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου και επιτέθηκε στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

    «Εδώ υπάρχει μια ωραία φάμπρικα. Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών. Διαρρέει τμήμα του σε έντυπο και εκείνο το έντυπο παράνομα το δημοσιεύει. Και μετά ο πραγματικός ενορχηστρωτής, η κυβέρνηση, έρχεται να το αναδείξει. Αυτό είναι παρακράτος και το στήνετε μεθοδικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Γ. Χουλιαράκης: Χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής εάν συνεχιστεί η θετική εξέλιξη

    Το μεγάλο στοίχημα το 2018, εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης, ότι αποτελεί γενική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι ο ΟΑΣΑ, ότι από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς που θα παραμείνουν υψηλοί και τα επόμενα χρόνια.

    Προσέθεσε δε, ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός.

    Αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "ιδιαίτερα ενθαρρυντικά" στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

    «Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

    Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό βασίζεται για πρώτη φορά στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε έως σήμερα τον πρώτο λόγο σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

    Έως το τέλος του 2016, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες

    Έως το τέλος του 2016, θα έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος υποστήριξε νωρίτερα ότι το πλεόνασμα που εμφανίζει η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τους δύο πρώτους μήνες του 2016, οφείλεται στη μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε, ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και τόνισε ότι το πλεόνασμα που εμφανίζει το πρώτο δίμηνο του 2016, οφείλεται σε υπέρβαση του στόχου των εσόδων και σε υστέρηση των δαπανών κατά 900 εκατ. ευρώ σε τομείς που δεν επηρεάζουν άμεσα την οικονομία, όπως είναι πληρωμές προς την Ε.Ε., και ο προγραμματισμός της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων σε οκτώ δόσεις.

    [03] Τοξικομανής τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη μητέρα του

    Ένας 47χρονος τοξικομανής, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη μητέρα του, σήμερα το απόγευμα, στο σπίτι τους, στην οδό Αίαντος, στον Ταύρο.

    Ο 47χρονος συνελήφθη και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

    [04] Στους 32 οι νεκροί στις επιθέσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

    Οι επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες στοίχισαν την ζωή σε 32 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, αναθεωρημένο προς τα κάτω, ο οποίος προέκυψε «έπειτα από διεξοδικό έλεγχο» ταυτοποίησης των στοιχείων, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας του Βελγίου Μάγκι ντε Μπλοκ στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελλών, 17 νεκροί είναι βελγικής υπηκοότητας και 15 είναι υπήκοοι ξένων χωρών (18 λαμβάνοντας υπόψη τα θύματα με διπλή υπηκοότητα).

    Εκ των 340 τραυματιών, 94 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο προηγούμενος απολογισμός των βελγικών αρχών έκανε λόγο για 35 νεκρούς.

    [05] Πάνω από 1.500 μετανάστες διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή νότια της Σικελίας

    Το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.569 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα σε ένδεκα επιχειρήσεις νότια της Σικελίας, στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την Ιταλία από τις λιβυκές ακτές.

    Το πλοίο Diciotti του ιταλικού λιμενικού σώματος διέσωσε μετανάστες που επέβαιναν σε τέσσερα φουσκωτά κι ένα ακόμη πλεούμενο, συνολικά 774 ανθρώπους, από τους οποίους 125 είναι γυναίκες και 5 παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Τρία πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διέσωσαν εξάλλου πάνω από 660 ακόμη μετανάστες σε διάφορες επιχειρήσεις. Ένα πλοίο του γερμανικού πολεμικού ναυτικού διέσωσε ακόμη 105.

    Το Σαββατοκύριακο και χθες Δευτέρα διασώθηκαν περίπου 1.500 άνθρωποι στη Μεσόγειο, εντείνοντας τις ανησυχίες των ιταλικών αρχών λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλεισίματος της λεγόμενης βαλκανικής οδού περί επανέναρξης των μαζικών ελεύσεων μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη.

    [06] Γ. Φαμπρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορείς να είσαι αβαν γκαρντ χωρίς παράδοση

    Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο φέτος στο Βέλγιο, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του, και με μεγαλύτερο διεθνή προσανατολισμό τα επόμενα τρία χρόνια, είναι η φιλοσοφία του προγράμματος του Γιαν Φαμπρ για το Ελληνικό Φεστιβάλ.

    Ετοιμάζεται να σηκώσει την αυλαία του στις 15 Ιουνίου με την έκθεση «Stigmata» στο Μουσείο Μπενάκη, που θα μυήσει το ελληνικό κοινό στο καλλιτεχνικό σύμπαν του νέου διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ, του πολυσχιδούς καλλιτέχνη από την Αμβέρσα.

    Η παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών, περιορίζεται φέτος στους κρατικούς φορείς -Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, κρατικές ορχήστρες κ.λπ.- που αυτοδικαίως εντάσσονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η δράση της «Ακαδημίας Νέων Καλλιτεχνών» (ΑΥΑ), μια νέα δομή του φεστιβάλ, όπου 50 νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων, θα επιλεγούν μετά από αίτηση να παρακολουθήσουν με δωρεάν είσοδο, παραστάσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια της επιλογής τους, που θα διοργανώσει η ΑΥΑ.

    Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν κατά 80%, δήλωσε ο Γιαν Φαμπρ και θα διαρκέσει οκτώ εβδομάδες. Με δυο λόγια, το Ελληνικό Φεστιβάλ μετονομάζεται σε «Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», όπως αναφέρει ο ενημερωτικός φάκελος των δημοσιογράφων, στους οποίους σήμερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής.

    Ο νέος, διεθνούς φήμης διευθυντής, ξεκινά το πρόγραμμα του φεστιβάλ συστηνόμενος στο ευρύτερο ελληνικό κοινό με έκθεση του στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά και με τις παραστάσεις του «Preparatio Mortis» (30/6) και την γνωστή στην Ελλάδα «Mount Olympus» (9 και 10/7). Γιατί αυτή η επιλογή; ρωτά το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Γιαν Φαμπρ: «Το Ελληνικό Φεστιβάλ χρειάζεται να γίνει διεθνές, γι? αυτό και επέλεξα για την πρώτη χρονιά το Βέλγιο, επειδή γνωρίζω τη χώρα μου καλύτερα. Βλέπω το Φεστιβάλ ως πεταλούδα που έχει σώμα και φτερά. Το σώμα είναι το κομμάτι των περφόρμανς. Το ένα φτερό είναι η μουσική, το θέατρο, ο χορός και το άλλο τα εικαστικά» απαντά ο Γιαν Φαμπρ, ενώ στην ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι το ενδιαφέρον των δυτικών καλλιτεχνών για την Ελλάδα, εμπεριέχει και σήμερα μια διάθεση οριανταλισμού απαντά: «Για μένα οι Έλληνες αποτελούν τη βάση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και κοινωνίας», δηλώνει ο Γιαν Φαμπρ. Πώς μπορεί το Ελληνικό Φεστιβάλ να συνδέσει το ελληνικό παρελθόν και παρόν; «Δεν μπορείς να είσαι avant garde χωρίς να έχεις παράδοση. Και η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση. Και της επιτρέπει να κάνει ανοίγματα στην avant garde και σε οτιδήποτε νέο».

    [07] Με το «Cafe society» του Γούντι Άλεν ξεκινά το 69ο φεστιβάλ των Καννών

    Με την τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, το «Cafesociety» θα σηκωθεί η αυλαία του φετινού, 69ου φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου. Η πρεμιέρα του νέου του φιλμ -που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού- οδηγεί τον Αμερικανό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό να σπάσει ένα σημαντικό ρεκόρ, καθώς θα είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ταινία του θα ανοίξει τη διοργάνωση, μετά το «Hollywood Ending» το 2002 και το «Midnight in Paris» το 2011.

    Στο «Cafesociety», που έχει ήδη τελειώσει γυρίσματα από τον Οκτώβριο του 2015 πρωταγωνιστεί ο Τζέσι Άιζενμπεργκ, που υποδύεται έναν νεαρό καλλιτέχνη ο οποίος φτάνει στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930 προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και να εργαστεί στην κινηματογραφική βιομηχανία. Δίπλα του θα δούμε την Κρίστεν Στιούαρτ, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Μπλέικ Λάιβλι, Στιβ Καρέλ, Πάρκερ Πόουζι και Κόρεϊ Στολ.

    Από το «Μανχάταν» του 1979 («Manhattan») έως τον «Παράλογο Άνθρωπο» («Irrational Man») του 2015, συνολικά 14 ταινίες του Γούντι Άλεν έχουν κάνει πρεμιέρα (πάντα εκτός διαγωνιστικού) στην Κοτ Ντ' Αζούρ. Ανάμεσά τους το «Hollywood ending», το «Match point» και το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

    Το «Caf? society» είναι η πρώτη ψηφιακή ταινία του Γούντι Αλεν αλλά και η πρώτη που δεν θα διανεμηθεί από τη Sony αλλά από τα Amazon Studios σε μια συνεργασία διαρκείας που έχουν με το σκηνοθέτη και που περιλαμβάνει και μια τηλεοπτική σειρά η οποία βρίσκεται αυτήν την εποχή σε γυρίσματα. Στη νέα του ταινία ο Αμερικανός σκηνοθέτης συνεργάζεται με το διευθυντή φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο που έχει βραβευτεί τρεις φορές με Όσκαρ για τις ταινίες «Αποκάλυψη Τώρα!» του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1980), «Οι Κόκκινοι» του Γουόρεν Μπίτι (1982) και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1988).

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Απριλίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης Τιερί Φρεμό. Στους τίτλους που έχουν ήδη αναγγελθεί βρίσκεται το νέο θρίλερ της Τζόντι Φόστερ «Money Monster» με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνι και την Τζούλια Ρόμπερτς και το «The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που αφηγείται τη συνάντηση ενός κοριτσιού με έναν γίγαντα.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

    "Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα", προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

    Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

    Καίρια ερωτήματα για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

    Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

    Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση;

    Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.

    «Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

    Μεταξύ των συνολικά 13 παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και γενικότερα, που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι και εκείνη που καταλογίζει για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Αθανασίου, που, όπως είπε, έγινε λίγο πριν από τις εκλογές τότε, για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του.

    «Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους , για την απύθμενη υποκρισία», είπε εξαπολύοντας πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπήρχαν πάντα, είπε, και τόνισε ότι όμως την 3ετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «χάθηκε η μπάλα». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι «ήταν πολλές κι αυτές», φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την «παράλειψη», όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Ζίμενς και μίλησε για «απαράδεκτο» εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του συμβιβασμού με τη Ζίμενς και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή την επιτροπή.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από έγγραφα που έχουν οι ελληνικές αρχές και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, είπε ότι ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της οφ σορ εταιρείας.

    Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;». Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.

    [09] Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση

    Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την έρευνα και την τεχνολογία.

    Εκτός των άλλων, στο νομοσχέδιο όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται και ρυθμιστικές διατάξεις για τη λειτουργία των φροντιστηρίων, των κέντρων ξένων γλωσσών και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, σκοπός των ρυθμίσεων είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει στο υπουργείο να ελέγχει τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο εργασίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

    Οι ρυθμίσεις έχουν βρει σύμφωνη την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία κάνει λόγο για «χτύπημα στη μαύρη και αδήλωτη εργασία», ενώ σε σημερινή της επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της διαπλοκής, επισημαίνει ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί «παράδειγμα διαπλοκής τμήματος των ΜΜΕ με τις επιχειρηματικές δυνάμεις του χώρου».

    Σημειώνεται, ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ορίζουν τις σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και παράλληλα προβλέπουν διαδικασίες ελέγχου για τις απολύσεις, με την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (αποτελούμενη από εκπροσώπους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την ΟIΕΛΕ και την αντιπροσωπευτικότερη εργοδοτική οργάνωση ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων), που θα έχει την αρμοδιότητα εξέτασης της βασιμότητας της απόλυσης. Επίσης, ορίζεται και πλαίσιο ελέγχου των δραστηριοτήτων εκτός του ωρολόγιου προγράμματος.

    [10] Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στο Σκαραμαγκά

    Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.

    Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.

    Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

    Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.

    Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου 2016, θα διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός, με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές - με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών (Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ ΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr - και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

    Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, είναι η «Σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για Ανάδειξη Αναδόχων Παροχής Σίτισης σε Πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού Περάματος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Λαυρίου Ανατολικής Αττικής και Τυχόν Έτερων Ανάλογων δομών από Φορείς του ΥΠΕΘΑ, Συνολικού Προϋπολογιζόμενου Κόστους 9.979.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων, ενδεικτικά αντιστοιχούντος σε 1.700.000 ημερήσιες ατομικές μερίδες τροφής (1 μερίδα = 3 γεύματα)».

    [11] Ποινική δίωξη για εκβίαση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος πρώην οικονομικού επιθεωρητή

    Πρώην επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορείται ότι ζητούσε και έπαιρνε «φακελάκια» πολλών χιλιάδων ευρώ, από επιχειρηματίες, για να κάνει τα «στραβά μάτια» ενόψει οικονομικών ελέγχων, αλλά και προκειμένου να «κουρεύει» βεβαιωμένα πρόστιμα. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή.

    Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται για επιθεωρητή που κατά το παρελθόν προΐστατο του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, υπηρεσία της οποίας η αρμοδιότητα εκτείνονταν γεωγραφικά σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μπορεί ο ίδιος να είναι πια συνταξιούχος και ο θεσμός των ΠΕΚ να έχει ανασταλεί τα τελευταία χρόνια, με τις αρμοδιότητές του να έχουν επιστρέψει στις κατά τόπους Εφορίες, εντούτοις, έρευνα της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι έβγαλε «λαβράκι» αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του.

    Κατά τις παραπάνω πηγές, φέρεται ότι για μία περίπου 10ετία, αρχής γενομένης από το 2003, εκβίαζε βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να μεσολαβήσει για τη μείωσή τους. Η «ταρίφα» του ξεκινούσε από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα με την περίπτωση ξεπερνούσε και τις 20.000 ευρώ.

    Στο πλαίσιο της έρευνας των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, κατέθεσαν τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 40-50. Παράλληλα, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η έρευνα «έδειξε» ακόμη, ότι εμπλέκεται σε εταιρία με έδρα τη Μεγαλόνησο, νόμιμος ιδιοκτήτης της οποίας φαίνεται συγγενικό του πρόσωπο.

    [12] Βανέσα Ρέντγκρεϊβ: Ευρώπη ντροπή σου

    Στην τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η παρέμβαση της Αγγλίδας ηθοποιού και ακτίβιστριας Βανέσα Ρέντγκρεϊβ ήταν ιδιαίτερα ηχηρή: «Ευρώπη ντροπή σου! Αυτές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει τις πύλες της Αποκάλυψης» δήλωσε η σπουδαία ηθοποιός και έγινε ακόμα πιο σαφής:« Την δεκαετία του 30 η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει βίζα σε χιλιάδες Εβραίους οι οποίοι κατέληξαν κι αυτοί στα ναζιστικά στρατόπεδα. Σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταπατούν την Συνθήκη ΟΗΕ του 1951 για τους Πρόσφυγες .Διαπράτουν έγκλημα».

    Στηδιάρκεια της μακράς βραδιάς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τρέηλερ των ταινιών και οι βραβεύσεις, εναλλάχτηκαν με τον κοινωνικό λόγο των προσκεκλημένων που επέδωσαν τα βραβεία. Ακόμα περισότερο όταν ανέβηκε στη σκηνή ομάδα προσφύγων κρατώντας υψωμένα στα χέριαχαρτόνια με κυρίαρχο το αίτημα «ν΄ ανοίξουν τα σύνορα». Φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Ξενώνα «Σπίτι για όλους» των Γιατρών του Κόσμου, και σε ένδειξηαλληλεγγύης η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφουν παρέδωσε τα ετήσια έσοδα της από τη συνδρομή των μελών της, για τη σίτιση των προσφύγων.

    Τα βραβεία αναλυτικά :

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας:

    «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου

    Βραβείο Σκηνοθεσίας:

    Αλέξης Αλεξίου «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Σεναρίου:

    Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Τσαγγάρη «Chevalier»

    Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου:

    Στέλιος Μάινας «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου:

    Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη «Smac» του Ηλία Δημητρίου

    Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου:

    Μηνάς Χατζησάββας «Ένας Αλλος Κόσμος»

    Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου:

    Βασιλική Τρουφάκου «Ουζερί Τσιτσάνης»

    Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»:

    «Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη

    Βραβείο Ξένης Ταινίας:(καινούργιο βραβείο, ψηφίζουν κριτικοί κινηματογράφου, μέλη της Ακαδημίας)

    «Lobster» Γιώργος Λάνθιμος

    Βραβείο Φωτογραφίας

    Χρήστος Καραμάνης «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Μοντάζ:

    Λάμπης Χαραλαμπίδης «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη εξ ημισείας:

    Ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Exotica, Erotica, etc.»

    Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους:

    «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού

    Βραβείο Μουσικής:

    Felizol «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Σκηνογραφίας:

    Σπύρος Λάσκαρης «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Ενδυματολογίας:

    'Αννα Μαχαιριανάκη «Ουζερί Τσιτσάνης»

    Βραβείο Ηχου:

    'Αρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren «Τετάρτη 04.45»

    Βραβείο Μακιγιάζ:

    Ναμπίλ Σαλαμέ «Ουζερί Τσιτσάνης»

    Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας:

    «Τετάρτη 04:45 » (Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen)

    Βραβείο Film Factory Short Film Fund:

    Κορίνα Λογοθέτη («Βουρβουρού») και Ελίνα Φέσσα («Ράγες»)

    Διαβάστε επίσης:Η ταινία «Τετάρτη 04:45» σάρωσε τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2016 - 18:32:30 UTC