Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Χρυσοβελώνη: Ανοιχτό το θέμα Μουζάλα, για τους ΑΝΕΛ
  • [02] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φαμπρ
  • [03] Η ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε "παράλογα" αρνητικά επίπεδα, λέει ο Μπ. Κερέ
  • [04] Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots, σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο
  • [05] Στους 51.430 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
  • [06] Αποχωρεί από την εγχώρια αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ
  • [07] Στέλεχος της PRO ASYL: H Eυρώπη έχει αποτύχει πλήρως στην Ειδομένη
  • [08] Ο Τραμπ δεν υποστηρίζει άλλον εκτός της υποψηφιότητάς του για το προεδρικό χρίσμα
  • [09] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας FAZ
  • [10] Γ. Φαμπρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορείς να είσαι αβαν γκαρντ χωρίς παράδοση
  • [11] Θεατρικό αφιέρωμα για τον Εμφύλιο Πόλεμο, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
  • [12] Με το «Cafe society» του Γούντι Άλεν ξεκινά το 69ο φεστιβάλ των Καννών
  • [13] Για «πτώση επιπέδου» κατηγορεί τη ΝΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου
  • [14] Κόντρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή

  • [01] Μ. Χρυσοβελώνη: Ανοιχτό το θέμα Μουζάλα, για τους ΑΝΕΛ

    Ανοιχτό παραμένει το θέμα Μουζάλα για τους ΑΝΕΛ, όπως ανέφερε η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

    «Για το θέμα του κ. Μουζάλα, ο κ. Καμμένος πάντα έλεγε -και λέει- ότι είναι ανοιχτό. Και ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ανοιχτό προκύπτει και από τη χθεσινή ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου που είπε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από σήμερα και μετά. Το ποια λύση θα δοθεί είναι κάτι το οποίο θα το χειριστεί ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων» ανέφερε η κ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο MEGA.

    Εξηγώντας τοn χαρακτηρισμό του κ. Καμμένου περί «λεκτικού λάθους» σημείωσε: «Ποτέ ο κ. Καμμένος δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του και τα λεγόμενά του».

    [02] Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φαμπρ

    Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ, συναντάται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνάντηση παραβρίσκεται και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

    [03] Η ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε "παράλογα" αρνητικά επίπεδα, λέει ο Μπ. Κερέ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικό έδαφος και τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής της τράπεζας παρόλο που δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω μειώσεις, δήλωσε στο Politico ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    «(Οι τράπεζες) γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσουμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος», δήλωσε ο Κερέ. «Αλλά ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω κινήσεις. Αυτό δεν είναι ούτως ή άλλως αξιόπιστο».

    «Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό μας εργαλείο, απλά στηρίζουν την ευρύτερη πολιτική μας», δήλωσε.

    Παράλληλα, ο Κερέ αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθούν «χρήματα από το ελικόπτερο», ή την άμεση παροχή ρευστού στους καταναλωτές για να τονωθεί η κατανάλωση καθώς ένα τέτοιο μέτρο κινδυνεύει να περάσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. "Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιου είδους επιμερισμού του κινδύνου με τις κυβερνήσεις, το οποίο θα μπορούσε να είναι πρακτικά και νομικά προβληματικό", δήλωσε.

    [04] Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots, σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο

    Αριθμό από τα παλιά θυμίζουν οι 569 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Τρίτη και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο, εξακοντίζοντας σε πάνω από 2000 τον αριθμό των όσων κρατούνται υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας και περιμένοντας την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

    Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 729 άτομα. Στη Λέσβο χθες 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77.

    Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο.

    Στα χοτ σποτς

    Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2260. Στη Χίο 1449. Και στη Σάμο 218.

    Πρωινές αφίξεις

    Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χορικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελέυθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνάν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων. Στο σύνολό τους δε αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».

    Αντιδράσεις

    Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, στον τραυματισμό ενός Ιρακινού κατέληξε η ένταση μεταξύ ομάδων Αφγανών και Ιρακινών χθες βράδυ στο χοτ σποτ της Χίου. Ο Ιρακινός, τραυματισμένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τραύμα στην πλάτη, πιθανόν από μαχαίρι, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου.

    Τονίζεται ότι εδώ και μέρες στη Χίο και με δεδομένη την πληροφορία ότι θα υπάρξουν επαναπροωθήσεις αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, οι ομάδες των Αφγανών είναι από τις πρώτες που διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του βραδινού συσσιτίου, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους Σύρους, κυρίως, οι οποίοι έχοντας οικογένειες επιθυμούν να διανέμεται κανονικά το συσσίτιο. Αυτές ο αντιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις όπως η χθεσινοβραδυνή.

    Στο χοτ σποτ της Χίου και ενώ σήμερα Τετάρτη δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα καμία άφιξη διαμένουν υπό περιορισμό 1449 μετανάστες και πρόσφυγες. Με τη χωρητικότητά του να μην ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

    [05] Στους 51.430 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

    Σε 51.430 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 766 και στα νησιά βρίσκονται συνολικά 5.023 άτομα. Στην Αττική παραμένουν 15.081, στην κεντρική Ελλάδα 2.753 και στη βόρεια Ελλάδα 28.573 πρόσφυγες.

    [06] Αποχωρεί από την εγχώρια αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ

    Την απόφασή της να αποχωρήσει από την αγορά του γάλακτος γνωστοποίησε η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της κερδοφορίας της, αποφάσισε να αποσυρθεί από την αγορά γάλακτος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποδεικνύεται μη επικερδής.

    Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με το εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας.

    Παράλληλα, ανεξάρτητη εταιρεία έχει αναλάβει τον ρόλο της αποτίμησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να εκτιμηθεί η «δικαιότερη» εκ των προτάσεων εξαγοράς.

    Η ΦΑΓΕ διαθέτει στην Ελλάδα δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και ένα στα Τρίκαλα όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η FAGE Intrernational, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων έναντι 667,9 εκατ. δολ. το 2014 ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια από 0,1 εκατ. δολ. το 2014.

    Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014

    [07] Στέλεχος της PRO ASYL: H Eυρώπη έχει αποτύχει πλήρως στην Ειδομένη

    Ο Καρλ Κοπ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της γερμανικής οργάνωσης για τους πρόσφυγες PRO ASYL, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, κατηγόρησε την Ευρώπη για πλήρη αποτυχία στην Ειδομένη. «Η Ελλάδα θα έπρεπε εξ αρχής να έχει λάβει ευρεία βοήθεια, ώστε να μπορέσει εξασφαλίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Όχι μόνο μάλλινες κουβέρτες και ράντζα», είπε.

    Μετά το Καλαί, η Ειδομένη είναι ο επόμενος κακός οιωνός μιας αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής στο προφυγικό, πρόσθεσε ο Κοπ και κατηγόρησε τους σκληρούς της ευρωπαϊκής πολιτικής, ότι συνειδητά ποντάρουν στις αποτρεπτικές εικόνες της Ειδομένης.

    Πρόκειται κατά τη γνώμη του για «μια κυνική, περιφρονητική της ανθρώπινης ύπαρξης πολιτική». Αλλά επισήμανε, πως «παρακολουθώντας απλώς αυτές τις άσχημες εικόνες, δεν αντιμετωπίζονται οι παγκόσμιες κρίσεις και δεν παύουν να έρχονται οι άνθρωποι».

    [08] Ο Τραμπ δεν υποστηρίζει άλλον εκτός της υποψηφιότητάς του για το προεδρικό χρίσμα

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε προηγούμενη δέσμευσή του να υποστηρίξει άλλον για το προεδρικό υποψήφιο εκτός του εαυτού του, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του, με το συνυποψήφιό του Τεντ Κρουζ.

    ?Όχι δεν υποστηρίζω άλλον,? δήλωσε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε σε προεκλογική εκδήλωση του CNN, αν ακόμη στηρίζει την υπόσχεση που είχε δώσει πέρσι σχετικά με την υποστήριξή του σε οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικάνο, που θα εκλεγεί ως προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

    Ο Τραμπ υπέγραψε σχετική δέσμευση το Σεπτέμβριο σε μια κίνηση σκοπιμότητας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ την ίδια γραπτή υπόσχεση έχουν υπογράψει όλοι οι συνυποψήφιοί του για το προεδρικό χρίσμα.

    Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται καθώς ο Τραμπ προσπαθεί ν' αμυνθεί κατά της πολιτικής πρόκλησης που αντιπροσωπεύει ο Τεντ Κρουζ Γερουσιαστής από το Τέξας, ο οποίος έρχεται δεύτερος, στην προσπάθεια εξασφάλισης των 1.237 Ρεπουμπλικάνων εκλεκτόρων που απαιτούνται προκειμένου να επιλεγεί ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος. Το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων μετατοπίστηκε στις συζύγους τους, την προηγούμενη εβδομάδα προκαλώντας συναισθηματικές αντιδράσεις και επαναφέροντας προσωπικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες επιδιώκει με κάθε τρόπο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

    Από την πλευρά και ο Κρουζ αρνήθηκε ν' απαντήσει ευθέως αν ο ίδιος θα υποστήριζε για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κάποιον άλλον εκτός της υποψηφιότητάς του. ?Θα σας πω την άποψή μου για το ζήτημα αυτό. Ο Ντόναλντ δεν θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος. Θα τον νικήσουμε,? τόνισε ο Κρουζ.

    Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει ανάγκη την υποστήριξη του Κρουζ. ?Τον παρακολουθώ και διαπιστώνω πόσο βασανίστηκε για νας σας δώσει την απάντηση που σας έδωσε όταν του κάνατε την παραπάνω ερώτηση,? είπε ο Τραμπ στον Άντερσον Κούπερ του CNN. ?Δε θέλω να βασανίζεται. Θα σας πω ότι δεν χρειάζομαι την υποστήριξή του. Δε θέλω να τον κάνω να αισθάνεται άβολα,? απάντησε σαρκαστικά ο Τραμπ.

    [09] Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας FAZ

    Μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης στο θέμα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη διαπιστώνει η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), δεδομένου ότι, όπως γράφει, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας η πλειοψηφία των Γερμανών τασσόταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε ποσοστό 59%, ενώ τώρα μόνο το 33% τάσσεται υπέρ.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η εν λόγω γερμανική εφημερίδα και την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της το βρετανικό Ινστιτούτο YouGov, το οποίο δραστηριοποιείται διεθνώς, το Μάρτιο του 2016 το 49 % των Γερμανών τάσσεται πλέον σαφώς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και μόνο το 33% υπέρ της εξόδου της.

    Παρατίθεται δε και συγκριτικός πίνακας των περυσινών δημοσκοπήσεών της, σύμφωνα με τις οποίες τον περασμένο Μάρτιο (2015) τασσόταν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη μόνο το 23% των Γερμανών πολιτών και το 59% κατά, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015, μετά την ψήφιση του τρίτου πακέτου βοήθειας, τασσόταν υπέρ της παραμονής ήδη το 40% και κατά το 41% .

    [10] Γ. Φαμπρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν μπορείς να είσαι αβαν γκαρντ χωρίς παράδοση

    Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο φέτος στο Βέλγιο, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του, και με μεγαλύτερο διεθνή προσανατολισμό τα επόμενα τρία χρόνια, είναι η φιλοσοφία του προγράμματος του Γιαν Φαμπρ για το Ελληνικό Φεστιβάλ.

    Ετοιμάζεται να σηκώσει την αυλαία του στις 15 Ιουνίου με την έκθεση «Stigmata» στο Μουσείο Μπενάκη, που θα μυήσει το ελληνικό κοινό στο καλλιτεχνικό σύμπαν του νέου διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ, του πολυσχιδούς καλλιτέχνη από την Αμβέρσα.

    Η παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών, περιορίζεται φέτος στους κρατικούς φορείς -Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, κρατικές ορχήστρες κ.λπ.- που αυτοδικαίως εντάσσονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η δράση της «Ακαδημίας Νέων Καλλιτεχνών» (ΑΥΑ), μια νέα δομή του φεστιβάλ, όπου 50 νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων, θα επιλεγούν μετά από αίτηση να παρακολουθήσουν με δωρεάν είσοδο, παραστάσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια της επιλογής τους, που θα διοργανώσει η ΑΥΑ.

    Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν κατά 80%, δήλωσε ο Γιαν Φαμπρ και θα διαρκέσει οκτώ εβδομάδες. Με δυο λόγια, το Ελληνικό Φεστιβάλ μετονομάζεται σε «Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», όπως αναφέρει ο ενημερωτικός φάκελος των δημοσιογράφων, στους οποίους σήμερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής.

    Ο νέος, διεθνούς φήμης διευθυντής, ξεκινά το πρόγραμμα του φεστιβάλ συστηνόμενος στο ευρύτερο ελληνικό κοινό με έκθεση του στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά και με τις παραστάσεις του «Preparatio Mortis» (30/6) και την γνωστή στην Ελλάδα «Mount Olympus» (9 και 10/7). Γιατί αυτή η επιλογή; ρωτά το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Γιαν Φαμπρ: «Το Ελληνικό Φεστιβάλ χρειάζεται να γίνει διεθνές, γι'αυτό και επέλεξα για την πρώτη χρονιά το Βέλγιο, επειδή γνωρίζω τη χώρα μου καλύτερα. Βλέπω το Φεστιβάλ ως πεταλούδα που έχει σώμα και φτερά. Το σώμα είναι το κομμάτι των περφόρμανς. Το ένα φτερό είναι η μουσική, το θέατρο, ο χορός και το άλλο τα εικαστικά» απαντά ο Γιαν Φαμπρ, ενώ στην ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι το ενδιαφέρον των δυτικών καλλιτεχνών για την Ελλάδα, εμπεριέχει και σήμερα μια διάθεση οριανταλισμού απαντά: «Για μένα οι Έλληνες αποτελούν τη βάση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και κοινωνίας», δηλώνει ο Γιαν Φαμπρ. Πώς μπορεί το Ελληνικό Φεστιβάλ να συνδέσει το ελληνικό παρελθόν και παρόν; «Δεν μπορείς να είσαι avant garde χωρίς να έχεις παράδοση. Και η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση. Και της επιτρέπει να κάνει ανοίγματα στην avant garde και σε οτιδήποτε νέο».

    [11] Θεατρικό αφιέρωμα για τον Εμφύλιο Πόλεμο, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

    Αυλαία σηκώνει σήμερα το θεατρικό αφιέρωμα για τον Εμφύλιο, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του Ελληνικού Εμφύλιου Πόλεμου, το θεματικό φεστιβάλ (30/3 έως 3/4) περιλαμβάνει δέκα παραστάσεις και μια περιπατητική περφόρμανς από το θέατρο Rex στους δρόμους της Αθήνας, αφιερωμένες σ'αυτή την πολεμική σύγκρουση με τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει γνωρίσει, μέχρι σήμερα, η χώρα, και που αναγνωρίζεται διεθνώς, ως πρώτη πράξη του ψυχρού πολέμου στην μεταπολεμική ιστορία.

    Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός θεματικού φεστιβάλ προέκυψε όταν πριν δύο χρόνια ο Πρόδρομος Τσινικόρης και Ανέστης Αζάς, οι δύο διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής, παρακολούθησαν στο θέατρο Μαξίμ Γκόρκι του Βερολίνου, ένα αφιέρωμα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο . «Σκεφτήκαμε ότι το γεγονός πως το 2016 συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου, δίνει αφ' εαυτού αφορμή για αναστοχασμό, αλλά και να ανοίξει μια συζήτηση για τη θεατρική αφήγηση του θέματος, από νέες θεατρικές ομάδες» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόδρομος Τσινικόρης.

    [12] Με το «Cafe society» του Γούντι Άλεν ξεκινά το 69ο φεστιβάλ των Καννών

    Με την τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, το «Cafesociety» θα σηκωθεί η αυλαία του φετινού, 69ου φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου. Η πρεμιέρα του νέου του φιλμ -που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού- οδηγεί τον Αμερικανό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό να σπάσει ένα σημαντικό ρεκόρ, καθώς θα είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ταινία του θα ανοίξει τη διοργάνωση, μετά το «Hollywood Ending» το 2002 και το «Midnight in Paris» το 2011.

    Στο «Cafesociety», που έχει ήδη τελειώσει γυρίσματα από τον Οκτώβριο του 2015 πρωταγωνιστεί ο Τζέσι Άιζενμπεργκ, που υποδύεται έναν νεαρό καλλιτέχνη ο οποίος φτάνει στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930 προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και να εργαστεί στην κινηματογραφική βιομηχανία. Δίπλα του θα δούμε την Κρίστεν Στιούαρτ, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Μπλέικ Λάιβλι, Στιβ Καρέλ, Πάρκερ Πόουζι και Κόρεϊ Στολ.

    Από το «Μανχάταν» του 1979 («Manhattan») έως τον «Παράλογο Άνθρωπο» («Irrational Man») του 2015, συνολικά 14 ταινίες του Γούντι Άλεν έχουν κάνει πρεμιέρα (πάντα εκτός διαγωνιστικού) στην Κοτ Ντ' Αζούρ. Ανάμεσά τους το «Hollywood ending», το «Match point» και το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

    Το «Caf? society» είναι η πρώτη ψηφιακή ταινία του Γούντι Αλεν αλλά και η πρώτη που δεν θα διανεμηθεί από τη Sony αλλά από τα Amazon Studios σε μια συνεργασία διαρκείας που έχουν με το σκηνοθέτη και που περιλαμβάνει και μια τηλεοπτική σειρά η οποία βρίσκεται αυτήν την εποχή σε γυρίσματα. Στη νέα του ταινία ο Αμερικανός σκηνοθέτης συνεργάζεται με το διευθυντή φωτογραφίας Βιτόριο Στοράρο που έχει βραβευτεί τρεις φορές με Όσκαρ για τις ταινίες «Αποκάλυψη Τώρα!» του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1980), «Οι Κόκκινοι» του Γουόρεν Μπίτι (1982) και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1988).

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Απριλίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης Τιερί Φρεμό. Στους τίτλους που έχουν ήδη αναγγελθεί βρίσκεται το νέο θρίλερ της Τζόντι Φόστερ «Money Monster» με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνι και την Τζούλια Ρόμπερτς και το «The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που αφηγείται τη συνάντηση ενός κοριτσιού με έναν γίγαντα.

    [13] Για «πτώση επιπέδου» κατηγορεί τη ΝΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου

    «Έχουμε μια πτώση επιπέδου στη ΝΔ που προσωπικά με τρομάζει» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου, σχολιάζοντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τις τοποθετήσεις, στη χθεσινοβραδινή Ολομέλεια της Βουλής, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών της παράταξης.

    «Δεν είναι δυνατόν να σου παρουσιάζουν 13 περιπτώσεις κρυπτοαμνηστείας και εσύ να σιωπάς, δεν μπορεί να σου λένε έχουμε 13 νόμους για να αμνηστευτούν κάποιοι που είναι αυτοί που αναφέρθηκαν χθες κι εσύ να μην παίρνεις θέση σ΄ αυτό το θέμα και να μιλάς για εκλογές» σημείωσε ο κ. Αθανασίου, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν συμφωνούν όλοι οι βουλευτής της ΝΔ με αυτή την τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση της πατρίδας να παρουσιάζει τέτοια πτώση επιπέδου» υποστήριξε.

    [14] Κόντρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή

    Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή.

    Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.

    Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    «Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (σ.σ. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

    Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύσηο ελληνικός λαός, κατά τη διάρκεια τηςομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

    Μεταξύ άλλων,ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν αντέχει τη συνεννόηση και πως οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

    «Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος. Τώρα υπάρχει. Ας δώσει τη λύση ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως «ο χειρότερος τέως πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 March 2016 - 8:32:34 UTC