Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας και πράξη πολιτικής ευθύνης
  • [02] Αρνούνται τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη οι Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος
  • [03] Γ. Σταθάκης; Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»
  • [04] Τ. Πετρόπουλος: Αποδεκτή από τους θεσμούς η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ
  • [05] Τρ.Αλεξιάδης:Στα 175 εκατ. ευρώ τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους της Λίστας Λαγκάρντ
  • [06] Mεταφορά οικογενειών μεταναστών και προσφύγων από τον Πειραιά στην Κυλλήνη
  • [07] Ξεκίνησε προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά
  • [08] Συμφωνία για τη νέα ΕΓΣΣΕ έως το τέλος του χρόνου
  • [09] Φοβοι για εκατόμβη νεκρών στην Ινδία απο κατάρρευση γέφυρας
  • [10] Συμφωνία Βρετανίας- ΗΠΑ - ΕΕ για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρική χρήση
  • [11] Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να παραδοθεί στη Γαλλία
  • [12] Χιλιάδες «οκάδες» βαμβακιού υφασμένες με ιστορίες της ζωής, στην παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη
  • [13] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα
  • [14] Νέες καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για το Μουντιάλ του 2022
  • [15] Ηλεκτρική ενέργεια για το σπίτι από το αυτοκίνητο
  • [16] Οδεύουν προς ρήξη, την ευθύνη σε ΕΠΟ αποδίδει ο Κοντονής

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας και πράξη πολιτικής ευθύνης

    «Η απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης απέτυχε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα. Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας που ασφυκτιά και πράξη πολιτικής ευθύνης. Σκοπός μας να σταματήσει η πορεία φθοράς της χώρας. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην οικονομία και στο προσφυγικό. Η Ελλάδα σήμερα είναι ακυβέρνητη» τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε: «Όταν το σπίτι καταρρέει δεν μπορείς να αδιαφορείς ή να λες ας καταρρεύσει στα χέρια άλλου. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, η χώρα είναι ακυβέρνητη, είναι μία χώρα που παρουσιάζει εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Δείτε τί γίνεται στον Πειραιά και στην Ειδομένη, δείτε τί γίνεται στην οικονομία και στους θεσμούς».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κύκλωμα των εκβιαστών, σημείωσε: «Το Μαξίμου είναι έκθετο, ακόμη και 4 μέρες πριν από τη σύλληψη υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με τον κατηγορούμενο Μαυρίκο».

    Για το θέμα του Σταύρου Παπασταύρου είπε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, μόνο εκείνη αποφαίνεται για αθώους και ενόχους, εκείνη και όχι ο κ. Τσίπρας.

    [02] Αρνούνται τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη οι Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος

    Με σύντομες αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, άρχισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών που ασχολείται σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την αναφορά της εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία άφησε αιχμές για παρεμβάσεις στο έργο της.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε όσα είχε πει και στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών απορρίπτοντας ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων τού υπουργείου, οι αρμοδιότητες του οποίου, όπως είπε, είναι πολύ περιορισμένες και ορίζονται ρητά από το σύνταγμα σε ότι αφορά τις απονομές δικαιοσύνης.Επιφυλάχθηκε δε, να δώσει περαιτέρω απαντήσεις μετά τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε τόσο την επίθεση που δέχτηκε από την κ. Τσατάνη όσο και στις αιχμές για το θέμα των προαγωγών δικαστικών, μνημείο υποκρισίας, ανακρίβειας και ψευδολογίας. «Από το κείμενο της αναφοράς της κ. Τσατάνη αποδεικνύεται ότι ήταν μια ερασιτεχνική προσπάθεια να με σπιλώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

    [03] Γ. Σταθάκης; Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»

    Άμεσα θα γίνει η ανάρτηση των έργων που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο «Πακέτο Γιούνκερ», όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Πρόκειται για 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν. «Προσπαθησαμε να εντοπίσουμε περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» σημείωσε είπε ο υπουργός Οικονομίας και επεσήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων», μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ από το 2014 είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε, το «Πακέτο Γιούνκερ κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της και είναι στις έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τις 28, που δεν έχει υποβάλλει πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουν δοθεί εγκρίσεις 76 δισ. ευρώ για 200 έργα».

    Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τα έργα που θα επιλεγούν και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν.

    Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το 2015 ούτε ένα από τα 174 έργα, που είχαν κατατεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν είχε ωριμάσει ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και συμπλήρωσε: «Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων. Κανένας βαθμός ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης. Ξεκινήσαμε από το σημείο μηδέν και καταλήξαμε σε έναν κατάλογο έργων που τηρούν τις προϋποθέσεις της ωριμότητας, της συμβατότητας, της δυνατότητας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των τραπεζών, υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τραπεζικό σύστημα είναι, πλέον, σταθεροποιημένο.

    [04] Τ. Πετρόπουλος: Αποδεκτή από τους θεσμούς η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ

    Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.Μιλώντας στο MEGA o κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμη η διαδικασία συνεχίζεται με συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναγνώρισε ότι "υπάρχουν διαφορές" με τους θεσμούς, εκτίμησε, όμως, ότι οι διαφορές "θα γεφυρωθούν με κοινή λογική".

    «Κάποιοι μέσα στον χώρο που διαπραγματευόμαστε -και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ- εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε.Για το ποσοστό αναπλήρωσης σημείωσε πως «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και ως εκ τούτου κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα έτη, λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων, δεν είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση ασφαλισμένου».

    Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλει πάρα πολλές εισφορές, να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της συνδρομής του».Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ότι αυτές «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

    Έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά, όπως είπε, «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει, απλώς «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» κάτι που, όπως υποστήριξε, εάν «το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει» επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την θέση της εναντίον του μέτρου.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με το αίτημα για εκλογές καθυστερεί τη συμφωνία. Σημείωσε πως «σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχουμε συμφωνία ακόμα και πριν τις 16 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει θέμα μη συμφωνίας -αντικειμενικά και πρακτικά- και βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα».

    [05] Τρ.Αλεξιάδης:Στα 175 εκατ. ευρώ τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους της Λίστας Λαγκάρντ

    Στο ποσό των 175,441 εκατομμυρίων ευρώ ανήλθαν το 2015 τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους των υποθέσεων της Λίστας Λαγκάρντ και ήταν σημαντικά αυξημένα από αυτά του 2014 που είχαν ανέλθει σε 26,620 εκατ. ευρώ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντά στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την συζήτηση στη Βουλή λέγοντας ότι τα στοιχεία που παρουσίασε συνέκριναν δεδομένα 12 μηνών των ετών 2013-2014 με στοιχεία 9μήνου του 2015. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο μέσος όρος βεβαίωσης εσόδων ανά υπόθεση από τους ελέγχους αυτούς το 2014 ήταν 665.523 ευρώ ενώ το 2015 ήταν 1.772.135 ευρώ.

    [06] Mεταφορά οικογενειών μεταναστών και προσφύγων από τον Πειραιά στην Κυλλήνη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα.

    Περίπου έξι πούλμαν θα μεταφέρουν 38 οικογένειες- σχεδόν 300 άτομα- σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κυλλήνη. Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

    Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

    [07] Ξεκίνησε προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά

    Στους 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε πρώην τουριστικό χώρο στην Κυλλήνη και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης.

    Στην Κυλλήνη, θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό. «Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τοότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

    Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

    [08] Συμφωνία για τη νέα ΕΓΣΣΕ έως το τέλος του χρόνου

    Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ισχύ από 1/1/2016 έως και 31/12/2016. Στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξαν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Συνομοσπονδία, με ομόφωνη εντολή του Συνεδρίου της και υπέγραψε με εξουσιοδότηση του Διοικητικού της Συμβουλίου ο πλειοψηφών σύμβουλος Γιάννης Παναγόπουλος.

    Η νέα ΕΓΣΣΕ διασφαλίζει τη συνέχιση των θεσμικών όρων που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, ενώ επαναβεβαιώνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ και των Εθνικών Εργοδοτικών Οργανώσεων, στην περίπτωση που αρθούν οι διατάξεις παρέμβασης στην ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της Σύμβασης (κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα τριετιών κλπ).

    Ταυτόχρονα, προβλέπει την ανάληψη δράσεων για το προσφυγικό, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για πρόσβαση στην εργασία χωρίς αποκλεισμούς, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    [09] Φοβοι για εκατόμβη νεκρών στην Ινδία απο κατάρρευση γέφυρας

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Καλκούτατης Ινδίας ενώ εκφράζονται φόβοι για 150 παγιδευμένους στα συντρίμμια μιας υπό κατασκευή ανισόπεδης οδογέφυρας που κατέρρευσε πάνω σε αυτοκίνητα τα οποία κινούνταν στον δρόμο που βρίσκεται από κάτω.

    Πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν με γυμνά χέρια να διασώσουν τους παγιδευμένους στα συντρίμμια της κατασκευής αυτής από μέταλλο και τσιμέντο η οποία κατέρρευσε κοντά στο πάρκο Γκιρίς σε εμπορική περιοχή.

    Σε τηλεοπτικές εικόνες από τη σκηνή του δυστυχήματος εικονίζεται ένα ματωμένο χέρι να προβάλλει κάτω από ένα μεγάλο σιδερένιο δοκάρι. Άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν μπουκάλια με νερό σε επιζώντες που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

    "Η κατάσταση είναι φοβερή. Αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι", είπε στον τόπο του δυστυχήματος ο Ράιχαντ Μόχτα, ένας αστυνομικός.

    Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να απελευθερώσουν ανθρώπους από ένα μικρό λεωφορείο-ταξί που συνετρίβη κατά την κατάρρευση.

    Το Ρόιτερς μεταδίδει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι διεξάγεται μια συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης. Η πρόσβαση βαρέων μηχανημάτων που θα μπορούσαν να σηκώσουν τα συντρίμμια περιορίζεται από την εγγύτητα των κτιρίων και στις δύο πλευρές της γέφυρας και από την πυκνή κυκλοφορία.

    Η ανισόπεδη οδογέφυρα κατασκευαζόταν από το 2009 και έχουν χαθεί αρκετές προθεσμίες για την ολοκλήρωσή της.

    [10] Συμφωνία Βρετανίας- ΗΠΑ - ΕΕ για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρική χρήση

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια συμφωνία μεταξύ της χώρας του, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (CEEA ή Euratom) και των ΗΠΑ για την ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

    «Θα ανακοινώσει μια ιστορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Euratom για τη μετατροπή πυρηνικών αποβλήτων σε θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα μεταφέρει 700 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί, ενώ οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Euratom εμπλουτισμένο ουράνιο «υπό διαφορετική μορφή για να χρησιμοποιηθεί στους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ισοτόπων, τα οποία θα προορίζονται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος του θυρεοειδή»διευκρίνισε.

    Σύμφωνα με το Λονδίνο, θα είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει καταγραφεί ποτέ.

    [11] Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να παραδοθεί στη Γαλλία

    Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζήσας των δραστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θέλει να παραδοθεί στη Γαλλία και να "συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές", δήλωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του.

    Ο Σεντρίκ Μουάς έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο από την ακροαματική διαδικασία στο δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου των Βρυξελλών για την εξέταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του που εκδόθηκε από τη Γαλλία μετά τις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων τον Νοέμβριο.

    Ο 26χρονος Γάλλος δεν βγήκε από τη φυλακή του στην πόλη Μπριζ του βορειοδυτικού Βελγίου σήμερα το πρωί για την ακροαματική διαδικασία και αυτή αναβλήθηκε για το απόγευμα, ώστε να δοθεί χρόνος στον εισαγγελέα να πάει στη φυλακή για να εξετάσει τον Αμπντεσλάμ, διευκρίνισε ο Σεντρίκ Μουάς, συνεργάτης του Σβεν Μαρί.

    [12] Χιλιάδες «οκάδες» βαμβακιού υφασμένες με ιστορίες της ζωής, στην παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

    Η ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και των ανθρώπων της φωταγωγεί τη μνήμη, εμπνέει την τέχνη και γίνεται κινητήρια δύναμη στην παράστασητης Ιόλης Ανδρεάδη, με τίτλο «διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο».

    Πραγματοποιείται επιτόπου στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον Ταύρο (Λ. Ειρήνης και Δωρίδος 2) από την1η Απριλίου έως τις 23 Μαΐου, κάθε Δευτέρα καιΠαρασκευή στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινόκαι υπόσχεται στους θεατέςρόλο παρατηρητή-μαθητευόμενου αρχειονόμου . 'Αλλωστεόλη η παράσταση «είναι βγαλμένη από τα άδυτα του αρχείου που δεν χρησιμοποιείται απλώς ως πηγή έρευνας αλλά περισσότερο ως ένας ζωντανός χώρος που περικλείει όλο το θεατρικό συμβάν, από τη γέννησή του ως το τέλος».

    «Αυτό πουεπιδιώκουμε είναινα φέρουμε πιο κοντά τους θεατές όχι με μια εξωτερικής φύσης διάδραση, αλλά με τη συμμετοχή του νου και της καρδιάς. Οι χαρακτήρες που σχηματίστηκαν από την ανίχνευση του αρχείου, ζωντανεύουν μέσα στους χώρους του αρχείου και παραμένουν για πάντα εκεί» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιόλη Ανδρεάδη.

    Η ιδέα για την παράσταση ήταν πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Με την καθοδήγηση της προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου, Λένας Μπενέκη,και αφού μελέτησε τη σχετική βιβλιογραφία και αρχειακό υλικό, η σκηνοθέτης επικέντρωσε την έρευνά της στην άλλοτε ναυαρχίδα της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, την Πειραϊκή-Πατραϊκή.Μαζί με τον Αρη Ασπρούλη, που επιμελήθηκαν το σενάριο, εμπνεύστηκαν από τα τεκμήρια και τις λεπτομέρειες εκείνες που τους συγκίνησαν.

    Ο τίτλος αυτής της site-specific περφόρμανς αναφέρεται στο χρονικό «Πιστεύοντας εις το μέλλον» (του Χριστόφορου Κατσάμπα εκ των ιδρυτών της Πειραϊκής Πατραϊκής), απόσπασμα του οποίου αποτέλεσε μία από τις πηγές για τη συγγραφή του έργου. «Είναι η ποσότητα βαμβακιού, η οποία επιτάχθηκε από τους Γερμανούς το '40, προκειμένου να μην κλείσει η Πειραϊκή-Πατραϊκή και να χάσουν τη δουλειά τους τόσοι άνθρωποι. Με έναν τρόπο συμβολίζει για μένα τις αποφάσεις» λέει η Ιόλη Ανδρεάδη μιλώντας για «εκείνες τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας στη δουλειά και τη ζωή του, που μπορεί να μην φαίνονται ή ν' αναγνωρίζονται πάντα με μια πρώτη ματιά ως ιδανικές, αλλά επειδή ακολουθεί το ένστικτό του αυτό από μόνο του έχει κάτι ωραίο. Πρινκρίνουμε αυτόν που πήρε μια απόφαση, καλό είναι να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του. Αν συμβεί αυτό τότε δε θα τον κρίνουμε. Δεν θα μπορούμε παράμόνο να τον αγαπήσουμε» υποστηρίζει.

    [13] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα

    Η Ευρωπαϊκη'Ενωση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα, περιβάλλοντας με αλληλεγγύη και αγάπη τους πρόσφυγες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

    «Τα μηνύματα που στέλνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μέσα από τη χριστιανική διδασκαλία και τη συνύπαρξη, αφορούν την ΕΕ που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Μόνο η χριστιανκή διδασκαλία μπορεί να οδηγήσει τα βήματα εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ανθρωπότητας, ώστε να σναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον ΄Ανθρωπο».

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον αναγόρευσε σε Σταυροφόρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου και του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου.

    Από την πλευρά του, ο κ.Παυλόπουλος απένειμε στον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [14] Νέες καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για το Μουντιάλ του 2022

    Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022. Η χώρα του Κόλπου επενδύει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υπερσύγχρονη υποδομή για την άψογη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αυτά τα έργα κρύβουν το απίστευτο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

    Οι μετανάστες αυτοί ζουν και εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για να περατώσουν τα «φαραωνικά» σχέδια του Εμιράτου. Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.

    Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.

    Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.

    Η νέα αυτή έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις 132 μεταναστών που εργάζονται στην ανακατασκευή γηπέδων και 99 που δουλεύουν στον καλλωπισμό των χώρων πρασίνου στα διάφορα αθλητικά συγκροτήματα και αναφέρει πως, με εξαίρεση έξι από τους ερωτηθέντες, όλοι εξαπατήθηκαν ως προς το ύψος της αμοιβής τους! Μάλιστα κάποιοι λαμβάνουν ακόμα και λιγότερα από τα μισά απ' όσα αρχικά τους είχαν υποσχεθεί. Η καταβολή των αμοιβών μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για μήνες, ενώ οι εργοδότες δεν δίνουν ή δεν ανανεώνουν την άδεια παραμονής, εκθέτοντας τους εργάτες σε κίνδυνο σύλληψης, αλλά και απέλασης.

    Από την πλευρά της, η FIFA, για να προλάβει το σάλο, έσπευσε με ανακοίνωσή της να παραδεχθεί ότι υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση, όσον αφορά τις συνθήκες, υπό τις οποίες διαμένουν και εργάζονται οι εργάτες στις χώρες που κάθε φορά καλούνται να διεξάγουν το Μουντιάλ.

    [15] Ηλεκτρική ενέργεια για το σπίτι από το αυτοκίνητο

    Η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιείται σε μερικά μοντέλα νέας γενιάς προσφέρει άφθονη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να απαιτείται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

    Οι κυψέλες καυσίμου διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία για να ενώνεται συνεχώς το υδρογόνο με το οξυγόνο. Από την γνωστή χημική αντίδραση παράγονται ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό.

    Το υδρογόνο αποθηκεύεται σε ειδικές φιάλες που βρίσκονται στο πάτωμα του αυτοκινήτου, ενώ το οξυγόνο λαμβάνεται από το περιβάλλον. Η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί έναν η και περισσοτέρους ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι δίνουν κίνηση στους τροχούς του αυτοκινήτου. Το νερό αποβάλλεται, ενώ σε ένα ιαπωνικό μοντέλο υπάρχει δυνατότητα συλλογής του νερού για να χρησιμοποιηθεί στο πότισμα.

    Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft μετέτρεψε ένα Hyundai ix35 Fuel Cell σε φορέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με την εγκατάσταση μιας υποδοχής. Έτσι, όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για άλλες χρήσεις όπως στην υποστήριξη διαφόρων άλλων εξωτερικών δικτύων (σπιτιού, σχολείου, γραφείων κ.α.).

    H ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ad van Wijk, ονομάζεται «Μελλοντικά Ενεργειακά Συστήματα» (Future Energy Systems) και ανήκει στο Τμήμα «Process & Energy» της Σχολής Μηχανικών, Ναυτικών και Μηχανικής Υλικών (3Me). Το έργο τους εστιάζεται σε ολοκληρωμένες εφαρμογές του συστήματος κυψελών καυσίμου, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο του προγράμματος «Car as Power Plant». Η ιδέα αφορά ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για μετακινήσεις μόνο στο 5% του χρόνου κίνησής του. Σε αντίθεση με ένα όχημα που κινείται με ορυκτά καύσιμα, ένα όχημα κυψελών καυσίμου, όταν είναι σταθμευμένο, μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από υδρογόνο.

    Το Hyundai ix35 κυψελών καυσίμου με την μετατροπή αυτή έχει χωρητικότητα δέκα κιλοβάτ (kW), αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει κατά μέσο όρο δέκα σπίτια. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 250 οχήματα Hyundai ix35 κυψελών καυσίμου στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε 13 χώρες.

    Σπύρος Ρέκκας

    [16] Οδεύουν προς ρήξη, την ευθύνη σε ΕΠΟ αποδίδει ο Κοντονής

    Εποικοδομητική και ειλικρινή χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία. Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε: «Είχαμε μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση, όμως δεν υπήρξε συμφωνία. Η FIFA και η UEFA ζήτησαν ως προϋπόθεση την άρση της απόφασης για τη ματαίωση του Κυπέλλου, το οποίο εμείς αποφασίσαμε να διακόψουμε για λόγους ασφαλείας».

    Επίσης, ο κ. Κοντονής διέψευσε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και τόνισε ότι, σε περίπτωση ποδοσφαιρικού «grexit», την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ που κίνησε τη σχετική διαδικασία. «Θα περιμένουμε τις έγγραφες παρατηρήσεις της FIFA και της UEFA ώστε να απαντήσουμε», επισήμανε.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη ότι στη συνάντηση η ΕΠΟ του πρότεινε να πάρει πίσω την απόφαση ματαίωσης του Κυπέλλου και η ίδια η ΕΠΟ να αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εμείς δεν παίρνουμε θέση, αφού θα πρόκειται για μια μονομερή απόφαση της ΕΠΟ», υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 10:32:33 UTC