Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] N. Παππάς: Υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευθούν
  • [02] Γ. Δραγασάκης: Καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Οι πρόσφυγες να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας
  • [04] Σε 5350 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [05] Π. Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • [06] Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό
  • [07] Θετική έκβαση των επαφών της τουρκικής και της ισραηλινής κυβέρνησης αναμένει ο Ερντογάν
  • [08] Τουλάχιστον 21 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Ντέιρ Εζόρ

  • [01] N. Παππάς: Υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευθούν

    «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποδειχθεί ότι υπάρχει τρόπος και στην Ευρώπη να είμαστε και τα χαμηλότερα εισοδήματα να προστατευτούν και να σταματήσει η καταστροφή» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κλειδώσει με τους εταίρους τις λεπτομέρειες του φορολογικού με τρόπο ώστε να μην πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και να μην δοκιμάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης και επισήμανε πως υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσει η Βουλή να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, ακριβώς διότι θα είναι δυνατό -όπως έγινε και φέτος- να έχουμε υπέρβαση στο στόχο των εσόδων.

    Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να υπογραμμίσει πως «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει, πρώτον, να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και, δεύτερον, να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο, διότι αν κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική οικονομία, από τον Ιούλιο και μετά, είναι προς το καλύτερο, και συνεπώς δεν δύναται κάνεις σώφρων να βγει στην δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που τον Ιούλιο η κυβέρνηση συμφώνησε».

    «Η ελληνική οικονομία μηδένισε την ύφεση, η Ελλάδα έχει φτάσει στα 2 δισ. παραπάνω από τον στόχο, τα πρώτα σημάδια για τα έσοδα και για το 2016 είναι πάρα πολύ καλά, το πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν το διαφημίσαμε όπως έκανε ο κ. Σαμαράς όταν πούλαγε success story. Είμαστε η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι αυτά είναι στοιχεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας «διότι κανείς δεν μπορεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να επερωτά την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς υπάρχουν πλείστα όσα σημάδια ότι η οικονομία μας μπορεί να σταθεροποιείται αυτή τη στιγμή και μπορεί να ανακάμψει.

    [02] Γ. Δραγασάκης: Καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή

    O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO), που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η επικεφαλής της επταμελούς αντιπροσωπείας Ντανούτα Χούμπνερ H?bner εξέφρασε "τη στήριξή της στις προσπάθειες για ταχεία ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την ελπίδα της για επιτυχή έκβαση της συζήτησης που θα ξεκινήσει για το χρέος. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη κοινής πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην βάση της αλληλεγγύης των κρατών - μελών".

    Ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε με τη σειρά του τις συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιεί "με αποφασιστικότητα και ταχύτητα η κυβέρνηση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά την συμφωνία που επιτεύχθηκε, δήλωσε πως εκείνο που προέχει είναι η τήρησή της από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της".

    Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι "το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσα από ενιαία στάση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών από όλα τα κράτη - μέλη.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι "καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή".

    [03] Αλ. Τσίπρας: Οι πρόσφυγες να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας

    Με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι συνάντησε τη Νάντια Μουράντ Μπαζί και της εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που διεξάγει. Σημειώνει επίσης ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά». Επιπλέον, αναφέρει ότι συζήτησαν ακόμα «την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας».

    Στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter μετά τη συνάντηση, η Νάντια Μουράντ Μπαζί (σ.σ. μια από τις γυναίκες Γεζίντι που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις του Daesh (Ιsis), ανέφερε με αναρτήσεις της ότι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν «για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ». Τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας άμεσα στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθλαψη. Παράλληλα, η νεαρή ακτιβίστρια, που προ περίπου δύο μηνών είχε γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις προσφυγικές ροές μέσα σε έναν χρόνο.

    [04] Σε 5350 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε 5.350 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και σε σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη βραδυνή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, ενώ συνολικά 631 άτομα αναχώρησαν σήμερα με πούλμαν για διάφορα κέντρα φιλοξενίας. Έως αύριο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται τρία πλοία με 65 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Συγκεκριμένα στις 11:35 το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα. Στις 5:35 τα ξημερώματα εξάλλου αναμένεται ο κατάπλους και του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Πρέβελης" από τα Δωδεκάνησα με 5 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ στις 6:30 θα καταπλεύσει και το "Αριάδνη" με άλλα 27 άτομα από τη Μυτιλήνη.

    [05] Π. Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ

    Το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς την επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανήγγειλε επίσης την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου σε σειρά νέων περιοχών, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των Σκουριών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας πέρα από το πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Χαρακτήρισε εξάλλου πρωτόγνωρη από το 1974 την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, επειδή δίνει μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

    Για το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού, πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος που εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μειώσεων και στις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Ειδικά για τις ΥΚΩ ο υπουργός τόνισε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους είναι η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και εγκάλεσε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου που δεν προχώρησαν στη λεγόμενη "μικρή" (μέσω Πελοποννήσου) διασύνδεση της Κρήτης που θα οδηγήσει σε ορίζοντα τριετίας σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 50 %.

    [06] Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό

    Ολοκληρώθηκε με πορεία προς τη Βουλή, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

    Προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, με ομιλίες μελών του ΠΑΜΕ και με την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

    Η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ήταν μαζική, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νέου νόμου «λαιμητόμου» για το ασφαλιστικό, που όπως διαδηλώθηκε, οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων, κατά το «πρόσταγμα» του νέου μνημονίου.

    Όπως υποστηρίζει το ΠΑΜΕ «το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται τις επόμενες μέρες, είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο. Διαλύει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, τσακίζει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο. Συντάξεις φιλοδώρημα των 300 και 400 ευρώ και δουλειά ως τον τάφο για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτό είναι το νομοσχέδιο. Μαζί με το ασφαλιστικό έρχονται και νέοι δυσβάσταχτοι φόροι για όποιον έχει σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και καλύτερο μισθό από τον κατώτερο».

    Η σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο γενικευμένων αντιδράσεων, που θα κορυφωθούν με 48ωρη απεργία τις ημέρες που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

    [07] Θετική έκβαση των επαφών της τουρκικής και της ισραηλινής κυβέρνησης αναμένει ο Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ότι αναμένει η συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησής του με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Ισραήλ τον επόμενο μήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς τα δύο μέρη συνεργάστηκαν στενά έπειτα από μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στην οποία σκοτώθηκαν Ισραηλινοί τουρίστες και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

    Η επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη την 19η Μαρτίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Ισραηλινοί τουρίστες και ένας Ιρανός, δεν ήταν απλώς μια επίθεση με στόχο το Ισραήλ, επισήμανε πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του στο Brookings Institute.

    Ο Ερντογάν εξάλλου υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που πολεμάει εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ αλλά και στη Συρία ?όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (PYD) συνδέονται στενά με το PKK? το πράττει για τους δικούς του λόγους. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους Σύρους Κούρδους στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτίμησε πως το Ιράν δεν εφαρμόζει μια «σωστή στρατηγική» στη Συρία ή στο Ιράκ.

    [08] Τουλάχιστον 21 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Ντέιρ Εζόρ

    Τουλάχιστον 21 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο τη βάση Αλ Χουσεϊνίγια στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Δεν είναι σαφές σε ποια χώρα ανήκουν τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν τα πλήγματα αυτά, τόνισε η ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως 15 από τους νεκρούς τζιχαντιστές ήταν ξένοι υπήκοοι, ενώ κάποιοι έχουν ήδη ταφεί.

    Δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωση της αναφοράς του Συριακού Παρατηρητηρίου από άλλες πηγές, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Εξάλλου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως ο Τυνήσιος Αμπού αλ Χιτζά, στρατιωτικός διοικητής του ΙΚ, σκοτώθηκε όταν «αεροσκάφη που πιθανότατα ανήκουν στο δυτικό συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ» βομβάρδισαν το όχημα στο οποίο επέβαινε χθες βράδυ στην Ράκα, προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 20:32:30 UTC