Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό
  • [02] Στην Κύπρο ο Π. Καμμένος, για τις εκδηλώσεις της 61ης επετείου από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα
  • [03] Γ. Σταθάκης: Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»
  • [04] Ι. Δραγασάκης: Καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή
  • [05] Επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της Χίου
  • [06] Αναχώρησαν από τον Πειραιά 631 πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας
  • [07] Π. Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • [08] «Κάντε ένα βήμα για την ειρήνη», ο τίτλος του νέου τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»
  • [09] Θέματα ασφάλειας και η συνεργασία στον πόλεμο κατά του ΙΚ, κυριάρχησαν στη συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν
  • [10] Στους 23 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση ανισόπεδης διάβασης στην Ινδία
  • [11] Νέα εκτόξευση πυραύλου φέρεται να πραγματοποίησε η Β. Κορέα
  • [12] Ο Σάιμον Μακ Μπέρνι φέρνει την τροπική υγρασία του Αμαζονίου στη Στέγη
  • [13] Επετειακό έτος Αριστοτέλη με συνέδρια και εκδόσεις
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Οι πρόσφυγες να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας
  • [15] Παραιτήθηκε η Ιταλίδα υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης

  • [01] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό

    Με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και να μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν την Παρασκευή στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

    Ο κ. Βίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, απάντησε και σε όσους εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως η γειτονική FYROM και άλλες βαλκανικές χώρες είναι εκείνες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και αναρωτήθηκε «πως γίνεται να υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο;».

    Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της Βουλής, "πλην ενός", όπως είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, «επιλύει σημαντικά προβλήματα», όπως το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

    [02] Στην Κύπρο ο Π. Καμμένος, για τις εκδηλώσεις της 61ης επετείου από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος, θα εκπροσωπήσει σήμερα την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 61η επέτειο από την έναρξη το 1955 του αντιαποικιακού αγώνα των Ελληνοκυπρίων, ο οποίος διάρκεσε έως το 1959.Ο υπουργός θα παραστεί στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα καταθέσουν στεφάνι στα "Φυλακισμένα Μνήματα".

    Το απόγευμα ο υπουργός θα παρακολουθήσει την εκδήλωση του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και αύριο θα επισκεφθεί στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπου.

    [03] Γ. Σταθάκης: Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»

    Άμεσα θα γίνει η ανάρτηση των έργων που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο «Πακέτο Γιούνκερ», όπως ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Πρόκειται για 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν. «Προσπαθησαμε να εντοπίσουμε περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» σημείωσε είπε ο υπουργός Οικονομίας και επεσήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων», μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ από το 2014 είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε, το «Πακέτο Γιούνκερ κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της και είναι στις έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τις 28, που δεν έχει υποβάλλει πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουν δοθεί εγκρίσεις 76 δισ. ευρώ για 200 έργα».

    Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τα έργα που θα επιλεγούν και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν.

    Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το 2015 ούτε ένα από τα 174 έργα, που είχαν κατατεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν είχε ωριμάσει ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και συμπλήρωσε: «Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων. Κανένας βαθμός ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης. Ξεκινήσαμε από το σημείο μηδέν και καταλήξαμε σε έναν κατάλογο έργων που τηρούν τις προϋποθέσεις της ωριμότητας, της συμβατότητας, της δυνατότητας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των τραπεζών, υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τραπεζικό σύστημα είναι, πλέον, σταθεροποιημένο.

    [04] Ι. Δραγασάκης: Καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή

    O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συναντήθηκε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO), που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η επικεφαλής της επταμελούς αντιπροσωπείας Ντανούτα Χούμπνερ H?bner εξέφρασε "τη στήριξή της στις προσπάθειες για ταχεία ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την ελπίδα της για επιτυχή έκβαση της συζήτησης που θα ξεκινήσει για το χρέος. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη κοινής πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην βάση της αλληλεγγύης των κρατών - μελών".

    Ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε με τη σειρά του τις συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιεί "με αποφασιστικότητα και ταχύτητα η κυβέρνηση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά την συμφωνία που επιτεύχθηκε, δήλωσε πως εκείνο που προέχει είναι η τήρησή της από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της".

    Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι "το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσα από ενιαία στάση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών από όλα τα κράτη - μέλη.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι "καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή".

    [05] Επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της Χίου

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χοτ σποτ της Χίου στο Χαλκειός, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. Επίσης, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του χοτ σποτ και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

    Σημειώνεται ότι στο χοτ σποτ της Χίου με υποδομές για 1200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

    Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του χοτ σποτ της Χίου κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

    Τέλος, σε ότι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απεργία πείνας των υπό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, η συντονίστρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δήλωσε: «Στη Μόρια δεν πραγματοποιεί κανένας απεργία πείνας. Η σίτιση γίνεται κανονικά, ενώ οι περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί καθεστώς ασύλου ενημερώνονται κανονικά από δικηγόρους για τη διαδικασία. Γενικώς το κλίμα που επικρατεί στη Μόρια είναι καλό».

    [06] Αναχώρησαν από τον Πειραιά 631 πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας

    Tουλάχιστον 631 μετανάστες και πρόσφυγες, αναχώρησαν χθες από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, ενώ σε 5.350 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

    Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη αλλά και το επιβατηγό «Πρέβελη» με 5 άτομα από τα Δωδεκάνησα.Χθες βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων που σημειώθηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα, τονίζει: «η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».

    «Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

    Η Ομοσπονδία των λιμενικών διερωτάται, επίσης, τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλους χώρους.

    [07] Π. Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ

    Το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς την επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανήγγειλε επίσης την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου σε σειρά νέων περιοχών, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των Σκουριών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας πέρα από το πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Χαρακτήρισε εξάλλου πρωτόγνωρη από το 1974 την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, επειδή δίνει μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

    Για το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού, πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος που εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μειώσεων και στις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Ειδικά για τις ΥΚΩ ο υπουργός τόνισε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους είναι η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και εγκάλεσε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου που δεν προχώρησαν στη λεγόμενη "μικρή" (μέσω Πελοποννήσου) διασύνδεση της Κρήτης που θα οδηγήσει σε ορίζοντα τριετίας σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 50 %.

    [08] «Κάντε ένα βήμα για την ειρήνη», ο τίτλος του νέου τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»

    Τη δυσοίωνη κατάσταση για την Ευρώπη, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, επιχειρεί να διερευνήσει το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα, καθώς είχε προηγηθεί η σημαδιακή για την ανθρωπότητα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

    Αυτός ο πόλεμος είναι χαμένος, του Χάρη Αναγνωστάκη

    Το χτύπημα στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της ευρωπαϊκής διοίκησης και της γραφειοκρατίας αλλά και την έδρα του ΝΑΤΟ, ήταν αναμενόμενο, μετά το Παρίσι. Το περίμεναν και οι Βέλγοι. Τότε στο τεύχος, που βγάλαμε αμέσως μετά το σφοδρό χτύπημα στο Παρίσι, με το λιτό αλλά τόσο νομίζω σημαδιακό τίτλο «13/11/2015», δηλαδή τη μέρα που μπαίνει το δηλητήριο στις επόμενες σελίδες του βιβλίου της σύγχρονης ιστορίας, είχαμε υποστηρίξει ότι οι τζιχαντιστές είχαν πετύχει αυτό που ήθελαν.

    Είχαν μεταφέρει τη φρίκη, τον τρόμο και το θάνατο, εκτός από τα δικά τους μέρη, στη «γηραιά ήπειρο». Ακούγοντας την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν με στόμφο ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος» είχαμε προβλέψει το εύκολο: ότι θα υπάρξουν κι άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο Πάπας είχε πει με άλλα λόγια ότι βλέπουμε τα προσεχώς από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε απλώς είχαμε διερωτηθεί αν πρόκειται για υπερβολή. Τώρα μάλλον του δίνουμε έναν πόντο. Αν και ένας Πάπας δεν κάνει προβλέψεις, έχει πληροφορίες και αναλυτές που θα ζήλευαν και στο αμερικανικό πεντάγωνο ή στη βρετανική αντικατασκοπία.

    Μάλιστα, το σύνθετο σκηνικό αυτής της παράνοιας επιχείρησε να περιγράψει στο άρθρο του (20/11/2015) ο Μιχάλης Ψύλος, φωτίζοντας ορισμένες πλευρές του, που παραμένουν καλά φυλαγμένες στη σκιά και σε «υπηρεσίες» που προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν έναν κλασικό μεγάλο πόλεμο σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνεις τον εχθρό, φοβάσαι τα πάντα, που οι παράπλευρες απώλειες νομίζεις ότι είναι ο στόχος. Είχε, λοιπόν, γράψει για τους «τζιχαντιστές»: «Πρωτοεμφανίστηκαν ως μισθοφόροι στον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη το 2011 και μετά στη Συρία ως μαχητές, ενώ στη συνέχεια οι δυτικές δυνάμεις τους βάφτισαν "εχθρούς"». Ακόμη σημείωνε τις επιδιώξεις των Γάλλων σε Αφρική και Μέση Ανατολή, τις δυτικές ίντριγκες πίσω από τις οποίες κρύβονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων και αρκετά ακόμη που βάζουν σε σκέψεις ακόμη και εκείνους που νομίζουν ότι τα κανάλια, ξένια και ντόπια, περιφέρουν την αλήθεια σαν αγία εικόνα.

    Το πρόβλημα, όμως, για την Ευρώπη δεν είναι ότι κηρύττει τον πόλεμο σε φανατικούς, αποφασισμένους να γίνουν πυροτέχνημα μαζί με «απίστους» (η Europol υπολογίζει ότι υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη, με ευρωπαϊκές ταυτότητες, πάνω από 5.000 τζιχαντιστές) αλλά ότι αυτό τον πόλεμο δεν μπορεί να τον κερδίσει. Τουλάχιστον χωρίς συνέπειες ηττημένου.

    Και αυτό γιατί η «πολιτισμένη» Ευρώπη αντί να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει σε δεκάδες σημεία του πλανήτη και με δική της ευθύνη, επιλέγει το δρόμο της αντιπαράθεσης, γκρεμίζει τις ιδέες της ελευθερίας και του πολιτισμού, για να σηκώσει φράχτες που δήθεν παρέχουν ασφάλεια, αλλά που σίγουρα δηλητηριάζουν τους πολίτες με τον τρόμο και το μίσος. Καμία ευαισθησία για τους χιλιάδες νεκρούς μουσουλμάνους από τον Ισλαμικό Στρατό. Είναι μόνο μία περίπτωση οι 30 νεκροί σε γήπεδο της Βαγδάτης από βομβιστή του Ισλαμικού Κράτους, πριν από λίγες ημέρες. Ούτε μια ενοχή, μια τάχα μου θλίψη, για τους βομβαρδισμούς αμάχων από τις «συμμαχικές δυνάμεις» τόσα χρόνια. Και βεβαίως η σιωπηλή πλειοψηφία της αναισθησίας των πολλών, που δεν θέλουν να γνωρίζουν πώς γέμιζαν τα θησαυροφυλάκια των χωρών τους για αιώνες από χώρες που ζουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια και τη «φιλανθρωπία». «Το φάντασμα του βασιλιά Λεοπόλδου», που θανάτωσε πάνω από 10 εκατομμύρια στο Κονγκό στα τέλη του 19ου αιώνα και έκοβε το δεξί χέρι σε ακόμη περισσότερους ανυπότακτους μαύρους, βγαίνει πάλι στο σεργιάνι.

    Πόσο άλλωστε απέχουν οι ιδέες του βασιλιά Λεοπόλδου από τους ακροδεξιούς και νεοναζί, που βγήκαν στους δρόμους πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο των Βρυξελλών, για να απαιτήσουν το διωγμό των ξένων από τη χώρα τους και να προσπαθήσουν να επιβάλουν την ατζέντα τους στην πολιτική σκηνή του Βελγίου. Είχε προηγηθεί μία μικρή -προς το παρόν- νίκη τους, καθώς ο δήμαρχος Βρυξελλών και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν απαγορεύσει τη διεξαγωγή της «πορείας ειρήνης», στην οποία αναμενόταν να συμμετάσχουν χιλιάδες πολίτες, που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη επιστρέφει και πάλι σε εποχές μαύρες και άραχνες, που νομίζαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι? Και ακόμη «στο τέλος δεν θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».

    Το Βέλγιο μετρά τα τραύματά του, του Μανώλη Σπινθουράκη

    Η (καθολική) Μεγάλη Εβδομάδα του 2016 υπήρξε για το Βέλγιο μια πραγματική εβδομάδα των παθών. Η 22α Μαρτίου έχει ήδη γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της χώρας, ενώ η βελγική κοινωνία μετρά ακόμη τα τραύματά της.

    Στο πολιτικό επίπεδο, όπου τα πράγματα ποτέ στο Βέλγιο δεν ήταν απλά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βελγική κρατική μηχανή ολιγώρησε, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση και τον εντοπισμό των τρομοκρατών-καμικάζι κατά τους προηγούμενους μήνες, όσο και σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη των βομβών στο αεροδρόμιο. Στην μεν πρώτη περίπτωση αποκαλύπτεται ότι ένας εκ των τρομοκρατών δεν συνελήφθη επειδή ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Βελγίου στην Τουρκία είχε άδεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι βέβαιο, πως αν είχε αμέσως μετά την έκρηξη διαταχθεί η παύση λειτουργίας του μετρό, τα θύματα θα ήταν λιγότερα.

    Δύο υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αλλά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν τις έκανε δεκτές. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Στο μεταξύ, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας διαρκώς αυξάνονται. Την Κυριακή του Πάσχα διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, με εμφανώς βίαιες διαθέσεις, περίπου 400 άτομα αυτοπροσδιοριζόμενα (δικαίως) ως εθνικιστές χούλιγκαν, ενώ τα βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συγκρούσεις ακόμα και μέσα στα σχολεία. Το Βέλγιο μετρά λοιπόν τα τραύματά του τα οποία, όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, μάλλον είναι περισσότερα από αυτά που με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκαν την περασμένη «μαύρη» εβδομάδα.

    Τρομοκρατία εκτός Ευρώπης, του Αλέξη Ηλιάδη

    Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη συγκλονίστηκε από δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών. Ηγέτες και απλοί πολίτες εξέφρασαν όπως ήταν φυσικό τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στις χώρες που δέχθηκαν τις επιθέσεις. Πολλοί δήλωσαν Παριζιάνοι και Βρυξελλιώτες, όπως παλαιότερα είχαν δηλώσει Αμερικανοί και Charlie Hebdo. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από δηλώσεις χρηστών που εξέφραζαν την αποδοκιμασία τους για τα χτυπήματα των τρομοκρατών.

    Όμως, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έγιναν εκτός Ευρώπης άλλες επτά μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλά θύματα. Tέσσερις στην Τουρκία, μία στο Μάλι, μία στο Ιράκ και μία στο Πακιστάν. Γι' αυτές δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία και ταύτιση, ούτε η ίδια δημοσιότητα. Δεν αισθάνθηκαν πολλοί Κωνσταντινουπολίτες. Το facebook και το Twitter δεν πήραν «φωτιά». Ίσως γιατί ό,τι γίνεται έξω από το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» φαίνεται μακρινό, φαίνεται να μη μας αφορά, να μη μας ενδιαφέρει. Όπως φαίνεται να μη μας ενδιαφέρουν οι νεκροί και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή για τους οποίους δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις διαμαρτυρίας.

    Τα πλήρη κείμενα μπορεί να τα βρουν οι αναγνώστες στην έντυπη έκδοση του Πρακτορείου και στην ιστοσελίδα του amna.gr.

    [09] Θέματα ασφάλειας και η συνεργασία στον πόλεμο κατά του ΙΚ, κυριάρχησαν στη συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε χθες για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων αναφορικά με την ασφάλεια της Τουρκίας, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

    «Ο Πρόεδρος εξέφρασε τα συλληπητήρια του αμερικανικού λαού για τους νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Τουρκίας καθώς και για τον κοινό μας αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους»ανακοίνωσεο Λευκός Οίκος.«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, την αναβάθμιση των προσπαθειών καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρειη ίδια ανακοίνωση.

    [10] Στους 23 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση ανισόπεδης διάβασης στην Ινδία

    Στους 23 αυξήθηκαν οι νεκροί από την πτώση μιας ανισόπεδης διάβασης που κατέρρευσε χθες σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της Κολκάτα (πρώην Καλκούτα), καθώς τα συνεργεία διάσωσης εργάζονταν όλη τη νύχτα προκειμένου ν' απομακρύνουν τα συντρίμμια τσιμέντου και χάλυβα που είχαν καταπλακώσει τα θύματα.

    Ενενήντα άτομα διασώθηκαν, μετά την κατάρρευση στης ανισόπεδης διάβασης μήκους 100 μέτρων η οποία καταπλάκωσε ανθρώπους και οχήματα που διέσχιζαν πολυσύχναστη εμπορική συνοικία.Σε εξέλιξη βρίσκεται η διασωστική επιχείρηση για τον επεγκλωβισμό ανθρώπων, αλλά και την απομάκρυνση οχημάτων από την περιοχή της κατάρρευσης.

    [11] Νέα εκτόξευση πυραύλου φέρεται να πραγματοποίησε η Β. Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα φέρεται να πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλου σήμερα, με τροχιά εκτόξευσης προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται ώρες μετά την προειδοποίηση που απηύθυναν προς τη Βόρεια Κορέα, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της.

    Η σημερινή εκτόξευση δεν έχει διευκρινιστεί αν αφορά σε πύραυλο ή ρουκέτα πυροβολικού και καταγράφηκε κοντά στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δήλωσε τηλεφωνικά στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προσπαθούν να εξακριβώσουν τον ακριβή τύπο του πυραύλου που εκτοξεύτηκε.Το ενδεχόμενο να ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αφήνει ανοιχτό το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

    [12] Ο Σάιμον Μακ Μπέρνι φέρνει την τροπική υγρασία του Αμαζονίου στη Στέγη

    «Το θέατρο ήταν πάντοτε μια συλλογική εμπειρία, από την αρχαία Επίδαυρο μέχρι σήμερα. Σε οδηγεί ν' ακολουθήσεις έναν άνθρωπο, να νιώσεις την ιστορία του, να μοιραστείς το συναίσθημά του, να μπεις στην θέση του. Αυτό θέλω και από το κοινό της παραστασης: Να ζήσει μια εμπειρία» .

    Αυτά ανέφερε στους Έλληνες δημοσιογράφους ο ιδρυτής της θρυλικής ομάδας Complicite, Σάιμον Μακ Μπέρνι, δίνοντας το στίγμα της πιο πρόσφατης παράστασης του με τίτλο «The Encounter» («Η Συνάντηση») την οποία παρουσιάζει από 1 έως 3 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

    Μια «εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας που υπόσχεται να μας μεταφέρει στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του υποσυνείδητου. Ξεναγός σε αυτή την «παιγνιώδη τελετουργία» είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης αυτοπροσώπως που προκαλεί το κοινό να συναντηθεί, με τη φύση, το χρόνο, τη μνήμη, τον πολιτισμό αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

    [13] Επετειακό έτος Αριστοτέλη με συνέδρια και εκδόσεις

    Επετειακό έτος Αριστοτέλη έχει κηρύξει το 2016 η UNESCO με αφορμή τη συμπλήρωση 2400 χρόνων από τη γέννηση του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

    Από τις δεκάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα ξεχωρίζουν δύο διεθνή συνέδρια: το ένα θα διοργανωθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών του ΑΠΘ, με συμμετοχή 400 και πλέον ομιλητών από 40 χώρες, το άλλο μεταξύ 10 και 17 Ιουλίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της Φιλοσοφικής Εταιρείας της Κύπρου. Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης οι αριστοτελιστές θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στους χώρους του πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του, αλλά και στα αρχαία Στάγιρα, όπου γεννήθηκε, όπως και στην αρχαία Μίεζα, όπου έγινε μαθητής του ο Μέγας Αλέξανδρος.

    [14] Αλ. Τσίπρας: Οι πρόσφυγες να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας

    Με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη.

    Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι συνάντησε τη Νάντια Μουράντ Μπαζί και της εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που διεξάγει. Σημειώνει επίσης ότι «ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά». Επιπλέον, αναφέρει ότι συζήτησαν ακόμα «την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά, να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας».

    Στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter μετά τη συνάντηση, η Νάντια Μουράντ Μπαζί (σ.σ. μια από τις γυναίκες Γεζίντι που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις του Daesh (Ιsis), ανέφερε με αναρτήσεις της ότι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν «για την προσφυγική κρίση και τους νέους κανονισμούς της ΕΕ». Τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να στηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας άμεσα στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθλαψη. Παράλληλα, η νεαρή ακτιβίστρια, που προ περίπου δύο μηνών είχε γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει χειριστεί τις προσφυγικές ροές μέσα σε έναν χρόνο.

    [15] Παραιτήθηκε η Ιταλίδα υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης

    Την παραίτησή της υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτηςη Ιταλίδα υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Φεντερίκα Γκουίντι.Σε επιστολή της προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αναφέρει ότι επί δύο χρόνια εργάστηκε με άμεμπτο τρόπο, αλλά ότι υποβάλλει την παραίτησή της για λόγους πολιτικής ορθότητας.Η απόφαση της Γκουίντι σχετίζεται με αποκαλύψεις του Τύπου και δικαστικής έρευνας, βάσει των οποίων φέρεται να προσπάθησε να ευνοήσει τον σύντροφό της, με μέτρα που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο σύντροφος της Γκουίντι δραστηριοποιείται στον τομέα καταστροφής των αποβλήτων που προκύπτουν από παραγωγή πετρελαίου και έχει λάβει κλήση σε απολογία με την κατηγορία της διαφθοράς.Η ιταλική αντιπολίτευση είχε ζητήσει με έμφαση την παραίτηση της υπουργού και πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η τελική της απόφαση ελήφθη μετά και από καθοριστική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2016 - 6:32:31 UTC