Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά
  • [02] Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια: Η απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας» δεν παύει να «εξελίσσεται»
  • [03] Ο Ομπάμα επέκρινε τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου
  • [04] Εξαρθρώθηκε νεοναζιστική οργάνωση στη Γαλλία
  • [05] Ο Σ. Αμπντεσλάμ «με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί» στο Παρίσι, λέει ο αδελφός του
  • [06] Γερμανός ΥΠΕΞ: Να χορηγηθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, για το Προσφυγικό

  • [01] Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά

    Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το τηλεφώνημα για βόμβα στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά, που είχε αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα την Παρασκευή αλλά και να αναστατωθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ.

    Πυροτεχνουργοί της ασφάλειας του λιμενικού με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ερεύνησαν περιμετρικά όλο τον χώρο, αλλά και τον επιβατικό σταθμό, χωρίς να ανακαλύψουν κάτι ύποπτο.

    Είναι η τρίτη φάρσα που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες για τοποθέτηση βόμβας στο λιμάνι του Πειραιά. Οι προηγούμενες δύο απειλές για τοποθέτηση βόμβας είχαν γίνει για επιβατικό πλοίο που βρίσκονταν στο λιμάνι, συγκεκριμένα στην πύλη Ε-2.

    [02] Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια: Η απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας» δεν παύει να «εξελίσσεται»

    Οι περίπου 50 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, προσκεκλημένοι του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας», η οποία δεν πάει να «εξελίσσεται» διαρκώς, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    «Η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας (...) παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και η απειλή εξελίσσεται χωρίς διακοπή», προειδοποιούν οι ηγέτες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή με οικοδεσπότη τον Ομπάμα.«Επαναβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη ευθύνη των κρατών (...) για την εφαρμογή μόνιμων, αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας για όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά όπλα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχό τους», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

    «Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει για να εμποδιστούν μη κρατικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς», προστίθεται.

    [03] Ο Ομπάμα επέκρινε τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, ειδικά μετά την πρόσφατη υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman.«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες «απευθείας» στον Τούρκο ομόλογό του.

    Ο Ομπάμα πάντως επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζει να είναι «κρίσιμη» σε διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

    [04] Εξαρθρώθηκε νεοναζιστική οργάνωση στη Γαλλία

    Τρία πρόσωπα που ανήκουν σε μια μικρή νεοναζιστική οργάνωση προσήχθησαν χθες ενώπιον της δικαιοσύνης στη Μασσαλία, στο πλαίσιο μιας έρευνας η οποία είχε αποτέλεσμα να κατασχεθεί σημαντική ποσότητα όπλων, γνωστοποίησαν το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και μια δικαστική πηγή.Την Τετάρτη συνελήφθησαν 11 πρόσωπα σε οκτώ νομούς της Γαλλίας στο πλαίσιο της έρευνας που παραμένει σε εξέλιξη, τα οποία κατηγορούνται για «σύσταση και συμμορία», «οπλοκατοχή» και «συμμετοχή σε οργάνωση μάχης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία της Μασσαλίας, τα πρόσωπα αυτά «δήλωναν ανοικτά» ότι ανήκουν «στην άκρα δεξιά», τάσσονταν υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής και περιστρέφονταν γύρω από έναν «πολιτιστικό σύλλογο ο οποίος διοργάνωνε συναυλίες γαλλικών και ξένων συγκροτημάτων» ακροδεξιού πολιτικού προσανατολισμού.

    [05] Ο Σ. Αμπντεσλάμ «με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί» στο Παρίσι, λέει ο αδελφός του

    Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ «με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί»κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τα προάστιά του, δήλωσε χθες βράδυ ο αδελφός του Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Αν ήθελα, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Ευτυχώς, δεν έφθασα μέχρι τέλους»φέρεται να δήλωσε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ στον αδελφό του, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες για μια ώρα στη φυλακή της πόλης Μπριζ στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

    Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, ο αδελφός του, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία, «θέλει να συνεργαστεί καθώς πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά όχι στο Βέλγιο».Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ φέρεται να έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για τις οποίες είναι ενήμερος, «καθώς έχει τηλεόραση στο κελί του».

    Είχε συλληφθεί τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο μετρό και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 32 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με αποσπάσματα των πρακτικών της ακροαματικής διαδικασίας στο Βέλγιο, τα οποία δημοσίευσαν η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το BFMTV στις 25 Μαρτίου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ υποβάθμισε τον ρόλο του στις επιθέσεις στο Παρίσι.Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ο δέκατος άνθρωπος -και μόνος επιζήσας -των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί, βόρεια της πρωτεύουσας, είπε ότι έπρεπε να πάει στο Σταντ ντε Φρανς, χωρίς εισιτήριο, «για να ανατιναχθεί». «Αποφάσισα να μην το κάνω όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο. Άφησα τους τρεις επιβάτες μου και ξαναέφυγα. Οδήγησα τυχαία», είχε πει τότε στους ανακριτές.

    Οι ανακριτές εξετάζουν αν ο Αμπντεσλάμ είχε αναλάβει ή όχι να πραγματοποιήσει μια επίθεση βόρεια του Παρισιού που αναφέρεται μεν στην προκήρυξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, αλλά δεν διαπράχθηκε.Η βελγική δικαιοσύνη έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για την έκδοση στη Γαλλία αυτού του βασικού υπόπτου.

    [06] Γερμανός ΥΠΕΞ: Να χορηγηθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, για το Προσφυγικό

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε να χορηγηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή προσφύγων.

    Ο Σταϊνμάιερ τόνισε σε δηλώσεις του στην τοπική γερμανική εφημερίδα Heilbronner Stimme ότι αναμένει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι «η ΕΕ υποστηρίζει ενεργά την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων».

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε τις χώρες της λεγόμενης μεταναστευτικής οδού των Βαλκανίων για την απόφασή τους να αντιδράσουν στη μαζική εισροή προσφύγων κλείνοντας τα σύνορά τους, γεγονός που προκάλεσε μια ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, 100.000 άνθρωποι θα προσπαθούσαν τώρα να «επιζήσουν» στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ εάν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα δεν κατέληγαν σε μια συμφωνία στα τέλη του Μαρτίου.

    Από τον Ιανουάριο του 2015 εκτιμάται ότι έχουν φθάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 April 2016 - 6:32:21 UTC