Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Να φύγει το γρηγορότερο η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο
  • [02] «Απολύτως εφικτός στόχος η εξάντληση της τετραετίας» δηλώνει ο Ν. Βούτσης
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ για Κουμουτσάκο: Ούτε μία δικαιολογία δεν έχει ψελλίσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, για τα τιμολόγια στους εκβιαστές δημοσιογράφους
  • [04] Δ. Παπαδημούλης: Οι αποκαλύψεις του Wikileaks επιβάλλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [05] Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Τρόφιμα και ποτά, η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών
  • [06] Σε ισχύ το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ
  • [07] Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων
  • [08] Εξαρθρώθηκε σπείρα, που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών
  • [09] Η Τουρκία κατασκευάζει κέντρα καταγραφής για τους μετανάστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα
  • [10] Handelsblatt: H αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες δεν σταματά
  • [11] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τρίτου υπόπτου σε σχέση με την επίθεση που απετράπη στη Γαλλία
  • [12] Άρθρο του Π. Μέισον: Το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω
  • [13] Πρ. Παυλόπουλος: Έπρεπε από καιρό να είχε αναλάβει η ΕΕ τον ρολο του ΔΝΤ
  • [14] Ομαδικός τάφος με 42 εκτελεσμένους αμάχους και στρατιωτικούς ανακαλύφθηκε στην Παλμύρα

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Να φύγει το γρηγορότερο η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο

    Μήνυμα για άμεση προσφυγή στις κάλπες στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της χώρας.

    «Αυτή η ανίκανη παρέα που διοικεί τον τόπο πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Με εκλογές. Με την απόφαση του ελληνικού λαού. Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως όσο περισσότερο μένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά. «Το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο, από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής τους. Ας το καταλάβουν. Πρέπει να φύγουν,» λέει χαρακτηριστικά ενώ κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση για «λαϊκισμό, διχασμό και καθεστωτική νοοτροπία» και εκφράζει την πεποίθηση πως «οποτεδήποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά».

    Ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «μείζον εθνικό ζήτημα» που προκύπτει, όπως τονίζει, «από την αποκάλυψη της καθεστωτικής του αντίληψης και πρακτικής. Οι παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική υποσκάπτουν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Δρομολογείται μια εκτροπή πρωτόγνωρη για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να ανακοπεί προτού να είναι πολύ αργά», ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός επεδίωξε πραγματικά τη συναίνεση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει το αίτημά του για τη ν ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για το αν υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο. «Ζητούμε να διερευνηθεί αν το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι οι πρώην υπουργοί του ισχυρίζονται. Επιπλέον ζητούμε η Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης του σχεδίου αυτού» τονίζει επισημαίνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι Έλληνες πολίτες αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία που βιώνουμε τώρα».

    Σχετικά με την υπόθεση Παπασταύρου ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως αυτή εξακολουθεί να διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και πως οποιαδήποτε τοποθέτησή του στο ζήτημα αυτό θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της. «Σε αντίθεση με τη δική μου στάση πρέπει να καταδειχθεί η εμπαθής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα. Η στάση του πρωθυπουργού στην υπόθεση Παπασταύρου αποτελεί την επιτομή της παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη. Προτού διαλευκανθεί πλήρως μια υπόθεση δεν μπορεί να προδικάζεται το αποτέλεσμα ούτε να διασύρονται πολίτες όσο τους καλύπτει το τεκμήριο της αθωότητας. Ειλικρινά διερωτώμαι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας αν ο κ. Παπασταύρου τελικά δικαιωθεί. Πως θα τον αποκαταστήσει; Οι μέθοδοι του κ. Τσίπρα εμφορούνται από μίσος για τους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι ολοκληρωτικές και τριτοκοσμικές. Πάντως είναι απορίας άξιο για τον κ. Τσίπρα: Από τα 2.000 ονόματα της λίστας Λανγκάρντ γιατί έχει τόσο επιλεκτικό ενδιαφέρον μόνο για έναν; Ο κ. Παπασταύρου είναι η διαπλοκή της λίστας Λανγκάρντ;» διερωτάται ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της αύξησης των φόρων κάνοντας λόγο για «αναποτελεσματική, υφεσιακή και ατελέσφορη» πολιτική της κυβέρνησης ενώ υποστηρίζει πως χρειάζονται πολιτικές «στην αντίθετη κατεύθυνση με όσα πράττει η ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς το Κράτος απουσιάζει». Χαρακτηρίζει «έκτρωμα» το νόμο για το προσφυγικό και εξηγεί: «Επιτρέπουν ελεύθερα την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Ετοιμάζουν ένα πάρτι αδιαφάνειας με απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς για τις δράσεις που απαιτούνται. Δεν καθιερώνουν τα κλειστά κέντρα παραμονής των παράτυπων μεταναστών, παραβιάζοντας όσα συμφωνήσαμε οι πολιτικοί αρχηγοί. Παραδίδουν τα πάντα στις ΜΚΟ, καταργούν κάθε έννοια αποτελεσματικότητας στο κράτος. Λύσεις, προφανώς, υπάρχουν. Αλλά αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν μακριά από ιδεοληψίες, με υπεύθυνο σχεδιασμό και σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Βαλκάνιους γείτονές μας».

    Ο κ. Μηστοτάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ριζική ανανέωση του κόμματος κάνοντας λόγο ένα ανοιχτό κόμμα μελών με κανόνες και θεσμούς, με ισορροπημένη κατανομή εξουσιών, με οικονομική ανεξαρτησία και που θα διαχωρίζεται και κρατά σαφείς αποστάσεις από το κράτος ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου πολιτικού φορέα από τους κκ Καρατζαφέρη και Μπαλτάκο τονίζει πως μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην άκρα δεξιά. «Η Νέα Δημοκρατία είναι πράγματι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Ελλάδας. Σε αυτήν ενώνονται όλοι οι πολίτες από τη λαϊκή δεξιά, την κεντροδεξιά, το κέντρο που θέλουν να φύγει η σημερινή ανίκανη κυβέρνηση μιας ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής Αριστεράς. Οι αξίες και οι αρχές μας είναι γνωστές και μετουσιώνονται καθημερινά στον πολιτικό μας λόγο και την πολιτική μας πράξη. Όσοι πολίτες εμπνέονται από τα δικά μας ιδανικά της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία και είναι ευπρόσδεκτοι. Προφανώς τα άκρα βρίσκονται έξω από την δημοκρατική «ομπρέλα» της παράταξής μας. Αυτό είναι φυσικό, και αποτελεί και απαίτηση των μελών μας που αυξάνονται δυναμικά κάθε μέρα» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] «Απολύτως εφικτός στόχος η εξάντληση της τετραετίας» δηλώνει ο Ν. Βούτσης

    «Απολύτως εφικτός για την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία είναι η εξάντληση της τετραετίας», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «η προσφυγή σε εκλογές δεν είναι ένα τακτικό παιχνίδι που θα πρέπει να επιλέγεται ενόψει μικροκομματικών υπολογισμών». «Δεν περνάει από το μυαλό μας να επανέλθουμε σε μια "κανονικότητα του παλιού πολιτικού συστήματος" ή εν όψει δυσκολιών να αποσυρθούμε από το πεδίο της διακυβέρνησης, στο οποίο ο λαός με επιμονή μας έχει στηρίξει μέσα από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις», ξεκαθαρίζει.

    Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «διάτρητο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens κάνοντας λόγο για «αρκετά εκατομμύρια ευρώ που έμπαιναν συστηματική στα ταμεία των δύο κομμάτων του παραδοσιακού μεταπολιτευτικού δικομματισμού».

    Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί εν΄ προκειμένω όταν γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως «αντιστάθμισμα» και «προφανή πολιτική εξισορρόπηση με την πρόταση που κατετέθη για εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια οι προβληματικιές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε τράπεζες, media, και κόμματα, όλο το προηγούμενο διάστημα».

    Όσον αφορά την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε λάθη και αδυναμίες στα οποία, όπως είπε, προεκλογικά αναφέρθηκαν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ωστόσο ότι «συμβάλαμε ώστε να δημιουργηθεί ένας πολύ πιο θετικός συσχετισμός, ένα καλύτερο περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά και την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση με αφορμή τις προσφυγικές ροές».

    Τέλος, ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι θα ανοίξει έγκαιρα το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, ενώ προανήγγειλε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής εντός της παρούσης συνόδου.

    [03] ΣΥΡΙΖΑ για Κουμουτσάκο: Ούτε μία δικαιολογία δεν έχει ψελλίσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, για τα τιμολόγια στους εκβιαστές δημοσιογράφους

    Για "αστείες απαντήσεις" και ανεπιτυχή προσπάθεια "να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά 901", παραθέτοντας ως προς αυτό εκτενές σχετικό απόσπασμα της.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι επί 35 μέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα "για τις σχέσεις των εκβιαστών με τη ΝΔ", "δεν έχει ψελλίσει ούτε καν μια δικαιολογία για τα τιμολόγια που ήρθαν στο φως".

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Τριανταπέντε ολόκληρες μέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για τις σχέσεις του κυκλώματος των εκβιαστών με τη ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ψελλίσει ούτε καν μια δικαιολογία για τα τιμολόγια που ήρθαν στο φως. Σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Κουμουτσάκος προσπάθησε -ανεπιτυχώς, είναι η αλήθεια- να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πρώτα προσπάθησε να αποσείσει τις όποιες ευθύνες από το πρόσωπό του, λέγοντας ότι.... «δεν ήταν καν στην Ελλάδα» την επίμαχη περίοδο, κατόπιν δήλωσε ότι «δεν έχει εικόνα», και στο τέλος είπε ότι για τη ΝΔ «το θέμα έχει κλείσει»".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι "δεν γνωρίζουμε πόσο δαιδαλώδη είναι τα λογιστήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, σίγουρα, δεν θα θέλαμε να βρισκόμαστε στη δύσκολη, ομολογουμένως, θέση του κ. Κουμουτσάκου", για να υπογραμμίσει πως "η ΝΔ, όμως, είναι γελασμένη αν θεωρεί ότι με αστείες απαντήσεις μπορεί να κλείσει την υπόθεση των σχέσεων της με εκβιαστές δημοσιογράφους που έκαναν τη βρώμικη δουλειά της έναντι παχυλής αμοιβής".

    Εν συνεχεία παραθέτει ολόκληρο το σχετικό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ:

    Κοτρώτσος: Γιατί δεν ακούσαμε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή και εξακολουθούμε τρεις ημέρες μετά να μην το ακούμε, εάν τα περίφημα τιμολόγια στην ομάδα Μαυρίκου, στη συμμορία Μαυρίκου έχουν πληρωθεί ή δεν έχουν πληρωθεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε τιμολόγια πάνω από 100.000 ευρώ, αυτά τα έδειξαν και τα παραπολιτικά άλλωστε και δεν μπορείτε να μας πείτε το απλό, αυτό που θα έλυνε όλο το ζήτημα εάν έχουν κοπεί πιστωτικά και δεν έχουν πληρωθεί ή αν έχουν πληρωθεί, οπότε εάν έχουν πληρωθεί είναι μία διαδικασία εξαιρετικά γκρίζα. Το να «δωροδοκούνται» δημοσιογράφοι και εφημερίδες δι αυτού του τρόπου από ένα πολιτικό κόμμα.

    Κουμουτσάκος: Κύριε Κοτρώτσο στο ζήτημα αυτό η ΝΔ έχει περάσει από το στάδιο του ερωτώμενου στη θέση του ερωτώντος.

    Κοτρώτσος: Γιατί δώσατε την απάντηση και δεν την άκουσα;

    Κουμουτσάκος: Ναι, ναι. Μετά την αποκάλυψη, η οποία δεν ήταν και τίποτε, ψάχνοντας τη διαφάνεια, δεν ήταν ούτε γκρίζα, ούτε ακροάσεις, ούτε τίποτε άλλο. Μετά την αποκάλυψη ότι υπήρχε συνεργασία της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΡΤ με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου, αλλού πρέπει να υποβληθούν τα ερωτήματα.

    Κοτρώτσος: Όχι όχι κ. Κουμουτσάκο δεν μου απαντάτε σε ένα ερώτημα που σας θέτω, αυτό δεν είναι σωστή πρακτική από έναν τόσο έμπειρο εκπρόσωπο τύπου, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωπο τύπου κόμματος ξανά και ξανά και ξανά. Εγώ σας έκανα μία ερώτηση. Έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια στους Μαυρίκους ναι ή όχι;

    Κουμουτσάκος: Εσείς ρωτάτε εμένα και σας λέω ότι δεν το γνωρίζω, αυτά είναι από ό,τι θυμάμαι?.

    Κοτρώτσος: Μα έχουν περάσει 35 ημέρες, τόσο δαιδαλώδες είναι το λογιστήριο σας που δεν μπορεί να δώσει μία απάντηση;

    Κουμουτσάκος: Αυτά είναι τιμολόγια του 2010-2012 τιμολόγια, που δεν ήμουν καν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο , εν πάσει περιπτώσει ?

    Κοτρώτσος: Μα είστε εκπρόσωπος τύπου κ. Κουμουτσάκο? Μία εντολή να δώσετε ή εσείς ή ο πρόεδρος στο λογιστήριο, σε δέκα λεπτά θα έχετε αυτή την απάντηση. 35 ημέρες το σέρνετε (ως κόμμα), δεν δίνεται μια απάντηση που σας κρατά ουσιαστικά ως κόμμα σε ομηρία. Αυτή η ομάδα των εκβιαστών.

    Κουμουτσάκος: Δεν αισθανόμαστε καθόλου υπό ομηρία, σας είπα ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από την άλλη πλευρά. Από εκεί και πέρα η ΝΔ άνοιξε τα οικονομικά της, έχει διαφάνεια στα οικονομικά της, στον τρόπο που θα τα διαχειριστεί, έχουμε περάσει σε άλλη περίοδο.

    Κοτρώτσος: Το γεγονός ότι δεν δίνετε απάντηση σημαίνει ότι καλύπτετε τις αμαρτίες του παρελθόντος.

    Κουμουτσάκος: Δεν υπάρχει διάθεση να καλυφθεί τίποτε, εγώ σας είπα εν απολύτου ειλικρινεία ότι δεν έχω εικόνα, που μάλιστα -όπως και εσείς το είπατε-που κάποια από αυτά ή το σύνολο δεν ξέρω δεν έχω εικόνα, είναι πιστωτικά; Δεν έχουν πληρωθεί ποτέ, επομένως για εμάς το θέμα τελείωσε.

    Κοτρώτσος: Γιατί εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι πιστωτικά, ότι πληρώθηκαν. Για αυτό σας ρώτησα.

    Κουμουτσάκος: Για εμάς το θέμα έχει κλείσει.

    [04] Δ. Παπαδημούλης: Οι αποκαλύψεις του Wikileaks επιβάλλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    «Οι αποκαλύψεις του Wikileaks για τα παρασκηνιακά σχέδια και τις απειλές του διδύμου Τόμσεν- Βελκουλέσκου εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης, επιβάλλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ESM στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα News247.

    [05] Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Τρόφιμα και ποτά, η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών

    «Τρόφιμα και ποτά είναι η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, με αφορμή τη συνδιοργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και τη ΔΕΘ-Ηelexpo διαβαλκανικού φόρουμ για τα τρόφιμα και τα ποτά, που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το φόρουμ, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε εξαγωγείς και εισαγωγείς όλων των χωρών των Βαλκανίων με στόχευση τη βελτίωση των ανταλλαγών των προϊόντων τροφίμων. Παράλληλα σχεδιάζεται η διοργάνωση δύο ακόμη φόρουμ, ενός για τις χώρες του Εύξεινου Πόντου που θα γίνει μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και ενός για τις Μεσογειακές χώρες που θα πραγματοποιηθεί αργότερα στην Αθήνα.

    Οι λεπτομέρειες για τη διοργάνωση του φόρουμ εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ-Helexpo παρουσία του κ. Μάρδα και της διοίκησης της ΔΕΘ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, επιμελητηρίων, συνδέσμων και των πανεπιστημίων της πόλης.

    «Την πρώτη μέρα θα κληθούν υπουργοί από τις βαλκανικές χώρες και θα κάνουν μια παρουσίαση θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο. Τη δεύτερη μέρα θα γίνουν επιχειρηματικές επαφές και ένα σύνολο ομιλιών όπου θα δίνεται έμφαση κατ΄ αρχάς στη δομή των αγορών των εν λόγω κρατών, σε θέματα αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, προδιαγραφών, ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αλλά και χρηματοοικονομικών προϊόντων», ανέφερε ο υπουργός.

    Τη σημασία της εξωστρέφειας υπογράμμισε, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Βούλα Τεκτονίδου. «Η οικονομική διπλωματία είναι η πιο έξυπνη διπλωματία», είπε και τόνισε ότι στόχος της προσπάθεια είναι η δημιουργία ενός "brand name" για τα ελληνικά προϊόντα. «Έχουμε τη στόχευση να κάνουμε γνωστά τα τρόφιμα και τα ποτά μας, να τα κάνουμε συνήθεια, έξη, ώστε όταν κάποιος πηγαίνει στα βαλκανικά σούπερ μάρκετ να επιλέγει ένα ελληνικό κρασί αυθόρμητα, έχοντας στο μυαλό του ότι μέσα σε ένα μπουκάλι κρύβεται η Ελλάδα, αυτό το καταπληκτικό μέρος όπου πέρασε τις διακοπές του», είπε χαρακτηριστικά.

    «Σκοπός της διοργάνωσης είναι να φέρουμε σε επαφή την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές κοινότητες των Βαλκανίων», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, και προσέθεσε: «Θέλουμε να καθιερώσουμε το φόρουμ, θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη έδρα ενός πολύ σημαντικού διαβαλκανικού φόρουμ που θα προσπαθήσει να διευρύνει την οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια. Θεωρούμε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ένας στρατηγικός κλάδος για την ελληνική οικονομία και για την οικονομία της περιοχής και πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να χτίσουμε καλύτερες βάσεις σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και εξαγωγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων». Έκανε, εξάλλου, λόγο για ένα νέο ξεκίνημα και εκτίμησε ότι το φόρουμ θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση «να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα Βαλκανικό Νταβός».

    [06] Σε ισχύ το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ

    Τέθηκε από σήμερα 1η Απριλίου σε εφαρμογή το νέο ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, καθώς και το πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με παροχή έκπτωσης 10% στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει η επιχείρηση:

    1. Όλοι οι πελάτες, για διάστημα 4 μηνών (01.04.2016 - 31.07.2016) μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή. Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το προηγούμενο σύστημα. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.

    Για τις προϋποθέσεις του προγράμματος και την υποβολή της αίτησης ρύθμισης οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 - 16:00) καθώς και σε οποιοδήποτε Κατάστημα της ΔΕΗ.

    2. Ειδικά οι επιχειρηματικοί πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις), εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση, εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης «ΣΥΝΕΠΕΙΑ», που εγκαινίασε επίσης σήμερα η ΔΕΗ, που προβλέπει έκπτωση 10% στην αξία προμήθειας ρεύματος για τους συνεπείς πελάτες.

    [07] Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, καθώς η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά χθες τη νύχτα και η άρνηση των προσφύγων να κατέβουν από αυτά, πυροδότησε νέα ένταση.

    Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό απειλούν πως εάν μέχρι αύριο, δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν. Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου κοιμούνται πάνω στις πέτρες.

    Χθες το απόγευμα μετά την αναχώρηση των 4 λεωφορείων με 210 πρόσφυγες, που επίσης αρνήθηκαν να μπουν στο κέντρο φιλοξενίας, η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά. Στις 9:30 τη νύχτα η άφιξη των δύο λεωφορείων με 70 πρόσφυγες προκάλεσε και πάλι ένταση. Οι πρόσφυγες μόλις αντίκρισαν τις σκηνές και ενημερώθηκαν από τους συμπατριώτες τους για τις συνθήκες, δεν θέλησαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όπου παραμένουν έως αυτή την ώρα.

    Στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά έχουν εγκατασταθεί περίπου 1100 πρόσφυγες και μετανάστες.

    [08] Εξαρθρώθηκε σπείρα, που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών

    Εξαρθρώθηκε, μετά από πολυήμερες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα που έκανε εισαγωγή, από την Αλβανία στην Ελλάδα μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες διακινούσε στη συνέχεια στην εσωτερική αγορά.

    Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη επιχείρηση, στην Καλλιθέα και στον Άλιμο, τέσσερις άνδρες αλβανικής υπηκοότητας, ηλικίας 28, 31, 43 και 44 ετών, καθώς και μία 29χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αλλοδαπών.

    Συνολικά, από τις έρευνες σε χώρους, οικίες και οχήματα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ακατέργαστη κάνναβη βάρους περίπου 35 κιλών, κοκαΐνη βάρους 26,5 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 26.350 ευρώ, τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. μία υδραυλική πρέσα, δύο ΙΧ αυτοκίνητα και δώδεκα συσκευές κινητής τηλεφωνίας.Οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

    [09] Η Τουρκία κατασκευάζει κέντρα καταγραφής για τους μετανάστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα

    Η Τουρκία ετοιμάζει δύο κέντρα καταγραφής για τους μετανάστες που πρόκειται να επιστραφούν στη χώρα από την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Άγκυρας που έχει στόχο να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή και τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Η Τουρκία αναμένει την επιστροφή μεταναστών, Σύρων ή άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι διέσχισαν το Αιγαίο με προορισμό την Ελλάδα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της συμφωνίας αυτής που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως οι ακριβείς συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επιστροφές.

    Εργασίες άρχισαν στο θέρετρο του Τσεσμέ (επαρχία Σμύρνης) που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, δήλωσε ο δήμαρχός του.

    Σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια εγκαταστάθηκαν σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο, διευκρίνισε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγκίτς μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Θα έχει σκηνές, στις οποίες δημοσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δακτυλοσκοπούν τους μετανάστες και να τους καταγράφουν, και χώρους υγιεινής.

    Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στο γεγονός ότι τα κέντρα αυτά δεν είναι καταυλισμοί προσφύγων, αλλά χώροι από τους οποίους αυτοί που καταγράφονται θα μπορούν στη συνέχεια να στέλνονται σε καταυλισμους προσφύγων, το ταχύτερο δυνατόν.

    "Μόλις καταγράφονται και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους, θα στέλνονται στους καταυλισμούς", διευκρινίζει ο δήμαρχος του Τσεσμέ. "Θα πράξουμε ούτως ώστε να παραμένουν εδώ όσο το δυνατόν λιγότερο".

    Πολλοί αιρετοί αξιωματούχοι των παραλιακών πόλεων της δυτικής Τουρκίας εκφράζουν φόβους πως ο τοπικός πληθυσμός θα αντιδράσει σε μια ξαφνική συρροή μεταναστών, η οποία μπορεί επίσης να τρομάξει τους τουρίστες.

    Αιρετοί αξιωματούχοι του Δικελί, βορειότερα και απέναντι από τη Λέσβο, έκαναν επίσης γνωστό ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όμως εικόνες που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από το τουρκικό κανάλι NTV έδειχναν μια άδεια αλάνα στον χώρο που προορίζεται για το κέντρο υποδοχής.

    [10] Handelsblatt: H αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες δεν σταματά

    «H αλληλεγγύη των Ελλήνων (προς τους πρόσφυγες) δεν σταματά, αν και η κατάσταση οξύνεται», γράφει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, αναφερόμενη σε ζευγάρι φτωχών συνταξιούχων της Ειδομένης, οι οποίοι δέχονται στο σπιτάκι τους πρόσφυγες και τους δίνουν τους καθημερινά τρόφιμα.

    Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα αναφέρει, πως τέτοιες εικόνες «δείχνουν την προθυμία των Ελλήνων να βοηθήσουν» και πως «η αλληλεγγύη τους παραμένει τεράστια προς τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα... Οι ντόπιοι τους δίνουν τρόφιμα, καθαρό νερό, τους δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία και τους βοηθούν σε θέματα επικοινωνίας με τις τοπικές αρχές. Οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι όμως περιορισμένες», επισημαίνει η Ηandelsblatt.

    «Το κύμα της αλληλεγγύης δεν γνωρίζει άμπωτη παρά την απουσία προόδου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, οποίος είναι από το 2011 επικεφαλής της «Εληνογερμανικής συνέλευσης, υπερθεματίζει λέγοντας: «Στην Ελλάδα ενεργοποιούνται πολλοί για ανθρωπιστικούς λόγους. Η υποστήριξη των φτωχών και των πασχόντων έχει μια μεγάλη παράδοση», προσθέτει.

    Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένα περιστατικά αντιδράσεων κατά των προσφύγων, δεδομένου ότι το κρατικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι ανεπαρκές, σημειώνει η εφημερίδα, εντούτοις, «δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα το τέλος της αλληλεγγύης», όπως επισημαίνει. «Στην Ελλάδα στο επίκεντρο βρίσκεται η παροχή τροφίμων και η ιατρική περίθαλψη των προσφύγων. Πρόκειται περί κοινωνικής συναίνεσης», διευκρινίζει στην εφημερίδα η σοσιαλδημοκράτις βουλευτής και πρόεδρος της «Ένωσης Ελληνογερμανικών συλλόγων», Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπέρκ.

    Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερα πλήττονται οι κοινότητες: «Η τροφοδοσία των πολλών προσφύγων τις θέτει προ αυξημένων προκλήσεων, τόσο οικονομικών όσο και διοικητικών», ενώ ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να λάβουν κρατική υποστήριξη και αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι». «Γι? αυτό και η απαίτηση για ευρωπαϊκή βοήθεια γίνεται εντονότερη» γράφει η Ηandelsblatt. Μάλιστα, η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπέρκ δηλώνει στην εφημερίδα: «Το γεγονός ότι η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση στο έλεος του θεού το βρίσκω ανήκουστο».

    [11] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τρίτου υπόπτου σε σχέση με την επίθεση που απετράπη στη Γαλλία

    Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο Βέλγιο σε βάρος ενός τρίτου υπόπτου για "συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης" στο πλαίσιο της έρευνας για ένα σχέδιο "επικείμενης" επίθεσης που απετράπη στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

    "Στο πλαίσιο της έρευνας που οδήγησε στη σύλληψη του ονομαζόμενου Ρεντά Κρικέ" στις 24 Μαρτίου σε παρισινό προάστιο, κύριου υπόπτου στην υπόθεση αυτή, ένας ανακριτής ειδικευμένος σε υποθέσεις τρομοκρατίας απήγγειλε κατηγορίες και προφυλάκισε χθες Παρασκευή "τον ονομαζόμενο Y.A., γεννηθέντα στις 4 Μαΐου 1982, βελγικής υπηκοότητας", αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    [12] Άρθρο του Π. Μέισον: Το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω

    Με άρθρο του, υπό τον τίτλο: «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks για την προθέσεις του ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

    Μιλά για «νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις» του Ταμείου και τονίζει ότι «το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ».

    Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του Π. Μέισον που φιλοξενείται στο medium.com:

    Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

    Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ, του Πολ Μέισον

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ.

    Όχι, δεν πρόκειται για τη συνομωσία της επόμενης ταινίας James Bond. Είναι το κείμενο της απομαγνητοφώνησης μια τηλε-συνδιάσκεψης μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, και της Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

    Όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα λίγο πριν την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες που στόχο έχουν να δώσουν το πράσινο φως για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

    Η κατάσταση είναι η εξής: το ΔΝΤ δεν πιστεύει τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνέχεια του προγράμματος. Παράλληλα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ διότι η γερμανική βουλή δε θα το επιτρέψει.

    Καθώς διαπληκτίζονται για τους αριθμούς, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ακούγονται να εξετάζουν αν θα «πνίξουν» την επερχόμενη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι κομβικό διότι το ΔΝΤ θα υπογράψει μόνο μια συμφωνία που περιλαμβάνει απομείωση χρέους ενώ οι Γερμανοί όχι.

    Τότε ο Τόμσεν ρίχνει μια βόμβα:

    Τόμσεν: Τι θα μας φέρει όλους στο σημείο λήψης απόφασης; Κατά το παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και αυτό έγινε όταν [οι Έλληνες] κινδύνευαν σοβαρά να ξεμείνουν από λεφτά και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;

    Βελκουλέσκου: Σωστά!

    Τόμσεν: Και πιθανώς αυτό είναι που θα ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα τραβήξει ως τον Ιούλιο και οπωσδήποτε οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πάρουν καμία απόφαση ένα μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, και έτσι σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα και να ξεκινήσουν ξανά μετά το [βρετανικό] δημοψήφισμα για την Ευρώπη.

    Η Βελκουλέσκου προτείνει να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι τον Απρίλιο. Ο Τόμσεν απαντά:

    Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να το αναγκάσει να? Αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό. Και τους βοηθούν σε αυτό. Γιατί τους βοηθούν; Γιατί δεν είναι κοντά σε κάποιο γεγονός, ό,τι και να είναι αυτό.

    Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό.

    Εδώ επιτρέψτε μου να το αποκωδικοποιήσω. Ένα «γεγονός» είναι μια χρηματοπιστωτική κρίση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά στην χρεοκοπία. Ακριβώς όπως πέρυσι, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οικονομική και ψυχολογική καταστροφή.

    Μόνο που αυτή τη φορά το ΔΝΤ θέλει να επιβάλει την καταστροφή σε μία χώρα που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και έχει αναλάβει μια από τις πιο περίπλοκες και νομικά αμφίβολες αποστολές φύλαξης συνόρων στη σύγχρονη ιστορία.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη: «δε θα επιτρέψουμε στο ΔΝΤ να παίξει με τη φωτιά», μου ανέφερε μια πηγή.

    Αλλά το ζήτημα βρίσκεται πέρα από τα ελληνικά χέρια. Στο τέλος ο Τόμσεν υπονοεί στην συνομιλία ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε τελική ανάλυση η γερμανική κυβέρνηση μπορούν να αποφασίσουν να τιμήσουν τους όρους της συμφωνίας που έκαναν για να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.

    Η συνομιλία, παρά το ότι έγινε δεκτή με οργή και σκεπτικισμό στην Ελλάδα, θα πέσει σαν βόμβα στην Επιτροπή και την ΕΚΤ. Διότι αυτές είναι που κρατούν πάνω από 300 δισ. ελληνικού χρέους.

    Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ολόκληρη την Ευρώπη, την οποία το ΔΝΤ συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ.

    Είναι ξεκάθαρο από τη συνομιλία ότι το ΔΝΤ έχει γίνει παιδική χαρά για νεοφιλελεύθερους φαντασιόπληκτους.

    Το να φαντασιώνεσαι ότι φέρνει ακόμη μια φορά κοντά στη χρεοκοπία μια τρεμάμενη δημοκρατία αποκαλύπτει επίπεδα απάθειας για την ευημερία των ανθρώπων και την κυριαρχία των κρατών τα οποία είναι ασύμβατα με την δημοκρατική οργάνωση.

    Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο πυρήνας του οικονομικού δόγματος που καθοδηγεί την παγκόσμια ελίτ είναι η αποφασιστικότητά της να μη δώσει δεκάρα για τους πραγματικούς ανθρώπους αλλά να επιβάλει το δόγμα της ακόμη και αν κοστίσει την κατάρρευση ενός κράτους.

    [13] Πρ. Παυλόπουλος: Έπρεπε από καιρό να είχε αναλάβει η ΕΕ τον ρολο του ΔΝΤ

    Σειρά επικοινωνιών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο των εξελίξεων με αφορμή τα δημοσιεύματα του Guardian που παραπέμπουν σε διαρροές από το Wikileaks σχετικά με το ΔΝΤ.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σημείωσε ότι όπως έχει καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρεί «πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

    Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσηςτον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καθώς και τουςπολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

    Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τοναντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

    Σύμφωνα μεπηροφορίες,ο πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ.

    Διαβάστε επίσης:Δ. Παπαδημούλης: Οι αποκαλύψεις του Wikileaks επιβάλλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    [14] Ομαδικός τάφος με 42 εκτελεσμένους αμάχους και στρατιωτικούς ανακαλύφθηκε στην Παλμύρα

    Ένας ομαδικός τάφος που περιέχει τις σορούς 42 αμάχων και στρατιωτικών που εκτελέσθηκαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακαλύφθηκε στην Παλμύρα της Συρίας που ανακατελήφθη από τον στρατό, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, ενώ το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε την είδηση κάνοντας λόγω για περίπου 40 σορούς.

    "Ο στρατός ανακάλυψε χθες (Παρασκευή) το πρωί έναν ομαδικό τάφο που περιείχε τις σορούς 24 αμάχων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και 18 στρατιωτικών", διευκρίνισε η συριακή πηγή.Σύμφωνα με την ίδια, τα θύματα-"στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες καθώς και μέλη των οικογενειών τους"-είχαν "είτε αποκεφαλιστεί είτε τουφεκιστεί" από τους τζιχαντιστές που είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη επί δέκα μήνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 April 2016 - 12:32:28 UTC