Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυστυχώς το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει
  • [02] ΔΝΤ:Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις
  • [03] Πρόσφυγες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων
  • [04] Π. Κουρουμπλής: Ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό
  • [05] Α. Ξανθός: Οι δωρητές αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης
  • [06] Επίσημη επιστολή παραίτησης του Γιαν Φαμπρ στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά
  • [07] Αλ.Τσίπρας: Η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks
  • [08] Η Φ. Γεννηματά με αφορμή τις διαρροές στο Wikileaks, τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης

  • [01] Δυστυχώς το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει

    "Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση κύκλων του ΔΝΤ .

    Διαβάστε επίσης:

    «Επικίνδυνοι σχεδιασμοί στελεχών του ΔΝΤ»

    [02] ΔΝΤ:Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις

    «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks.

    To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, για την ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σσ του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του - υφίσταται μία "αλληλεξάρτηση" μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί».

    [03] Πρόσφυγες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων

    Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, έχουν αποκλείσει πρόσφυγες διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων.

    Και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας είναι αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από νταλίκες και ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβισθεί στο σημείο.

    [04] Π. Κουρουμπλής: Ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό

    Τη δημόσια έκκληση «να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στη διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων- μεταναστών και να αναλάβουν αντίστοιχες ευθύνες», απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

    Ο Π. Κουρουμπλής, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν το προσφυγικό βάρος με 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα αρχίσουν να εισρέουν άμεσα στα ταμεία τους». Δήλωσε, επίσης, στους δημάρχους της δυτικής Μακεδονίας ότι έθεσε το θέμα της κατανομής πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ στον Κύπριο επίτροπο κ. Στυλιανίδη. «Σήμερα οι πόροι αυτοί κατευθύνονται καθ' ολοκληρία στις διεθνείς ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού, και ζήτησα μέρος τους να έλθει και στους δήμους, αφού ως αναγνωρισμένες δομές του κράτους προσφέρουν σημαντικό υποστηρικτικό έργο», σημείωσε. Προκειμένου δε, να ξεπεραστούν τα εμπόδια των ευρωπαϊκών κανονισμών, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ώστε να καταστεί δυνατή μια τέτοια χρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα πολλών δημάρχων για αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία προσφύγων, ανέφερε ότι το μοντέλο του Δήμου Αθηναίων με την πιλοτική ενοικίαση διαμερισμάτων είναι παραγωγικό και φαίνεται ότι μπορούμε να το δοκιμάσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    [05] Α. Ξανθός: Οι δωρητές αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης

    Η συνδρομή δωρητών αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης και στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, τόνισε από την Τρίπολη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που βρέθηκε για τη βράβευση της δωρήτριας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, Γιαννούλας Γκουντάνη, από το νοσοκομείο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας.

    Ο υπουργός, κατά την εκδήλωση βράβευσης της κας Γκουντάνη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι φέτος θα αρχίσει να σταθεροποιείται το σύστημα υγείας, να καλύπτονται τα τεράστια κενά και να αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, «σε μια περίοδο», όπως είπε, «που το σύστημα υγείας έχει δοκιμαστεί και συνεχίζει να δοκιμάζεται από μεγάλες περικοπές πόρων και ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού».

    Αναφερόμενος στη δωρεά της Γιαννούλας Γκουντάνη, ο κ. Ξανθός τόνισε χαρακτηριστικά πως «η συνδρομή δωρητών, απλών ανθρώπων, όπως η κ. Γκουντάνη, είναι επαινετέα και εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης και στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι «η δημόσια περίθαλψη χρειάζεται τέτοιου τύπου πρακτικές», υπογραμμίζοντας πως «αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη σ' αυτή τη διάθεση ανθρώπων να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

    Ο υπουργός πρόσθεσε πάντως πως χρέος της πολιτείας είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει αυτάρκεια στις υποδομές, στον εξοπλισμό και στη στελέχωση των νοσοκομείων ώστε, όπως ανέφερε, «να σχεδιάζουμε όλοι μαζί, ένα μέλλον με καλύτερες προϋποθέσεις και μεγαλύτερη αξιοπρέπεια, τόσο για τις λειτουργίες της υγείας όσο και για τους πολίτες».

    [06] Επίσημη επιστολή παραίτησης του Γιαν Φαμπρ στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

    Ανακοινώθηκε πριν λίγο και επίσημα η παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο οποίος με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά ανακοινώνει το λόγο παραίτησης του από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

    «Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους», αναφέρει στην επιστολή του ο Βέλγος καλλιτέχνης.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε ο Γιαν Φαμπρ από πολιτικά κόμματα, μμε και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε πριν από λίγο, το υπουργείο Πολιτισμού

    «Με μεγάλη του λύπη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κος Αριστείδης Μπαλτάς, έλαβε την ακόλουθη επιστολή παραίτησης:

    «Με την παρούσα, εγώ, ο Jan Fabre, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».

    Jan Fabre, 2 Απριλίου 2016

    Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι ο Jan Fabre προσήλθε ουσιαστικά ως εθελοντής για να συνεισφέρει στην Ελλάδα της κρίσης. Με αυτό κατά νου, ανέλαβε να οργανώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Φεστιβάλ αυτοπεριορίζοντας το σύνολο των οικονομικών του αξιώσεων στο ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε χρόνο που θα παρείχε τις υπηρεσίες του, τόσο ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεσμού, όσο και για τις παραγωγές της ομάδας του.

    Η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχτηκε ο Jan Fabre από πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και μέρους του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν συλλήβδην ως ανθελληνικό ένα δομημένο τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπούσε όχι απλώς στη διεύρυνση του ούτως ή άλλως διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αλλά και στη διεθνοποίηση της ίδιας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θεώρησαν persona non grata έναν διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση. Σε απόλυτο συγχρονισμό, Μ.Μ.Ε., αποσπασματικά και στοχευμένα εστίασαν σε ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου του, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα.

    Οι βεβιασμένες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μέσα μάλιστα από την παραπειστική επιχειρηματολογία περί αφελληνισμού του θεσμού, οδηγούν σε θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση τόσο με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όσο και με την επιδιωκόμενη θέση της στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ενδιαφέρουσα αντιστροφή αυτού που κατά κανόνα συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία, όπου οι πνευματικές δυνάμεις διεκδικούν την ελευθερία του λόγου και υπεραμύνονται αυτής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Στη δική μας ιστορία φαίνεται δυστυχώς να συνέβη το αντίστροφο.

    Εξυπακούεται ότι ο Υπουργός σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Φεστιβάλ θα αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θεσμού.»

    [07] Αλ.Τσίπρας: Η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks

    Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

    Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης: Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρ. Παυλόπουλος: Έπρεπε από καιρό να αναλάβει η ΕΕ τον ρόλο του ΔΝΤ

    Ολ. Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ

    Άρθρο του Π. Μέισον: Το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω

    Δ. Παπαδημούλης: Οι αποκαλύψεις του Wikileaks επιβάλλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    ΚΚΕ: Οι διαρροές του Wikileaks αναδεικνύουν τις αντιθέσεις σε ΔΝΤ-ΗΠΑ και ΕΕ-Γερμανία

    Το Ποτάμ ικαλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών προ όφελος της χώρας

    Η Φ. Γεννηματά με αφορμή τις διαρροές στο Wikileaks, τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης

    [08] Η Φ. Γεννηματά με αφορμή τις διαρροές στο Wikileaks, τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να τοποθετηθεί σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα και το περιεχόμενο τους, αναφέρει η πρόεδρος ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ στο Wikileaks.

    «Έχουμε επισημάνει όμως πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία.

    Ούτε μετά το στραπάτσο του προηγούμενου καλοκαιριού αντιλήφθηκε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, τι περιμένει την χώρα, όταν σπαταλούν χρόνο χωρίς στρατηγική και σχέδιο, μέχρι να τελειώσουν τα διαθέσιμα χρήματα» αναφέρει η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα».

    Η κ. Γεννηματά τάσσεται κατά της διεξαγωγής εκλογών διότι, όπως τονίζει, θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. «Είναι ώρα αυτή η Βουλή να δώσει την λύση, με μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με όλους όσους συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι στην παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Αυτή η κυβέρνηση , σύμφωνα με την κ.Γεννηματά, θα πρέπει να εξασφαλίσει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους,


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 April 2016 - 16:32:22 UTC