Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ επαφών του Αλ. Τσίπρα, στον απόηχο των Wikileaks
  • [02] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [03] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση
  • [04] Φως στον σκιώδη κόσμο των offshore
  • [05] Στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 98 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [06] Άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία
  • [07] Τζιάνι Πιτέλα: Το ΔΝΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις
  • [08] Συρία: Μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας βομβάρδισαν το τουρκικό προξενείο, το οποίο είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές
  • [09] Δύο νεκροί από εκτροχιασμό τρένου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ
  • [10] Φως στον σκιώδη κόσμο των offshore
  • [11] Φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων
  • [12] «Οι Ευρωπαίοι είμαστε 2% Νεάντερταλ» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κορυφαίος παλαιογενετιστής Σβάντε Πεέμπο

  • [01] Μπαράζ επαφών του Αλ. Τσίπρα, στον απόηχο των Wikileaks

    Προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις προχθεσινές διαρροέςσυνομιλιών του ΔΝΤ.

    Ο κ. Τσίπρας είχε και χθες Κυριακήσειρά τηλεφωνικών επαφών με Eυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησεμε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησετηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

    Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

    [02] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των θεσμών και σήμερα αναμένεται να αρχίσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .

    Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

    Οι διαρροές αυτές αλλά και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες.Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

    Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.

    Στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος.

    «Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

    [03] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση

    «Είναι αποτρόπαια η σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφής, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ στον ιστότοπο Wikileaks.

    «Μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν, προφανώς, εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση», ανέφερε.

    «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει χθες», ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας πως σε κάποια θέματα κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά, ενώ υπάρχουν και ζητήματα στα οποία παραμένει η απόσταση.

    «Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει πιθανότατα μια πίεση ή μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης ακόμη και σε θέματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει», υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

    Για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει τώρα τη θέση του συμβούλου, καθώς είναι ένα πρόγραμμα της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ότι το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

    Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος:

    «Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση».

    [04] Φως στον σκιώδη κόσμο των offshore

    Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

    Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονταιστο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

    Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

    Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο... Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

    Πηγή: Le Monde, The Guardian, Haaretz

    [05] Στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 98 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo "Αριάδνη" μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το "Νήσος Μύκονος" με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

    Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

    Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

    Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για σήμερα έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί προκαλώντας ανησυχία.

    [06] Άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία

    Άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία. Ήδη το πρώτο πλοίο, ξεκίνησε για την Τουρκία με 136 μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ σε λίγο αναχωρούν και 66 μετανάστες από τη Χίο.Οι μετανάστες συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

    Οι πρώτες επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό.

    [07] Τζιάνι Πιτέλα: Το ΔΝΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις

    Οι διαρροές σχετικά με το ΔΝΤ, εάν επιβεβαιωθούν, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Ταμείου και δείχνουν ότι επιδιώκει πολιτικούς σκοπούς και γι αυτό θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    «Αν επιβεβαιωθεί η πρόσφατη είδηση σχετικά με τη διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό θα θέσει και πάλι υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και το κύρος του ΔΝΤ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί ως πολιτικό όργανο, με επιδίωξη πολιτικών στόχων. Εμείς περιμένουμε μια επίσημη διάψευση από το ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Πιτέλα .

    «Αναμένουμε επίσης ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όλοι οι θεσμοί θα συμφωνήσουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με την αξιολόγηση και καλούμε το ΔΝΤ να μην βάζει αδικαιολόγητα εμπόδια σε αυτήν. Μια συμφωνία για εκλογίκευση των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι απαραίτητο για να επανέλθουν οι συζητήσεις για μια ρεαλιστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν σοβαρά αυτή την ευκαιρία, ώστε να μην πέσει το βάρος μιας νέας επικίνδυνης συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στους ώμους της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Η Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο και κάθε αναβολή συμφωνίας εκ μέρους του ΔΝΤ, κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την Ένωση και να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το βρετανικό δημοψήφισμα. Το ΔΝΤ παίζει με τη φωτιά και το παροτρύνουμε να σταματήσει με αυτή την ανεύθυνη διπλωματία των άκρων» καταλήγει η δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

    [08] Συρία: Μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας βομβάρδισαν το τουρκικό προξενείο, το οποίο είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές

    Μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, κατέστρεψαν σήμερα το κτιριακό συγκρότημα του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, το οποίο είχαν καταλάβει τζιχανστιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

    Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της Τουρκίας, ενώ για τη διεξαγωγή του αεροπορικού βομβαρδισμού έδωσε την έγκρισή της, η Άγκυρα.Οι αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα.

    [09] Δύο νεκροί από εκτροχιασμό τρένου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν όταν ένα τρένο συγκρούστηκε με μηχάνημα ανασκαφής νότια της Φιλαδέλφειας χθες, εκτροχιάστηκε και έπιασε φωτιά.Το ατύχημα στο Τσέστερ της πολιτείας Πενσιλβάνια, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φιλαδέλφειας, ήταν το τελευταίο μιας σειράς σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λίγα χιλιόμετρα νότια ενός εκτροχιασμού το 2015 όπου σκοτώθηκαν οχτώ άτομα.

    Τα δύο άτομα που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι στο τρένο 89 της Amtrak που εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Υόρκη-Σαβάνα (Τζόρτζια), είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής του Τσέστερ Τράβις Τόμας.Ο Τόμας πρόσθεσε ότι 35 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, και κανείς από τους τραυματισμούς δεν είναι σοβαρός.

    [10] Φως στον σκιώδη κόσμο των offshore

    Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

    Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονταιστο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

    Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

    Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Kινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο... Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

    Πηγή: Le Monde, The Guardian, Haaretz

    [11] Φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων

    Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες , σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

    Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονταιστο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

    Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

    Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο... Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

    Πηγή: Le Monde, The Guardian, Haaretz

    [12] «Οι Ευρωπαίοι είμαστε 2% Νεάντερταλ» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κορυφαίος παλαιογενετιστής Σβάντε Πεέμπο

    Αν κάποτε δοθεί ένα Νόμπελ για τις έρευνες στην παλαιογενετική, δηλαδή στην ανάλυση του αρχαίου DNA, ο Νο 1 υποψήφιος θα είναι μάλλον ο σουηδικής καταγωγής καθηγητής Σβάντε Πεέμπο. Είναι ο πρώτος στον κόσμο, ο οποίος «διάβασε» το γονιδίωμα του Νεάντερταλ και στην ουσία έδωσε σάρκα και οστά στο νέο επιστημονικό πεδίο της γενετικής «ανασκαφής», που φιλοδοξεί να ξαναγράψει την ανθρώπινη προϊστορία, όπως λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν έλθει στην Ελλάδα για να ανοίξει το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας, με την ομιλία του στην Τεχνόπολη, το απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου.

    Ο Πεέμπο γεννήθηκε το 1955 στη Στοκχόλμη και ο πατέρας του, ο βιοχημικός Σούνε Μπέργκστρεμ, πήρε το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής το 1982. Αν και αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει Αιγυπτιολογία, το μετάνιωσε και στράφηκε στην Ιατρική και στη Βιολογία, εξειδικευόμενος τελικά στην εξελικτική γενετική.

    Σήμερα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία και η ερευνητική ομάδα του, εδώ και χρόνια, βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς, όσον αφορά τις έρευνες στο προϊστορικό DNA. Είναι πολυβραβευμένος (με πιο πρόσφατο το πλουσιοπάροχο Βραβείο Breakthrourgh 2015, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων), μέλος των επιστημονικών Ακαδημιών πολλών χωρών και αρκετά διάσημος για να συμπεριληφθεί από το ΤΙΜΕ στους «100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς».

    Στη συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ο Σ.Πεέμπο λέει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι είναι Νεάντερταλ σε ποσοστό 2% και ότι πολλές από τις σημερινές αρρώστιες οφείλονται στα δικά τους αρχαία γονίδια που υπάρχουν ακόμη στο DNA μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2016 - 6:32:31 UTC