Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ των δημίων της χώρας
  • [03] Επίσκεψη της Ό. Γεροβασίλη στη Μόσχα
  • [04] Επτά ερωτήματα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Νέα Δημοκρατία
  • [05] Ευκ. Τσακαλώτος: Έγινε μια εισαγωγική συζήτηση
  • [06] Ειδομένη: Αυξημένο το ενδιαφέρον των προσφύγων για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, σύμφωνα με την UNHCR
  • [07] Προϋποθέσεις και όροι για περίθαλψη ανασφάλιστων και προσφύγων, στη νέα ΚΥΑ
  • [08] Οι πρώτες 202 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, έγιναν σήμερα από Λέσβο και Χίο
  • [09] «Χρυσές τουλίπες», ένα βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
  • [10] Π. Ρήγας: Η αντιπολίτευση φοβίζει καθημερινά το λαό με μέσα τα οποία αδιαφορούν για την κοινωνία
  • [11] Τα 126.000 μέλη που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές, ευχαρίστησε o Κ. Μητσοτάκης
  • [12] Αφαίρεση βαθμών και τιμωρία έδρας για ΑΕΚ - Ατρόμητο
  • [13] Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού στα «Panama Papers»

  • [01] Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατήγγειλε για επικοινωνιακά παιχνίδια και ότι «έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά», αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού για την ηλεκτρονική πλατφόρμα δράσης «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», η οποία έχει στόχο να φέρει τους πολίτες, με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος από την οργάνωση των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών και την υψηλή συμμετοχή και παράλληλα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας επικοινωνιακά παιχνίδια.

    «Είμαστε σε μια καλή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε μια πολύ προβληματική συγκυρία για τον τόπο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει μια σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μονίμως θα διευρύνεται. Η κατάσταση, όμως, στην κοινωνία είναι δραματική. Την ίδια στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς απαντούμε με ευθύνη, αλλά και με μαζική συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Επίσης είπε ότι το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία έχει πολύ σημαντική απήχηση, όπως είχε και η ανοικτή πρόσκληση σε τεχνοκράτες για την υποστήριξη της ομάδας προγράμματος στην οποία ανταποκρίθηκαν πάνω από 700 άτομα.

    «Η δράση "συμμετέχω", που ανακοινώνεται σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Αυτό είναι και το νόημα της πρωτοβουλίας μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Π. Λαφαζάνης: Εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ των δημίων της χώρας

    «Δεν διαλέγουμε τους δήμιους αυτής της χώρας. Το δίλημμα για την Ελλάδα είναι Τόμσεν ή Σόιμπλε, ΔΝΤ ή Γερμανία. [Εμείς] δεν επιλέγουμε αποικιοκράτες ούτε την πατρίδα μας τη θέλουμε αποικία, όπως την έχουν καταντήσει». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας που συμμετείχε σήμερα στην κινητοποίηση έξω από το «Χίλτον», στην οποία καλούσε η ΑΔΕΔΥ.

    Το κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΕ τόνισε ότι «όλοι όσοι συναπαρτίζουν το κουαρτέτο είναι ανεπιθύμητοι. Ανεπιθύμητη είναι και η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα και ανεπιθύμητα τα μνημονιακά συνεταιράκια της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κεντρώοι, ΑΝΕΛ».

    Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η ΛΑΕ ζητά «να ακυρωθούν τα μέτρα περικοπής συντάξεων και φορολεηλασίας, να ακυρωθούν τα μνημόνια» και κατέληξε λέγοντας: «Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς λιτότητα, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, δημοκρατική, παραγωγική, δίκαιη, με τον λαό μας στο τιμόνι της».

    [03] Επίσκεψη της Ό. Γεροβασίλη στη Μόσχα

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε σήμερα το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Μόσχα.

    Νωρίτερα, η κ. Γεροβασίλη, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Άθως. Το 'Αγιον Όρος», στη Ρωσική Κρατική Δούμα, έκθεση που διοργανώνεται στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση φωτογραφίας και χαλκογραφιών από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης.

    [04] Επτά ερωτήματα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Νέα Δημοκρατία

    Σε επτά ερωτήματα καλεί η ΝΔ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει και τον κατηγορεί για ανεύθυνη συμπεριφορά.

    «Οι τελευταίοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του πρωθυπουργού και της παρέας του Μαξίμου, θυμίζουν όλο και περισσότερο το ολέθριο για τη χώρα 2015. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα:

    - στο κλείσιμο των τραπεζών,

    - στα capital controls,

    - στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ,

    - στην κατάρρευση της οικονομίας, και

    - στο 3ο επώδυνο Μνημόνιο»,

    αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καλεί τον κ. Τσίπρα να δώσει άμεσα απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

    1. Δεν είναι ο ίδιος που, τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παρακαλούσαν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα και μάλιστα για μια τριετία; Πότε είχε δίκιο; Τότε που θεωρούσε το ΔΝΤ σύμμαχο και τη συμμετοχή του αναγκαία στο πρόγραμμα ή τώρα;

    2. Γιατί προσποιείται πως δεν ήξερε τις πιεστικές αξιώσεις του ΔΝΤ, εμφανίζεται δήθεν αιφνιδιασμένος και επιχειρεί να δραματοποιήσει την κατάσταση;

    3. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η τεχνητή δραματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα επικίνδυνα για τη χώρα;

    4. Τι πραγματικά σχεδιάζει και τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση;

    5. Η αλληλογραφία του με την κ. Λαγκάρντ και ιδιαίτερα η απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, μειώνει ή όχι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας; Βλάπτει ή όχι την εικόνα της πατρίδας μας;

    6. Γιατί δεν έκλεισε την αξιολόγηση όταν έπρεπε και τώρα οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν με φοροκαταιγίδα και περικοπές συντάξεων το κόστος των καθυστερήσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ;

    7. Γιατί τρεις ημέρες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή, ώστε να μη διασύρεται διεθνώς και να μη στοχοποιείται η χώρα;».

    [05] Ευκ. Τσακαλώτος: Έγινε μια εισαγωγική συζήτηση

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22 Απριλίου».

    Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

    Στη συνάντηση παρών ήταν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Συγκέτρωση της ΑΔΕΔΥ με σύνθημα «Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα», έξω από Χίλτον

    Σε κλοιό διαδηλωτών ήταν το Χίλτον,όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Τη συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, διοργάνωσε ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετείχαν η ΛΑΕ, το ΕΠΑΜ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα με δεκάδες κλούβες να έχουν στηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο, στη Βασιλίσσης Σοφίας, και διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες αποτρέπουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το ξενοδοχείο. Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας διεξάγεται στο ρεύμα προς Κηφισίας με προβλήματα καθώς η μια λωρίδα είναι κλειστή.

    [06] Ειδομένη: Αυξημένο το ενδιαφέρον των προσφύγων για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, σύμφωνα με την UNHCR

    Στην καλύτερη πληροφόρηση των προσφύγων αλλά και στη συνειδητοποίηση, από πλευράς τους, «της κατάστασης στο πεδίο» αποδίδει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ειδομένη, Λίνε Βάιντε (Liene Veide) το αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον των προσφύγων στην Ειδομένη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

    «Θα έλεγα πως οι άνθρωποι είναι καλύτερα πληροφορημένοι τώρα κι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πώς έχουν τα πράγματα», ανέφερε η κ. Βάιντε, επισημαίνοντας πως εκτός απ' αυτούς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υπάρχουν κι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα καθώς και αυτοί που επιθυμούν οικογενειακή επανένωση.

    Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως τόνισε, είναι «ότι και στις τρεις περιπτώσεις (μετεγκατάστασης, ασύλου στην Ελλάδα και οικογενειακής επανένωσης) τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν καθώς ήδη βρίσκονται πολύ καιρό εδώ, ενώ κάνει και πιο δύσκολο τον ρόλο μας στο να τους εξηγήσουμε την κατάσταση».

    «Θα έλεγα ακόμη», προσέθεσε, «ότι προηγουμένως υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και δεν επεδείκνυαν (οι πρόσφυγες) μεγάλο ενδιαφέρον στο να πάρουν πληροφορίες. Τώρα που είναι πλέον σαφές ότι η προοπτική αυτή δεν υπάρχει και τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αρχίζουν να σκέφτονται το "plan b"».

    Στο μεταξύ, σε σχέση με τη χθεσινή διάρρηξη σε αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Ειδομένη, η κ. Βάιντε διευκρίνισε ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αστυνομία και η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε να αυξηθεί η ασφάλεια.

    Σύμφωνα με την ίδια, στην αποθήκη υπήρχε ξηρά τροφή και κάποια άλλα πράγματα.

    [07] Προϋποθέσεις και όροι για περίθαλψη ανασφάλιστων και προσφύγων, στη νέα ΚΥΑ

    Τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφηκε, με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

    Οι παροχές που διασφαλίζει η ΚΥΑ είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, καθώς προβλέπει υπηρεσία νοσηλείας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα κλπ. Οι ανασφάλιστοι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και χωρίς καμία άλλη διαδικασία θα δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας όπως και οι ασφαλισμένοι.

    Επίσης, καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές, καθώς και κάθε οικονομική επιβάρυνση για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, εισάγεται ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών κριτηρίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Ο έλεγχος αυτών των κριτηρίων θα γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα και σε real time μέσω της «συνομιλίας» των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΔΕ.

    Επίσης, μέσω της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών που θα χορηγείται από τα νοσοκομεία, θα καλύπτονται όλες οι ευάλωτες ομάδες των μεταναστών/προσφύγων που έχουν ανάγκη συστηματικής φροντίδας και διαβιούν στη χώρα, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, όπως έγκυες, ανήλικοι, χρόνιοι ασθενείς, ψυχικά ασθενείς, ασθενείς με βαριά νοσήματα, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.ά.

    [08] Οι πρώτες 202 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, έγιναν σήμερα από Λέσβο και Χίο

    Οι πρώτοι μετανάστες και πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στην Τουρκία, από τη Λέσβο και τη Χίο, με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου.

    Πρόκειται για συνολικά 202 άτομα, που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και δύο Σύροι, από τη Λέσβο, που ζήτησαν μόνοι τους να επιστρέψουν.

    Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

    Συγκεκριμένα:

    Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία.

    Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

    Η διαδικασία των επαναπροωθήσεων θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

    [09] «Χρυσές τουλίπες», ένα βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

    «Χρυσές τουλίπες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του οικονομολόγου και πρώην υπουργού Παναγιώτη Ρουμελιώτη το οποίο κυκλοφορεί εντός των ημερών από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Με χαρακτηριστικό υπότιτλο «Πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες», ο συγγραφέας ανατρέχει σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που συγκλόνισαν την παγκόσμια οικονομία για να καταλήξει στην κρίση η οποία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και την Ελλάδα.

    Το βιβλίο «Χρυσές Τουλίπες» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 9 Απριλίου, σε εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πρώην παλιά Βουλή), στις 7.00 μμ.

    Την παρουσίαση θα κάνουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, και ο πρόεδρος & γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ προδημοσιεύει σήμερα τον πρόλογο και τον επίλογο του βιβλίου.

    «Στο βιβλίο αυτό θα προσπαθήσω να αναδείξω ένα βασικό θέμα: Πώς γίνεται διαχρονικά η αρπαγή πλούτου από τους κάθε είδους κερδοσκόπους που προκαλούν και εκμεταλλεύονται τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις (π.χ. χρηματιστηριακές, συναλλαγματικές, πιστωτικές χρέους κ.ά.). Θα ανατρέξουμε, λοιπόν, στις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισαν ιστορικά οι διάφορες χώρες, και η παγκόσμια οικονομία γενικότερα, και θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις δύο τελευταίες, στην κρίση των δομημένων στεγαστικών ομολόγων (subprimes), που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2007-2008, και την "Ευρωφούσκα", που εκδηλώθηκε πρώτα στην Ελλάδα το 2010. Ειδικότερα, στόχος μου είναι να αποδειχτεί ο αποσταθεροποιητικός και παρασιτικός ρόλος ορισμένων αδίστακτων κερδοσκόπων, και πολλές φορές τραπεζιτών, που με τη δίψα τους να πραγματοποιούν όλο και περισσότερα κέρδη δε διστάζουν να κερδοσκοπούν (π.χ. με μετοχές, νομίσματα, επιτόκια, ομόλογα, ακίνητα κ.ά.), να δημιουργούν πλασματική ευφορία και τελικά «φούσκες». Όταν, με τη σειρά τους, οι «φούσκες» αυτές σπάνε, τότε προκαλούνται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ζημιές, τις οποίες οι φορολογούμενοι, και κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά. Οι ίδιοι οι κερδοσκόποι που προκαλούν τις κρίσεις αυτές καταφέρνουν σχεδόν πάντα να κερδίζουν τόσο από τη δημιουργία των ?'φουσκών'', όσο και από το σπάσιμό τους, ή τουλάχιστον, στην τελευταία περίπτωση, να περιορίζουν τις ζημιές τους με κρατικές συνήθως επιδοτήσεις και χρηματοδοτική στήριξη. Συνήθως, οι διασυνδέσεις των κερδοσκόπων με το πολιτικό σύστημα τους διευκολύνουν να προωθούν τα σχέδιά τους με ευνοϊκούς γι' αυτούς νόμους και εποπτικούς μηχανισμούς, ώστε να κερδοσκοπούν ευκολότερα. Επίσης, όταν προκαλούνται οι κρίσεις, το πολιτικό σύστημα τους προστατεύει από την κατακραυγή της κοινωνίας, ώστε όταν ξεπεραστεί η κοινωνική οργή να συνεχίσουν ανενόχλητα την κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη κρίση. Αντίθετα, τα φτωχά και αδύναμα κοινωνικά στρώματα υφίστανται τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται συνήθως για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος των κρίσεων αυτών. Έτσι, τα φτωχά και αδύναμα στρώματα οδηγούνται σε μια διαδικασία φτωχοποίησης. Τα στρώματα αυτά είναι καταδικασμένα σε μείωση του εισοδήματός τους ή ανεργία, σε αυξήσεις φόρων, περιορισμούς στην περίθαλψη, την εκπαίδευση κ.λπ. Όταν οι κερδοσκόποι βάζουν στο κερδοσκοπικό τους στόχαστρο κράτη, αρχικά πλουτίζουν από τη χρηματοδότηση που τους χορηγούν (π.χ. αγορά ομολόγων και άφθονες τραπεζικές πιστώσεις). Στη συνέχεια, και πριν σκάσουν οι «φούσκες», αποσύρονται απότομα και σταματούν κάθε νέα χρηματοδότηση των κρατών που θεωρούνται επισφαλή. Με τον τρόπο αυτόν τα κράτη αναγκάζονται να χρεοκοπήσουν, ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να προστατευτούν πιέζοντας, και πολλές φορές εκβιάζοντας, για την επιστροφή των δανείων τους τόσο τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, όσο και τους διεθνείς οργανισμούς. Τα κράτη που χρεοκοπούν χάνουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς χρηματαγορές, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη οικονομική κρίση. Οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μηδενίζονται, η παραγωγή συρρικνώνεται, η ανεργία, κυρίως των νέων, αυξάνεται επικίνδυνα και η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται. Η φτωχοποίηση που υφίστανται τα αδύναμα στρώματα, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις και συγκρούσεις, καθώς και σε πολιτική αστάθεια κ.ά. Η παγκόσμια κοινωνία έχει υποχρέωση να αυτοπροστατευτεί από την αστάθεια και αποσταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκαλεί η άκρατη φιλελευθεροποίησή τους, καθώς και από την κερδοσκοπική δραστηριότητα των τραπεζών και των κερδοσκόπων. Οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2007-2008 θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που απειλεί τις κοινωνίες από την εκδήλωση μιας νέας κρίσης, η οποία μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να περιέλθει σε μια νέα σοβαρή κρίση. Τα χρηματιστήρια, και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η Κίνα αντιμετωπίζει τη φυγή κεφαλαίων με χρησιμοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της και ελεγχόμενη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των συναλλαγματικών εισπράξεων των χωρών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πολλές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες. Οι τελευταίες (π.χ. η Deutsche Bank) έχουν μεγάλη έκθεση σε ασφάλιστρα κινδύνου και ενδέχεται να πτωχεύσουν, προκαλώντας μια νέα συστημική κρίση. Τα συμφέροντα των κοινωνιών, και ιδιαίτερα των αδυνάμων και των φτωχών, είναι αυτά που πρέπει να προστατεύονται και οι πολιτικοί οφείλουν να τα διαφυλάξουν αποτελεσματικά, έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστούν με τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες, όπως έκανε ο πρόεδρος F. Roosevelt το 1932- 1933 για να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Κρίση. Ο πρόεδρος F. Roosevelt δε δίστασε να συγκρουστεί με τα κατεστημένα τραπεζικά συμφέροντα της εποχής εκείνης. Δε φοβήθηκε. Είχε τον λαό με το μέρος του. Οι πρωτοβουλίες του πρόσφεραν τέσσερις δεκαετίες σταθερότητας στις ΗΠΑ. Ας τολμήσουν και οι νεότερες γενιές πολιτικών σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, ώστε συντονισμένα να προφυλάξουν την παγκόσμια κοινότητα από μια νέα σοβαρότερη και τραγικότερη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα όπλα που διαθέτουν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ?'τοξικά'' και επικίνδυνα. Η αλόγιστη χρήση τους, για την εξασφάλιση των ιδίων συμφερόντων τους, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει άμεσες και παράπλευρες ανθρώπινες και υλικές ζημιές. Η αποκατάσταση των ζημιών αυτών θα απαιτήσει δεκαετίες. Άρα θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση των ?'τοξικών'' όπλων των χρηματοπιστωτικών αγορών για να σωθούν κοινωνίες, οικονομίες και ανθρώπινες ζωές, αντί να επιτρέπεται σε ολίγους να πλουτίζουν αθέμιτα και προκλητικά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από την πρώτη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Ολλανδία το 1636- 1637, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι μεσάζοντες- ανθοπώλες στο εμπόριο της τουλίπας. Οι μεσάζοντες αυτοί μετέτρεψαν την αγορά φυσικών προϊόντων σε χρηματοπιστωτική αγορά, ώστε να μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών τουλίπας. Έκτοτε η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα των χρηματοπιστωτικών αγορών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ?'φούσκες''».

    Ο Π. Ρουμελιώτης κλείνει με τον ακόλουθο τρόπο το βιβλίο του:

    «Πέρα από τον αδιαμφισβήτητο ρόλο των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών στη δημιουργία και εκμετάλλευση των συνθηκών των χρηματοπιστωτικών «φουσκών», που αναδείχτηκε στο βιβλίο αυτό, ένα βασικό ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο: Θα συνεχίσει η παγκόσμια πολιτική ελίτ να διαχειρίζεται κατασταλτικά τις κρίσεις αυτές, με την ελπίδα ότι, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και θα ξεχαστούν οι κοινωνικές «παράπλευρες καταστροφές» που προκάλεσαν οι κρίσεις αυτές, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας και να αποφευχθούν οι ουσιαστικές μεΒ­ μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τέτοιες κρίσεις στο μέλλον; Η πρώτη πολιτική επιλογή οδηγεί με βεβαιότητα στην προετοιμασία των επόμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η μέχρι τώρα ιστορική εμπειρία κατέδειξε ότι τα ισχυρότατα κερδοσκοπικά και τραπεζικά συμφέροντα, που έχουν πλέον ενισχυθεί από την παγκοσμιοποίηση και έχουν επίσης αποδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις, πετυχαίνουν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, να επιβάλουν και να διαΒ­ σφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, σε βάρος βέβαια των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Τη μοναδική, ίσως, εξαίρεση στον ιστορικό αυτό κανόνα αποτέλεσε η περίπτωση της αντιμετώπισης της Μεγάλης Κρίσης που απαγόρεψε στις τράπεζες να κερδοσκοπούν με χρήματα των καταθετών τους, αποτράπηκαν νέες κρίσεις για μια σχετικά μεγάλη περίοδο. Η ανατροπή του ρυθμιστικού αυτού πλαισίου από έναν δημοκρατικό επίσης πρόεδρο (Clinton), έστω και αν στη συνέχεια ο ίδιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι' αυτή του την ενέργεια, άνοιξε και πάλι τον εύκολο δρόμο, μαζί με την παγκοσμιοποίηση, στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες. Οι τελευταίοι συνεΒ­χίζουν να αγωνίζονται, με αποτελεσματική μέχρι σήμερα επιτυχία, για την αποτροπή κάθε προοπτικής επαναφοράς ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου τύπου Glass-Steagall, ώστε να εξακολουθήσουν ανενόχλητα την κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις αποτελούν σαφέστατα μια καΒ­ τάρα για τις κοινωνίες. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ευκαιρίες για την ανασύνταξή τους, ώστε να διεκδικήσουν και να πετύχουν, κάτω από την πίεση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτωχοποίησής τους, μια καλύτερη προστασία από τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες, καθώς και τους πολιτικούς, που θα έπρεπε να φροντίζουν περισσότερο τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι των ολιγαρχών και της οικονομικής ελίτ γενικότερα. Η δημοκρατία θα έπρεπε να προστατεύει τους πολίτες από την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αντίθετα, είδαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, με εξαίρεση την πεΒ­ρίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Franklin Roosevelt, η δημοκρατία υπέκυψε στις πιέσεις της τραπεζικής οικονομικής ελίτ και προώθησε νόμους και ρυθμιστικά πλαίΒ­σια που την ευνοούσαν, οδηγώντας σε ακόμα σοβαρότερες κρίσεις, με θηράματα τις ίδιες τις κοινωνίες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας. Αποτελούν το αιμοδοτικό σύστημα της οικονομίας. Πρέπει, λοιπόν, να λειτουργούν με βάση το όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Η επαναρρύθμιση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου μπορεί να τις επαναφέρει σ' έναν ορθολογικό τρόΒ­πο λειτουργίας. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το ρυθμιστικό και κανονιστικό αυτό πλαίσιο, χωρίς εκπτώσεις και πολιτικές πιέσεις των οικονομικών ελίτ. Κι αυτό επειδή οι χρηματαγορές αποτελούν ένα «δημόσιο αγαθό», που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της χρηματοδότηΒ­ σης της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών γενικότερα. Δε θα πρέπει, λοιπόν, να αφήνονται στα χέρια των κερδοσκόπων για να πλουτίζουν και να φτωχοποιούν κοινωνίες. Ο πρόεδρος Roosevelt τόλμησε το 1932, παρά τις αφόρητες πιέσεις των κερδοσκόπων και των τραπεζών, να προωθήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προστάτεψε την κοινωνία από τις τραΒ­πεζικές κρίσεις. Συμμάχησε με την κοινωνία και υπερασπίστηΒ­κε τα συμφέροντά της. Το σύνθημά του προς τους συμπολίτες του ήταν: "The only thing we have to fear is fear itself" (Το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος)».

    [10] Π. Ρήγας: Η αντιπολίτευση φοβίζει καθημερινά το λαό με μέσα τα οποία αδιαφορούν για την κοινωνία

    «Η αντιπολίτευση είναι αδυσώπητη στη στάση που κρατάει και φοβίζει καθημερινά τον λαό με μέσα τα οποία αδιαφορούν για την κοινωνία», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος.

    Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «απέναντι στις προκλητικές συνομιλίες που βγήκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ έχει αντεθνική στην ουσία στάση και είναι απέναντι στην κοινωνία». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «δεν μπορεί η αντιπολίτευση, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, αυτή την στιγμή να μην παίρνει θέση, για όλα αυτά τα οποία ενδεχομένως προσπαθούν να μεθοδευτούν, ώστε να επαναληφθεί ένα σκηνικό του καλοκαιριού που μας πέρασε».

    Δηλαδή, όπως εξήγησε ο Π. Ρήγας, να μην προχωρήσει η συμφωνία «να μην υλοποιηθούν αυτά που εμείς τηρήσαμε και μάλιστα όταν τα οικονομικά μεγέθη και οι οικονομικοί δείκτες είναι προς θετική κατεύθυνση για την επόμενη περίοδο». Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν».

    Σχετικά με το ΔΝΤ ο Πάνος Ρήγας είπε ότι «πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι, γιατί δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε στην υλοποίηση της αξιολόγησης». Υπάρχει ανάγκη όπως συμπλήρωσε «η οικονομία να προχωρήσει και να υπάρξει ανάπτυξη με βάση τους δείκτες για το επόμενο εξάμηνο». Όπως σημείωσε «υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που δημιουργούν αυτές τις προϋποθέσεις, άρα λοιπόν οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής οικονομίας».

    [11] Τα 126.000 μέλη που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές, ευχαρίστησε o Κ. Μητσοτάκης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του ευχαρίστησε τα 126.000 μέλη της ΝΔ που συμμετείχαν στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή νέων προέδρων τοπικών οργανώσεων, μελών τοπικών επιτροπών και 2.436 συνέδρων.

    «Η συμμετοχή αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έστειλε το μήνυμα ότι η προσπάθεια για να χτίσουμε τη Νέα Δημοκρατία από την αρχή έχει ξεκινήσει και υλοποιείται καθημερινά», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανανέωσης στους προέδρους των τοπικών οργανώσεων ξεπερνά το 65%.

    Παράλληλα ευχαρίστησε τα 2.430 άτομα που στελέχωσαν χθες τις Εφορευτικές Επιτροπές καθώς και τα 4.000 και πλέον υποψήφια μέλη για τις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις διαβεβαιώνοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

    «Η χθεσινή διαδικασία δεν είχε κανένα κόστος για τη Νέα Δημοκρατία. Το κόστος που υπήρξε επιβάρυνε τις Δημοτικές και Νομαρχιακές μας Οργανώσεις τις οποίες και ευχαριστώ θερμά. Τέλος, γνωρίζω ότι υπήρξαν και μικροπροβλήματα τα οποία στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης του Κόμματος θα εξαλειφθούν σύντομα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [12] Αφαίρεση βαθμών και τιμωρία έδρας για ΑΕΚ - Ατρόμητο

    Δεν απέφυγαν εν τέλει τη βαριά τιμωρία ΑΕΚ και Ατρόμητος για τα επεισόδια στον μεταξύ τους αγώνα στο Περιστέρι, που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο της 21ης ημέρας του πρωταθλήματος.

    Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε αμφότερους τους συλλόγους με αφαίρεση τριών βαθμών και δύο παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που σημαίνει ότι η Ένωση ισοβαθμεί πια με τον Παναθηναϊκό στους 51 βαθμούς.

    Η Ένωση θα παίξει χωρίς κόσμο στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο και σε έναν αγώνα των πλέι οφ, ενώ ο Ατρόμητος πάει για του... χρόνου, μιας και τα δύο ματς που απομένουν ως τη λήξη είναι εκτός έδρας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξαναρχίσει το Κύπελλο.

    [13] Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού στα «Panama Papers»

    Από τον Λιονέλ Μέσι μέχρι τον Μισέλ Πλατινί και από τον παίκτη του γκολφ Νικ Φάλντο μέχρι μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, πολλοί αθλητές και παράγοντες του αθλητικού κόσμου εμφανίζονται στα «Έγγραφα του Παναμά» (Panama Papers), στην τεράστια έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκε.

    Έναν χρόνο μετά το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που τη συγκλόνισε, η FIFA έχει μεγάλη παρουσία στα εκατομμύρια έγγραφα που αποκάλυψε το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) . Ανάμεσά τους δύο πρώην αντιπρόεδροι, ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί και οι Ουρουγουανός Εουχένιο Φιγκερέδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2016 - 16:32:27 UTC