Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
  • [02] Π. Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ και η ΄Υπατη Αρμοστεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό ζήτημα
  • [03] Μικροσυμπλοκή στον Πειραιά μεταξύ ομάδας που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και μελών της Χρυσής Αυγής -Επισημάνσεις
  • [04] «Μικρό παράδεισο» χαρακτηρίζουν πρόσφυγες το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας στην Ημαθία
  • [05] Δ Αβραμόπουλος: Οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται

  • [01] «O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

    «O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του δεύτερου τραπεζικού φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Κεφάλαιo και η εταιρία "Symeon Tsomokoς", επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους».

    Επίσης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι τμηματική ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτρέψει στην χώρα να γυρίσει σελίδα και στους επενδυτές να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.

    Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ.Δραγασάκης κάλεσε τις τράπεζες να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων με την διαμεσολάβηση τους με την επενδυτική κοινότητα. Έδωσε έμφαση στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση της μείωσης τους.

    Για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι «εμπορεύματα». «Αρνούμαστε την λογική ότι τα δάνεια για να αγοράζονται και να πωλούνται», είπε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η προσέλκυση καταθέσεων, η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα γίνει μετά την αξιολόγηση που θα σημάνει και την έναρξη της συζήτησης για την άρση των capital controls σε ένα τρίμηνο, τετράμηνο.

    Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την δημιουργία «ειδικών εργαλείων», όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και τη δημιουργία μιας δέσμης αναπτυξιακών ταμείων για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, την Ετεπ κλπ. Σχετικά νομοθετήματα θα υπάρξουν σε κάθε περίπτωση τους μήνες που θα ακολουθήσουν μετά την αξιολόγηση.

    [02] Π. Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ και η ΄Υπατη Αρμοστεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό ζήτημα

    Έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει, κατά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την κρίσιμη ώρα, των υπουργών Eξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Μπερτ Κέντερς , της Σλοβακίας, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ , της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας κας Μαργκαρίντα Μάρκες καθώς και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Αρλέμ Ντεζίρ, της Ιταλίας, κ. Σάντρο Γκότσι και της Μάλτας, κ. Ίαν Μποργκ , τους οποίους δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενους από τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκο Ξυδάκη.

    Νωρίτερα, στις 7 μ.μ. ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπροσωπεία των έξι υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στηρίζουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρόκληση του Προσφυγικού.

    Ο κ. Παυλόπουλος αφού επισήμανε ότι η ώρα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει και θα εφαρμόσει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την εφαρμογή της Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία και όχι μόνο, και αυτό θα το πράξει σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, με όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στον κοινό μας πολιτισμό και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει μόνη της όλο αυτό το τεράστιο βάρος και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων της. «Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στον Πολιτισμό της νοοτροπία φοβική, νοοτροπία απομόνωσης σε ένα πρόβλημα, από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. 'Αρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη με βάση τις ίδιες τις αρχές της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε όλοι» τόνισε.

    Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις εξής τέσσερις παρατηρήσεις :

    Πρώτον, τόνισε, ότι και κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και κυρίως να δώσουμε έμφαση στο θέμα της μετεγκατάστασης. Και υπογράμμισε ότι χωρίς την εφαρμογή αυτή θα υπάρξει κίνδυνος, ό,τι οικοδομήσαμε μέχρι σήμερα να μην προχωρήσει.

    Δεύτερον, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου και στο πλαίσιο αυτό να ξαναδούμε τον προσδιορισμό της έννοιας του Πρόσφυγα Πολέμου. «Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ του αιτούντος άσυλο γενικώς και του πρόσφυγα πολέμου. 'Αρα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός αλλαγής του καθεστώτος της Συνθήκης του Δουβλίνου, σε συνάρτηση με τον προσδιορισμό της έννοιας του πρόσφυγα πολέμου» τόνισε.

    Τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή-συνοριοφυλακή. Πάντοτε, βέβαια, με την τήρηση του κανόνα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών, όπως ορίζονται και φυλάσσονται κυριάρχως από τα κράτη αυτά.

    Τέταρτον, κάλεσε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδίως την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από το ίδιο το καταστατικό της. Μάλιστα, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από την θεσμική σύνδεση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι οι κανόνες που αφορούν την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σ' αυτήν τις οποίες πρέπει να τις εκτελέσει. Και προκειμένου να γίνει αυτό είναι ανάγκη να το καταστήσουμε από κοινού σαφές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους υπευθύνους της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες».

    Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι Πρόσφυγες έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία εμείς προστατεύουμε στο ακέραιο και παρατήρησε ότι βεβαίως, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των Προσφύγων, οι οποίες απορρέουν από την Συμφωνία που έχουμε υπογράψει και από την ελληνική έννομη τάξη. Υποχρεώσεις, που αφορούν ουσιαστικά την ίδια την προστασία τους.

    [03] Μικροσυμπλοκή στον Πειραιά μεταξύ ομάδας που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και μελών της Χρυσής Αυγής -Επισημάνσεις του γρ. τύπου ΣΥΡΙΖΑ

    Μικροσυμπλοκές μεταξύ ομάδας ατόμων που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο του Πειραιά και μελών της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιούσαν επίσης συγκέντρωση, υπήρξαν το απόγευμα κοντά στο Δημοτικό Θέατρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων όταν αντιλήφθηκαν έναν χρυσαυγίτη του επιτέθηκαν φραστικά και τότε εκείνος κάλεσε ομοϊδεάτες του.

    Επικράτησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου ενώ δεν έλειψαν οι μάχες σώμα με σώμα. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση η οποία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε προσαγωγές.

    Οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο του Πειραιά έχουν αποκλειστεί ενώ στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου έχει τοποθετηθεί κλούβα των ΜΑΤ για να μην υπάρξει νέα «συνάντηση» μελών από τις δύο συγκεντρώσεις. Ανάλογα μέτρα της αστυνομίας έχουν ληφθεί και έξω από το λιμάνι του Πειραιά στον Ηλεκτρικό Σταθμό προκειμένου να μην επιχειρήσουν μέλη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν πορεία προς τους χώρους λιμανιού.

    --Υπαινιγμοί ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας

    «Σήμερα, τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο Η. Κασιδιάρη, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, όχι μακριά από τον τόπο δολοφονίας του Π. Φύσσα. Οι βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά, το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την σημερινή «συγκέντρωση μίσους» της στον Πειραιά.

    «Η καταδίκη τέτοιων φασιστικών ενεργειών είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη. Να είναι βέβαιοι οι θιασώτες του νεοναζιστικού μορφώματος, ότι η Δημοκρατία δεν τους φοβάται» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ αφήνονται και σαφείς υπαινιγμοί για τη στάση της αστυνομίας: «Επειδή η στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και ΧΑ,αναμένουμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, και πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.Καμία στάση ανοχής δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα» καταλήγει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

    [04] «Μικρό παράδεισο» χαρακτηρίζουν πρόσφυγες το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας στην Ημαθία

    «Στα μάτια μου, το κέντρο στη Βέροια είναι ένας μικρός παράδεισος σε σχέση με την Ειδομένη» λέει ο Ουάλαα Ζμπάρα, ένας από τους περίπου 400 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων (πρώην στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου»), στην Ημαθία.

    «Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη κι επικίνδυνη στην Ειδομένη κι όταν φτάσαμε εδώ χαρήκαμε γιατί για πρώτη φορά μπήκαμε σε κτίριο. Εκεί, οι σκηνές μάς δημιουργούσαν πολλά προβλήματα, τόσο με τη βροχή όσο και με την πολλή ζέστη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 24χρονος Σύρος.

    Στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ημαθίας, σε ένα καταπράσινο τοπίο πλάι στο φράγμα του Αλιάκμονα, οι περίπου 400 πρόσφυγες ζουν σε κτίσματα (και όχι σε υπαίθριους μη στεγασμένους χώρους) και από χθες, με μέριμνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι χώροι εξοπλίστηκαν με κρεβάτια (κουκέτες), στη μεταφορά των οποίων έσπευσαν να βοηθήσουν με χαρά και οι ίδιοι.

    Καθημερινά λειτουργεί ιατρείο με στρατιωτικό γιατρό, αλλά και εθελοντές γιατρούς, ενώ τα περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης διακομίζονται, με το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία της Βέροιας και της Έδεσσας.

    Την ευθύνη για τη σίτιση έχει ο στρατός, ενώ πολύτιμη είναι η βοήθεια του δικτύου αλληλεγγύης εθελοντών της Βέροιας, οι οποίοι έχουν καθημερινή πολύωρη παρουσία και καλύπτουν -μεταξύ άλλων- γενικές ανάγκες (είδη προσωπικής υγιεινής, είδη ένδυσης και υπόδησης) αλλά και κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες των βρεφών (παιδικά γάλατα και τροφές, μπιμπερό, καρότσια, βραστήρες νερού κ.ά.).

    «Οι άνθρωποι εδώ μας βοηθούν πολύ. Από τη Βέροια, τη Βεργίνα αλλά κι απ' αυτό το χωριό (Αγία Βαρβάρα) έρχονται κάθε μέρα, μας ρωτούν πώς είμαστε και τι χρειαζόμαστε» λέει ο Ουάλαα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των ντόπιων.

    Στα 24 του χρόνια, ο νεαρός Σύρος ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό «μια ασφαλή χώρα», όπως λέει, και παρ' όλο που είναι πολύ ευχαριστημένος για το γεγονός ότι κατόρθωσε να φτάσει σώος στην Ελλάδα, «που βοηθάει τους πρόσφυγες», θα ήθελε το καλύτερο για τον εαυτό του. «Το καλύτερο αυτή τη στιγμή για τους πρόσφυγες είναι η Γερμανία. Τις καλύτερες συνθήκες έχει βέβαια η Σουηδία, αλλά η χώρα αυτή έχει κλείσει για εμάς» επισημαίνει.

    Ικανοποιημένη από τη νέα της ζωή στο κέντρο της Βέροιας, δηλώνει και η Μανάρ Μοχάμεντ, από τη Ράκα της Συρίας. «Εδώ οι συνθήκες είναι καλές και τα παιδιά παίζουν όλη μέρα, είναι χαρούμενα» λέει. Ωστόσο, το φαγητό δεν της αρέσει και όπως προσθέτει:«δεν υπάρχει ζεστό νερό για μπάνιο και δυσκολεύει την καθημερινότητά μας».

    Η έλλειψη ζεστού νερού και wifi, για να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους ή αλλού, καθώς και το φαγητό φαίνεται πως είναι τα βασικά προβλήματα για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Ημαθίας. «Σε αρκετούς δεν αρέσει το φαγητό, ενώ άλλοι θα ήθελαν περισσότερο» εξηγεί εθελοντής.

    Άλλοι πάλι, όπως η 24χρονη Χανά, από το Χαλέπι της Συρίας, αν και είναι ευχαριστημένη από τις συνθήκες της νέας της ζωής στο κέντρο της Ημαθίας, σε σύγκριση με την Ειδομένη, θέλει να μάθει πώς μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι της. Ταξιδεύει μόνη, με τα τέσσερα παιδιά της και το μόνο που ονειρεύεται είναι να φτάσει γρήγορα στον σύζυγό της, στη Γερμανία. «Εδώ είναι ήσυχα και τα παιδιά μπορούν να παίζουν ανέμελα. Δεν έχω παράπονο, αλλά θα ήθελα να ξέρω πότε θα μπορέσω να πάω στη Γερμανία» λέει η νεαρή, την ώρα που ο δίχρονος γιος της κάθεται στην πλαστική καρέκλα του ...υπαίθριου κομμωτηρίου του κέντρου και ανακατεύει τα μαλλιά του σαν να προσπαθεί να ξεφύγει από το ψαλίδι του κουρέα.

    Τα παιδιά, όπως και στην Ειδομένη, κλέβουν την παράσταση και στο κέντρο της Ημαθίας. Και είναι και εδώ πολλά, καθώς από τους 400 φιλοξενούμενους στο κέντρο, περίπου 160 είναι παιδιά και βρέφη. Μάλιστα, σύμφωνα με εθελοντή, περί τα 40 είναι γεννημένα μεταξύ 2014-2016.

    Κι επειδή τα παιδικά χαμόγελα είναι η βασική έγνοια όλων όσοι ασχολούνται με το δαιδαλώδες Προσφυγικό, οι αλληλέγγυοι εθελοντές της Βέροιας έχουν φροντίσει ώστε με δράσεις και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία ευελπιστούν να αυξήσουν το επόμενο διάστημα, να τους προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς.

    Μία εκ των εθελοντών, μάλιστα, συνταξιούχος δασκάλα η ίδια, έχει οργανώσει ένα είδος υπαίθριου σχολείου, όπου με τη βοήθεια μιας Σύριας νηπιαγωγού, της Λίνας, προσπαθεί να μάθει στα μικρά προσφυγόπουλα βασικές λέξεις κι εκφράσεις στα ελληνικά.

    Μπορεί η υποδοχή των προσφύγων στη Βέροια να ήταν επεισοδιακή, ωστόσο, το καθημερινό «παρών» δεκάδων εθελοντών στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας δείχνει, όπως λένε οι ίδιοι, το αληθινό πρόσωπο της περιοχής, αυτό του πολιτισμού και της αλληλεγγύης.

    Εκατοντάδες πολίτες της Βέροιας, με την προσφορά τους είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε με χορηγίες, είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας έχουν στείλει μήνυμα ανθρωπιάς, επισημαίνουν οι εθελοντές.

    Την ίδια ώρα, ένας κάτοικος Βέροιας, κρατώντας μια μικρή προσφυγοπούλα από το χέρι, περπατάει ανάμεσα στα κτίρια, και πολλοί είναι αυτοί που τον γνωρίζουν με το μικρό του όνομα (είναι ο κύριος Ευάγγελος, εξηγεί νεαρή πρόσφυγας). Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του κέντρου βρέθηκε πλάι στους πρόσφυγες. «Βλέποντας τις εικόνες των προσφύγων, είπα να βοηθήσω, όπως μπορώ. Έρχομαι στο κέντρο, παίρνω δυο-τρία άτομα μαζί μου στο σπίτι, κάνουν μπάνιο, τους προσφέρουμε ένα πιάτο ζεστό φαγητό και μετά τους φέρνω και πάλι πίσω» λέει, στέλνοντας κι αυτός, με τον δικό του τρόπο, το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    [05] Δ Αβραμόπουλος: Οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται

    Την ανάγκη να υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για τη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επεσήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τόνισε πως σε σύγκριση με ό, τι συνέβη πέρυσι, τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένες.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πλέον τα hotspots είναι σε πλήρη λειτουργία σήμερα και εκείνοι που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη πρέπει να

    γνωρίζουν ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. ?Όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφονται? είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως ?οι πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.?

    Ο Ελληνας Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς τους παράτυπους μετανάστες πως θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και σύντομα θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς για να έρθουν στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών. Οπως είπε αυτός είναι ο λόγος που πριν λίγο καιρό πήρε την πρωτοβουλία ?για να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με αποτελεσματικό τρόπο? είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, πέρασαν τρία Κράτη-Μέλη της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι καταχωρήθηκαν κατά κάποιο τρόπο από τις αρχές εκεί, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, έστησαν το αρχηγείο τους και διέπραξαν τις εγκληματικές αυτές πράξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2016 - 20:32:27 UTC