Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική η συμμαχία των προθύμων για το προσφυγικό
  • [02] Την ανάγκη για «έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών» τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας
  • [03] Νέα τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με πέντε νεκρούς
  • [04] Οι Εκκλησίες της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή για το προσφυγικό
  • [05] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών
  • [06] Συνελήφθη ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
  • [07] Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs είναι ο καλύτερα αμειβόμενος τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ το 2015
  • [08] Ο Σόιμπλε αγνόησε πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές στον Παναμά, γράφει το Spiegel
  • [09] Δ. Αβραμόπουλος: Οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται
  • [10] «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
  • [11] «Από σήμερα ξέρουμε που ακριβώς πατάμε»
  • [12] Γκολ ο Χολέμπας στην Premier League και... χρίστηκε σκόρερ σε τέσσερα πρωταθλήματα!
  • [13] Με νίκες τερμάτισαν Άρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, υποβιβάστηκε ο Αρκαδικός
  • [14] Ο Παναθηναϊκός 84-75 στην Κηφισιά και περιμένει το... θαύμα

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική η συμμαχία των προθύμων για το προσφυγικό

    Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, έστειλαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

    Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, μετά τις τετράωρες διαβουλεύσεις που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία, προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

    Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλωνπροοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης, χαρακτήρισε τη επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο κ. Ξυδάκης. Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ' όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

    [02] Την ανάγκη για «έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών» τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας

    «Η ΕΚΤ διαθέτει ακόμη όπλα αλλά για πραγματική στροφή χρειάζεται ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    «Τα νομισματικά θεμέλια υπάρχουν και είναι γερά, η ΕΚΤ επιτελεί τον ρόλο της. Αυτό που λείπει, με ιδιαίτερα αισθητό τρόπο, είναι το δεύτερο θεμέλιο, ένας μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών. Για τον λόγο αυτό προτείνω τον διορισμό ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών», προσθέτει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

    Εξηγεί, δε, ότι «δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια θεολογική ανάλυση μεταξύ ειδημόνων», αλλά ότι «πρόκειται για μια συγκεκριμένη ιδέα, προς όφελος όλων», αφού «η έλλειψη συνολικής διακυβέρνησης, από το 2011, κόστισε από δυο μέχρι και πέντε μονάδες του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

    «Θέλω να είμαι σαφής, και για να απαντήσω στις τοποθετήσεις των ευρωσκεπτικιστών. Δεν προτείνουμε περισσότερες Βρυξέλλες, αλλά περισσότερη ανάπτυξη και εργασία», τονίζει ο Βιλερουά Ντε Γκαλό και δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε «ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να μας πείσει να κάνουμε το φιλόδοξο αυτό βήμα»: το ότι η Ευρωζώνη έχει ένα εξωτερικό πλεόνασμα το οποίο προσεγγίζει ο 4% του ΑΕΠ της. Κάτι που «δεν αποτελεί καλή είδηση, δεδομένου του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης» και οφείλεται στο ότι «δεν υπάρχει ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών, ο οποίος να επεξεργασθεί συλλογικές στρατηγικές». Ο κύριος στόχος, θα πρέπει να είναι, λοιπόν, «να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων».

    [03] Νέα τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με πέντε νεκρούς

    Άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν ανετράπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδάκι και πέντε να διασωθούν.

    Πλωτό του λιμενικού και της frontex περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή σώους δύο άντρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί.

    Οι διασωθέντες όπως και οι σοροί των άτυχων παράτυπων μεταναστών (4 γυναίκες και ένα παιδάκι) μεταφέρθηκαν στη Σάμο.

    Όπως προέκυψε από τη λιμενική αρχή Σάμου ο ένας των διασωθέντων ανδρών φέρεται ως διακινητής των προσφύγων και μεταναστών και χειριστής της λέμβου.

    [04] Οι Εκκλησίες της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή για το προσφυγικό

    «Οι περισσότερες Εκκλησίες στην Ευρώπη βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή", προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και την κοινωνία των πολιτών έναντι της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης, η οποία συνιστά «ανθρωπιστική κρίση» διαβεβαίωσε τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ο γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Όλαφ Φύκσε Τβέιτ κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού στην έδρα του Συμβουλίου στη Γενεύη.

    Ειδικότερα, ο κ. Τβέιτ υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης ανθρωπισμού και συμπόνιας προς τους πρόσφυγες, κάλεσε την Ευρώπη να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την επιβολή περιορισμών ως είδος «συλλογικής τιμωρίας».

    Τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεργατική διάθεση και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών προς την Ελλάδα, έχοντάς την τοποθετήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του εδώ και αρκετό καιρό εξέφρασε ο κ. Αμανατίδης και ζήτησε να συνεχιστεί η παροχή στήριξης προς τη χώρα, η οποία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

    Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε το Συμβούλιο για την πρωτοβουλία αποστολής «ανοιχτής επιστολής» με το 'Συνέδριο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών' (CEC) και την Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME) -σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNCHR), με βασικό αίτημα «την κινητοποίηση δυνάμεων για την υποβοήθηση της επανεγκατάστασης των προσφύγων», μέσω της οποίας επιδιώκεται η ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι θα μεταφέρει την εν λόγω σημαντική είδηση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

    «Οι Εκκλησίες παγκοσμίως» διευκρίνισε από την πλευρά του ο γ.γ του Συμβουλίου «εμφανίζονται ιδιαίτερα 'δραστήριες' στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα, αναλαμβάνοντας- με σχετικές αποστολές τους- ρόλο όχι απλώς συμβουλευτικό αλλά και εκτελεστικό/ επιχειρησιακό, ενώ επιζητούν μια ευρωπαϊκή διαχείριση στο πρόβλημα στη λογική του «burden sharing».

    [05] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών

    Ολοκληρώθηκεη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    [06] Συνελήφθη ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

    Ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο 31χρονος Βέλγος που καταζητείτο από τις αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνελήφθη, μετέδωσε η δημόσια βελγική τηλεόραση VRT.

    Ο Αμπρινί είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη αφότου θεάθηκε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη στις Βρυξέλλες πριν από δύο εβδομάδες, τέσσερις ημέρες πριν διαπράξουν τις πολύνεκρες επιθέσεις τους στο αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους.

    [07] Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs είναι ο καλύτερα αμειβόμενος τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ το 2015

    Τριάντα εκατομμύρια δολάρια: αυτό είναι το ποσό που εισέπραξε το 2015 ο Λόιντ Μπλανκφέιν, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τραπεζικά έγγραφα.

    Συγκεκριμένα, ο 61χρονος εισέπραξε τον καθορισμένο του μισθό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μπόνους ύψους 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων και 14,7 εκατομμύρια από δικαιώματα προαίρεσης μετοχών.

    Η εταιρεία επίσης του έδωσε την 15η Ιανουαρίου του 2015 ένα μπόνους ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων που θα το λάβει σε διάστημα 8 ετών, με αποτέλεσμα οι συνολικές του απολαβές να ανέλθουν σε 30 εκατομμύρια δολάρια. Παρόλαυτά το εν λόγω ποσό είναι μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με το 2014.

    Ο Λόιντ Μπλανκφέιν, επικεφαλής της Goldman Sachs από το 2006, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος των 6 τραπεζών της Γουόλ Στριτ, παρά την πτώση κατά 31% των κερδών της Goldman Sachs το 2015.

    +35% σε διάστημα 1 έτους για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase

    Ο Τζέιμι Ντίμον, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase από την πλευρά του συγκέντρωσε απολαβές 27 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015, μια αύξηση της τάξης του 35% σε διάστημα ενός έτους.

    Ο Αυστραλός Τζέιμς Γκόρμαν, που διευθύνει τη Morgan Stanley συγκέντρωσε 21 εκατομμύρια δολάρια (-6,7% σε διάστημα ενός έτους), ο Τζον Σταμπφ της Wells Fargo είχε απολαβές ύψους 19,3 δολαρίων (ισόποσες με το 2014), ο Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων (+27,5%) και ο Μπράιν Μόινιχαμ της Bank of America 16 εκατομμύρια δολάρια (+23%).

    [08] Ο Σόιμπλε αγνόησε πληροφορίες για ύποπτες συναλλαγές στον Παναμά, γράφει το Spiegel

    Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιριών στον Παναμά, γράφει σήμερα το περιοδικό Spiegel.

    Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, αρνούνταν, σύμφωνα με το Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές εικονικής εταιρίας στον Παναμά.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και αναφέρεται στα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

    "Ούτε ο Σόιμπλε που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των υπεράκτιων εταιριών, ούτε ο Γκάτσερ --ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου-- αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά" του πληροφοριοδότη "ο οποίος τους είχε γράψει προσωπικά", επισημαίνει το Spiegel και διευκρινίζει ότι η υπεράκτια εταιρία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca.

    Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι έπειτα από "πολλές εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις", και επισήμανε ότι την περίοδο αυτή εξετάζεται εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο η επίμαχη "συναλλαγή στη Βενεζουέλα".

    Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με το Spiegel.

    Πάντως το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το "μητρώο διαφάνειας", τώρα η σύσταση του μητρώου αποτελεί πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

    Πηγή: Spiegel

    [09] Δ. Αβραμόπουλος: Οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται

    Την ανάγκη να υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για τη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επεσήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τόνισε πως σε σύγκριση με ό, τι συνέβη πέρυσι, τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένες.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πλέον τα hotspots είναι σε πλήρη λειτουργία σήμερα και εκείνοι που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη πρέπει ναγνωρίζουν ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. "Όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφονται" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως "οι πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία".

    Ο Ελληνας Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς τους παράτυπους μετανάστες πως θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και σύντομα θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς για να έρθουν στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών. Οπως είπε αυτός είναι ο λόγος που πριν λίγο καιρό πήρε την πρωτοβουλία "για να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με αποτελεσματικό τρόπο"είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, πέρασαν τρία Κράτη-Μέλη της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι καταχωρήθηκαν κατά κάποιο τρόπο από τις αρχές εκεί, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, έστησαν το αρχηγείο τους και διέπραξαν τις εγκληματικές αυτές πράξεις.

    [10] «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν ιστορικές φωτογραφίες από την εισβολή των Γερμανών στην πόλη, ακριβώς 75 χρόνια μετά.Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την φωτογραφική έκθεση του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου, «Στο περιθώριο του πολέμου» και η οποία θα συνεχιστεί έως τις 6 Νοεμβρίου.

    «Οι πρώτες φωτογραφίες -που αποτέλεσαν και τη "μαγιά" της συλλογής μου ήταν ορισμένες φωτογραφίες που είχε συλλέξει ο πατέρας μου, που υπηρετούσε εκείνη την περίοδο στην Αστυνομία. Στη συνέχεια εντόπισα τον βασικό τους συλλέκτη -έναν Γερμανό στρατιώτη της εποχής, ίσως και φωτογράφο ορισμένων από τα πλάνα-, συνάντησα την κόρη του, μια ηλικιωμένη άτεκνη Γερμανίδα... Είχε στην κατοχή της ("κληρονομιά" του πατέρα της) χιλιάδες φωτογραφίες από όλες τις περιοχές των Βαλκανίων (Ρουμανία, Σερβία) απ' όπου "πέρασε" ο γερμανικός στρατός την περίοδο 1941-44. Ήθελε να τις... ξεφορτωθεί όλες. Κατάφερα να αγοράσω μόνο το τμήμα της συλλογής που αφορούσε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης (συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας) Βύρων Μήτος.

    Ήταν σαν σήμερα -75 χρόνια και λίγες ώρες νωρίτερα- (Τετάρτη 9 Απριλίου 1941 ώρα 8 π.μ.) , όταν τα γερμανικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη.Η παράδοση της πόλης στους κατακτητές έγινε στην πλατεία Βαρδαρίου (στη Χρυσή πύλη της πόλης) από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Μερκουρίου και τον στρατιωτικό διοικητή Νικόλαο Ραγκαβή.

    [11] «Από σήμερα ξέρουμε που ακριβώς πατάμε»

    Ως ύψιστη προτεραιότητα της σλοβακικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι η επίλυση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις 4ωρες διαβουλεύσεις της ομάδας των έξι υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ που βρίσκονται στην Αθήνα.

    «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε συνέχεια στις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη και σοβαρή αυτή κρίση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όλοι επηρεαζόμαστε από αυτή την κρίση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να αφιερώσουμε όλη την ενέργειά μας προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο κ. Λάιτσακ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμες τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε σε χρόνο ρεκόρ, εντός τεσσάρων ημερών, στην Αθήνα καθώς, όπως είπε, από αυτά που έμαθε εδώ, η χώρα του μπορεί να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για την ευρωπαϊκή της προεδρία. «Μάθαμε πολλά» σημείωσε «και από σήμερα θα μπορώ να πω ότι ξέρουμε που ακριβώς πατάμε όσον αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, μια συμφωνία πολύ σημαντική».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εξέφρασε και την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, πρώτη επίσης, όπως είπε, επίσημη επίσκεψή που πραγματοποίησε από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών, και την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

    «Ήρθα στην Αθήνα για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους» είπε, εξηγώντας ότι ήθελε με αυτή του την επίσκεψη να τονίσει «τη σημασία των διμερών σχέσεων και για να διαβεβαιώσω τους Έλληνες συναδέλφους για την φιλία μας και για το γεγονός ότι η Σλοβακία προσβλέπει σε καλή συνεργασία με την Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις».

    Ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή του από τους Έλληνες ομολόγους του και επισήμανε ότι η σημερινή παρουσία του στην Αθήνα ως μέλος αυτής, της πολύ σημαντικής ομάδας σε ένδειξη αλληλεγγύης, ταυτόχρονα ήταν πολύ χρήσιμη για να μάθει για την πραγματική κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.

    [12] Γκολ ο Χολέμπας στην Premier League και... χρίστηκε σκόρερ σε τέσσερα πρωταθλήματα!

    Ο Χοσέ Χολέμπας επανεμφανίστηκε στην ενδεκάδα της Γουότφορντ μετά από έναν μήνα και πέτυχε το πρώτο γκολ της καριέρας του στην Αγγλία, ισοφαρίζοντας 1-1 στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου την Έβερτον και διαμορφώνοντας έτσι το τελικό σκορ.

    Ο διεθνής αριστερός φούλμπακ έχει σκοράρει πλέον σε τέσσερα διαφορετικά πρωταθλήματα, στη Γερμανία (β΄ κατηγορία) με τη Μόναχο 1860, στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, ένα γκολ με τη Ρόμα πέρυσι στην Ιταλία και τώρα στην Premier League!

    [13] Με νίκες τερμάτισαν Άρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, υποβιβάστηκε ο Αρκαδικός

    Με άνετη νίκη επί του Κολοσσού Ρόδου, 83-68, στο «Nick Galis Hall» ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο στην Α1 ο Άρης. Ως τρίτος στο βαθμολογικό πίνακα θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την 6η Κηφισιά στην προημιτελική φάση των πλέι οφ. Στον αντίποδα, οι Ροδίτες είναι οριστικά 7οι και θα αντιμετωπίσουν τον 2ο της κανονικής περιόδου.

    Τα δεκάλεπτα: 28-21, 45-31, 64-52, 83-68

    Με νίκη έκλεισε η ΑΕΚ την κανονική περίοδο. Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβιτς επικράτησε 87-74 του Αρκαδικού στο ΟΑΚΑ και κατέκτησε την 4η θέση. Οι φιλοξενούμενοι ήταν ανταγωνιστικοί στα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης, αλλά στο τέλος υπέκυψαν και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αγώνων, αποχαιρέτησαν την κατηγορία στην οποία μετείχαν για πρώτη φορά.

    Τα δεκάλεπτα: 19-20, 36-40, 62-57, 87-74

    Την 5η θέση κατέλαβε ο ΠΑΟΚ και στην προημιτελική φάση των πλέι οφ θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την 4η ΑΕΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε νικηφόρα, 87-74, από την Καβάλα απέναντι στην ομώνυμη ομάδα. Έτσι, αποχαιρέτησε και τυπικά τα «μεγάλα σαλόνια» η ομάδα του Στιβ Γιατζόγλου.

    Τα δεκάλεπτα: 14-21, 35-48, 56-64, 74-87

    Την παραμονή του στην Α1 πανηγύρισε ο Κόροιβος επικρατώντας 86-69 του Λαυρίου. Μία παραμονή που ήρθε για την ομάδα της Ηλείας σε συνδυασμό με την ήττα του Αρκαδικού από την ΑΕΚ και τη νίκη των Τρικάλων επί του Απόλλωνα Πατρών.

    Τα δεκάλεπτα: 22-21, 50-43, 71-52, 86-69

    Τα Τρίκαλα πέτυχαν επιβλητική νίκη, 84-67, επί του Απόλλωνα Πατρών, αλλά καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στην οκτάδα των πλέι οφ.

    Τα δεκάλεπτα: 23-17, 48-44, 75-54, 84-67

    [14] Ο Παναθηναϊκός 84-75 στην Κηφισιά και περιμένει το... θαύμα

    Ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος της Α1 για τον Παναθηναϊκό με ακόμα μία νίκη, 84-75, επί της Νέας Κηφισιάς μέσα στο «Ζηρίνειο». Η ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς βρίσκεται προσωρινά στην πρώτη θέση με ρεκόρ 25-1 και περιμένει πλέον μόνο το... θαύμα, δηλαδή να χάσει ο Ολυμπιακός την Τετάρτη (13/4) από το Ρέθυμνο μέσα στο ΣΕΦ, για να «αρπάξει» την τελευταία αγωνιστική την 1η θέση, που θα κρατήσουν οι «ερυθρόλευκοι» αν νικήσουν.

    Τα δεκάλεπτα: 18-15, 33-36, 58-65, 75-84


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 April 2016 - 16:32:30 UTC