Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η συμφωνία με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα
  • [02] Επίθεση στις πολιτικές δυνάμεις «που κατέστρεψαν τη χώρα» εξαπέλυσε η Όλγα Γεροβασίλη
  • [03] Μηνύσεις και αγωγές από τον Αντ. Σαμαρά κατά της Όλγας Γεροβασίλη και ΜΜΕ
  • [04] Ν. Τόσκας: Έως το Πάσχα, θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ειδομένη και Πειραιά
  • [05] Β. Σόιμπλε: Η λύση για την Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα
  • [06] Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανακοίνωσε η ΕΤΕ - Έτος κερδοφορίας για την Εθνική Τράπεζα το 2016
  • [07] Εισαγγελική έρευνα στην Ιταλία, για τις δραστηριότητες της Bank of China
  • [08] Έρευνα Palmos Analysis: Αρνητική η εικόνα του ΔΝΤ στην ελληνική κοινωνία
  • [09] Για «αψυχολόγητη βία» έκανε λόγο ο Γ. Κυρίτσης, σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη
  • [10] Ειδομένη: Τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι
  • [11] Νέα προσπάθεια ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά
  • [12] Δήλωση αποχώρησης 49 ατόμων από την Κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη»
  • [13] Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζητούν «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα»
  • [14] Βίντεο ΕΚ: Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για αλλαγή των κανόνων του Δουβλίνου και επανεκτιμούν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
  • [15] Πρακτική Άσκηση στο ΕΚ: οι αιτήσεις λήγουν στις 15 Μαΐου
  • [16] Δυσφορία στο ΕΚ για τη σύνδεση της κατάργησης της βίζας στους Τούρκους πολίτες με την επανεισδοχή μεταναστών
  • [17] Βιντεο ΕΚ: δυσφορία ευρωβουλευτών με τη σύνδεση της κατάργησης της βίζας στους Τούρκους πολίτες με την επανεισδοχή μεταναστών
  • [18] Συνάντηση «Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2016», στη Λέσβο
  • [19] Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
  • [20] Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Κηφισού, λόγω τριών τροχαίων ατυχημάτων
  • [21] Άλλες επτά κλινάμαξες «επιστράτευσε» ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη
  • [22] ΟΑΕΔ: Σήμερα οι εβδομαδιαίες πληρωμές παροχών ανεργίας
  • [23] Ο Βόρειος Πόλος μετακινείται προς το Λονδίνο, λόγω της κλιματικής αλλαγής

  • [01] Ν. Παππάς: Η συμφωνία με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα

    «Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε σύγκλιση με τους δανειστές, όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    «Όλοι, όμως, έχουν αντιληφθεί την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία, τώρα που εξετάζεται εκ νέου η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο δεν αναδεικνύεται μόνο η αφερεγγυότητα του ΔΝΤ αλλά και διαφορές πολιτικής οικονομίας».

    «Για την εξοικονόμηση των 2 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού, εμείς προτείνουμε μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ΝΔ -όπως υποστήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή- θα περιέκοβε αυτά τα χρήματα από τις επικουρικές συντάξεις, χωρίς δεύτερη σκέψη» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε: «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία με άγριες περικοπές συντάξεων, χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας, χωρίς τις 100 δόσεις για διευκόλυνση των πολιτών και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Το ότι δεν είναι στο τραπέζι αυτά είναι επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας».

    Για τις τηλεοπτικές άδειες ειπε πως «σήμερα δημοσιεύεται και η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που "ξεκλειδώνει" την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στην εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα διαβούλευσης και έπειτα ένας μήνας για την υποβολή των φακέλων. Προβλέπονται κάποιες μέρες για τυχόν ενστάσεις και προχωράμε στις άδειες για το ελεύθερο σήμα που μεταφέρεται μέσω κεραιών σε πανελλαδική εμβέλεια».

    «Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις άδειες με τη μετοχική σύνθεση της DIGEA, καλό όμως θα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια να διαχωρίζονται από τον πάροχο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια γενική αίσθηση αδιαφάνειας και θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει μια ρύθμιση που θα διαχωρίζει, επίσης, τις εταιρίες μέτρησης, τα media - shop και το τηλεοπτικό δίκτυο».

    [02] Επίθεση στις πολιτικές δυνάμεις «που κατέστρεψαν τη χώρα» εξαπέλυσε η Όλγα Γεροβασίλη

    Επίθεση στις πολιτικές δυνάμεις «που κατέστρεψαν τη χώρα» εξαπέλυσε την Κυριακή η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

    Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι «με υποδειγματική ενορχήστρωση, οι πολιτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν την χώρα, που επέβαλλαν στην οικονομία μέτρα 65 δις, που μείωσαν κατά 25% το ΑΕΠ και που εξαφάνισαν τις λίστες μαύρου χρήματος για να προστατεύσουν κορυφαία στελέχη τους, ξιφουλκούν σήμερα κατά της κυβέρνησης για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά».

    Η κυβέρνηση αγωνίζεται να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, πάνω στο σαθρό έδαφος που αυτοί παρέδωσαν, προσθέτει η εκπρόσωπος και σημειώνει ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύτηκε ώστε το αποτέλεσμα της συμφωνίας να είναι το θετικότερο, τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τους όρους. Εξαίρεσε από την παραχώρηση την έκταση των Λιπασμάτων, διασφαλίζοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής».

    «Ας μας πουν τι έχουν κάνει αυτοί που, υπογράφοντας λευκά χαρτιά, παρέδωσαν την χώρα, δέσμια, στις προθέσεις των δανειστών. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών», υπογραμμίζει στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.

    Διαβάστε επίσης:

    Θ. Δρίτσας: Δεν κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό

    [03] Μηνύσεις και αγωγές από τον Αντ. Σαμαρά κατά της Όλγας Γεροβασίλη και ΜΜΕ

    «Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα υποβάλει άμεσα μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Παραπολιτικά, Κουτί της Πανδώρας και Δημοκρατία) για όσα εν γνώση τους, ψευδή και συκοφαντικά, έγραψαν και είπαν σε βάρος του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Σαμαρά.

    [04] Ν. Τόσκας: Έως το Πάσχα, θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ειδομένη και Πειραιά

    «Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές... Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρεμετρη βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη.

    Εξήγησε ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.

    Τόνισε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες», αναφερόμενος σε «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι.

    Είπε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

    Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίσθεης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.

    Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τηνστάση της Αστυνομίας το Σάββατο είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

    [05] Β. Σόιμπλε: Η λύση για την Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα

    O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι θα βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας τις επόμενες λίγες εβδομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι η λύση αυτή δεν θα περιλαμβάνει ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους.

    «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεδομένου του ότι η περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους ανέρχεται ήδη σε 35 χρόνια και οι πληρωμένες τόκων αναβλήθηκαν για ένα διάστημα 10 ετών, εκείνοι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι η Ελλάδα πρέπει να κάνει» κι η Αθήνα χρειάζεται να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

    «Βοηθάμε την Ελλάδα- αγοράζουμε χρόνο» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι πιστωτές πάντα τηρούν τις συμφωνίες τους.

    [06] Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανακοίνωσε η ΕΤΕ - Έτος κερδοφορίας για την Εθνική Τράπεζα το 2016

    H διατήρηση και ενίσχυση της φερεγγυότητας και κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, η ανάπτυξη νέων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η επένδυση στην πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες και στο ανθρώπινο δυναμικό της καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, στην ετήσια συνάντηση των στελεχών της.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας η Λούκα Κατσέλη εστίασε στην πρωτοβουλία που σύντομα θα ανακοινωθεί για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω «Αλυσίδων Αξίας».Πρόκειται για ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε αλυσίδες αξίας παραγωγής που ξεκινάει με τη χρηματοδότηση συστάδας επιχειρήσεων που συνδέονται με τη ναυπήγηση πλοίων.

    Φραγκιαδάκης: Το καλοκαίρι η εθελούσια-Κερδοφόρο το 2016

    Μιλώντας στην συνάντηση των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επισήμανε ότι το 2016 θα αποτελέσει κερδοφόρο έτος για την Εθνική Τράπεζα, ενώ επισήμανε ότι η εθελούσια έξοδος θα γίνει το καλοκαίρι. Στόχος μας δεν είναι μόνον η αποχώρηση εργαζομένων αλλά και νέες προσλήψεις ώστε να υπάρξει ανανέωση και νέες ιδέες, ανέφερε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    [07] Εισαγγελική έρευνα στην Ιταλία, για τις δραστηριότητες της Bank of China

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας πραγματοποίησε έλεγχο στα γραφεία της κινεζικής τράπεζας Bank of China Ltd στην Ιταλία, καθώς η αναφερόμενη κρατική κινεζική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με καταγγελίες για το ρόλο της, σε παράνομη μεταβίβαση χρημάτων από την Ιταλία στην Κίνα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.

    Οι Ιταλοί εισαγγελείς προετοιμάζονται να οδηγήσουν σε δίκη 297 άτομα. Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι Κινέζοι, μεταξύ αυτών και το προσωπικό του υποκαταστήματος της αναφερόμενης τράπεζας στο Μιλάνο, καθώς κατηγορούνται για το ρόλο τους στην παράνομη μεταβίβαση ποσού 4,5 δισ ευρώ από την Ιταλία στην Κίνα, για την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2010.Δικαστής στη Φλωρεντία αναμένεται ν' αποφασίσει για την απαγγελία κατηγοριών και την προσαγωγή τους, σε δίκη.

    [08] Έρευνα Palmos Analysis: Αρνητική η εικόνα του ΔΝΤ στην ελληνική κοινωνία

    Αρνητική είναι η εικόνα που έχει η ελληνική κοινωνία για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Palmos/ Analysis, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να μην δεχθεί νέα μέτρα, καθώς θεωρούν ότι το ΔΝΤ ακολουθεί εκβιαστική πολιτική.

    Συγκεκριμένα, το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ρόλος του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα είναι αρνητικός. Μάλιστα την ίδια άποψη έχει το 65% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.Το ΔΝΤ εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει πιο σκληρά μέτρα, σύμφωνα με το 78% των ερωτηθέντων. Από όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 65% χαρακτηρίζουν εκβιαστική την στάση του ΔΝΤ.

    Το 63% πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Ειδικότερα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 44% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την απομάκρυνση του ΔΝΤ, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει το 42%.

    Για το θέμα που προέκυψε με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, το 44% απαντά ότι σημασία έχουν οι αποκαλύψεις και όχι ποιός έκανε τη υποκλοπή. Μεγαλύτερη βαρύτητα στο ποιος έκανε την υποκλοπή και όχι στο περιεχόμενο των αποκαλύψεων δίνει το 21% των ερωτηθέντων.Τέλος το 77% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί κανένα μέτρο πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.Η πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.

    [09] Για «αψυχολόγητη βία» έκανε λόγο ο Γ. Κυρίτσης, σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη

    Για "δύσκολη" και "επικίνδυνη" κατάσταση στην Ειδομένη, έκανε λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, ενώ κατηγόρησε τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ για "αψυχολόγητη βία".Όπως ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για να προσθέσει ότι επτά νοσηλεύτηκαν, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες.

    «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι' αυτό έγιναν ενέργειες, τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ' όλους» τόνισε. Υποστήριξε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

    Ο κ. Κυρίτσης, αναφέρθηκε και στη χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία, όπως είπε, εντοπίστηκε έγκαιρα. Σημείωσε, όμως, ότι «μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις».«Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ενώ συμπλήρωσε: «ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης».

    Ερωτηθείς για το χρόνο εκκένωσης του λιμανιού ανέφερε το "ορόσημο" του Πάσχα. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά, ενώ ταυτόχρονα οι ροές έχουν περιοριστεί μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

    [10] Ειδομένη: Τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι

    Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να προσέλθουν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναζητώντας βοήθεια.

    Μεταξύ αυτών ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι κι άλλα περίπου 35, ηλικίας 5-15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων, ενώ άλλοι δύο νεαροί -κατά δήλωσή τους- τούς πήραν μαζί με άλλους δέκα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα υπόκεινταν σε ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

    «Οι ίδιοι, είπαν στους γιατρούς ότι τούς ξυλοκόπησαν επί εδάφους της ΠΓΔΜ» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    Επίσης, πάνω από τριάντα ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ στα ιατρεία προσήλθε -μεταξύ άλλων- και μία έγκυος από τη Συρία, μαζί με τα δύο παιδιά της, η οποία ανέφερε ότι έπεσε, όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις άρχισε η ρίψη δακρυγόνων.

    Το ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη ήταν γεμάτο όλη μέρα χθες και η ιατρική ομάδα ενισχύθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πληθώρα των περιστατικών, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί και διήρκεσαν έως το βράδυ. Από τα 300 περιστατικά, τα 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα και άλλα 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ επτά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

    [11] Νέα προσπάθεια ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά

    Νέα προσπάθεια να πειστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, θα καταβληθεί εκ νέου σήμερα από στελέχη του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2, ενώ από προχθές Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

    Το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

    Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

    Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο στο κανάλι 1 του Πειραιά, για το θέμα των προσφύγων, που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ.Μώραλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι.Η εκτίμησή μου, κατέληξε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί.

    [12] Δήλωση αποχώρησης 49 ατόμων από την Κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη»

    Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη δημοτική Κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης "Ανοιχτή Πόλη" κοινοποίησαν 49 υποψήφιοι δημοτικοί, διαμερισματικοί σύμβουλοι ή απλά μέλη, καθώς διαφωνούν με επιλογές της Κίνησης το τελευταίο διάστημα.

    Σε επιστολή που υπογράφουν τονίζουν πως η Κίνηση δεν αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, δεν αντιπολιτεύεται τη διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και "ανοίγει πόρτα" για συνεργασία μαζί του, ενώ αναφέρεται στο προσφυγικό "ως μια ανθρωπιστική οργάνωση". Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θεωρούν πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και τη λιτότητα και για μια άλλη Θεσσαλονίκη μέσα από τα τοπικά κινήματα και τα δίκτυα αλληλεγγύης.

    Οι υπογράφοντες είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι. Αλλοι ακολούθησαν τη Λαϊκή Ενότητα, άλλοι δημιούργησαν το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Αριστεράς και άλλοι κινούνται αυτόνομα.

    [13] Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζητούν «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα»

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης, τάχθηκαν σήμερα υπέρ "ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα" στη Διακήρυξη της Χιροσίμα, μετά την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού ΕξωτερικώνΤζον Κέρι στο μνημείο της πόλης αυτής που αποτελεί σύμβολο της πυρηνικής καταστροφής.

    Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G7 ζήτησαν σήμερα την "επιτάχυνση" της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε κοινή ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης συνάντησης στη Χιροσίμα της δυτικής Ιαπωνίας.

    Απέναντι στην "παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη βούληση του συνασπισμού να κλιμακώσει και να επιταχύνει την εκστρατεία κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία", δήλωσαν οι υπουργοί της Ομάδας των Επτά.

    Η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη Μαΐου, στην Ιαπωνία, επικεντρώθηκε στον αφοπλισμό και στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Οι συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών διεξάγονταν στην πόλη μάρτυρα της πυρηνικής καταστροφής, στη Χιροσίμα.

    "Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο πιο ασφαλή και για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", επισημαίνουν, αναφέροντας μεταξύ των προβλημάτων "τις επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας".

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των Επτά υπογράμμισαν τη σημασία της συνάντησης αυτής "71 χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που προκάλεσε μια πρωτοφανή φρίκη στον κόσμο".

    "Με την πάροδο των ετών, υπήρξε σημαντική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα", επισημαίνουν ζητώντας παράλληλα περισσότερη "διαφάνεια".

    Λίγο νωρίτερα, ο Τζον Κέρι, πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που μεταβαίνει στη Χιροσίμα, είχε επισκεφθεί, μαζί με τους ομολόγους του, το Μουσείο Μνήμης της Ειρήνης, μαρτυρία του βομβαρδισμού με ατομική βόμβα που κατέστρεψε την πόλη και προκάλεσε 140.000 θύματα στις 6 Αυγούστου 1945.

    "Αυτό μας θυμίζει ρητά και αποφασιστικά ότι έχουμε όχι μόνο την υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στην απειλή των πυρηνικών όπλων, αλλά ότι οφείλουμε επίσης να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο", έγραψε ο υπουργός στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου.

    Στην G7 ανήκουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ εκπροσωπείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [14] Βίντεο ΕΚ: Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για αλλαγή των κανόνων του Δουβλίνου και επανεκτιμούν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

    [15] Πρακτική Άσκηση στο ΕΚ: οι αιτήσεις λήγουν στις 15 Μαΐου

    Η πρακτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί ευκαιρία για να αποκτήσει κανείς επαγγελματική εμπειρία σε ένα διεθνές και πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Δείτε πώς μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας και κάντε αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου.

    Ως ασκούμενοι θα συμβάλετε στις καθημερινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα γνωρίζετε καλύτερα τις διαδικασίες και τις πολιτικές ενός θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Το ΕΚ προσφέρει πολλών ειδών πρακτικές ασκήσεις, σε διαφορετικές πόλεις, όπως είναι οι Βρυξέλλες, και το Στρασβούργο.

    Εκτός από τη γενική κατηγορία πρακτικής άσκησης στο ΕΚ, υπάρχουν και οι πιο εξειδικευμένες όπως αυτές που αφορούν τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία, την έρευνα και τη μετάφραση. Οι αμειβόμενες περίοδοι πρακτικής άσκησης Robert Schuman, είναι ανοιχτές σε όλους τους αποφοίτους και διαρκούν πέντε μήνες.

    Πώς να κάνετε αίτηση

    Σεαυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις διαφορετικές πρακτικές ασκήσεις και τις περιόδους κατά τις οποίες μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας.

    Οι αιτήσεις για πρακτική άσκηση για την περίοδο που ξεκινά 1 Οκτωβρίου, είναι ανοιχτές. Αν ενδιαφέρεστε, συμπληρώστε τηνφόρμα και υποβάλετε την αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου.

    [16] Δυσφορία στο ΕΚ για τη σύνδεση της κατάργησης της βίζας στους Τούρκους πολίτες με την επανεισδοχή μεταναστών

    [17] Βιντεο ΕΚ: δυσφορία ευρωβουλευτών με τη σύνδεση της κατάργησης της βίζας στους Τούρκους πολίτες με την επανεισδοχή μεταναστών

    [18] Συνάντηση «Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2016», στη Λέσβο

    Η συνάντηση «Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2016», ένας νέος θεσμός, ένας διαρκής κριτικός και αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία, θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από την Πέμπτη 14 μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου.Ο κεντρικός θεματικός άξονας της συνάντησης «Όρια και Σύνορα» είναι εμπνευσμένος από τη Λέσβο, με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και την ιδιαίτερη πολιτισμική της ταυτότητα.

    Ο νέος θεσμός (η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2015), είναι ένα ετήσιο, ανοικτό συνέδριο - εκδήλωση - καλλιτεχνικό γεγονός, μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοικτή σ' όλους τους αρχαιολόγους: φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους και άνεργους, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις και χρονολογικούς, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά. Είναι ακόμα ανοικτή σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για το ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα.

    [19] Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

    Στην Αθήνα βρίσκεταιγια επίσημη επίσκεψη, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

    Στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντησημε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχειαθα γίνουνδηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην λιτότητα, επισκέπτεται την Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

    Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

    Ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Ως εκ τούτου θεωρείται ως ένας εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική και την αντίθεση στη λιτότητα όσο και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

    [20] Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Κηφισού, λόγω τριών τροχαίων ατυχημάτων

    Λόγω τριών τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν νωρίτερα, επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και στα δύο ρεύματα της κεωφόρου Κηφισού, από το ύψος της Μεταμόρφωσης έως και τη λεωφόρο Αθηνών.

    Τα δύο τροχαία ατυχήματα έγιναν στην κάθοδο της Κηφισού, στο ύψος των ΚΤΕΛ και του ΟΠΑΠ, ενώ το τρίτο στην άνοδο, στο ύψος της Λένορμαν. Σύμφωνα με την Τροχαία, σε λίγη ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

    [21] Άλλες επτά κλινάμαξες «επιστράτευσε» ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

    'Αλλες επτά κλινάμαξες και μία που έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει ως ιατρείο, «επιστράτευσε» ο ΟΣΕ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προσφύγων της Ειδομένης. Οι κλινάμαξες βρίσκονται από χθες στην Ειδομένη και, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας για τη ΓΑΙΑΟΣΕ, Βασίλης Διαμαντάκης, οι πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή μπήκαν μέσα στα βαγόνια.

    «Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που υπήρξε αρχικά μια διστακτικότητα, επειδή νόμιζαν ότι θα τούς μεταφέρουμε, αυτή τη φορά, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες μπήκαν μέσα. Κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντάκης.Σε ό,τι αφορά την κλινάμαξα-ιατρείο διευκρίνισε ότι θα δοθεί προς χρήση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    Στην Ειδομένη υπάρχουν συνολικά 14 κλινάμαξες, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, συνολικής χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων, ενώ δεν αναμένονται άλλα βαγόνια στην περιοχή καθώς, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει άλλη γραμμή χωρίς ρεύμα εκεί».

    Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 6-7 κλινάμαξες που θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο μέρος για να στεγάσουν πρόσφυγες, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως διευκρίνισε, «από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας».Όλες οι κλινάμαξες ήταν παροπλισμένες για τουλάχιστον μία πενταετία και συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).Η όλη δράση αποτελεί πρωτοβουλία και των τριών εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

    [22] ΟΑΕΔ: Σήμερα οι εβδομαδιαίες πληρωμές παροχών ανεργίας

    Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε πως έχει αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε στη δημιουργία του αρχείου των εβδομαδιαίων πληρωμών παροχών ανεργίας και οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή , λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν πραγματοποιήθηκαν οι εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας.

    [23] Ο Βόρειος Πόλος μετακινείται προς το Λονδίνο, λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Καθώς οι πάγοι των πόλων και της ξηράς, ιδίως της Γροιλανδίας, λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλάζει σταδιακά η κατανομή τεράστιων ποσοτήτων νερού ανά την υδρόγειο, πράγμα που έχει ως συνέπεια να μετακινείται ο άξονας περιστροφής της Γης, ο οποίος περνά από τους πόλους. Κάπως έτσι, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο Βόρειος Πόλος της Γης μετά το 2000 μετακινείται αργά αλλά σταθερά προς τα ανατολικά και προς το Λονδίνο.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Σουρέντρα Αντικάρι του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science Advances", δείχνει ότι οι «βόλτες» του Βορείου Πόλου επηρεάζονται από την μεταβαλλόμενη γεωγραφική κατανομή των υδάτινων μαζών στη Γη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2016 - 8:32:35 UTC