Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Βερολίνο ο Ν. Ξυδάκης, για την επέτειο απελευθέρωσης στρατοπέδου συγκέντρωσης
  • [02] «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί σημείο κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας»
  • [03] Νωρίτερα, η πληρωμή των συντάξεων μηνός Μαΐου, λόγω του Πάσχα
  • [04] Ετήσια ανάπτυξη 6,7% σημείωσε η κινεζική οικονομία
  • [05] Die Welt: Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας
  • [07] Παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως και τη Μ. Δευτέρα
  • [08] Εξαγγελία της Χ. Κλίντον για αύξηση του κατώτερου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα
  • [09] Κύπρος: Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή, νέες εκλογές στις 22 Μαΐου
  • [10] Ο Τζ. Κέρι καταδίκασε τις χαμηλές πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από αμερικανικό πολεμικό πλοίο
  • [11] Αλ. Τσίπρας: H αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες
  • [12] Η διαστημοσυσκευή Cassini ανίχνευσε διαστρική σκόνη με προέλευση πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

  • [01] Στο Βερολίνο ο Ν. Ξυδάκης, για την επέτειο απελευθέρωσης στρατοπέδου συγκέντρωσης

    Τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιείαπό σήμεραο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ.

    Σήμερα ο κ. Ξυδάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροθ, την υφυπουργό Εσωτερικών Έμιλι Χάμπερ και μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου. Την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Ελληνίδων και Ελλήνων κρατουμένων στο στρατόπεδο Ράβενσμπρικ, κατά τα έτη 1943 έως 1945.

    [02] «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί σημείο κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας»

    Δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, αλλά οι υπουργοί των κρατών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για να αποδεσμευτούν οι δόσεις των δανείων και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην συνάντηση τους που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι στο ότι το σημείο κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

    «Δεν βλέπω να υπάρχει καμία ευελιξία στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, επειδή αυτή αποτελεί μία από τις βάσεις της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Οπότε θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πιστεύω ότι μπορεί αυτή να γίνει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    [03] Νωρίτερα, η πληρωμή των συντάξεων μηνός Μαΐου, λόγω του Πάσχα

    Νωρίτερα από τις πάγιες ημερομηνίες των ασφαλιστικών Ταμείων, θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των συντάξεων Μαΐου 2016 στους δικαιούχους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καταβληθούν στις 25/04/2016 (Μεγάλη Δευτέρα). Οι συντάξεις των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΝΑΤ) θα καταβληθούν στις 27/04/2016 (Μεγάλη Τετάρτη), ενώ οι συντάξεις του Δημοσίου, μηνός Μαΐου 2016, θα καταβληθούν, αντί της 27ης Απριλίου 2016, την 22α του ίδιου μηνός.

    Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση πάρθηκε, λόγω της ανάγκης για οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, ενόψει της εορτής του Πάσχα.

    [04] Ετήσια ανάπτυξη 6,7% σημείωσε η κινεζική οικονομία

    Η κινεζική οικονομία σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η τάση μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας, μπορεί ν' αντιστραφεί.Η ετήσια αύξηση στις επενδύσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων καταγράφηκε στο 10,7% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 10,3%.

    Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8%, προκαλώντας την έκπληξη των αναλυτών που ανάμεναν αύξηση κατά 5,9% σε ετήσια βάση ακολουθώντας την αύξηση 5,4% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,5% έναντι πρόβλεψης για αύξησή τους, κατά 10,4% σε ετήσια βάση, μετά την αύξησή τους κατά 10,2% την προηγούμενη περίοδο.

    [05] Die Welt: Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους

    Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο ΟικονομικώνΜελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), η οποία συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

    Οι οικονομολόγοι αυτών των ερευνητικών ιδρυμάτων συγκλίνουν σαφώς στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν ότι θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι απλώς αναπόφευκτο» είπε στην γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH) Ολιβερ Χόλτενμέλερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

    Ειδικά ο Τίμο Βόλμερχόιζερ, οικονομικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo) θέτει -όπως πάντα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο- και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως εναλλακτική για την Ελλάδα: «Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», κάτι το οποίο όμως δεν συμμερίζονται όλοι οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης: «Αμφιβάλλω ότι οι θεσμοί της νομισματικής Ενωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν της έξοδο ενός κράτους μέλους» λέει στην εφημερίδα «Die Welt» ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).

    Πάντως, καταλήγει η έκθεση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας

    Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καλούντους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 11:30, με αιτήματα:

    - Μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση

    - Μόνιμος διορισμός όλων των αναπληρωτών τώρα

    - Κατάργηση του Ν.3848/10

    Σε έντονο τόνο, οι ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, απέρριψαντην έκκληση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να μην πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση σήμερα, καθώς την ίδια στιγμή είναι προγραμματισμένη εκδήλωση για βράβευση μαθητών.

    «Η κινητοποίησή μας δε στρέφεται κατά των μαθητών και της εκδήλωσης. Οι μαθητές μας, τα σχολεία και η παιδεία μας δεν "κινδυνεύουν" από τις διαδηλώσεις των δασκάλων και των καθηγητών τους, αλλά από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ», αναφέρει η ΔΟΕ. «Το υπουργείο συναισθάνεται την οργή που έχουν προκαλέσει οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του στους εκπαιδευτικούς και θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και μην υπάρξει, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, μια μαζική, μαχητική, διεκδικητική, συγκέντρωση την Παρασκευή, να μην υπάρξει με κινηματικούς όρους αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής», προσθέτει.

    Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται προτροπές-συμβουλές από το υπουργείο σχετικά με αποφάσεις του για την ανάληψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, κάνει λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» από πλευράς υπουργείου, όσον αφορά την ανακοίνωση για σύμπλευση στο ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών. «Η ΟΛΜΕ από την ίδρυσή της έχει αποδείξει το αμέριστο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, συνεπώς τα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Υπουργείου παιδείας για δήθεν συμφωνία της ΟΛΜΕ με τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών δεν την αφορά. Η τελευταία μάλιστα τακτική του υπουργείου παιδείας έρχεται να επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η ΟΛΜΕ σχετικά με τη συμμετοχή της στον εθνικό- κοινωνικό διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

    [07] Παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως και τη Μ. Δευτέρα

    Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αποφάσισε την παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και τη Μεγάλη Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016, που πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 23 Απριλίου 2016, προκειμένου να εκτιμηθούν οι έως τότε εξελίξεις στο ασφαλιστικό και να ληφθούν αποφάσεις.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, η απόφαση για νέα παράταση της δικηγορικής αποχής, ελήφθη ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή εντός της προσεχούς εβδομάδας, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές, σύμφωνα με τη δημόσια εξαγγελία των συναρμοδίων υπουργών σε συνέντευξη Τύπου.

    [08] Εξαγγελία της Χ. Κλίντον για αύξηση του κατώτερου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα

    H Χίλαρι Κλίντον υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπογράψει νόμο για την καθιέρωση του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την έγκριση του Κογκρέσου

    [09] Κύπρος: Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή, νέες εκλογές στις 22 Μαΐου

    Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, αυτοδιαλύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με βάση το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Κυπριακή Βουλή, η οποία συμπλήρωσε πενταετή θητεία. Νέες εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου. Η αυτοδιαλυθείσα Βουλή θα μείνει στην ιστορία ως αυτή, που ενέκρινε το 2013 το μνημόνια και πολλά μνημονιακά νομοσχέδια.

    Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην εκείνων του ΑΚΕΛ, οι οποίοι τήρησαν αποχή. Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί ρυθμίζουν τον αποκλεισμό των εργολάβων, οι οποίοι, παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες, για περίοδο μέχρι και πέντε χρόνια. Καθορίζεται επίσης το αρμόδιο όργανο εξέτασης και επιβολής του αποκλεισμού, καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.

    [10] Ο Τζ. Κέρι καταδίκασε τις χαμηλές πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από αμερικανικό πολεμικό πλοίο

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι καταδίκασε τις χαμηλές πτήσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από πλοίο του αμερικανικού ναυτικού στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ τις χαρακτήρισε ως «προκλητικές και επικίνδυνες»ενέργειες.

    Επίσης, προειδοποίησε ότι οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών σε χαμηλό ύψος πάνω από το αμερικανικό πλοίο, εντός του βεληνεκούς των συστημάτων αυτοπροστασίας που διαθέτει, θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε καταρρίψεις, εάν η αμερικανική πλευρά προχωρούσε σε άμεση εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής που διαθέτει.Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τόνισε ότι συνομιλεί με τους Ρώσους ελπίζοντας ότι ένα τέτοιο επεισόδιο δε θα επαναληφθεί.

    [11] Αλ. Τσίπρας: H αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες

    Την πίστη του ότι τις επόμενες λίγες ημέρες η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί, εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times. Το άρθρο, με τίτλο: «Η Ελλάδα διέψευσε τους καταστροφολόγους - τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί» και υπότιτλο: «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θέτουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη», ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2015 καλύτερες επιδόσεις σε αρκετούς κρίσιμους στόχους και αντίθετα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 2,3%, στην πραγματικότητα υπήρξε μία σταθεροποίηση της οικονομίας με ύφεση μόλις 0,2%. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοσή τους, αλλά τις κάνει λιγότερο προοδευτικές, μεταθέτοντας σημαντικό μέρος του βάρους στους σχετικά φτωχούς.

    Το άρθρο του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα υφίστατο συρρίκνωση κατά 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Απεναντίας, το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση κατά 0,2%. Το γεγονός αυτό θέτει την οικονομία σε καλύτερη θέση ως προς την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.

    Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα υπερέβη αρκετούς σημαντικούς στόχους: Η είσπραξη φορολογικών εσόδων υπερέβη το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με μόλις το ένα πέμπτο των πόρων που είχαν διατεθεί προς αυτό το σκοπό. Η ανεργία σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 26,5% το 2014 στο 24,9%. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 3,3% το Νοέμβριο 2015 ? τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτιά και στην απορρόφηση διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε., με ρυθμό απορρόφησης ύψους 97%, ενώ ο τουρισμός κατέρριψε ρεκόρ με περίπου 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα 15,5 δισ. ευρώ

    Γι? αυτό, λίγοι θα μπορούσαν να αμφιβάλουν ότι το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά την οποία η οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελλάδα θέτει τώρα τα θεμέλια για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη. Το πράττει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δέσμευση να θεραπεύσει χρόνιες θεσμικές παθογένειες που για δεκαετίες αποτέλεσαν πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

    Δεν είναι εύκολο έργο. Παρότι η δημοσιονομική πορεία προσαρμογής είναι πολύ ηπιότερη και πολύ καλύτερα σχεδιασμένη από ό,τι σε προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και ευαίσθητα διλήμματα πολιτικής εντός ενός αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: της προσφυγικής κρίσης.

    Ένα κύριο άμεσο ορόσημο για να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατά πολλούς τρόπους, αυτή είναι κομβικής σημασίας καθώς έχει να κάνει με τα περισσότερα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. Και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει σύντομα. Προς αυτό το σκοπό, έχουμε φτάσει σε συμφωνία με όλους του ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα σχετικά με το μέγεθος του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα χρειαστεί να εισαχθούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

    Το πακέτο περιλαμβάνει μια δέσμη μόνιμων μέτρων, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και μία βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει σχεδιαστεί να αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα εξοικονομήσει 1,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και επιπλέον πόρους αργότερα.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να εισάγει επί μακρό αργούσα νομοθεσία προκειμένου να ενισχύσει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, καθώς και να βελτιώνει διαρκώς την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτιωμένη συμμόρφωση. Και, επίσης, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα.

    Η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος έχει τρεις στόχους: απόδοση, απλούστευση και προοδευτικότητα. Πράγματι, θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Θα αποδώσει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς και, πιο σημαντικό, θα κατανείμει τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας περισσότερα από αυτούς έχουν περισσότερες σχετικά δυνατότητες να συμβάλλουν.

    Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους.

    Η κυβέρνησή μας επανεξελέγη με εντολή να επιτύχει το διττό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άρσης των αδικιών, αφετέρου. Η φιλοδοξία μας ? με άλλα λόγια, η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μας ? είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους εντός ενός περιβάλλοντος οικονομικής αλληλεξάρτησης, και με σεβασμό στους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.

    Η μεταρρύθμισή μας στο φορολογικό σύστημα είναι ένα καλό παράδειγμα του πού σκοπεύουμε. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM με πεισματική επιμονή να αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αξίες με τις οποίες η Ευρώπη έχει ευημερεύσει.

    Αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Και είμαι βέβαιος ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος κοινωνικής και οικονομικής καμπής για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία του λαού της, και θα κάνει τη χώρα παράδειγμα βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    [12] Η διαστημοσυσκευή Cassini ανίχνευσε διαστρική σκόνη με προέλευση πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

    Η διαστημοσυσκευή Cassini (Κασίνι) για πρώτη φορά εντόπισε αχνά αλλά διακριτά ίχνη της διαστρικής σκόνης, η οποία προέρχεται από την περιοχή πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκολας Αλτομπέλι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".

    Το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και τους δορυφόρους του από το 2004. Τα όργανά του έχουν μέχρι τώρα συλλέξει εκατομμύρια κόκκους σκόνης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τους πίδακες ενός γεωλογικά ενεργού δορυφόρου, της Ευρώπης.Όμως ανάμεσα στην ανωτέρω σκόνη, ξεχωρίζουν λίγοι κόκκοι, μόλις 36, επειδή η προέλευσή τους είναι διαστρική. Το ηλιακό μας σύστημα ταξιδεύει μέσα σε ένα τοπικό νέφος αερίων και σκόνης. Ορισμένοι κόκκοι σκόνης «τρυπώνουν» στο ηλιακό μας σύστημα και μερικοί από αυτούς εντοπίσθηκαν γύρω από τον Κρόνο να κινούνται με ταχύτητες άνω των 72.000 χιλιομέτρων την ώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 April 2016 - 6:32:33 UTC