Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό
  • [02] Στο 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [03] Δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [04] Συζήτηση για σύσταση εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
  • [05] Suddeutsche Zeitung: H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας
  • [06] Βάλντις Ντομπρόφσκις: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα
  • [07] Die Welt: Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους
  • [08] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα
  • [09] Ιερώνυμος: Σκοπός, η διεθνοποίηση του προβλήματος του Προσφυγικού
  • [10] Στους 53.666 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα
  • [11] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
  • [12] Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας
  • [13] ΠΓΔΜ: Προκηρύχθηκαν γενικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου
  • [14] Την ελπίδα, ότι η επίσκεψη στη Λέσβο θα αφυπνίσει συνειδήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [15] Την αποτυχία της ΕΕ να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα διαπιστώνει ο Δ. Παπαδημούλης
  • [16] Στο Βερολίνο ο Ν. Ξυδάκης, για την επέτειο απελευθέρωσης στρατοπέδου συγκέντρωσης
  • [17] «Δεν ευθυνόμαστε για την πρόκληση επεισοδίων και διαδηλώσεων στον καταυλισμό» απαντούν εθελοντές 14 πρωτοβουλιών αλληλεγγύης
  • [18] Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα του αναμενομένου
  • [19] Η κλήρωση που οδηγεί στο Σαν Σίρο
  • [20] Κλοπ: «Θέλαμε να δείξουμε χαρακτήρα και τα καταφέραμε»
  • [21] Οι Βραζιλιάνοι επιβεβαίωσαν την απειλή από τον ISIS τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [22] Ο Αλόνσο οριστικά παρών στο γκραν πρι της Κίνας
  • [23] Πως φορτίζεται το νέο Passat GTE
  • [24] Αντετοκούνμπο: «Πηγαίνω βήμα-βήμα»

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα συνέρχεται σε λίγη ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, την κατάσταση στο Αιγαίο σε ότι αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ και γενικότερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

    Το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει και την κατάσταση στην Ειδομένη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τις τελευταίες ημέρες, και τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα πάνω από τις Οινούσσες.

    [02] Στο 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που αρχίζει το απόγευμα στο κλειστό Γυμναστήριο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει στις 19:30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Παίζουμε επίθεση» είναι το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι αποτελεί την αφετηρία μιας νέας πορείας στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ. «Μέσα σ' αυτό το κλίμα απογοήτευσης για το μέλλον και της καθημερινής μάχης ενάντια στην ανευθυνότητα των πολιτικών χειρισμών και επιλογών της κυβέρνησης, εμείς επιλέγουμε να παίξουμε επίθεση. Να μιλήσουμε ανοιχτά, με γωνίες και διάθεση για ρήξη με οτιδήποτε παλιό, μας κρατάει πίσω. Ζούμε την εποχή της οδυνηρής διάψευσης και επιλέγουμε να μπούμε στη μάχη, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποτελέσει σύντομα παρελθόν, καθώς το κόστος παραμονής της είναι δυσβάσταχτο για τη νέα γενιά και μπορεί να αποβεί ολέθριο για τη χώρα» επισήμανε.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με την εκλογή των μελών της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, των εκπροσώπων της οργάνωσης στην ΠΕ της ΝΔ και των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος.

    [03] Δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

    Δόθηκε σήμερα για διαβούλευση, το σχέδιο της προκήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση των επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα και στη συνέχεια η προκήρυξη θα δημοσιευθεί (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) στο ΦΕΚ και στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι άδειες που θα δημοπρατηθούν είναι τέσσερις, για μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, υψηλής ευκρίνειας ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας.

    Η τιμή εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια έχει οριστεί στο ποσό των 3.000.000 ευρώ.

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μέσω Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, που θα συγκροτηθεί από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου τομέα και με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

    Η προκήρυξη με τα παραρτήματά της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (www.media.gov.gr) και του υπουργού Επικρατείας (www.ypepikrateias.gr) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας η υποβολή φακέλων αιτήσεων συμμετοχής πρέπει να γίνει ως τις 9/6 και στις 25/6 θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγέντες. Η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των συμμετεχόντων θα γίνει μέχρι τις 22/7 και η διαδικασία της δημοπρασίας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2016.

    [04] Συζήτηση για σύσταση εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

    Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΚΟ των ΑΝΕΛ Παν. Καμμένου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα δάνεια που έχουν πάρει πολιτικά κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Την πρόταση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις τοποθετήσεις που αναμένεται να κάνουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    [05] Suddeutsche Zeitung: H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας

    «H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά επαπειλείται η επόμενη υστερία για Grexit και η παλιά κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ» επισημαίνει με σημερινό σχόλιό της η έγκριτη εφημερίδας του Μονάχου Suddeutsche Zeitung.

    Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της Αλεξάντερ Μιλχάουερ γράφει, μεταξύ άλλων: «΄Εξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. «Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».

    Επισημαίνει δε ότι «αν οι Ευρωπαίοι δεν προσέξουν τώρα, επαπειλείται μια νέα υστερία εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη. Γι αυτό είναι πλέον καιρός όλοι οι εμπλεκόμενοι να σκεφτούν και να δώσουν στην Αθήνα αυτό που χρειάζεται επειγόντως, την ελάφρυνση του μεγέθους της», αφού «μόνον έτσι μπορεί να έλθει η ανάπτυξη στη χώρα και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη, διότι τότε μόνον θα επανέλθουν οι ξένοι επενδυτές και τα τοποθετήσουν με ήσυχη συνείδηση χρήματα σε projects».

    Επίσης, ο αρθρογράφος της Suddeutsche Zeitung, επικρίνει τους ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι «επιμένουν από την πλευρά σθεναρά στους στόχους τους, αλλά αποκρύπτουν την οικονομική πραγματικότητα» και επισημαίνει ότι «εκτός τούτου οι επιτηρητές των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι μεταξύ τους διχασμένοι. «Το ΔΝΤ προτείνει να μειωθούν οι ανέφικτες αναπτυξιακές προγνώσεις προς τα κάτω και να γίνει κούρεμα μέρους του χρέους της, αλλά αντιτίθενται οι ευρωεταίροι, ιδίως το Βερολίνο» γράφει.

    Ο αρθρογράφος τονίζει επίσης ότι «θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν τι αποτελέσματα μπορεί να ένα έχει τέτοιο βήμα. Τον περασμένο αιώνα έγινε μερικό κούρεμα του γερμανικού χρέους τέσσερις φορές και κέρδισε από αυτό. Οι αποφάσεις της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 ήταν μία προϋπόθεση για το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μια άλλη ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο χρειάζεται και η Ελλάδα σήμερα. Το χρέος διαγράφηκε τότε διότι ήταν σκόπιμο από οικονομικής απόψεως, αλλά και για την Αθήνα είναι αναπόφευκτο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.... Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων θα επιμηκυνθεί και θα μειωθούν τα επιτόκια».

    Ο Μιλχάουερ συμπληρώνει πως «ακόμα και στην περίπτωση της επικίνδυνης εναλλακτικής του Grexit, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος της, αλλά πως» και καταλήγει: «έξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. «Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».

    [06] Βάλντις Ντομπρόφσκις: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα

    Εφικτή θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές της, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

    Σε δηλώσεις του στην Politico αναφέρει οτι το ελληνικο ζήτημα θα συζητηθεί στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, της φορολόγησης των φυσικών προσώπων, της είσπραξης των φόρων και του επίμαχου θέματος των συντάξεων.

    Από την άλλη μεριά, παραδέχθηκε ότι υφίστανται διαφορές στις προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2018, οι οποίες όμως θεωρεί ότι είναι απόλυτα γεφυρώσιμες, ενώ δε θέλησε να μιλήσει για συγκεκριμένες προθεσμίες ως προς την επίτευξη της συμφωνίας.

    [07] Die Welt: Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους

    Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο ΟικονομικώνΜελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), η οποία συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

    Οι οικονομολόγοι αυτών των ερευνητικών ιδρυμάτων συγκλίνουν σαφώς στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν ότι θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι απλώς αναπόφευκτο» είπε στην γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH) Ολιβερ Χόλτενμέλερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

    Ειδικά ο Τίμο Βόλμερχόιζερ, οικονομικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo) θέτει -όπως πάντα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο- και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως εναλλακτική για την Ελλάδα: «Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», κάτι το οποίο όμως δεν συμμερίζονται όλοι οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης: «Αμφιβάλλω ότι οι θεσμοί της νομισματικής Ενωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν της έξοδο ενός κράτους μέλους» λέει στην εφημερίδα «Die Welt» ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).

    Πάντως, καταλήγει η έκθεση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία.

    [08] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα

    Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.

    «Είμαστε πολύ κοντά (σε μία συμφωνία για τους στόχους των μεταρρυθμίσεων), συνεπώς δεν συμφωνώ με όλη αυτή τη συζήτηση για κρίση. Εάν συγκεντρωθούμε στο σημείο που βρισκόμαστε και προσπαθήσουμε και πετύχουμε σύντομα μία συμφωνία, θα την έχουμε πολύ πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα έρθουμε στο θέμα του (ελληνικού) χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται να γίνει τώρα ή αργότερα». Η Ευρώπη, είπε, είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για το χρέος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πραγματικά βοηθά την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα του χρέους, επειδή το ΔΝΤ δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσο πολύ και πότε, μένει να συζητηθεί, αλλά το ΔΝΤ βασικά στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

    «Συνεπώς, χρειάζομαι πραγματικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και να υπάρχει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε», συνέχισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έρχονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Υποσχεθήκαμε στην Ελλάδα, ότι αν είναι αναγκαίο, θα κάνουμε περισσότερα για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους της και η υπόσχεση αυτή συνεχίζει να ισχύει και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να συζητήσουμε τι περισσότερο χρειάζεται. Αυτό που δεν μπορώ να αποδεχθώ είναι ότι το ΔΝΤ θα φύγει, χρειάζομαι τη συμμετοχή του. Οικονομικά συμμετέχει, αλλά επί της ουσίας η συμμετοχή του είναι επίσης πολύ σημαντική, έχει μεγάλη εμπειρία και μας κρατά εστιασμένους. (Το ΔΝΤ) διασφαλίζει ότι αυτά που κάνουμε είναι αξιόπιστα και ότι θα εμμείνουμε σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, επομένως για μένα το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    [09] Ιερώνυμος: Σκοπός, η διεθνοποίηση του προβλήματος του Προσφυγικού

    Στη Μυτιλήνη έφθασε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώτος από τους τρεις Ιεράρχες που θα βρεθούν σήμερα και αύριο στη Λέσβο σε μια προσπάθεια στήριξης των δοκιμαζόμενων προσφύγων, αλλά και των δοκιμαζόμενων τοπικών κοινωνιών.Θα ακολουθήσουν οι αφίξεις, σήμερα το βράδυ, του Οικουμενικού Πατριάρχη και αύριο το πρωί του Πάπα Φραγκίσκου.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε μια πρώτη δήλωσή του, ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. «Στόχος μας» είπε «είναι, το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε. Να δείξουμε πως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, ή ακόμα και μόνο των Ευρωπαίων, αλλά όλης της ανθρωπότητας».

    Σήμερα το μεσημέρι, ο αρχιεπίσκοπος θα κινηθεί προς τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και το απόγευμα θα μεταβεί στην Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή», ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή», πάντα στην Καλλονή.

    Από την Καλλονή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κατευθυνθεί προς την Αγιάσο, όπου θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον ναό της Παναγίας.

    Στο μεταξύ, στις 8 περίπου το βράδυ, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

    Ο Πάπας αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10.15 αύριο το πρωί με απευθείας πτήση από τη Ρώμη.

    [10] Στους 53.666 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα

    Σε 53.666 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 107 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 7.216. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.795 άτομα, από τους οποίους οι 3.770 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

    Στην κεντρική Ελλάδα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 2.048, από τους οποίους οι 203 μεταφέρθηκαν χτες το βράδυ στο νέο κέντρο φιλοξενίας στις πρώην εγκαταστάσεις εταιρείας αυτοκινήτων στον Βόλο. Στη νότια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 338.

    Στο camp της Ειδομένης οι πρόσφυγες είναι 10.392 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237. Συνολικά 29.269 πρόσφυγες φιλοξενούνται στη βόρεια Ελλάδα.

    [11] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας

    Με σύνθημα "όχι στην Παιδεία των περικοπών" πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα εκπαιδευτικοί έξω από το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη που προτείνει το υπουργείο για την πρόσληψη αναπληρωτών την ερχόμενη σχολική χρονιά.

    Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν κλείσει το δρόμο μπροστά από την είσοδο του υπουργείου ενώ παράλληλα, μέσα στο κτίριο πραγματοποιείται εκδήλωση - βράβευση μαθητών στο πλαίσιο του δεύτερου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Κύπρος 1974-2015: Δεν ξεχνώ, Δημιουργώ, Διεκδικώ".

    [12] Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας

    Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο", με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Λέσβο ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Σε σχέση με τον στόχο της επίσκεψης αυτής, η οποία δείχνει την έντονη ευαισθησία και τον ουσιαστικό ενδιαφέρον των τριών θρησκευτικών ταγών για το προσφυγικό ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει:

    «Η συνάντησή μας στη Μυτιλήνη, με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με τον τρόπο που εξελίσσεται το προσφυγικό δράμα, είναι απαραίτητο άνθρωποι με επιρροή να εργάζονται με αυτό το πνεύμα. Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, με παγκόσμια αναγνώριση, και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σίγουρα, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα, μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο, που προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».

    Στην ερώτηση της Ιλ Μεσατζέρο αν «ο λόγος του Θεού πρέπει να εισακουσθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τους ισχυρούς ανθρώπους που κυβερνούν τον πλανήτη μας», ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας απαντά: «Είναι αλήθεια ότι η εκκοσμίκευση μπορεί να μας απομακρύνει από τον Θεό, ενώ αντίθετα η Εκκλησία μας προτρέπει στην αγιότητα του βίου. Το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης και της απομακρύνσεως από τον Θεό δεν είναι καινοφανές, ανέκαθεν οι ισχυροί της Γης, είτε έτειναν ευήκοον ους προς τον λόγο του Θεού, είτε αδιαφορούσαν. Σε αυτό όμως που επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας είναι ότι όλοι μας, ισχυροί και αδύναμοι, οφείλουμε να μεριμνούμε και να προσευχόμαστε στον Θεό για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη στήριξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, όπως ορθώς διατυπώσατε, για την προστασία του κοινού μας οίκου, του πλανήτη γη, που είναι δώρο του Θεού προς όλους μας. Όμως, η επιτυχία όλων των παραπάνω συσχετίζεται άμεσα με την αγάπη μας προς το Θεό. Τότε αποκτά άλλη δυναμική η προσπάθειά μας και βαθύτερο νόημα, αφού αποτελεί καρπό της πνευματικής μας ωριμότηταςκαι συνειδήσεως, και του χρέους μας να είμαστε ταπεινοί, φιλάνθρωποι και ευγνώμονες προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό».

    [13] ΠΓΔΜ: Προκηρύχθηκαν γενικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου

    Προκηρύχθηκαν σήμερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ για τις 5 Ιουνίου μετά τη διάλυση του σώματος στις 7 Απριλίου.

    "Σήμερα υπέγραψα την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου 2016", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράικο Βελιάνοφσκι.

    Χθες το βράδυ σημειώθηκε εκ νέου ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στο κέντρο των Σκοπίων.

    Περίπου 2.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ χθες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και την ματαίωση των πρόωρων εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου.

    Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να προσεγγίσουν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως ισχυρή δύναμη της αστυνομίας τους εμπόδισε την πρόσβαση. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί.

    Η χθεσινοβραδινή διαδήλωση των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ήταν αρκετά πιο ήρεμη σε σχέση με αυτήν το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα γραφείο που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο κ.Ιβάνοφ στο κέντρο των Σκοπίων και συγκρούστηκαν έντονα με την αστυνομία.

    Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές υποστηρικτών της αντιπολίτευσης αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για απονομή χάριτος σε πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    [14] Την ελπίδα, ότι η επίσκεψη στη Λέσβο θα αφυπνίσει συνειδήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    O Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, δεν είναι πολιτικές Αρχές, αλλά θρησκευτικές και ηθικές και δρουν στο πεδίο αυτό. Αλλά με τον τρόπο αυτό, απευθύνονται δυναμικά στην αίσθηση ευθύνης όλων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες αρμοδιότητές του καθενός. '

    Αρα και στην ευθύνη των πολιτικών. Δεν μπορούν να προσφέρουν ακριβείς, «τεχνικές» λύσεις, αλλά είναι σε θέσηα προτείνουν απαραίτητες αρχές και να αναφερθούν σε απολύτως απαραίτητες ανάγκες, υποδεικνύοντας προσανατολισμούς που οδηγούν σε ουσιαστικές συνέπειες» δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αργεντινού ποντίφικα στη Λέσβο, ο πατέρας Λομπάρντι, θέλησε να αναφερθεί στη στενή, αδελφική σχέση του πάπα Φραγκίσκου και του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και να υπογραμμίσει:«Δεν μπορούμε να είμαστε πιστοί στο Ευαγγέλιο και να ξεχνάμε τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και το έλεος. Οι ανάγκες της σημερινής ανθρωπότητας αποτελούν μια πρόκληση για όλους τους χριστιανούς, και η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι μια βασική γραμμή της άσκησης του Οικουμενισμού. Η αδελφική σχέση ανάμεσα στον πάπα Φραγκίσκο και στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει γίνει ήδη σαφής, σε ό,τι αφορά τα πιο λεπτά ζητήματα της εποχής μας: την ειρήνη (ας θυμηθούμε την προσευχή με τον ισραηλινό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο), την προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στην περιβαλλοντική κρίση, σε όλο της το εύρος, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού προβλήματος και των αιτούντων άσυλο, εκεί που συναντώνται τρεις διαφορετικές ήπειροι».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Έδρας «η χριστιανική μαρτυρία χαρακτηρίζεται και ενισχύεται από το κοινό πνεύμα και την κοινή βούληση, πέρα από τις διαφορές θρησκευτικού, δογματικού χαρακτήρα. Και προσφέρει μια σημαντικότατη συμβολή εξανθρωπισμού, τη στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηχανισμούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας, που είναι βαθιά απάνθρωποι. Η συμβολή αυτή έχει ως στόχο το καλό όλων, ανεξάρτητα από την θρησκευτική τους ταυτότητα».'Αλλωστε, προσθέτει, «πάρα πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι πέρασαν και περνούν από την Λέσβο, δεν είναι χριστιανοί, αλλά η αλληλεγγύη προσφέρεται σε όλους, με τον ίδιο τρόπο, σε όλους τους ανθρώπους.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας

    Ιερώνυμος: Σκοπός, η διεθνοποίηση του προβλήματος του Προσφυγικού

    [15] Την αποτυχία της ΕΕ να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα διαπιστώνει ο Δ. Παπαδημούλης

    «Η Ειδομένη και το Καλαί αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποτυχίας της ΕΕ να διαχειριστεί με τρόπο δημοκρατικό, δίκαιο και ισορροπημένο το προσφυγικό ζήτημα». Αυτό απαντά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε ερώτηση εάν η Ειδομένη είναι το νέο Καλαί, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδ Il Fatto Quotidiano.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη «η ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις που η ίδια έχει λάβει (το πρόγραμμα μετεγκατάστασης του περασμένου Σεπτεμβρίου) και παραμένει καταφανώς αδύναμη να επιβάλλει κυρώσεις ενάντια σε εκείνα τα κράτη-μέλη και σε υποψήφια κράτη-μέλη που κρατούν τα σύνορά τους κλειστά».

    «Όσο η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με την δική της έλλειψη αποφασιστικότητας, επιδεικνύοντας ένα τεράστιο κενό ηγεσίας, η κατάσταση και στις δύο περιοχές θα χειροτερεύει. Εντούτοις, ακόμα και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη προς οργανωμένα κέντρα υποδοχής» προσθέτει.

    [16] Στο Βερολίνο ο Ν. Ξυδάκης, για την επέτειο απελευθέρωσης στρατοπέδου συγκέντρωσης

    Τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιείαπό σήμεραο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ.

    Σήμερα ο κ. Ξυδάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροθ, την υφυπουργό Εσωτερικών Έμιλι Χάμπερ και μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου. Την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των Ελληνίδων και Ελλήνων κρατουμένων στο στρατόπεδο Ράβενσμπρικ, κατά τα έτη 1943 έως 1945.

    [17] «Δεν ευθυνόμαστε για την πρόκληση επεισοδίων και διαδηλώσεων στον καταυλισμό» απαντούν εθελοντές 14 πρωτοβουλιών αλληλεγγύης

    Την αντίδραση μελών 14 πρωτοβουλιών, από διάφορες χώρες, που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στον καταυλισμό της Ειδομένης, προκάλεσαν «οι καταγγελίες από ΜΜΕ και πολιτικούς» ότι ευθύνονται για την πρόκληση βίαιων διαδηλώσεων στην περιοχή.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, στο Πολύκαστρο, εκπρόσωποί τους αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για τη δημιουργία επεισοδίων και τη διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, καθώς θεωρούν ότι αυτές οι τακτικές, σε έναν ευάλωτο πληθυσμό, «προκαλούν ψεύτικες ελπίδες και δημιουργούν μόνο κακό».

    «Οι άδικες κατηγορίες εναντίον μας έχουν ως αποτέλεσμα μόνον την αύξηση της αστυνομικής δραστηριότητας και τις αδικαιολόγητες συλλήψεις και προσαγωγές τουλάχιστον 25 εθελοντών τις τελευταίες μέρες. Επιπλέον, μειώνουν την ήδη περιορισμένη πρόσβαση των προσφύγων σε βασικές ανάγκες, όπως σε τρόφιμα και ιατρική βοήθεια» αναφέρεται σε κοινή δήλωση όλων των πρωτοβουλιών που διαβάστηκε στη συνέντευξη Τύπου όπου όμως, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις.

    Σύμφωνα με τους αλληλέγγυους, η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [18] Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα του αναμενομένου

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται «υψηλόβαθμο διπλωμάτη των Βρυξελλών», το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε πέρυσι μόνο κατά 0,3%.

    Πέρυσι το καλοκαίρι ακόμα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, εκτιμούσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μειωνόταν το 2015 κατά 2,7% και επί τη βάσει αυτής της εκτίμησης, υπεγράφη η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη. Εως τότε το πολύ πολύ, να υπάρξουν κάποιες ασήμαντες αποκλίσεις, φέρεται να είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα.

    Επί τη βάσει των νέων στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ η Κομισιόν θεωρεί ως εφικτή την επίτευξη των στόχων του τρίτου πακέτου, γράφει η Handelsblatt. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 (χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους). Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, για το 2018, ως εντελώς μη ρεαλιστικό.

    [19] Η κλήρωση που οδηγεί στο Σαν Σίρο

    Πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας, η κλήρωση των ημιτελικών του Champions League και η κληρωτίδα έβγαλε δύο μεγάλα παιχνίδια στον δρόμο προς τον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαίου στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου.

    Η Ρεάλ Μαδρίτης θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στον άλλο ημιτελικό η Ατλέτικο Μαδρίτης θα μονομαχήσει με την Μπάγερν Μονάχου.

    Η κλήρωση:

    Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 26 & 27 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 3 & 4 Μαίου.

    [20] Κλοπ: «Θέλαμε να δείξουμε χαρακτήρα και τα καταφέραμε»

    Ακόμη πανηγυρίζουν στο Λίβερπουλ τη μεγάλη νίκη επί της Ντόρτμουντ. Στο κορυφαίο παιχνίδι της χρονιάς στα κύπελλα Ευρώπης, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ που βρέθηκε να χάνει 0-2 και 1-3 από τη Ντόρτμουντ, κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 4-3 στις καθυστερήσεις και να προκριθεί στους ημιτελικούς του Europa League. Ο Γερμανός τεχνικός, που βρέθηκε κόντρα στην παλιά ομάδα του, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίηση του:

    «Είχαμε καλό πλάνο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεχθήκαμε δύο γκολ. Οπότε πετάξαμε το πλάνο στο καλάθι των αχρήστων. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις της εξέλιξη του ματς, αλλά ήταν μια πανέμορφη νύχτα για εμάς και τους φιλάθλους. Το ματς ήταν περίεργο από την αρχή. Όλο το ματς, έδειξε την ποιότητα της Ντόρτμουντ, αλλά εμείς αξίζαμε την πρόκριση. Θέλαμε να δείξουμε χαρακτήρα και τα καταφέραμε».

    [21] Οι Βραζιλιάνοι επιβεβαίωσαν την απειλή από τον ISIS τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) επιβεβαίωσε την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που δημοσιεύθηκε στο twitter το Νοέμβριο του περασμένου έτους, σε διάφορα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Με σχετική δήλωσή του, ο διευθυντής του τμήματος αντι-τρομοκρατίας Λουίζ Αλμπέρτο Σαλαμπέρι, προχώρησε σε αυτή την επιβεβαίωση, μιλώντας για τρομοκρατικές απειλές κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Ο διευθυντής ανέφερε ότι η Abin είχε ήδη επιβεβαιώσει από το Νοέμβριο του 2015, την αυθεντικότητα του προφίλ twitter του Γάλλου Μαξίμ Χουσάρ, μέλος της ριζοσπαστικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, που δήλωσε ότι η Βραζιλία θα είναι ο επόμενος στόχος, κάτι που αποτελεί αυθεντικό ντοκουμέντο».

    [22] Ο Αλόνσο οριστικά παρών στο γκραν πρι της Κίνας

    Ο Φερνάντο Αλόνσο υποβλήθηκε σε νέες λεπτομερείς εξετάσεις από τους γιατρούς της διεθνούς ομοσπονδίας αυτοκινήτου (FIA) και κρίθηκε τελικά, υγιής για να λάβει μέρος στο γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Σανγκάη. Έτσι ο Ισπανός οδηγός της ΜακΛάρεν, δις παγκόσμιος πρωταθλητής, θα μετάσχει κανονικά στο κινεζικό γκραν πρι, το οποίο είναι ο τρίτος αγώνας της χρονιάς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος οδηγός ενεπλάκη σε ένα τρομακτικό ατύχημα με το μονοθέσιο του Μεξικανού, Εστέμπαν Γκουτιέρες, στο εναρκτήριο γκραν πρι της χρονιάς στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον πνεύμονα και τα πλευρά. Τα συγκεκριμένα προβλήματα τον υποχρέωσαν να απουσιάσει από το γκραν πρι του Μπαχρέιν, καθώς οι γιατροί της FIA, οι οποίοι τον εξέτασαν πριν από την έναρξη του τριημέρου του αγώνα, έκριναν ότι δεν έπρεπε να αγωνιστεί.

    Τώρα, ο Ισπανός θα κρατήσει το ρεκόρ της απόλυτης συμμετοχής σε όλους τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί στην Κίνα από το 2004, όταν το γκραν πρι αυτό συμπεριλήφθηκε στο καλαντάρι της Φόρμουλα Ένα.

    [23] Πως φορτίζεται το νέο Passat GTE

    Το νέο Passat GTE είναι το πρώτο μοντέλο τεχνολογίας plug-in hybrid της VW, το οποίο κυκλοφορεί σε εκδόσεις σεντάν και στεκιών βαγόνι. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας απαρτίζεται από έναν κινητήρα βενζίνης 1.4 TSI 156 ίππων και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα. Η μέγιστη συνδυαστική ισχύς ανέρχεται στους 218 ίππους. Μπορεί να κινηθεί για 50χλμ. μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα.

    Η μέγιστη αυτονομία του, με το ρεζερβουάρ γεμάτο και την μπαταρία πλήρως φορτισμένη, ανέρχεται στα 1.100 χλμ. Η μέση κατανάλωση είναι μόλις 1.7 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 μόλις 39 γραμ./χλμ. Με πρόγραμμα υβριδικής κίνησης, η τελική ταχύτητα είναι 225 χλμ./ώρα. Σε πρόγραμμα αμιγώς ηλεκτροκίνησης, η τελική ταχύτητα φτάνει τα 130χλμ./ώρα.

    Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι φόρτισης της μπαταρίας του Passat GTE από εξωτερική πηγή. Και στις δύο περιπτώσεις, η φόρτιση γίνεται μέσω του βύσματος φόρτισης που βρίσκεται δίπλα στο σήμα της VW στη μάσκα του αυτοκινήτου. Με τη συμβατική μέθοδο, το καλώδιο σύνδεσης που παρέχεται στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, συνδέεται σε μία οικιακή παροχή 230volt.

    Έτσι η μπαταρία τροφοδοτείται από την οικιακή παροχή με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ισχύος 2,3 kW. Από την κατάσταση ?εντελώς άδεια?, για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας, (επίπεδο φόρτισης 100%) απαιτούνται 4 ώρες και 15 λεπτά.

    Επίσης για χρήση σε σταθμούς αυτοκινήτων, η VW προσφέρει ένα ειδικό καλώδιο για wall box με βύσμα τύπου CEE, μέσω του οποίου η μπαταρία φορτίζεται με ρεύμα ισχύος 3.6 kW. Με αυτό τον τρόπο η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται σε 2,5 μόνον ώρες. Όπως με το wall box, υπάρχουν επίσης και δημόσιοι σταθμοί που ανεφοδιάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ρεύμα ισχύος 3.6kW.

    Η διαδικασία φόρτισης μπορεί να ξεκινήσει άμεσα πατώντας ένα πλήκτρο στο βύσμα σύνδεσης, ενώ μπορεί να γίνει και φόρτιση σε προγραμματισμένη ώρα. Η επιλογή του προγραμματισμού για την ώρα φόρτισης γίνεται μέσα από το σύστημα infotainment ή μέσω ειδικού e-Remote app στο Car-Net, που παρέχεται δωρεάν για τα 3 πρώτα χρόνια.

    Το συγκεκριμένο app μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άμεση έναρξη φόρτισης ? ουσιαστικά σαν τηλεχειριστήριο, ενώ έχει επίσης και τη δυνατότητα να προγραμματίσει τη θέρμανση ή την ψύξη του εσωτερικού του. Το νέο Passat GTE κοστίζει 52.000 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [24] Αντετοκούνμπο: «Πηγαίνω βήμα-βήμα»

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλαμψε τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ. Συνολικά ο 21χρονος Έλληνας σταρ ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας 16,9 πόντους, 7,7 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ, 1,2 κλεψίματα, 1,4 τάπες και 2,6 λάθη σε 35,3 λεπτά κατά μέσο όρο, με τους Μπακς να τερματίζουν δωδέκατοι στην Ανατολή με 33-49.

    Ο διεθνής άσος μίλησε στο κανάλι της αμερικανικής ομάδας και τόνισε για τους στόχους του. «Πρέπει να πάω βήμα-βήμα, να κάνω μικρά πράγματα, ώστε οι συμπαίκτες μου να αισθάνονται άνετα μαζί μου και να με εμπιστεύονται ότι μπορώ να ηγηθώ της ομάδας και ότι πάντα θα είμαι εκεί για εκείνους», τόνισε ο διεθνής άσος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 April 2016 - 10:32:40 UTC