Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας σε Μέρκελ: Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να συνυπολογιστούν στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης
  • [02] Αποχώρησε από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης
  • [03] Πρόοδο διαπιστώνει το υπ. Παιδείας στις επαφές Φίλη-θεσμών
  • [04] Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες που σάρωσαν το Τέξας
  • [05] Στους 480 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στον Ισημερινό
  • [06] «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [07] Ιντζέ Βοϊβόντα: Ένας Βούλγαρος οπλαρχηγός στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων
  • [08] «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης»-Έκθεση φωτογραφίας του Gmb Akash στο μουσείο Μπενάκη
  • [09] Σε δημόσια διαβούλευση το καταστατικό της ΝΔ
  • [10] Τρεις Έλληνες φωτορεπόρτερ τιμήθηκαν με Πούλιτζερ
  • [11] Πογέτ: «Θα φύγω από το σύλλογο το καλοκαίρι»

  • [01] Τσίπρας σε Μέρκελ: Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να συνυπολογιστούν στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης

    Τσίπρας σε Μέρκελ: Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να συνυπολογιστούν στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αντικείμενο της συζήτησης τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, μετέφερε στην κ. Μέρκελ την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

    [02] Αποχώρησε από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης

    Την αποχώρησή του, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ανακοίνωσε ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης προς τον επικεφαλής του Κινήματος, Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο και αναφέρει ότι αποχωρεί «συναισθανόμενος ότι όσα τους χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν».

    Όπως συνάγεται από την αναφορά του ότι «θα συνεχίσει να δίνει τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία για τους 18.000 της Β' Αθηνών που τον ψήφισαν αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον» ο κ. Θεοχάρης θα παραμείνει ως ανεξάρτητος βουλευτής.

    Σε δήλωσή του, στο Περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Θεοχάρης, διέψευσε ότι συλλέγει υπογραφές για την σύσταση νέου πολιτικού φορέα ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να απευθύνει πρόσκληση και οι βουλευτές έχουμε το δικαίωμα να εξετάζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών, που μας εμπιστεύονται.

    [03] Πρόοδο διαπιστώνει το υπ. Παιδείας στις επαφές Φίλη-θεσμών

    Πρόοδος στην πορεία των συζητήσεων του Νίκου Φίλη με τους Θεσμούς, διαπιστώθηκε σήμερα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    Ο κ. Φίλης είχε διαβούλευση νωρίτερα με τους Θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο και, όπως ανακοινώθηκε, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, με βάση τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ.

    Σημειώνεται, ότι οι εκθέσεις θα συνταχθούν σε δύο φάσεις, τον ερχόμενο Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2017.

    Όσον αφορά στους μόνιμους διορισμούς, στους οποίους ο υπουργός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ορίζοντα τριετίας, οι Θεσμοί συνέδεσαν το θέμα αυτό με την εξέλιξη της αξιολόγησης και τον διάλογο που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

    Η διαβούλευση για τη ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο.

    [04] Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες που σάρωσαν το Τέξας

    Οι πλημμύρες που σάρωσαν το Χιούστον (Τέξας, νότια) και την ευρύτερη περιοχή του στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους μετά τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες Δευτέρα την πέμπτη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Σήμερα δεκάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά και επιχειρήσεις καθαρισμού βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με το ABC News, που επικαλείται το Γραφείο Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών στο Χιούστον, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά τροχαία δυστυχήματα στην πόλη ενώ άλλος ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του σε τροχαίο στα περίχωρα της πόλης.

    Επιπλέον, το τηλεοπτικό δίκτυο επισήμανε ότι ένας εκπαιδευτικός απεβίωσε στην κομητεία Ουόκερ και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην κομητεία Όστιν.

    Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ κήρυξε χθες 9 κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που θα επιτρέψει να επιστρατευτούν επιπλέον μέσα και πόροι. Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι διασώθηκαν.

    Τουλάχιστον 9.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα, μια ραγδαία μείωση σε σύγκριση με τα 100.000 νωρίτερα, ανέφερε η CenterPoint Energy.

    [05] Στους 480 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στον Ισημερινό

    Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τον Ισημερινό το Σάββατο το βράδυ στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 480 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

    «Προς το παρόν, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 480 και περίπου 2.560 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντιέγο Φουέντες.

    Ο προηγούμενος προσωρινός απολογισμός της σεισμικής δόνησης των 7,8 βαθμών έκανε λόγο για 413 νεκρούς.

    [06] «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Καθιερωμένος πλέον ετήσιος θεσμός του Μεγάρου, ο Κύκλος «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» έρχεται φέτος να ξετυλίξει το αόρατο μουσικό νήμα που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θρησκευτικές αλλά και κοσμικές συνθέσεις, που φιλοδοξούν να στείλουν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, το μήνυμα της ανάστασης και το φως της ελπίδας.

    «Το Adagio είναι ένας κύκλος για τη δύναμη της μουσικής που μας βάζει σε μία διαδικασία ψυχικής αναζήτησης» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Θανάσης Αποστολόπουλος. «Η προσπάθεια, φέτος, πέρα από τις μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, ήταν να κάνουμε μία δήλωση ? όσο μπορεί η τέχνη να κάνει δηλώσεις - γύρω από το δράμα των προσφύγων» πρόσθεσε.

    Το πασχαλινό οδοιπορικό στους δρόμους του Θείου αλλά και του ανθρώπινου Πάθους, αρχίζει με τη «Μνήμη» και το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (23/4) - μια συναυλία με έργα συνθετών της Διασποράς, που δημιούργησαν σε ξένους τόπους. Επόμενος σταθμός (24/4), η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Δημήτρης Μαραμής), ένας φόρος τιμής του μεγάλου συνθέτη σε όσους μαρτύρησαν στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης. Η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου ερμηνεύει «Μαουτχάουζεν» αλλά και τη «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» (σολίστ: Τάσος Αποστόλου, συμμετέχει η Χορωδία Αρμονία Ατενέα) καθώς και την «Κασσιανή».

    [07] Ιντζέ Βοϊβόντα: Ένας Βούλγαρος οπλαρχηγός στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων

    «Το δάσος έκλαψε

    το δάσος και το βουνό

    και στο βουνό το δέντρο

    για τον Ιντζέ Βοϊβόντα.

    Πού 'σαι Ιντζέ να έρθεις

    με πεντακόσια νέα παλικάρια

    το δάσος να χαρεί;»

    (Βουλγάρικο κλέφτικο τραγούδι)

    Μελετώντας κανείς τα τελευταία σκιρτήματα της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία, και ειδικότερα τη Μάχη του Σκουλενίου, σκοντάφτει στο όνομα του Ιντζέ. Κάποια πηγή τον θέλει Σέρβο. Οι περισσότερες εξιστορήσεις, δεν αναφέρουν τίποτε γι' αυτόν, αφήνοντας μέσα στην πλημμυρίδα των ηρωικών τους επιθέτων, την εντύπωση πως ο Ιντζές υπήρξε ένας ακόμη άγνωστος Έλληνας οπλαρχηγός που έτυχε να φέρει τούρκικο όνομα.

    Ένας περίπου αιώνας εθνικών διεκδικήσεων και εθνικιστικών παθών που δίχασαν και εξακολουθούν διχάζουν τα Βαλκάνια, καταδίκασε τον Βούλγαρο κλεφταρματωλό Στογιάν-Ιντζέ Βοϊβόντα στην αφάνεια. Οι Έλληνες τον αγνοούν, μα κι οι ομοεθνείς του στέκονται αμήχανοι μπροστά στο τέλος του.

    Ποιος ήταν άραγε ο Ιντζέ;

    Γεννήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, πιθανόν στην Ανατολική Θράκη, κατ'άλλους στην κεντροανατολική Βουλγαρία, με το όνομα Στογιάν. Γρήγορα ορφάνεψε από πατέρα, η μάνα του ξαναπαντρεύτηκε -κι ο πατριός του τον έδωσε γενίτσαρο στους Τούρκους. Αφού εκείνος έλαβε τη στρατιωτική εκπαίδευση στο Τάγμα των Γενιτσάρων, όπου έλαβε το όνομα Ιντζέ, επιστρέφοντας στη Βουλγαρία δολοφόνησε τον διοικητή του, κι οι άνδρες του τον ανακήρυξαν αρχηγό τους, για να συγκροτήσουν στη συνέχεια το δικό του ένοπλο σώμα στη Στράντζα της βουλγαρικής Θράκης. Ο θρύλος τον θέλει μετά το 1792 να ανδρώνεται ως αρματωλός και να ενώνεται με τις ομάδες των Κιρτζαλήδων, να ξεχωρίζει ως δίκαιος πολεμιστής, προστάτης του απλού λαού και στη συνέχεια αρχηγός των Κλεφτών της Βουλγαρίας. Όπως διαπιστώνουν οι ιστορικοί, ωστόσο, τα παραπάνω συνιστούν την επιτομή μιας λαϊκής εξιδανίκευσης -ενός ρομαντισμού όχι άγνωστου και στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από την εργασία του Τάκη Κανδηλώρου για τον «αρματωλισμό στην Πελοπόννησο»: Το παιδομάζωμα είχε σταματήσει πολύ πριν από τη γέννηση του Ιντζέ, οι Κιρτζαλήδες ήσαν διαβόητοι ληστές, και κάποια παλαιότερα και μάλλον γνησιότερα δημοτικά τραγούδια δεν περιποιούν τιμή στον ίδιο και τη δράση του. Ίσως πάλι η διήγηση που θέλει τον Βούλγαρο οπλαρχηγό, να κολακεύεται από το τραγούδι που του χάρισε κάποιος φοβισμένος αγρότης και να αποφασίζει πως η δόξα είναι προτιμότερη από τα λάφυρα, να μην απέχει πολύ απ' την πραγματικότητα.

    Όποια κι αν είναι η αλήθεια για την προϊστορία του Ιντζέ, οι τρεις και πλέον εκατοντάδες των κλέφτικων τραγουδιών που αφιερώθηκαν στο πρόσωπό του, μαρτυρούν για έναν άνθρωπο του οποίου η εικόνα προπορευόταν του προσώπου του, για να συναντήσει κάποια στιγμή αποκαθαρμένη την Ιστορία. Πράγματι, ο Ιντζέ ανηφορίζει μαζί με άλλους Βούλγαρους οπλαρχηγούς στην ημιαυτόνομη Μολδοβλαχία, πιθανότατα στο πλαίσιο της πολιτικής του περίφημου Ρώσου στρατηγού Μπαγκρατιόν, να αξιοποιήσει Βούλγαρους στρατιώτες εναντίον των Τούρκων. Εμφανίζεται να έχει υπηρετήσει στη φρουρά του Φαναριώτη ηγεμόνα της Μολδαβίας, Σκαρλάτου Καλλιμάχη μετά το 1812, και ακολούθως στη φρουρά του διαδόχου του, Μιχαήλ Σούτσου (Βόδα) ? του ανθρώπου που έδωσε τα χέρια με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη για την έναρξη της Επανάστασης απ' τα εδάφη του. Στα χρόνια της υπηρεσίας αυτής, ο Ιντζέ θα παντρευτεί μια γυναίκα, την Αικατερίνη, και θα κάνει κι έναν γιο.

    Είναι η εποχή που, μετά το 1819, το όνομα του Αλέξανδρου Υψηλάντη αποτελεί το καλύτερα κρυμμένο μυστικό στα στόματα της αριστοκρατίας του Φαναρίου και ήδη αρχίζουν να εκδηλώνονται ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κινήσεις. Ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Αλέξανδρος Σούτσος πεθαίνει από δηλητηρίαση, η οικογένειά του θεωρεί πως έχει δολοφονηθεί από ανθρώπους της Φιλικής Εταιρείας, αλλά σε όποιον Έλληνα απευθύνεται, είναι ήδη μυημένος. Διάδοχος του Αλέξανδρου Σούτσου ορίζεται ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης, ο οποίος ωστόσο προτιμά να μη μεταβεί στο θρόνο του στη Βλαχία, αλλά να στείλει ως τοποτηρητές τον Στέφανο Μαυροκορδάτο και τον βουλγαρικής καταγωγής Φαναριώτη, Στέφανο Βογορίδη. Και όλως περιέργως, ο αδελφός του Σκαρλάτου Καλλιμάχη, ο μέγας δραγουμάνος, Ιωάννης Καλλιμάχης, προβαίνει σε έντονη παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον του αδελφού του στον αρχιγραμματέα της Υψηλής Πύλης, Χαλέτ Εφέντη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την εξορία του. Τη θέση του μεγάλου δραγουμάνου καταλαμβάνει πλέον ο Κωνσταντίνος Μουρούζης, ο ποντιακής καταγωγής, ρωσόφιλος Φαναριώτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον Υψηλάντη. Ο αδελφός του Μουρούζη, ο δραγουμάνος του οθωμανικού στόλου, Νικόλαος Μουρούζης, είναι ο άνθρωπος που θα τροφοδοτήσει με συστατικές επιστολές τον Παπαφλέσσα, προκειμένου να κατέλθει στην Ελλάδα ως απεσταλμένος του Πατριαρχείου.

    Στη φρουρά του Μιχαήλ Βόδα, ο Ιντζέ θα γνωρίσει τον καπετάνιο Αθανάσιο Καρπενησιώτη και θα έρθει σε επαφή με την Φιλική Εταιρεία, τη μυστική εταιρεία της Πατρίδας και της Επανάστασης. Οι δύο άνδρες ωστόσο, πιθανότατα να είχαν γνωριστεί και πιο νωρίς: Ο Καρπενησιώτης είχε υπηρετήσει κι αυτός στο ρωσικό στρατό στο πλαίσιο του ρωσοτουρκικού πολέμου, και στα 1810 είχε προαχθεί σε συνταγματάρχη.

    Με τη διάβαση του Προύθου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ξεκινά η ελληνική επανάσταση με τις βαλκανικές της συνιστώσες, τις χιλιάδες των Αλβανών, Σέρβων, Βουλγάρων και Ρουμάνων στρατιωτών που θα πολεμήσουν πλάι στους Έλληνες και την ηρωική νεολαία του Ιερού Λόχου. Η μοίρα ωστόσο το θέλησε, η αντίστροφη διάβαση του Προύθου στο Σκουλένι, να σημάνει και τη λήξη της βαλκανικής της περιπέτειας. Ο Υψηλάντης ξεκινά τον μεγάλο Αγώνα με ελλιπή προετοιμασία και χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, καθώς η προδοσία έχει ήδη αποκαλύψει τα σχέδια των Φιλικών στο Σουλτάνο.

    Η καταδίκη της Επανάστασης από τον Τσάρο, θα προκαλέσει τον αφορισμό του Πατριαρχείου και την ισχυρή πλέον επιφυλακτικότητα του πληθυσμού της Μολδοβλαχίας. Οι τοπικοί άρχοντες θα αποσύρουν τη στήριξή τους και ο Ρουμάνος ηγέτης, Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου, θα αρχίσει τις επαφές συμφιλίωσης με τους Οθωμανούς. Μετά τις πρώτες νίκες των επαναστατών, θα έρθει ο όλεθρος του Δραγατσανίου από την απερισκεψία ενός μοιραίου ανθρώπου, του Βασίλη Καραβιά, και η προδοσία του Σάββα Καμινάρη. Ο Υψηλάντης θα αλλοφρονήσει και θα καταφύγει στην Αυστρία όπου θα αφήσει τα κόκαλά του, ενώ τα υπολείμματα του διαλυμένου στρατεύματός του θα αγωνιστούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο διοικητής του Ιερού Λόχου, πρίγκιπας Γεώργιος Καντακουζηνός, θα καλέσει τα δικά του τμήματα να οχυρωθούν πλάι στον ποταμό Προύθο στο Σκουλένι. Ο ίδιος μάλλον, δεν έχει καμία διάθεση να πολεμήσει άλλο. Αποδεκατίζει το στράτευμά του, στέλνοντας περί τους 400 στρατιώτες στα γύρω βουνά, καθώς και 700 ιππείς υπό τον Σέρβο στρατηγό Μλάντεν (πιθανότατα τον Μλάντεν Μιλοβάνοβιτς, στενό συνεργάτη του Καραγεώργη Σερβίας) να αντιμετωπίσει τους Τούρκους πριν καταλάβουν το Ιάσι. Στο οχυρό, όπως μαρτυρά ο αγωνιστής Δημήτριος Σφήκας, μένουν ακροβολισμένοι 238 αγωνιστές. Ανάμεσά τους ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο Ιντζέ Βοϊβόντα και, σύμφωνα με βουλγαρικές πηγές, ο υπασπιστής (μπαϊρακτάρης) του τελευταίου με το όνομα Καρά Κόλιο. Και οι τρεις άνδρες, θα έχουν την ίδια τύχη.

    Απ'όσα διαβάζουμε στις εξιστορήσεις της Μάχης του Σκουλενίου, το οχυρό στον Προύθο δεν εξυπηρετούσε τίποτε άλλο, παρά τη δυνατότητα μιας συντεταγμένης αποχώρησης προς τα ρωσικά εδάφη, ή μια μάχη, στην οποία οι Οθωμανοί θα αναγκάζονταν να φεισθούν πυροβόλων και πυροβολικού, από το φόβο ότι οι οβίδες τους θα έπεφταν σε ρωσικό έδαφος. Το δεύτερο εξυπηρέτησε τους αγωνιστές τις ώρες της μάχης. Το πρώτο εξυπηρέτησε τον ίδιο τον Καντακουζηνό, ο οποίος διέβη τον Προύθο υποτίθεται για να ζητήσει πολεμοφόδια απ' τους Ρώσους, αλλά για να ανακοινώσει στη συνέχεια πως ο αγώνας είναι μάταιος. Οι άνδρες του Καντακουζηνού τού γύρισαν την πλάτη. Πλέον γι' αυτούς, ο πρίγκιπας δεν ήταν παρά ένας δειλός προδότης.

    Η Μάχη του Σκουλενίου θα ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου του 1821 και θα κορυφωθεί την επομένη. Δέκα μόλις μέρες μετά τη συντριβή του Δραγατσανίου, οι επαναστάτες θα προτιμήσουν στην ουσία να αυτοκτονήσουν πολεμώντας υπό την ηγεσία του Αθανάσιου Καρπενησιώτη εναντίον 7.000 Οθωμανών, και υπό τα αγωνιώδη βλέμματα των Ρώσων στρατιωτών απ' την απέναντι όχθη που δεσμεύονταν υπό την απειλή εκτέλεσης, σε αυστηρή ουδετερότητα. Μόνη παραχώρηση που επέτρεψαν οι επαναστάτες στους εαυτούς τους, ήταν η αποχώρηση των βαριά πληγωμένων προς το ρωσικό έδαφος, με διάβαση του ποταμού.

    Ο γραμματέας της οικογένειας Υψηλάντη, ο Ιωάννης Φιλήμων, καταγράφει σε σπαρακτικό τόνο τη μεγάλη θυσία: «Ο Κόντος και ο Ιντσές, αντεφορμήσαντες έφιπποι, οι Σταύρακας, Δαγκλιόστρος, Μαγκλέρος, Σφαέλλος, Μαμπαλιάρης, Κοντογόνης, Σοφιανός και άλλοι μετά πολλών στρατιωτών έπεσαν θύματα εκτός του Καρά Γιώργου, μόλις σωθέντος πεπληγωμένου (...) Ο δε αρχηγός, Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο ανήρ ούτος, του μεγάλου χαρακτήρος και της ηρωικής καρδιάς, τότε μόνον κατεβλήθη, καίτοι τετραυματισμένος, ότε η εν τη τελευταία στιγμή της αγωνίας, κενώσας κατά των Τούρκων και τα δύο αυτού πυροβόλα, ταύτα μεν εξεσφεδώνισε εν τω ποταμώ, την δε σπάθην γυμνώσας επελέκησε ετέρους δυο Τούρκους...».

    Οι μαρτυρίες για τις νέες Θερμοπύλες του Σκουλενίου, διέσχισαν τη Ρωσία και έφτασαν μέχρι τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή, τον Αλέξανδρο Πούσκιν. Απογοητευμένος ο ίδιος από την κατάληξη του Υψηλάντη, ξεκίνησε με βάση τις προφορικές μαρτυρίες των συμπατριωτών του να γράφει μία ρομαντική διήγηση με τίτλο «Ο Κίρτζαλης», «φωτογραφίζοντας» πιθανότατα τον Ιντζέ Βοϊβόντα. Ο Κίρτζαλης του Πούσκιν έχει όλα τα στοιχεία του βυρωνικού ήρωα -σκοτεινός, σκληρός, ατίθασος-σε σλαβική μορφή. Επιζεί της μεγάλης μάχης και μεταβαίνει στο Κισινιάου, αλλά οι Ρώσοι τον εκδίδουν στο Ιάσιο. Οι Τούρκοι τον συλλαμβάνουν, αλλά εκείνος, προφασιζόμενος πως θα τους πάει στο μέρος όπου έχει κρύψει τη λεία του, καταφέρνει με το γιαταγάνι του να ελευθερωθεί. Μια ωραία διήγηση, που θα 'ταν ακόμα πιο ωραία αν ήταν αληθινή. Έμεινε όμως ημιτελής.

    Τον επίλογο τον γράφει και πάλι ο Ιωάννης Φιλήμων: «Ιδίως δε ησθάνθη η Ελλάς την εκ των μαχών του Γαλατσίου, Δραγατσανίου, Σκουλενίου και Σέκου στέρησιν τοσούτων γενναίων και προσφιλών τέκνων αυτής, πολλών συν αυτοίς αριθμουμένων έτι και ομοθρήσκων αδελφών Σέρβων και Βουλγάρων».

    Η αλήθεια ήταν αυτή. Στο Γαλάτσι, στο Δραγατσάνι, το Σκουλένι και τη μονή Σέκου, απέτυχε η βαλκανική επανάσταση. Συνέχισε όμως η ελληνική, στην Ελλάδα. Και πλάι στην ελληνική, γεννήθηκε απ'τις στάχτες της η ευρωπαϊκή επανάσταση, ο άνεμος μιας φιμωμένης φιλελευθερίας που σάρωσε την Ευρώπη απ' άκρου εις άκρον.

    Κάθε 19 Απριλίου, τιμούμε τους αλλοεθνείς που αγωνίστηκαν, πολέμησαν ή έχασαν ακόμα και τη ζωή τους πλάι στην επαναστατημένη Ελλάδα. Έλληνα, μην τους ξεχνάς.

    [08] «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης»-Έκθεση φωτογραφίας του Gmb Akash στο μουσείο Μπενάκη

    Φωτογραφίες τυπωμένες σε χάρτινους κυλίνδρους σκορπισμένους στο πάτωμα και λεζάντες κολλημένες άτακτα στον τοίχο, περιγράφουν ιστορίες παιδιών και των οικογενειών τους που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους παλεύουν να ζήσουν και συνθέτουν την έκθεση φωτογραφίας του GMB Akash με τίτλο «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης».

    Ο φωτογράφος GMB Akash με λιτότητα και αμεσότητα αποτυπώνει το δράμα των προσφύγων, αποσκοπώντας στην αφύπνιση και στην ευαισθητοποίηση του θεατή απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις και στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν παιδιά που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

    Ανάμεσα στις ιστορίες που αφηγούνται οι 150 φωτογραφίες του φωτογράφου από το Μπαγκλαντές, είναι αυτή του Αμίρ και της οικογένειάς του, η οποία, στον δρόμο για την Ελλάδα, έχασε όλα της τα υπάρχοντά της, καθώς και μιας νεαρής Αφγανής μητέρας με τέσσερα παιδιά, που περίμεναν τρεις νύχτες στο βενζινάδικο της Ειδομένης, της γιαγιάς Φατίμα, η οικογένεια της οποίας περπάτησε 20 χιλιόμετρα, πετώντας στην διαδρομή όλα τα ζεστά ρούχα που μετέφερε, προκειμένου να έχει λιγότερο βάρος και μιας μικρής από τη Συρία που μετά το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια μισοβυθισμένη λαστιχένια βάρκα, έχει πάψει πια να επικοινωνεί με το περιβάλλον.

    Η ιδέα γι? αυτήν την έκθεση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συνάντησης μεταξύ ανθρώπων που προβληματίζονται για την κατάσταση των προσφύγων και την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται.

    Ως απόρροια αυτής της συνάντησης, το Ίδρυμα Archives + Production d?Art Contemporain (APCd) και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μέριμνα», ανέθεσαν στον φωτογράφο GMB Akash, να συναντήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο, την Αθήνα και την Ειδομένη.

    [09] Σε δημόσια διαβούλευση το καταστατικό της ΝΔ

    Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Τρίτη 19 Απριλίου, το προσχέδιο του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται το τριήμερο 22 ? 24 Απριλίου. ( http://synedrio.nd.gr )

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες ενώ βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό Κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Σύμφωνα με τη ΝΔ ?το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της κάτι που σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη.

    Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός Κόμματος ? Κράτους όπου εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

    Μια ριζοσπαστική αλλαγή σύμφωνα με τη ΝΔ είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό, σύμφωνα με τη ΝΔ, απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο ενώ σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.

    Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

    Παράλληλα θεσπίζεται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

    Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ενώ η θητεία του προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

    [10] Τρεις Έλληνες φωτορεπόρτερ τιμήθηκαν με Πούλιτζερ

    Ένας πρώην εργαζόμενος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλκης Κωνσταντίνιδης (φωτογραφία), ειναι αναμεσα στους τρειςΈλληνες φωτορεπόρτερ που τιμήθηκανμε το βραβείοΠούλιτζεργια τηφωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

    Οι άλλοι δύο Έλληνες φωτορεπόρτερ είναι οΓιάννης Μπεχράκης και ο Αλέξανδρος Αβραμίδης.

    «Γινόμαστε οι φωνές των ανθρώπων που μας χρειάζονται» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕο Γ.Μπεχράκης

    «Για μένα το πιο σπουδαίο είναι ότι γινόμαστε οι φωνές των ανθρώπων που μας χρειάζονται». Αυτά ανέφερε , μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης , ένας από τους τρεις Έλληνες φωτογράφους

    Μαζί με τους συναδέλφους του, 'Αλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη, που ανήκουν στην ομάδα «Thompson Reuters», αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση μέσα από τον φακό τους και απέσπασαν το βραβείο της κατηγορίας «Breaking News», το οποίο το πρακτορείο Reuters μοιράστηκε με την εφημερίδα «New York Times».

    «Νομίζω είναι το πρώτο Πούλιτζερ που έρχεται στην Ελλάδα» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης. «Χαίρομαι διπλά γιατί είναι μία επαγγελματική αναγνώριση υψηλού επιπέδου και για μένα και για την ομάδα μου». Αναφερόμενος στους άλλους δύο Έλληνες τιμώμενους σχολίασε: «Τα παιδιά είναι καταπληκτικά, έχουν πολύ ταλέντο, πολύ πάθος και πιστεύουν πολύ σε αυτό που κάνουν».

    Όπως τόνισε, «το σημαντικό είναι αυτό που κάναμε φέτος μαζί με αυτά τα παιδιά. Με πολλές προσωπικές θυσίες καταφέραμε αυτό που θέλαμε, που ήταν να γίνουμε η φωνή αυτών των ανθρώπων που ερχόντουσαν σε μία κουκίδα γης στο Αιγαίο βλέποντάς την σαν την τελευταία τους ελπίδα. Οι άνθρωποι στα νησιά τους καλωσόρισαν, τους έδειξαν αγάπη και εμείς οι δημοσιογράφοι που ήμασταν εκεί για πάρα πολύ καιρό γίναμε τελικά σωσίβια για αυτούς. Ακούστηκε η φωνή τους μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενά μας. Με αυτό τον τρόπο δείξαμε τι γίνεται στο κόσμο».

    Διαβάστε επίσης:

    Συγχαρητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού στους Μπεχράκη, Κωνσταντινίδη και Αβραμίδη

    [11] Πογέτ: «Θα φύγω από το σύλλογο το καλοκαίρι»

    Παρελθόν από την ΑΕΚ θα αποτελέσει το καλοκαίρι ο Γκουστάβο Πογέτ. Σύμφωνα με δήλωση που μοίρασαν οι εκπρόσωποί του στην Ελλάδα, ο τεχνικός της Ένωσης θα αποχωρήσει το καλοκαίρι, καθώς είναι δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν στον Τύπο παραπλανητικά ρεπορτάζ.

    Στη δήλωσή του ο Πογέτ αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Θα ήθελα να πληροφορήσω τους οπαδούς της ΑΕΚ ότι θα φύγω από το σύλλογό όταν λήξει το συμβόλαιό μου το καλοκαίρι.

    Μετά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και του μάνατζέρ μου και αφού διάβασα παραπλανητικά ρεπορτάζ στο σημερινό Τύπο για τη συνάντηση, κάθησα με τους βοηθούς και όλη την προπονητική μου ομάδα και ανέλυσα "γιατί έγινε η συνάντηση" και "τι ειπώθηκε σε αυτήν" καιαποφάσισα ότι θα φύγω το καλοκαίρι, ενάντια στην ξεκάθαρη αρχική μου επιθυμία και πρόθεση να μείνω στην ΑΕΚ».

    Την τακτική των «χαμηλών τόνων» προτίμησε να κρατήσει η ΑΕΚ, μετά τη δήλωση-βόμβα του Γκουστάβο Πογέτ ότι αποχωρεί το καλοκαίρι από το σύλλογο. Με μία λιτή ανακοίνωση η διοίκηση τονίζει ότι θα περιμένει πρώτα να περάσει ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο και μετά θα ασχοληθεί με την υπόθεση, αν και από τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι έξαλλος με το timing που επέλεξε ο Ουρουγουανός να ανακοινώσει την απόφασή του και σκοπεύει να τον απομακρύνει άμεσα από τον πάγκο!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2016 - 18:32:26 UTC