Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ καταλογίζει στη ΝΔ ο Ν. Παππάς
  • [02] Στις 9 Μαΐου το Eurogroup
  • [03] Χωρίς τρένα και προαστιακό, από αύριο στις 18:00
  • [04] Αφιερωμένο στο Πάσχα το 28ο τεύχος του Πρακτορείου που κυκλοφορεί
  • [05] Διαγωνισμός φωτογραφίας για τα κτίρια σε κίνδυνο
  • [06] Αφιέρωμα ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ταξιδέψτε» στα έθιμα του Πάσχα
  • [07] Οι Ιρανοί ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών
  • [08] Γερμανία: Συνεχίζεται η δίκη πρώην φύλακα των ναζί στο ¶ουσβιτς
  • [09] ΗΠΑ: Αυτόχειρας ο 25χρονος υπάλληλος της Apple, σύμφωνα με ιατροδικαστή
  • [10] Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σήμερα και αύριο

  • [01] Απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ καταλογίζει στη ΝΔ ο Ν. Παππάς

    Απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ καταλογίζει στη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο εκπρόσωπός τους, είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και διεθνώς που «αρνούνται να δουν την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ» και που ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχτεί μέτρα του Ταμείου πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, άρση προστασίας της α' κατοικίας, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

    Ειδικότερα, σε δήλωση του, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι «αποτελεί θράσος του κ. Κουμουτσάκου να μιλάει για καταστροφή της οικονομίας ενώ εκπροσωπεί το κόμμα της ύφεσης του 25%. Και μάλιστα τη στιγμή που η οικονομία σταθεροποιείται».

    Τονίζει ότι «η ΝΔ είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και στον κόσμο που αρνούνται να δουν την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ και επιρρίπτουν ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, δικαιολογώντας όσους επιθυμούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου».

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «με τα «διαρθρωτικά» μέτρα του ΔΝΤ, δυστυχώς, η ΝΔ επίσης συμφωνεί απόλυτα και μας ζητάει να τα αποδεχτούμε:

    - ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις

    - άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας

    - απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

    - περικοπές δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων».

    «Επειδή δεν τα αποδεχόμαστε», υπογραμμίζει, «ζητάει να παραιτηθούμε μήπως έρθει άλλη κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει».

    «Θα περιμένουν για πολύ ακόμα και θα ξαναχάσουν», τονίζει ο κ. Παππάς και σημειώνει ότι «για την απόλυτη ταύτισή τους με το ΔΝΤ, τους κρίνει καθημερινά ο λαός».

    [02] Στις 9 Μαΐου το Eurogroup

    Τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσει το Eurogroup όπως ενημερώθηκε τη Μ. Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.

    Οι αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ και επιβεβαιώθηκαν

    Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, ¶μστερνταμ και Βερολίνο.

    Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

    Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. ¶μεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

    Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

    Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

    Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

    Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

    [03] Χωρίς τρένα και προαστιακό, από αύριο στις 18:00

    Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος αύριο, Μεγάλο Σάββατο, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

    Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και τα δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    [04] Αφιερωμένο στο Πάσχα το 28ο τεύχος του Πρακτορείου που κυκλοφορεί

    Με ένα πασχαλιάτικο τεύχος το Πρακτορείο συντροφεύει τους εκδρομείς αυτών των άγιων ημερών, αλλά και αυτούς που θα μείνουν πίσω στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς η Λαμπρή έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τους Έλληνες.

    Αυτό το Πάσχα, όμως, είναι ιδιαίτερο. Μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας φιλοξενούμε πρόσφυγες, που άφησαν τα σπίτια τους, ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου. Οι Έλληνες, οι Ελληνίδες έδειξαν τι σημαίνει ανθρωπιά σε όλο τον κόσμο. Το αναγνώρισε και ο Πάπας, ο οποίος βρέθηκε, πριν λίγες ημέρες, στη Μυτιλήνη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του τόσο στους Έλληνες όσο και στους πρόσφυγες, αλλά και να μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου λίγο από το μεγαλείο αυτού του λαού.

    Έτσι, στο 28ο τεύχος του Πρακτορείου, ο Στρατής Μπαλάσκας γράφει, από τη Μυτιλήνη, για την ιστορική επίσκεψη του Πάπα στο νησί των προσφύγων, αλλά ταυτοχρόνως κάνει μια αναδρομή για την προσφυγιά με την οποία συνδέεται το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

    Αναμεταξύ στα λιμάνια. Στο βόρειο λιμάνι της πόλης, το εμπορικό, το λιμάνι του πολιτισμού. Στην άλλη άκρη του Εύριπου το λιμάνι των βαρβαρικών δραστηριοτήτων, των πολεμικών. Σε ετούτο πατάς. Στο άλλο βρίσκεσαι?

    «Αχ κάνε Αφροδίτη μου με το χρυσό στεφάνι ετούτος ο λαχνός εδώ σε μένανε να πέσει». Με το που ολοκληρώνει η Σαπφώ το στίχο, να ο Αλκαίος: «Όσοι γεννήθηκαν θνητοί, το χάρο δε ξεφεύγουν, αν είσαι ξύπνιος, αν σκέφτεσαι λιγάκι το μυαλό σου, τρίχα δεν πέφτει ανόητε χωρίς να θέλει ο Δίας, μα ξέροντας πόσοι θαρθούν καημοί μεγάλοι, πιείτε κρασί στο στρόβιλο του Αχέροντα πριν μπείτε». Ο Αλκαίος μιλούσε για κρασί. Κι ο Χριστός το ευλόγησε. Είναι γιατί κι οι δυο δεν γνώρισαν το ούζο.

    Πάπας και Πατριάρχης και πρόσφυγες, νεκροί και ζωντανοί, δικοί μας και ξένοι. Ένας αιώνας προσφυγιάς αναμεταξύ στα δυο Μυτιληνιά λιμάνια?

    «Πώς τυλιχτήκαμε έτσι, σαν τους νεκρούς μια παγωνιά, μια πάχνη, κι όλως διόλου ξεχάσαμε τη θάλασσα; Αν όμως σηκωθούμε, αν τρέξουμε και τα κουπιά αν πιάσουμε από την άκρη, το καραβάκι αν λύσουμε, αν στρέψουμε την πλώρη στο πέλαγο, το κέφι μας θα βρούμε, η ψυχή μας θα γαληνέψει».

    Οι γλάροι βουτάνε αναμεταξύ ουρανού θάλασσας. Τον ορίζοντα τον οριοθετούν δυο λιμενοβραχίονες. Ένας αρχαίος κι ένας σύγχρονος... Σκύβεις ασυναίσθητα μη τύχει και κουτουλήσεις με το γλάρο.

    «Θεός σχωρέσ? τους» λες. Για ποιους το λες;

    Ηπειρώτικο Πάσχα

    Επίσης, υπάρχει ένα αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Πάσχα. Μπορεί σε όλη την Ελλάδα η Λαμπρή να έχει την ομορφιά της, αλλά στην Ήπειρο των υπέροχων βουνών, των θρυλικών Τζουμέρκων και των ποταμιών, με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης, είναι κάτι ξεχωριστό. Ίσως γιατί στο τέλος, αυτό που μένει είναι το ξεφάντωμα, το γλέντι με τα κλαρίνα, που αντηχούν στα βουνά. Είναι έθιμα, που πολλές φορές κρατούν από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και της τουρκοκρατίας, όπως αυτό στην Πρέβεζα και στο «Σαϊτάν Παζάρ», το γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, που έχει τη δική του ιστορία. Αλλά και στη Θεσπρωτία, στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών, που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα και που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα.

    Ακόμη δυο κείμενα του γνωστού ζωγράφου της Θεσσαλονίκης Ντίνου Παπασπύρου, με τίτλο Πάσχα, σε δύο εποχές. Η πρώτη αφορά την κατοχή, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 13 Απριλίου του ?44, λίγο πριν την απελευθέρωση και το δεύτερο την εποχή του εμφυλίου, τη Μεγάλη Τρίτη 8 Απριλίου του ?47. Δύσκολες εποχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

    Με αφορμή την κορύφωση του «Θείου Δράματος», θυμίζουμε, ειδικά στους νεότερους, τον κορυφαίο Βυζαντινό υμνογράφο Ρωμανό τον Μελωδό, «τον Ελληνοσύρο μάγο», όπως τον χαρακτήρισε ο Οδυσσέας Ελύτης.

    Επιπλέον, το Πρακτορείο θυμίζει και μια σχετικώς πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Κύπελλο του Πάσχα, που ξεκίνησε το 1928, λίγο πριν τον καταστροφικό σεισμό της Κορίνθου και συνεχίστηκε μέχρι το 1964. ¶λλες εποχές, όταν οι αρχηγοί των ομάδων τσούγκριζαν αβγά στη σέντρα, αλλά και όταν οι παίχτες συζητούσαν τις κοινές τους αγωνίες στα καφενεία. Το Κύπελλο του Πάσχα, όμως ήταν και το αποτέλεσμα της συγκρότησης του θρυλικού Π.Ο.Κ. στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν δηλαδή, τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός από την ΕΠΟ και οι δύο άλλοι μεγάλοι σύλλογοι, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, στάθηκαν δίπλα του και συνέταξαν «συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας».

    Τέλος, το Πρακτορείο δίνει και συμβουλές για τους εκδρομείς και τι να προσέξουν με το αυτοκίνητό τους και τη μετακίνησή τους στους φορτωμένους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, αλλά και με τη διατροφή τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και να γυρίσουν πίσω ανανεωμένοι και δυνατοί.

  • Την Πέμπτη του Πάσχα 5/5/2016 το «Πρακτορείο» δεν θα κυκλοφορήσει λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Ραντεβού στις 12 Μαϊου.

    [05] Διαγωνισμός φωτογραφίας για τα κτίρια σε κίνδυνο

    Διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τα κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ελλάδα διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Monumenta». Στόχος του διαγωνισμού, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των δέκα χρόνων δράσης της «Monumenta», είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία για κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα σε κίνδυνο, να αναδειχθεί το πρόβλημα της φθοράς και απαξίωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και να υπογραμμιστεί η ανάγκη προστασίας της.

    Ο διαγωνισμός με θέμα «Κτίρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα» θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2016. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φωτογραφίσουν κτίρια κάθε χρήσης, αλλοιωμένα, ερειπωμένα που κατοικούνται ή είναι εγκαταλειμμένα, σε πόλεις, οικισμούς ή στην ύπαιθρο, και τα οποία έχουν χτιστεί από το 1830 ως το 1970. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει μέχρι πέντε φωτογραφίες ενός κτιρίου (δύο γενικές, δύο με λεπτομέρειες και μία με ελεύθερο θέμα) σε μορφή jpg στην ηλεκτρονική διεύθυνση monumentaphoto@gmail.com

    Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και επτά έπαινοι που θα συνοδεύονται με δώρα βιβλία. Όλα τα έργα θα συμπεριληφθούν σε έκδοση με το ίδιο θέμα που θα κυκλοφορήσει από τη «Monumenta» και θα παρουσιαστούν σε φωτογραφική έκθεση.

    [06] Αφιέρωμα ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ταξιδέψτε» στα έθιμα του Πάσχα

    Το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται με κατάνυξη σε όλη την Ελλάδα με το τελετουργικό που προβλέπει η Εκκλησία. Τα έθιμα ανά περιοχή, προερχόμενα από παραδόσεις που χάνονται στο βάθος του χρόνου, έρχονται με τη σειρά τους να τονίσουν το πνεύμα των ημερών, «καλώντας»τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν με ένα ξεχωριστό τρόπο στην Ανάσταση και την γιορτή του Πάσχα. Στην Κέρκυρα οι «Μπότηδες», στην Κάλυμνο οι δυναμίτες, το κάψιμο του Ιούδα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στον τρόπο που η Ελλάδα γιορτάζει.

    «Ταξιδέψτε» στα έθιμα του Πάσχα μέσα από τις σελίδες του διαδικτυακού μας αφιερώματος...

    Οι Μπότηδες στη Σπιανάδα

    Η Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου «βουλιάζει» από το πλήθος των πιστών, αλλά και τουριστών, που έρχονται στο νησί για να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων το έθιμο «Μπότηδες», που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του νησιού στην πλατεία Σπιανάδα.

    Σύμφωνα με το έθιμο, με την πρώτη Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Κέρκυρας, που έχουν στολίσει τα ψηλά παραθυρόφυλλά τους με κόκκινα εμβλήματα και λουλούδια, πετάνε τους «Μπότηδες». Πρόκειται για πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Για το εν λόγω έθιμο που αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων, υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

    Μία απ' αυτές το θεωρεί μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί, ως καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους ως "φόρο" στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι "μετακόμισαν" το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν στη δική τους μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, αναφέρει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα "μολύσματα", τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά. Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για παγανιστική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών, απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και, μάλιστα, όσο πιο τελετουργικά, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.

    Το έθιμο συνοδεύουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

    Από τις σούβλες στους λάκκους

    Απ' άκρη σ' άκρη στη Ρούμελη ακόμα και σε χωριά με λιγοστούς κατοίκους τις άγιες μέρες της Πασχαλιάς αποκτούν ζωή. Τα πασχαλινά έθιμα στη Ρούμελη έλκουν την καταγωγή τους από τον περασμένο αιώνα και όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύουν όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι, τόσο στην προετοιμασία του «λάκκου» της φωτιάς και στο σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί. Αν βρεθείτε Πάσχα στη Λαμία, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την περιφορά και, κυρίως, τη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία πάρκου της πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

    Όλη η γειτονιά ένα τραπέζι

    Στην Αμφίκλεια, η κάθε οικογένεια δεν ψήνει μόνη της το πατροπαράδοτο αρνί, αλλά όλη η γειτονιά μαζί, συντηρώντας μια παράδοση ετών. Στις γειτονιές και τα σταυροδρόμια της Αμφίκλειας βλέπεις να ψήνονται 10-15, ίσως και περισσότερα, αρνιά στη σειρά. Πριν ο καθένας πάρει τον δρόμο για το γιορτινό τραπέζι του σπιτιού του, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το γλέντι στην παρέα, έστω και αν «θυσιάσουν» ένα μέρος απ' το αρνί?. Μάλιστα, πολλές από τις παρέες που έχουν συναντώνται ριζώσει σταθερά, φροντίζουν να εξασφαλίσουν «ρεφενέ» ένα μικρό αρνί για να βγει από την φωτιά πρώτο και να συνοδεύσει το γλέντι της παρέας.

    Στη Λιβαδειά, οι κάτοικοι της πόλης μένουν σχεδόν άγρυπνοι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να φτιάξουν τον «λάκκο» και πριν ακόμη ξημερώσει να έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας, αφού κάνει τον σταυρό του,ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

    Με αρκετή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται και μπαίνουν επάνω τα αρνιά. Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή της Κρύας, προσφέρονται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες και στους παρευρισκομένους, ενώ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

    Τα "Δάκρυα της Παναγιάς"

    Στην ¶μφισσα, λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον πασχαλινό έθιμο της Ρούμελης. Ονομάζεται «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η ¶μφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω?. δάκρυα!

    Στην Αρκίτσα, την δεύτερη ημέρα του Πάσχα συναντάμε το έθιμο της Ρωμάνας. Γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες τραγουδώντας το τραγούδι της Ρωμάνας, συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για να φτιάξουν παραδοσιακές πίτες. Το ίδιο απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής προσφέρουν τις πίτες που ετοίμασαν.

    Στην Αράχοβα ανήμερα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στον λόφο.

    Ο Ιούδας καίγεται

    Στην Υπάτη, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά την Αγάπη, πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο.

    Οι γιορτές συνεχίζονται έως και την Τετάρτη μετά το Πάσχα με τη μεγάλη πορεία των αντρών του χωριού της Υπάτης προς την Παναγία Αρσάλη. Το απόγευμα - μόνον οι άνδρες -ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή (Αγία Ιερουσαλήμ), διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση περίπου δύο ωρών για να φτάσουν στην σπηλαιο-εκκλησιάς, όπου θα διανυκτερεύσουν. Το ίδιο βράδυ στην Υπάτη, οι γυναίκες και τα παιδιά ανάβουν φωτιές στο κεντρικό σταυροδρόμι και καίνε τα παλιά μαγιάτικα στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά μαγιάτικα τραγούδια. Όσοι αντέχουν, πηδούν πάνω από τις φωτιές.

    Η Αγία Ιερουσαλήμ, είναι η Αγία των σπηλαίων και των βράχων και το έθιμο προέρχεται από τα αρχαία ελληνορωμαϊκά Ροζάλια (παγανιστικές εορτές της ¶νοιξης). Κατά την Επανάσταση του 1821 η Αγία Ιερουσαλήμ υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής.

    Χριστός Ανέστη, χαλάζι να μην πέσει

    Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας τη νύχτα της Ανάστασης, ένας επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι.

    Στo χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας τη Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει ο π. Νικόλαος Δαλαγιώργος,τελείτε η Ιερά Παράκληση στην Οδό του Μαρτυρίου Του Ιησού Χριστού, ενώ την Μ. Παρασκευή μετά την περιφορά του επιταφίου αναβιώνει το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις ¶δου Καθόδου» του Κυρίου.

    Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες τραγουδούν και χορεύουν πασχαλιάτικα τραγούδια, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση όπως η παράδοση ορίζει. Τους χωριανούς καλωσορίζει ο π. Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία τραγουδούν δίνοντας την δική τους νότα στην έναρξη της εκδήλωσης:«Χίλια Καλώς ορίσατε, φίλοι 'μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι». Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα τιμάται ιδιαίτερα η Εφέστειος Εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας, η οποία λιτανεύεται μετά τη Θεία Λειτουργία στο χωριό.

    [07] Οι Ιρανοί ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

    Οι Ιρανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών για την κατανομή 68 εδρών στη 290μελή βουλή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, και οι σύμμαχοι του προέδρου Χασάν Ροχανί επιδιώκουν στην αναμέτρηση αυτή να αποσπάσουν έδρες από τους σκληροπυρηνικούς."Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 68 βουλευτές σε περιφέρειες στις οποίες οι υποψήφιοι απέτυχαν να κερδίσουν το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    Οι μετριοπαθείς και κεντρώοι σύμμαχοι του Ροχανί σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όμως απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών. Στο σημερινό κοινοβούλιο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί σύμμαχοι του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

    [08] Γερμανία: Συνεχίζεται η δίκη πρώην φύλακα των ναζί στο ¶ουσβιτς

    Ενας 94χρόνος πρώην φύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ¶ουσβιτς που δικάζεται στη Γερμανία με κατηγορίες συνέργειας στη δολοφονία τουλάχιστον 170.000 ατόμων αναμένεται σήμερα να κάνει μια δήλωση την οποία θα διαβάσει ο δικηγόρος του στο δικαστήριο.

    Μάρτυρες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος - όταν πάνω από έξι εκατομμύρια άτομα, κυρίως Εβραίοι, θανατώθηκαν από τους ναζί - και οι οποίοι έχουν μιλήσει εκτενώς για τις τραγικές τους εμπειρίες στη δίκη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, έχουν παρακαλέσει τον Ράινχολντ Χάνινγ να σπάσει τη σιωπή του. Ο Χάνινγ παρέμεινε ανέκφραστος τη δεύτερη μέρα της δίκης του στις 12 Φεβρουαρίου καθώς τρεις επιζώντες μιλούσαν για την οσμή καμμένων σωμάτων και τις στίβες πτωμάτων στο στρατόπεδο της ναζιστικής Γερμανίας.

    [09] ΗΠΑ: Αυτόχειρας ο 25χρονος υπάλληλος της Apple, σύμφωνα με ιατροδικαστή

    'Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της αστυνομίας, ο 25χρονος υπάλληλος που βρέθηκε νεκρός στα κεντρικά γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας την Τετάρτη, ήταν αυτόχειρας."Το γραφείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας αναγνώρισε τον νεκρό, ο οποίος ονομάζεται Έντουαρντ Τόμας Μάκογουιακ, ετών 25. Η ιατροδικαστής καθόρισε ότι ο τρόπος θανάτου ήταν η αυτοκτονία και η αιτία θανάτου ήταν μια σφαίρα στο κεφάλι", είπε το γραφείο του σερίφη της περιοχής Σάντα Κλάρα, σε γραπτή δήλωση.

    Εκπρόσωπος της πολυεθνικής αρνήθηκε να δηλώσει τη θέση που είχε ο Μάκογουιακ, αλλά σε ιστοσελίδα που αφαιρέθηκε μετά την ανακάλυψη του πτώματός του αναφέρονταν ότι ήταν τεχνολόγος μηχανικός.

    [10] Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σήμερα και αύριο

    Aπό τη μία μετά το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ αύριο Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις εννιά το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο των εμπορικών συλλόγων.

    Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, έχει ανακοινώσει ότι τα πολυκαταστήματα, οι αλυσίδες καταστημάτων και τα μεγάλα καταστήματα, θα είναι ανοιχτά σήμερα από τη 1 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ και αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα 2 Μαΐου, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά (υποχρεωτική αργία), όπως και την Τρίτη, λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.Από την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016, επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 April 2016 - 6:32:23 UTC