Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη φρεγάτα «Αδρίας» επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, για τα Χρόνια Πολλά
  • [02] «Χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σήμερα στην Αθήνα
  • [03] Ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους αστέγους του Πειραιά από εθελοντές φοιτητές
  • [04] Σχέδιο της ΕΕ για απελευθέρωση της χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες
  • [05] Τουρκία: Ένας νεκρός από επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γκαζίαντεπ
  • [06] N. Αναστασιάδης: Το 2016 μπορεί να τερματιστεί ο «Γολγοθάς» της Κύπρου
  • [07] Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [08] Στη φρεγάτα «Αδρίας» ο πρωθυπουργός
  • [09] Ταραχές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
  • [10] Οι Λονδρέζοι εκλέγουν τον δήμαρχό τους στις 5 Μαΐου

  • [01] Τη φρεγάτα «Αδρίας» επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, για τα Χρόνια Πολλά

    Τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας» επισκέφτηκε σήμερα Κυριακή του Πάσχαο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξεευχές με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα.

    Τον πρωθυπουργό συνόδεψεο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    [02] «Χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σήμερα στην Αθήνα

    Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναιη πρωτεύουσα σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, λόγω της στάσης εργασίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Τα σωματεία των εργαζομένων που προχωρούν σε στάση εργασίας από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας, ζητούν με ανακοίνωση τους την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό. Επίσης, ζητούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και να διατηρηθεί μέχρι τότε σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ.

    Τέλος, τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας, ώστε να διαμορφωθεί σε νέο, σύγχρονο , αναπτυξιακό «εργαλείο».

    [03] Ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους αστέγους του Πειραιά από εθελοντές φοιτητές

    Ένα πιάτο ζεστό φαγητό, την παραδοσιακή μαγειρίτσα, ένα κόκκινο αυγό και ένα κομμάτι τσουρέκι, προσφέρουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι εθελοντές της ομάδας Alex. Είναι μια ομάδα έξι φοιτητών που δεν τους ενδιαφέρει, όπως δηλώνουν, να φέρουν την «ταμπέλα» της μη κυβερνητικής ομάδας. Από το πρωί, σήμερα Κυριακή του Πάσχα, η ομάδα εθελοντών γυρνάει από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο για να χαρίσει καταρχήν ένα χαμόγελο στους άστεγους του Πειραιά, αλλά και μια μερίδα φαγητού.

    «Θέλουμε όσο το δυνατό να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους που ζούνε στον δρόμο, να νιώσουν λίγοοικογενειακά. Να αισθανθούν ότι είμαστε δίπλα τους, τους σκεφτόμαστε κι ειδικά τις μέρες του Πάσχα που είναι ημέρες αγάπης. Δεν θέλουμε να νιώθουν μόνοι. Για αυτό και σκεφτήκαμε να προσφέρουμε ένα πασχαλινό γεύμα. Θέλουμε να δώσουμε όσο μεγαλύτερη χαρά μπορούμε σε όσους ζουν στο δρόμο και δεν έχουν την πολυτέλεια να γιορτάσουν αυτήν την μέρα», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ένα μέλος της ομάδας Alex, η Παναγιώτα Θεολογίτου. Οι έξι νέοι άνθρωποι, και χθες το Μεγάλο Σάββατο, από τις 11 το πρωί μαγείρευαν, ετοίμαζαν τις μερίδες που θα μοιράσουν και βγήκαν στους δρόμους για να δώσουν λίγη χαρά και να απαλύνουν τον πόνο από τον δικό τους «Γολγοθά». Μέχρι τις 8 το βράδυ ασταμάτητα επισκέπτονταν αστέγους σε σημεία που γνωρίζουν ότι θα τους βρούνε. «Συνήθως ξέρουμε σε ποια σημεία κάθονται και έτσι κάνουμε τη γύρα μας. Βέβαια, όποιον άνθρωπο δούμε στο δρόμο ότι χρειάζεται την βοήθειά μας σταματάμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογραμμίζει η κ. Θεολογίτου και συμπληρώνει ότι «τους ευχηθήκαμε "Καλή Ανάσταση", ελπίζοντας ότι θα έρθει κι η Ανάσταση και σε αυτούς για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν».

    Η ομάδα Alex έχει δημιουργηθεί μόλις τρεις μήνες πριν και οργανώνει διάφορες δράσεις εθελοντικού, πάντα, χαρακτήρα, όπως αιμοδοσία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ή προσφορά γευμάτων σε πρόσφυγες. «Κυρίως, όμως, εστιάζουμε στους άστεγους. Μπορεί ο καθένας να έρθει και να προσφέρει, είναι ελεύθερη η συμμετοχή χωρίς καμιά προϋπόθεση. Εμείς θέλουμε, κυρίως, να αφυπνίσουμε κόσμο. Όσοι περισσότεροι προσφέρουν τόσο το καλύτερο, δε μας ενδιαφέρει είτε αν ανήκουν σε ομάδες, σε ΜΚΟ, είτε είναι απλοί πολίτες. Εμείς εξάλλου, δεν αποτελούμε ΜΚΟ. Είμαστε απλά μια ομάδα ατόμων και έχουμε όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσουμε έστω και λίγο τον κόσμο. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, όπου η δυστυχία δε θα είναι κάτι δεδομένο», προσθέτει η κ. Θεολογίτου και στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. «Μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Γιατί αν δεν μπορούμε και μαζί, τότε δεν υπάρχει ελπίδα».

    [04] Σχέδιο της ΕΕ για απελευθέρωση της χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες

    Παρά τις αμφιβολίες που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα θα προωθήσει ένα σχέδιο για τη χορήγηση στους Τούρκους πολίτες καθεστώτος διακίνησης ελεύθερου βίζας. Η εξέλιξη αυτή, έχει χαρακτήρα επιβράβευσης της Τουρκίας από την ΕΕ, για την προσπάθεια μείωσης της ροής των παράνομων μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ν' ανακοινώσει την Τετάρτη ότι η Τουρκία έχει με την ευρεία έννοια εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, καθώς ολοκληρώνονται οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες. Παράλληλα, θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

    «Δεν έχουμε μειώσει τις απαιτήσεις μας. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της»δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

    Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι Βρυξέλλες δε μπορούν να πουν «όχι»και να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Έτσι σε εύλογο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πακέτο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [05] Τουρκία: Ένας νεκρός από επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γκαζίαντεπ

    Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους εννέα αστυνομικοί, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και τον επαρχιακό κυβερνήτη.

    Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk έδειξαν τμήματα ενός κατεστραμμένου οχήματος κοντά στην πύλη του αρχηγείου της αστυνομίας σε έναν δρόμο όπου βρίσκονται και πολλά άλλα επαρχιακά κυβερνητικά κτίρια.

    Πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης, η οποία, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του CNN Turk, έγινε αισθητή σε όλη την πόλη. Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια σε γειτονικά κτίρια.

    Τη στιγμή της έκρηξης ακούστηκαν πυρά όπλων και ένα δεύτερο αυτοκίνητο φέρεται να απομακρύνθηκε από το σημείο, ανέφερε ο ανταποκριτής του CNN Turk.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

    Επίσης σήμερα, εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα, στην πόλη Νουσαϊμπίν, τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 άλλοι τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση κούρδων μαχητών στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε ανακοίνωση του στρατού.

    [06] N. Αναστασιάδης: Το 2016 μπορεί να τερματιστεί ο «Γολγοθάς» της Κύπρου

    Την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων μπορεί να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ώστε το 2016 να είναι ο τελευταίος χρόνος ενός «Γολγοθά» που διαρκεί για 42 χρόνια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου ΝίκοςΑναστασιάδης. Στο τηλεοπτικό του πασχαλινό μήνυμα στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

    «Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής της Ανάστασης του Κυρίου, απευθύνομαι προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, επιθυμώντας να στείλω μαζί με τις ευχές μου και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος. «Μήνυμα ελπίδας, που εκπέμπει η ίδια η μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως, αλλά και προκύπτει από το έργο που ως κοινωνία και ως Πολιτεία έχουμε επιτελέσει, τόσο για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, όσο και για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος», προσθέτει.

    «Μετά από τρία δύσκολα χρόνια, μπορούμε πια με σιγουριά, να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς τα δεκανίκια της τρόικας και χωρίς μνημόνιο», αναφέρει και προσθέτει: «Είναι, όμως, εξίσου γεγονός πως έχουμε ακόμη πολλά να πράξουμε, γιατί μπορεί να πετύχαμε τον τερματισμό της κηδεμονίας των δανειστών, οι συνέπειες όμως της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες είναι υπαρκτές. Προς εκείνους και οι σκέψεις μας ιδιαίτερα τούτες τις άγιες μέρες».

    Για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης τονίζει: «Εργαζόμαστε με επιμονή και αυτοπεποίθηση για μία λύση που θα εδράζεται στις συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση που θα στηρίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 και θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του».

    Πασχαλινές ευχές στους Ελληνοκυπρίους έστειλε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Θέλω να απευθύνω μήνυμα αισιοδοξίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Ακιντζί.

    [07] Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 16 τραυματίες από την έκρηξη δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.Η πρώτη έκρηξη έγινε κοντά στο κτίριο του προσωρινού συμβουλίου διοίκησης της πόλης και η δεύτερη σε απόσταση 60 μέτρων από στάση λεωφορείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που αναμένουν αύξηση του αριθμού των νεκρών, εξαιτίας σοβαρών τραυματισμών.

    Μη επιβεβαιωμένες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν αρκετά πτώματα στο έδαφος, στα σημεία των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή.

    [08] Στη φρεγάτα «Αδρίας» ο πρωθυπουργός

    Τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας» επισκέπτεταιο πρωθυπουργός.Ο κ. Τσίπρας θα ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα.

    Τον κ. Τσίπρασυνοδεύει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    [09] Ταραχές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

    Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων σήμερα, καθώς ξέσπασαν ταραχές όταν εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη.Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τους εορτασμούς για τη σημερινή ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Αρκετοί διαδηλωτές φέρονται να έχουν προσαχθεί μέσα σε λεωφορείο της αστυνομίας, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδει το CNN Turk.

    Οι αστυνομικές αρχές έχουν συμφωνήσει με μερικές εργατικές οργανώσεις να τιμήσουν τη σημερινή ημέρα σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο προάστιο Μπακίρκιοϊ, κοντά στο αεροδρόμιο.

    [10] Οι Λονδρέζοι εκλέγουν τον δήμαρχό τους στις 5 Μαΐου

    Στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 5 Μαΐου, οι Λονδρέζοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον γιο ενός δισεκατομμυριούχου, τον συντηρητικό Ζακ Γκόλντσμιθ, και τον γιο ενός πακιστανού οδηγού λεωφορείου, τον Εργατικό Σαντίκ Χαν, προκειμένου να διαδεχθεί τον χαρισματικό Μπόρις Τζόνσον, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Την ίδια ημέρα, οι Σκοτσέζοι, οι Ουαλοί και οι Βορειοϊρλανδοί θα εκλέξουν τα νέα κοινοβούλιά τους και θα ανανεωθούν 124 δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία.

    Στο Λονδίνο, ο Σαντίκ Χαν, 45 ετών, προηγείται με άνετη διαφορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.«Ο Σαντίκ Χαν είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει», εκτιμά ο Λόρενς Τζάντα-Λιπίνσκι του ινστιτούτου YouGov. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου δίνει έντεκα μονάδες προβάδισμα στον βουλευτή του Τούτινγκ, μιας λαϊκής συνοικίας του νότιου Λονδίνου.Αν αναδειχθεί νικητής, θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της κοσμοπολίτικης βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

    Μια ιδιαιτερότητα που δεν μοιάζει να συγκινεί τα 5,6 εκατομμύρια των Λονδρέζων που καλούνται στις κάλπες, την οποία όμως ο Ζακ Γκόλντσμιθ, 41 ετών, έχει βάλει στο στόχαστρο στην προσπάθεια να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2016 - 10:32:32 UTC