Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eορτή μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου
  • [02] Βενεζουέλα: Αλλαγή ώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση του κατώτατου μισθού
  • [03] Φ.Β. Σταϊνμάιερ: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό λειτουργεί
  • [04] Ο Κέρι εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία
  • [05] Γαλλία: Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν προβλέπει εκλογική ήττα της κόρης του στις προεδρικές εκλογές
  • [06] Ο κιθαρίστας των U2 Edge, έδωσε συναυλία στην Καπέλα Σιξτίνα
  • [07] Εικοσιτρείς ξένοι συγγραφείς στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  • [01] Eορτή μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

    Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό -και όχι μόνο- κόσμο.

    Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά πενήντα έξι μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, που ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας. Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 23 Απριλίου ο διά αποκεφαλισμού θάνατός του ή για τις Εκκλησίες που πηγαίνουν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εάν η ημέρα συμπέσει πριν από την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου και στις 3 Νοεμβρίου η ανακομιδή των λειψάνων του.

    Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.

    Σύμφωνα με την Παράδοση, το θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

    Προστάτης τόσο στρατευμάτων όσο και χωρών. Επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων, οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη, καθώς επίσης και των Προσκόπων.

    [02] Βενεζουέλα: Αλλαγή ώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση του κατώτατου μισθού

    Η Βενεζουέλα μετέβη χθες σε νέα ζώνη ώρας προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα, ένα μέτρο που έλαβε ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος θέλησε να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που οφείλεται στην κρίση ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού.

    Εκτός από τα άδεια ράφια των σουπερμάρκετ και τις παράκαιρες διακοπές ρεύματος, οι κάτοικοι της νοτιοαμερικανικής χώρας έχασαν επιπλέον, τη νύχτα της 30ής Απριλίου προς την 1η Μαΐου, μισή ώρα ύπνου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο: στις 02:30 τοπική ώρα, οι δείκτες των ρολογιών στη Βενεζουέλα έδειξαν 30 λεπτά αργότερα ώστε η χώρα να μεταβεί στη ζώνη ώρας -04:00 GMT.

    «Η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, είναι ένα μέτρο για να διασωθεί η Guri»,ο κυριότερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος Μαδούρο, επικεφαλής μιας πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    [03] Φ.Β. Σταϊνμάιερ: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό λειτουργεί

    Η συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών λειτουργεί και καμία άλλη μεταναστευτική οδός δεν έχει αντικαταστήσει εκείνη που διέρχετο μέσα από την Ελλάδα, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκεσε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    «Έχουμε τώρα μια συμφωνία που αποδίδει απτά αποτελέσματα» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε αυτήν τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Ιταλία από την εφημερίδα La Repubblica.

    «Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγήθηκαν της συμφωνίας, περίπου 27.000 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ήταν λίγο λιγότεροι από 6.000. Μια μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να ακολουθήσουν άλλες μεταναστευτικές οδούς, ιδίως από την Βόρεια Αφρική, ο Σταϊνμάιερ έκρινε ότι προς το παρόν τίποτα δεν καταδεικνύει κάτι τέτοιο.«Έως σήμερα, καμία άλλη μεταναστευτική οδός εναλλακτική στον Βαλκανικό διάδρομο δεν έχει οριστεί ούτε μέσω της Αλβανίας ούτε μέσω της Ιταλίας» τόνισε ο ίδιος.

    Εξάλλου διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν γυρίζουν το βλέμμα τους αντικρίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη σύναψη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία.

    [04] Ο Κέρι εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε χθες πως ελπίζει στην πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη για τη Συρία τις επόμενες δύο μέρες ώστε να ανανεωθεί η συμφωνία κατάπαυσης πυρός για όλη τη Συρία και να επαναληφθούν οι συνομιλίες για να πάψουν οι εχροπραξίες."Ελπίζουμε να καταφέρουμε κάποια πρόοδο", είπε ο Κέρι λίγο μετά την άφιξή του στη Γενεύη, πριν ξεκινήσει μια συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ. "Είναι κρίσιμες ώρες αυτές, προσβλέπουμε στην συνεργασία της Ρωσίας και προφανώς αναμένουμε να ακούσει το καθεστώς τη Ρωσία και να απαντήσει".

    Η επίσκεψη του Κέρι στη Γενεύη διοργανώθηκε εσπευσμένα μετά από τηλεφώνημα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να διασώσουν τη δίμηνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από έντονες μάχες στο Χαλέπι.

    [05] Γαλλία: Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν προβλέπει εκλογική ήττα της κόρης του στις προεδρικές εκλογές

    Ο παλαίμαχος Γάλλος ακροδεξιός Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε χθες ότι η κόρη του Μαρίν είναι καταδικασμένη να χάσει στις προεδρικές εκλογές του χρόνου, στρέφοντας τον φακό της δημοσιότητας στην οικογενειακή τους διαμάχη κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς από το κόμμα του Εθνικού Μετώπου.Η Μαρίν Λεπέν διέγραψε τον πατέρα της, ιδρυτή του κόμματος, πέρσι, μετά από δηλώσεις του με τις οποίες υποβάθμιζε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η διαμάχη εκδηλώθηκε δημόσια μετά από την προσπάθειά της να αμβλύνει την αντιμεταναστευτική εικόνα του κόμματος ώστε να προωθήσει τη δύναμή της.

    "Το λέω με σοβαρότητα και λύπη, αλλά εφόσον δεν έχουν υπάρξει προσπάθειες (εκ μέρους της) για συμφιλίωση, η πρόεδρος του ΕΜ θα χάσει στον δεύτερο γύρο, ίσως ακόμα και στον πρώτο", είπε ο Λεπέν σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στο Παρίσι, μπροστά στο άγαλμα της Ζαν Ντ' Αρκ.

    Είναι η πρώτη φορά που ο πατήρ και η κόρη Λεπέν απέτισαν τιμές ξεχωριστά στην μάρτυρα του 15ου αιώνα, την οποία επικαλείται συχνά το ΕΜ ως εθνικιστικό σύμβολο, μετά από την απρόσκλητη συμμετοχή του 87χρονου Λεπέν σε εκδήλωση της Πρωτομαγιάς για την κόρη του πέρσι, με μια απρογραμμάτιστη και ανεπιθύμητη εμφάνισή του στη σκηνή.Ο Λεπέν ήταν αρχηγός κόμματος μέχρις ότου να παραδώσει τα ηνία στην κόρη του το 2011, αλλά αργότερα διαχώρησαν τη θέση τους στο θέμα της πολιτικής στρατηγικής τους.

    [06] Ο κιθαρίστας των U2 Edge, έδωσε συναυλία στην Καπέλα Σιξτίνα

    O Edge, o κιθαρίστας του συγκροτήματος των U2 είναι ο πρώτος αστέρας της ροκ μουσικής που έδωσε συναυλία στην Καπέλα Σιξτίνα, σε έναν χώρο που ο ίδιος περιέγραψε ως «την ομορφότερη αίθουσα ενός ναού σε ολόκληρο τον κόσμο».Ο μουσικός, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ντέιβιντ Έβανς, τραγούδησε τέσσερα τραγούδια χθες το βράδυ σε ένα κοινό 200 γιατρών, ερευνητών και μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων που συμμετείχαν σε ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό με θέμα την αναγεννητική ιατρική.

    Με τη συνοδεία μιας χορωδίας που αποτελείτο από επτά εφήβους από την Ιρλανδία, έπαιξε ακουστική κιθάρα και τραγούδησε ένα ριμέικ του τραγουδιού του Λέοναρντ Κοέν "If it be your will" και τραγούδια των U2 όπως τα "Yahweh", "Ordinary love" και "Walk on".Ο Edge, ο πατέρας του οποίου απεβίωσε τον περασμένο μήνα χτυπημένος από τον καρκίνο και του οποίου η κόρη κατάφερε να νικήσει τη λευχαιμία, συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια ιδρυμάτων που εργάζονται για την πρόληψη του καρκίνου.

    [07] Εικοσιτρείς ξένοι συγγραφείς στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Είκοσι τρεις ξένοι συγγραφείς θα λάβουν μέρος στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι και τις 15 Μαΐου.

    Οι συγγραφείς προέρχονται από την Αγγλία (Rob Davis, Daniel Hahn, Philip Kerr), τη Γαλλία (Marc Boutavant, Laurent Binet), τη Γερμανία (Carmen-Francesca Banciu), το Ισραήλ (Yishai Sharid, Orly Castel-Bloom, Avirama Golan, Alon Hilu, Yael Dayan), την Ιταλία (Diego Marani, Luigi Ballerini), τον Καναδά (Rawi Hage, Madeleine Thien, Joseph Kertes, Denis Theriault), την Κροατία (Ivan Srsen,) τη Ρουμανία (Rostas Zoltan, Monica Savulescu Voudouri) και την ΠΓΔΜ (Vladimir Martinovski, Stojcevska Antik Vera, Vlada Urosevic). Με περίπτερο εξάλλου συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είκοσι χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία (τιμώμενη χώρα), Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

    Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου θα φιλοξενηθεί επίσης Φεστιβάλ Μετάφρασης με τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 May 2016 - 6:32:30 UTC