Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στη Συρία, λέει ο Τζον Κέρι
  • [02] Μονή Αγ. Γεωργίου του Κουδουνά, στην Πρίγκηπο: Εκεί όπου ενώνονται οι προσευχές χριστιανών και μουσουλμάνων
  • [03] Απόρρητα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις για την TTIP έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace
  • [04] Βερολίνο: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό λειτουργεί
  • [05] Αυτή την εβδομάδα στο ΕΚ: Βραβείο Καρλομάγνου, Ημέρα της Ευρώπης, υποχρεωτικό Μητρώο Διαφάνειας
  • [06] Κ. Κούνεβα: Αναγνώριση των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας

  • [01] «Εκτός ελέγχου» η κατάσταση στη Συρία, λέει ο Τζον Κέρι

    Η κατάσταση στη Συρία είναι «από πολλές απόψεις εκτός ελέγχου»εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα.

    Ο Κέρι τόνισε ότι έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να ενισχυθεί η παρακολούθηση της τήρησης της εκεχειρίας στη Συρία, με την προσθήκη και άλλων παρατηρητών που θα εργάζονται σε καθημερινή βάση από τη Γενεύη. Όπως είπε, ο ίδιος ελπίζει πως τις επόμενες ώρες ή μέχρι αύριο θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση όσον αφορά την αποκατάσταση της εκεχειρίας.

    «Και οι δύο πλευρές, η αντιπολίτευση και το καθεστώς, συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του χάους και θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες ώρες για να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την παύση των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.

    Αργότερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της εκεχειρίας στη Συρία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    [02] Μονή Αγ. Γεωργίου του Κουδουνά, στην Πρίγκηπο: Εκεί όπου ενώνονται οι προσευχές χριστιανών και μουσουλμάνων

    Δεσπόζει επιβλητικά στην κορυφή του νότιου λόφου της Πριγκήπου, του μεγαλύτερου και ίσως ωραιότερου από όλα τα Πριγκηπονήσια στη θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, όπου ενώνονται οι προσευχές χριστιανών και μουσουλμάνων που συρρέουν κατά χιλιάδες, για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου και να ζητήσουν να εισακούσει τις παρακλήσεις τους.

    Η παράδοση θέλει τη μονή να χτίστηκε το 963, όταν βασίλευε ο Νικηφόρος Φωκάς, και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου να έχει δοθεί στο μοναστήρι από τη γυναικεία Μονή της Ειρήνης της Αθηναίας. Η εικόνα αυτή έμεινε χωρίς να υποστεί καμία φθορά μέχρι την εύρεσή της από κάποιο βοσκό. Σύμφωνα με το θρύλο, ο βοσκός είδε στον ύπνο του τον ¶η Γιώργη να του προτείνει να ανέβει στο λόφο για να τον βρει. Του είπε να σκάψει εκεί όπου θα άκουγε κουδούνια να χτυπούν. Έτσι και έγινε. Ο βοσκός ακολούθησε κατά γράμμα αυτά που του είπε ο ¶γιος και βρήκε την εικόνα σκεπασμένη από μια αρμαθιά κουδούνια, γι' αυτό πήρε την ονομασία «Κουδουνάς». Στη συνέχεια, επανίδρυσε τη μονή προς τιμή του Αγίου. Από τότε δίνονται στους χιλιάδες προσκυνητές κουδουνάκια ως ευλογία του Αγίου τα οποία κατά τους ίδιους «θαυματουργούν». Σύμφωνα με την παράδοση και μέχρι σήμερα, όσοι κάνουν τάμα παίρνουν ένα «κουδουνάκι» και όταν υλοποιείται το τάμα τους το επιστρέφουν, φέρνοντας στο μοναστήρι λάδι, χρήματα κ.ά.

    Μάλιστα, κάθε χρόνο το επισκέπτονται 250.000 άτομα, κυρίως Τούρκοι, γυναίκες, άντρες και παιδιά που ανεβαίνουν προς το μοναστήρι κρατώντας στα χέρια τους καρουλάκια. Ξετυλίγουν την κλωστή μέχρι να φτάσουν στην είσοδο της εκκλησίας. Δεν επιτρέπεται να μιλάνε όσο ανεβαίνουν. Μπορούν να μιλήσουν μόνο στην επιστροφή όταν θα έχουν αφήσει την ευχή τους στον ¶γιο. Μόνο έτσι θα τους ακούσει ο ¶γιος και θα πραγματοποιήσει την ευχή τους. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει σε ένα χαρτάκι και το αφήνει στον ¶γιο. Πολλοί θα επιστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ευχαριστήσουν τον ¶η Γιώργη που άκουσε την προσευχή τους και ικανοποίησε την επιθυμία τους ή βρήκε λύση στο πρόβλημά τους.

    Το μοναστήρι γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Θέκλας, στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα συρρεύσει και πάλι μεγάλο πλήθος προσκυνητών.

    [03] Απόρρητα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις για την TTIP έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace

    Η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα.

    Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτομάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

    Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας --όπως και άλλες οργανώσεις-- ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

    "Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας", τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.

    Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για μια τέτοια συμφωνία, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

    Στην Ευρώπη διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις στην πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη."Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς", τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ, Ιγκνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο.

    Βασιζόμενη στα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο "για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών". Με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, η οργάνωση ελπίζει ότι "εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους".

    Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα --δηλαδή προσωρινές. Διαπιστώνεται έτσι η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.

    Greenpeace για TTIP: Κεκτημένα δεκαετιών χάνονται στο βωμό του εταιρικού κέρδους

    Στο φως της δημοσιότητας έδωσε το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP), προειδοποιώντας για «τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία». Σύμφωνα με την οργάνωση, το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.

    «Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», τονίζει η κα Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η πλήρης και πιο πρόσφατη έκδοση του προσχεδίου πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως ώστε οι πολίτες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να μάθουν τι ετοιμάζεται για αυτούς χωρίς αυτούς και να παρέμβουν. Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Greenpeace έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες. Όπως έγινε γνωστό, διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν φαίνεται να έχουν καταργηθεί , η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP, με τις έως τώρα προβλέψεις επέρχεται το τέλος της αρχής της προφύλαξης, ενώ σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις.

    [04] Βερολίνο: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό λειτουργεί

    Η συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών λειτουργεί και καμία άλλη μεταναστευτική οδός δεν έχει αντικαταστήσει εκείνη που διέρχετο μέσα από την Ελλάδα, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

    «Έχουμε τώρα μια συμφωνία που αποδίδει απτά αποτελέσματα» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε αυτήν τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Ιταλία από την εφημερίδα La Repubblica.

    «Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγήθηκαν της συμφωνίας, περίπου 27.000 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ήταν λίγο λιγότεροι από 6.000. Μια μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να ακολουθήσουν άλλες μεταναστευτικές οδούς, ιδίως από την Βόρεια Αφρική, ο Σταϊνμάιερ έκρινε ότι προς το παρόν τίποτα δεν καταδεικνύει κάτι τέτοιο.

    «Έως σήμερα, καμία άλλη μεταναστευτική οδός εναλλακτική στον Βαλκανικό διάδρομο δεν έχει οριστεί ούτε μέσω της Αλβανίας ούτε μέσω της Ιταλίας» τόνισε ο ίδιος.

    Εξάλλου διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν γυρίζουν το βλέμμα τους αντικρίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη σύναψη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία.

    «Το να μας κατηγορούν ότι σωπαίνουμε ή υποκλινόμαστε ενώπιον της ¶γκυρας είναι λάθος» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε αυτήν τη συνέντευξη.

    [05] Αυτή την εβδομάδα στο ΕΚ: Βραβείο Καρλομάγνου, Ημέρα της Ευρώπης, υποχρεωτικό Μητρώο Διαφάνειας

    Τη Δευτέρα, ευρωβουλευτές και ειδικοί συζητούν την πρόταση για δημιουργία υποχρεωτικού Μητρώου Διαφάνειας. Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς απονέμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2016, στο ¶αχεν της Γερμανίας, ενώ την Κυριακή, το στο Στρασβούργο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Επίσης, οι πολιτικές ομάδες ετοιμάζονται για την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας.

    Δημόσια διαβούλευση για την πρόταση για δημιουργία υποχρεωτικού Μητρώου Διαφάνειας, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο ΕΚ με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και ειδικών. Στην συζήτηση συμμετέχει η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστές, Γαλλία) και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

    Την Τρίτη, γίνεται η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2016, στο ¶αχεν της Γερμανίας. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους 16-30 ετών για σχέδια που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα.

    Την Κυριακή 8 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό, προκειμένου να γιορτάσει την 'Ημέρα της Ευρώπης' (9 Μαΐου). Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής "Διακήρυξης Σουμάν". Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

    Τέλος, οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ ετοιμάζονται για την ολομέλεια που ξεκινάει στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου.

    [06] Κ. Κούνεβα: Αναγνώριση των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας

    Οι οικιακοί βοηθοί και το προσωπικό φροντίδας, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες μετανάστριες, πρέπει να αποκτήσουν ένα επίσημο καθεστώς στην ΕΕ. Η αναγνώριση της εργασίας τους θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων. Αυτά υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους , εισηγήτρια του οποίου είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρ. Ενωτ.Αριστερά). Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την υιοθέτηση εύκολων στη διαχείριση μοντέλων για τις νομικές σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου, παραθέτοντας τα παραδείγματα του Βελγίου και της Γαλλία, για τον τερματισμό της αβεβαιότητας και της αδήλωτης οικιακής εργασίας.

    "Οι οικιακοί βοηθοί και το προσωπικό φροντίδας μας δίνουν τη δυνατότητα να ακολουθούμε την καριέρα μας και να απολαμβάνουμε την κοινωνική μας ζωή. Μπορούμε να τους εμπιστευθούμε τα σπίτια μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, αλλά, είναι όμως αόρατοι, αδήλωτοι, θύματα ανασφάλειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες χωρίς ρεπό, χωρίς ιατρική κάλυψη ή δικαίωμα συνταξιοδότησης, δήλωσε η εισηγήτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρ. Ενωτ.Αριστερά, Ελλάδα). "Η γήρανση του πληθυσμού και το γεγονός ότι οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας σημαίνει ότι η ανάγκη μας γι' αυτούς ολοένα και αυξάνεται. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να τους επιτρέπουν να εργάζονται στην παραοικονομία", πρόσθεσε. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 279 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 204 αποχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 May 2016 - 14:32:29 UTC