Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πάνω από όλα είναι η Ελλάδα
  • [02] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Eurogroup
  • [03] Απόρρητα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις για την TTIP έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace
  • [04] Τζ. Πιτέλα: Οι «καρχαρίες» θέλουν να καταδικάσουν σε θάνατο την Ελλάδα

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πάνω από όλα είναι η Ελλάδα

    «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με τη ζωή του και το θάνατό του, μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα: Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος. Και, δεύτερον, αυτό της συνεννόησης και της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσεαπό το Μαυρομμάτι του δήμου Μουζακίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις για την 188η επέτειο από τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

    Αυτά τα δύο μεγάλα παραδείγματα, συνέχισε, είναι εκείνα τα οποία οφείλουν σήμερα να καθορίζουν, το δρόμο του δικού μας χρέους τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Τόπο και για τον Λαό μας, για να καταλήξει ως εξής:

    «Οφείλουμε όλοι πριν από όλα να σκεφτόμαστε ότι πάνω από όλα είναι η Ελλάδα, ότι εκείνα που μας χωρίζουν είναι ήσσονος σημασίας έναντι εκείνων των μεγάλων τα οποία μας ενώνουν. Και για αυτό πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι φυσικά, με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση, να χαράξουμε και να διαβούμε το δρόμο του δικού μας χρέους για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση και την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών».

    [02] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Eurogroup

    Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει από το πρωί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

    [03] Απόρρητα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις για την TTIP έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace

    Η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα.

    Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτομάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

    Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας --όπως και άλλες οργανώσεις-- ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

    "Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας", τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.

    Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για μια τέτοια συμφωνία, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

    Στην Ευρώπη διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις στην πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη."Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς", τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ, Ιγκνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο.

    Βασιζόμενη στα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο "για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών". Με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, η οργάνωση ελπίζει ότι "εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους".

    Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα --δηλαδή προσωρινές. Διαπιστώνεται έτσι η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.

    Greenpeace για TTIP: Κεκτημένα δεκαετιών χάνονται στο βωμό του εταιρικού κέρδους

    Στο φως της δημοσιότητας έδωσε το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP), προειδοποιώντας για «τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία». Σύμφωνα με την οργάνωση, το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.

    «Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», τονίζει η κα Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η πλήρης και πιο πρόσφατη έκδοση του προσχεδίου πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως ώστε οι πολίτες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να μάθουν τι ετοιμάζεται για αυτούς χωρίς αυτούς και να παρέμβουν. Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Greenpeace έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες. Όπως έγινε γνωστό, διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν φαίνεται να έχουν καταργηθεί , η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP, με τις έως τώρα προβλέψεις επέρχεται το τέλος της αρχής της προφύλαξης, ενώ σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις.

    Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τις διαρροές των εγγράφων

    O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι τα έγγραφα αυτά, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace Ολλανδίας, αντανακλούν διαπραγματευτικές θέσεις και δεν συνιστούν τελικά συμπεράσματα των συνομιλιών, που διαρκούν εδώ και 3 χρόνια.

    Από την πλευρά του το γραφείο του Αντιπροσώπου για το Εμπόριο των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι ερμηνείες που αποδίδονται στο κείμενο είναι «παραπλανητικές στην καλύτερη των περιπτώσεων και απόλυτα λανθασμένες στην χειρότερη».

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις διαρροές αυτές.

    [04] Τζ. Πιτέλα: Οι «καρχαρίες» θέλουν να καταδικάσουν σε θάνατο την Ελλάδα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα.

    "Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση", είπε ο Πιτέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EuroActiv.com, όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις "συστηματικές επιθέσεις" του στην ελληνική κυβέρνηση.

    Στην ερώτηση τι κάνει η δική του πολιτική ομάδα για να βοηθήσει την Ελλάδα, ο Πιτέλα απάντησε:

    "Ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπεί μια προοδευτική δύναμη. Μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, εγώ είμαι αντίθετος στις πιέσεις του ΔΝΤ και των άλλων συντηρητικών παραγόντων που απαιτούν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Είναι σαν να λένε: Δεν σας πιστεύουμε, εσάς τους Έλληνες, και θα πρέπει επομένως να πετύχετε προληπτικούς στόχους. Αυτό δεν είναι παρά μια καταδίκη σε θάνατο. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα, είναι θάνατος. Όποιος κι αν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα τον στήριζα".

    Για τις σχέσεις των Σοσιαλιστών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τζάνι Πιτέλα παραδέχτηκε ότι "υπάρχει ένας διάλογος" ο οποίος, όπως είπε, δεν ξέρει πού θα οδηγήσει "δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να ενταχθεί στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών". "Συναντιόμαστε, κάτι που είναι φυσιολογικό μεταξύ πρωταγωνιστών της αριστεράς, ακόμη και διαφορετικών προσανατολισμών", συνέχισε.

    Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην Αθήνα, ο Πιτέλα είπε ότι το να επισείει κανείς την απειλή του Grexit είναι άδικο, αθέμιτο και καταχρηστικό. "Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. (Οι πιστωτές) ζητούν τώρα από την Ελλάδα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες θυσίες για τους πολίτες και την κοινωνική κατάστασή τους, ξεχνώντας ότι η χώρα αυτή εδώ και χρόνια χύνει αίμα. Αυτό δεν τους εμποδίζει να ζητούν περισσότερη λιτότητα από μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Θέλουν να δουν τη χώρα να βυθίζεται, θέλουν το Grexit γιατί δεν το κατάφεραν πέρσι. Όμως εμείς τους λέμε: No passaran, No passaran!", υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 May 2016 - 18:32:27 UTC