Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης
  • [02] Ελ. Βόζεμπεργκ στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση
  • [03] Να καταλήξουν σε συμφωνία «πολύ σύντομα», κάλεσε τους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ντ. Τουσκ
  • [04] «Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η Ελλάδα»
  • [05] Πέθανε ο δημοσιογράφος Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
  • [06] Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
  • [07] Σταματούν από σήμερα οι διημερεύσεις των φαρμακείων
  • [08] 'Εως το τέλος της εβδομάδας θα μετακινηθούν άλλα 500 άτομα, από τον Πειραιά προς τα κέντρα φιλοξενίας
  • [09] ΗΠΑ: Η αποχώρηση Κρουζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τραμπ
  • [10] Die Welt: Σχέδιο ριζικής αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου θα καταθέσει η ΕΕ
  • [11] Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί τον «Βαφτιστικό» στη Λυρική Σκηνή
  • [12] Ντιτρόιτ: Η δυστοπία και γοητεία ενός post-industrial κόσμου
  • [13] Ελ. Βόζεμπεργκ στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση
  • [14] Μαξίμου: Ισχυρό όπλο ενόψει αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της Eurostat
  • [15] Στο Αυτόφωρο οι γονείς της 4χρονης Μαρίας
  • [16] Ο Β. Σόιμπλε αποκλείει να υπάρξει «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα εφέτος
  • [17] Ένα 10χρονο αγόρι «χάκαρε» το Instagram και πήρε αμοιβή 10.000 δολάρια
  • [18] Στην Ελληνίδα ερευνήτρια Ζωή Κούρνια το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο «PRACE Ada Lovelace»
  • [19] Νέες εκτιμήσεις ότι η Γη φιλοξενεί έως ένα τρισ. είδη και το 99,99% δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη

  • [01] O. Γεροβασίλη: Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης

    Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Σημειώνει ειδικότερα ότι "οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης" και υπογραμμίζει ότι "η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων".

    Η κ. Γεροβασίλη τονίζει επιπλέον ότι "αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο" και συμπληρώνει: "Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα".

    [02] Ελ. Βόζεμπεργκ στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση

    «Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση» είπε στο ?Πρακτορείο 104,9 FM? η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει»εδώ και καιρό με το ζήτημα αυτό, ενώ υπογράμμισε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα και οι εκλογές στην Ισπανία σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Όπως επισήμανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στις Βρυξέλλες επικρατεί αυτή τη στιγμή μια ανησυχία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς ? όπως είπε - η ΕΕ δεν θέλει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο απέναντί της, με δεδομένο ότι καλείται να αντιμετωπίσει το Brexit, και τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία. «Υπάρχει μια αναταραχή στο ευρωπαϊκό δεδομένο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σωστά τη δουλειά της γι αυτό η αντιπολίτευση της ασκεί κριτική»υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση»και επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

    «Το τοπίο δεν είναι ίδιο με το καλοκαίρι έχει μια χροιά καλύτερη αλλά πάλι βρισκόμαστε στο να μιλάμε για τη διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει, για στόχους οι οποίοι δεν επιτυγχάνονται, για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλά δεν το είδαμε πουθενά»πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, θα είναι πολύ σκληρά για τους πολίτες.

    [03] Να καταλήξουν σε συμφωνία «πολύ σύντομα», κάλεσε τους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ντ. Τουσκ

    Να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

    [04] «Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η Ελλάδα»

    Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Οπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

    «Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Η "Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

    «Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

    Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

    «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

    Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

    [05] Πέθανε ο δημοσιογράφος Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

    Σε ηλικία 72 ετών, έφυγε χθες από τη ζωή ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, επί σειρά ετών βασικός αρθρογράφος του "Έθνους".

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και ξεκίνησε τη δημοσιογραφία τον Απρίλιο του 1963 - δύο μήνες πριν τελειώσει το Γυμνάσιο - στο Βήμα, όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά σχεδόν με το δικαστικό ρεπορτάζ.

    Το 1973 μετακινήθηκε - κατά έναν όροφο - στα Νέα, όπου έμεινε ως τα τέλη του 1986 ως κοινοβουλευτικός συντάκτης και υπεύθυνος για ένα διάστημα των "Μικροπολιτικών".

    Το 1979 ήταν ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που εξέδωσαν τη σατιρική εφημερίδα «Το Ποντίκι», από την οποία αποχώρησε τον Αύγουστο του 1987. Από τον Σεπτέμβριο του 1987 εργαζόταν στο «'Εθνος» στο οποίο την τελευταία εικοσαετία υπήρξε ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας, διατηρώντας παράλληλα και την προσωπική στήλη «'Ετσι τα βλέπω».

    Πλούσια ήταν και η συνεισφορά του στον πνευματικό χώρο. Είχε μεταφράσει πάνω από 150 βιβλία, μεγάλων συγγραφέων από Πούσκιν, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρκ Τουέιν, Φόκνερ, Έρμαν Έσσε και Νόρμαν Μέιλερ έως Κόναν Ντόιλ, Κάρολ Τζόις Όουτς, Ρουθ Ρέντερ. Ντ. Π. Τζέιμς, Μάικλ Μουρ, Μπανάνα Γιοσιμότο.

    Με την υπογραφή του κυκλοφόρησε το 1994 το «Γράμμα σ' έναν εικοσάχρονο» ενώ προσυπέγραψε το βιβλίο «Οι μεγάλες δίκες στην Ελλάδα».

    Η κηδεία του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο και θα είναι πολιτική.

    Πηγή: «Έθνος»

    [06] Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

    Το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων ξεκινά σήμερα, 4 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου.Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινούσαν μία μέρα νωρίτερα, όμως η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τις μεταθέτει κατά μία μέρα και, έτσι, αρχίζουνσήμερα.

    Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ οι ώρες λειτουργίας γι' αυτή την ημέρα θα είναι από τις 11 πμ έως τις 8μμ, σύμφωνα με το ΣΕΛΠΕ.

    [07] Σταματούν από σήμερα οι διημερεύσεις των φαρμακείων

    Σε άρση των διημερεύσεων (ωράριο 08:00-20:00), από σήμερα, προχωρούν οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

    Την αρχή για άρση των διημερεύσεων κατά τις εργάσιμες ημέρες, πλην αργιών και τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας του φαρμακευτικού κλάδου, να οριστεί εκ μέρους της πολιτείας συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, πέραν του οποίου θα ορίζονται καθημερινά οι εφημερίες».

    Μετά την απόφαση του ΠΦΣ, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται από τα φαρμακεία που λειτουργούν Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 08:00-14:00 και το απόγευμα 17:00-20:00. και Δευτέρα, Τετάρτη από 08:00-14:00, από τα φαρμακεία που έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ή από τα διανυκτερεύοντα.

    [08] 'Εως το τέλος της εβδομάδας θα μετακινηθούν άλλα 500 άτομα, από τον Πειραιά προς τα κέντρα φιλοξενίας

    Σε 2.135 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ έως τέλος της εβδομάδας, ανάλογα και με την εξέλιξη των εργασιών στα περιφερειακά κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταφορά άλλων 500 ατόμων. Στην Πέτρινη Αποθήκη φιλοξενούνται 1135 άτομα ενώ στον επιβατικό σταθμό της πύλη Ε-1 1000.

    Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 32 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, από την Πέμπτη 28 Απριλίου έως σήμερα το πρωί της Τετάρτης 04/05/2016, διασώθηκαν 267 πρόσφυγες-μετανάστες σε πέντε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές

    [09] ΗΠΑ: Η αποχώρηση Κρουζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τραμπ

    Ο βουλευτής Τεντ Κρουζ δήλωσε την παραίτησή του από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανικήπροεδρία αργά χθες, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στους προκριματικούς της Ιντιάνα.

    Με τη σύζυγό του Χάιντι δίπλα του, ο Κρουζ, 45, ανακοίνωσε την παραίτησή του λέγοντας ότι παλαιότερα είχε δηλώσει θα συνεχίσει όσο υπήρχε μια βιώσιμη πορεία προς το χρίσμα, αλλά αυτό δεν ίσχυε πλέον.

    "Μαζί τα αφήσαμε όλα στο έδαφος στην Ιντιάνα", είπε στο ακροατήριο των υποστηρικτών του. "Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά οι ψηφοφόροι διάλεξαν άλλο μονοπάτι, οπότε, με βαριά καρδιά αλλά με απέραντη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας, αναστέλλουμε την καμπάνια μας".

    Διαβάστε επίσης:ΗΠΑ: Σάντερς και Τραμπ, οι νικητές στην Ιντιάνα

    [10] Die Welt: Σχέδιο ριζικής αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου θα καταθέσει η ΕΕ

    Σχέδιο ριζικής αναθεώρησης των κανόνων του Δουβλίνου, στο οποίο προβλέπεται η δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και χρηματικές ποινές σε όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να τους υποδεχθούν, θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt".

    Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, προβλέπει τη σαφή βελτίωση των ισχυόντων κανόνων: πρώτον, έναν "διορθωτικό μηχανισμό κατανομής" σε περίπτωση επιβάρυνσης μεμονωμένων κρατών μελών και δεύτερον την πανευρωπαϊκή αυτόματη καταχώρηση των αιτούντων άσυλο. Σε περίπτωση μη συμμετοχής τους τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να καταβάλουν 250.000 ευρώ ως "εισφορά αλληλεγγύης".

    Οι πρόσφυγες θα συεχίσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φθάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά θα τίθεται σε ισχύ ο λεγόμενος "διορθωτικός μηχανισμός κατανομής", ο οποίος προβλέπει την κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της εκάστοτε χώρα.

    Ο αυτοματισμός θα τίθεται σε ισχύ σε καταστάσεις κατά τις οποίες "τα κράτη μέλη έρχονται αντιμέτωπα με δυσανάλογη πίεση, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική κατανομή μεταξύ των κρατών μελών", όπως αναφέρει το σχέδιο, το οποίο περιήλθε στη γερμανική εφημερίδα.

    Επίσης, το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) πρόκειται να μετατραπεί σε "Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου", η οποία θα είναι στο εξής αρμόδια για την πλήρως αυτοματοποιημένη καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ με δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, αλλά και την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους.

    [11] Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί τον «Βαφτιστικό» στη Λυρική Σκηνή

    Εβδομήντα χρόνια από την ένταξή του στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και 98 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, στις 18 Ιουλίου του 1918, ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ίσως η πιο αγαπημένη ελληνική οπερέτα επιστρέφει στην ΕΛΣ, από τις 13 Μαΐου, για επτά παραστάσεις στο θέατρο «Ολύμπια».

    Έκπληξη αποτελεί η ανάθεση της σκηνοθεσίας του Βαφτιστικού στον Σίμο Κακάλα. Ο πολύ ιδιαίτερος κόσμος που έχει δημιουργήσει στις προηγούμενες παραστάσεις του ο Κακάλας, όπως η Γκόλφω, το Λιωμένο Βούτυρο, η Ερωφίλλη, ο Ορέστης, προκαλεί το ενδιαφέρον να δούμε τη ματιά του πάνω σε μια οπερέτα και μάλιστα τον Βαφτιστικό.

    Η απόσταση που χωρίζει τα μπουλούκια και τα καφενεία, από τα σαλόνια της Κηφισιάς του 1920, προβληματίζει τον σκηνοθέτη; «Μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, τους οποίους όμως συνδέει μια σχέση, όχι και τόσο μακρινή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σίμος Κακάλας. «Από την έρευνα μου στην Γκόλφω διαπίστωσα ότι τα μπουλούκια και οι περιφερειακοί θίασοι είχαν στο ρεπερτόριό τους οπερέτες. Πολλές φορές έπαιζαν πέρα από τα τραγούδια, τα οποία είναι εξαιρετικά και γραμμένα για να γίνουν επιτυχίες και την πρόζα. Αυτές τις κωμωδίες, τις ανέβαζαν διαφορετικά ωστόσο η σχέση είναι φανερή» σημειώνει. «Κι εδώ, στον Βαφτιστικό, έχουμε μια πολύ καλογραμμένη φάρσα. Είναι θαυμαστή η οικονομία του κειμένου, η ισορροπία του. Οι τύποι που διακωμωδεί ο Σακελλαρίδης. Πρόσωπα και πράγματα τόσο γνώριμα και οικεία, που έχεις την αίσθηση ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά μέσα στον χρόνο».

    [12] Ντιτρόιτ: Η δυστοπία και γοητεία ενός post-industrial κόσμου

    Δυστοπία. Της μόδας, πλέον. Στην πεζογραφία, τουλάχιστον. Στη σύγχρονη ελληνική παραγωγή μυθιστοριογραφίας. Και την κινηματογραφική. Έχει πάρει τις διαστάσεις ενός lifestyle, πια.

    Εδώ, η δυστοπία όχι ενός post nuclear κόσμου, αλλά αυτή του post-industrial κόσμου.

    Η Chloe Brown διατρέχει τη λεπτή αόρατη γραμμή που συνδέει το εγκατελελειμμένο εργοστάσιο κεραμοποιείας Spode στην αγγλική πόλη Stoke-on-Trent και την αποβιομηχανοποιημένη πόλη του Ντιτρόιτ, το λίκνο της πάλαι ποτέ κραταιάς αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: Το Museum of Conteporary Art Detroit φιλοξενεί, ως τις 24 Απριλίου, την πολυ-μεσική δημιουργία της, «Dancing in the Boardroom (Turnin' My Heartbeat Up)».

    Η μικρού μήκους ταινία της Μπράουν είναι γυρισμένη στην άλλοτε ατμομηχανή της σημερινής μετα-βιομηχανικής πόλης Στόουκ, το φημισμένο για τα Blue Willow κεραμικά του -συλλεκτικά αντικείμενα πια, παγκοσμίως -εργοστάσιο Spode. Την γοήτευσε «η εξαιρετικά όμορφη παρακμή» του εργοστασίου, που έκλεισε το 2008, όπως και τόσες άλλες εργοστασιακές μονάδες σ' αυτή την πόλη των «μπλε κολάρων». Το εργοστάσιο το εγκατέλειψαν ξαφνικά, στο μέσον μιας εργάσιμης μέρας, σαν να εξαφανίστηκαν οι εργάτες, αφήνοντας αντικείμενα στη θέση τους, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που κρυφογελά στην κατήφεια, φλιτζάνια για τσάι που έχουν χορταριάσει απ' τη μούχλα. Ένας χώρος που «χαϊδεύει» αυτό που πυροδοτείται στο νου μας μπροστά στη λέξη «αποκάλυψη».

    Οι πρώτες λήψεις δηλώνουν απλώς τον χώρο, πριν ο φακός περάσει στο βασικό γεγονός, τη λύτρωση μέσω της χορευτικής περφόρμανς, στην αίθουσα συσκέψεων, την κορωνίδα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Περφόρμανς, η οποία αντλεί από την παράδοση Northern Soul,τα πάρτι τα οποία διοργάνωναν οι εργάτες, για να πετάξουν από πάνω τους τις αλυσίδες των επαναλαμβανόμενων κινήσεων στη δουλειά, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 γεννήθηκε η χορευτική παράδοση Northern Soul, από τη λευκή εργατική τάξη. Κι άφησε τα σημάδια της ως τις μέρες μας: Απαντάται και στο «The Rockafeller Skank»του Fatboy Slim, τη μεγάλη επιτυχία του 1998, μέσα στο οποίο ανιχνεύεται το «Sliced Tomatoes» των The Just Brothers. Το βιντεοκλίπ του «Sun and Moon» Ενεργό το «Sun and Moon» των Above and Beyond περιέχει επίσης χορό Northern Soul. Πάρτι, ολονύχτια, με αμφεταμίνες, και ήχο που ενώνεται με τον ήχο Motown. Μήπως εδώ είναι η σύνδεση με το Ντιτρόιτ; Μάλλον. Γιατί οι DJs που ήταν οι πρωτοπόροι του βρετανικού Northern Soul ήρθαν στα μικρά στούντιο ηχογράφησης του Ντιτρόιτ, αναζητώντας ήχο.

    «Υπάρχει κάτι παράξενα καθησυχαστικό στο να ξέρει κανείς ότι υπάρχουν ένα σωρό πόλεις στον κόσμο που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση» λέει η Κλόε Μπράουν. Στην επίσκεψή της στο Ντιτρόιτ, γύρισε ένα βίντεο, διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών -και αυτό φιλοξενείται στο Museum of Conteporary Art Detroit -με έξι κατοίκους της πόλης, ως επί το πλείστον λευκούς, να χορεύουν από την Alfred Street ως την Temple Street, υπό τους ήχους του «Dancing in the Street» της Martha Reeves & the Vandellas, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με το Rebellion 1967, χρονική στιγμή καμπής στις φυλετικές σχέσεις και τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ.

    Σε αυτή την κατάρρευση «χάνεις τον λόγο ύπαρξης» επιμένει η Μπράουν. «Υπάρχει μια μεγάλη περίοδος σύγχυσης και μετά, από αυτή τη σύγχυση, αυτό το κενό, αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα. Και τα πράγματα που συμβαίνουν είναι εν πολλοίς δημιουργικά». Τραύμα και δοκιμασίες και μετά, ελπίδα για ελευθερία.

    [13] Ελ. Βόζεμπεργκ στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση

    «Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση» είπε στο ?Πρακτορείο 104,9 FM? η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει»εδώ και καιρό με το ζήτημα αυτό, ενώ υπογράμμισε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα και οι εκλογές στην Ισπανία σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Όπως επισήμανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στις Βρυξέλλες επικρατεί αυτή τη στιγμή μια ανησυχία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς -όπως είπε - η ΕΕ δεν θέλει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο απέναντί της, με δεδομένο ότι καλείται να αντιμετωπίσει το Brexit, και τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία. «Υπάρχει μια αναταραχή στο ευρωπαϊκό δεδομένο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σωστά τη δουλειά της γι αυτό η αντιπολίτευση της ασκεί κριτική»υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση»και επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

    «Το τοπίο δεν είναι ίδιο με το καλοκαίρι έχει μια χροιά καλύτερη αλλά πάλι βρισκόμαστε στο να μιλάμε για τη διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει, για στόχους οι οποίοι δεν επιτυγχάνονται, για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλά δεν το είδαμε πουθενά»πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, θα είναι πολύ σκληρά για τους πολίτες.

    [14] Μαξίμου: Ισχυρό όπλο ενόψει αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της Eurostat

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινήσύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

    Τέλος, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία: «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».

    [15] Στο Αυτόφωρο οι γονείς της 4χρονης Μαρίας

    Σήμερα αναμένεται να δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι γονείς της μικρής που χάθηκε ανήμερα του Πάσχα στον Σκαραμαγκά και εντοπίστηκε την επομένη σε περιοχή του Χαϊδαρίου.

    Οι γονείς της 4χρονης Μαρίας οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κινδύνου κατά συναυτουργία και τους παρέπεμψε σε δίκη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.Οι δύο κατηγορούμενοι, που θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ ως τη δίκη τους, φέρονται να υποστήριξαν ενώπιον του Εισαγγελέα πως κάποιος άρπαξε το κοριτσάκι όταν για ελάχιστο διάστημα το άφησαν μόνο του.

    [16] Ο Β. Σόιμπλε αποκλείει να υπάρξει «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα εφέτος

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος "μεγάλη κρίση" στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια.

    "Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά", δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

    Πηγές είπαν χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση προχωρούν αργά και δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου.

    [17] Ένα 10χρονο αγόρι «χάκαρε» το Instagram και πήρε αμοιβή 10.000 δολάρια

    Αμοιβή 10.000 δολαρίων δόθηκε σε ένα 10χρονο αγόρι από τη Φινλανδία αφού κατάφερε να βρει ένα σφάλμα στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Instagram, η οποία παρέχει τη δυνατότητα λήψης, επεξεργασίας και κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο.Το αγόρι, το οποίο στην ουσία δεν θα έπρεπε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για ακόμα 3 χρόνια, ανακάλυψε ένα bug που του επέτρεπε να σβήνει σχόλια που είχαν γίνει από άλλους χρήστες.

    Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σφάλμα διορθώθηκε «άμεσα» και έδωσε αμοιβή 10.000 δολαρίων στον 10χρονο Γιάνι.

    Ο μικρός είχε στείλει τον Φεβρουάριο e-mail στο Facebook, γνωστοποιώντας την ανακάλυψή του. Οι μηχανικοί ασφαλείας της εταιρείας δημιούργησαν ένα δοκιμαστικό λογαριασμό στο Instagram για τον Γιάνι, προκειμένου αυτός να αποδείξει τη θεωρία του -κάτι που φυσικά έκανε.

    Ο 10χρονος είναι ο νεότερος σε ηλικία «κυνηγός σφαλμάτων» στον οποίο έχει δοθεί αμοιβή. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το Facebook έχει πληρώσει από το 2011 συνολικά 4,3 εκατομμύρια δολάρια σε «κυνηγούς σφαλμάτων».

    [18] Στην Ελληνίδα ερευνήτρια Ζωή Κούρνια το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο «PRACE Ada Lovelace»

    Η Ζωή Κούρνια, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων και στις υπολογιστικές προσομοιώσεις βιομορίων, θα τιμηθεί με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο "PRACE Ada Lovelace", το οποίο βραβεύει γυναίκες επιστήμονες που αξιοποιούν τους υπερυπολογιστές στην έρευνά τους.

    To PRACE-RI (Partnership for Advanced Computing in Europe) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος αποτελείται από 20 χώρες, των οποίων οι οργανισμοί που τις αντιπροσωπεύουν (στην Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας-ΕΔΕΤ), δημιουργούν μια πανευρωπαϊκή υποδομή υπερ-υπολογιστών για την παροχή υπηρεσιών σε επιστημονικές εφαρμογές με πολύ υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ.

    [19] Νέες εκτιμήσεις ότι η Γη φιλοξενεί έως ένα τρισ. είδη και το 99,99% δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη

    Η Γη μπορεί να φιλοξενεί σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο είδη οργανισμών και μικροοργανισμών και από αυτά μόλις το ένα χιλιοστό του 1% έχουν ανακαλυφθεί, ενώ το 99,999% παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζέι Λένον του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

    Η μελέτη βασίστηκε στη μεγαλύτερη έως τώρα ανάλυση μικροβιακών και άλλων βάσεων δεδομένων, καθώς, επίσης, σε οικολογικές και στατιστικές μεθόδους. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη πάνω από 5,6 εκατομμύρια γνωστά είδη -ζώα, φυτά και μικρόβια- από 35.000 τοποθεσίες σε όλη τη Γη, εκτός της Ανταρκτικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 May 2016 - 8:32:43 UTC