Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Την εθνική στρατηγική επιλογή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι
  • [02] Τάσος Κουράκης: Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν
  • [03] O Δ.Βίτσας για τα προληπτικά μέτρα
  • [04] Μ. Σπυράκη στο «Πρακτορείο 104,9»: Η κυβέρνηση παίζει με τη γκρίζα ζώνη του βρετανικού δημοψηφίσματος αντί να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία
  • [05] Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα
  • [06] Διευκρινίσεις της ΤτΕ για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε
  • [07] Ανάγκη να μειωθεί το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, αναφέρει μελέτη της ΕΚΤ
  • [08] Καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημαρχείων και δημοτικών γκαράζ οργανώνει από αύριο η ΠΟΕ ΟΤΑ
  • [09] Μειωμένες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [10] ΗΠΑ: Η αποχώρηση Κρουζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τραμπ
  • [11] Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τις περιοριστικές ρυθμίσεις για τα πακέτα των τσιγάρων
  • [12] Ιταλία: Δεν αποτελεί αδίκημα η κλοπή φαγητού, όταν κάποιος πεινάει, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο
  • [13] Φ.Ολάντ: Η Γαλλία επιθυμεί συμφωνία τη Δευτέρα
  • [14] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, σχετικά με το προσφυγικό
  • [15] Βάση της συζήτησης η πρόταση για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης
  • [16] Ελ. Βόζεμπεργκ: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση
  • [17] Λ. Κρέτσος: Η ελευθερία του Τύπου έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα
  • [18] Στο σημερινό Euro Working Group, τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών
  • [19] Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες
  • [20] Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν τρεις νέες ταξιαρχίες ως απάντηση στο ΝΑΤΟ
  • [21] Μεγαλύτερη αυτονομία εξασφαλίζει το νέο BMW i3
  • [22] Euroleague: Αμυντικός της χρονιάς ο Κάιλ Χάινς
  • [23] Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Μίλαν
  • [24] «Έκλεισε» στην Τσέλσι ο Ιγκουαΐν

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Την εθνική στρατηγική επιλογή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογής για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης.

    "Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Τάσος Κουράκης: Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν

    Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν, είπε μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος απαντώντας στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και ότι χρειάζεται και δεύτερη τετραετία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα δεκαετιών.

    «Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και μάλιστα αυτή η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να συμμαζέψει πράγματα τα οποία είχαν κατεδαφιστεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες» είπε ο κ. Κουράκης, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" και πρόσθεσε ότι εκτός από τους ανεύθυνους όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν ότι το κόστος από πιθανές πρόωρες εκλογέςαυτή την περίοδο, θα ήταν δυσβάστακτο φορτίο για την ελληνική κοινωνία.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, υπενθύμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι η προτροπή της αντιπολίτευσης ήταν να κλείσει "όπως - όπως" η συμφωνία και επισήμανε ότι όταν η κυβέρνηση κατάφερε να το πετύχει, αλλά τότε το ΔΝΤ άρχισε να βάζει εμπόδια με στόχο- όπως είπε - να ευνοηθεί ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. «Όταν έφθασε το σημείο να έχουμε μια συμφωνία η οποία μπορεί να περάσει και από τους θεσμούς και από την ελληνική Βουλή τότε άρχισε το ΔΝΤ και βάζει μια τρικλοποδιά η οποία στην πραγματικότητα σημαίνει ευθεία επέμβαση και πολιτικό παιχνίδι και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα υπέρ το κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

    [03] O Δ.Βίτσας για τα προληπτικά μέτρα

    Τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την ψήφιση προληπτικών μέτρων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δ Βίτσας. «Υπάρχει το γνωστό ζήτημα, που αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα. Εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε, μιλώντας στον AΝΤ1.

    Εξήγησε πως «οι τυπικοί λόγοι είναι ότι δεν μπορείς να θεσμοθετείς, δηλαδή να νομοθετείς, υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι που έχουν σχέση με τους τυπικούς είναι ότι διαμορφώνεις μια σειρά από συνθήκες για την οικονομία, οι οποίες δεν σε ευνοούν...Μιλάμε για το 2019».

    [04] Μ. Σπυράκη στο «Πρακτορείο 104,9»: Η κυβέρνηση παίζει με τη γκρίζα ζώνη του βρετανικού δημοψηφίσματος αντί να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία

    ?Είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να παίζει με τη γκρίζα ζώνη του βρετανικού δημοψηφίσματος?, επισήμανε, μιλώντας στο ?Πρακτορείο 104,9 FM?, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να εκτονώσουν την κατάσταση και να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα.

    Η κ. Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή ?ΑΠΕριττα?, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας, λέγοντας ότι αν είχε υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς το περασμένο καλοκαίρι,τώρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα και εκτίμησε ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν έξοδο από την ΕΕ τότε οι επιπτώσεις θα είναι ραγδαίες. ?Θα είναι ραγδαίες πρώτα απ΄ όλα για τη Βρετανία και οπωσδήποτε οι πιθανότητες η ΕΕ να αντιδράσει κλείνοντας στο καβούκι τις χώρες που είναι ισχυρές και αφήνοντας στη δεύτερη ταχύτητα τι χώρες που δεν τα καταφέρνουν είναι πολύ υψηλή?, τόνισε η κ. Σπυράκη.

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση αν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat, τόνισε ότι θα προτιμούσε περισσότερη σοβαρότητα και ψυχραιμία και συνέστησε στην κυβέρνηση να αποφεύγει τις ?παραστάσεις που είχαν ανέβει και πέρυσι τέτοιο καιρό?. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητά τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα ? όπως είπε - είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία.

    [05] Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα

    Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Οπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

    «Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Η "Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

    «Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

    Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

    «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

    Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

    [06] Διευκρινίσεις της ΤτΕ για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε

    Έγκαιρα αντιμετωπίστηκε η «κυβερνοεπίθεση» που δέθχηκε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με πηγή της ΤτΕ, η ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζας δέχθηκε χθες επίθεση από τους Anonymous. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος παρά την αργία αντέδρασαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω «παρενέργεια» από την επίθεση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η επίθεση του ιστοχώρου της ΤτΕ κράτησε λίγα λεπτά πριν επανέλθη η ομαλή λειτουργία του.

    Πάντως και σήμερα η σελίδα της ΤτΕ εμφανίζει προβλήματα στη λειτουργία της τα οποία ερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    [07] Ανάγκη να μειωθεί το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, αναφέρει μελέτη της ΕΚΤ

    Η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της Ευρωζώνης, με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP), θα οδηγούσε σε μία δεκαετία σε σημαντική μείωση του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, που συνεχίζει να υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ της, φέρνοντάς το πιο κοντά στο επίπεδο αναφοράς της συνθήκης του Μάαστριχτ, που είναι το 60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η μελέτη, με τίτλο: «Στρατηγικές μείωσης του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη», σημειώνει ότι χωρίς μία τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή, «η μείωση του χρέους θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη, κυρίως λόγω των πιέσεων για δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των δαπανών για τόκους».

    Στο επίπεδο των χωρών - μελών, «η μετάβαση σε ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις και βιώσιμα επίπεδα χρέους θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκτηση των δημοσιονομικών εφεδρειών και την αύξηση των αντοχών των οικονομιών», σημειώνει η ΕΚΤ. Ο δείκτης αναφοράς του SGP, που καθιερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για να γίνει λειτουργικό το κριτήριο του χρέους, «αποτελεί ένα κατάλληλο πλαίσιο για τη μείωση των ακόμη πολύ υψηλών επιπέδων χρέους σε πολλές χώρες - μέλη», αναφέρεται. Σύμφωνα με τον δείκτη αυτόν, το χρέος θα πρέπει να μειώνεται κατά το ένα εικοστό της διαφοράς του από το 60% κατά μέσο όρο σε μία τριετία, προκειμένου να θεωρείται η μείωσή του ικανοποιητική. Λαμβάνει, ωστόσο, ο δείκτης αυτός, ρητά υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας και παρέχει πρόσθετη ευελιξία, συνυπολογίζοντας ελαφρυντικούς παράγοντες που εμποδίζουν την αναγκαία προσαρμογή.

    [08] Καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημαρχείων και δημοτικών γκαράζ οργανώνει από αύριο η ΠΟΕ ΟΤΑ

    Σε καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων προχωρά από αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, μέλη των τοπικών συλλόγων θα ενημερώσουν τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις επιπτώσεις των επερχόμενων αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Παράλληλα θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα καθορίσει την ημερομηνία όταν γνωστοποιηθούν οι ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

    [09] Μειωμένες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Μόλις 55 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν χθες Τρίτη και μέχρι σήμερα Τετάρτη το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Μετά από πέντε συνεχείς μέρες που δεν υπήρχαν αποβιβάσεις στη Λέσβο, χθες έφθασαν 53 άτομα. Δυο έφτασαν στη Χίο και κανένας στη Σάμο.Πάντως, εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 7.160 άνθρωποι.

    Συγκεκριμένα στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι: στα hot spot της Μόριας στη Λέσβο 4.073, στη Χίο 2.267 και στη Σάμο 820. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spot δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο ? όλοι προς τη Λέρο. Επίσης 2.000 περίπου από τους 7.160 διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευσης 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση. Επίσης στα νησιά σε ανοικτές δομές, εκτός hot spot ζουν άλλοι 280 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20ή Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    [10] ΗΠΑ: Η αποχώρηση Κρουζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τραμπ

    Ο βουλευτής Τεντ Κρουζ δήλωσε την παραίτησή του από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανικήπροεδρία αργά χθες, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στους προκριματικούς της Ιντιάνα.

    Με τη σύζυγό του Χάιντι δίπλα του, ο Κρουζ, 45, ανακοίνωσε την παραίτησή του λέγοντας ότι παλαιότερα είχε δηλώσει θα συνεχίσει όσο υπήρχε μια βιώσιμη πορεία προς το χρίσμα, αλλά αυτό δεν ίσχυε πλέον.

    "Μαζί τα αφήσαμε όλα στο έδαφος στην Ιντιάνα", είπε στο ακροατήριο των υποστηρικτών του. "Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά οι ψηφοφόροι διάλεξαν άλλο μονοπάτι, οπότε, με βαριά καρδιά αλλά με απέραντη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας, αναστέλλουμε την καμπάνια μας".

    Διαβάστε επίσης:ΗΠΑ: Σάντερς και Τραμπ, οι νικητές στην Ιντιάνα

    [11] Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τις περιοριστικές ρυθμίσεις για τα πακέτα των τσιγάρων

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Πολωνίας και της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris κατά της απαγόρευσης της χρήσης αρωμάτων στα προϊόντα καπνού και της επιβολής της ομοιομορφίας στα πακέτα των τσιγάρων.

    Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικύρωσε έτσι τις νέες ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση των πακέτων των τσιγάρων, όπου η προειδοποίηση για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα πρέπει να είναι ορατή και μετά το άνοιγμα του πακέτου, ενώ θα συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία η οποία θα καταλαμβάνει το 65% της μπροστινής και της πίσω πλευράς.

    Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου έκρινε επίσης ότι η απαγόρευση της τοποθέτησης στη συσκευασία οποιουδήποτε μηνύματος θεωρείται ότι προωθεί την κατανάλωση καπνού είναι αναλογικού χαρακτήρα και αποτελεί μέτρο που λαμβάνεται για την προστασία των καταναλωτών.

    Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει την απαγόρευση των τσιγάρων με άρωμα μεντόλ, η ευχάριστη μυρωδιά των οποίων έχει ως στόχο να γίνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα καπνού για τους καταναλωτές και έρχεται σε αντίθεση με την εκστρατεία κατά του καπνίσματος και της εξάρτησης. Κατά της απαγόρευσης αυτής είχε προσφύγει η Πολωνία.

    Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο ευρωπαίος νομοθέτης έχει δικαίωμα να επιβάλει τέτοιες ρυθμίσεις , αφού η πολωνική νομοθεσία για το θέμα δεν είναι αρκετά αυστηρή, παρά την αύξηση του ορίου ηλικίας για τα μεντόλ και τις προειδοποιήσεις για τις βλάβες στην υγεία επί της συσκευασίας.

    [12] Ιταλία: Δεν αποτελεί αδίκημα η κλοπή φαγητού, όταν κάποιος πεινάει, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε Ουκρανό άστεγο, υπογραμμίζοντας, στην ετυμηγορία του, ότι το να κλέβει, κανείς, μικρή ποσότητα φαγητού ωθούμενος από την πείνα, δεν αποτελεί αδίκημα.

    Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκε προηγούμενη απόφαση του εφετείου της Γένοβας, το οποίο είχε καταδικάσει τον Ουκρανό σε έξι μήνες φυλάκισης και σε 100.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Ο άστεγος είχε πάρει από σουπερμάρκετ, χωρίς να πληρώσει, ένα λουκάνικο και λίγο τυρί, αξίας τεσσάρων ευρώ και επτά λεπτών. Μετά την καταδίκη του δικαστηρίου της Γένοβας αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και τον αθώωσε.

    «Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι αποφάσισε να αφαιρέσει μικρή ποσότητα φαγητού για να αντιμετωπίσει την άμεση και απόλυτη φυσική απαίτηση να μπορέσει να τραφεί, δρώντας, κατά συνέπεια, σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έκτακτη ανάγκη», τονίζουν τα μέλη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

    Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Codacons, Kάρλο Ριέντσι, θέλησε να σχολιάσει ότι «πρόκειται για μια απόλυτα λογική απόφαση, διότι μια κλοπή η οποία οφείλεται σε πείνα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εγκληματική πράξη».

    Ο Ριέντσι, παράλληλα, τονίζει ότι έχει αυξηθεί, τα τελευταία χρόνια, και ο αριθμός Ιταλών -κυρίως ηλικιωμένων- που αναγκάζονται να κλέβουν μικρή ποσότητα τροφίμων στα σουπερμάρκετ, διότι σύνταξη και το όλο εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες. «Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που διαπράττει αδίκημα», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του Codacons.

    [13] Φ.Ολάντ: Η Γαλλία επιθυμεί συμφωνία τη Δευτέρα

    "Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα" κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.

    "Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο", εξήγησε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Διευκρίνισε ότι "η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη", εκτιμώντας ότι πρέπει "συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης".

    Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα "σενάριο κρίσης" αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.

    [14] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, σχετικά με το προσφυγικό

    Την άποψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα που καθιστούν αναγκαία την «κατ? εξαίρεση» διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει πέντε χώρες για περαιτέρω έξι μήνες εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» τους τελευταίους μήνες και βδομάδες. Ξεκαθάρισε δε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.

    «Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», ανέφερε ο επίτροπος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ?δευτερογενών μετακινήσεων?. Ως εκ τούτου η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλιο συγκεκριμένα κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων τους.

    Ο ίδιος επίτροπος επανέλαβε, τέλος, πως στόχος παραμένει η ομαλοποίηση της Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς ελέγχους, «όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

    [15] Βάση της συζήτησης η πρόταση για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης

    Ζητήματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο εξετάστηκαν στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

    Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

    Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την ΕΕ από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

    Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

    [16] Ελ. Βόζεμπεργκ: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση

    «Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM»η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει»εδώ και καιρό με το ζήτημα αυτό, ενώ υπογράμμισε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα και οι εκλογές στην Ισπανία σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Όπως επισήμανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στις Βρυξέλλες επικρατεί αυτή τη στιγμή μια ανησυχία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς -όπως είπε - η ΕΕ δεν θέλει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο απέναντί της, με δεδομένο ότι καλείται να αντιμετωπίσει το Brexit, και τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία. «Υπάρχει μια αναταραχή στο ευρωπαϊκό δεδομένο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σωστά τη δουλειά της γι αυτό η αντιπολίτευση της ασκεί κριτική»υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση»και επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

    «Το τοπίο δεν είναι ίδιο με το καλοκαίρι έχει μια χροιά καλύτερη αλλά πάλι βρισκόμαστε στο να μιλάμε για τη διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει, για στόχους οι οποίοι δεν επιτυγχάνονται, για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλά δεν το είδαμε πουθενά»πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, θα είναι πολύ σκληρά για τους πολίτες.

    [17] Λ. Κρέτσος: Η ελευθερία του Τύπου έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα

    «Η πορεία της ελευθερίας του Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από το 2010 και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται εντός και εκτός της Ευρώπης», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σε μήνυμά με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, και υπογραμμίζει: «Η ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων όλων των δημοσιογράφων και σε όλα τα μέσα και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των πολιτών είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει το αγαθό της έγκυρης και πολυφωνικής ενημέρωσης στους πολίτες».

    Ο κ. Κρέτσος σημειώνει ότι «από το 1993, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ και της Ουνέσκο. Και όχι τυχαία, μια που υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, μέρη στον κόσμο όπου η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα».

    Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει πως «οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, κάποιες φορές αφήνουν και την τελευταία τους πνοή, μόνο και μόνο γιατί κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις ή γιατί αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Μάλιστα ο τίτλος της φετινής έκθεσης για την παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τιτλοφορείται: "μια υποβάθμιση βαθιά και ανησυχητική"».

    Ωστόσο, συμπληρώνει ο κ. Κρέτσος, «η πορεία της ελευθερίας του Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από το 2010 και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας που παρατηρείται εντός και εκτός της Ευρώπης.

    [18] Στο σημερινό Euro Working Group, τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών

    Στο Euro Working Group, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, στρέφονται τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών, καθώς η έκβασή του ενδέχεται να κρίνει αρκετά για το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

    Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και θα μετέχουν στελέχη των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να τεθούν τόσο η αρχιτεκτονική, όσο και η νομική μορφή του πακέτου των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει να συμπεριληφθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ως «εχέγγυο» για την περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018.

    Εν συνεχεία, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανάληψη των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση των λεπτομερειών για τα «προληπτικά μέτρα».

    Στόχος θα είναι η έκδοση ενός staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο), η οποία θα λάβει την πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σημαίνοντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

    [19] Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

    Το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αναμένεται να ανάψει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα προτάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και να προτείνει την επιμήκυνση αναλογικών συνοριακών ελέγχων κατά ένα εξάμηνο σε πέντε χώρες της ΕΕ.

    Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.

    Όσον αφορά την πολιτική ασύλου στην ΕΕ, η Επιτροπή υπογραμμίζει τις σημαντικές ελλείψεις στο υφιστάμενο σύστημα. Η Επιτροπή, αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση του παρόντος συστήματος ασύλου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα στην οποία πρώτα φθάνουν οι μετανάστες θα πρέπει να διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, με τη διαφορά ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων αυξηθεί σημαντικά σε μία συγκεκριμένη χώρα, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη.

    [20] Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν τρεις νέες ταξιαρχίες ως απάντηση στο ΝΑΤΟ

    Τρεις νέες μεραρχίες θα δημιουργήσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη δυτική και τη νότια Ρωσία για να "αντισταθμίσουν την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ", ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

    "Το υπουργείο Άμυνας έλαβε μια σειρά μέτρων με στόχο να αντισταθμίσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα", δήλωσε ο Σοϊγκού.

    "Μέχρι το τέλος της χρονιάς, δύο νέες μεραρχίες θα έχουν σχηματισθεί στη στρατιωτική περιφέρεια της Δύσης και μια άλλη στη στρατιωτική περιφέρεια του Νότου", πρόσθεσε.

    Τα επεισόδια έχουν πολλαπλασιασθεί πρόσφατα στη θάλασσα της Βαλτικής, όπου ρωσικά αεροπλάνα πέταξαν επανειλημμένα πάνω από αμερικανικά πολεμικά πλοία ή κοντά σε αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα.

    [21] Μεγαλύτερη αυτονομία εξασφαλίζει το νέο BMW i3

    Η στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτρικά μοντέλα είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον χώρο της αυτοκίνησης.

    Οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν τους κατασκευαστές οχημάτων να αλλάξουν την στρατηγική τους είναι η ανάγκη δημιουργίας μοντέλων φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και η παγκόσμια τάση να μειωθεί η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα.

    Η τελευταία εξέλιξη στη κατηγορία των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι η παρουσίαση του νέου BMW i3. Η δεύτερη γενιά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης εξοπλίζεται με νέες συστοιχίες μπαταριών, οι οποίες έχουν αυξημένη χωρητικότητα σε σχέση με τις μπαταρίες που χρησιμοποιεί η πρώτη γενιά. Πλέον η χωρητικότητα είναι 94 Ah. Το νέο i3 έχει αυτονομία αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τον προκάτοχο του.

    Ανακοινώθηκε ότι με μια πλήρη φόρτιση καλύπτει έως 200 χλμ. σε κανονικές συνθήκες οδήγησης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στον κύκλο δοκίμων New European Driving Cycle (NEDC), η αυτονομία φτάνει και τα 300 χλμ.

    Το γερμανικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει έναν ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος μόλις ενεργοποιηθεί αποδίδει άμεσα την ισχύ και την ροπή του, προσφέροντας καλές επιδόσεις.

    Σπύρος Ρέκκας

    [22] Euroleague: Αμυντικός της χρονιάς ο Κάιλ Χάινς

    Ο Κάιλ Χάινς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναδείχθηκε «Αμυντικός της χρονιάς» στην Euroleague, μετά από ψηφοφορία των προπονητών της διοργάνωσης. Ο βραχύσωμος Αμερικανός σέντερ έγινε έτσι ο τρίτος παίκτης της ρωσικής ομάδας που κατακτά το σχετικό βραβείο, μετά τους Βίκτορ Κριάπα (2010) και Αντρέι Κιριλένκο (2012). Δεύτερος στην ψηφοφορία αναδείχθηκε ο Γιάν Βέσελι της Φενέρμπαχτσε, ενώ ακολούθησαν ο Άνταμ Χάνγκα της Λαμποράλ Κούτσα και άλλος ένας παίκτης της «Φενέρ», ο Έκπε Ούντο.

    [23] Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Μίλαν

    Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Μίλαν σε κινέζους επενδυτές. Αυτό αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» και στο ρεπορτάζ της σημειώνει πως ο ιδιοκτήτης της διάσημης ομάδας του Μιλάνου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει στα χέρια του την επίσημη πρόταση της ομάδας των επιχειρηματιών, που ανήκουν στον όμιλο-κολοσσό της «Wanda Group».

    Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, κατατέθηκε πρόταση για την αγορά της θρυλικής ιταλικής ομάδας, ύψους 801 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που έχει και που το 2015 έφτανε στα 188,5 εκατομμύρια ευρώ.

    [24] «Έκλεισε» στην Τσέλσι ο Ιγκουαΐν

    Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν θα συνεχίσει, από το καλοκαίρι, την καριέρα του στο αγγλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Τσέλσι. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Mirror», η οποία αναφέρει πως η ομάδα του Λονδίνου ήρθε σε συμφωνία με τον Αργεντινό σταρ για να πάρει το καλοκαίρι τα δικαιώματα του. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η αγγλική ομάδα συμφώνησε να καταβάλλει περίπου 80 εκατ. ευρώ (!) για την απόκτηση του διεθνούς επιθετικού από τη Νάπολι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 May 2016 - 12:32:34 UTC