Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
  • [02] Συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια της Βουλής
  • [03] Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον
  • [04] Καταδίκη Λαβρόφ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [05] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Μεγάλος αριθμός των ευρωπαίων πολιτικών είναι μερικής απασχόλησης
  • [06] Αλαίν Μπαντιού: Να εφεύρουμε από την αρχή την πολιτική
  • [07] Κυβερνητικές πηγές: Δικαιότερη κατανομή των βαρών με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική, ενεργοποιώντας τον Πέμπτο Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ευρώπης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όταν διαμορφωνόταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση, και ειδικότερα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε επί γαλλικής Προεδρίας στο Παρίσι το 2008.

    Στη σημερινή συγκυρία η συμβολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Πέμπτος Πυλώνας του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες αυτές και να μείνουν οι μελλοντικοί μετανάστες στις εστίες τους.

    «Τέτοιου είδους συνέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Δυστυχώς ο πέμπτος αυτός πυλώνας έχει μείνει ατροφικός. Υπενθυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός αφορά κυρίως την Αφρική. Ρητώς περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ότι αφορά κυρίως τις χώρες της Αφρικής. Και το επόμενο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής θα προέλθει, όπως είναι γνωστό, από την Αφρική. Το αντιμετωπίζουμε και τώρα. Είναι ανάγκη, λοιπόν, στον τομέα αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εν τη γενέσει του και όχι να προσπαθούμε μετά να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν ορατό εδώ και πολύ καιρό.

    Η εμπειρία σας στον τομέα αυτόν, ιδίως στα θέματα της σύμπραξης με τις χώρες αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και επομένως εξάγουν πληθυσμό ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να τον θρέψουν, αυτή η συμβολή σας για την ενεργοποίηση του πέμπτου πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι ξανά που έχουμε αυτή τη συζήτηση και θα έχουμε και αυτή τη συνεργασία».

    [02] Συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια της Βουλής

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

    Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα συνεχιστεί έως τα μεσάνυχτα και θα επαναληφθεί στις 10.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 10.00 το βράδυ.

    Η ψήφιση του νόμου δεν αποτελεί "προαπαιτούμενο", αλλά "εργαλείο" το οποίο ενισχύει τη θέση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες».

    Ο κ. Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του συνολικού πακέτου της συμφωνίας, και τόνισε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να έρθει προς ψήφιση πακέτο προληπτικών μέτρων έως το 2018.

    Πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, θα συνεδριάσει την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016 στις 15:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

    Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    [03] Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές που θα οδηγήσει στην επιστροφή των επενδύσεων και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον, κατά τη διάρκεια υπογραφής αντιτύπων του νέου του βιβλίου «Μετακαπιταλισμός- ένας οδηγός για το μέλλον μας».

    «Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμα και αν περιλαμβάνει μόνο μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και αν δημιουργηθεί βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε οι επενδύσεις θα επιστρέψουν» σημείωσε ο κ. Μέισον, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρούσα οικονομική κατάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση είναι εφικτή και επισήμανε πως οι «Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό, στην απόλυτη κατάρρευση». «Αν δεν είναι δυνατή η συμφωνία αυτή, καμία άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στα πόδια της» τόνισε και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση προς τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα». «Όσο επικριτικοί κι αν είναι οι πρώην υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του θητεία, θα πρέπει να χαίρονται ότι είναι στην εξουσία, γιατί δεν θα είχα εμπιστοσύνη σε καμία άλλη πολιτική δύναμη να διαχειριστεί τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από την προσφυγική κρίση και τους γεωπολιτικούς ελιγμούς του Ερντογάν, που μόλις σήμερα έδιωξε τον ίδιο του τον πρωθυπουργό επειδή είναι πολύ μετριοπαθής» ανέφερε.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή αντιτύπων, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα, ο Πωλ Μέισον είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το περιεχόμενο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Πωλ Μέισον σκιαγραφεί την ιστορία του καπιταλισμού και αναρωτιέται αν σήμερα βιώνουμε μια τόσο καθοριστική μετάλλαξη ώστε ο καπιταλισμός να έχει φτάσει στα όριά του και να εξελίσσεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών είναι για τον βραβευμένο δημοσιογράφο οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Στόχος του βιβλίου, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι να χαρτογραφήσει τις νέες αντιφάσεις του καπιταλισμού, ώστε οι πολίτες, τα κινήματα και τα κόμματα να αποκτήσουν πιο ακριβείς συντεταγμένες που θα τους διευκολύνουν στο ταξίδι στο οποίο προσπαθούν να κάνουν.

    [04] Καταδίκη Λαβρόφ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Ο τουρκικός επεκτατισμός και οι συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα των ΝΑΤΟικών δεν μπορεί να οδηγήσουν σε τίποτα καλό, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ.

    Στο απόσπασμα αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας τονίζει:

    Οι νεοοθωμανικές επιδιώξεις -με τη διοχέτευση της επίδρασή τους παντού, την απόκτηση νέων εδαφών- είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ξέρετε πόσες φορές τον περασμένο χρόνο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Κάπου 1.800 φορές! Και μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2016, πάνω από 200! Και σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μια λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους του ίδιου Συνασπισμού; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό...

    [05] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Μεγάλος αριθμός των ευρωπαίων πολιτικών είναι μερικής απασχόλησης

    «Μεγάλος αριθμός των ευρωπαίων πολιτικών είναι μερικής απασχόλησης», δήλωσε μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανοικτή συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ρώμης, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

    Και αναφερόμενος στην σημερινή διακυβέρνηση της Ευρώπης, πρόσθεσε:

    «Για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να κυβερνηθεί σήμερα η ενωμένη Ευρώπη; Τι έχει αλλάξει ακριβώς; Κατά το παρελθόν δουλεύαμε μαζί, έστω και με διαφορές και μεγάλες συζητήσεις. Αλλά υπήρχε η αίσθηση κοινής ευθύνης για την οικοδόμηση ενός σημαντικού κεφαλαίου της Ιστορίας μας».

    Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να συμβαδίσουν η πολιτιστική πρόκληση και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των μεταναστών. Και η περίοδος η οποία διανύουμε, δεν είναι, βεβαίως, περίοδος κατά την οποία μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν τείχη».

    Ο Ρέντσι στήριξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στο κοινό άσυλο, στην επανακαθιέρωση των κανόνων του Σένγκεν, στην κοινή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, αλλά και στην συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών.

    Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε στις χώρες μέλη της Ένωσης να επιλέξουν μια θετική και ενεργή προσέγγιση και να μην παραδοθούν στην απαισιοδοξία.

    «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, να είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας και να δράσουμε, παράλληλα, με αίσθηση ευθύνης και ρεαλισμό», πρόσθεσε, ζητώντας περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τις χώρες οι οποίες δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρεμβαίνοντας στην ανοικτή συζήτηση της Αιώνιας Πόλης, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δίδονται εθνικές απαντήσεις σε παγκόσμιου χαρακτήρα προβλήματα», διότι «όταν υπερισχύουν τα συμφέροντα κάθε μεμονωμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, εξυπηρετούνται, στην πραγματικότητα, τα συμφέροντα των λαϊκιστών».

    Ο Σουλτς, τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι στην Ευρώπη, «πρέπει να δοθεί έμφαση, στο εξής, στην κοινή προσπάθεια υπέρ μιας νέας, ισχυρής αίσθησης δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί και την βάση της συνύπαρξης των διαφορετικών λαών και κρατών».

    [06] Αλαίν Μπαντιού: Να εφεύρουμε από την αρχή την πολιτική

    Η πολιτική έχει καταργηθεί στις ημέρες μας και τη θέση της έχει καταλάβει ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ο οποίος έχει πείσει τους πάντες (των δυνάμεων της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένων) πως αποτελεί τη μοναδική λύση. Γύρω από αυτόν τον άξονα στράφηκε η διάλεξη την οποία έδωσε στις 5/5 στην κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών ο Γάλλος φιλόσοφος Αλαίν Μπαντιού με τη συμμετοχή του Δημήτρη Βεργέτη, ψυχαναλυτή και διευθυντή του περιοδικού «αληthεια».

    «Κινήματα σαν το ''Όρθιοι τη νύχτα'', που έχει ξεσπάσει αυτές τις ημέρες στο Παρίσι με αφορμή την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να τινάξει στον αέρα το σύστημα των εργασιακών σχέσεων, δεν είναι σε θέση να τροποποιήσουν την ιδέα την οποία τρέφουμε περί πολιτικής. Διότι η πολιτική τείνει όχι απλώς να υποχωρήσει, αλλά να καταργηθεί - αποτελεί πλέον απλώς μιαν επινόηση της φιλοσοφίας. Και το μόνο που υπάρχει για να αντιπαρατεθεί στην απουσία της πολιτικής στον ενικό αριθμό είναι οι πολιτικές στον πληθυντικό αριθμό, με όλο το πλέγμα των ενδογενών συγκρούσεων το οποίο προϋποθέτει κάτι τέτοιο. Κι ας μην ξεχνάμε πως μαζί με την πολιτική έχουν καταργηθεί και τα κομμουνιστικά κόμματα, αφήνοντας πίσω τους τον χώρο ελεύθερο για την επέλαση του φιλελευθερισμού και την ψευδή δημοκρατία του κοινοβουλευτισμού. Τα κινήματα στο Παρίσι, αλλά και στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ελλάδα ή την Τουρκία έχουν ιστορικό βάρος και προκαλούν μεγάλη συμπάθεια, αλλά απέτυχαν να μεταμορφώσουν την πολιτική και να αλλάξουν το κράτος. Και απέτυχαν επειδή δεν ήταν ικανά να δημιουργήσουν μια καινούργια πολιτική πραγματικότητα, επιτρέποντας στην παλαιά εξουσία να ανακαταλάβει το πεδίο. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί από αυτή την άποψη η Αίγυπτος με την επιβολή μιας δικτατορίας χειρότερης από εκείνην του Μουμπάρακ».

    [07] Κυβερνητικές πηγές: Δικαιότερη κατανομή των βαρών με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση

    Ενόψει της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», και τονίζει ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόταση που «βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

    Ειδικότερα, αναφέρουν πως η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση που «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

    Τονίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στις οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση - για μια ακόμα φορά - των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

    «Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης», «χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 22:32:25 UTC