Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος γύρω από την οικονομία
  • [02] Υψηλοί τόνοι και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ν. Βούτση και Ε. Χριστοφιλοπούλου στη συζήτηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό
  • [03] Στους δρόμους τα συνδικάτα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια η κατάληψη των γραφείων του κόμματος από ένστολους
  • [05] Πέθανε η Μαργκότ Χόνεκερ
  • [06] Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την
  • [07] Δ. Κουτσούμπας: Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι
  • [08] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι στόχοι της Ελλάδας έχουν σχεδόν επιτευχθεί

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος γύρω από την οικονομία

    «Η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ? ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη σε μήνυμά του με την ευκαιρία του Εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης.

    Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, που «αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης», τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας στην οικοδόμηση της ΕΕ και χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ιστορική ομιλία του της 28ης Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής των Συμφωνιών για την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, επισήμανε πως «θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο βασικός πυλώνας υπεράσπισης ιδίως της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στον Πλανήτη, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει ν? αντιμετωπίσει επιτυχώς σύμφωνα με την ιστορία της και την προοπτική της. Πολλώ μάλλον όταν οι προαναφερόμενες προκλήσεις αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επισήμανε πως η Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της και των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεών της να ενστερνίζεται πλέον συνειδητά αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, «είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί με βάση και τη δική της ιστορία και συμμετοχή στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων» και υπογράμμισε: «Ελπίζουμε πως όλοι οι εταίροι μας θα υιοθετήσουν την ίδια πορεία, με πλήρη συναίσθηση ότι η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ? ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος».

    Τονίζοντας ότι σήμερα η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτονόητη, είπε πως «οφείλουμε να θυμόμαστε την καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, κατά κύριο λόγο προκειμένου να εμπνεόμαστε και από το δικό του όραμα για την επιτέλεση του δικού μας ευρωπαϊκού καθήκοντος, όπως το όραμα τούτο είχε συμπυκνωθεί στην ιστορική ομιλία του της 28ης Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής των σχετικών Συμφωνιών» και στη συνέχεια επέλεξε από την ομιλία αυτή «δύο σημεία του όλου ευρωπαϊκού οραματισμού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία θεωρώ άκρως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας»:

    «Ως προς μεν την αποστολή της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τονίσει: "Η ενοποίηση της Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Ηπείρου μας. Ένα γεγονός, που θα επηρεάσει όχι μόνο την μοίρα της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητος. Γιατί θα εξισορροπήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξεως και ειρήνης. Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος".

    Ως προς δε την οικονομική ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισημάνει: "Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία"».

    Διαβάστε επίσης:

    Πρ. Παυλόπουλος:Είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της

    [02] Υψηλοί τόνοι και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ν. Βούτση και Ε. Χριστοφιλοπούλου στη συζήτηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

    Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε από το πρωί η τελευταία συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία θα κλείσει αργά απόψε με ονομαστική φανερή ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ θα προηγηθούν ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

    Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που χαρακτήρισε στημένο και απαράδεκτο χθεσινό λεκτικό επεισόδιο στο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου μεταξύ δικηγόρων συνδικαλιστών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε ότι δεν επιτραπεί να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

    Νωρίτερα, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι η Βουλή σήμερα αστυνομοκρατείται, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που έχουν ραντεβού με κόμματα στο εντευκτήριο να συνοδεύονται από τη φρουρά του Κοινοβουλίου.

    «Χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός στο εντευκτήριο, όπου συνδικαλιστές δικηγόροι εστράφησαν εναντίον βουλευτών, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση στα όρια bullying», επισήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

    «Είναι στα όρια του «γκροτέσκου» να απειλούνται βουλευτές ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Δεν έδωσα καμία σημασία, παρότι είχαν πλημμυρίσει τα site και ήταν στημένο το επεισόδιο. Επίτηδες δεν έδωσα συνέχεια, είμαι έμπειρος και δημοκρατικός, για να μην δώσουμε τροφή.

    Αυτό που επιχειρήθηκε και σήμερα να συμβεί, με νέα ραντεβού που δίνονται εντός Κοινοβουλίου ενώ θα έπρεπε να δοθούν εντός των γραφείων των κομμάτων, δεν θα επιτραπεί στο εντευκτήριο. Στο εντευκτήριο δεν θα γίνεται λεκτική διαμάχη, εύλογη ανάμεσα στην ένταση, μεταξύ συνδικαλιστών και βουλευτών. Όλοι οι συνδικαλιστές να πάνε στα γραφεία των κομμάτων να πουν τα αιτήματα τους, στο γραφείο το δικό μου, που είναι ανοικτό για να πιέσουν, ως έχουν δικαίωμα».

    [03] Στους δρόμους τα συνδικάτα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο

    Στους δρόμους βρίσκονται σήμερα από νωρίς συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος και τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, και το Σύνταγμα, όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετέχουν και αγρότες απ' όλη την Ελλάδα, ενώ το απόγευμα πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο-συναυλία.

    Στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, που γίνεται παράλληλα με το προγραμματισμένη για σήμερα απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι, το ΕΚΑ, η ΟΙΥΕ, η ΟΤΟΕ εργαζόμενοι στα Ναυπηγία Σκαραμαγκά, οι ενώσεις των εμπόρων, η Λαϊκή Ενότητα κ.ά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ ο αναπληρωτής γγ της ΓΣΣΕ Θανάσης Διαννούσης, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νομοσχέδιο καταδικάζει όλους τους συνταξιούχους σε ανέχεια και σε εξαθλίωση και τόνισε ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν.

    Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η πορεία προς τη Βουλή.

    Εξάλλου, για τις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

    Στις 6.00 το απόγευμα, η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει Συλλαλητήριο-Συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, «ημέρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και που οι εργαζόμενοι της χώρας μας γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά».

    Σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα, επίσης στο Σύνταγμα, καλεί και το ΠΑΜΕ, με τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.00 μμ, στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους Στύλους Ολυμπίου Διός. Στο πλαίσιο της απογευματινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον πρόσφυγα».

    Διαβάστε επίσης:

    Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια η κατάληψη των γραφείων του κόμματος από ένστολους

    Για «απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την χθεσινή, συμβολική κατάληψη των γραφείων του κόμματος στην Κουμουνδούρου από ένστολους συνδικαλιστές, που διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο.

    «Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε γραφεία αριστερού κόμματος παραπέμπει σε άλλες εποχές που η δημοκρατία έχει αφήσει πίσω της» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αναμένουμε από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες να καταδικάσουν κατηγορηματικά αυτήν την ενέργεια».

    Επίθεση από αγνώστους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς

    Επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν τα ξημερώματα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 4 παρά 20 τα ξημερώματα, όταν άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στην πόρτα και τα παράθυρα των γραφείων και πέταξαν έντυπο υλικό.

    Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς καταδικάζει την επίθεση, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «ο στόχος τους δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ίδια η δημοκρατία και οι θεσμοί της».

    «Είχαν το θράσος να αφήσουν και την "υπογραφή"τους με μία προκήρυξη, με την οποία συνδέουν μία κινητοποίηση για το ασφαλιστικό με αυτή τη φασιστικής έμπνευσης δράση!», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως «όλες αυτές οι ενέργειες ανοίγουν το δρόμο στο φασισμό και στην πολιτική ανωμαλία».

    [05] Πέθανε η Μαργκότ Χόνεκερ

    Πέθανε σε ηλικία 89 χρονών η Μαργκότ Χόνεκερ, πρώην υπουργός Παιδείας και χήρα του τελευταίου ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) Έριχ Χόνεκερ σύζυγος του ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας. Τα τελευταία 25 χρόνια ζούσε στη Χιλή, όπου κατέφυγε το ζεύγος μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, καθώς σε βάρος του Έριχ Χόνεκερ ασκήθηκε ποινική δίωξη για την εκτέλεση 49 ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο.

    Λίγους μήνες πριν, στις 5 Νοεμβρίου 2015, η Μαργκότ Χόνεκερ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη χαρακτήρισε ως «αντεπανάσταση» τα γεγονότα του 1989, τα οποία ήταν συνέπεια της «θανατηφόρας κούρσας των εξοπλισμών», στην οποία παρέσυραν οι ΗΠΑ τη Σοβιετική Ένωση με τελικό αποτέλεσμα «οι επονομαζόμενοι μεταρρυθμιστές» της να εγκαταλείψουν όλες τις «σοβιετικές κατακτήσεις».

    Στην ίδια συνέντευξη, παραδέχθηκε για πρώτη φορά λάθη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ), «δεν κάναμε πάντα σωστά τη δουλειά μας, εν μέρει εξαιτίας της ανεπάρκειάς μας», λέει, ενώ δεν θεωρούσε τις διαληλώσεις του 1989 στη Λειψία και άλλες πόλεις «εξέγερση», αφού «οι περισσότεροι ήθελαν μια καλύτερη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), δεν διαδήλωναν για την κατάργησή της». Ούτε και τον όρο «ειρηνική επανάσταση» δεχόταν για τα γεγονότα του 1989, αφού η «επανάσταση είναι μια βαθιά κοινωνική ρήξη η οποία αποσκοπεί σε μια ριζοσπαστική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, στην απελευθέρωση των λαϊκών μαζών από την εκμετάλλευση και την καταπίεση», ενώ «αν, όπως συνέβη, υπάρξει πισωγύρισμα σε ξεπερασμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, δεν μπορεί να μιλά κανείς για επανάσταση».

    Μιλώντας για τη σημερινή Ευρώπη την χαρακτήρισε ως «έργο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μια ιμπεριαλιστική κατασκευή», και ειδικά για τους Έλληνες λέει πως «τους συμβούλευσαν να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο της Λαοκρατικής Γερμανίας», κάτι που όμως εκεί «προκάλεσε μεγάλο κακό».

    Ανέφερε επίσης ότι παρακολούθησε «την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ με συμπάθεια», αλλά «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», αφού δεν υπάρχει ακόμα «απέναντι στη διεθνή των ισχυρών καμιά ισχυρή δύναμη των καταληστευμένων και των καταπιεσμένων», έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης, συμπάθειας και σεβασμού προς τους Έλληνες», τονίζοντας ότι «οι Έλληνες ξέρουν να αγωνίζονται όπως έχουν αποδείξει στην ιστορία τους» και συμπλήρωσε ότι είναι μαζί τους «η αλληλεγγύη πολλών φίλων σε όλον τον κόσμο».

    Στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύεται η πλήρης (ίσως και τελευταία) συνέντευξη της Μαργκότ Χόνεκερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [06] Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της

    «Ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάουσα, με την ευκαιρία της 194ης επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νάουσας και κατά την αντιφώνηση του, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Θαβώρ" του μητροπολιτικού ναού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Η μαρτυρική, συνειδητή, θυσία των υπερασπιστών της Νάουσας, ως κορυφαίο παράδειγμα αντίστασης, μας διδάσκει επιπλέον, σήμερα αλλά και στο διηνεκές, ότι ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου».

    [07] Δ. Κουτσούμπας: Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι

    «Πριν 130 χρόνια οι εργάτες στο Σικάγο και οι συνεχιστές τους, στη συνέχεια, έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες αυτές τις κατακτήσεις που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στην νέα αντεπίθεση» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    «Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, σε μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί, έχουν την δύναμη. Αυτήν την δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο», κατέληξε στη δήλωσή του, ο γγ του ΚΚΕ.

    [08] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι στόχοι της Ελλάδας έχουν σχεδόν επιτευχθεί

    Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Εurogroup το πως μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt, Westf?lische Rundschau κλπ.)

    «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί», δήλωσε ο Γιουνκέρ και πρόσθεσε πως τη Δευτέρα «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πως μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο», ενώ είπε πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για τρίτο πακέτο και ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

    Υπενθύμισε δε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, η οποία θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος. «Με το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε.

    Ο Γιουνκέρ τόνισε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελούσε επιλογή ήδη από τον περασμένο χρόνο «και δεν αποτελεί ασφαλώς ούτε σήμερα»

    «Πολιτική καταστροφή»θα αποτελούσε το κλείσιμο του Μπρένερ, δηλωσε ο Ζ-Κ. Γιούνκερ και τάχθηκε κατά του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    «Πολιτική καταστροφή» θα αποτελούσε το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ από την Ιταλία προς την Αυστρία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε την Βιέννη να λάβει υπόψη της τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη. Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

    Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe της Γερμανίας, τόνισε την τεράστια σημασία του Μπρένερ ως συνδέσμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης:

    «Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα, δεν θα έχει μόνο σοβαρές οικονομικές αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτίμησε ότι ήδη έχει αποτελέσματα, καθώς βοηθά στον περιορισμό της προσφυγικής ροής.

    «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», επισήμανε, αλλά διευκρίνισε ότι «λήξη συναγερμού» μπορεί να σημάνει μόνο όταν υπάρξει βιώσιμη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη μερικών ότι αυτός ο φράχτης ή η ανέγερση φραχτών γενικά στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει το παραμικρό στην μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

    Ο Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δηλώσεις Γιούνκερ

    «Ο κ. Γιούνκερ απλώς και μόνο επανέλαβε αυτά που είναι γνωστά και τα οποία έχουν ανακοινωθεί ακόμα και από τη Eurostat, ότι δηλαδή έχουμε προσεγγίσει τους στόχους μας και ορισμένους τους έχουμε ξεπεράσει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους και τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

    «Ως εκ τούτου, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τις απόψεις του ΔΝΤ», σημειώνει ο κ. Μάρδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 May 2016 - 10:32:25 UTC