Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας:Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη
  • [02] Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής, ως βάση συζήτησης
  • [03] Μισέλ Σαπέν: Η Αθήνα «τήρησε τις δεσμεύσεις της» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις
  • [04] Γ. Κατάινεν:Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός
  • [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου
  • [06] Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν
  • [07] Τζ.Πιτέλα: Η ευρωομάδα των σοσιαλιστών θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα λιτότητας
  • [08] Η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας
  • [09] B. Σόιμπλε: « Δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα»
  • [10] Π. Μοσκοβισί:Για την Κομισιόν, η ελληνική πρόταση για εφεδρικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση
  • [11] Αλαφούζος: «Όλοι να βάλουμε... πλάτη για το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας»
  • [12] «Κρεμάει» τη φανέλα του ο Χαραλαμπίδης

  • [01] Αλ. Τσίπρας:Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη

    Υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και την απόφαση να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συζήτησης το ελληνικό χρέος.

    Ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει για το ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι «είναι ίσως το πιο σημαντικό, η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης». Και αυτό γιατί, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    «Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

    «Αυτός είναι και ο λόγος που το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε διαρκώς για βιώσιμο χρέος και ζητούσε απλά ένα πιστοποιητικό αυτής της βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αναλυτές έλεγαν το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η στόχευση αυτή της σημερινής κυβέρνησης βρίσκεται «σε αντιδιαστολή με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα- ίσως γιατί δεν έχει κάτι να πει».

    «Θέλω, ωστόσο, από αυτό το βήμα να επαναφέρω μια βασική δέσμευση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Κάθε βήμα προς τα μπρος για την ελληνική οικονομία, είτε αυτό αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είτε αφορά σε θετικά αποτελέσματα που θα έχουμε σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας, κάθε θετικό βήμα θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της στήριξη των πιο αδύναμων, είτε άμεσα είτε μέσα από την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:

    «Έχουμε λοιπόν σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηριχτεί η χώρα στα πόδια της, να γυρίσει σελίδα, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης, «γιατί, παρότι η χώρα περνάει τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση, που παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου δεν έφερε ευθύνη, μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος έρχεται η στιγμή που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά».

    «Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε μεγάλες τομές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους, με τον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Με όλα αυτά αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείρισης της κρίσης, διαχείριση της μιζέριας, αλλά και σχέδιο για την αλλαγή της ζωής, ακόμα και όταν αυτό το σχέδιο είσαι κάποιες στιγμές αναγκασμένος να το υλοποιήσεις στις πιο δυσμενείς, στις χειρότερες συνθήκες».

    [02] Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής, ως βάση συζήτησης

    Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του γγ δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

    Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιο κοντά στην συμβιβαστική συμφωνία μετά το EuroWorking Group

    [03] Μισέλ Σαπέν: Η Αθήνα «τήρησε τις δεσμεύσεις της» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα "τήρησε τις δεσμεύσεις της", μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    "Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο υπουργός καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες γι' αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

    "Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (...) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος", υπογράμμισε. "Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά".

    Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ' αυτές τις βάσεις ώστε "να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα".

    [04] Γ. Κατάινεν:Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός

    Το πακέτο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μάλλον δεν θα αποδεσμεύσουν αμέσως την οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

    Ο Κατάινεν δήλωσε στο φινλανδικό δίκτυο YLE ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους πριν την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας των 5 δισεκ. ευρώ.

    Χθες, η ελληνική Βουλή ψήφισε το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να πείσει τους επίσημους πιστωτές της χώρας να αποδεσμεύσουν την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, επισημαίνει το Reuters.

    «Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχω τις τελευταίες πληροφορίες, εάν λείπει ακόμα κάτι, αλλά ως σημείο έναρξης, η Ελλάδα έκανε αυτό που αναμενόταν», δήλωσε ο Κατάινεν.

    «Ενδέχεται οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να αποφασίσουν κάποια στιγμή να παρατείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων και ίσως επίσης να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Κατάινεν.

    [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέλει μία συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της προσεχούς προγραμματισμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    «Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    "Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (...) Θα μιλήσουμε γι' αυτό μαζί τους", πρόσθεσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 που υιοθετήθηκε το σχέδιο αρωγής, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτής της έκτακτης συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    .Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής, ως βάση συζήτησης

    [06] Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

    Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, λίγες μόνον ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει ως προς την περαιτέρω παραμονή του στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.

    Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με μερικούς επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

    "Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον", τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

    Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα, σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

    Η απόφαση του Βέρνερ Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

    Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.

    Σε σχέση με αυτή την κριτική, δεν ήταν λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.

    Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το "εκλογικό φιάσκο", αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

    Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο -- εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

    [07] Τζ.Πιτέλα: Η ευρωομάδα των σοσιαλιστών θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα λιτότητας

    Ο Τζάνι Πιτέλα, ενόψει της αυριανής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα» και ενόψει της αναμενόμενης δήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης - όταν η ζώνη Σένγκεν και η ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση από τη δημιουργία τους - οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος συνδρομής θα μείνουν ανολοκλήρωτες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αξιολόγηση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το δράμα του περασμένου χρόνου, περί Grexit. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουμε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερα από τα προσδοκώμενα σε δημοσιονομικούς όρους και το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ και ζητάω απ αυτό να ενεργήσει με υπευθυνότητα.

    Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του».

    [08] Η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας

    Η Ρωσία γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια σήμερα την 71η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της χιτλερικής Γερμανίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, σε έναν εορτασμό που ενώνει τους Ρώσους πέραν των πολιτικών διχονοιών τους και υμνεί το ρωσικό μεγαλείο.

    Σχεδόν 10.000 στρατιώτες, 135 άρματα και πυρηνικά αντιπυραυλικά συστήματα παρήλασαν στους λιθόστρωτους δρόμους της Κόκκινης Πλατείας, ενώπιον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ελάχιστων πλέον βετεράνων του πολέμου, ενώ 71 στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ τους μαχητικά Su-35 που χρησιμοποιούνται στη Συρία, πετούσαν στον ουρανό.

    "Οι ρώσοι στρατιώτες έχουν αποδείξει ότι είναι άξιοι συνεχιστές των μεγάλων πατριωτών, ηρώων του πολέμου, που προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας με τιμή", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου στη Μόσχα. "Είμαι βέβαιος ότι οι βετεράνοι είναι σήμερα περήφανοι για τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους που δεν τους απογοητεύουν και θα θυμούνται πάντα τη μεγάλη νίκη, τον άθλο της ένδοξης γενιάς των νικητών", τόνισε ο Πούτιν συγχαίροντας τη χώρα για τη νίκη του 1945 η οποία εξύψωσε τον πατριωτισμό των Ρώσων.

    Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Σήμερα, ο πολιτισμός είναι αντιμέτωπος με την ωμότητα και τη βία. Η τρομοκρατία έχει καταστεί παγκόσμια απειλή και εμείς πρέπει να νικήσουμε αυτό το κακό. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να ενώσει τις προσπάθειές της με άλλα κράτη, έτοιμη να εργαστεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς συστήματος ασφαλείας και αδεσμεύτου", δήλωσε ενώπιον των στρατιωτών.

    Πορείες προς τιμήν των βετεράνων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου --με πολίτες να κρατούν φωτογραφίες των προγόνων τους που πολέμησαν τους γερμανούς ναζί-- πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, όπως στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, στο Σαν Χουάν της Μάλτας και στη Ζυρίχη της Ελβετίας όπου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

    Μια μικρή παρέλαση οργανώθηκε στην αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ της βορειοδυτικής Συρίας, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για την εκστρατεία των αεροπορικών επιδρομών της προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

    Άλλες πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης γιόρτασαν τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ παρακολούθησε την παρέλαση δίπλα στον Πούτιν.

    [09] B. Σόιμπλε: « Δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα»

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις».

    «Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας...Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

    [10] Π. Μοσκοβισί:Για την Κομισιόν, η ελληνική πρόταση για εφεδρικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση

    Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τα κράτη-μέλη, δήλωσε ο Μοσκοβισί.«Χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

    Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα.

    "Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν", δήλωσε ο Μοσκοβισί.

    Λουίς ντε Γκίντος: Eλπίδα για τον συγκερασμό των θέσεων Κομισιόν και ΔΝΤ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος ελπίζει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    «Συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας

    Το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος»

    [11] Αλαφούζος: «Όλοι να βάλουμε... πλάτη για το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας»

    Το πλάνο της ανακατασκευής του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» παρουσίασε ο Γιάννης Αλαφούζος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Παύλος Γιαννακόπουλος».

    «Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα play offs», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ο οποίος είπε ακόμη: «Όλοι μας πρέπει να βάλουμε πλάτη. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 1 εκατομμύριο ευρώ από φίλους του Παναθηναϊκού που θα πάρουν τις σουίτες. Σαφώς και θα βάλουμε όλοι χρήματα. Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει το μισό έργο, θα φτιάξουμε τη δεύτερη εξέδρα πάνω από την Τσόχα για 2.300 οπαδούς. Ο Παναθηναϊκός μένει και ο ερασιτέχνης είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του γηπέδου».

    [12] «Κρεμάει» τη φανέλα του ο Χαραλαμπίδης

    Τέλος στην πολυετή καριέρα του βάζει ο Κώστας Χαραλαμπίδης. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, αποφάσισε να «κρεμάσει» τη φανέλα του, μην μπορώντας να επανακάμψει απόλυτα υγιής στους αγωνιστικούς χώρους, μετά το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο γόνατο, το Νοέμβριο του 2014, λίγο πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης του «Δικεφάλου» για το Eurocup, στην Πολωνία, με τη Ζιέλονα Γκόρα.

    Η επόμενη σελίδα στην επαγγελματική διαδρομή του είναι δεδομένο πως θα αφορά στην προπονητική. Την απόφαση του να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, ο 40χρονος γκαρντ γνωστοποίησε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

    «Πηγή έμπνευσης για όλους ο Κώστας Χαραλαμπίδης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του «Δικεφάλου», που τον ευχαριστεί για «την γεμάτη ουσία παρουσία του στην ομάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2016 - 14:32:29 UTC