Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K. Μητσοτάκης: Το αίτημα για ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ
  • [02] Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη
  • [04] X. Σταϊκούρας: Επτά αλήθειες για το χρέος που είναι σκόπιμο να ειπωθούν
  • [05] Ευ. Τσακαλώτος: Θετικό το Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη
  • [06] Επαναλειτουργεί ο μεγάλος επιταχυντής του CERN
  • [07] Ημέρα της Ευρώπης - Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών
  • [08] Τζ.Πιτέλα: Η ευρωομάδα των σοσιαλιστών θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα λιτότητας
  • [09] Ντόναλντ Τουσκ: Οι «κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [10] Όλα τα ρεκόρ έσπασε η έκθεση των έργων του Ιερώνυμου Μπος στη γενέτειρά του
  • [11] Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Φραντζέσκα Ιακωβίδου
  • [12] Γ. Ντάισελμπλουμ: Σε τρία επίπεδα η προσέγγιση για το χρέος
  • [13] Συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα

  • [01] K. Μητσοτάκης: Το αίτημα για ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

    Τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης παρουσιάζει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «το αίτημα για ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη είναι, σήμερα, στα χρόνια της κρίσης, πιο επίκαιρο από ποτέ» καθώς είναι ένα αίτημα ειρήνης, στενής συνεργασίας και προόδου για μια κοινότητα χωρών και λαών που τους ενώνουν θεμελιώδεις στόχοι.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα να μην ξαναζήσουν ποτέ οι λαοί τον εφιάλτη των μεταξύ τους καταστροφικών συγκρούσεων και πολέμων, επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλίσουν ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον ευημερίας, ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    «Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πολλά ακόμη για να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλοι αυτοί στόχοι θα επιτευχθούν. Πολύ περισσότερο όταν ήδη έχουν προστεθεί νέες μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην ποιότητα ζωής, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια. Για όλα αυτά, οι λαοί της Ευρώπης έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν. Απαιτούν έμπρακτες απαντήσεις στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τα ερωτήματά τους. Αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση. Και η απάντηση στην πρόκληση αυτή είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τονίζει στην ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη «με περισσότερη αλληλεγγύη και μεγαλύτερη συνοχή στη βάση της κοινής ευθύνης προς τους λαούς της, μία Ευρώπη αρμονικής συνεργασίας των λαών και όχι αντιπαράθεσης εθνικισμών».

    [02] Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςγια να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ενημερώνει και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη

    Υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και την απόφαση να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συζήτησης το ελληνικό χρέος.

    Ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει για το ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι «είναι ίσως το πιο σημαντικό, η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης». Και αυτό γιατί, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    «Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

    «Αυτός είναι και ο λόγος που το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε διαρκώς για βιώσιμο χρέος και ζητούσε απλά ένα πιστοποιητικό αυτής της βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αναλυτές έλεγαν το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η στόχευση αυτή της σημερινής κυβέρνησης βρίσκεται «σε αντιδιαστολή με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα- ίσως γιατί δεν έχει κάτι να πει».

    «Θέλω, ωστόσο, από αυτό το βήμα να επαναφέρω μια βασική δέσμευση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Κάθε βήμα προς τα μπρος για την ελληνική οικονομία, είτε αυτό αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είτε αφορά σε θετικά αποτελέσματα που θα έχουμε σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας, κάθε θετικό βήμα θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της στήριξη των πιο αδύναμων, είτε άμεσα είτε μέσα από την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:

    «Έχουμε λοιπόν σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηριχτεί η χώρα στα πόδια της, να γυρίσει σελίδα, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης, «γιατί, παρότι η χώρα περνάει τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση, που παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου δεν έφερε ευθύνη, μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος έρχεται η στιγμή που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά».

    «Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε μεγάλες τομές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους, με τον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Με όλα αυτά αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείρισης της κρίσης, διαχείριση της μιζέριας, αλλά και σχέδιο για την αλλαγή της ζωής, ακόμα και όταν αυτό το σχέδιο είσαι κάποιες στιγμές αναγκασμένος να το υλοποιήσεις στις πιο δυσμενείς, στις χειρότερες συνθήκες».

    [04] X. Σταϊκούρας: Επτά αλήθειες για το χρέος που είναι σκόπιμο να ειπωθούν

    Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται πλέον είναι, η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωσή του και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής, χαμηλότερων επιτοκίων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο μνημόνιο.

    Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασία για την οικονομία και την πορεία της χώρα και γι? αυτό «είναι σκόπιμο να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες». Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «1η. Η αυξητική δυναμική του χρέους "φρέναρε" με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012.

    Όπως καταγράφει και η "Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα", της 25ης Ιουνίου 2015, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή: "Το P.S.I. οδήγησε σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2012 (52% του τότε Α.Ε.Π.)".

    Ενώ, με την επαναγορά, το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά περίπου 32 δις ευρώ.

    2η. Εκτός όμως από το ύψος, και το "προφίλ" του χρέους, μετά το 2012, έχει αισθητά βελτιωθεί.

    Όπως επισημαίνει η προαναφερόμενη Έκθεση: "Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί από μια σειρά μέτρων για τη μείωση του χρέους. Οι όροι σχετικά με το Greek Loan Facility έχουν αναθεωρηθεί τρεις φορές (επέκταση της περιόδου χάριτος και των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων). Και οι όροι του EFSF τροποποιήθηκαν το 2012 (επέκταση ωριμάνσεων, κατάργηση χρεώσεων και αναβολή πληρωμών τόκων)".

    Όλα αυτά τα επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Αριστεράς για το 2016. Ενδεικτικά:

    α) Το 2014, η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του δημοσίου χρέους ήταν τα 16,2 έτη. Το 2011, η διάρκεια ήταν 6,3 έτη

    β) Το 2014, οι τόκοι ανέρχονταν στα 5,5 δις ευρώ. Το 2011, ήταν στα 16,1 δις ευρώ

    γ) Το 2014, το μέσο σταθμικό επιτόκιο ήταν λίγο πάνω από το 2%. Το 2011, ήταν 4%.

    3η. Αυτές τις θετικές παρεμβάσεις (σημεία 1 και 2) τις έχει αποδεχθεί και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, προσυπογράφοντας την απόφαση της 12ης Ιουλίου 2015, σύμφωνα με την οποία: "Η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά".

    Συνεπώς, πως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους", όταν η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητά του κατά το παρελθόν;

    Οι ανακρίβειες και τα ψεύδη αποτελούν δομικό στοιχείο της Αριστερής Κυβέρνησης.

    4η. Επιπλέον, το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, συμφώνησε να εξετάσει, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους (απόφαση της 27ης Νοεμβρίου 2012).

    Τα Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 και της 20ης Φεβρουαρίου 2015 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο.

    Είναι αλήθεια ότι οι δανειστές δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα επέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα.

    5η. Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

    Όπως καταγράφει και η Έκθεση του Δ.Ν.Τ., της 25ης Ιουνίου 2015, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή: "οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος".

    Και επιβεβαιώθηκαν, μεταγενέστερα, από αντίστοιχες Εκθέσεις ([I.M.F., "GREECE: Preliminary Draft Budget Sustainability Analysis", 26.6.2015], [I.M.F., "GREECE: An update of I.M.F. staff's preliminary public debt sustainability analysis", 14.7.2015] και [European Commission, "Greece - Request for stability support in the form of an ESM loan", 10.7.2015]).

    Όλα αυτά ανέκυψαν, ως γνωστό, μέσα στο 2015.

    Αυτό το κόστος φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    6η. Ο λόγος χρέος προς Α.Ε.Π. δεν αποτελεί από μόνος του επαρκές κριτήριο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, ούτε και υπάρχει ένα γενικά αποδεκτό όριο βιωσιμότητας (για παράδειγμα η Αργεντινή χρεοκόπησε με δημόσιο χρέος περίπου στο 60% του Α.Ε.Π., ενώ η Ιαπωνία συνεχίζει να έχει διατηρήσιμο χρέος, παρότι αυτό υπερβαίνει το 200% του Α.Ε.Π.).

    Διεθνείς οργανισμοί, όπως το Δ.Ν.Τ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ε.Κ.Τ., εξετάζουν συμπληρωματικά ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών, όπως είναι το ύψος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών, το οποίο ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά του "προφίλ" του χρέους, θέτοντας ενδεικτικά όρια βασισμένα στη διεθνή εμπειρία, προκρίνοντας, μέχρι σήμερα, ως όριο ασφαλείας το 15% του Α.Ε.Π. (βλέπετε Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, Δεκέμβριος 2015).

    Το ποσοστό αυτό στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί περίπου στο 12% και εκτιμάται μέχρι 15% του Α.Ε.Π. για τα προσεχή χρόνια (η Ιταλία πληρώνει 21% του Α.Ε.Π., η Ισπανία 19% του ΑΕΠ, η Γαλλία 15% του Α.Ε.Π.).

    Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, η τήρηση του ορίου του 15% του Α.Ε.Π., με την ενσωμάτωση πρόσφατων προβλέψεων για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, απόρροια των πράξεων και παραλείψεων της Αριστερής διακυβέρνησης, δεν φαίνεται ρεαλιστική λίγο πριν τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

    Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Υπουργός κ. Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τότε το χρέος είναι βιώσιμο.

    7η. Συνεπώς, είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

    Η απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, της 12ης Ιουλίου 2015, επιβεβαιώνει την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο".

    [05] Ευ. Τσακαλώτος: Θετικό το Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη

    Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

    O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

    O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

    Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

    Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

    To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

    [06] Επαναλειτουργεί ο μεγάλος επιταχυντής του CERN

    Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του και πάλι, μετά από τη συνηθισμένη χειμερινή ανάπαυλά του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ερευνητικό κέντρο. Σκοπός του για το 2016 είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων, που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εισχωρήσουν στα Άδυτα της θεμελιώδους φυσικής.

    Οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ότι όλα τα πειράματα του επιταχυντή είναι έτοιμα να δεχτούν νέα δεδομένα, αυξάνοντας την ενέργεια των δεσμών πρωτονίων για να πετύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συγκρούσεων σωματιδίων.

    "Ο LHC είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Έχουμε τον φιλόδοξο στόχο για το 2016 να συγκεντρώσουμε έξι φορές περισσότερα δεδομένα απ΄ ό,τι το 2015," δήλωσε ο διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN Φρέντερικ Μπόρντρι.

    "Η επαναλειτουργία του LHC είναι πάντα φορτισμένη συναισθηματικά για εμάς,", ανέφερε η Φαμπιόλα Τζιανότι, νέα γενική διευθύντρια του CERN. "Τα δεδομένα που θα συλλέξουμε το 2016, θα επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις μετρήσεις μας για το μποζόνιο Χιγκς και για τα άλλα γνωστά σωματίδια, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε τη δυναμική για να αναζητήσουμε νέα φυσικά φαινόμενα, που θα μας οδηγήσουν σε καινούριες ανακαλύψεις."

    Η επαναλειτουργία του LHC σηματοδοτεί τη δεύτερη χρονιά που ο επιταχυντής θα λειτουργήσει στην εξαιρετικά υψηλή ενέργεια συγκρούσεων των 13 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ). Κάθε δέσμη σωματιδίων αποτελείται από χιλιάδες δεσμίδες 100 δισεκατομμυρίων πρωτονίων η καθεμία, που κινούνται σε έναν υπόγειο δακτύλιο μήκους 27 χιλιομέτρων σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

    Οι δέσμες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και διασταυρώνονται εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο στα σημεία που είναι εγκατεστημένα τα πειράματα ATLAS και CMS του LHC. ανά δευτερόλεπτο. Το 2016 τα δύο αυτά πειράματα- τα οποία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012 - είναι έτοιμα να μελετήσουν το μποζόνιο με κάθε λεπτομέρεια.

    [07] Ημέρα της Ευρώπης - Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών

    Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης και 66η επέτειος της υπογραφής της δήλωσής Σουμάν που οδήγησε στην ίδρυση της ΕΕ, γιορτάσθηκε την Κυριακή από το ΕΚ στο Στρασβούργο, με σειρά εκδηλώσεων στο κτίριο του Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή 19.000 πολιτών.

    Σαν σήμερα, 9 Μαΐου το 1950, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε επίσημα με τηδιακήρυξηπου φέρει το όνομά του τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα που απετέλεσε τον πρόδρομο οργανισμό της ΕΕ.

    ---Mήνυμα του υπουργού Εξωτερικών

    «Σταθερά προσηλωμένη στο όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα, αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια Ευρώπη που δεν θα περιορίζεται σε κυρώσεις και τιμωρητικές πολιτικές, αλλά για μια Ευρώπη όπου θα πρυτανεύουν η δημοκρατία, η θεσμική ισοτιμία, η κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζει στο μήνυμά του σήμερα, 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μια Ελλάδα που «βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και, επιπρόσθετα, ήρθε αντιμέτωπη με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων».

    Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην μακρά ιστορική διαδρομή της Ενωμένης Ευρώπης, σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, μισό και πλέον αιώνα από τη διακήρυξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τονίζει ότι η Ευρώπη σήμερα καλείται να υλοποιήσει το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της, όντας αντιμέτωπη, όχι μόνον με σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά, κυρίως, με τις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία της.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών «χρειάζεται να αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτει στρατηγική σκέψη, δημοκρατικό, κοινωνικό και πολιτικό όραμα και γεωπολιτικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον παγκόσμιο ρόλο της». Και επισημαίνει ότι η χώρα μας «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αναπτύσσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας» και «ως ένας από τους παλαιότερους εταίρους της Ένωσης, θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για την εμβάθυνση της ΕΕ, για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, για μια Ευρώπη αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού των κρατών μελών».

    Στο Στρασβούργο, το ΕΚ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό για σειρά εκδηλώσεων από κουίζ και συναυλίες μέχρι δημόσιες συζητήσεις, με συμμετοχή πολιτών και ευρωβουλευτών. Συνολικά το κτίριο επισκέφθηκαν την Κυριακή 19.000 άτομα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 28 Μαΐου στα κτίρια των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, και το ΕΚ, στις 28 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα προβληθεί τοWelcome του Philippe Lioretπου κέρδισε το 2009 το κινηματογραφικό βραβείο LUX του EK.

    [08] Τζ.Πιτέλα: Η ευρωομάδα των σοσιαλιστών θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα λιτότητας

    Ο Τζάνι Πιτέλα, ενόψει της αυριανής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα» και ενόψει της αναμενόμενης δήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης - όταν η ζώνη Σένγκεν και η ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση από τη δημιουργία τους - οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος συνδρομής θα μείνουν ανολοκλήρωτες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αξιολόγηση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το δράμα του περασμένου χρόνου, περί Grexit. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουμε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερα από τα προσδοκώμενα σε δημοσιονομικούς όρους και το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ και ζητάω απ αυτό να ενεργήσει με υπευθυνότητα.

    Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του».

    [09] Ντόναλντ Τουσκ: Οι «κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Οι «κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την αρχή της προεδρίας τού Ντόναλντ Τουσκ

    (Δεκέμβριος 2014) μέχρι τώρα (Απρίλιος 2016) παρουσιάζονται σε έκθεση

    που δημοσιεύθηκε σήμερα, ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης.

    Ο Ντόναλντ Τουσκ σε μια προσωπική ανασκόπηση των βασικών αποφάσεων που

    ελήφθησαν σε αυτό το διάστημα από τους Ευρωπαίους ηγέτες επικεντρώνεται

    στις «πρωτοφανείς εισροές αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών»,

    στην «ανάγκη αποφυγής της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», την

    «επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια νέα διευθέτηση με τη Βρετανία ενόψει

    του δημοψηφίσματος», αλλά και την «τρομοκρατική απειλή».

    «Η πολιτική έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, η ιστορία επέστρεψε, και

    τέτοιες στιγμές χρειάζονται ηγετική ικανότητα και πολιτική ενότητα. Η

    Ευρώπη ωριμάζει σε μια εποχή κρίσης και σκληρών αποφάσεων. Εκεί που

    πολλοί βλέπουν καθαρά αρνητικά αποτελέσματα, εγώ επικεντρώνομαι στην

    επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν τα μείζονα επιτεύγματα της Ευρώπης -η

    Σένγκεν, η ευρωζώνη και η ενιαία αγορά- κατά τη διάρκεια μιας περιόδου

    αστάθειας», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ με την αφορμή της δημοσίευσης της

    έκθεσης, εκφράζοντας τη δέσμευσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες

    οικοδόμησης «συναίνεσης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ» και «ενότητας», «όσο

    δύσκολη κι αν είναι η διαδικασία».

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, ο Ντ. Τουσκ τη

    χαρακτηρίζει ως «την πιο σοβαρή πρόκληση» για τις χώρες τις ευρωζώνης το

    2015 και την «πιο σοβαρή από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

    Όπως υπογραμμίζει, «οι αποκλίνουσες πολιτικές θέσεις έθεσαν σε κίνδυνο

    την ενότητα της νομισματικής ένωσης». «Ως πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής

    της ευρωζώνης, ήταν χρέος μου να καταβάλω κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω

    την κοινή κατανόηση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», σημειώνει

    ο πρόεδρος Τουσκ, ενώ στη συνέχεια περιγράφει εν συντομία τις πολιτικές

    διεργασίες που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί η συμφωνία της 13ης Ιουλίου

    του 2015.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάστηκαν τρεις έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής της

    ευρωζώνης και μία τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την τελική

    συμφωνία, ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

    αν είχε τεθεί το ζήτημα σε επίπεδο ηγετών νωρίτερα θα ήταν

    «αντιπαραγωγικό». «Θα είχε διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ

    των μελών της ευρωζώνης, πολιτικοποιώντας την οικονομική βοήθεια και

    αποδυναμώνοντας το Eurogroup, ως όργανο λήψης αποφάσεων για τις

    οικονομικές υποθέσεις της ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην τελευταία, 17ώρη σύνοδο της 12ης Ιουλίου, κατά την

    οποία και επιτεύχθηκε η συμφωνία, τονίζει: «Οι συζητήσεις μας ήταν

    σημαντικό να επιβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αρχή για την οικονομική

    βοήθεια: οι εταίροι της ευρωζώνης παρέχουν οικονομική βοήθεια μόνο σε

    χώρες που έχουν υγιείς εθνικές πολιτικές. Όσες ώρες και αν χρειάστηκαν,

    όμως, δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία ότι δε θα επιτρέψω να αποτύχουν οι

    συνομιλίες».

    [10] Όλα τα ρεκόρ έσπασε η έκθεση των έργων του Ιερώνυμου Μπος στη γενέτειρά του

    Κάθε προσδοκία ξεπέρασε ο αριθμός των επισκεπτών που έσπευσαν να θαυμάσουν τα έργα του Ιερώνυμου Μπος στην έκθεση που οργάνωσε η ιδιαίτερη πατρίδα του, στη νότια Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μουσείο Χετ Νοορντμπράμπαντς.

    Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης "Ιερώνυμος Μπος-Οράματα μιας ιδιοφυΐας", το Μουσείο ανακοίνωσε ότι υποδέχτηκε 421.700 επισκέπτες μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

    Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονταν οι 17 από τους 24 πίνακες του Μπος και 19 από τα 20 σχέδια του μεγάλου δασκάλου του 15ου αιώνα.

    Το προηγούμενο ρεκόρ επισκεπτών είχε καταγραφεί το 1967, όταν 267.000 άνθρωποι απόλαυσαν μια άλλη έκθεση έργων του Ιερώνυμου Μπος στο ίδιο μουσείο. Το Χετ Νοορντμπράμπαντς δέχεται περίπου 170.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

    "Είμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι φανταστικό το γεγονός ότι ο ζωγράφος των τελών του Μεσαίωνα εκτιμάται μέχρι και σήμερα από ένα τόσο μεγάλο κοινό και ότι οι θαυμαστές του Μπος ήρθαν κυριολεκτικά από τόσο μακριά στο δικό του Ντεν Μπος", τόνισε ο διευθυντής του μουσείου, Σαρλ ντε Μόιζ.

    Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης ήταν οι Βρετανοί καλλιτέχνες Ανίς Καπούρ και Ντάμιεν Χιρστ και η ηθοποιός Πατρίσια Αρκέτ.

    Λόγω της επιτυχίας αυτής, το μουσείο παρέτεινε τις ώρες λειτουργίας του, από 36 ώρες την εβδομάδα στις 119 ώρες. Μάλιστα το Σαββατοκύριακο παρέμεινε ανοιχτό επί 39 συνεχόμενες ώρες.

    [11] Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Φραντζέσκα Ιακωβίδου

    Πλήρης ημερών έφυγε χθες από τη ζωή, η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Φραντζέσκα Ιακωβίδου, κόρη της ποιήτριας και συγγραφέως Λιλής Ιακωβίδου-Πατρικίου και του ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη, εγγονή του ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη και σύζυγος του ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 10 Μαΐου, στην 1μμ, στο Α? Νεκροταφείο.

    Γεννημένη το 1922 στην Αθήνα, η Φραντζέσκα Ιακωβίδου σπούδασε πρώτα στη σχολή του Γιάννου Σαραντίδη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Μίνω Βολονάκη και έπειτα στην φημισμένη σχολή Ράινχαρτ στην Βιέννη.

    Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το καλοκαίρι του 1949 με το θίασο του Αδ.Λαιμού στο έργο «Επιστροφή απ'το Μπούχενβαλντ». Στη συνέχεια έπαιξε με τους Λ. Κωνσταντάρα, Ντ. Ηλιόπουλο, Αν.Καλουτά, συνεργάστηκε με τους θιάσους «Λαμπέτη-Χορν», Κ. Ανδρεάδη, Μ. Κατράκη και εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, εργάστηκε ως παρουσιάστρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και έλαβε μέρος σε πολλές θεατρικές εκπομπές και μουσικά προγράμματα. Στο μεταξύ άρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά και ως τραγουδίστρια, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα και διαπρέποντας στο εξωτερικό.

    [12] Γ. Ντάισελμπλουμ: Σε τρία επίπεδα η προσέγγιση για το χρέος

    Μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

    Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

    Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

    [13] Συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα

    Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι: το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

    Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

    Επιπλέον, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

    Επίσης, το Eurogroup συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

    Ακόμη, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Τέλος, το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

    Γ. Ντάισελμπλουμ: Σε τρία επίπεδα η προσέγγιση για το χρέος

    Μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

    Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

    Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

    Β. Ντομπρόβσκις: Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων

    "Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων" αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε

    ανάρτησή του στο Twitter. "Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης

    ανάγκης" σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος "θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και

    το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2016 - 18:32:33 UTC