Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θύμα στην Παραμυθιά αρχικά δέχθηκε πυροβολισμό
  • [02] Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επικεφαλής παρέλασης στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ
  • [03] Αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το DNA του καρότου
  • [04] Ο αέρας της νεαρής Γης ήταν αραιός και δεν ζύγιζε ούτε το μισό της σημερινής ατμόσφαιρας

  • [01] Το θύμα στην Παραμυθιά αρχικά δέχθηκε πυροβολισμό

    Σε εξέλιξη βρίσκονται αστυνομικές έρευνες για την εξιχνίαση ανθρωποκτονίας του 26χρονου Αλβανού στη θέση «Ποταμιά» στη Γλυκή Παραμυθιάς, το πτώμα του οποίου βρέθηκε ακέφαλο κοντά σε μαντρί όπου εργαζόταν, τους τελευταίους 2 μήνες.

    Από την νεκροψία- νεκροτομή που ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, προέκυψε ότι το θύμα πριν αποκεφαλιστεί, είχε δεχθεί πυροβολισμό μεκυνηγετικό όπλο μία φορά στην περιοχή του λαιμού. Το τραύμα ήταν τυφλό και το μονόβολο βρέθηκε στον πνεύμονα του 26χρονου.

    Το θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αλβανικές διωκτικές Αρχές, πριν έρθει στην Ελλάδα βρίσκονταν στις φυλακές της χώρας του για παρανομες δραστηριότητες. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

    [02] Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επικεφαλής παρέλασης στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν επικεφαλής μεγάλου συλλαλητηρίου και παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της κεντρικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος.

    Επρόκειτο για την πρώτη συνεδρίαση σε διάστημα 36 ετών, η οποία και επιβεβαίωσε τον ηγετικό ρόλο του Κιμ, τοποθετώντας τον στην προεδρία του κόμματος.

    Στη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών αποσαφηνίστηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της, παρά την εφαρμογή εναντίον της του νέου πακέτου των σκληρών κυρώσεων του ΟΗΕ, ενώ τονίστηκε ότι η χρήση των πυρηνικών όπλων θα γίνει μόνο στην περίπτωση που δεχτεί απειλή κατά της εθνικής της ασφάλειας.

    Παράλληλα, ο Κιμ ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης πενταετούς προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της Βόρειας Κορέας, μαζί με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου (Byongjin).

    [03] Αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το DNA του καρότου

    Οι επιστήμονες για πρώτη φορά παρουσίασαν το πλήρες γονιδίωμα του ταπεινού καρότου, ρίχνοντας φως στην εξέλιξή του, στο διακριτικό πορτοκαλί χρώμα του και στη θρεπτική αξία του. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στο μέλλον τους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα των καρότων και να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες και στην ξηρασία.

    Όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες, το καρότο διαθέτει πάνω από 32.100 γονίδια, σχεδόν 10.000 παραπάνω από ό,τι ο άνθρωπος (τα φυτά γενικά περιέχουν περίπου 30.000 γονίδια). Επιπλέον, το ένα τρίτο περίπου των γονιδίων του καρότου (10.530 γονίδια) είναι μοναδικά στο καρότο και δεν έχουν εντοπισθεί αλλού.

    Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Φίλιπ Σάιμον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics".

    Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που χαρίζει στο καρότο την ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα βήτα-καροτένιου, που διαθέτει στις ρίζες του και από όπου δημιουργείται η βιταμίνη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει καλό στην όραση, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο υγιές δέρμα, στην επικοινωνία των κυττάρων κ.α..

    Τα καρότα ανήκουν στην ίδια κατηγορία φυτών με το σέλινο, το μαρούλι, τον μαϊντανό, το κόλιαντρο κ.α., τα γονιδιώματα των οποίων δεν έχουν ακόμη «διαβασθεί» (αλληλουχηθεί). Η παραγωγή των καρότων παγκοσμίως έχει υπερτετραπλασιασθεί από το 1976 μέχρι σήμερα και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις δέκα σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο.

    [04] Ο αέρας της νεαρής Γης ήταν αραιός και δεν ζύγιζε ούτε το μισό της σημερινής ατμόσφαιρας

    Η έως τώρα πεποίθηση ότι, στα νιάτα της, η Γη είχε πυκνότερη ατμόσφαιρα, αποδεικνύεται λανθασμένη. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μελέτησαν φυσαλίδες αέρα παγιδευμένες σε πετρώματα ηλικίας 2,7 δισεκατομμυρίων ετών και συμπέραναν ότι εκείνη την εποχή ο αέρας ασκούσε το πολύ το ήμισυ της πίεσης που ασκεί σήμερα η ατμόσφαιρα πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον και Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τους Σαντζόι Σομ και Τιμ Μπλέικ αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience".

    Τα νέα ευρήματα ανατρέπουν την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση πως η νεαρή Γη είχε πυκνότερη ατμόσφαιρα από ό,τι τώρα. Αυτή η ανακάλυψη οδηγεί επίσης σε νέες εκτιμήσεις για το ποιά και πόσα αέρια υπήρχαν στην αρχαία ατμόσφαιρα και πώς το κλίμα και η βιολογία τότε αλληλοεπηρέαζαν τον πλανήτη μας.

    Η νέα εκτίμηση βαίζεται στην χρησιμοποίηση ως «παλαιοβαρομέτρου» των φυσαλίδων αέρα που παγιδεύθηκαν σε στερεοποιημένη βασαλτική λάβα στην περιοχή Πιλμπάρα της δυτικής Αυστραλίας. Με τον τρόπο αυτό, υπολογίσθηκε το βάρος, άρα και η πίεση, της ατμόσφαιρας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η πίεση ήταν το 25% έως 505 της σημερινής, λίγο μεγαλύτερη από αυτήν πάνω από το όρος Έβερεστ.

    Πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια, στη Γη ζούσαν μόνο μονοκύτταροι οργανισμοί, η ηλιακή ακτινοβολία στον πλανήτη μας ήταν περίπου κατά 20% έως 30% πιο ασθενής, ενώ η γήινη ατμόσφαιρα δεν περιείχε καθόλου οξυγόνο. Αντίθετα, περιλάμβανε περισσότερα «αέρια του θερμοκηπίου» (μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα) και λιγότερο άζωτο από το σημερινό 80%, καθώς το απορροφούσαν μαζικά τα βακτήρια και το αφαιρούσαν συνεχώς από τον αέρα. Η αραιότερη ατμόσφαιρα, μεταξύ άλλων, θα επηρέαζε την ισχύ των ανέμων, ακόμη και το σημείο βρασμού των υγρών πάνω στη Γη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 May 2016 - 6:32:26 UTC