Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει
  • [02] Πολ Ντε Γκρόου: Να πάψουν οι ιθύνοντες της ΕΚΤ να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας
  • [03] Ρόιτερς: Η ΕΤΤπ αναμένει να αγοράσει πακέτο «κόκκινων» δανείων από ελληνικές τράπεζες
  • [04] Γ. Κυρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προχωράμε στην ενοικίαση 4 βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για
  • [05] Τραμπ και Κλίντον έρχονται στήθος με στήθος σε κρίσιμες Πολιτείες
  • [06] Οι Podemos επισφράγισαν τη συμφωνία με την Ενωμένη Αριστερά
  • [07] Κόντρα Βέμπερ-Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν
  • [08] «Η καλή είδηση από το χθεσινό Eurogroup είναι ότι η ιδέα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έπαψε να είναι ταμπού» δήλωσε ο Φ. Λάμπερτς των
  • [09] Με αφιερώματα στο προσφυγικό και τη Ρωσία ως τιμώμενη χώρα, ξεκινά την Πέμπτη η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης διευθυντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [11] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκστρατεία υποστήριξης του Θεάτρου Τέχνης
  • [12] Υπερθέαμα στο Σύνταγμα με νικητές τη Στεφανίδη και τον Φιλιππίδη

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει

    «Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά, ότι από χθες η κυβέρνηση ανεβάζει κακόγουστη θεατρική παράσταση.

    «Το 4ο μνημόνιο που θα υπογράψει, το 2ο δικό της, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί στις προκλητικές θριαμβολογίες της. Υπογράφει μέτρα ύψους 5,4 δις που δεν θα ήταν απαραίτητα. Τώρα προσπαθεί να τα μπαλώσει με επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό και με φόρους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τον λεγόμενο «κόφτη», ένα μηχανισμό που - είπε - έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει μια, όπως ανέφερε, γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

    «Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι το χρέος έχει ήδη περικοπεί από το 2012 κατά 130 δις χωρίς αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για την οριστική έξοδο από την κρίση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι εμπιστοσύνη και επενδύσεις, και κατηγόρησε την κυβέρνηση χαρακτηριστικά, ότι έχει αλλεργία στις επενδύσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα και σε ό,τι δημιουργεί νέες δουλειές.

    «Νέες δουλειές είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα πάνω απ'όλα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέροντας ως προϋποθέσεις την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λιγότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Συνεχίζει να λέει κατά συρροή ψέματα, επιχειρώντας να κάνει μπροστά στα μάτια μας το μαύρο άσπρο, και δεν έχει καμία ιδέα πως μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Πολ Ντε Γκρόου: Να πάψουν οι ιθύνοντες της ΕΚΤ να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας

    Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο επωφελούνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας, ισοδυναμεί με ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει ο καθηγητής του London School of Economics Πολ Ντε Γκρόου.

    Σε πρόσφατο άρθρο του υπό τον τίτλο «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» ο επιφανής Βέλγος οικονομολόγος καλεί τους ιθύνοντες της ΕΚΤ να πάψουν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

    "Από τον Ιανουάριο του 2015 η ΕΚΤ αγοράζει στο πλαίσιο της νέας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η πολιτική αυτή, η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 730 δισ, ευρώ σε κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να κάνει κάτι τέτοιο και σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα κάθε μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Όπως εκτιμά, μέχρι τότε θα έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 1.700 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ το κάνει αυτό προκειμένου να ρίξει χρήμα στην αγορά και να τονώσει την οικονομία".

    Συνεχίζοντας ο Ντε Γκρόου τονίζει ότι "όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, με την εξαίρεση της Ελλάδας, επωφελούνται από την ελάφρυνση αυτή του χρέους. Η ίδια η Γερμανία μάλιστα, που εμφανίζεται τόσο άτεγκτη απέναντι στην προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα έχει όφελος άνω των 350 δισ. ευρώ από την πολιτική αυτή συντεταγμένης ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Γιατί λοιπόν να έχει εξαιρεθεί η Ελλάδα από την διαδικασία αυτή; Η ΕΚΤ επικαλείται ένα τεχνικό λόγο, ότι δηλαδή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας που σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι απαραίτητα. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι εξαιρετικά παράδοξος. Τι μας λέει δηλαδή η ΕΚΤ; Ότι χώρες που διαθέτουν «ποιοτικά» ομόλογα μπορούν να τυγχάνουν ελάφρυνσης του χρέους και να καταλήγουν, de facto, στα σκουπίδια. Τα «καλά» λοιπόν ομόλογα καταλήγουν στα σκουπίδια και τα «κακά» όχι. Είναι πια καιρός αυτή η διάκριση να πάψει να υφίσταται ώστε μια χώρα που στενάζει από το βάρος του χρέους να μπορεί κι εκείνη να τυγχάνει της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης που επιφυλάσσει η ΕΚΤ" αναφέρει ο Ντε Γκρόου.

    [03] Ρόιτερς: Η ΕΤΤπ αναμένει να αγοράσει πακέτο «κόκκινων» δανείων από ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) αναμένει να αγοράσει το πρώτο της πακέτο «κόκκινων» δανείων από ελληνικές τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η Σαμπίνα Ντζιούρμαν, διευθύντρια της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ντζιούρμαν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι κινήσεις της ΕΤΕπ αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος της δαπάνης της στην Ελλάδα φέτος πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ που δαπάνησε πέρυσι.

    «Αναμένουμε να ανακοινωθούν κάποιες συναλλαγές τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Θα απογοητευόμουν, εάν (η επένδυση) ήταν μικρότερη από πέρυσι», δήλωσε η διευθύντρια της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Η ίδια ανέφερε ότι η ΕΤΕπ έχει εκπλαγεί θετικά από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί έως τώρα από τον ιδιωτικό τομέα για την Ελλάδα και ότι συζητά με δυνητικούς επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση πακέτων «κόκκινων» δανείων στο μέλλον.

    Η ΕΤΕπ έχει επενδύσει ήδη 250 εκατ. ευρώ σε πακέτα μετοχών των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών - Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

    [04] Γ. Κυρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προχωράμε στην ενοικίαση 4 βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων»

    Τέσσερις ακόμη χώροι φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, "προχωράμε στην ενοικίαση τεσσάρων ακόμη βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων".

    Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι κανένας από τους παραπάνω χώρους δεν βρίσκεται στο Δήμο Δέλτα, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη επωμιστεί μεγάλο βάρος του προσφυγικού.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στους τέσσερις χώρους στη Θεσσαλονίκη, που προέκυψαν νωρίτερα από τη διαδικασία εύρεσης βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων σχολίασε ότι λειτουργεί ο χώρος στο Ωραιόκαστρο, είναι έτοιμος ένας ακόμη στο Καλοχώρι και οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται σύντομα για τους δύο τελευταίους, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, πολύ σύντομα αναμένεται η μεταφορά προσφύγων στο Βαγιοχώρι. Όπως, άλλωστε, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση που είχε από το στρατό, όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί.

    [05] Τραμπ και Κλίντον έρχονται στήθος με στήθος σε κρίσιμες Πολιτείες

    Ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, που είναι επικεφαλής στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός της, έρχονται στήθος με στήθος σε τρεις Πολιτείες που θεωρούνται κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές" της 8ης Νοεμβρίου, "η κούρσα για την προεδρία ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ στις τρεις Πολιτείες που έχουν την πιο αποφασιστική σημασία, τη Φλόριντα, το Οχάιο και την Πενσιλβάνια, είναι υπερβολικά αμφίρροπη για να προβλέψει κανείς την έκβαση", αναλύει ο Πίτερ Α. Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, που θεωρείται ινστιτούτο αναφοράς στις ΗΠΑ.

    Από την άλλη, ο αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, ο γερουσιαστής του Βερμόν Μπέρνι Σάντερς, θα κέρδιζε τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και στις τρεις Πολιτείες.

    "Από το 1960, κανένας υποψήφιος δεν έχει κερδίσει την κούρσα για την προεδρία χωρίς να κερδίσει τουλάχιστον δύο απ' αυτές τις τρεις Πολιτείες", εξηγεί σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο Κουίνιπιακ. Η δημοσκόπηση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον μπροστά στην υποψηφιότητα του Τραμπ που, αφού πολλοί την είχαν περιγελάσει τον Ιούνιο του 2015, σημείωσε ανοδική πορεία αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους παρατηρητές.

    Στη Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε 43% των ψήφων έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοκρατική υποψήφια θα κέρδιζε τον μεγιστάνα των ακινήτων και στην Πενσιλβάνια με την ίδια διαφορά (43% έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ), η οποία βρίσκεται μέσα στο περθώριο σφάλματος 3% της δημοσκόπησης. Στο Οχάιο, ο δισεκατομμυριούχος θα κέρδιζε με μεγαλύτερη διαφορά την Χίλαρι Κλίντον, με 43% έναντι 39%.

    [06] Οι Podemos επισφράγισαν τη συμφωνία με την Ενωμένη Αριστερά

    Οι Podemos συμμαχούν με την Ενωμένη Αριστερά για τις νέες βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία. Το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας συμμαχεί με τον βασικό του ανταγωνιστή στον χώρο της αριστεράς, την Izquierda Unida (IU/Ενωμένη Αριστερά), καθώς επιδιώκουν από κοινού "να κερδίσουν ξανά τη χώρα για λογαριασμό των λαϊκών τάξεων", γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais, και να καταλάβουν τη θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είναι δεύτερη πολιτική δύναμη στην Ισπανία.

    Οι Podemos, που ιδρύθηκαν το 2014, και η Ενωμένη Αριστερά, διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, χαρακτηρίζουν ήδη ιστορική την "προ-συμφωνία" στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας.

    "Συμφωνήσαμε στο ουσιώδες: θα πάμε μαζί στις εκλογές για να τις κερδίσουμε και περιμένω ότι τα μέλη μας, όπως και αυτά της IU, να αντιδράσουν σ' αυτή την ιστορική ευκαιρία συμμετέχοντας με ενθουσιασμό", δήλωσε ο 37χρονος επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    Τη Δευτέρα, τα δύο κόμματα επισφράγισαν "μια προκαταρκτική εκλογική συμφωνία" την οποία θα θέσουν τώρα προς έγκριση στα μέλη τους, ενώ διαπραγματεύσεις πάνω σε πολλές λεπτομέρειες θα γίνουν αυτή την εβδομάδα.

    Η συμφωνία εγγυάται ότι η IU (οικολόγοι-κομμουνιστές) θα λάβει τουλάχιστον το ένα έκτο των εδρών που ο συνασπισμός θα αποσπάσει κατά τις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συμμαχία μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 58 έδρες στο Κογκρέσο --χωρίς να υπολογιστούν τα περιφερειακά κόμματα στην Καταλονία, τη Βαλένθια και τη Γαλικία, τα οποία συνεργάστηκαν στις τελευταίες εκλογές με τους Podemos, και μπορεί να προσθέσουν τις έδρες τους στο κόμμα αυτό και πάλι τώρα.

    Το κοινό έγγραφο αποφεύγει θέματα στα οποία τα δύο κόμματα διαφωνούν, όπως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ή η πολιτειακή αλλαγή στην Ισπανία από τη μοναρχία στη δημοκρατία.

    Ο στόχος της συμφωνίας είναι "να ξανακερδίσει τη χώρα για τις λαϊκές τάξεις" και "να ηττηθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP)", δηλώνουν.

    [07] Κόντρα Βέμπερ-Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την Ελλάδα

    Καταιγισμό πυρών κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του εξαπέλυσε σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μάνφερντ Βέμπερ. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θετικές επιδόσεις της πρωθυπουργίας Σαμαρά και τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα», με παρέμβασή του, ο κ. Βέμπερ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το 2014, είχαμε στην Ελλάδα 0,7% ανάπτυξη, ενώ πέρυσι, με την κυβέρνηση Τσίπρα είχαμε -0,2%, είχαμε, δηλαδή, μία κατάρρευση, μία απομείωση της οικονομίας. Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα. Αντίθετα, εάν είχε ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, περίπου πριν από έναν χρόνο, θα είχε εξοικονομήσει η Ελλάδα ακόμη ένα δισ. από τα χρέη της. Τώρα, συζητάμε για 5,4 δισ. που θα πρέπει να εξευρεθούν και η διαφορά είναι τεράστια. Γι' αυτό πρέπει να πούμε ότι ήταν ένα χαμένο έτος το περυσινό, με την κυβέρνηση Τσίπρα που έβλαψε την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι με αφέλεια (αυταπάτες) ξεκίνησε το έργο του ως πρωθυπουργός. Μπορώ να πω ότι αφελής συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται, ούτε και στην Ευρώπη άλλωστε».

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, τις οποίες δεν μπόρεσε να τηρήσει και πρόσθεσε : «Ανεξάρτητα από την Ελλάδα, θα πρέπει να πούμε προς τους Ευρωπαίους πολίτες, μην πιστεύετε τους λαϊκιστές που λένε ότι μπορούν να παρεκκλίνουν από τα προγράμματα μεταρρύθμισης, θα είναι δαπανηρότατο». «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βέμπερ. «Ο συμβιβασμός είναι στο τραπέζι» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Να επισημάνω για την Ελλάδα αυτά τα οποία ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία σθεναρή ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει μία σαφής πορεία με έναν σταθερό προϋπολογισμό για μία σύγχρονη Ελλάδα με ανάκαμψη. Οι πολίτες στην Ελλάδα μπορούν να βασίζονται ότι η Ευρώπη και το ΕΛΚ θα τους υποστηρίξει μέσω της έκφρασης αλληλεγγύης».

    Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Ενωτικής Αριστεράς ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ανταπάντησε στον κ. Βέμπερ τονίζοντας: «Κύριε Βέμπερ, στα πέντε λεπτά της ομιλίας σας επιτεθήκατε πέντε φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, στον κύριο Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κύριο Μητσοτάκη. Αλλά, δυστυχώς, η αλήθεια δεν σας βοηθά, γιατί οι φίλοι σας της ΝΔ άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5%, με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ και στο τέλος του 2014 είχαν φθάσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

    Κύριε Βέμπερ, μπορεί να βλέπετε τον κ. Τσίπρα, ίσως, και στον ύπνο σας, σας βεβαιώνω, όμως, ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Θα βλέπετε τον κ. Τσίπρα για πολλά χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός».

    Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Χθες ήταν μία καλή στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

    [08] «Η καλή είδηση από το χθεσινό Eurogroup είναι ότι η ιδέα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έπαψε να είναι ταμπού» δήλωσε ο Φ. Λάμπερτς των Πρασίνων

    «Έχουμε μία καλή είδηση από το χθεσινό Eurogroup» δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο συνεπικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λάμπερτς. «Η είδηση είναι ότι έπαυσε, πλέον, να αποτελεί ταμπού το θέμα της ελάφρυνσης ή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

    Για τον κ. Λάμπερτς «όλα παραμένουν ακόμα κάπως νεφελώδη» όμως αναγνώρισε στον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ «τη θέληση για μία συγκεκριμένη κατάληξη» στο χθεσινό Eurogroup. «Μέσα από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι (ο Γ. Ντάισελμπλουμ) αρχίζει να παίζει τον πραγματικό ρόλο του ως προέδρου του Eurogroup και όχι αυτό του υποχείριου του Σόιμπλε, πράγμα που είναι θετικό» τόνισε.

    Αναφορικά με την ψήφιση των δύο τελευταίων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, ο κ. Λάμπερτς υποστήριξε ότι «με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν έγινε ευφυέστερο, σε μακροοικονομικό επίπεδο, το γενικό κοκτέϊλ μέτρων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα». «Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά μια πλειάδα οικονομολόγων, ότι τέτοια κοκτέιλς δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας και είναι απίθανο να φέρουν την Ελλάδα σε στέρεες βάσεις. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μία αναγκαία προϋπόθεση, αλλά εντελώς ανεπαρκής, εάν δεν αλλάξουμε το όλο πακέτο, δίνοντας βάρος στις επενδύσεις για τη χώρα, ώστε να περάσει σε μία βιώσιμη οικονομία. Ας μη γελιόμαστε, υπήρξε μεν πρόοδος στις χθεσινές συνομιλίες στο Eurogroup, που όμως δεν αλλάζουν σε τίποτα την ολοκληρωτικά επιβλαβή λογική που διακατέχει το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα» κατέληξε.

    [09] Με αφιερώματα στο προσφυγικό και τη Ρωσία ως τιμώμενη χώρα, ξεκινά την Πέμπτη η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

    Ασθμαίνοντας και πάλι την ύστατη ώρα, και πάλι με το ελάχιστο τής μέχρι σήμερα οικονομικής στήριξης (λιγότερο από 200.000 ευρώ), με αμφισβητούμενη τη βιωσιμότητα αλλά και την επίσημη "στέγασή" της στην πόλη, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ξεκινά μεθαύριο (Πέμπτη 12 Μαΐου) την 13η διοργάνωση της.

    Η ?πάλε ποτέ "μικρή Φραγκφούρτη των Βαλκανίων" (όπως είχε χαρακτηρίσει τη διοργάνωση η γαλλική εφημερίδα LeMonde τον Μάιο του 2005, μετά τη δεύτερη διοργάνωση της έκθεσης που ξεκίνησε το 2004 ως Scripta), ο μοναδικός θεσμός βιβλίου της χώρας, με διοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ προ τριετίας), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Helexpo-ΔΕΘ (που φιλοξενεί την έκθεση στα περίπτερα 13 και 15 των εγκαταστάσεων της), με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα φιλοξενήσει φέτος 284 εκδηλώσεις (135 του γενικού προγράμματος, 27 στο πλαίσιο του αφιερώματος στους πρόσφυγες, 46 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 στον χώρο της νεανικής και παιδικής γωνιάς του βιβλίου).

    Το σύνολο των εκδοτών-εκθετών που μετέχουν στην φετινή έκθεση είναι 294 (214 Έλληνες εκδότες και 80 ξένοι από 20 χώρες).

    «Υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός είναι ο πλούτος της χώρας. Δεν είναι θεωρητική έννοια όμως αυτό. Ο πολιτισμός θα πρέπει να παράξει πλούτο γιατί... τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήματα», έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας την αναγκαιότητα παραμονής της διοργάνωσης στην πόλη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

    Στην «τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός» αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιώργος Παπαναστασίου (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ στο Τμήμα Φιλολογίας - διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), εκπροσωπώντας τον βασικό οργανωτή θεσμό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. «Το βιβλίο δεν είναι μόνο όχημα, αλλά και πρόσχημα πολιτισμού», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, «καθώς μέσω αυτού αναδεικνύονται και όλες οι μορφές της τέχνης (θέατρο, εικαστικά , κοινωνιολογία -ακόμα και πολιτική)».

    [10] Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης διευθυντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης αναλαμβάνει από σήμερα τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Η απόφαση ελήφθη από το ΔΣ του Φεστιβάλ, ύστερα από εισήγηση της γενικής διευθύντριας, Ελίζ Ζαλαντό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «με την αλλαγή σελίδας στη διοίκηση και λαμβάνοντας υπόψη τη διευρυμένη ετήσια δραστηριότητα του οργανισμού, η γενική διευθύντρια και το ΔΣ θα προχωρήσουν αμέσως σε αλλαγές που θα αναδιαμορφώσουν τη δομή του καλλιτεχνικού προγράμματος του φεστιβάλ, με τη σύσταση Τμημάτων Προγράμματος και Επιλογής Ταινιών, τόσο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όσο και για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα τμήματα αυτά θα επανδρωθούν με έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη που θα συνεργάζονται με τον διευθυντή στα καλλιτεχνικά του καθήκοντα».

    Ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (αναλαμβάνει τη θέση που κατείχε τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Ειπίδης, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Ιανουαριο), γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και από το 1986 έως το 1991 έζησε κατά διαστήματα στη Γαλλία και την Ελβετία, όπου παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας, ιστορίας της τέχνης, θεωρίας του κινηματογράφου, καθώς και μαθήματα ζωγραφικής και εικαστικών εγκαταστάσεων. Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Αυγή» και στο περιοδικό «Σινεμά», το οποίο διηύθυνε από το 2007.

    Από το 1994 έως το 2000 συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως συντονιστής, παρουσιαστής και μεταφραστής των συνεντεύξεων Τύπου. Από το 1995 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ως κινηματογραφικός συντάκτης και το 1996 δημιούργησε την κινηματογραφική εκπομπή «Ραντεβού για Σινεμά».

    Το 1995 συμμετείχε στην ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Εργάστηκε ως διευθυντής Συντονισμού και Επικοινωνίας και το 2007 ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

    Το 2011 συμμετείχε στην ίδρυση του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου «Athens Open Air Film Festival» ενώ το 2013 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    [11] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκστρατεία υποστήριξης του Θεάτρου Τέχνης

    Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, που οργάνωσε και υλοποίησε το Ίδρυμα Ωνάση μέσα από την καινοτόμα πρωτοβουλία crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας «act4Greece». Ο κόσμος που αγαπά τον πολιτισμό και το θέατρο ανταποκρίθηκε θερμά σε αυτό το κάλεσμα, και ο τελικός στόχος των 108.176 ευρώ καλύφθηκε με τη συμβολή όλων σε περίπου ενάμιση μήνα.

    Στα μέσα Μαρτίου παρουσιάστηκε η 4η κατά σειρά δράση της ψηφιακής πλατφόρμας «act4greece», φιλοδοξώντας να προσδώσει νέα πνοή στην ύπαρξη και τη μελλοντική διαδρομή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα & Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14 Πλάκα).

    Το Ίδρυμα Ωνάση, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του Θεάτρου Τέχνης, συνέδραμε πρώτο, προσφέροντας το μισό του ποσού αυτού (54.100 ευρώ), ξεκινώντας παράλληλα μία μεγάλη εκστρατεία ενεργοποίησης των ανθρώπων που αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της θεατρικής παιδείας. Χρειάστηκε το μισό από το προβλεπόμενο διάστημα και, με μεγάλα και μικρά ποσά, ο τελικός στόχος για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και ζωτικές ανάγκες του ιστορικού θεάτρου επετεύχθη.

    [12] Υπερθέαμα στο Σύνταγμα με νικητές τη Στεφανίδη και τον Φιλιππίδη

    Σπουδαία εμφάνιση στην πρώτη φετινή παρουσία της επί ελληνικού εδάφους, που συνδύασε με νίκη, πραγματοποίησε η Κατερίνα Στεφανίδη στο «4ο Athens Street Pole Vault» που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στην πλατεία Συντάγματος.

    Η τρίτη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πόρτλαντ υπερέβη τα 4.65μ, ενώ απέτυχε -λόγω και του αέρα- να σημειώσει νέο φετινό ατομικό ρεκόρ με 4.74μ.

    Την 2η θέση πήρε η Ρομπέιλις Πεϊνάδο από τη Βενεζουέλα με 4.50μ και την 3η η Τσέχα Γιρίνα Πτατσνικοβα με 4.40μ.

    Στο μεταξύ, σε μονομαχία του Κώστα Φιλιππίδη με τον Πολωνό Πιότρ Λίσεκ εξελίχθηκε στους άνδρες το «4ο Athens Street Pole Vault» που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στην πλατεία Συντάγματος, με τελικό νικητή τον Έλληνα επικοντιστή.

    Ο Φιλιππίδης κατετάγη 1ος με 5.70μ, ύψος που πέρασε με την 3η προσπάθεια, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στον ανοικτό στίβο και ενώ ήδη ο Λίσεκ είχε αποτύχει τρεις φορές να το υπερβεί, μένοντας στα 5.60μ. Ο Έλληνας άλτης πήρε έτσι άτυπη ρεβάνς από τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε νικήσει στον περσινό αγώνα με 5.64μ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 May 2016 - 16:32:32 UTC