Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία στις 24 Μαΐου με συμμετοχή του ΔΝΤ
  • [02] Παρατείνονται οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων
  • [03] Φαινόμενα δωροδοκίας σε βάθος πενταετίας αναζητά το υπ. Δικαιοσύνης
  • [04] Γ. Σταθάκης: Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης
  • [05] Το τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακάλυψε άλλους 1.284 εξωπλανήτες

  • [01] Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία στις 24 Μαΐου με συμμετοχή του ΔΝΤ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

    «Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε απόψε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

    Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στην στάση του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

    [02] Παρατείνονται οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων

    Παρατείνονται για έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων.

    Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συνολικής Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, αφενός, και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, αφετέρου, με τις αναπόσπαστες σ΄αυτήν Δηλώσεις».

    Ο λόγος για τη νέα παράταση, όπως αναφέρει η τροπολογία είναι «μέχρι να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».

    Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4354/2015, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα αναστελλόταν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Δόθηκαν όμως παρατάσεις και η σημερινή τροπολογία αφορά στην τέταρτη παράταση που θα δοθεί σε αυτήν την αναστολή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις όποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    [03] Φαινόμενα δωροδοκίας σε βάθος πενταετίας αναζητά το υπ. Δικαιοσύνης

    Στοιχεία για περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν εντοπίσει οποιεσδήποτε δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρηματίες μέσα στην τελευταία πενταετία, συλλέγει το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα πρώτα ευρήματα έχουν αποσταλλεί ήδη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Αυτό αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ.

    Γ. Σταθάκης: Υπεράκτιες εταιρείες και φοροδιαφυγή, είναι τεράστιο θέμα

    Κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για τη διεθνή οικονομία, χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην σχετική εκδήλωση.

    Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης "όταν ετησίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ επενδύσεις, το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών και της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα. Το θέμα είναι επίκαιρο με τη διαρροή των τελευταίων διεθνών στοιχείων (panama paper). "Τα κράτη πρέπει να συντονιστούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς" υπογράμμισε ο υπουργός και σχολίασε ότι η Ελλάδα από τη θέση 57, έχει ανέβει κατά 11 θέσεις, είναι όμως και πάλι μεταξύ των τελευταίων χωρών στη σχετική λίστα και πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη. "Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων με τέσσερις άξονες παρεμβάσεων" είπε ο υπουργός και εξήγησε:

    1) Δημόσιες συμβάσεις: :Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες του Δημοσίου. Θεσπίζεται ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο βελτιώνει την πρόσβαση όλων αλλά και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύστημα.

    2) ΕΣΠΑ: Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εισαχθεί διαδικασίες διαφάνειας. Οι αξιολογητές δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις επενδυτικές προτάσεις, δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και επιλέγονται με κλήρωση.

    3) Αναπτυξιακός νόμος: Οι παλαιότεροι νόμοι είχαν προβλήματα διαφάνειας. Πλέον, έχουν τεθεί νέοι κανόνες κα μια απλοποιημένη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο.

    4) Ετοιμάζεται σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

    "Από το 2012 υπάρχουν δεσμευμένα στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία πλήρωσε η Siemens λόγω της εμπλοκής της στη γνωστή υπόθεση. Το ποσό αυτό μέχρι στιγμής μένει αναξιοποίητο και η Ελλάδα κινδυνεύει να το απωλέσει, αν δεν το αξιοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017". Αυτό ανέφερε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Ντράγκο Κος.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι στην ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ συμμετέχουν 41 κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ότι ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις με την Ελλάδα να εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στην τελευταία.

    Στον Εισαγγελέα Διαφθοράς το πρώτο πακέτο στοιχείων

    Στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συλλέξει όλα τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας για την Καπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα το "πρώτο πακέτο" στοιχείων.

    Όπως είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ, συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα έντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού, αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

    Το ένα τρίτο της δωροδοκίας μέσω των κρατικών προμηθειών

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπακούρης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από ανεπτυγμένες χώρες, είναι υπεύθυνοι για φαινόμενα δωροδοκίας και δωροδοκούν περίπου με το ένα τρίτο των εσόδων τους κρατικούς αξιωματούχους. Το ένα τρίτο της δωροδοκίας κατευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως μέσω των κρατικών προμηθειών (2/3 του συνόλου), ενώ έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δωροδοκίας υψηλόβαθμων στελεχών, όπως πρωθυπουργοί κι υπουργοί στο 5% του συνόλου δωροδοκίας οι οποίοι όμως πήραν 11% του ποσού δωροδοκίας.

    «Με την διακρατική διαφθορά πλήττονται οι επιχειρήσεις»

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η πάταξη της διακρατικής διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι μια πρακτική που οι συνέπειές της αφορούν άλλους και όχι την εθνική οικονομία, καθ? ότι στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττει καίρια τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικής σημασίας ζητούμενο.

    [04] Γ. Σταθάκης: Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

    Σε διευκρινίσεις για τη συμφωνία στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup προχώρησε σε συνέντευξή του σήμερα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Η χθεσινή συμφωνία σηματοδοτεί θετική μεταστροφή και δείχνει το δρόμο ότι μπορεί να κερδίσουμε το στοίχημα για να «τρέξει» η ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης ο Γιώργος Σταθάκης τον χαρακτήρισε κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017 καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

    Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνικής προσέγγισης και διαθέτει ευελιξία, εξηγώντας πως στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς και σε ποιους τομείς θα γίνει η εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

    «Η ευελιξία υπάρχει, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια τις δυο χρονιές που μας ενδιαφέρουν πολύ να έχουμε τα αποτέλεσμα που θέλουμε, χωρίς να έχουμε μια δέσμευση προκαταβολικά, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του μηχανισμού» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί σύναψης 4ου μνημονίου, απάντησε πως η χρήση του όρου στη συμφωνία αφορά τον μηχανισμό αμοιβαίας κατανόησης ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινητοποιήσει τον μηχανισμό διόρθωσης και δεν ενέχει νομοθετική ισχύ.

    [05] Το τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακάλυψε άλλους 1.284 εξωπλανήτες

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακάλυψε 1.284 εξωπλανήτες χάρη στο τηλεσκόπιο Κέπλερ, διπλασιάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματός μας.

    "Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι κάπου, σε τροχιά γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο μας, θα βρούμε τελικά έναν αδελφό πλανήτη της Γης", είπε η Έλέν Στόφαν, η επιστημονική υπεύθυνη της NASA.

    Οι αστρονόμοι είναι βέβαιοι σε ποσοστό 99% ότι αυτοί οι 1.284 εξωπλανήτες είναι πραγματικά πλανήτες και όχι άλλα ουράνια σώματα.

    Το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει επίσης εντοπίσει άλλα 1.327 αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι πλανήτες, όμως θα χρειαστούν επιπρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η εικασία.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 5.000 "επίδοξοι" εξωπλανήτες και οι 2.325 από αυτούς βρέθηκαν χάρη στο Κέπλερ. "Πριν από την εκτόξευση του Κέπλερ δεν ξέραμε αν οι εξωπλανήτες είναι σπάνιοι ή άφθονοι και τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες παρά άστρα" είπε ο Πολ Χερτζ, ο διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA. "Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποστολές μας για να μάθουμε αν είμαστε μόνοι ή όχι στο σύμπαν", πρόσθεσε.

    Το Κέπλερ, που εκτοξεύτηκε το 2009, έχει εξετάσει εξονυχιστικά 150.000 άστρα για να βρει ενδείξεις πλανητών σε τροχιά γύρω από αυτά και κυρίως πλανήτες που βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή κατάσταση, κάτι που θα επέτρεπε ενδεχομένως την εμφάνιση ζωής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 May 2016 - 22:32:26 UTC