Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ
  • [02] Στο Άγιον Όρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Ντάισελμπλουμ: 'Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [04] Ν. Φίλης: Η νέα χρονιά θα βρει τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές
  • [05] Κατέληξε ο αστυνόμος που νοσηλευόταν με τραύμα απο σφαίρα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
  • [06] Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έστησε τεράστια οικονομική απάτη
  • [07] ΚΕΔΕ: Να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να ενταχθούν στους δήμους οι δομές κατά της φτώχειας
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία του Μπ. Ομπάμα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, για το ΙΚ
  • [09] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Χαλάρωσαν τα πνεύματα στις ελληνοαυστριακές σχέσεις
  • [10] Σεισμός 5,6 βαθμών στην Ταϊβάν
  • [11] Έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών με την ταινία του Γούντι Άλεν Cafe Society
  • [12] Ι. Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, καλύτερη από αυτή που περιμέναμε
  • [13] Εφικτή η συμφωνία στις 24 Μαΐου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

  • [01] Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία αλλά και στους άλλους τομείς άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας και πάλι εκλογές και εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε πως το βασικό του πρόβλημα είναι το μίγμα των μέτρων της κυβέρνησης, που, όπως είπε, θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό. Φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη, και την μονιμοποίηση των έκτακτων φόρων όπως η έκτακτη εισφορά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντικό «τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» το οποίο το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε μείωση φόρων καθώς είχε συμμαζέψει τις σπατάλες και τις δαπάνες του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως στο τέλος του 2016, το ΑΕΠ επί ΝΔ θα ήταν στα 196 δισ., ενώ τώρα αναμένεται να είναι στα 175 δις ευρώ. «5 χιλιάδες ευρώ απώλεια πλούτου για κάθε νοικοκυριό. Και για αυτό χρειάζεται να πάρουμε αυτά τα νέα μέτρα. Επιμένουμε πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, μπας και γλιτώσουμε τα μέτρα που έρχονται» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών» ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα: «Ο κ.Τσίπρας λέει ψέματα γιατί το κόστος της αυταπάτης ήταν τεράστιο. Δεν μπορεί να λέει «ήμουν θύμα πλάνης», όταν γνώριζε πολύ καλά και συνειδητά πως οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε με ένταση εκλογές» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν θα περιοριστεί μόνο στο να ζητά εκλογές, αλλά και «θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια πολύ πλατειά συμμαχία, που θα πειστεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Κάθε μέρα που θα περνά, θα γινόμαστε καλύτεροι. Το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο από την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι εταίροι ζητούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, και όπως είπε σε αυτή τη λογική ήρθε και ο «συμπληρωματικός κόφτης».

    «Η λογική του κόφτη είναι σαν να προεξοφλείς την αποτυχία του προγράμματος. Υπήρχε κόφτης και καλώς υπήρχε. Ο συμπληρωματικός γιατί ήρθε;» διερωτήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «είναι θετικό να υπάρχει ένας μηχανισμός συγκράτησης», διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το αν θα μπαίνει αυτόματα και τί μέτρα θα λαμβάνονται. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως ο «κόφτης» μπήκε μετά τη διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ: «Ξέρω ότι με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια δεν κάνεις πολιτική. Τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν τον τελευταίο μήνα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δέσμευση υπήρχε ήδη από τον Νοέμβριο του ?12 και πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάτι το συγκεκριμένο. «Το ίδιο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ έχει επιφυλάξεις. Υπό όρους θα γίνει η συζήτηση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ βαρύ. Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει» είπε ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις και για το κατά πόσο είναι εφικτά τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο υψηλά για τόσα χρόνια δεν είναι εφικτά. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μας καταδικάσει μόνιμα σε πολιτικές λιτότητας και θα μας καταδικάσει σε ένα συνεχές μνημόνιο. Το μίγμα που προτείνει η κυβέρνηση είναι αδιέξοδο. Δίνει έμφαση σε φόρους και καθόλου έμφαση σε μείωση δαπανών» είπε ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλιγκ για το χρέος, τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση αποτέλεσε για τον Πρωθυπουργό άλλοθι για να περάσει σκληρά μέτρα.

    Πάντως άσκησε κριτική και κατά των εταίρων τονίζοντας πως υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη για το γεγονός ότι δέχονται το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής αλλά και ευθύνες γιατί δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε αρκετές φορές την κυβέρνηση πως κινείται στη λογική των φόρων χωρίς να προχωρά σε μείωση της σπατάλης, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο:

    «Υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές περικοπές. Ως ΝΔ δεν συζητάμε για απολύσεις στο δημόσιο. Μιλάμε όμως για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Η κυβέρνηση στο δημόσιο δεν έχει κάνει τίποτα. Θέλει με το δικό της τρόπο να κλείσει το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμβουλοι υπουργών πληρώνονται με αστρονομικά ποσά» είπε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του για αξιολόγηση στο δημόσιο.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και για τα θέματα της παιδείας, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στο 1ο Ολοήμερο Σχολείο Αργυρούπολης, είχε ως στόχο να αναδείξει τον έντονο προβληματισμό του τις αποφάσεις του υπουργείου που υποβαθμίζουν τα σχολεία.

    «Έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική της κυβέρνησης, από τη στιγμή που άνεργοι και οι πιο αδύναμοι δεν μπορούν να πάνε στο ολοήμερο. Η πολιτική της κυβέρνησης χτυπά τους πιο αδύναμους» δήλωσε και τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι να επενδύσει στην Παιδεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδρασή του στα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για το νόμισμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πιστεύει πως ο κ. Παυλόπουλος είναι φιλοευρωπαίος και πως δεν αμφισβητεί τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. «Η συγκεκριμένη δήλωση έδωσε λαβή για παρερμηνείες. Οποιαδήποτε αναφορά στο νόμισμα μπορεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να παρερμηνευθεί. Θεωρώ ότι στην κρίση του περασμένου Ιουλίου, η παρέμβαση του ΠτΔ ήταν σε θετική κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΠ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι ένα θετικό έργο που συνεχίζει την πολιτική που είχε ακολουθήσει η ΝΔ, ενώ για την αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «τουρκική προκλητικότητα» και για «σύνθετο παζλ» ζητώντας να υπάρχει σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακοί χειρισμοί.

    Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις επαφές του σε όλη τη χώρα, τόνισε πως ο ίδιος μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία, καθώς θεωρεί χρέος του να είναι κοντά στους πολίτες, να μαθαίνει και να εμπλουτίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    «Επιμένουμε στην αλήθεια και λέμε το αυτονόητο. Ο πολιτικός πρέπει να λέει την αλήθεια. Εγώ δεν θα πω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν είναι εύκολος, αλλά βγάζει τη χώρα από το αδιέξοδο» είπε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο πλέον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κινηθεί στην κοινωνία.

    Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλημένος που δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ως κόφτης οποιασδήποτε επαφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές

    Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά με τη σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δημόσια Τηλεόραση, την οποία -όπως επισημαίνουν- "το κόμμα του έκλεισε".

    Ειδικότερα, τονίζουν ότι "ο κ. Μητσοτάκης, ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ως κόφτης οποιασδήποτε επαφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα". "Εκτιμούμε την ειλικρινή παραδοχή του ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα", συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, "αλλά η προσπάθεια να αποκρύπτει πειστικά την θέση του για απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις συντάξεων, χρειάζεται ακόμα δουλειά".

    [02] Στο Άγιον Όρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Το Άγιον Όρος επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.Στις 10 το πρωί ο Προκόπης Παυλόπουλος θα φτάσει στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, όπου η Ιερά Κοινότητα θα τον υποδεχθεί με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Πρωτάτου, θα ακολουθήσει δεξίωση στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, ξενάγηση και γεύμα.

    Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ιερές Μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί και πάλι στον Άγιον Όρος, αυτή τη φορά μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκεί θα βρίσκεται από την προηγουμένη (Παρασκευή 27 Μαΐου) και ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

    Το πρωτόκολλο του Αγίου Όρους ορίζει πως πρέπει να προηγηθεί υποδοχή και ευλογία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην μοναστική πολιτεία από την Ιερά Κοινότητα (η αυριανή) πριν την επίσκεψη μαζί με κάποιον ξένο ηγέτη.

    [03] Ντάισελμπλουμ: 'Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαΐου, επιβεβαίωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

    Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό Twitter της ιστορικής λέσχης ντιμπέιτ Oxford Union, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

    «Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαΐου. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση κρίσης, (το οποίο) θα ζημιώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Πρόσθεσε ότι «από το καλοκαίρι (του 2015), το Eurogroup έχει γίνει πολύ πιο παραγωγικό. Ήρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας»αλλά διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από το χρέος - δεν θα υπάρξει κούρεμα - αλλά θέλουμε να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Το χρέος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργεί τεράστιο θέμα».

    Μιλώντας σχετικά με τα νέα μέτρα, ο Ντάισελμπλουμ τα χαρακτήρισε "δύσκολα και σκληρά", υποστηρίζοντας την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Υποστηρίζω αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα αλλά χρειάζεται να γίνουν», και πρόσθεσε, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο Twitter: «Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους - δεν θα είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει για να οικοδομηθεί μια χώρα. Το πιό λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο».

    [04] Ν. Φίλης: Η νέα χρονιά θα βρει τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές

    Οι προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, ο ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου, τα νηπιαγωγεία, οι πανελλαδικές εξετάσεις, το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους, το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

    «Η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι η τελευταία κατά την οποία θα σφραγιστεί η λειτουργία του σχολείου με αναπληρωτές», επεσήμανε ο κ. Φίλης μιλώντας για τον προγραμματισμό του υπουργείου και επανέλαβε ότι έχει παρουσιαστεί σχέδιο μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και ότι η απόφαση ωστόσο συνδυάζεται με την πορεία της αξιολόγησης. Επίσης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η νέα χρονιά θα βρει τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές. «Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οπότε δεν υπάρχει λόγος απεργίας των εκπαιδευτικών», είπε σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Εξάλλου, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τετάρτης στο 10ο ολοήμερο δημοτικό Αργυρούπολης, περί «υποβάθμισης του ολοήμερου σχολείου» είπε ότι το ταξικό πρόσημο που θα έχει το νέο ολοήμερο θα είναι το εντελώς αντίθετο από το «νεοφιλελεύθερο ταξικό πρόσημο του κ. Μητσοτάκη». «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν στοιχειώδη πράγματα από το δημοτικό. Το εξάωρο είναι επιλογή μας, όχι για οικονομικούς, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Δεν θέλουμε να είναι το δημοτικό φυλακτήριο», συνέχισε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι θα προσφερθεί λύση από το υπουργείο για όσους γονείς δεν θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο νωρίτερα, λόγω εργασίας.

    Επίσης, σχετικά με τη μείωση των ωρών των θρησκευτικών στο δημοτικό από 2 σε 1 στην 5η και 6η τάξη, ανέφερε ότι αυτή συναρτάται με τη γενικότερη αναμόρφωση του σχολείου και ότι τα θρησκευτικά από εδώ και πέρα θα έχουν ως κορμό το θέμα της ορθοδοξίας και τα πολιτισμικά συμφραζόμενα της και από εκεί και πέρα, τη μάθηση γύρω από άλλες θρησκείες. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Φίλης δεν παρέλειψε να πάρει θέση σχετικά με το θέμα του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, αναφέροντας ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ξεκάθαρη λειτουργία του κάθε θεσμού, κάτι που θα γίνει μετά από προετοιμασία και συζήτηση.

    Όσον αφορά στις αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα κλείσει ούτε θα συγχωνευθεί κανένα νηπιαγωγείο» και εξήγησε ότι η αλλαγή στον ελάχιστο αριθμό μαθητών έγινε για να ενισχυθεί η παρουσία των προνηπίων.

    Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους αντιπαράθεση με την ιδιωτική εκπαίδευση. «Και η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι οι δύο όψεις του αγαθού της Παιδείας, και είναι υπό την εποπτεία του Δημοσίου», είπε.

    Για το θέμα που προέκυψε με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ο υπουργός τόνισε: «Λυπάμει που αυτή η συζήτηση ξεκίνησε παραμονές των εξετάσεων. Η Επιτροπή δεν είναι ισόβια, κάθε χρόνο ανανεώνεται. Δεν ξέρουμε τα ονόματα και δεν πρέπει να μαθευτούν τα ονόματα». Πάντως, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή Πανελλαδικών.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην γενικότερη φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου, να γίνει πιο ελεύθερη η πρόσαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα, να καταστεί ελκτική και η τεχνική εκπαίδευση, χωρίς να θεωρείται β' κατηγορίας εκπαίδευση. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων, αλλά και στη μείωση των διδακτικών ωρών: «Έχουμε δύσκολα και δυσνόητα βιβλία, δυστυχώς. Πρέπει να αντικατασταθούν από σύγχρονα, εύληπτα. Να κάνουμε πιο ελαφριά την τσάντα για τον μαθητή. Και χρειάζονται λιγότερες ώρες και πιο ουσιαστικές στο σχολείο. Τα κουράζουμε τα παιδιά. Πάνω από το εξάωρο δεν υπάρχει απόδοση», είπε χαρακτηριστικά.

    Ως προς την έκβαση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, είπε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των επιτροπών.

    Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί «φωτογραφικών τροπολογιών» στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «συκοφαντικούς» τους χαρακτηρισμούς.

    Ακόμη, η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο νέος χάρτης των τηλεοπτικών καναλιών, το αγγελιόσημο, αλλά και η αξιολόγηση.

    Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «βαρώνους μιντιάρχες που χτυπούν το ΣΥΡΙΖΑ, παραποιώντας με κατάφορα αντιδεοντολογικό τρόπο την πραγματικότητα» και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλές αυταπάτες και λάθη να παραδεχτούμε. Αλλά η κυβέρνηση έχει στοχοποιηθεί από τους μιντιάρχες. Για αυτούς το πάρτυ τελείωσε».

    Ως προς το αγγελιόσημο, τόνισε ότι μετά το τρίμηνο της παράτασης, θα πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι θα υπάρξει μια συλλογική σύμβαση, με την οποία θα αναγνωρίζεται μια εισφορά που θα το αντικαθιστά.

    Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Φίλης είπε: «Τα δύσκολα δεν είναι η νομοθεσία, είναι η πορεία να βγούμε από την κρίση στο ξέφωτο τηεε ανάπτυξης». Δεν απέκλεισε, επίσης, να έρθει το πακέτο με τα μέτρα του 1,8 δισ. έμμεσης φορολογίας σε έναν νόμο. «Σημασία έχει να κάταλάβουμε ότι έχουμε γυρίσει σελίδα. Η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε μας βάζει σε άλλη σελίδα. Η φορολογία εισοδηματος δεν είναι βαριά φορολογία, έχει και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Ατενίζουμε το τέλος του τούνελ», κατέληξε.

    [05] Κατέληξε ο αστυνόμος που νοσηλευόταν με τραύμα απο σφαίρα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

    Υπέκυψε στο τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα ο 31χρονος αστυνόμος της Τροχαίας, ο οποίος νοσηλευόταν από το απόγευμα της Τετάρτης στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Υπενθυμίζετασι ότι ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το γραφείο του στην Τροχαία Αττικής. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών όμως ο 31χρονος άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στις 23.00 το βράδυ.

    [06] Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έστησε τεράστια οικονομική απάτη

    Την άκρη του νήματος σε μία από τις πιο καλοστημένες οικονομικές απάτες κατάφερε να βρει η Ελληνική Αστυνομία και να εξαρθρώσει διεθνή εγκληματική οργάνωση, η οποία με πολύπλοκα εταιρικά σχήματα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού εξαπατούσε επενδυτές. Τα κέρδη της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπερβαίνουν τα 35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, όπως τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για αυτή την πολύκροτη υπόθεση, ήταν δύο Ελληνες. Ενας 48χρονος γνωστός χρηματιστής και ένας 53χρονος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ουκρανία, οποίοι συνελήφθησαν χθες, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις γυναίκες, ηλικίας 35, 39 και 48 ετών. Ολοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκατηγορούμενοι είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Ελληνες (μεταξύ αυτών και 3 δικηγόροι), 2 υπήκοοι Τουρκίας, 1 Ρωσίας και 1 Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται και κρατικοί υπάλληλοι.

    Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποκάλυψε πλήρως την εγκληματική δράση της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο από το 2005 και ταυτοποίησε τα μέλη της, καθώς και τους συνεργούς τους.

    Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και τη μεθοδολογία της, εξακριβώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία δήθεν έκαναν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου. Οι κατηγορούμενοι διοικούσαν και ήλεγχαν αυτά τα εταιρικά σχήματα, είτε απ΄ ευθείας, είτε μέσω «offshore» εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία κρύβονταν οι ίδιοι. Ο τρόπος λειτουργίας των επενδυτικών δομών ήταν ο εξής: Οι

    εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα - επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις τους και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις μεγαλύτερες του 3% τον μήνα.

    [07] ΚΕΔΕ: Να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να ενταχθούν στους δήμους οι δομές κατά της φτώχειας

    Την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, η χρηματοδότηση των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου, ζητεί εκ νέου, με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΔΕ.

    Οι δομές αυτές (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δημοτικοί λαχανόκηποι κ.α.), ανέρχονται σε 256 σήμερα και λειτουργούν σε 40 δήμους, απασχολώντας 1.112 εργαζομένους και παρέχοντας υπηρεσίες σε 118.000 ωφελούμενους (άπορους, ανασφάλιστους, άστεγους κ.α.)

    Η ΚΕΔΕ ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας τους και τη μεταφορά τους στον κυρίως οργανισμό των δήμων ή των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων με το ίδιο προσωπικό.

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία του Μπ. Ομπάμα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, για το ΙΚ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καιο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την παγκόσμια υπερπροσφορά χάλυβα, με συνέπεια τη μείωση των διεθνών τιμών.

    Η τηλεφωνική αυτή συζήτηση έγινε καθώς οι ΗΠΑ κλιμακώνουν το πλαίσιο διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

    [09] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Χαλάρωσαν τα πνεύματα στις ελληνοαυστριακές σχέσεις

    Τηχαλάρωση των πνευμάτων, μετά την «ειλικρινή, όπως πάντα, και με ευθύτητα συζήτηση» που έκανε σήμερα στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στη Βιέννη, σε μία προσπάθεια «επανασυγκόλλησης», θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας. «Νομίζω πως είναι ένα ταξίδι που συμβάλλει στην καλή συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αυστρία, δύο χώρες οι οποίες έχουν πάρα πολλές παλιές φιλίες,και κοινές στιγμές στην ιστορία», προσθέτει.

    Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, από τον οποίο έγινε δεκτός το απόγευμα, είναι «ένας φίλος της Ελλάδας, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σας απαγγέλει απ? έξω τον Όμηρο, και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες που πάντα έχει βαθιά στην καρδιά του το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και δεν ξεχνάει ποτέ να το λέει».

    «Θέλω να θυμίσω πως ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, στις πιο δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, στάθηκε πάντα στο πλευρό της χώρας, με δηλώσεις του, με σπάνια αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη για την Ελλάδα», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κοτζιάς.

    [10] Σεισμός 5,6 βαθμών στην Ταϊβάν

    Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε σήμερα στην Ταϊβάν, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ταϊπέι, ενώ το επίκεντρο του εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ βορειοανατολικά της παραλιακής πόλης Σου-αο.

    Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές καταστροφές.

    [11] Έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών με την ταινία του Γούντι Άλεν Cafe Society

    Οι Κάννες υποδέχθηκαν τους πρώτους αστέρες της μεγάλης οθόνης σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της προβολής για τους εκπροσώπους του Τύπου της ταινίας "CafeSociety", της 46ης κατά σειρά ταινίας του Γούντι Άλεν, μιας ρομαντικής κωμωδίας με την οποία θα ανοίξει απόψε η αυλαία του περίοπτου φεστιβάλ κινηματογράφου.

    «Προσπαθώ να είμαι ρομαντικός, προσπάθησα να κάνω ρομαντικές ταινίες από τότε που ξεκίνησα και αυτή εδώ είναι μία» ρομαντική ταινία δήλωσε ο δημιουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την προβολή της ταινίας, οι πρώτες κριτικές για την οποία είναι θετικές.«Πάντα σκεφτόμουν ότι είμαι ρομαντικός, ωστόσο δεν είναι αυτό που σκέφτονταν πάντα οι γυναίκες με τις οποίες μοιράστηκα την ζωή μου» πρόσθεσε ο κινηματογραφιστής από τη Νέα Υόρκη, ηλικίας σήμερα 80 ετών, ο οποίος δεν παρέλειψε επιπλέον να επισημάνει ότι νιώθει ενθουσιασμό κάθε φορά που βρίσκεται στη νότια Γαλλία και συναντά «το ενθουσιώδες κοινό» των Καννών.

    Με τη χρηματοδότηση του κολοσσού των διανομών μέσω διαδικτύου Amazon- κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με την ταινία με την οποία ξεκινά το περίφημο κινηματογραφικό φεστιβάλ- η ταινία "CafeSociety" πραγματεύεται μια ρομαντική ιστορία αγάπης στο Χόλυγουντ και τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1930.

    [12] Ι. Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, καλύτερη από αυτή που περιμέναμε

    Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, ίσως καλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες θα μπορούν να δουν το μέλλον και να το σχεδιάσουν ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Αlpha υπογραμμίζοντας πως μετά την αξιολόγηση θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης . «Μετά την αξιολόγηση, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και θέτουμε προτεραιότητες, δουλεύοντας για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας . Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορέσουμε να ξαναβλέπουμε το μέλλον, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να βάλουμε τις καινούργιες προτεραιότητες. Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Άρα στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ στην οικονομία που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Στόχος να μειώσουμε τις συνολικές επιβαρύνσεις όσο θ αναπτύσσεται η οικονομία, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    Το να ψηφίζαμε "προληπτικά" μέτρα δεν θα ήταν δυνατό. Το αποτρέψαμε. Ρεαλιστικοί στόχοι και δημοσιονομική διαχείριση θα καταστήσουν απόλυτα μη αναγκαία την ενεργοποίηση του "μηχανισμού διόρθωσης" , ανέφερε επισημαίνοντας πως υπήρξαν δυνάμεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που επένδυσαν στην καταστροφή, προσδοκώντας εκλογές και διαψεύστηκαν.

    Η ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε τρεις φάσεις, σε τρεις χρόνους, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup , τόνισε αναφέροντας πως αόριστη τοποθέτηση για το χρέος υπήρξε το 2012. «Εμάς κάτι τέτοιο δεν μας ενδιέφερε. Πλέον πάμε σε δεσμευτικό "οδικό χάρτη"».

    Εάν η ρύθμιση για το χρέος είναι καλή, θα δημιουργηθεί ένα θετικό σχετικό προηγούμενο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη ανέφερε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

    [13] Εφικτή η συμφωνία στις 24 Μαΐου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

    Εφικτή θεωρεί την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

    Σε ό,τι αφορά την συζήτηση γα το χρέος, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού και εξήγησε: Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 4:32:24 UTC