Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, καλύτερη από αυτή που περιμέναμε
  • [02] Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ
  • [03] Στη Σλοβακία ο Ν. Κοτζιάς, με ζητούμενο την περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης
  • [04] Ό. Γεροβασίλη: Τα πιο δύσκολα τελείωσαν
  • [05] Oικονομικός σύμβουλος Λευκού Οίκου: Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία
  • [06] Δ. Παπαδημούλης στη Sudostschweiz: Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο μονοπάτι της ανάπτυξης
  • [07] Μισέλ Σαπέν: Το Brexit θα είναι ένα σοκ για τις οικονομίες της ΕΕ
  • [08] Συμβουλές προς τους μαθητές, για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων
  • [09] Στον ανακριτή, με κατηγορίες περί κατασκοπείας, 66χρονος Δανός που συνελήφθη στη Χίο
  • [10] Σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [11] Η πλειοψηφία των γερουσιαστών υπέρ της έναρξης δίκης για την καθαίρεση της Ντίλμα Ρουσέφ
  • [12] Δύο Βρετανοί κι ένας Μεξικάνος είναι οι πρώτοι ξένοι ορειβάτες που ανέβηκαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ
  • [13] «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Ορους»
  • [14] Κατέληξε ο αστυνόμος που νοσηλευόταν με τραύμα απο σφαίρα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
  • [15] Ντάισελμπλουμ: 'Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

  • [01] Ι. Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, καλύτερη από αυτή που περιμέναμε

    Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, ίσως καλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες θα μπορούν να δουν το μέλλον και να το σχεδιάσουν ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Αlpha υπογραμμίζοντας πως μετά την αξιολόγηση θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης . «Μετά την αξιολόγηση, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και θέτουμε προτεραιότητες, δουλεύοντας για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας . Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορέσουμε να ξαναβλέπουμε το μέλλον, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να βάλουμε τις καινούργιες προτεραιότητες. Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Άρα στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ στην οικονομία που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Στόχος να μειώσουμε τις συνολικές επιβαρύνσεις όσο θ αναπτύσσεται η οικονομία, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    Το να ψηφίζαμε "προληπτικά" μέτρα δεν θα ήταν δυνατό. Το αποτρέψαμε. Ρεαλιστικοί στόχοι και δημοσιονομική διαχείριση θα καταστήσουν απόλυτα μη αναγκαία την ενεργοποίηση του "μηχανισμού διόρθωσης" , ανέφερε επισημαίνοντας πως υπήρξαν δυνάμεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που επένδυσαν στην καταστροφή, προσδοκώντας εκλογές και διαψεύστηκαν.

    Η ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε τρεις φάσεις, σε τρεις χρόνους, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup , τόνισε αναφέροντας πως αόριστη τοποθέτηση για το χρέος υπήρξε το 2012. «Εμάς κάτι τέτοιο δεν μας ενδιέφερε. Πλέον πάμε σε δεσμευτικό "οδικό χάρτη"».

    Εάν η ρύθμιση για το χρέος είναι καλή, θα δημιουργηθεί ένα θετικό σχετικό προηγούμενο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη ανέφερε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

    [02] Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία αλλά και στους άλλους τομείς άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας και πάλι εκλογές και εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε πως το βασικό του πρόβλημα είναι το μίγμα των μέτρων της κυβέρνησης, που, όπως είπε, θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό. Φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη, και την μονιμοποίηση των έκτακτων φόρων όπως η έκτακτη εισφορά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντικό «τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» το οποίο το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε μείωση φόρων καθώς είχε συμμαζέψει τις σπατάλες και τις δαπάνες του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως στο τέλος του 2016, το ΑΕΠ επί ΝΔ θα ήταν στα 196 δισ., ενώ τώρα αναμένεται να είναι στα 175 δις ευρώ. «5 χιλιάδες ευρώ απώλεια πλούτου για κάθε νοικοκυριό. Και για αυτό χρειάζεται να πάρουμε αυτά τα νέα μέτρα. Επιμένουμε πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, μπας και γλιτώσουμε τα μέτρα που έρχονται» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών» ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα: «Ο κ.Τσίπρας λέει ψέματα γιατί το κόστος της αυταπάτης ήταν τεράστιο. Δεν μπορεί να λέει «ήμουν θύμα πλάνης», όταν γνώριζε πολύ καλά και συνειδητά πως οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε με ένταση εκλογές» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν θα περιοριστεί μόνο στο να ζητά εκλογές, αλλά και «θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια πολύ πλατειά συμμαχία, που θα πειστεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Κάθε μέρα που θα περνά, θα γινόμαστε καλύτεροι. Το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο από την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι εταίροι ζητούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, και όπως είπε σε αυτή τη λογική ήρθε και ο «συμπληρωματικός κόφτης».

    «Η λογική του κόφτη είναι σαν να προεξοφλείς την αποτυχία του προγράμματος. Υπήρχε κόφτης και καλώς υπήρχε. Ο συμπληρωματικός γιατί ήρθε;» διερωτήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «είναι θετικό να υπάρχει ένας μηχανισμός συγκράτησης», διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το αν θα μπαίνει αυτόματα και τί μέτρα θα λαμβάνονται. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως ο «κόφτης» μπήκε μετά τη διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ: «Ξέρω ότι με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια δεν κάνεις πολιτική. Τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν τον τελευταίο μήνα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δέσμευση υπήρχε ήδη από τον Νοέμβριο του ?12 και πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάτι το συγκεκριμένο. «Το ίδιο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ έχει επιφυλάξεις. Υπό όρους θα γίνει η συζήτηση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ βαρύ. Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει» είπε ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις και για το κατά πόσο είναι εφικτά τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο υψηλά για τόσα χρόνια δεν είναι εφικτά. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μας καταδικάσει μόνιμα σε πολιτικές λιτότητας και θα μας καταδικάσει σε ένα συνεχές μνημόνιο. Το μίγμα που προτείνει η κυβέρνηση είναι αδιέξοδο. Δίνει έμφαση σε φόρους και καθόλου έμφαση σε μείωση δαπανών» είπε ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλιγκ για το χρέος, τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση αποτέλεσε για τον Πρωθυπουργό άλλοθι για να περάσει σκληρά μέτρα.

    Πάντως άσκησε κριτική και κατά των εταίρων τονίζοντας πως υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη για το γεγονός ότι δέχονται το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής αλλά και ευθύνες γιατί δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε αρκετές φορές την κυβέρνηση πως κινείται στη λογική των φόρων χωρίς να προχωρά σε μείωση της σπατάλης, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο:

    «Υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές περικοπές. Ως ΝΔ δεν συζητάμε για απολύσεις στο δημόσιο. Μιλάμε όμως για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Η κυβέρνηση στο δημόσιο δεν έχει κάνει τίποτα. Θέλει με το δικό της τρόπο να κλείσει το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμβουλοι υπουργών πληρώνονται με αστρονομικά ποσά» είπε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του για αξιολόγηση στο δημόσιο.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και για τα θέματα της παιδείας, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στο 1ο Ολοήμερο Σχολείο Αργυρούπολης, είχε ως στόχο να αναδείξει τον έντονο προβληματισμό του τις αποφάσεις του υπουργείου που υποβαθμίζουν τα σχολεία.

    «Έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική της κυβέρνησης, από τη στιγμή που άνεργοι και οι πιο αδύναμοι δεν μπορούν να πάνε στο ολοήμερο. Η πολιτική της κυβέρνησης χτυπά τους πιο αδύναμους» δήλωσε και τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι να επενδύσει στην Παιδεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδρασή του στα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για το νόμισμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πιστεύει πως ο κ. Παυλόπουλος είναι φιλοευρωπαίος και πως δεν αμφισβητεί τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. «Η συγκεκριμένη δήλωση έδωσε λαβή για παρερμηνείες. Οποιαδήποτε αναφορά στο νόμισμα μπορεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να παρερμηνευθεί. Θεωρώ ότι στην κρίση του περασμένου Ιουλίου, η παρέμβαση του ΠτΔ ήταν σε θετική κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΠ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι ένα θετικό έργο που συνεχίζει την πολιτική που είχε ακολουθήσει η ΝΔ, ενώ για την αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «τουρκική προκλητικότητα» και για «σύνθετο παζλ» ζητώντας να υπάρχει σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακοί χειρισμοί.

    Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις επαφές του σε όλη τη χώρα, τόνισε πως ο ίδιος μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία, καθώς θεωρεί χρέος του να είναι κοντά στους πολίτες, να μαθαίνει και να εμπλουτίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    «Επιμένουμε στην αλήθεια και λέμε το αυτονόητο. Ο πολιτικός πρέπει να λέει την αλήθεια. Εγώ δεν θα πω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν είναι εύκολος, αλλά βγάζει τη χώρα από το αδιέξοδο» είπε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο πλέον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κινηθεί στην κοινωνία.

    Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλημένος που δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ως κόφτης οποιασδήποτε επαφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές

    Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά με τη σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δημόσια Τηλεόραση, την οποία -όπως επισημαίνουν- "το κόμμα του έκλεισε".

    Ειδικότερα, τονίζουν ότι "ο κ. Μητσοτάκης, ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ως κόφτης οποιασδήποτε επαφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα". "Εκτιμούμε την ειλικρινή παραδοχή του ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα", συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, "αλλά η προσπάθεια να αποκρύπτει πειστικά την θέση του για απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις συντάξεων, χρειάζεται ακόμα δουλειά".

    [03] Στη Σλοβακία ο Ν. Κοτζιάς, με ζητούμενο την περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης

    Μία πρώτης τάξης ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σλοβακία και να προχωρήσει η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, αποτελεί η διήμερη επίσκεψη εργασίας, που πραγματοποιεί από σήμερα το μεσημέρι στην Μπρατισλάβα, όπου θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει ήδη, νωρίς το απόγευμα, συνάντηση με τον Σλοβάκο πρόεδρο Αντρέι Κίσκα.

    Αύριο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ΄ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος διακρίνεται για τη μετριοπάθεια και υπεύθυνη στάση του, ενώ έχει ήδη έλθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, αρχές Απριλίου, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ είχε διαβεβαιώσει ότι ύψιστη προτεραιότητα της Σλοβακίας, στο πλαίσιο της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αναλαμβάνει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα είναι η επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

    Η Ελλάδα προσβλέπει σε μία σλοβακική Προεδρία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι επηρεασμένη από το πνεύμα των χωρών της Ομάδας του Βίζεγκραντ. Εκτιμάται πως μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση της νέας σλοβακικής κυβέρνησης, έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι, αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης στην Μπρατισλάβα προβλέπονται συναντήσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της σλοβακικής Βουλής Λούμπος Μπλάχα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Πέτερ Πελεγκρίνι.

    [04] Ό. Γεροβασίλη: Τα πιο δύσκολα τελείωσαν

    Τα πιο δύσκολα τελείωσαν, για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα έχουμε αντιστροφή του κλίματος, με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων και σημείωσε ότι είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων.

    Αναφερόμενη στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη είπε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και την πεποίθηση ότι δεν χρειαστεί η ενεργοποίησή του, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει για το μείγμα πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, ενώ για την προοπτική ενός ανασχηματισμού δεν απέκλεισε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, και ανθρώπων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, έχει αποτυπωθεί και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώσε ότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει όμως, όπως εξήγησε, και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

    Ειδικά για το σκέλος της φορολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. «'Εχει ήδη εξαντληθεί σε πολλούς συμπολίτες μας και σε κάποιους τείνει να εξαντληθεί. Αυτό είναι γνωστό. Ο στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο βήμα προκειμένου να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, την οικονομική πραγματικότητα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη περίοδο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει η χώρα σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα θα γίνονται αντιληπτά στη ζωή των πολιτών. «Αυτός είναι ο στόχος μας και κατά την άποψή μου είναι απολύτως εφικτός στόχος, πια. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη» υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη.

    «Βεβαίως, αυτά τα οποία ψηφίστηκαν μένουν για να εφαρμοστούν. Όμως, να θυμίσω για άλλη μια φορά, σε όσους μας ακούν, ότι αντίθετα με ό,τι ακούγεται για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται ούτε για φοροκαταιγίδα ούτε για εξαντλητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο» ανέφερε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μας να το διαπιστώσουν αργότερα. Διότι, σήμερα, είναι αρκετά τρομοκρατημένοι».

    «Το μεγαλύτερο κομμάτι -εννοώ συντριπτικά μεγαλύτερο σε ποσοστά πολύ υψηλά - δεν πρόκειται να δει να αλλάζει δραματικά η ζωή του από το Φορολογικό και Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πολλές ομάδες θα έχουν και ελάφρυνση. Και πρέπει να έχουν ελάφρυνση, διότι έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος και δεν αντέχουν άλλο» υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη. Στόχος- είπε ακόμη- είναι η ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια, και γι΄αυτό η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο για πέντε μήνες το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και «γι΄αυτό ακριβώς έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρχει και αυτή η αντιστροφή. Δηλαδή τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να τα σηκώσουν και να μην σηκώσουν άλλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Κληθείσα δε να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία και τις κινητοποιήσεις, αναγνώρισε ότι «είναι λογικό με την έννοια ότι είναι ο έκτος χρόνος αφαίμαξης των πολιτών. Έχουν δει τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται δραματικά σε ποσοστά πάνω από 40% και βεβαίως να αυξάνεται η φορολογία και οι υποχρεώσεις τους και έχουν εξαντληθεί. Επομένως, οτιδήποτε έρχεται σήμερα να προστεθεί, πραγματικά είναι σαν να ξεχειλίζει ένα ποτήρι».

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει τη βεβαιότητα πως «μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα, τα οποία ακολουθήθηκαν για αυτή τη χρονιά θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία, μελλοντικά, και όχι στο πολύ μακρύ μέλλον, να ανασάνει». Όταν η οικονομία ανακάμψει, όπως τόνισε, θα μπορεί και ο μικρομεσαίος να έχει δουλειά στην επιχείρησή του, θα πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία μέσω και των αποπληρωμών, που θα κάνει το Δημόσιο στα χρέη του προς τους ιδιώτες, αλλά και μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα μπορέσουμε σύντομα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να έχουμε αντιστροφή του κλίματος με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων». «Βεβαίως, και το μεγάλο στοίχημα που δεν λύνεται, επίσης, άμεσα και με ένα μαγικό κουμπί, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας» υπογράμμισε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του Eurogroup, είπε ότι «δεν πανηγυρίζει κανείς» καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα και πολλά προβλήματα αλλά «φθάνουμε σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε την αντιστροφή».

    «Αυτό είναι μια ανακούφιση, είναι μια καθοριστική στιγμή για τους συμπολίτες μας την οποία εγώ ήδη εισπράττω, ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, ότι η συμφωνία στις 24 του μηνός θα έχει κλείσει» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι και τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό και σήμερα είναι εξαιρετικά, σημαντικά για την ελληνική οικονομία. «Χωρίς όλο αυτό δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε σε τέτοιο δρόμο. Και να θυμίσω ότι με τον αγώνα αυτής της κυβέρνησης γλιτώσαμε από 20 δισ. επιπλέον μέτρα. 'Αλλο τα 20 δισ. και άλλο το 5,4 για την τριετία. Επομένως, τα νούμερα δεν είναι ευχάριστα, αλλά να τα διαβάζουμε και στην πραγματική τους διάσταση. Έχει μια σημασία, για να μην δημιουργείται πανικός» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.

    Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος, σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση για το βάρος που ανέλαβε, συνειδητά βεβαίως, για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να βγάλει τη χώρα τελικά από τα μνημόνια και από την επιτροπεία. «Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Είναι βήματα μιας τριετούς συμφωνίας, τα οποία έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε πιστά προκειμένου να φθάσουμε και στο αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα, τον πρώτο χρόνο με όλες τις δυσκολίες πετύχαμε στόχους, μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους, εννοώ οικονομικούς στόχους, όσον αφορά τη συμφωνία και πετύχαμε αντί για έλλειμμα 0,25% το 2015, πετύχαμε πλεόνασμα 0,7%. Μια διαφορά περίπου στο 1%. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. Αυτό είναι που καταφέραμε αυτή τη χρονιά» είπε για να συμπληρώσει: «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε στα επόμενα χρόνια, μέχρι την τελική μέτρηση του προγράμματος -σας θυμίζω ότι είναι τον Απρίλιο του 2019- με σταθερά βήματα και με όλη την προσπάθεια θα φτάσουμε να βγούμε από τον στόχο χωρίς άλλα προβλήματα. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για τριετία. Δηλαδή είναι μέχρι το 2018. Η μέτρησή τους θα γίνει το 2019. 'Αρα έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι μέχρι το 2019 έχουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα, άρα και κοινωνική σταθερότητα».

    Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει όλους τους λόγους να πιστεύει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί. «Φέτος, εάν υποθέσουμε ότι είχαμε τη μέτρηση του Απριλίου, αντί για έλλειμμα θα μας έβρισκε πλεόνασμα. Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Σας θυμίζω με capital controls και με ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μέσα, αλλά και έξω, και βεβαίως με έλλειμμα εμπιστοσύνης για τα βήματα που έχει κάνει η χώρα από τους έξω και από τους δανειστές. Σήμερα λοιπόν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι, αφού πετύχαμε το πλεόνασμα για φέτος, του χρόνου θα είναι πιο εύκολα. Με δεδομένο ότι αλλάζει και το οικονομικό κλίμα. Σήμερα έχουμε και τον ESM να μιλά γι' αυτό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παρατήρησε και επισήμανε ότι «με τη μεγάλη προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας», στο μνημόνιο του καλοκαιριού χαμήλωσαν τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας απάλλαξαν από τα 20 δις επιπλέον μέτρα για την τριετία. «Σας θυμίζω ότι για το 2016 υπάρχει στόχος στο 0,5%, το 2017 στο 1,5% και το 2018 είναι 3,5%. Αυτό το 3,5% είναι που θα μετρηθεί και το 2019. Θεωρούμε ότι με την πολιτική που ακολουθείται και με την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας, είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Στην ερώτηση τι θα γίνει αν όμως στραβώσει κάτι, η κ. Γεροβασίλη είπε τυχόν ενεργοποίηση θα είναι στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίηση, όπως εξήγησε και «στη συνέχεια φτάνουμε στο σχέδιο προϋπολογισμού που είναι τον Οκτώβριο και εκεί η κυβέρνηση -σε συμφωνία και με τους θεσμούς- νομοθετεί αυτό το μίγμα που εκτιμά εκείνη ότι είναι ισορροπημένο».

    «Βεβαίως, έχουν ήδη εξαιρεθεί οι ευάλωτες κατηγορίες για την κοινωνική πολιτική όπως ξέρετε. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και το μίγμα της πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου Οκτωβρίου. Με αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή ξέρουμε τους στόχους και τις βασικές μας γραμμές και ξέρουμε και ποιους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε, εννοώντας ποια ομάδα πληθυσμού, εννοούμε τους ευάλωτους και τους μεσαίους κυρίως. Έχουμε κάνει όλο αυτόν τον αγώνα για να σώσουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, δεν μειώθηκαν κύριες συντάξεις, μετά από τόσα χρόνια. Αυτό έγινε με αγώνα. Τον ίδιο αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε σταθερά και για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

    Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε τη γνώμη ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις για τη δημιουργία ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος δεν υπάρχουν και γι΄αυτό δεν έχουν βάση αυτές οι συζητήσεις. Για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα κυβερνητικό σχήμα, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών ήδη ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. 'Αλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και νομίζω ότι είναι μία λογική τακτική. Αυτό, σε επίπεδο προσώπων, έχει ήδη αποτυπωθεί και νομίζω ότι όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού περιβάλλοντος».

    Εκτίμησε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν πολιτική εξόδου της χώρας από τα προβλήματα».

    «Αυτό φάνηκε, δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες με άσχημο τρόπο, την στιγμή του πιο κρίσιμου Eurogroup, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όταν από το εξωτερικό έρχονται και στηρίζουν -μια ομάδα Ευρωσοσιαλιστών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά- με πάθος την προσπάθεια της κυβέρνησης και αυτό διατυπώνεται στο δημόσιο λόγο . Όπως σε μια συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό θέμα χθες, όπου δυστυχώς είδαμε τον κύριο Βέμπερ του ΕΛΚ να ακολουθεί μια εντελώς αντίθετη ρητορική» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει τοποθετηθεί για τη στάση του κυρίου Βέμπερ στη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα.

    [05] Oικονομικός σύμβουλος Λευκού Οίκου: Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία

    Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων της χώρας κατά βιώσιμο τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    «Αυτή τη στιγμή, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση για τα προβλήματα», δηλώνει ο Τζέισον Φέρμαν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

    [06] Δ. Παπαδημούλης στη Sudostschweiz: Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο μονοπάτι της ανάπτυξης

    «Βήμα σταθερότητας και σημάδι πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο μονοπάτι της ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, το αποτέλεσμα του Eurogroup, επισημαίνοντας πως «επιπλέον καθυστέρηση (στη διαδικασία αξιολόγησης) θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια στον ευρωπαϊκό νότο».

    Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Sudostschweiz ο Δ. Παπαδημούλης ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ απαντά: « Όταν μιλάμε για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν συμφωνούμε με το ΔΝΤ. Οι θέσεις του σε αυτό το ζήτημα δείχνουν ανεύθυνη στάση. Όταν όμως μιλάμε για ελάφρυνση του χρέους, συμφωνούμε με τη θέση του ΔΝΤ. Και εδώ εκείνος που δημιουργεί προβλήματα είναι o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε. Ωστόσο, και σε αυτό το ζήτημα βρήκαμε λύση, με ένα οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους».

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πλέον απομονωμένη. Από συνέβη αφενός γιατί από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε έτοιμοι και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος, αφετέρου γιατί υπάρχουν φωνές μέσα στην Ευρωζώνη που υποστηρίζουν τις θέσεις μας. Στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα μια αργή, σταδιακή αναθεώρηση των πραγμάτων: Η απομάκρυνση από τις δογματικές πολιτικές λιτότητας και η μετατόπιση προς την ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η Ελλάδα βασίζεται και επιδιώκει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι εξελίξεις στην Τουρκία με την συνεχή αύξηση και συγκέντρωση εξουσιών από τον Ερντογάν, δεν είναι καλά σημάδια για την σταθερότητα στη γείτονα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι σταθερή και αξιόπιστη. Κατά συνέπεια, είναι ακόμα πιο σημαντικό η συμφωνία μετεγκατάστασης, όπως αποφασίστηκε στην αναθεώρηση του Συμφωνίας του Δουβλίνου, να εφαρμοστεί».

    [07] Μισέλ Σαπέν: Το Brexit θα είναι ένα σοκ για τις οικονομίες της ΕΕ

    Το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει σοκ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες την ώρα που εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    «Θα είναι ένα σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη, για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί», δήλωσε οΣαπέν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο.

    [08] Συμβουλές προς τους μαθητές, για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων

    Διανύουμε περίοδο εξετάσεων...δεν είναι μόνο οι πανελλαδικές, αν και έχουν ειδική βαρύτητα στο μυαλό όλων μας...Είναι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Λυκείου, οι εξετάσεις για τα Πρότυπα, οι εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες...Έτσι, οι μαθητές στην Ελλάδα- και όχι μόνο- τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, την εποχή δηλαδή που η φύση ξελογιάζει το νου, ιδιαίτερα ενός εφήβου, κάνουν αγώνα να «συγκεντρώσουν το μυαλό τους» - ή τουλάχιστον προσπαθούν...Και δυστυχώς, «σύντροφος» σε αυτή την προσπάθεια είναι το άγχος της επίδοσης...

    «Το ήπιο άγχος είναι φυσιολογικό και συχνά χρήσιμο για να διατηρείται ο άνθρωπος σε ψυχική και σωματική εγρήγορση ώστε να είναι αποτελεσματικός και δημιουργικός. Το έντονο και υπερβολικό άγχος, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Ζαφειροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως εξηγεί: «Ο αγχώδης μαθητής έχει χαμηλότερες επιδόσεις όχι εξαιτίας μαθησιακών προβλημάτων ή ανεπαρκούς προετοιμασίας αλλά επειδή αντιλαμβάνεται τις εξετάσεις ως ένα απειλητικό γεγονός. Το άγχος που προκύπτει από την αίσθηση της απειλής διαταράσσει τη λειτουργία της προσοχής και της μνήμης».

    Σύμφωνα με την κ. Ζαφειροπούλου, μεταξύ των κοινών σωματικών συμπτωμάτων του άγχους των εξετάσεων περιλαμβάνονται: κεφαλαλγία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, υπερβολική εφίδρωση, δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία, ταχυκαρδία και ξηροστομία. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού, κατά τις οποίες ο μαθητής καταλαμβάνεται από αιφνίδιο έντονο φόβο, δυσκολία στην αναπνοή και ακραία δυσφορία. Ενδεικτική του άγχους των εξετάσεων είναι η δυσκολία συγκέντρωσης του μαθητή, η αίσθηση ύπαρξης «κενού στο μυαλό» του, η σύγχυση και η κακή οργάνωση. Συχνά εκδηλώνει τάσεις αποφυγής ή και πλήρη αποφυγή των εξετάσεων λόγω της αίσθησης ότι το μυαλό του είναι κενό, δεν θυμάται τίποτα, θα δώσει λευκή κόλλα. Συναισθηματικά, νιώθει κατάθλιψη, απόγνωση, θυμό και πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.

    Αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσουν οι ενήλικες που βρίσκονται δίπλα σε έναν μαθητή, την περίοδο των εξετάσεων, η κ. Ζαφειροπούλου προτείνει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν κάποιους τρόπους χαλάρωσης: «Ενθαρρύνουμε πάντα το παιδί να χαλαρώνει πριν πάει για ύπνο μετά από μεγάλες χρονικές περιόδους μελέτης. Δραστηριότητες όπως το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος εξωσχολικού βιβλίου μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα. Βοηθητικές τεχνικές χαλάρωσης είναι η ακρόαση απαλής μουσικής, το ξάπλωμα με κλειστά μάτια, οι βαθιές αναπνοές με παράλληλη οπτικοποίηση μιας χαλαρωτικής εικόνας, όπως μια ερημική παραλία. Ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει έναν περίπατο, να πάει για τρέξιμο ή να κάνει κάποια άλλη άσκηση που του αρέσει. Βοηθούμε το παιδί να αναπτύξει μια θετική στάση και το προτρέπουμε να φανταστεί την επιτυχία του- αυτό θα ενισχύσει την αυτο-πεποίθηση του».

    Στην αναζήτηση μυστικών για την καλύτερη συγκέντρωση του μαθητή την «κρίσιμη» ημέρα των εξετάσεων και συνεπώς την καλύτερη απόδοσή του, η κ. Ζαφειροπούλου δίνει πολύ συγκεκριμένες συμβουλές:

    Πρέπει να πάρει ένα καλό και ελαφρύ πρωινό - κάτι που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να συγκεντρωθεί.

    Πρέπει να φτάσει στο σχολείο ή στο χώρο των εξετάσεων νωρίς.

    Πρέπει να πάει στην τουαλέτα πριν την έναρξη της εξέτασης.

    Πρέπει να κρατηθεί μακριά από τους ανθρώπους που μπορούν να το ταράξουν ή μπορούν να του πουν κάτι, να το σχολιάσουν και να του προκαλέσουν άγχος πριν από τις εξετάσεις.

    Πολύ βοηθητικό είναι να ζητήσουμε από το παιδί 10 λεπτά πριν από τις εξετάσεις να σημειώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Με τον τρόπο αυτό το βοηθούμε να απελευθερώσει το μυαλό του από τα συναισθήματα που το κατακλύζουν, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάσει ευκολότερα τη σκέψη του στα θέματα των εξετάσεων.

    Ενθαρρύνουμε το παιδί να πάρει βαθιές αναπνοές και να χαλαρώσει μόλις καθίσει στην αίθουσα των εξετάσεων.

    Και από τη στιγμή που ο μαθητής καθίσει στο θρανίο του και βρίσκεται μόνος του με τα θέματα των εξετάσεων που έχουν μοιράσει οι καθηγητές, η κ. Ζαφειροπούλου συμβουλεύει:

    «να κάνει μια σύντομη ανάγνωση των θεμάτων υπογραμμίζοντας τις λέξεις κλειδιά και τις οδηγίες να υπολογίσει πόσο χρόνο έχει για κάθε ερώτηση να προσέξει τη διατύπωση των ερωτήσεων και να σιγουρευτεί ότι έχει καταλάβει τι ζητά η καθεμία να απαντήσει πρώτα τις ερωτήσεις που βρίσκει ευκολότερες. Αυτό ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και το χαλαρώνει για να προχωρήσει στα πιο δύσκολα να μην ανησυχεί για το πόσο καιρό κάνουν οι άλλοι μαθητές αλλά να σιγουρευτεί ότι έχει ο ίδιος αρκετό χρόνο για να απαντήσει στις πιο δύσκολες ερωτήσεις να ξαναδιαβάσει τις απαντήσεις και να κάνει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες - σωστή ορθογραφία, επαληθεύσεις κτλ».

    Υπάρχουν επίσης, δύο υπογραμμισμένα ΔΕΝ από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο πάντα να εκμηδενιστούν -αν είναι δυνατόν- οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ένα παιδί την ημέρα των εξετάσεων. Ο μαθητής ΔΕΝ αφήνει την τελευταία στιγμή για να οργανώσει και να μαζέψει όλα όσα χρειάζονται να πάρει μαζί του για τις εξετάσεις και ο μαθητής ΔΕΝ ξενυχτά κάνοντας επανάληψη.

    Καλή επιτυχία!

    [09] Στον ανακριτή, με κατηγορίες περί κατασκοπείας, 66χρονος Δανός που συνελήφθη στη Χίο

    Με κατηγορίες περί κατασκοπίας οδηγείται, σήμερα Πέμπτη, στον ανακριτή, 66χρονος Δανός ο οποίος συνελήφθη προχθές Τρίτη το βράδυ, στη Χίο, λίγο πριν επιβιβασθεί στο πλοίο Blue Star 1 με προορισμό τον Πειραιά.

    Ο 66χρονος Δανός είχε εντοπισθεί στο νησί να φωτογραφίζει δραστηριότητες του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού ναυτικού και της Frontex και άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή του. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι ο 66χρονος εντοπίσθηκε να φωτογραφίζει στελέχη του Λιμενικού, στο λιμάνι της Χίου, «ενώ σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην φωτογραφική μηχανή που κατείχε, βρέθηκε φωτογραφικό υλικό από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του FRONTEX και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής».

    [10] Σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Παραμένουν σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο. Χθες Τετάρτη και μέχρι σήμερα Πέμπτη, το πρωί, στη Λέσβο δεν πέρασε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας. Στη Χίο χθες αποβιβάσθηκαν 79 άτομα και στη Σάμο 49.

    Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.992 άτομα.

    Συγκεκριμένα στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3.761, στη Χίο 2.332 και στη Σάμο 899. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spots δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο, όλοι στη Λέρο. Επίσης 2.000 περίπου από τους 6.992 διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση.

    Επίσης στη Σάμο σε ανοικτές δομές, εκτός hot spot ζουν άλλοι 167 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20ή Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Τέλος στη Λέσβο σε ανοικτές δομές στην περιοχή του Μανταμάδου ζουν άλλοι 452 πρόσφυγες μέλη ευάλωτων ομάδων και 74 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

    [11] Η πλειοψηφία των γερουσιαστών υπέρ της έναρξης δίκης για την καθαίρεση της Ντίλμα Ρουσέφ

    Η πλειοψηφία των γερουσιαστών της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης της δίκης για την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ και κατά συνέπεια για την απομάκρυνσή της από την προεδρία για διάστημα μέχρι 180 ημερών.

    Κατά τη διάρκεια της νύκτας, 41 γερουσιαστές, επί συνόλου 81, τάχθηκαν υπέρ της διακοπής της προεδρικής θητείας της Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία κατηγορείται για παραποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού.

    Η επίσημη ψηφοφορία θα διεξαχθεί εντός των προσεχών ωρών.

    [12] Δύο Βρετανοί κι ένας Μεξικάνος είναι οι πρώτοι ξένοι ορειβάτες που ανέβηκαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ

    Δύο Βρετανοί κι ένας Μεξικάνος είναι οι πρώτοι ξένοι που ανέβηκαν στο όρος Έβερεστ από την πλευρά του Νεπάλ, μετά τις καταστροφές που έγιναν το 2014 και το 2015 και προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, οδηγώντας τους ορειβάτες εκτός της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

    Ο 42χρονος Βρετανός Κέντον Κουλ και ο 36χρονος Μεξικανός Κονζάλεζ, έφτασαν πρώτοι στην κορυφή των 8.850 μέτρων, σύμφωνα με τον Άνγκ Τσέρινγκ Σέρπα, που είναι επικεφαλής της Ένωσης Ορειβατών στο Νεπάλ.

    Ο 47χρονος Βρετανός Ρόμπερτ Ρίτσαρντ Λούκας, έφτασε επίσης στην κορυφή, σύμφωνα με τον Ισαούρι Πάουντελ από τους Οδηγούς των Ιμαλάιων.

    «Όλοι οι ορειβάτες άρχισαν τη διαδικασία καθόδου,» δήλωσε ο Πάουντελ χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [13] «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Ορους»

    Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Ορους, για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές.

    Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία του Αθω, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος,

    ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπ. Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη,σημείωσε ότι όλοι οι Ελληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το ΄Αγιον ΄Ορος περιλαμβάνεται στην πατρίδα μας και εξέφρασε τη χαρά και την προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.

    Ολόκληρο το κείμενο της αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    «Χριστός Ανέστη!

    Θερμώς Σας ευχαριστώ για την πρόφρονα υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για την συγκινητική παρουσία και συμμετοχή Σας σ' αυτή. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί στην Πατρίδα μας περιλαμβάνεται η ευλογημένη Χερσόνησος του 'Αθω.

    Η τεράστια και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σ' ολόκληρη την Οικουμένη, η οποία αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι από το 1988 το 'Αγιον Όρος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην δική Σας παροχή και προσφορά. Είσθε άξιοι επαίνου και συγχαρητηρίων. Υπενθυμίζω ότι ο Μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, σε ομιλία του στον ιερό ναό του Πρωτάτου, το 1963, κατά τον εορτασμό της πρώτης Χρυσής Χιλιετηρίδας του Αγιορείτικου Μοναχισμού, είχε τονίσει: «Οι κατοικούντες σήμερον εις το 'Αγιον Όρος είναι οι συνεχισταί της γνησίας ορθοδόξου θρησκευτικής ζωής».

    Η Ελληνική Δημοκρατία, στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνεται το 'Αγιον Όρος, έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου για την διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον. Η παρουσία μας εδώ, σ' έναν χώρο τον οποίο αγιάζει η ασίγαστη διακονία λαμπρών Αδελφοτήτων και Οικιστών, μας γεμίζει χαρά και προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.

    Ευχαριστώ, άγιε Πρώτε, για την προσφώνησή Σας.

    Καλώς Σας βρήκα. Χριστός Ανέστη!»

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Ορους, ο γέροντας Παύλος από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο και χαρακτήρισε το Περιβόλι της Παναγίας «Ακρόπολη της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η ελληνική πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος να αφουγκραστούν την αγωνία και τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, να σταθεί δίπλα του. Επίσης υπογράμμισε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα ο αριθμός των προσκυνητών στο Αγιον Ορος αυξάνεται.

    Ολόκληρο το κείμενο της προσφώνησης έχει ως εξής:

    «Η Ι. Κοινότης και σύνολος η αθωνική πολιτεία υποδέχεται σήμερον με χαράν και τα προσηκούσας τιμάς και επισήμους εκδηλώσεις την Υμετέραν Εξοχότητα, όπερ περιποιεί ιδιαιτέραν τιμήν δια τον Ι. Τόπον. Χαίροντες υποδεχόμενοι Υμάς χαιρετίζομεν εν τω προσώπω Υμών την ελληνική πολιτείαν και τον ορθόδοξον ελληνικόν λαόν.

    Εξοχώτατε,

    Το Αγιον Ορος, ακρόπολις της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, υπήρξεν εξαρχής κέντρον μοναστικόν, εκκλησιαστικόν με πλουσίαν διακονίαν εν τη Εκκλησία, θεολογικόν, κυρίως εις περιόδους θεολογικών κρίσεων, ως ή περίοδος του ησυχασμού, πολιτιστικόν, όλον το Αγιον Ορος με το πλήθος των αθωνικών καθιδρυμάτων, αποτελεί ένα απέραντον βυζαντινόν μουσείον, του οποίου κορωνίς τυγχάνει το Πρωτάτο, αλλά και τόπος κατ΄εξοχήν προσευχής και αδιαλείπτου λατρείας και δοξολογίας του αγίου Θεού.

    Παραλλήλως, κατά την διαδρομήν της ιστορικής του πορείας η συμβολή αυτού προς το έθνος δια της συμμετοχής των αγιορειτών εις τους αγώνας αυτού δια την ελευθερίαν αλλά και προσφορά του προς τον λαόν, κυρίως εις καιρούς δυσχερείς, δια της ασκήσεως εκτεταμένης φιλανθρωπικής δράσεως, υπήρξεν ανεκτίμητος.

    Αυτή η πολύπλευρος κοινωνική και θρησκευτική παρουσία στον Ορθόδοξον κόσμον, το κατέστησεν κέντρον προσκυνηματικόν. Χιλιάδες οι επικέπται της αθωνικής πολιτείας, μέχρι των καθ ημάς χρόνων, και ιδία εις τα ημέρας μας, ότε θα υπελόγιζεν τις ότι η παντοία κρίσις που απλώνεται στην πατρίδα μας θα ανέκποτε και τα επισκέψεις των ορθοδόξων ελλήνων. Τουναντίον αυξήθηκε ο αριθμός των προσκυνητών, οι οποίοι έρχονται εδώ δια προσκύνησιν και παραλλήλως να εκθέσουν τους προβληματισμούς των σε εναρέτους γέροντας και ηγουμένους περί των συμβαινόντων εις την χώραν.

    Ευχή και ελπίδα μας είναι, η ελληνική πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος να αφουγκρασθή την αγωνίαν και τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, να σταθή δίπλα αρωγός, να σηκώση τα βάρη του και να αποδείξη έμπρακτα το ενδιαφέρον του προς αυτόν.

    Εξοχώτατε!

    Χαιρετίζομεν την επίσκεψιν Υμών εις το Αγιον Ορος Σας καλωσορίζομεν εις της αγίαν ταύτην γην εν τιμή και ευχόμεθα δι Υμάς τα κρείττοντα παρά Θεού».

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στις Καρυές ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρεωτιστάτης γέροντας Παύλος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μιλήτου Απόστολος.

    Αμέσως παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιερό ναό του Πρωτάτου όπου προσκύνησε και την ιερή εικόνα της Παναγίας "Αξιον Εστί".

    Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας όπου τον κέρασαν με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο και του έδειξαν τον "Τράγο", δηλαδή την περγαμηνή από δέρμα τράγου πάνω στην οποία είναι γραμμένο το πρώτο Τυπικό (ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Ορους), φέρει τις ιδιόχειρες υπογραφές του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και είναι το ιστορικότερο κείμενο του Αγίου Ορους (972μ.Χ.)

    Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθίσει σε γεύμα προς τιμή του που παραθέτει η Ιερά Κοινότητα στις Καρυές και μετά θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ιερές μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [14] Κατέληξε ο αστυνόμος που νοσηλευόταν με τραύμα απο σφαίρα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

    Υπέκυψε στο τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα ο 31χρονος αστυνόμος της Τροχαίας, ο οποίος νοσηλευόταν από το απόγευμα της Τετάρτης στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Υπενθυμίζετασι ότι ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το γραφείο του στην Τροχαία Αττικής. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών όμως ο 31χρονος άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στις 23.00 το βράδυ.

    [15] Ντάισελμπλουμ: 'Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαΐου, επιβεβαίωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

    Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό Twitter της ιστορικής λέσχης ντιμπέιτ Oxford Union, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

    «Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαΐου. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση κρίσης, (το οποίο) θα ζημιώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Πρόσθεσε ότι «από το καλοκαίρι (του 2015), το Eurogroup έχει γίνει πολύ πιο παραγωγικό. Ήρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας»αλλά διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από το χρέος - δεν θα υπάρξει κούρεμα - αλλά θέλουμε να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Το χρέος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργεί τεράστιο θέμα».

    Μιλώντας σχετικά με τα νέα μέτρα, ο Ντάισελμπλουμ τα χαρακτήρισε "δύσκολα και σκληρά", υποστηρίζοντας την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Υποστηρίζω αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα αλλά χρειάζεται να γίνουν», και πρόσθεσε, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο Twitter: «Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους - δεν θα είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει για να οικοδομηθεί μια χώρα. Το πιό λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 8:32:33 UTC